Dodaj do ulubionych

Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi

03.04.03, 13:36
Bo ja sam juz nie wiem.

Raczej jestem przekonany, że jeśli osobnik jest Misio, to:
Komu? - Misiowi.
Podobnie jak Misiek - Miśkowi

Ale są tu tacy (nie wsakzując na Misianię), którzy twierdżą, że należy mówić
Komu? - temu Misiu.
Obserwuj wątek
    • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:41
      no co ty? komu czemu się przyglądam - temu misiu.
      • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:45
        Ty mi lepiej powiedz, jaki jest mianownik l.poj. od dżdżu.
        Jak kania dżdżu. No? Ja nie wiem :( A jak mój synek
        malutki spyta, co mu powiem?
        • czarnajagoda Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:50
          tak ma mój niepolonistyczny rozum to mianownik będzie dżdż ;)
          • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:52
            tak się składa, że jestem polonistą i wiem z całą pewnoscią, że temu akurat to Misiu
            Postrzygacz nie martw się ten wyraz nie ma mianownika, został tylko w powiedzeniu, w dopełniaczu :))
            • vampi_r Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:54
              A jeśli osobnik określa się jako Misiek, to jak? komu?
              Miśku? Temu Miśku?
            • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 13:56
              jak nie ma mianownika???? to i przsłówek ma - dżdżyście
              (czy dżdżysto???) i czasownik - dżdżył. Dżdżam na takie
              słowo, co go w ogóle nie ma :P
              • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:02
                a dżdżaj :)) to wszystko relikty są, takie skamienialiny językowe jakby;

Vampi Miskowi to już normalnie jak to Miskowi
                temu misiu
                • misiania Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:16
                  ja wiem! ja wiem! teleturniej kiedyś oglądałam i było o tym dżdżu! w mianowniku
                  l.poj. to jest....

.....ta tam ta tam....

.........................

deszcz. po prostu deszcz.

"Temu misiu" oczywiście nie ma żadnej innej formy gramatycznej. temu misiu, li
                  i jedynie.
                  • czarnajagoda Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:19
                    ja bym się tam upierała przy dżdż... nie, żebym uważała że to koniecznie jest
                    poprawne, ale po pierwsze podoba mi się, a po drugie brakuje mi w mowie
                    ojczystej słów pozbawionych samogłosek. więc niech chociaż to jedno będzie ;))
                  • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:20
                    po prostu deszcz????
                    całkiem nie starocerkiewnie :(
                    • misiania Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:20
                      ja też wtedy poczułam się mocno rozczarowana...
                      • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:26
                        TERAZ powtarzam TERAZ tylko deszcz
                        kiedys to zupełnie inaczej było
                        • _tequila_ Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 15:57
                          co wy tu wypisujecie przeciez to mozna zamienic na kapusniak !
              • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:05
                ja podrążę jeszcze. Jak ZOSTAŁ w powiedzeniu, to znaczy,
                że skądś tam się musiał wziąć. I musiał mieć mianownik.
                Jaki ten mianownik się pytam? Boże być
                starocerkiewnosłowiański, ja się nie obrażę jak taki
                będzie, ale jaki on? jaki do cholery? Chyba się napiję
                wódki.
                • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:08
                  eno starocerkiewnosłowiański to był, ale tak dawno, ze już nikt nie pamięta jak brzmiał :)
                  czy mi się wydaje, czy Ty się upierdliwy robisz po wódce ;))
                  • the_ladybird Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:09
                    eno. pępkówki to musi. bo jak nie to nie urośnie :)
                    • vampi_r Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:17
                      Ja wróce do Misia.
                      Jeśli Miś, to temu Misiu.
                      Ale jeśli Misio, to temu Misiowi. Tak samo jak temu Miśkowi.

Problem dla mnie jest poważny, bo spędza mi sen z powiek. Dawno juz powinienem
                      spać. Przecież dzień.
                      • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:19
                        o własnie jak MIS to misiu (temu własnie)
                        • vampi_r Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:24
                          maga34 napisała:

> o własnie jak MIS to misiu (temu własnie)

a jak Misio, to temu Misiowi (właśnie temu)
                          • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:28
                            anienie, to zupełnie co innego
                            • vampi_r Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:35
                              Maga, to zupełnie co innego, ale to to samo.
                              • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:42
                                Vampi nie nudź :) lepiej klasykę pooglądaj
                  • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:12
                    jak to nikt nie pamięta?? Ty jesi bog moj, spas moj.... Ja
                    wszystko pamiętam! Nawet po wódce
                    Co to ja chciałem???
                    Czekaj...
                    niech sobie przypomnę...
                    aaaa, mówiłaś coś?
                    • the_ladybird Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:14
                      nieno skąd. to echo grało
                    • maga34 Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:14
                      nie, to echo grało tylko
                      • postrzygacz_pudli Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 14:18
                        polonistki :))))))
                        • Gość: viki2lav Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi IP: 213.255.126.* 03.04.03, 14:37
                          a my pociwamy, ty pobruszisz?
    • Gość: misio Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi/ IP: *.brucepower.com 03.04.03, 15:36
      Dzien dobry w ten dzdzysty dzien,
      Dla mnie obie formy brzmia zacnie dla ucha. W pismie tez wygladaja sympatycznie.
      Tak wiec nie zmienie swojego gosciowego pseudonimu. Ide zagrac w misie-patysie.
      Hop!
      • misiania Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi/ 03.04.03, 15:45
        że też mu się chce skakać. temu Misiu.
        • Gość: misio Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi? IP: *.brucepower.com 03.04.03, 15:55
          Misianio (czy dobrze sie wyrazilem?), nie kpij sobie ze mnie. Ty naprawde nie
          wiesz, na czym polega pasjonujaca gra w misie-patysie?
          Odwolaj sie do ksiazki autora Milne.
          Plusk! (to byla podpowiedz).
          • misiania Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi? 03.04.03, 15:59
            jestem z frakcji Alicji bardziej.
            • vampi_r Re: Problem dla polonistów - Misiu czy Misiowi? 03.04.03, 17:06
              Misianiu, nie przygaduj temu Misiowi
    • Gość: misio Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi IP: *.brucepower.com 03.04.03, 17:39
      Jako wspolsprawca tego watka, moze osmiele sie zaproponowac rzetelny i
      sprawiedliwy remis:
      Komu, czemu -> Misiu = Misiowi.
      Niniejszym odmisiowywowuje sie skromnie.
      • vampi_r Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi 03.04.03, 17:49
        Ja nie uznaję kompromisów.
        • Gość: misio Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? IP: *.brucepower.com 03.04.03, 18:01
          OK, niech boj trwa, ale ja oddalam sie, aby nie dostac odlamkiem.
          Hura!
          • misiania Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? 04.04.03, 08:55
            nene. ostrożnie będziemy odłamkować, żeby mu np. oczko nie odpadło. temu misiu.
            • maga34 Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? 04.04.03, 09:22
              wiedziałam, że to powiesz predzej czy później :)))
              • misiania Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? 04.04.03, 09:29
                hyhy! zacytowałam niedokładnie, ale nie mogłam się już doczekać, kiedy ktoś
                rzuci jakieś zdanie, bym mogła niemal oryginałem odpowiedzieć :)))) na okazję,
                by się to oczko odkleiło raczej nie liczę, dlatego oczko odpada. temu
                misiu. ;))))
                • Gość: stary niedźwiedź Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? IP: *.inetia.pl 04.04.03, 09:56
                  Panowie pozwolą, że przedstawię - moja żona Zofija
                  To mówiąc bieży obcesem. Cóż to? Czyliż mię nie znacie? Jestem Mefistofelesem.
                  To jest złodziej! I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!
                  A ekstradycja? To taka stara tradycja.
                  Nie, ja potym wszystkim udam sie na jakąś terapię. O! Juz mi oko lata!
                  Mam smoka i nie zawaham się go użyć!!!
                  I hapienda diabli wzięli!
                  Koniec cytatów. Ten cytat? Czy ta cytata? Cy tata cyta cytat cy tata cyta
                  cytatę? dis is e kłeszczion
                  • maga34 Re: Koniec Problemu - Misiu czy Misiowi ? 04.04.03, 09:57
                    a źródło jakby jednakie biło :)))
    • maga34 Re: Vampi 08.04.03, 12:04
      rzucę Ci linkę żebys wiedział dlaczego jednak temu misiu :)))
      (jak się uda, bo to mój pierwszy raz)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=5521280&a=5521374
      • vampi_r Re: Vampi 08.04.03, 12:26
        Ładna linka.

A ja mam dalej problemy z tymi Miśmi.
        • Gość: misio Re: do Vampi w sprawie misia IP: *.brucepower.com 08.04.03, 14:46
          Dzien dobry wtorek,
          Sprobujmy zaatakowac problem przez analogie i zapytac dwoch panow Boleslawow
          lub Miroslawow:
          Bolek i Bolko - Bolkowi i Bolku?
          Mirek i Mirko - Mirkowi i Mirku?
          To zaczyna grozic bolem (bolkiem?) glowy, nawet bez kaca.
          Ech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka