westin 22.08.03, 08:39 Czy ktoś zna etymologię zwrotu o rety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiat_paproci Re: O rety! 22.08.03, 08:52 nie wiem,co to jest etymologia,ale wiem,co to jest zwrot o rety!.Jest to wołacz liczby mnogiej od rzeczownika"ret".Teraz tylko nasuwa się pytanie,co to jest Ret??? Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: O rety! 22.08.03, 09:22 kwiat_paproci napisała: > liczby mnogiej od rzeczownika"ret".Teraz tylko nasuwa się pytanie,co to jest > Ret??? literówka od ratunku? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: O rety! 22.08.03, 09:24 i czemu wystepuja zawsze w liczbie mnogiej? jak drzwi na przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 O rety! Tytus już wyjaśnił ... 22.08.03, 09:44 ... pochodzenie tego słowa :-) Jak byłem mały, to przeczytałem etymologię a'la Tytus na dzikim zachodzie słowa "o rety". Może nie pamiętam dokładnie, ale to było jakoś tak ... Podobno był jakiś święty mąż na dzikim zachodzie, który przewodniczył grupie wozów podbójców (sic!) dzikiego zachodu zachodu. Miał na nazwisko Rety. Podczas jakiegoś napadu indian wykorpytnął z wozu drabiniastego, a ludzie krzyknęli: - O'Rety ... wypadł z wozu :-PPPP I odtąd na wszelakie nieprzewidziane i natychmiastowe przypadki zaczęto mówić "o rety" :-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: O rety! Tytus już wyjaśnił ... 22.08.03, 09:51 yyyy mnie to nie przekonuje. znaczy za malo indianskiej krwi plynie w moich zylach chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 O rety! Tytus już wyjaśnił ... 22.08.03, 09:55 Coś Ty? :-PPPP Pzrecież istniało coś takiego jak mieszanie genów :-) Czyli podbójcy dzikiego zachodu nieśli swoje geny na dziewicze tereny indian :- PPPP O rety!! To się tam dopiero działo :-PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: O rety! Tytus już wyjaśnił ... 26.08.03, 08:44 rety butlery co przeminely z wiatrem jak kon ktory mowi Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: O rety! 26.08.03, 09:18 nasi dziadowie i pradziadowie wolali ze zdumieniem 'o krety' na widok tych zwierzatek wyczyniajacych rozne cuda (co bylo ukazane na przyklad w pewnej dobranocce), pozniej juz wolano tak w innych przypadkach. poniewaz 'ka' jest ogolnie dosc meczace, pozbyto sie go i dzis wola sie juz 'o rety'. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: O rety! 26.08.03, 09:20 yhyh przyybles moze by wsadzic kij w mrowisko ? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: O rety! 26.08.03, 09:24 o czesc Nioszka :)) jakby rzadko Cie widuje ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: O rety! 26.08.03, 09:27 ja nie wiem w czym rzecz, zbudziłam się dopiero ze snu nocy letniej i nie (ka)puję ni w ząb...;) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Edi przysięga, że nie pisze ani do ani o ka ... 26.08.03, 09:48 ... "ja nie wiem w czym rzecz, zbudziłam się dopiero ze snu nocy letniej i nie (ka)puję ni w ząb...;)" Edi, czy do Ciebie nie dociera, że proszę Cię, żebyś mi dała w końcu spokój????????? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Edi przysięga, że nie pisze ani do ani o ka . 26.08.03, 09:52 spokój - to jest taki stan homeostazy, który osiąga się posmiertnie dopiero <jesli się oczywiscie zyło poboznie i cnotliwie>...;) Odpowiedz Link Zgłoś
nioszka Re: O rety! 26.08.03, 09:30 o cześć Aniella! Taki już mój los niestety, ufam jednak że sytuacja zmieni sie z nadejściem dni jesiennych... PS.ale ogólnie ja małomówna jestem Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: O rety! 26.08.03, 09:32 o to tak jak taki ja na przyklad, tez wyzej cenie zloto od srebra... ps z liscmi jesienymi wpadac bedziesz na plaze czesciej znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
nioszka Re: O rety! 26.08.03, 09:35 aha każdy spadnięty liść to jeden post będzie (hehe, awykonalne to jest) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: O rety! 26.08.03, 09:32 aha uzbroic sie trzeba w cierpliwosc i w witaminy wiec. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: O rety! 26.08.03, 09:31 Sam do draki dąży ... Proszę potem do niego pretensje mieć ... Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:33 mowa oczywiście poniżej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:36 dziwne, ja się z nim nie kłoce,a nawet wręcz przeciwnie, kofam go <jak brata sprostuję>...hyhy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:49 poza tym Gitmanek jest słodziutki - osobiście i realnie próbowałam...;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: Git-ludzie 26.08.03, 09:55 Podkulturę więzienną zaliczamy do podkultur dewiacyjnych. Definicja wg "Słownika języka polskiego" PWN /1996/ pod red. M. Szymczaka określa podkulturę - ogólnie biorąc - jako zespół wzorców i norm obowiązujących w jakiejś grupie społecznej stanowiącej część szerszej zbiorowości, odmiennych od norm przyjętych przez całe społeczeństwo. Grupy społeczne stanowiące nośnik treści podkulturowych nie tworzą się przypadkowo, a stanowią rezultat swoistego wyboru. Człowiek w sposób aktywny tworzy swoje otoczenie społeczne, a jeżeli nie jest ono satysfakcjonujące - zmienia je. W takim przypadku pomocne staje się identyfikowanie z którąś z podkultur, gdyż daje to poczucie akceptacji i bezpieczeństwa. Podkultury mogą dostarczać także gotowych technik usprawiedliwień dla pewnych kategorii czynów naruszających prawo, a każde usprawiedliwienie może stać się wiarygodne przez sam fakt włączenia go w skład norm, zwyczajów i sposobów zachowań stanowiący element danej podkultury. Przykładem takiej nieformalnej organizacji jest podkultura więzienna, funkcjonująca w zakładach karnych. Obejmuje ona niesformalizowane stosunki między personelem a więźniami, oraz między samymi więźniami - jest to tzw. drugie życie w odróżnieniu do pierwszego - oficjalnego. Jedną z odmian w/w podkultury są Git-ludzie. Git-ludzie wyznają filozofię wg, której do ludzi, zaliczają tylko siebie, natomiast wszystkich pozostałych traktują jako ludzi gorszej kategorii. Ich sprawdzianem osobistej odwagi jest zdolność popełnienia samouszkodzenia. Deklarują oni utrzymanie kontaktów i przyjaźni po wyjściu na wolność oraz wspólną walkę z niesprawiedliwym ustrojem społecznym. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: Zupa cytrynowa 26.08.03, 10:02 "Odgotować w zwykły sposób rosół z wołowiny, cielęciny lub z drobiu, po czym wrzucić w zimną osolona wodę ryżu tyle, ile potrzeba i raz zagotować. Odcedzić to na sicie, wsypać w rondelek, poddać łyżkę masła, nalać rosołem o tyle, aby ryż był miękki, wbić do śmietany dwa żółtka, zamieszać, zabielić tą śmietaną rosół i nie gotując mieszać na ogniu, aby się zupa dobrze ogrzała. Pokroić cytrynę w talarki, drugą wcisnąć do zupy, nalać ryż i wydawać." ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: Zupa cytrynowa a git-człowiek 26.08.03, 10:09 No widzisz, git-człowieku, mnie przynajmniej może posmakować ten, co lubi :PPP A git-człowieka, jako dewianta trzeba się wystrzegać i leczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: Zupa cytrynowa a git-człowiek 26.08.03, 10:12 e tam, ty po prostu wszystko skwasisz. i tyla... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 git-manie 26.08.03, 10:16 przepis calkiem smakowity podałeś, chociaż jedna korzyść z Twojego pobytu na plaży :-PP Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: git-manie 26.08.03, 10:17 Ka, w końcu zupa cytrynowa, to nie jest codzienny rosół albo pomidorówka, to zupa dla koneserów :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: Zupa cytrynowa a git-człowiek 26.08.03, 10:16 nie skwaszę, a kwasem wypalę gitowskie oznaczenia... gdzie masz kropkę ?? :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:49 bardzo dziwne. ja tez nigdy z soba sie nei kloce (i nigdy siebie nei porzuce tez ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:51 z tym to nie masz wyjścia - no chyba, że ciuszki bedziesz zmieniać jako Wirtualna...;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:54 aha czy chcesz moze zalozyc nowe spodnie oraz zalozyc nowy stroj? i myslisz moze ze wygladasz modnie? (yhyh noco? ;)) ainela (przedrzezniasz mnie wciaz:P Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:59 nigdy wiecej nei patrz na mnie takim wzrokiem hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: o gitmanie jest 26.08.03, 10:06 aha wlasnie mialam telefon z gory dzwonil minister kultury, twierdzil ze kultura wysoka spadla do rynsztoka. z wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: o gitmanie jest 26.08.03, 10:11 raz dwa trzy cztery maszeruja wyzsze sfery... Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: o gitmanie jest 26.08.03, 09:56 ale bez nich czasem wygodniej, choć pomijać fazę zrywania w pośpiechu i pozbawiać największej frajdy, co to to nie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: O rety! 26.08.03, 09:35 dra(ka) coz za slowo! dziala na mnie jak plachta na byka nastrojowo ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jokemaker Re: O rety! 24.12.18, 04:50 Znałem kiedyś jedną Etymologię - fajne cyrki miała.... taaa Odpowiedz Link Zgłoś