funny5 08.02.10, 14:02 Madre slowa o madrym czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rainmonk Re: Ale dlaczego podpisal konkordat? 08.02.10, 15:03 ...żeby taki ktoś jak ty, mógł się nad tym zastanawiać i może... powtarzam może - choć to wymagało by cudu - czegoś nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Był tylko ministrem... minister nie rządzi... 08.02.10, 16:30 zapytaj ówczesny sejm dlaczego to zrobił... zapytaj ówczesnego premiera dlaczego do tego dążył... zapytaj ówczesnego prezydenta również... minister był jedynie w tym zakresie wykonawcą technicznym i działał zgodnie ze zleceniem premiera i prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 14:49 Działał w interesie innego państwa wbrew interesom Polski. Spoko. KK górą. Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Skubiszewski... 08.02.10, 14:50 Cytat z Wikipedii: "W latach 1961-69 był zarejestrowany przez SB jako kontakt służbowo-informacyjny „K”. Później pojawia się w jej dokumentach jako TW „Kosk”. Według akt IPN, był cennym źródłem informacji." Po prostu kwiat nie człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Dziś dopisany i już wycofany. 08.02.10, 15:16 Lepiej się powołuj na znane źródło wszelkich donosów: niezalezna.pl/article/show/id/27533/articlePage/1 Gazeta Polska jest zasłużona w korzystaniu z archiwów swoich kolegów z SB/UB. Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Skubiszewski... 08.02.10, 22:15 kvakva napisał: > Cytat z Wikipedii: "W latach 1961-69 był zarejestrowany przez SB jako kontakt > służbowo-informacyjny „K”. Później pojawia się w jej dokumentach ja > ko TW > „Kosk”. Według akt IPN, był cennym źródłem informacji." Po prostu k > wiat nie > człowiek. to bez znaczenia. to ma znaczenie jedynie dla rozplotkowanych, mściwych i tępych straganiar. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 14:54 niestety, panie Skubiszewski. Pana następcy .... sam Pan popatrz - gaz-rura niemiecko-rosyjska będzie blokować porty szczecińskie, Łukaszenka leje Polaków u siebie. A polscy politycy piją sobie drinka Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 15:09 TW Kosk przniosl sie w zaswiaty. Ciekaw jestem czy tam tez TW potrzebuja??? Odpowiedz Link Zgłoś
pw2221 a tak konkretnie to czym się zasłużył ? 08.02.10, 15:09 nie wydaje mi się żebyśmy dzięki niemu potęgą europejską zostali ? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: a tak konkretnie to czym się zasłużył ? 08.02.10, 15:44 nie na tym polegala jego rola. Poza tym, kraj z taka kiepska gospodarka nie moglby zostac potega tak czy siak. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: princealbert 08.02.10, 17:49 princealbert napisała: > nie na tym polegala jego rola. Poza tym, kraj z taka kiepska > gospodarka nie moglby zostac potega tak czy siak. U ciebie, jak zwykle, wszystko jest pod deklem dokumentnie pomieszane, polonofobko! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk TW "Kosk" nie żyje 08.02.10, 15:15 Ludzi na emigracji nazywał łotrami.... lustronauki.wordpress.com/2009/08/20/krzysztof-skubiszewski/ www.niezalezna.pl/article/show/id/27533 Niech spoczywa obok Geremka i Kuronia.... ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Komunę obalili "agenci". 08.02.10, 15:17 Taka wersja pasuje wszystkim tym co za komuny tak spiskowali, że nawet ich koledzy z "organizacji" o tym nie wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Mówisz, że komuna została "obalona"............... 08.02.10, 15:21 Wobec tego pokaż mi choć jednego "obalonego" komunistę. Jeden przykład. No....? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Komuna i komuniści to co innego. 08.02.10, 15:40 1. System komunistyczny upadł. Faktycznie jego upadek był efektem z jednej strony zimnych praw ekonomii opisanych przez Marksa - bardziej wydajny system ekonomiczny wygrywa, z drugiej strony działalności opozycjonistów podgryzających ten system przez uświadamianie ludziom, że to co im obiecywano i to co jest to dwie różne sprawy. 2. Komunizm ludziom z głów nie wywietrzał. Wielu osobom wydaje się że "im się nalezy". Na tych ludział żerują partie o charakterze lewicowym. Ponieważ dla wielu osób "lewicowośc" to coś brzydkiego to cześć lewicy udaje "prawicę", a swoje lewicowe poglądy ukrywaja za opowiadaniem o państwie solidarnym czy "zabezpieczeniu działów gospodarki o strategicznym charakterze". 3. Komuniści - tym słowem określa się dwie kategorie osób z jednej strony ludzi wierzących w lewicowy system zarządzania państwem - z drugiej strony dawnych działaczy PZPR - ci akurat w lewicowość nie bardzo wierzyli - bardziej w beszczelność i bezkompromisowość. Akurat tak się głupio składa, że te cechy - przynajmniej na początku przemian gospodarczych były równierz najbardziej potrzebne poczatkujacym kapitalistom. Także ci co byli aparatczykami PRLu równie łątwo poruszali się w warunkach kapitalizmu. Ot socjologia - tez nie ma co się na nią obrażać. Czy jakiś komunista upadł? Pytanie jest po prostu głupie w kontekście powyższych prawd i wskazuje na brak znajomości sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 15:26 bez przesady,to jeszcze jeden minister bez znaczenia ale z koszernymi korzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach 08.02.10, 22:18 koszerny51 napisał: > bez przesady,to jeszcze jeden minister bez znaczenia ale z > koszernymi korzeniami co to są koszerne korzenie? Wszyscy Polacy są Żydami; jesteśmy Żydami Europy, zaginionym północnym plemieniem semickim a nasze "chrześcijaństwo" tzw. "katolicyzm" jest z gruntu - w naszej interpretacji i zastosowaniu - starotestamentowe. Ty też jesteś Żydem, jak każdy prawdziwy Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 kolejny komuszy karierowicz - ulubieniec GW ... 08.02.10, 15:27 "TW Kosk Pełzająca ubekizacja sieci « Wychodźstwo: "TW „KOSK” - JAN KRZYSZTOF SKUBISZEWSKI, syn Ludwika, ur. 8 październiak 1926 roku w Poznaniu, minister spraw zagranicznych (12.09.1989 – 25.10.1993), ukończył Wydział Prawno-Ekonomiczny Uniwersytetu Poznańskiego, profesor prawa międzynarodowego, był członkiem Prymasowskiej Rady Społecznej (1981-1984), Rady Konsultacyjnej przy gen. Jaruzelskim (1986-1989), działał w “Solidarności” oraz Wielkopolskim Klubie Politycznym “Ład i Wolność”. Został zarejestrowany pod nr 6173/64/5242 przez Departament I (wywiad) jako TW „Kosk” (prawdopodobnie błąd druku, powinno być „Kosak”), nr arch. 9669/1, nr mikrofilmu F-7974/1 oraz nr arch. J-1770, data archiwizacji 3 października 1969 roku. W jego teczce pracy włączonej do teczki personalnej przewija się sprawa prof. Brzezińskiego; Skubiszewski był osobą przygotowywaną przez I Departament (wywiad) do dezinformacji Brzezińskiego podczas jego pobytu w PRL w 1966r. Nota bene wśród 5 osób zabezpieczających przyjazd Brzezińskiego (Skubiszewski, Ryszard Frąckiewicz, Jan Szreniawski, Hieronim Kubiak i Karol Małcużyński) było trzech tajnych współpracowników. Do współpracy z wywiadem skusiły Skubiszewskiego paszport i możliwość" paszporty.blogspot.com/2008/10/tw-kosk.html Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Niestety, to właśnie prawda o Skubim. 08.02.10, 15:36 Warto jeszcze poczytać o układzie z Niemcami podpisanym przez niego w 1991r. Poszukajcie w necie, a obraz zmarłego będzie pełny. I bardzo smutny. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 16:01 Może i był wielki w tym co robił ,ale za konkordat powinien stanąć przed trybunałem stanu.Nic dziwnego ,że go ukryto i spokojnie dożył swoich dni. Odpowiedz Link Zgłoś
volim Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 08.02.10, 16:05 Niestety, prof. Rotfeld się myli: znaczenie prof. Skubiszewskiego nie będzie wzrastać, szczególnie w świetle jego współpracy z SB. Co nie zmienia faktu, że funkcja ministra spraw zagranicznych w pierwszym niezależnym rządzie, w nowych realiach, była nie lada wyzwaniem, któremu przecież generalnie sprostał. Kolejny przykład autorytetu/nie-autorytetu, człowieka z życiorysem pokręconym przez naszą skomplikowaną historię. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
volim Re: volim 08.02.10, 20:58 E, mam rację – taką rację jak on sprostał: trochę więcej tak, trochę mniej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach 08.02.10, 23:20 volim napisała: > Niestety, prof. Rotfeld się myli: znaczenie prof. Skubiszewskiego > nie będzie wzrastać, szczególnie w świetle jego współpracy z SB. Co > nie zmienia faktu, że funkcja ministra spraw zagranicznych w > pierwszym niezależnym rządzie, w nowych realiach, była nie lada > wyzwaniem, któremu przecież generalnie sprostał. Kolejny przykład > autorytetu/nie-autorytetu, człowieka z życiorysem pokręconym przez > naszą skomplikowaną historię. Niech spoczywa w spokoju. jego "współpraca" z SB jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Plama z Konkordatem 08.02.10, 16:09 Dla kleru to się przysłużył a dla zwykłych ludzi to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Re: Plama z Konkordatem - On nie podejmował 08.02.10, 16:31 tej decyzji... on ją wykonał.. o konkordat zapytaj premiera i prezydenta ówczesnego oraz ówczesnych parlamentarzystów... frych47 napisał: > Dla kleru to się przysłużył a dla zwykłych ludzi to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach 08.02.10, 16:36 Jedne glupek i zdrajac chwali drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach 08.02.10, 16:38 Mialo byc: Jeden glupek i zdrajca chwali drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kagan_pl 08.02.10, 17:51 kagan_pl napisała: > Jedne glupek i zdrajac chwali drugiego. Moze nie glupek, ale "zdrajac" to na pewno! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
williamadama Rotfeld: Znaczenie Skubiszewskiego po latach bę... 09.02.10, 07:58 Szkoda, że nie żyje... Bardzo lubiłem jego muzykę. Panie! Świeć nad jego duszą. Odpowiedz Link Zgłoś