chris_45 07.11.02, 15:28 Zupełnie przypadkiem natknąłem się na forum prywatne wielbicieli tej właśnie muzyki..... I tylko tak, z czystej ciekawości, chciałbym się dowiedzieć czy tu, na plaży, też są ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris_45 Re: Country... 07.11.02, 15:34 Cześć Rigel. Jak to są ? Występujesz w kilku osobach może ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: Country... 07.11.02, 15:38 Chris, skoro pytasz się o to, to znaczy, że jesteś fanem country. To RAZ, a ponieważ ja tez jestem _fanem to dużo powiedziane, lubie po prostu - to jest nas DWÓCH. Czyli: SĄ :)))) eh.... Dolly Parton.... te włosy, ten głos.... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
refor_mator Re: Country... 07.11.02, 15:35 Oczywiście, że sa - ja np. uwielbiam Golców. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Country... 07.11.02, 15:40 eee.. Golce to nie country. Oni sa ql, pelen wypas. ;oD Odpowiedz Link Zgłoś
refor_mator Re: Country... 07.11.02, 15:46 baloo1 napisał: > eee.. Golce to nie country. Oni sa ql, pelen wypas. ;oD Country po polsku. My to nazywamy folk. Kiedyś mówiło sie "muzyka ludowa" i monopol na taka muzyke miały zespoły takie jak Mazowsze i Śląsk. A teraz mam Golców, Brathanków i wiele innych Kapel. Odpowiedz Link Zgłoś
chris_45 Re: Country... 07.11.02, 15:40 No, niestety, Rigel, przykro mi.... PUDŁO !!! To nic osobistego, jak to mówią o gustach się nie dyskutuje, byłem tylko po ludzku ciekawy.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: Country... 07.11.02, 15:43 gdybyś Chris, zobaczył Dolly to na pewno polubiłbyś country :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 07.11.02, 15:44 uważam muzyke kantry za najniższą formę wypowiedzi muzycznej i lirycznej uważam, że tańce kantry (ostatnio lansowane tzw. square dancing') to kaszana uważam że discopolo jest dużo bardziej zaawansowane w wielu aspektach uważam że mrągowo powinno, przynajmniej przez kilka dni w roku być rezerwatem przyrody uważam, niemniejjednak, że dolly p. ma niezaprzeczalne atuty znam wielu dobrych muzyków, którzy maczali palce w tym 'procederze' i nie winię ich za to słucham kantry po to aby móc się wypowiedzieć - ani sekundy dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
chris_45 Re: Country... 07.11.02, 15:45 widziałem Dolly - przerażająca ! :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: Country... 07.11.02, 15:51 bylam w neszwil, podobne do dolly z oceny krisa Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Country... 07.11.02, 15:58 natomiast ja słyszałam Dolly, gdy nie śpiewa, tylko mówi własnym tekstem. jest inteligentna i dowcipna. na pytanie, czy tak długie paznokcie jej nie przeszkadzają odparowała, że wręcz przeciwnie, są bardzo użyteczne podczas obierania ziemniaków :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Country... 07.11.02, 15:52 No nie, nie az tak ... counry jednak stoi wyzej od : - disco polo (absolutny faworyt) - techno - hip hopu Odpowiedz Link Zgłoś
refor_mator Re: Country... 07.11.02, 15:54 baloo1 napisał: > No nie, nie az tak ... > counry jednak stoi wyzej od : > - disco polo (absolutny faworyt) > - techno > - hip hopu > Alfabetycznie wyżej Chris Odpowiedz Link Zgłoś
refor_mator Re: Country... 07.11.02, 15:55 miało byc Baloo, a nie Chris. Do diaska, to przez tą pomroczność spowodowaną niedawnym spożyciem skażonej wołowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: Country... 07.11.02, 15:58 e-e co prawda od tekno mozna z nudow zdeknac (jak spiewa krakowski bard) ale nmigdzie nie ma takich ladnych kobiet jak na :techniawkach" (slowo z literatury wspolczensje do nike nominowanej zywcem wziete) Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 07.11.02, 16:02 baloo1 napisał: w Blues Brothers króluje, i słusznie blues wstawki kantry są dla jaj a utwór "Raw Hide" o który pewnie chodzi, to zabawny incydent - ale też klasyczny temat, niezaprzeczalnie. kantry ma swój wkład w rozwój muzyki ale samo w sobie to kicha - takie amerykanopolo Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Country... 07.11.02, 16:11 Tir, chodzilo mi tylkoo to , ze od czasu w/w sceny z "B.B." (nie mylic z tfu! Big Braderem) zawsze juz bede sobie wyobrazal milosnikow kantry , jako kierowcow i farmerow ciskajacych po pijaku butelkami w scene ;oD Tak juz mi sie to "wdrukowalo" miedzy uszami :oD Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: Country... 07.11.02, 16:02 tiresias napisał: > uważam że discopolo jest dużo bardziej zaawansowane w wielu aspektach jasne, tire, w takim discopolo to używają już sprzętu elektrycznego... nicto, że perkusja, gitara i inne instrumenty sa zabudowane w jednym pudełku i nie trzeba umieć na nich grać a podstawą muzyki są trzy akrody typu "um-ta-ta" Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 07.11.02, 16:13 rigel napisał: > tiresias napisał: > > > uważam że discopolo jest dużo bardziej zaawansowane w wielu aspektach > > jasne, tire, w takim discopolo to używają już sprzętu elektrycznego... nicto, > że perkusja, gitara i inne instrumenty sa zabudowane w jednym pudełku i nie > trzeba umieć na nich grać a podstawą muzyki są trzy akrody typu "um-ta-ta" ja wiem, rigel, że tak jest ale jak widzę ludzi w podbiałostockiej wiosce gibających się w rytm tego co sami sobie wymyślili to widzę, że jest to dużo bardziej autentyczne niż farbowane kałboje i ich dupencje w mrągowie ubrani westernowo. - chodziło mi wyłącznie o przesłanki tego typu co to wiesz... jak wspomniałem, muzyke kantry gra masa doskonałych instrumentalistów i śpiewa parę genialnych głosów. co nie zmienia faktu, że to wg mnie kicha z wodą , autentyczna jedynie tam gdzie powstała. Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: Country... 07.11.02, 16:20 tiresias napisał: > jak wspomniałem, muzyke kantry gra masa doskonałych instrumentalistów i śpiewa parę genialnych głosów. > co nie zmienia faktu, że to wg mnie kicha z wodą , autentyczna jedynie tam > gdzie powstała. czy w ten sam sposób oceniasz bluessa, rock, jazz i resztę? jak słyszę niektórych rockmanów i jazzmanów to też mi się odniechciewa tej muzyki a jednak nie przestaję jej słuchać z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 07.11.02, 16:37 rigel napisał: > > czy w ten sam sposób oceniasz bluessa, rock, jazz i resztę? > jak słyszę niektórych rockmanów i jazzmanów to też mi się odniechciewa tej > muzyki a jednak nie przestaję jej słuchać z tego powodu byłem kiedyś świadkiem, jak pewnie niektórzy z was też, powstania 'polskiej fali rege' - toż to były historie polskich 'rastamanów' zaliczam to tej samej kategorii farbowanych lisów przyjmujących przeszczepy nie do przyjecia co kałboje jazz i rock rozmły sie genetycznie, czyli nabrały uniwersalnosci zrozumiałej mniej więcej wszędzie , bez wzgledu na różnice kulturowe. może nie wyrażam się jhasno ale dokończe jutro bo już lece, ... Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Country... 07.11.02, 15:58 Ja tam na temat DOlly Parton i nnych owiec nie będę się wypowiadał, bo to nie moja kategoria :-D, ale jest jeden argument za muzyką kantry. ten argument nazywa się Shania Twain, a jeśli ktoś widział clip "That don't impress me much" ten wie co czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 07.11.02, 16:06 przepraszam ignatz ale: szania-szmania ładna kobitka jest z niej ale co to ma wspólnego z kantry? nic! Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Country... 07.11.02, 16:08 No i tu się z Tobą nie zgodzę. Sprawdź sobie, co takie Szania robiła ZANIM zaczęła gardzić Bradem Pittem, naukowcami od rakiet (za to ma minusa) i innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: Country... 07.11.02, 16:11 Co do Shani Twain to fakt miło popotrzeć :) Niech żyje google. Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: Country... 07.11.02, 16:25 piotr_c napisał: > Co do Shani Twain to fakt miło popotrzeć :) Niech żyje google. potwierdzam :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Country... 07.11.02, 16:53 A zwróciliście może uwagę na fakt, że większość tytułów oryginalnych piosenek country jest irytująco długa i śmiesznie zawiła? -- Leon gwałtownie zatrzymał swojego Mack'a na oustynnym poboczu i zgasił silnik. Niezależna radiostacja własnie puściła jego ulubione hity. „Nie zaglądaj mi pod sukienkę, chyba że chcesz”, „Mam już dość twoich kłamliwych ust i zębów” – śpiewała ckliwie Dolly Parton. Leon z lubością przymknął oczy i mimowolnie zaczął jej wtórować. Stado przydrożnych leniwych sępów poderwało się raptownie i rozpierzchło. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
basia! Re: Country... 07.11.02, 17:20 nie lubię , nie słucham i na tym zakończę nie chcąc obrażać niczyich uszu. Nie mam za to nic przeciwko hip-hopowi ,jeżeli już o gustach mowa. -- leon odwrócił czapkę bejsbolówkę daszkiem do tyłu,krzknął youl jolka .Jolka zachichotała widząc opuszczone w kroku spodnie leona. Odpowiedz Link Zgłoś
chris_45 Re: Country... 08.11.02, 09:09 Oto urywek mojej wczorajszej korespondencji na forum "Country" Choć mnie to i tak nie przekonuje do tej muzyki, ale być może moi rozmówcy mają rację, że nie puszczają u nas najlepszych i ciekawych kawałków country... możliwe.... Re: Urok country? chris_45 07-11-2002 15:17 odpowiedz na list odpowiedz cytując Znak zapytania na końcu jest jak najbardziej wskazany. Ja słucham każdej muzyki. Mam wrażenie, że mam wyrobiony gust i natychmiast rozpoznaję czy coś jest dobre czy kiepskie. Zgadzam się, że z gustami się nie dyskutuje, ale.... Czy ktoś tu jest w stanie mi powiedzieć, co naprawdę wam się podoba w country ? Ja, po wysłuchaniu jednej minuty tej muzyki, mam dosyć... Każdy "utwór" jest taki sam, a wykonawcy muszą to śpiewać bo niczego innego nie daliby rady zaśpiewać... poziom żenujący... Takie granie do kotleta, albo na weselu.... Może się to komuś podoba, ale nie mówcie, że to jest "coś".... • Re: Urok country? felix.lynx 07-11-2002 16:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując Chris. Jak sądzę swoją wypowiedź na temat monotonności country opierasz wyłącznie na podstwie kilku, może kilkunastu piosenek, które są powszechnie dostępne na rynku na płytach w rodzaju "Country, the best of". Przyznam się, że gdybym miał słuchać tych płyt z muzyką po pierwsze bardzo starą, która była best lat temu 40 i więcej i jeszcze za to zapłacić, miałbym zdanie takie jak Ty, albo nawet gorsze. Na szczęście czasem zdarza mi się kupić, głównie za granicą, jakąś nową płytkę Allana Jacksona, Gartha Brooksa... I nie zauważyłem aby jakieś frazy w utworach się powtarzały. Ba nawet ostro grane czystym dźwiękiem (bez przesterów, ułatwiających życie mało zdolnym muzykom) gitarowe solówki są bardzo różne od siebie. I wiesz co, Chris? Jeżeli chcesz się przekonać, jak te solówki są trudne do zagrania, poproś któregoś ze znanych rockmanów, aby spróbował je zagrać, ale zgodnie z oryginałem, czyli używając co najwyżej crunch i chorus w stopniu umiarkowanym. Gdy po iluśset próbach w końcu któremuś się to uda, napisz do mnie, bo bedzie to wydarzenie na miarę odkrycia nowego kontynentu. Mówię to z pełnym przekonaniem nie jako fan country, bo oprócz country słucham jeszcze innych stylów, ale jako muzyk który ma za sobą kilka lat występów na różnych scenach, od pubów po scenę na Placu Zamkowym w Warszawie, przed wielutysięczną widownią. Po prostu granie country jest dla wielu zbyt trudne, dlatego tak ochoczo krzyczą "Co wy w tym widzicie?". My widzimy w tym kunszt artystów i ich ogromne umiejętności poparte talentem. Tylko tyle albo aż tyle. R. Jakubowski • Re: Urok country? garthanka 07-11-2002 21:44 odpowiedz na list odpowiedz cytując Witaj Chris.To prawda ,że country,które możesz usłyszeć w Polsce jest stare i bardzo często wcale nie to,które możnaby nazwać wartościową klasyką.Sam sposób wykonania też pozostawia dużo do życzenia i wtedy całkiem się nie dziwię znajomemu który słysząc country wydobywa z siebie sarkastyczne'iihaaaa' Mnie długo wydawało się martwą muzyką i dopiero Garth Brooks to zmienił.I uwierz mi,że słuchając jego nierzadko po prostu zakrztusiłabym się tym kotletem:)Podobnie jest z wieloma innymi artystami. Narzekasz na poziom.A czy muzycy jak Mark Knopfler,Richie Blackmore,Brian May,Tonny Iommi,Andy Summers zyskują twoje uznanie?Jeśli tak to musisz wiedzieć,że zagrał z nimi bardzo młody gitarzysta country,który zawzięcie ćwiczy chwyty od szóstego roku życia -Keith Urban.Zaproszono go do współpracy nad płytą "Tribute to shadows" Twang i nie mógł opędzić się od pochwał i propozycji nagrań dla muzyków,którzy wcale country się nie zajmują.Zajrzyj do Linków i posłuchaj,może muzyka ci nie przypadnie do gustu ale gitarę powinieneś docenić.Jest mnóstwo bardzo różnorodnego i dobrego country tylko po prostu nie jest dostępne zwykłymi drogami w Polsce,a stereotyp rośnie. Pozdrawiam. Garthanka. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Country... 08.11.02, 09:15 aha, to mi przypomina, że w filmie "Bracie gdzie jesteś" zaistniały utwory muzyczne zespołu "Sloggy Bottom Boys" (nie wiem, czy zespół faktycznie ma taką nazwę czy tylko na potrzeby filmu). kantry to było. świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Country... 08.11.02, 11:22 film jest świetny, jeśli masz możliwość obejrzenia to uczyń to. Chłopców z Bagien posłuchasz przy okazji też :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Country... 08.11.02, 11:34 jeszcze kończąc wczorajszy wątek cytowani przez Ciebie kantrowcy 'garthanka' etc zawsze mówią to samo - 'może muzyka do dupy ale za to jakie wirtuozy':) ja się zgodziłem, że sa nieźli muzycy, którzy to grają a garth brooks (znam, słyszałem) to rzeczywiście mega gwiazda tam! ale nigdzie indziej - może w mrągowie przez kilka dni słucham wszystkiego, kantry też - nie można krytykowac nie znając przedmiotu kantry zawsze będzie miało nalaną twarz i czerwony kark, kałbojki i słomę z nich wystającą Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Country... 13.11.02, 20:05 Znalazłem jeszcze jeden argument za muzyką country (podejrzewam, że jest ich więcej). Tym razem argument nazywa się Faith Hill (tak tak - ta od Pearl Harbour) i sam nie wiem, który argument jest mocniejszy - Shania czy Faith... Odpowiedz Link Zgłoś