wilk.podhalanski 19.03.10, 03:38 Dwie godziny dyskusji ks. Bonieckiego, Tochmana, Stasiuka, Tuszyńskiej z prostackim udziałem Domosławskiego. Ż E N A D A. Tu: muzeumproqm.artmuseum.pl/news.php?id=kapuscinski_non_fiction Wilk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga_w_ogrodzie Re: Domosławski to jednak pisarski kundel. 19.03.10, 04:19 słucham tego właśnie. tak - żenada i rzyg, rzyg. a na swym blogu Domosławski : "Wiele głosów mądrych w końcu ludzi jednak zasmuca. Jestem czasem zszokowany ładunkiem negatywnych emocji. Chyba celnie trafił Żakowski w eseju w dzisiejszej (4 marca) GW: rozdarci między hagiografią a dokopywaniem. Czy na opowieści dla dorosłych, tj. skomplikowane, niejednoznaczne - nawet pisane z podziwem i empatią dla bohatera - jeszcze za wcześnie?" "zszokowany ładynkiem negatywnych emocji"... on - Domosławski. panaarturowa opowieść z podziwem i empatią dla Ryszarda Kapuścińskiego? jej, jej. fragmenty na razie czytałam, ale starczy. zgadzam się z wieloma opiniami - tam wszak wszystko dla Domosławskiego podejrzane - za każdym uśmiechem Mistrza się MUSIAŁO COŚ kryć, więc należy wymyślić co. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk.podhalanski Przede wszystkim 19.03.10, 04:39 Domosławski okazuje się połgłówkiem i to jest właśnie rzecz, która jak najgorzej świadczy o Kapuścińskim. Z jakiego powodu otaczał się kimś tak żulerskiego lotu, tak jakby do domu zaprosił konika spod kina, cwaniaczka, idealny dostawcę treści do gazety Fakt. Wilk. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie ale 19.03.10, 05:26 ludzie się zmieniają. może tak było z Domosławskim. ludzie się kryją też. inteligentni manipulatorzy potrafią oszukać nawet najlepszych psychiatrów. za życia Kapuściński był przydatny Domosławskiemu z określonych powodów, z innych po śmierci. niemniej cel był taki sam - wypłynąć dzięki Mistrzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Debata ? 19.03.10, 05:47 Domosławski czyta z karteczek to, co napisał wcześniej a propos recenzji, które n/t jego książki się ukazały. włażący w d... Domosławskiemu Tochman Wojciech - debaty gospodarz, prosi jednak, by Domosławski ustosunkował się do tego, co powiedzieli przedmówcy, w tym Ks. Boniecki i Agata Tuszyńska. Domosławski, że nie, bo się nie będzie do szczegółowych zarzutów ustosunkowywał i dalej czyta z karteluszek to, co sobie napisał był wcześniej. takie coś się debata nazywa ? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Przede wszystkim 19.03.10, 20:39 półgłowkiem można być ale moralnym menelem? aż tak się sprostytuować dla kilku złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Przede wszystkim 19.03.10, 21:08 > półgłowkiem można być ale moralnym menelem? > aż tak się sprostytuować dla kilku złotych? Bardzo ostry zarzut. Mógłbyś podać jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Nie zgadzam się. 19.03.10, 06:48 wilk.podhalanski napisał: Re: Domosławski to jednak pisarski kundel. > > Dwie godziny dyskusji ks. Bonieckiego, Tochmana, Stasiuka, > Tuszyńskiej z prostackim udziałem Domosławskiego. To, że ktoś nie jest najlepszy w dyskusji na żywo, nie znaczy jeszcze, że jest pisarskim kundlem. Tylko wilki są wszechstronne... Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Nie zgadzam się. 19.03.10, 07:21 dla mnie, Domosławski pisaniem pokazał, że jest mocno kundlowaty. do tego to branie kasy najpierw od swego Mistrza się by rozwinąć niby, potem od "Znaku" i ostatecznego ksiązki wydawcy "Świat ksiązki" na podróże, które miały "weryfikować" to, co Kapuściński pisał. weryfikacja ? śmieszne i bzdurne, jak dla mnie - się zgadzam z tym, co powiedziała była w tej kwestii Tuszyńska. tym co i jak mówił w czasie tej "debaty", Domosławski, potwierdził on wcześniejsze me podejrzenia co do jego osoby - jego pisarstwa i i cech charakteru. prosta sprawa warsztatowa - nawypisywał o prywatnym życiu córki Kapuścińskiego, ale z nią nie rozmawiał, nawet nie próbował. jak stwierdziła bliska znajoma rodziny Kapuścińskich, z córką Ryszarda Kapuścińskiego to w życiu swym Domosławski tyle rozmawiał, że "dzień dobry" jej tam kiedyś powiedział. ta na koniec odpowiedż Tochmanowi też była niezła : spotkanie w Empiku z Domosławskim ma poprowadzić emocjonalnie mu mocno oddany Kurkiewicz i żadnych oponentów ma nie być, bo Domosławski ma dość krytki i sobie chce z Kurkiewiczem cukrzyć. a na marginesie, Taziuto - nie ma to, jak, miast przedstawienia swego zdania i argumentów, polecieć w personalne prztyczki. tylko po co tak zastrzegać w innym miejscu , iż się tego nie toleruje ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilk.podhalanski To cinkciarz. 19.03.10, 18:02 Literacki cinkciarz. Brakowało mi tego słowa. Wilk Odpowiedz Link Zgłoś
blind_as_a_bat Re: Domosławski to jednak pisarski kundel. 19.03.10, 07:20 Co miało stanowić kres działania Domosławskiego, zarówno podmiotowy, jak przedmiotowy? Transparentny jest brak bezinteresowności. Odpowiedz Link Zgłoś
andartis Inwektywa jako ostateczny argument 19.03.10, 20:32 przy rozstrzyganiu sporów - mało oryginalna jest Twoja propozycja. Meritum nie ma najmniejszego znaczenia dla nas, szybujących wysoko intelektualnych padalców, to chciałeś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś