Gość: Boom IP: 202.129.78.* 20.02.04, 02:45 To jest tak samo jak z reforma Hausnera - reforma jest, zmiany niewielkie. Prokurator powinien byc powolywany i odwolywany przez Parlament, tak jak Prezes NIK-u. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maruda Re: Projekt reformy prokuratury IP: *.gdynia.mm.pl 20.02.04, 05:29 Ten projekt jest tak stary, jak III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Projekt reformy prokuratury IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 20.02.04, 07:28 Gość portalu: Boom napisał(a): > To jest tak samo jak z reforma Hausnera - reforma jest, > zmiany niewielkie.< To fakt, który nie zmienia tego,iż dla wielu lepszy wróbel w garści, niśli gołąb na dachu. > Prokurator powinien byc powolywany i odwolywany przez Parlament, tak jak > Prezes NIK-u. Z pewnością istota rzeczy leży w tym kogo się powała, a nie w jaki sposób. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Panie Kurczuk IP: 212.14.0.* 20.02.04, 08:36 To co nazywa Pan reformą, to pseudo reforma. Proponuję powrót do przedwojennych uregulowań. Postępowanie przygotowawcze niech prowadzi niezawisły sędzia sledczy. Prokurator niech prowadzi sprawy od momentu wniesienia aktu oskarzenia, czyli niech będzie reprezentantem Państwa przed Sądem. I inna ważna sprawa. Odebrać prokuratorom immunitet. Sens immunitetu jest taki, by władzę ustawodawczą i sądowniczą chronic przed wykonawczą. Prokurator to władza wykonawcza, zatem dlaczego ma się chronic sam przed sobą? Bez tych zmian dalej będa Kapusty z Olejnikami kompromitowali Państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Panie Kurczuk IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.04, 10:13 Bardzo mi się podobają te przedwojenne uregulowania opisane przez XYZ. Napewno byłoby sprawiedliwiej. Właśnie po raz pierwszy miałem styczność z wymiarem sprawiedliwości i mam własny pogląd jak funkcjonuje. Jako ofiara przestępstwa zwróciłem się do prokuratora. Obwiniony sfałszował dowód i wspólnie z prokuratorem podstawił go do akt zamiast prawdziwego dokumentu. Sąd mógł to łatwo sprawdzić, ponieważ ów dokument był w sposób oczywisty sprzeczny z innymi dokumentami urzędowymi, ale nie sprawdził. Bezkrytycznie oparł się na fałszywych dowodach i ustaleniach zgromadzonych przez prokuratora. W efekcie prokurator sztucznie narobił sądowi wątpliwości. Sąd, pomimo niezbitych dowodów winy, swoje wątpliwości rozstrzygnął na korzyść obwinionego i wydał wyrok uniewinniający. Może niezawisły sędzia śledczy by nie fałszował dokumentów? Ale też gwarancji nie ma. Nie można też zapominać że przed wojną teren polski zamieszkiwali zupełnie inni ludzie niż obecnie i nawet najlepsze prawo nie jest w stanie tego zmienić. Obecnie, jeżeli niezawisły, to zaraz nasuwa się pytanie: A od kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: Panie Kurczuk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 19:48 oczywiście te zmiany tuz przed końcem kadencji dopeowadza do tego że prokuratura przez ładne kilka lat będą sterować napierski- co wierzył funkcjonariuszom sb i kapusta itd. i nic i nikt nie pozbawi ich stołków. gratulacje za pomysł. zamiast zając się likwidacja immunitetów prokuratorskich czy zmianami w ustawia które wyaleminowały by narzucanie przez przełozonych decyzji podwładnym prokuratorom idzią sobie najwyżsi w państwie prokuratorzy na skróty. jak czytam wypowiedzi sliwy o tym jacy to niezależni są jej koledzy to nie wiem czy śmiać się czy płakac Odpowiedz Link Zgłoś
herr.tick tak już było, towarzysze 20.02.04, 08:47 właśnie min. Jaskiernia zmieniał to dla ówczesnego podejrzanego w sprawie pieniędzy mośkiewskich... jak nazwisko?... hm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonik Kapusta na prezydenta !!! IP: 62.233.233.* 20.02.04, 22:23 Nie ma lepszego fachowca od brudnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś