panidalloway Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 11:08 Pan Rokita oskarża Michnika o to, że szantażował Millera i jego ferajnę. Szantaż jest przestępstwem i to obrzydliwym. Zarzuty w stosunku do reszty uczestników tej afery trzeba będzie natomiast dopiero doprecyzować. Wygląda na to, że osoby, których działalność mieliśmy niewątpliwą przyjemność (śmiechu była kupa ) omawiać podczas trwania przesłuchań komisji, wszelkie przykrości mają już za sobą, natomiast Michnik pójdzie siedzieć. Ja się oczywiście cieszę, bo nareszcie i moje przewidywania się spełnią. Tak kiedyś prorokowałam. Michnik przestanie pić z Urbanem, będzie w miejscu przytulnym, dobrze mu znanym, napisze może jakąś książkę, a nami będzie rządził Lepper. Każdy będzie miał to, na co zasłużył. Oczywiście Rokita oskarża bezpodstawnie, ale jak pani prokurator Kwiatkowska się przyłączy, to sobie jakoś poradzą. Jak zresztą można oskarżać ludzi, o których działaniach nic nie wiemy. Nie znamy treści ani jednej rozmowy, nie wiemy, kto w tej sprawie dzwonił do kogo i co mówił, nie mamy żadnych dokumentów, zapisów na dysku, nic. Dużo wygodniej jest oskarżać tych, którzy wszystko sami wypaplali. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 11:51 panidalloway napisała: > Pan Rokita oskarża Michnika o to, że szantażował Millera i jego ferajnę. > Szantaż jest przestępstwem i to obrzydliwym. GW opublikowła streszczenie raportu Rokity pod krzyliwym tytułem "Rokita oskarża... " i widzę, że tytuł chwycił, ale konia z rzędem temu, kto pokarze mi fragment raportu, gdzie padają jakiekolwiek oskarżenia pod adresem Agory. Pan poseł na podstawie skąpych, ale udokomentowanych faktów stara się jedynie odtworzyć, co działo się między 15 a 23 lipca 2002 roku. Niestety - Agora sam jest sobie winna, że ta próba rekonstrukcji zdarzeń jest taka a nie inna. Ja doszłam do podobnych wniosków, co poseł Rokita. Może gdyby Michnik i Miller powiedzieli przed KŚ wszstko, całą prawdę i tylko prawdę, wnioski byłyby inne. Ich niedomówienia w sprawie przemawiają przeciwko nim, niestety. > Zarzuty w stosunku do reszty uczestników tej afery trzeba będzie natomiast > dopiero doprecyzować. Wygląda na to, że osoby, których działalność mieliśmy > niewątpliwą przyjemność (śmiechu była kupa ) omawiać podczas trwania > przesłuchań komisji, wszelkie przykrości mają już za sobą, Wygląda na to, że nie - Ziobro w swoją część raportu zakończył wnioskami do Trybunału Stanu. > natomiast Michnik pójdzie siedzieć. Ja się oczywiście cieszę, > bo nareszcie i moje przewidywania się spełnią. Tak kiedyś prorokowałam. > Michnik przestanie pić z Urbanem, będzie w miejscu przytulnym, dobrze mu > znanym, napisze może jakąś książkę, a nami będzie rządził Lepper. Każdy > będzie miał to, na co zasłużył. Scenarisz ciekawy, ale nierealny. Nawet gdyby przyjąć, za GW, że Rokita oskarża Agorę, to oskarżenia mają raczej charakter moralny, a nie prokuratorski. Pan poseł wie, że Agora nie miała żadnego obowiązku powiadamić organów państwa o korupcyjne propozycji Lwa, ponieważ jest ona instytucją prywatną a nie publiczną. Tylko w ocenie moralnej "gra korupcyjna" jaką podjęła ze stroną rządową jest naganna, ale za to to My, czytelnicy GW wystawimy Michnikowi i spółce oceny. > Oczywiście Rokita oskarża bezpodstawnie, ale jak pani prokurator Kwiatkowska > się przyłączy, to sobie jakoś poradzą. Pani prokurator Kwiatkowska na pewno się nie przyłączy, bo tej pani zależy jedynie na uniewinniu Lwa. > Jak zresztą można oskarżać ludzi, o których działaniach nic nie wiemy. Nie > znamy treści ani jednej rozmowy, nie wiemy, kto w tej sprawie dzwonił do > kogo i co mówił, nie mamy żadnych dokumentów, zapisów na dysku, nic. Dużo > wygodniej jest oskarżać tych, którzy wszystko sami wypaplali. I w tym problem, że nie wypapli wszystkiego. Wypaplali natomiast takie bzdury, jak "pan premier jest poza podejrzeniem", "nie pamiętam czy rozmiawiałem w tej sprawie z prezydentem", "myśmy nie wiązali propozycji Rywina z pracami rządu nad ustawą", itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 13:20 Faktycznie. Oparłam się głównie na komentarzu redakcji i treści postów. Przyjmuję więc słowa krytyki ze skruchą. W wyniku tejże próbowałam przeczytać całość. Przyznaję, dla mnie męka. Nie mam już siły przedzierać się przez te wszystkie fakty, kiedyś znane na pamięć, a teraz już nieco zapomniane. Ale jakoś przebrnęłam. I tak: 1)Muszę przyznać, że Rokita, przede wszystkim, bardzo starannie dokumentuje przestępczy charakter działań Aleksandry Jakubowskiej. Uznanie, że Rokita skupia się głównie na oskarżaniu Agory, nie jest niczym usprawiedliwione. 2)Ale: „Zachowanie takie można wyjaśnić faktem zawarcia porozumienia nie tylko, co do treści przepisów antykoncentracyjnych w projekcie ustawy, ale i co do przeprowadzenia ich przez obie izby parlamentu. Nie istniała natomiast potrzeba gwarantowania stanowiska prezydenta. . . . . . . . Tylko bowiem w wypadku szybkiego doprowadzenia do publikacji ustawy w wersji o jaką zabiegała AGORA- istniała pewność, że taśma nie zostanie użyta jako dowód. . . Oczywistym jest, że po publikacji ustawy zgodnej z oczekiwaniami Agory, nie mógł Adam Michnik, z obawy o własne bezpieczeństwo, ani ujawnić publicznie taśmy, ani prowadzić śledztwa dziennikarskiego” I tego nie rozumiem. Nie ma żadnej oczywistości. Michnik słusznie lub nie, chciał opublikować taśmę po ogłoszeniu ustawy i złapaniu złodzieja. Był przekonany, że Miller jest w porządku i nie chciał, żeby ten wstrętny Czarzasty i mniej wstrętny Kwiatkowski skutecznie im przeszkodzili. Sądził, że był to atak wymierzony w porozumienie z rządem. Tak mniej więcej twierdzą. I mogło tak być. Zazwyczaj kasandrzę, wię c cieszę się gdy się scenariusze realizują, ale bardziej jak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 13:21 iza.bella.iza napisała: > Scenarisz ciekawy, ale nierealny. Nawet gdyby przyjąć, za GW, że Rokita oskarża > Agorę, to oskarżenia mają raczej charakter moralny, a nie prokuratorski. Pan > poseł wie, że Agora nie miała żadnego obowiązku powiadamić organów państwa o > korupcyjne propozycji Lwa, ponieważ jest ona instytucją prywatną a nie > publiczną. Tylko w ocenie moralnej "gra korupcyjna" jaką podjęła ze stroną > rządową jest naganna, ale za to to My, czytelnicy GW wystawimy Michnikowi i > spółce oceny. Wydaje mi się, że w wersji Rokity działania Agory dałoby się określić jako podżeganie do przestępstwa urzędniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 14:20 ayran napisał: > iza.bella.iza napisała: > > > Scenarisz ciekawy, ale nierealny. Nawet gdyby przyjąć, za GW, że Rokita > oskarża > > Agorę, to oskarżenia mają raczej charakter moralny, a nie prokuratorski. P > an > > poseł wie, że Agora nie miała żadnego obowiązku powiadamić organów państwa > o > > korupcyjne propozycji Lwa, ponieważ jest ona instytucją prywatną a nie > > publiczną. Tylko w ocenie moralnej "gra korupcyjna" jaką podjęła ze stroną > > > rządową jest naganna, ale za to to My, czytelnicy GW wystawimy Michnikowi > i > > spółce oceny. > > Wydaje mi się, że w wersji Rokity działania Agory dałoby się określić jako > podżeganie do przestępstwa urzędniczego. > Tak daleko bym nie poszła. Nie znamy treści rozmowy panów M. po wyrzuceniu Rywina. Osobiście skłonna jestem sądzić, że Michnik został przez Millera nakłoniony do trzymania sprawy w tajemnicy argumentami nibypropaństwowymi a przy tym zapewnieniem, że rząd pójdzie Agorze na rękę w sprawie korzystnych dla niej zapisów. A taśma z nagraniem była rękojmią dotrzymania umowy przez Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Rokita pisze: 02.03.04, 14:34 "Procedury te naruszyły w drastyczny sposób wszelkie, nawet nisko ustawione standardy konsultacji przez rząd projektu ustawy z zainteresowanymi nią podmiotami gospodarczymi. Naruszono tu konstytucyjne zasady równości wobec prawa, zwłaszcza równości podmiotów gospodarczych. Należy podejrzewać także dopuszczenie się przestępstw przeciwko dokumentom. Ale, co najważniejsze: w świetle definicji zawartych w rządowym programie antykorupcyjnym uchwalonym przez Radę Ministrów 17 września 2002r. sam taki proces prac i konsultacji z podmiotem gospodarczym nad projektem ustawy wypełnia bez wątpienia przesłanki procesu korupcyjnego." oraz: "Nie ulega wątpliwości, że sposób, okoliczności i zawartość merytoryczna porozumienia między SLD i Agorą noszą charakter korupcyjny, w rozumieniu strategii antykorupcyjnej rządu, uchwalonej 17 września 2002 r. Nie ulega wątpliwości, że naruszyło ono normy konstytucyjne (np. zasadę równości podmiotów gospodarczych i jawności). Nie ulega wątpliwości, że co najmniej część uczestników spotkania dopuściła się czynów ściganych prawem karnym." a więc - w ocenie Rokity - Agora nie tylko godzi się na przestępcze poczynania przedstawicieli rządu, ale nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 02.03.04, 14:49 Mam dokladnie takie samo wrazenie odnosnie tekstu ROkity co Iza.bella.iza. Tytul i komentarz Helenki Luczywo ma sie nijak do tego, co napisal Rokita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 02.03.04, 15:08 W Rzepie pisza za Rokita: "Rokita nie chciał rozmawiać z nami o swoim raporcie. Powiedział tylko: Ten raport wymaga jeszcze sprecyzowania przesłanek do karnej i konstytucyjnej odpowiedzialności następujących osób: Leszka Millera, Roberta Kwiatkowskiego, Włodzimierza Czarzastego, Aleksandry Jakubowskiej oraz Lwa Rywina." Ani slowa o karnej odpowiedzialnosci Agory? Jasne jest wiec, ze Agorze dostalo sie tak troche przy okazji a chodzilo o udupienie Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 I co Michnik? Wydało się, ty "nieskalany obrońco IP: *.crowley.pl 02.03.04, 11:18 sprawiedliwości..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świeży Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 11:44 Pewien facet wziął sobie za żonę kobietę juz trzy razy rozwiedzioną. W pracy koledzy żartowali sobie z niego, że luzy, przebieg itp. On odpowiedział: no nie całkiem, do 6 cm byle jak, ale dalej to już extra. W każdy temat trzeba się zagłębić, a nie strzelać ślepakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.ztpnet.pl 02.03.04, 11:56 Cała sprawa to dmuchany balon, który pęknie w sądzie. A tak naprawdę, tylko ta instytucja ma prawo wydawać wyroki w imieniu nas wszystkich. A swoją drogą, ciekawy jestem jak prawnie odróżnić zawodowego lobbystę, "załatwiającego" w Sejmie różne sprawy od przestępcy. Gdzie jest granica prawa i bezprawia. Zależy to od kwoty "za załatwienie" czy od potrzeby graczy politycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 LWA UNIEWINNIĆ!!! IP: 5.5D* / 213.40.3.* 02.03.04, 11:58 Ja tam się nie znam na tych rzeczach. Ale czas już najwyższy, żeby pan Lew nie musiał do tego głupiego sądu chodzić co rano. Do tej pory nie mogę wyjść z osłupienia jak myślę o tych jego kauzyperdach, którzy twierdzili że nie było rozmowy między panem Lwem a panem Adasiem. Realiści magiczni czy jak? A taki kauzyperda to przecież psuje nerwy i powoduje stres u klienta. No, ale pan Rokita przyszedł w sukurs, jako członek wspaniałej, rzetelnej, prawdziwie apolitycznej - bo tylko na szukanie prawdy nastawionej, bez żaden partyjnej partyzantki - komisji śledczej. (Tak na marginesie to ja sądzę, że pan Rokita nie celuje w Agorę. Ja sądzę - opinia skromna i, podkreślam, moja prywatna, opinia szarego niedoinformowanego obywatela - on strzela w pana premiera RP.) Uniewinnienie pana Lwa, tak należy chyba sądzić, to już tylko kwestia czasu. Jaka płatna protekcja? Kto kogo miał protegować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podmiot domyślny Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 02.03.04, 11:59 No cóż... Należało się spodziewać, że JMR, egotyczny narcyz, tak napisze raport, że jego głównym bohaterem będzie on. Przecież takie widzenie rzeczy oznacza, że w Polsce jedynym uczciwym człowiekiem jest Rokita. To dopiero umiejętność uprawiania marketingu politycznego! Inna sprawa, to niepotrzebna fraternizacja Adama Michnika z prominentami SLD i innymi przedstawicielami ancien regime'u. Teraz Rokita może dyskontować te - nie wiem po co przez Michnika utrzymywane przyjaźnie - na korzyść swoich imaginacji korupcyjno - politycznych. Rokita, to postać macchiaveliczna. Bezwzględny cynik. Porzuci każdą partię i każdego przyjaciela, jeśli będzie widział w tym swoją korzyść polityczną. Bardzo bym uważał na tego pana. Obym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
gordon26 Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 12:03 Rokita prowadzi ryzykowną grę. Podejmuje się oskarzenia agory wbrew zeznanią kilku kluczowych swiadków. no cóz co zrobić skoro transmisje z przesłuchań się juz skoczyły, jak ma zbłysnąc w swietle flasza. Tylko co bedzie jak te jego ,,tak starannie ,,przeanalizowane tezy się nie potwierdzą .....? pewnie będzie-zegnaj panie premierze Rokita. i sondaze polecą :). i mazenia o włdzy w chyba to juz 4 rzeczpospolitej. uszy do gory Pani Heleno nie takich przezylismy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia Jest coś na rzeczy bo tylko Agora latała do rządu IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 02.03.04, 12:14 za tą ustawą.Bynajmniej sledząc od ponad roku ta sprawę nie usłyszałem że ujawniono aby któraś ze spółek medialnych tyle się osobiście za tą ustawą nabiegała do rządu co Agora.( Fakt że inni nie mają takiej szarej eminencji jaką jest A.Michnik,który pija ze wszystkimi.)A więc jest coś na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Jest coś na rzeczy bo tylko Agora latała do r IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 02.03.04, 16:15 Czy jest coś na rzeczy, czy nie ma, to nie mogę zrozumieć dlaczego taki doświadczony i dobrze poinformowany człowiek, jak Adam Michnik zadawał się ( i chyba nadal zadaje) z tak szemranym towarzystwem, jakim są ludzie SLD. I teraz zbiera efekty tych przyjaźni. Nawet J.M. Rokita zwęszył niezły polityczny kawał kości do ogryzienia: "kumałeś się z mafią, to musiałeś się utytłać". Niestety, ta kość stanie w gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Jest coś na rzeczy bo tylko Agora latała do r IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 02.03.04, 16:16 Czy jest coś na rzeczy, czy nie ma, to nie mogę zrozumieć dlaczego taki doświadczony i dobrze poinformowany człowiek, jak Adam Michnik zadawał się (i chyba nadal zadaje) z tak szemranym towarzystwem, jakim są ludzie SLD. I teraz zbiera efekty tych przyjaźni. Nawet J.M. Rokita zwęszył niezły polityczny kawał kości do ogryzienia: "kumałeś się z mafią, to musiałeś się utytłać". Niestety, ta kość stanie w gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
anyany Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 12:19 Od poczatku afery Rywina slysze od niektorych ludzi, ze to Michnik przyszedl do Rywina. Wiedza swoje i nic to nie zmieni. Rokita po wielu miesiacach pracy w komisji doszedl do takich samych wnioskow. Cos dziwnego sie dzieje z Rokita. Przygnebiajaca rzeczywistosc. Nie chce mi sie juz czytac tych antysemickich tekstow na forum gazety. Nie wiem skad sie bierze taka bezpodstawna nienawisc. Dzisiaj sa imieniny Heleny. Jesli pani Helena Luczywo ma dzis imieniny to zycze wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.ztpnet.pl 02.03.04, 12:33 Nie widzę związku pomiędzy antysemityzmem a oceną kto do kogo poszedł. Czy coś by się zmieniło, gdyby Agora była spółką w posiadaniu Rosjan, Chińczyków itd... Problem w tym, że podmiot prawa próbował wywierać wpływ na jego kształt. Co by było gdyby podatnicy (ci najwięksi) mogli "sterować" kształtem ustawy podatkowej? Zero podatków. To by było życie. Mnie bardziej interesuje, czyj interes reprezentował JMR i inni zwalczając projekt ustawy. Po 1 maja możemy za to drogo zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człek prosty Rokita oskarża Agorę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 12:27 Ludzie! Tak jest zawsze, gdy media ujawnią jakąś aferę! I nigdy nie ma winnego. A winny siedzi sobie w Sejmie lub na stołku w KRRiT. Czy wy Szanowni Panowie i Panie z Sejmowej Komisji Śledczej nie rozumiecie, że ta Grupa trzymająca władze to po prostu ludzie z SLD i znajomi władzy. Sama nazwa mówi za siebie.] Tak jest zawsze, gdy nie ma winnego z Grupy T W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podmiot domyślny Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 02.03.04, 12:41 Słusznie tu ktoś zauważył, że raport z takimi wnioskami, to woda na młyn Samoobrony. Naprawdę, Lepper teraz nie musi nic robić, może sobie spokojnie usiąść przed telewizorem, zapalić cygaro i czekać na propozycje koalicyjne. Czy naprawdę ten krakowski "przenikliwy umysł" nie jest w stanie przewidzieć skutków swoich samolubnych konstatacji? Na dobrą sprawę pan Rokita strzela gole do bramki PO, bo po takich wspaniałych wnioskach pana posła, w świadomości przeciętnego zjadacza chleba inteligenci w polityce są warci tyle samo, czyli funta kłaków. Wszyscy się ułożyli i gnębią biedny naród. Taki strzał odbije się rykoszetem i na PO. Więc wahadło przesuwa się w stronę populistów, aż huczy! Obym był fałszywym prorokiem! Życzę PO dobrego samopoczucia. Lider - palce lizać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugienek "RZECZPOSPOLITA" JEST BE! IP: 5.5D* / 213.40.3.* 02.03.04, 13:00 "Rzeczpospolita" drukuje jakieś mało eleganckie bzdury (dla ciekawości kilka poniżej). Nic dziwnego, że ich "Gazeta" nie komentuje. 1. Wanda Rapaczyńska nie odrzuca oferty, nie zapowiada poinformowania organów ścigania, ale notuje treść propozycji w trakcie rozmowy i obiecuje przekazać ją Adamowi Michnikowi. 2. Wyraźne oddalenie obu rozmówców od reszty towarzystwa widoczne na zdjęciu z ogrodów ambasady francuskiej przeczy zeznaniu Roberta Kwiatkowskiego, iż ich rozmowa nosiła charakter kurtuazyjny. 3. O godz. 13.33 Rywin telefonuje do Wandy Rapaczyńskiej, uzyskując raz jeszcze potwierdzenie, że sprawą zajmie się osobiście Adam Michnik. Treść tej rozmowy potwierdza Adam Michnik, obecny w jej trakcie w gabinecie Wandy Rapaczyńskiej. To potwierdzenie poważnego potraktowania oferty korupcyjnej po upływie 1,5 godziny od zakończenia ich rozmowy upewnić musiało Rywina co do gotowości dalszych kontaktów ze strony kierownictwa Agory i "GW", a także co do braku zamiaru zawiadomienia organów ścigania o przestępstwie przez Wandę Rapaczyńską. Adam Michnik zostaje powiadomiony przez Wandę Rapaczyńską o treści oferty Lwa Rywina tego dnia najpóźniej ok. godz. 13.30. Przed tą godziną Adam Michnik powraca z ambasady francuskiej, gdyż o 13.33 w gabinecie Wandy Rapaczyńskiej jest świadkiem jej rozmowy telefonicznej z Rywinem. Oznacza to, że do siedziby Agory powrócił wcześniej niż przypomniał sobie o tym w zeznaniach. Oboje rozmówcy postanowili sobie dać czas do namysłu, jak się zachować w tej sytuacji. Nie podjęli decyzji o zgłoszeniu przestępstwa organom ścigania. Nie ma dowodu, aby w trakcie tej rozmowy zrodziła się inicjatywa nagrania oferty Lwa Rywina. Nie jest jasne, kiedy Adam Michnik zdecydował o powiadomieniu o fakcie oferty premiera Leszka Millera. 4. Powyżej opisany ciąg zdarzeń pozwala podejrzewać, że najbardziej oczywistym motywem takiej decyzji była dwukrotnie sprawdzana i przekazana przez Lwa Rywina informacja, iż ani Wanda Rapaczyńska, ani Piotr Niemczycki nie zawiadomili o przestępstwie ani organów ścigania, ani premiera, nie zwołali konferencji prasowej; że dalsze kontakty znajdują się w gestii Adama Michnika, oraz że Rywin zamierza w związku z tym skontaktować się z Adamem Michnikiem. Taka motywacja pozwala w pełni zrozumieć zmianę stanowiska Aleksandry Jakubowskiej ws. terminu rozpatrzenia projektu ustawy o RTV przez Radę Ministrów w ciągu godzin popołudniowych 15 lipca 2002 r. Tymczasem Adam Michnik po przekazaniu mu sugestii przez Wandę Rapaczyńską niezwłocznie kontaktuje się z sekretariatem premiera, prosząc o kontakt na prywatny domowy numer telefonu, bez względu na porę. Wieczorem Leszek Miller oddzwania do Adama Michnika, który przedstawia mu prośbę o zmianę agendy posiedzenia rządu. Z polecenia Adama Michnika Wanda Rapaczyńska informuje o tej rozmowie Aleksandrę Jakubowską - najprawdopodobniej o godz. 21.40. Wobec takiego rozwoju zdarzeń Aleksandra Jakubowska może mieć pewność gotowości Adama Michnika do dalszych rozmów o ofercie Rywina. Zapowiada zatem przesłanie Wandzie Rapaczyńskiej kolejnej wersji projektu ustawy jeszcze tej nocy. Charakterystyczne jest, że prezes Agory postępuje w sposób wskazujący na to, że w związku ze zdarzeniami 15 lipca spodziewa się od Aleksandry Jakubowskiej dokumentu o zasadniczym znaczeniu dla jej firmy. Po spotkaniu z ważnymi akcjonariuszami, po godz. 22.00 wraca do siedziby spółki, gdzie czeka na jego nadesłanie do ok. godz. 23.30. Jeszcze o godz. 23.28 wysyła e-mailem ponaglenie do Aleksandry Jakubowskiej. Ostatecznie nową wersję przepisów otrzymuje następnego dnia - 16 lipca o godz. 11.30. Treść projektu powstałego po rozmowie Leszka Millera z Adamem Michnikiem jest dla Agory przełomowa. Po raz pierwszy do tekstu projektu ustawy zostaje wpisany dopuszczalny próg udziału w rynku w wysokości 30 proc.. To oznacza, że pojawia się pierwszy projekt ustawy, dający Agorze szansę na zakup Polsatu lub innej ogólnopolskiej telewizji. Po raz pierwszy też - co wydaje się istotne - Agora otrzymuje z Ministerstwa Kultury projekt, którego treść ogranicza się wyłącznie do interesujących ją przepisów antykoncentracyjnych i którego nie otrzymują inni - negocjujący z rządem - nadawcy prywatni. Pod względem swojej merytorycznej zawartości dokument przesłany 16 lipca odnosi się wprost do istoty treści oferty złożonej dnia poprzedniego przez Lwa Rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 02.03.04, 13:08 Kiedys ktos napisal, ze Rokita to super intelo, ktory literalnie wszystko potrafi spierd... I to chyba prawda. Zamiast trzymac sie glownego watku i nie zapominac o pytaniu komu zbrodnia sluzy on, w imie "innego" rozglosu i wlasnej slawy siecze po obu stronach. Wyglada to czasami na obrone Rywina, bo przeciez to bylby jedynie detonator prawdziwego skandalu! Mysle, ze Rokita nie moze zrozumiec, ze ludzie z pokolenia pierwszej solidarnosci ( z obu stron) moga , umieja i chca ze soba rozmawiac. Poniewaz w tamtych czasach zasrywal jeszcze pieluszki tzw pralne , do lysego lba mu sie to nie chce wedrzec. Facet ma w sumie problem egzystencjonalny, jest to jakas tam kopia innego oszoloma, nawiedzonego (na szczescie bez wrodzonej ni nabytej inteligencji) tzw osla Macierewicza. Nie daj Panie Boze Rokicie zostac premierem. Polska stalaby sie krajem jak Chiny za czasow Mao. Za delegacjami oficjalnymi ciagnal by sie sznur delegacji nieoficjalnych w celu ustaleniea wykladni. I tak by bylo, bo na szybko to Rokita ma klopoty z wykladniami : vide skandal mostowo-tunelowy w Wwie. W skrocie facet jest zdrowo pojeb..., karykatura Dulskiego krakauera w pigule. Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
katarsis Re: Rokita oskarża Agorę 02.03.04, 13:24 Takie i ot oblicze ucywilizowanej postkomuny. Niby układna, a tu nic z tego. Michnik dzwoni, prosi błaga - zaklinając się na dawną przyjaźń i wszystkie wyświadczone 'przyjacielskie przysługi'. Miller odpowiada: 'zrobi się', uspakaja panikarza. Ale dyrektywy są dyrektywami i jak Adaś by się pocił, ile kielichów wspólnie wypitych wspominał, ile przysięg złożonych przytaczał - Miller musi robić swoje. Niby robi a nie robi, niby się wywiązuje - a postanowień nie spełnia. To taki znany wyrób skądinąd podobny do czekolady, ale jeszcze nie czekolada, blok - ale jeszcze nie chałwa. Oto i skutki rozdwojenia przyjacielskiej jaźni, która monolitem się zdawała i tak Adasia uwiodła. Oj nie masz ty już prawdziwych przyjaciół p. Adamie...w akcie rozpaczy puść Millerowi kilka głuchaczy - znaczących, żeś zawiedzion okrutnie. Komusza-muna zdaje się nie chcieć nauczyć, że: 'takiej miłości i takiego oddania nie wolno odrzucić'. Dalej bedzie tak: Wańka narazi się oficjalnie Leszkowi - co już powoli czyni, Leszek w odwecie sprawozdania nie przyjmie i siuuuu poleci cała Rada Rad. Na kolejne niezdejmowalne przez żadną instancję stanowiska rozdawać karty będzie nasz sejm, nasz senat i nasz prezydent. A nowi i jednomyślni członkowie Wielkiej Rady zatroszczą się o udaną reaktywację po 4-ro letnim okresie hibernacji skądinąd niezniszczalnych agentów Kraju Rad. Silne i publiczne media to taki zbiornik z tlenem niezbędnym do przetrwania.Rzutka i ważka laborantka Jakubowska w tej chwili właśnie starannie magazynuje i namnaża nasienie. Przybrała ochronne barwy, a i Miller-samiec w okresie godów skrzywdzić jej nie pozwoli. W tej rozgrywce agenta Adasia najlepiej wyeliminować. Był przez jakiś czas żywicielem pierwszego rzędu dla rozpylanego pomiotła, ale teraz jest zbędnym i niepotrzebnym ogniwem, który także domaga się cennego pozywienia. A tu dla organizmów wyższego rzędu musi starczyć! W takiej sytuacji konkurenta się zagryza. Tak to jest w przyrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 02.03.04, 13:26 Krakus ma rację jaki redaktor taki szmatławiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: objektyw CZYNIAC TO ROKITA STAL SIE ANTYSEMITA !!!!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.03.04, 13:35 Atak Rokity na michnika to przejaw zajadlego antysemityzmu wypitego z mlekiem ...... objektyw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleks Re: CZYNIAC TO ROKITA STAL SIE ANTYSEMITA !! IP: *.berlikomm.net 02.03.04, 13:53 Rozowy Rokita wysla sygnal, do "Wybiorczej" ze po "bohatersku" zatakuje pana redaktora Michnika ale tak zeby "wilk byl syty i owca cala". Jak widac cale zamieszanie to pic na wode. Do odsuniecia od wladzy komunistow brak woli, co jest zrozumiale w swietle informacji o nasyceniu strony opozycyjnej Kiszczakowa agentura. Przykro ze dla czytelnikow Wybiorczej sa to sprawy zbyt skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slowo Re: CZYNIAC TO ROKITA STAL SIE ANTYSEMITA !! IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.03.04, 14:42 Gość portalu: Kleks napisał(a): > Rozowy Rokita wysla sygnal, do "Wybiorczej" ze po "bohatersku" zatakuje pana > redaktora Michnika ale tak zeby "wilk byl syty i owca cala". Jak widac cale > zamieszanie to pic na wode. Do odsuniecia od wladzy komunistow brak woli, co > jest zrozumiale w swietle informacji o nasyceniu strony opozycyjnej Kiszczakowa > > agentura. Przykro ze dla czytelnikow Wybiorczej sa to sprawy zbyt skomplikowane > . slusznie ! PO jest przerazona rosnaca popularnoscia i nadziejami duzej czesci nieswiadomego i naiwnego soleczenstwa o przejeciu wladzy. PO tak na prawde to wcale nie chce wladzy i zwiazanej z nia odpowiedzialnosci za cala te stajnie augiasza. PO-wcy chca status quo czyli dalej nabijanie polakow w butelke: na ustach piekne slowa a w tle ciemne interesy i korupcyjne bogacenie sie kosztem naiwnego spoleczenstwa. slowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: CZYNIAC TO ROKITA STAL SIE ANTYSEMITA !! IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.03.04, 14:47 Gość portalu: Kleks napisał(a): > Rozowy Rokita wysla sygnal, do "Wybiorczej" ze po "bohatersku" zatakuje pana > redaktora Michnika ale tak zeby "wilk byl syty i owca cala". Jak widac cale > zamieszanie to pic na wode. Do odsuniecia od wladzy komunistow brak woli, co > jest zrozumiale w swietle informacji o nasyceniu strony opozycyjnej Kiszczakowa > > agentura. Przykro ze dla czytelnikow Wybiorczej sa to sprawy zbyt skomplikowane > . slusznie ! PO jest przerazona rosnaca popularnoscia i nadziejami duzej czesci nieswiadomego i naiwnego soleczenstwa o przejeciu wladzy. PO tak na prawde to wcale nie chce wladzy i zwiazanej z nia odpowiedzialnosci za cala te stajnie augiasza. PO-wcy chca status quo czyli dalej nabijac polakow w butelke: na ustach piekne slowa (zita, tuskrr, rokita) a w tle ciemne interesy i korupcyjne bogacenie (mafia mostowa, piskorski, olechowski itd) sie kosztem naiwnego spoleczenstwa. robin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigol Polacy do piór, piszmy raport IP: *.chello.pl 02.03.04, 13:42 każdy po swojemu rzecz jasna, każdy o Rywinie ... i co się komu nawinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nansen To bylo wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 14:02 To co Rokita napisal w raporcie przecietnie inteligentny czlowiek wiedzial od dawna. Rzekome sledztwo dziennikarskie, trwajace pol roku z zerowym skutkiem. Mataczenie Michnika przed komisja - skleroza, ktorej Michnik sie wyrzekal, ale jakos nie pamietal spotkania z Kwachem; zaslanianie sie tajemnica dziennikarska by oslonic Millera et consortes, ustalanie przy wodce z Urbanem wersji wydarzen, wybuchy furii, gdy dostawal niewygodne pytania. To wszystko upewnialo, ze Agorka i Prorok Michnik sa "gleboko umoczeni". A podanie z matematyczna dokladnoscia fakty (i godziny) przez Rokite rozwiewaja jakiekolwiek watpliwosci, ze Agora robila geszeft z Milleroidami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny AMNIE TO WSZYSTKO WISI KTO PRZYSZEDŁ DO KOGO...... IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 02.03.04, 14:10 PRACY I CHLEBA MI POTRZEBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tour2004 Rokita was przejrzal IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.04, 14:16 jezeli Rokita klamie, to jest to jedno z bodaj najwiarygodniejszch klamstw, jakie znam. ja uwazam jednak, ze rokita jest bardzo blisko prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Rokita oskarża Agorę IP: 213.17.204.* 02.03.04, 14:34 Poszukuję bezskutecznie Zyciorysu Pani Rapaczyński. Kto zna??>? Jak Z domu, kim był tatus, mamusia, teść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel K. Po co Agora od razu się tłumaczy? IP: *.k.mcnet.pl 02.03.04, 14:39 Nie trzeba było zwlekać, bez względu na fakty, GW umoczła sie w tę sprawę i straciła wiarygodność. A skandlalem są polityczne przyjaźnie Naczelnego Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Rokita oskarża Agorę IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.04, 15:14 Ile ten Rokita szkody juz narobil. I wszystko po to, zeby do wladzy sie dorwac. Przykro, ze w dzisiejszej Polsce populisci marki Lepper lub Rokita brani sa przez szerokie rzesze na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta pamięta APOSTAZJA NADHCODZI CZYLI KONIEC III RP IP: *.torun.mm.pl 02.03.04, 15:34 Mamy finał. III RP dopełnia się i kończy .Scenariusz okragłostołowo-magdalenkowy wyczerpany. Jednego demiurgowie prl"u bis nie przewidzieli,że niejaki Lepper może sięgnąć po władze!i rozpocznie sie kolorowa różowo-czerwona/ to od facjaty leppera/ IV RP może na wzór uzbekistanu, kazachstanu.... wszak lepper nawet fizycznie przypomina tych władców środkowo-azjatyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raz Re: APOSTAZJA NADHCODZI CZYLI KONIEC III RP IP: *.camden.sch.uk / 212.85.13.* 02.03.04, 16:03 dawniej Wreszcie z odmienną modą, pod Napoleonem Demokrata przyjechał z Paryża baronem. obecnie wreszcie z odmienna moda , pod aleksandrem Demokrata przyjechal od mullera baronem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Michnik łgał przed Komisją jak najęty - to pewne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 16:05 Rokita opisał po prostu źródła tych łgarstw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepperoni Do władz Agory!!! IP: 149.156.184.* 02.03.04, 16:34 Jeżeli Agora jest przedsięwzięciem biznesowym, a nie przedsięwzięciem ideologicznym ukrytym pod pozorami biznesu, to pan Adam Michnik powinien być w trosce o długofalowe interesy firmy odsunięty od redagowania GW. Mógłby zostać honorowym redaktorem naczelnym albo Zawodowym Autorem Wywiadów z Osobami z Którymi Jest Na Ty. To właśnie Michnik przez swoje chore fobie, pychę i zacietrzewienie godne samego ojca Rydzyka zniechęcił już tysiące ludzi do kupowania GW, w tym i niżej podpisanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moderator Re: Do władz Agory!!! IP: *.chello.pl 02.03.04, 17:14 "Adam Michnik powinien być w trosce o długofalowe interesy firmy odsunięty od redagowania GW. Mógłby zostać honorowym redaktorem naczelnym albo Zawodowym Autorem Wywiadów z Osobami z Którymi Jest Na Ty." Popieram!!!! Odpowiedz Link Zgłoś