Dodaj do ulubionych

Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy

27.03.10, 09:00
Rzecz ma miejsce w Szczecinie. Ale Szczecin z tego co mnie uczono na lekcjach
geografii, to Polska, więc może się to zdarzyć wszędzie w naszym pięknym kraju.

A teraz do rzeczy. Załóżmy, że chodzi o bank. Podmiot reprezentujący
społeczeństwo sprzedaje bank spółdzielczy za 0,01% jego wartości podmiotowi
prywatnemu. Jednakże ustanawia warunki.
- Podmiot prywatny ma w ciągu 3 lat rozpocząć remont banku.
- Za pięć lat bank będzie obsługiwał ROR.
- Za 7 lat bank ma udzielać również kredytów.

Czyli robić to co robi obecnie bank spółdzielczy. Tylko w odrapanym budynku.

Więcej na
www.wiadomosci.wszczecinie.pl/zaglosowali_i_szpital_oddali,17614,fakty_opinie_wywiady,0,0
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:06
      kościelni nie mogą zyć bez przekrętów.
      • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:22
        venus99 napisał:

> kościelni nie mogą zyć bez przekrętów.

E, tam od razu kościelni. Przecież Ty też możez kupić "bank" za 19 tysięcy
        złotych :)
        • venus99 Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:55
          jak włożę sutanne.
          • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:57
            venus99 napisał:

> jak włożę sutanne.

Ale nie czarną tylko purpurową :)
    • humbak Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:34
      Ciekawa sprawa. Że PO sprzedaje za bezcen to norma. Znamy. Ale PiS? Impossible! Unglaublich! W pale się nie mieści!
      • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:45
        humbak napisał:

> Ciekawa sprawa. Że PO sprzedaje za bezcen to norma. Znamy. Ale PiS? Impossible!
        > Unglaublich! W pale się nie mieści!

Poczekajmy na decyzję Wojewody.
        Bodajże w Lądku Zdroju Jurkowlaniec uwalił decyzję Rady Miasta, iżby patronem
        Lądka Zdroju miał być św. Piotr. Ale nie każdy ma swojego Jurkowlańca stojącego
        na straży Konstytucji.
        • humbak Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:48
          Tak poważniej, to wartałoby się dowiedzieć jaka jest sytuacja eksszpitala i czy byli jacyś chętni do tańca oprócz zakonu. Szczerze mówiąc ni huhu mi się nie chce:)
          • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 09:57
            humbak napisał:

> Tak poważniej, to wartałoby się dowiedzieć jaka jest sytuacja eksszpitala i czy
            > byli jacyś chętni do tańca oprócz zakonu. Szczerze mówiąc ni huhu mi się nie c
            > hce:)

W momencie kiedy właścicielem jest kto inny nic nikomu do tego co zrobi z
            własnym majątkiem. Ktoś kupuje szpital za bezcen, bo pewnie z wyposażeniem, a
            nie gołe ściany. Wysprzedaje wyposażenie i mamy dom opieki. 19 tysięcy to koszt
            dwóch, trzech prostych autoklawów.

A należy pamiętać, że przedmiotem zakupu jest szpital, a nie pomieszczenie do
            sterylizacji. :)
            • humbak Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 10:01
              Co do przeznaczenia, to chyba da się narzucić warunki przy umowie sprzedaży.
              A w kwestii kwoty- jeśli alternatywa by była taka, że poszłoby na wyburzenie... Zakładam że szpital nie jest obłożony jakimś zadłużeniem. Fakt, że kwota jest idiotycznie mała. Pewnikiem nowoczesne wyrko w klinikach wysokiej klasy wstawiane kosztuje więcej:)
              • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 10:07
                humbak napisał:

> Co do przeznaczenia, to chyba da się narzucić warunki przy umowie sprzedaży.

W jaki sposób? Musiałbyś zanegować święte prawo własności.
                Hotel też jest miejscem opieki :) Nie sądzę, by czarni otworzyli przybytek
                charytatywnie.

Swoją drogą własność publiczna o znacznej wartości powinna trafić na rynek drogą
                przetargu, a nie Uchwałą Rady Miasta. :)

Wartość wywoławcza 19 tysięcy OK. Pewnie znalazłby się ktoś, kto dałby więcej.
                :) Sam bym wystartował w takim przetargu :)
          • hummer Myślisz, że kuria 27.03.10, 10:00
            humbak napisał:

> Tak poważniej, to wartałoby się dowiedzieć jaka jest sytuacja eksszpitala i czy
            > byli jacyś chętni do tańca oprócz zakonu. Szczerze mówiąc ni huhu mi się nie c
            > hce:)

Przejęłaby obciążoną hipotekę :) Naiwny jesteś :)
            • humbak Re: Myślisz, że kuria 27.03.10, 10:04
              Jedno mnie zastanawia. Co ma biskup do zakonu? Zdawało mi się że one funkcjonują niezależnie tej hierarchii.
              A co do zadłużenia- nie wiem, nie znam sytuacji. Wiadomo jak u nas wygląda służba zdrowia. Skądś ta kwota się pewnie wzięła. To nie jest sprzedaż cichcem, boczkiem.
              • venus99 Re: Myślisz, że kuria 27.03.10, 10:07
                biskup nie ma nic do zakonu tylko w sprawie Rydzyka.tam gdzie chodzi
                o forsę ma.
                • humbak Re: Myślisz, że kuria 27.03.10, 10:25
                  Nie słyszałeś komentarza pewnego zakonnika (w trakcie mszy) do wyboru nowego biskupa sandomierskiego:)
              • hummer Jak to nie jest? 27.03.10, 10:10
                humbak napisał:

> Jedno mnie zastanawia. Co ma biskup do zakonu? Zdawało mi się że one funkcjonuj
                > ą niezależnie tej hierarchii.
                > A co do zadłużenia- nie wiem, nie znam sytuacji. Wiadomo jak u nas wygląda służ
                > ba zdrowia. Skądś ta kwota się pewnie wzięła. To nie jest sprzedaż cichcem, boc
                > zkiem
                .

Chcę kupić przybytek. I piszę serio. Daję już dziś 20 tysięcy złotych polskich.
                Wolny rynek w końcu mamy.
                • humbak Re: Jak to nie jest? 27.03.10, 10:26
                  Zaraz zaraz. Ja nie twierdzę że zostało to rozstrzygnięte poprawnie. Twierdzę że próbowali tej sprzedaży ukryć.
    • rydzyk_smigly Nie wszytko czarne, co ma kolor habitu czyli 27.03.10, 10:13
      święte prawo własności.

Ten szpital, założony przez zakon i działający w latach 1913 -45 należał
      wraz z terenem (od 1867) do zakonu boromeuszek. Po wojnie nieruchomość
      zakonowi odebrano, zrobiono tam najpierw szpital kolejowy, potem miejski,
      który został zlikwidowany (to ważne dla dalszych ewent. dywagacji). Mimo,
      że nieruchomość figuruje w księgach wieczystych z 2005 jako własność miasta
      odnalazły się zapisy ksiąg z 1945, potwierdzające własność zakonu.

Co lepsze dla miejscowej społeczności a w szerszym pojęciu - dla budżetu:

- oddać nieruchomość prawowitemu właścicielowi, który reaktywuje tam
      szpital z rehabilitacją w zakresie kardiologii, ortopedii i neurologii plus
      oddział dla przewlekle chorych,

- sprzedać nieruchomość komukolwiek i wydymać właściciela, w konsekwencji
      przegrać w sądzie (próbowano sprzedaży na targach nieruchomości w Cannes),

- oddać zamiennik (pewnie wyznaczony przez jakiegoś przekręciarza z Komisji
      Majątkowej) kosztujący podatnika może 19 milionów zł albo może i sto
      dziewięćdziesiąt.

Jesteś jeszcze przeciw?

PS. Szpital miejski został przeniesiony w inne miejsce. Na remont ruin
      poszpitalnych (ale jako zabytek pod nadzorem konserwatora), jak wyliczyło
      miasto, potrzeba 50 mln złotych.
      • hummer Re: Nie wszytko czarne, co ma kolor habitu czyli 27.03.10, 10:16
        Wszystko byłoby cacy gdyby nie to, że KK dostał już więcej niż mu odebrano.
        • rydzyk_smigly Odpowiedzialność zbiorowa?To już blisko komunizmu. 27.03.10, 10:30
          hummer napisał:

Wszystko byłoby cacy gdyby nie to, że KK dostał już więcej niż mu odebrano.
          ----
          W 1994 komisja kościelna odmówiła zwrotu tej nieruchomości. Trzeba widzieć
          różnicę między przekrętami gruntowymi na Białołęce w Warszawie, w
          Świerklańcu czy Krakowie a modelowo przeprowadzoną umową o zwrot mienia, z
          korzyścia dla tamtejszej społeczności.
          • hummer Święte prawo własności 27.03.10, 10:43
            rydzyk_smigly napisał:

> hummer napisał:
            >
            > Wszystko byłoby cacy gdyby nie to, że KK dostał już więcej niż mu odebrano.
            > ----
            > W 1994 komisja kościelna odmówiła zwrotu tej nieruchomości. Trzeba widzieć
            > różnicę między przekrętami gruntowymi na Białołęce w Warszawie, w
            > Świerklańcu czy Krakowie a modelowo przeprowadzoną umową o zwrot mienia, z
            > korzyścia dla tamtejszej społeczności.

Czyli Twój argument o św. prawie własności jest bezsensowny.

Poza tym nie mamy tu dziś do czynienia ze zwrotem, a ze sprzedażą za bezcen, poza przetargiem.

www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090326/SZCZECIN/889815542
            Prawdą jest, że posiadłość próbowano wystawiać na sprzedaż.

"Była promowana na największych w Europie targach nieruchomości w Cannes" ciekawe czy wystawiano ją za 19 tysięcy złotych?

"Funkcja budynku może się oczywiście zmienić".

50 mln potrzeba na szpital. Ale koszt szpitala jest o wiele większy niż hotelu czy domu opieki. Szpital to przede wszystkim sprzęt.

Hotel to lokalizacja w centrum miasta, dom opieki to budynki i teren.

Biorę ową posiadłość za 20 tysięcy złotych. W ciągu 7 lat zobowiązuję się do utworzenia tam domu opieki.
            • rydzyk_smigly Niekoniecznie. 27.03.10, 11:23
              < Czyli Twój argument o św. prawie własności jest bezsensowny.

W 1994 kwitów z 1947 potwierdzających własność jeszcze nie odnaleziono,
              szpital miejski, pompowany przez budżet, działał jak należy.
              To, że w zamian za nieruchomość zakonu niczego w komisji majątkowej nie
              przekręcono powinno (w twej optyce) świadczyć na jej korzyść a nie minus.

>50 mln potrzeba na szpital. Ale koszt szpitala jest o wiele większy niż
              hotelu czy domu opieki. Szpital to przede wszystkim sprzęt.

Nie wnikam w detale. Zakon zobowiązał się do remontu i prowadzenia domu dla
              starców a po 7 latach szpitala. Może dostaną wyposażenie z Watykanu?

>Biorę ową posiadłość za 20 tysięcy złotych. W ciągu 7 lat zobowiązuję się
              do utworzenia tam domu opieki.

Przegapiłeś więc okazję. Proponuję śledzić BIPy, zamiast strzelać na
              ślepakami na FK.

• hummer Re: Niekoniecznie. 27.03.10, 11:33
                rydzyk_smigly napisał:

> < Czyli Twój argument o św. prawie własności jest bezsensowny.
                >
                > W 1994 kwitów z 1947 potwierdzających własność jeszcze nie odnaleziono,
                > szpital miejski, pompowany przez budżet, działał jak należy.
                > To, że w zamian za nieruchomość zakonu niczego w komisji majątkowej nie
                > przekręcono powinno (w twej optyce) świadczyć na jej korzyść a nie minus.

Mamy globalizację. Co z tego że zabrano mi grunt w Ickowie za 1000 zł jak
                dostałem w Jackowie za 100 000 zł? A po latach upomnę się o grunt w Ickowie. :)
                Od tego jest Komisja Majątkowa Rządu RP i Episkopatu. A nie radni w Szczecinie.

> >50 mln potrzeba na szpital. Ale koszt szpitala jest o wiele większy niż
                > hotelu czy domu opieki. Szpital to przede wszystkim sprzęt.
                >
                > Nie wnikam w detale. Zakon zobowiązał się do remontu i prowadzenia domu dla
                > starców a po 7 latach szpitala. Może dostaną wyposażenie z Watykanu?

Ja się zobowiążę bez wspomożenia Watykanu za te pieniądze i na takiej posiadłości.

> >Biorę ową posiadłość za 20 tysięcy złotych. W ciągu 7 lat zobowiązuję się
                > do utworzenia tam domu opieki.
                >
                > Przegapiłeś więc okazję. Proponuję śledzić BIPy, zamiast strzelać na
                > ślepakami na FK.

A było ogłoszenie o przetargu, za sumę wywoławczą 19000 zł?
      • hummer I jeszcze jedno księgi wieczyste a Niemcy. 27.03.10, 10:18
        rydzyk_smigly napisał:

> święte prawo własności.
        >
        > Ten szpital, założony przez zakon i działający w latach 1913 -45 należał
        > wraz z terenem (od 1867) do zakonu boromeuszek. Po wojnie nieruchomość
        > zakonowi odebrano, zrobiono tam najpierw szpital kolejowy, potem miejski,
        > który został zlikwidowany (to ważne dla dalszych ewent. dywagacji). Mimo,
        > że nieruchomość figuruje w księgach wieczystych z 2005 jako własność miasta
        > odnalazły się zapisy ksiąg z 1945, potwierdzające własność zakonu.

Według ksiąg wieczystych z 1945 roku, cały Szczecin jest własnością obywateli
        niemieckich. Jak tworzyć precedens to iść na całość.
        • rydzyk_smigly Nie ma co tworzyć precedensów, każda sprawa 27.03.10, 10:38
          jest indywidualna.

Władza ludowa w 1947 potwierdziła zakonowi własność nieruchomości, potem go
          wydymała, zabierając wsio. Władza niepodległej Polski ten przekręt
          przyklepała w 2005, wpisujac do ksiąg wieczystych nieruchomość jako
          własność miasta. Przypuszczam, że gdyby taki przekręt dotyczył
          nieruchomości Radziwiłła protestowałbyś jak stąd do Paryża.
      • venus99 Re: Nie wszytko czarne, co ma kolor habitu czyli 27.03.10, 10:23
        i ty wierzysz,że koscielni dadzą 50 milionów na odbudowę?
        czy w tym kraju jest coś co nie było własnością kościoła?czy nie
        prościej sprzedać im za 1 zł cały kraj?
        • humbak Re: Nie wszytko czarne, co ma kolor habitu czyli 27.03.10, 10:28
          Jeste całkiem sporo własności ukradzionych przez państwo innym obywatelom. I wku**ce jest że tylko niektórzy odzyskują to co ich. I to jeszcze faktycznie czasem w nieciekawych okolicznościach.
        • rydzyk_smigly Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 10:33
          "Umowa zakłada, że Archidiecezja w ciągu 3 lat rozpocznie remont obiektu,
          za 5 lat uruchomi dom pomocy społecznej, zaś działalność szpitala
          rehabilitacyjnego rozpocznie za 7 lat".

Nie jestem kościelny, ale nie jestem też zacietrzewionym antyklerykałem i z
          klapkami na oczach.
          • hummer Re: Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 10:59
            rydzyk_smigly napisał:

> "Umowa zakłada, że Archidiecezja w ciągu 3 lat rozpocznie remont obiektu,
            > za 5 lat uruchomi dom pomocy społecznej, zaś działalność szpitala
            > rehabilitacyjnego rozpocznie za 7 lat".
            >
            > Nie jestem kościelny, ale nie jestem też zacietrzewionym antyklerykałem i z
            > klapkami na oczach.

Nie jestem antyklerykałem. Ale płacąc miastu więcej zobowiązuję się do otwarcia analogicznej działalności w wymaganym czasie. Społeczeństwo się starzeje. NFZ czy jego analogi są wystarczającym zabezpieczeniem dla kredytu bankowego w banku spółdzielczym. Żeby nie było, że w jakimś obcym, który kupiono za bezcen.

Teren idzie praktycznie pod dom starców, za 19 000 zł.
            • venus99 Re: Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 11:01
              czy będą tam tez bili jak franciszkanki w Studzienicznej uposledzone
              dzieci?
              • etwas-geheimnis Re: Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 11:06
                Moze bedą. Przypilnujesz?
                • venus99 Re: Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 11:15
                  nie.nie ja sprzedawałem,nie ja odpowiadam.
                  • etwas-geheimnis Re: Z linku otwierającego wątek: 27.03.10, 11:25
                    Ale ty juz z góry sie tym zamartwiasz:-)
      • rydzyk_smigly PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 10:44
        powinno być:
        ... zapisy ksiąg z 1947 roku...

Napisałem:
        Mimo, że nieruchomość figuruje w księgach wieczystych z 2005 jako własność
        miasta odnalazły się zapisy ksiąg z 1945, potwierdzające własność
        zakonu.
        • hummer Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 10:47
          rydzyk_smigly napisał:

> powinno być:
          > ... zapisy ksiąg z 1947 roku...
          >
          > Napisałem:
          > Mimo, że nieruchomość figuruje w księgach wieczystych z 2005 jako własność
          > miasta odnalazły się zapisy ksiąg z 1945, potwierdzające własność
          > zakonu.

Prawo do własności ma ostatni zapisany w Księgach. Od 2005 roku właścicielem
          jest gmina.
          • etwas-geheimnis Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 10:51
            Ale w KW jest równiez informacja w jaki sposób obecny własciciel wszedl w
            posiadanie . Tu wygląda że przez rabunek.Skradzione trzeba oddać nawet jesli
            jest to KK.
            • hummer Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 10:53
              etwas-geheimnis napisał:

> Ale w KW jest równiez informacja w jaki sposób obecny własciciel wszedl w
              > posiadanie . Tu wygląda że przez rabunek.Skradzione trzeba oddać nawet jesli
              > jest to KK.

OK. Niech oddadzą to co dostali w zamian. Zrobi się machniom i będzie OK. Bo w
              księgach wieczystych, jest zapis, że inne posiadłości dostał KK drogą rabunkową :)
              • etwas-geheimnis Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:01
                Załozyłeś watek o konkretnej nieruchomości i strzeliłes jak widać kulą w
                płot.Należy się wycofac a nie brnać. Inne przekrety w nieruchomosciach KK nie
                maja z tym przypadkiem nic wspólnego.
                • hummer Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:03
                  etwas-geheimnis napisał:

> Załozyłeś watek o konkretnej nieruchomości

Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy.

Faktycznie o konkretnej nieruchomości. Nawet nie zasugerowałem kto kupuje, kto
                  sprzedaje. :)
                  • etwas-geheimnis Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:05
                    Nie pal głupa . Dałes linka.
                    • hummer Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:07
                      etwas-geheimnis napisał:

> Nie pal głupa . Dałes linka.

Jak widać nie zrozumiałeś :)
                      • etwas-geheimnis Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:11
                        Jak brak argumentów to trzeba ad personam.A twoja manipulacja jest bardzo
                        widoczna. Uzyłes banku bo kojarzy sie z kasa i zyskami,szpital to najczęściej
                        dokładka i koszty.
                        • hummer Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:13
                          etwas-geheimnis napisał:

> Jak brak argumentów to trzeba ad personam.A twoja manipulacja jest bardzo
                          > widoczna. Uzyłes banku bo kojarzy sie z kasa i zyskami,szpital to najczęściej
                          > dokładka i koszty.

• etwas-geheimnis Re: PS. Poprawiam istotną informację 27.03.10, 11:15
                            [b]I dalej fantazjujesz:-) Gdzie ty widziałes taka transakcje ?
                            • hummer No właśnie nigdzie na świecie 27.03.10, 11:18
                              etwas-geheimnis napisał:

> [b]I dalej fantazjujesz:-) Gdzie ty widziałes taka transakcje ?

Tylko w Polsce :)
    • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 10:36
      Tylko po co tu bank wmieszałeś . To szpital . Tylko twoj wpis przez to stał sie
      manipulacja.
      • hummer Żadna tam manipulacja. 27.03.10, 10:49
        etwas-geheimnis napisał:

> Tylko po co tu bank wmieszałeś . To szpital . Tylko twoj wpis przez to stał sie
        > manipulacja.

A jakby to była szkoła, uczelnia, przedszkole to coś by to zmieniło?

Może być i bank spółdzielczy.
        • etwas-geheimnis Re: Żadna tam manipulacja. 27.03.10, 11:02
          O konkretnym szpitalu piszesz ,wiec po co jakies zawiłe konstrukcje ? Bo bank
          lepiej medialnie wyglada? Przez to jestes manipulatorem a nie obiektywnym
          obserwatorem.
          • hummer Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:05
            etwas-geheimnis napisał:

> O konkretnym szpitalu piszesz ,wiec po co jakies zawiłe konstrukcje ? Bo bank
            > lepiej medialnie wyglada? Przez to jestes manipulatorem a nie obiektywnym
            > obserwatorem.

...
            • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:13
              Nie wykrecaj sie . Nadal palisz głupa. Napisałes o jakies hipotetycznej
              sytuacji, a linka do szpitala wkleiłes . To kupiła tylko Taziuta:-)
              • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:14
                etwas-geheimnis napisał:

> Nie wykrecaj sie . Nadal palisz głupa. Napisałes o jakies hipotetycznej
                > sytuacji, a linka do szpitala wkleiłes . To kupiła tylko Taziuta:-)

• taziuta Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 10:56
        etwas-geheimnis napisał:

> Tylko po co tu bank wmieszałeś . To szpital . Tylko twoj wpis
        > przez to stał sie manipulacja.

Każda analogia, która nie przypadnie Ci do gustu, to manipulacja?
        • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:03
          Bank to bank ,szpital to szpital. Link jest do szpitala.
          • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:06
            etwas-geheimnis napisał:

> Bank to bank ,szpital to szpital. Link jest do szpitala.

A celem jest dom starców :)
            • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:14
              Dom starców ,wysoko dochodowy jak bank przynajmniej:-)))
              • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:16

etwas-geheimnis napisał:

> Dom starców ,wysoko dochodowy jak bank przynajmniej:-)))

A w efekcie dostajemy Kasę Zapomogową.
                • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:29
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,109285120,109289532,Re_PS_Poprawiam_istotna_informacje.html
                  Tu miałes odpowiedz czemu bank wmieszałeś:-)
              • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:27
                etwas-geheimnis napisał:

> Dom starców ,wysoko dochodowy jak bank przynajmniej:-)))

Wbrew pozorom tak. Dlaczego miasto Szczecin nie chce mi sprzedać niedochodowego
                interesu za 20 000 zł? Poniosę ryzyko. :)

Dom opieki to również przedszkole. Jak jest teren za darmo i budynki, można z
                tego wyciągnąć całkiem niezłe pieniądze.
                • etwas-geheimnis Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:32
                  Mogłes próbowac to kupić. A powazniej to był to zwrot zagrabionego mienie
                  ,a ze przyjał formę sprzedazy to widocznie tak było łatwiej i szybciej.
                  • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:36
                    etwas-geheimnis napisał:

> Mogłes próbowac to kupić. A powazniej to był to zwrot zagrabionego mieni
                    > e
                    > ,a ze przyjał formę sprzedazy to widocznie tak było łatwiej i szybciej.

Tylko po co działała Komisja Majątkowa Rządu RP i Episkopatu.

Poddaję się :)
    • rydzyk_smigly Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 11:35
      szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,87121,7460923,Boromeuszki_maja_projekt_na_szpital_miejski.html

(Mający zostać zlikwidowany w 2003) wrocławski szpital na Rydygiera,
      podobnie jak w Trzebnicy został oddany zakonowi, który prowadzi tam
      działalność leczniczą. Czy przy zwrotach były jakieś przekręty?
      www.boromeuszki.pl/historia.html
      • hummer Były 27.03.10, 11:38
        rydzyk_smigly napisał:

> szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,87121,7460923,Boromeuszki_maja_projekt_na_szpital_miejski.html
        >
        >
        > (Mający zostać zlikwidowany w 2003) wrocławski szpital na Rydygiera,
        > podobnie jak w Trzebnicy został oddany zakonowi, który prowadzi tam
        > działalność leczniczą. Czy przy zwrotach były jakieś przekręty?
        > www.boromeuszki.pl/historia.html

Szpital im. Rydygiera odremontowano na koszt miasta. Po czym przestał być szpitalem.
        • rydzyk_smigly Doprawdy? 27.03.10, 11:51
          Siostry zakonne z Kongregacji Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza,
          które w odzyskanym budynku przy ul. Rydygiera we Wrocławiu planowały
          utworzenie Wyższej Szkoły Medycznej i szpitala ginekologiczno-położniczego,
          nie otrzymały środków unijnych, na które bardzo liczyły. Stanowi to poważne
          zagrożenie dla projektu, którego wartość wynosi około 50 mln zł. Tymczasem
          we Wrocławiu brakuje łóżek położniczych.

www.rynekzdrowia.pl/Inwestycje/Wroclawskie-boromeuszki-stracily-szanse-na-szpital,6684,3.html

Zakład Opiekuńczo-Leczniczy Zgromadzenia sióstr Boromeuszek
          Wrocław, Rydygiera 22/28
          zadzwoń:
          71 393 08 29
          • venus99 Re: Doprawdy? 27.03.10, 11:54
            doprawdy.jak zawsze obiecanki-cacanki.a siostry głosowały za
            wstapieniem do Unii czy tylko starym kościelnym obyczajem wyciagają
            łapy po europejską forsę?
            • rydzyk_smigly Konstytucja RP 27.03.10, 12:18
              nie różnicuje dostępu do unijnej forsy, zaś dla UE ważny jest cel, byleby
              był zdrożny.

Rozumiem, że ozdrowienie ludzi następuje wyłącznie państwowym szpitalu, w
              kościelnym pacjentów wykorzystują, molestują, wyciągają podstępnie
              testament z zapisem na rzecz "sekty" a potem uśmiercają.

• venus99 Re: Konstytucja RP 27.03.10, 12:45
                ja nie piszę o konstytucji tylko o przyzwoitości i zachłanności.
                koscielni pierwszego nie mają wcale a drugie niestety w nadmiarze.
              • hummer Konstytucja nic nie mówi o dawaniu pieniędzy 27.03.10, 13:54
                rydzyk_smigly napisał:

> nie różnicuje dostępu do unijnej forsy, zaś dla UE ważny jest cel, byleby
                > był zdrożny.
                >
                > Rozumiem, że ozdrowienie ludzi następuje wyłącznie państwowym szpitalu, w
                > kościelnym pacjentów wykorzystują, molestują, wyciągają podstępnie
                > testament z zapisem na rzecz "sekty" a potem uśmiercają.

za nic.
          • hummer :) 27.03.10, 12:03
            rydzyk_smigly napisał:

> Siostry zakonne z Kongregacji Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza,
            > które w odzyskanym budynku przy ul. Rydygiera we Wrocławiu planowały
            > utworzenie Wyższej Szkoły Medycznej i szpitala
            ginekologiczno-położniczego
            ,
            > nie otrzymały środków unijnych, na które bardzo liczyły.

Widać POPiS nie rządzi w Europie. Inne czasy niż warunki porodów w XIX wiecznej
            Europie. Inne standardy medyczne. Jaka szkoda, że taka kasa im uciekła. :)
            • rydzyk_smigly No to jak jest tgen szpital, czy go nie ma? 27.03.10, 12:12
              hummer napisał:

Szpital im. Rydygiera odremontowano na koszt miasta. Po czym przestał być
              szpitalem.
              -----

Dziękuję za wymianę mylśi, nie jest ona szczególnie twórcza z talibem czy
              to z lewa czy z prawa.
              • hummer Prawda zwycięży :) 27.03.10, 12:19
                rydzyk_smigly napisał:

> hummer napisał:
                >
                > Szpital im. Rydygiera odremontowano na koszt miasta. Po czym przestał być
                > szpitalem.
                > -----
                >
                > Dziękuję za wymianę mylśi, nie jest ona szczególnie twórcza z talibem czy
                > to z lewa czy z prawa.

Veritas omnia vincit (Pravda vítězí)
                Jan Hus 6 lipca 1415 roku.

ao-institut.cz/menu/o-pravde-cs.html
      • hummer Różnica między szpitalem, a domem opieki (pomocy) 27.03.10, 11:44
        rydzyk_smigly napisał:
        > (Mający zostać zlikwidowany w 2003) wrocławski szpital na Rydygiera,
        > podobnie jak w Trzebnicy został oddany zakonowi, który prowadzi tam
        > działalność leczniczą.

pl.wikipedia.org/wiki/Szpital
        pl.wikipedia.org/wiki/Dom_pomocy_społecznej
        Pytanie, z czego leczą siostry?
    • antyprawak Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 14:37
      "Projekt ustawy przekazania nieruchomości wynegocjowany przez
      prezydenta Piotra Krzystka uzyskał poparcie wszystkich radnych PiS-u
      i 9 radnych PO."

Oczywiście żadnego POPISu nie ma. To tylko kolejny przypadek.
      Tak samo było m.in w Krakowie.
      • hummer Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 14:44
        antyprawak napisał:

> "Projekt ustawy przekazania nieruchomości wynegocjowany przez
        > prezydenta Piotra Krzystka uzyskał poparcie wszystkich radnych PiS-u
        > i 9 radnych PO."
        >
        > Oczywiście żadnego POPISu nie ma. To tylko kolejny przypadek.
        > Tak samo było m.in w Krakowie.

A ilu Radnych liczy sobie PO w Szczecinie?
        • antyprawak Re: Sprzedaż za bezcen banków i innych rzeczy 27.03.10, 15:44
          > A ilu Radnych liczy sobie PO w Szczecinie?

PO ma szesnastu radnych, SLD pięciu a PIS dziewięciu. Za
          przekazaniem był cały PIS i dziewięciu radnych PO. Przeciw było SLD
          i sześciu radnych z PO.
    • picmaker Szpital za 20 tys... 27.03.10, 17:09
      Jako obywatel tego kraju też chcę mieć możliwość kupna szpitala za
      20 tys. zł. To w ramach sentencji - Każdy obywatel jest równy
      wobec prawa
      - zapisanej w najważniejszym polskim dokumencie.
      Bo chyba nie panują żadne mafijne układy, prawda?
      • hummer Daję 21 tysięcy :) 27.03.10, 20:00
        picmaker napisał:

> Jako obywatel tego kraju też chcę mieć możliwość kupna szpitala za
        > 20 tys. zł. To w ramach sentencji - Każdy obywatel jest równy
        > wobec prawa
        - zapisanej w najważniejszym polskim dokumencie.
        > Bo chyba nie panują żadne mafijne układy, prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka