Gość: dorota Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.fic.uni.lodz.pl 19.01.04, 08:50 Jego muzyka pozwalała mi przetrwać trudne chwile, teraz płacze jak wielu innych ludzi. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoKo Dzwiny jest ten świat.... IP: *.centertel.pl 19.01.04, 09:11 Dziwny jest ten świat, że zabiera tak wielkich ludzi... jedyne co pozostawia to, to co człowiek sam po sobie pozostawł A Niemen pozostawił po sobie coś co nigdy nie umrze Jestem młodym człowiekiem ale niektore jego utwory pomogły mi... pomogły mi zrozumieć ludzi, świat i siebie.... Wiec dziękuje Panu Czesławowi za to że był, jest i zawsze z nami bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sheila Re: Czesław Niemen nie żyje IP: 5.2.* / *.kbn.gov.pl 19.01.04, 09:18 Odeszła ikona polskiej muzyki. Nie był to mój ulubiony wykonawca, ale szanowałam go. Szkoda. Ludzie odchodzą, coś się kończy...Smutno mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Andersen Re: Czesław Niemen nie żyje IP: 193.12.223.* 19.01.04, 09:21 Wspanialy artysta, niepowtarzalny glos, wielka strata dla polakow. To rzeczywiscie dziwne ze nie zrobil swiatowej kariery. Podczas pobytu w Polsce probowalam kupic jego nagrania. Nie udalo mi sie. Moze teraz bedzie latwiej? Chodzilo mi szczegolnie o wiersze Iwaszkiewicza w wykonaniu Niemena. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme 6 ( chyba ) 17 wpis 19.01.04, 09:32 Ciekawe czy ten wątek pobije rekord ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Kiedy i gdzie pogrzeb IP: *.koncept-studio.com.pl 19.01.04, 10:49 kochani, nikt sie nie wybiera, pilnie potrzebuje info... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Czesław Niemen nie żyje IP: *.amb.bydgoszcz.pl 19.01.04, 09:37 Coraz to z ciebie, jako z drzazgi smolnej, Wokoło lecą szmaty zapalone; Gorejąc, nie wiesz, czy stawasz się wolny, Czy to, co twoje, ma być zatracone. Czy popiół tylko zostanie i zamęt, Co idzie w przepaść z burzą? Czy zostanie Na dnie popiołu gwiaździsty dyjament, Wiekuistego zwycięstwa zaranie?... C.K. Norwid Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.pyskowice.pl / 213.216.94.* 19.01.04, 09:39 ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Ludzie, co za świat, porządni ludzie odchodzą, IP: 213.25.91.* 19.01.04, 09:42 a złych to nawet w piekle nie chcą...:((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samson Re: Ludzie, co za świat, porządni ludzie odchodzą IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 15:45 Święta prawda, są tacy, co to z nieba spadają (a nie są to anioły) i tylko kręgi w kręgosłupie im się przesuwają... Tylko Ci, których bogowie ukochali, prędzej umierają... marna to dla mnie pociecha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.bg.am.poznan.pl 19.01.04, 09:46 To moja była moja młopdość durna i chmurna. Dziękuję za wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olomanolo Czesc Jego Pamieci! Byl Najwiekszy IP: 134.76.132.* 19.01.04, 09:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.04, 09:53 I ty w szpitalu zakończyłeś życie, Od nieudolnych zrozumiany głazów, Co ludzi jeszcze nauczają skrycie, Zaledwo echem twoich brzmiąc wyrazów, Twojego serca powtarzając bicie - I ty w szpitalu z trosk umarłeś - smutno: Jak gdyby głazom tylko wierzyć można, Jeśli je dłuta w kształt szlachetny utną I zaopatrzy jaka myśl pobożna W kamienny pacierz... Tyś ów pacierz zmówił - A jeszcze sięgasz, kędy zenit jego Kolumnę gmachu przeszedł gotyckiego I pod stopami Pana wieniec uwił.* Z twoich to ramion latoroślą wzbity, Zaowocował w gronach świętych twarzy Nie jako rzeźba, lecz jak hymn Lewity, Trzymającego przednią straż ołtarzy, Wylany z duszy, nie zaś stalą ryty. Kto go nie widział, komu nie padł cieniem Na całe życie jako wątek marzeń I z tajemniczym nie ochmurzył drzeniem Lazurowego tła doczesnych zdarzeń, Ten ani może błędną widzów drogę Opuszczających próg kościelny cenić; Gdziekolwiek bowiem zrazu stawisz nogę, Zdaje się jeszcze łuk za łukiem cienić -- I jako Prorok obudzony świtem, Nie mogąc rychło zbyć drabiny senné j, Oczarowanym zbłąkasz się korytem I jeszcze wrócisz hołd powtórzyć lenny. O wielki mistrzu! słusznie zginasz barki I na ramionach własne pieścisz dzieło, Gdy oto widze, wedle błahej miarki, Nie ocenili, co ich prześcignęło: Samemu tobie zostawując brzemię Zniesienia siebie - boś opuścił ziemię. O wielki mistrzu! tyś dał innym przykład, Ku jakim szlakom mają zdążać sami, Niech tylko pojmą, biorąc czyn za wykład, Cherubowymi wznosząc się skrzydłami Nad liść wawrzynu, łzę i szyderstw węża, Niechaj się ku nim oglądają z góry Z ewangeliczną łagodnością męża. Ty nawet przebacz, jeżli z widzów który, Jerozolimskie naśladując córy, Gdy w grobie Pana oglądały płótno, Westchnie - a puste zawtórują mury: "I ty w szpitalu z trosk umarłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAkUB Proponuje nadac ulicy W-wie jego imie!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:06 CO wy na to. NApiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Ulica Czesława Niemena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:11 Popieram, Jakubie! Myślałem o tym od wczorajszego rana. Zastanawiałem się tylko, czy nie byłoby niedelikatnie już teraz o tym mówić. Ty jesteś więc pomysłodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samson Ulica Czesława Niemena w Gdańsku!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 15:49 Albo port lotniczy w Gdańsku im. Czesława Niemena (a nie Wałęsy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareksp Re: Proponuje nadac ulicy W-wie jego imie!!!!!! IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.01.04, 12:02 Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przecież On napisał i zaśpiewał jedną z najpiękniejszych (jeśli nie najpiękniejszą) piosenkę o Warszawie - Sen o Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Proponuje nadac ulicy W-wie jego imie!!!!!! IP: *.ny325.east.verizon.net 19.01.04, 23:28 Popieram calym sercem...!!!..Niestety, ani Agnieszka, ani Czeslaw sie nie doczekaja..:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.arcor-ip.net 19.01.04, 10:20 To ogromna strata! Jego muzyka to naprawde cos wartosciowego i niesmiertelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czemu C....u Czesław Niemen nie umarl, to my umieramy. IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 10:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodert Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:33 Jestem mocno rozczarowany faktem, że na pierwszej stronie GW głównym tematem są drugie miejsca Małysza (nie ma nic do niego, fajnie że tak skoczył), a nie wiadomość o śmierci Czesława Niemena (mała ramka z boku) - w końcu zmarły to była Wielka Postać polskiej kultury. W "Rzeczpospolitej" umieli to dostrzec, w mojej ulubionej GW - nie. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodert Szkoda, że dla GW to temat poboczny (I strona) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:40 Jestem mocno rozczarowany faktem, że na pierwszej stronie GW głównym tematem są drugie miejsca Małysza (nie ma nic do niego, fajnie że tak skoczył), a nie wiadomość o śmierci Czesława Niemena (mała ramka z boku) - w końcu zmarły to była Wielka Postać polskiej kultury. W "Rzeczpospolitej" umieli to dostrzec, w mojej ulubionej GW - nie. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: Dla GW to temat poboczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 11:47 Jaka gazeta, taka hierarchia wartości. PAP podała wiadomość o śmierci Czesława w dziale Rozrywka, a Onet to rozpropagował. Rzeczywiście można się uśmiać po pachy. Z zażenowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VincentAngelheart Re: Czes3aw Niemen nie żyje IP: 195.94.196.* 19.01.04, 10:38 Respect Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bujalska Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.ac.com.pl / 81.15.237.* 19.01.04, 10:44 cześć jego pamięci to by wielki czlowiek. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Re: Czes3aw Niemen nie żyje IP: *.lexispr.co.uk 19.01.04, 10:50 Dziwny jest ten swiat...Dlaczego zawsze najszybciej odchodza Ci najbardziej wartosciowi, najbardziej fantastyczni i kochani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starski Re: Czesław Niemen nie żyje IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 19.01.04, 10:58 Liczba wypowiedzi na tym forum swiadczy ze bedzie na Ciebie brak. Znowu jakas pustka, kiedy odchodzi ktos niezastapiony.....Co wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.pzuzycie.com.pl 19.01.04, 11:09 Był niewątpliwie wielką i barwną postacią polskiej sceny muzycznej, a mimo to, jego płyty w ostatnich latach, można było kupować na kilogramy w supermarketach. Dziwny jest ten świat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Zamrowski Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 11:31 Jest to wielka strata dla polskiej kultury. W drugiej połowie lat 60-tych, gdy miałem problemy piosenki jego dawała mi otuchy do dalszego życia. Treści jego utworów były bardzo życiowe, zrozumiałe. Do tej pory, a mieszkam za grancami Polski często, gdy mam trudne dni słucham jego piosenek.W mojej pamięci zostanie czesław do końca mojego życia. Jerzy (52) Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 ten czlowiek budowal Polske i Polakow 19.01.04, 11:34 Cieszymy sie jego muzyka, myslimy slowami jego piosenek. Dal nam dobry kawal wspanialego swiata. Az trudno wyrazic cala wdziecznosc dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Dlaczego.. IP: *.ifn-magdeburg.de 19.01.04, 11:39 ten swiat jest taki dziwny a piekni ludzie zyja krotko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: budowal Polske IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 12:03 Prawdziwa wielkość jest cicha i skromna. Taki był Czesław. Tylko miernota musi wrzeszczeć, by ją dostrzeżono. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek-radziejow Re: Czesław Niemen nie żyje 19.01.04, 12:00 W takiej chwili, gdzie miliony ludzi wychowanych na JEGO muzyce iw zadumie...,a na szklanym ekranie pojawia się ze swoim bełkotem Markowski. Ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Canada Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.sympatico.ca 19.01.04, 13:17 Wasiliszki Stare,w lutym 1939 roku, nalezaly do Polski a nie do Bialorusi! Trzymajmy sie historycznych faktow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 13:17 zal i smutek wypelniaja moje serce!! to ze byl wspanialym artysta wiedza wszyscy ,ale byl takze niezmiernie wrazliwym,madrym i wspanialym czlowiekiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Czesław Niemen nie żyje IP: *.chello.pl 19.01.04, 13:44 dziwny jest ten świat... Odpowiedz Link Zgłoś