08.09.10, 23:31
Mam nadzieje, że na tym forum większość osób zgodzi się ze mną, że emerytury dla byłych funkcjonariuszy SB, sa za niskie.
To chyba nie ma znaczenia, kto kim był, emerytura Ci sie należy.
Solidarność zniszczyła wszystko, i warto przejrzec na oczy.
I nie opowiadac kłamstw, że całe ,,dobro'', to dzięki niej.
Obserwuj wątek
    • jjod Re: Za niskie 08.09.10, 23:52
      I jeszcze jedno: ilu tu gorliwych solidarniaków?
    • paranormalny Re: Za niskie 09.09.10, 00:06
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ug/wf/m96r/T1Niao2Zby9poAWl4X.jpg
      • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 00:18
        I troche więcej kultury, solidaruchu.
        Nie jestem trollem, więc sie pomyliłes w osądzie.
    • wariant_b Re: Za niskie 09.09.10, 00:34
      jjod napisał:
      > Mam nadzieje, że na tym forum większość osób zgodzi się ze mną...

Nie, nie zgodzi się.
      Ale wiele osób na forum uznało, że sposób odebrania im emerytur był skandaliczny.
      • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 00:57
        wariant_b napisał:

> jjod napisał:
        > > Mam nadzieje, że na tym forum większość osób zgodzi się ze mną...
        >
        > Nie, nie zgodzi się.
        > Ale wiele osób na forum uznało, że sposób odebrania im emerytur był skandaliczn
        > y.

Nie zgodzi? Dlaczego? Jakies logiczne argumenty?
        • wariant_b Re: Za niskie 09.09.10, 21:03
          jjod napisał:
          > Nie zgodzi? Dlaczego? Jakies logiczne argumenty?

Szeroko przyjęte jest, że osoby karnie usunięte z wojska, policji czy innych
          służb tracą związane z tą pracą przywileje, w szczególności przywileje emerytalne.
          Nie widzę powodu, by państwo autoryzowało negatywnie zweryfikowanych
          czy osądzonych funkcjonariuszy byłej SB (i podobnie innych służb) i traktowało
          okres służby jako okres służby dla kraju. Zresztą podobnie jestem za odebraniem
          przywilejów emerytalnych obecnym funkcjonariuszom i nie życzę sobie, by panu
          Kamińskiemu okres kierowania CBA liczono podwójnie, a agent Tomek mógł w wieku
          trzydziestu kilku lat cieszyć się zasłużoną emeryturą, jako niezdolny do dalszej służby.

Natomiast, niezależnie od naszego stosunku do PRL, służba pozostaje służbą
          i nie żołnierze, milicjanci czy agenci SB ponoszą odpowiedzialność za cele,
          do jakich ich wykorzystywano, jeżeli przy wykonywaniu swoich, nawet paskudnych
          z mojego punktu widzenia obowiązków, nie przekraczali granic prawa.

Reasumując - w przypadku jednych osób jest zgoda, w przypadku innych nie,
          a całości jako takiej nie powinno się teraz, po kilkunastu latach, rozpatrywać.
          • trevik Re: Za niskie 09.09.10, 23:13
            > Natomiast, niezależnie od naszego stosunku do PRL, służba pozostaje służbą
            > i nie żołnierze, milicjanci czy agenci SB ponoszą odpowiedzialność za cele,
            > do jakich ich wykorzystywano, jeżeli przy wykonywaniu swoich, nawet paskudnych
            > z mojego punktu widzenia obowiązków, nie przekraczali granic prawa.

Doprawdy?
            Czy jesli interpolujac postawilbym taki wniosek, ze nalezaloby zrehabilitowac nazistow wysylajacych Zydow do gazu a Polakow ustawiajacych na nastepnym miejscu w kolejce to rowniez sklonny bylbys przyznac mi racje? A jesli nie, to dlaczego?

T.
    • mm-18 Re: Za niskie 09.09.10, 20:06
      jjod napisał:

> Mam nadzieje, że na tym forum większość osób zgodzi się ze mną, że emerytury dl
      > a byłych funkcjonariuszy SB, sa za niskie.

To świadczy, kto się grupuje wokół żydowskiej GW. Również potwierdza to, że zdecydowaną większość w SB stanowili Żydzi. Swój szuka poparcia u swojego. Bardzo dobrze, że im zabrali. Powiem więcej, za mało zabrali zbyt małej grupie. Ot. zwykła prawidłowość historii: kiedyś oni zabierali cudzą własność prywatną, więc dzisiaj im się zabiera. I tyle. Naszczać na nich.
    • etta2 Re: Za niskie 09.09.10, 20:36
      "...To chyba nie ma znaczenia, kto kim był, emerytura Ci sie należy. ..."

Mylisz się, MA ZNACZENIE kto kim był. Sqrwiel za swoje sqrwysyństwo nie może dostawać więcej niż jego ofiara, tak każe zwykła ludzka przyzwoitość. Dlatego należy się emerytura ZGODNIE Z POWSZECHNIE OBOWIĄZUJĄCYMI ZASADAMI, a nie uprzywilejowana.
      • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 21:56
        To może ktos sie odwoła do mojego drugiego pytania: ile osób na tym forum to solidaruchy?
        Bo z tego, co widze, to większość.
        • wariant_b Re: Za niskie 09.09.10, 22:38
          jjod napisał:
          > To może ktos sie odwoła do mojego drugiego pytania: ile osób na tym forum to
          > solidaruchy?

Ciężko będzie policzyć, bo sporo PiS-iąt na FK, a nie wiadomo, co jutro Pan Prezes zarządzi.
          Może Solidaruchy od św. Lecha Kaczyńskiego, może antySolidaruchy Wałęsowskie.

Z pozostałych chyba większość Solidarnościowa. Nawet internowanych się doliczyliśmy.
          • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 22:49
            wariant_b napisał:

> jjod napisał:
            > > To może ktos sie odwoła do mojego drugiego pytania: ile osób na tym forum
            > to
            > > solidaruchy?
            >
            > Ciężko będzie policzyć, bo sporo PiS-iąt na FK, a nie wiadomo, co jutro Pan Pre
            > zes zarządzi.
            > Może Solidaruchy od św. Lecha Kaczyńskiego, może antySolidaruchy Wałęsowskie.
            >
            > Z pozostałych chyba większość Solidarnościowa. Nawet internowanych się doliczyl
            > iśmy.

Tu się twierdzi, że Solidarność i Solidaruchy zniszczyli wszystko. I chyba coś w tym jest. O jakich zasługach Solidarności mowa? Jakie ,,wszystko'' dzięki Solidarności. Kto się cieszym tym rzekomym dobrem? To przykre, że ludzie tam bardzo lubia byc karmieni kłamstwem. Chyba prawda zbyt gorzka, żeby ja przyjąć.
            • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 22:53
              jjod napisał:

> Kto się cieszym tym rzekomym dobrem?

Ja.
              • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 22:58
                To w takim razie, co to dobro dla Ciebie oznacza?
                • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 23:03
                  wolność
                  • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 23:10
                    To już teraz rozumiem, skąd biorą sie ludzi, którzy sa za obcinaniem emerytur. Jaka wolność? Tak było wam wtedy źle? Nie potrafi pojąć toku myślenia ludzi jakich, jak Ty. Żaden z was nie potrafi mi wytłumaczyc, co ta wolność oznacza.
                    • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 23:12
                      > Jaka wolność?

Zwykła. Paszport w biurku, brak cenzury prewencyjnej, wolność słowa, organizowania się itepe, dość proste.
                      • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 23:20
                        Dla mnie to nie jest proste. Mnie wtedy nie było źle. I założe się, że większości z was tez nie, tylko kieruje teraz wami chęć przypodobania sie ludziom z solidarnosci.
                        • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 23:21
                          jjod napisał:

> Dla mnie to nie jest proste. Mnie wtedy nie było źle.

Wierzę.
                          Być może nie potrzebujesz wolności.
                          • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 23:25
                            Akurat wtedy byłem wolny. Pewnie wyda sie to dziwne ludziom popierającym solidarność, ale taka jest własnie prawda. Nawet bym wolał, żeby tamto wróciło. Gorzej się czuje w tym obecnym, rzekomo wolnym kraju.
                            Teraz solidaruchy dały piekny popis.
                            • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 23:27
                              Gorze
                              > j się czuje w tym obecnym, rzekomo wolnym kraju.

Z jakiego powodu?
                              • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 23:33
                                Bo mam emeryture jak ludzie z biedronki pensje (przykra prawda). Bo nie zawsze odnoszą sie do mnie z szacunkiem, dużo osób reaguje wręcz alergicznie, jak sie dowiaduje kim byłem/jestem.
                                Wtdy sie nauczyłem, że do solidaruchów trzeba miec cierpliwość i że znęcanie sie nad nimi to przejaw słabości. Przebywanie z ludźmi z solidarności wymaga cierpliwości, chpciaz nie wiem, czy po tym, co zobaczyłem teraz, na rocznicy, byłbym tak cierpliwy. Co tu robiła pani Krzywonos? Autopromocja ksiazki? Mysle, że tak.
                                I takiego cyrku, wśród tych ludzi, którzy ciesza sie ,,wolnoscią'', jeszcze nie widziałem.
                                • woda_woda Re: Za niskie 09.09.10, 23:38
                                  Rozumiem.
                                  Doskwiera ci za niska emerytura i ludzkiego szacunku.

No cóż. W PRL-u większość ludzi miała niską emeryturę. Teraz również wielu ma niską.
                                  A na szacunek każdy zasłużyć musi sobie sam.

> Wtdy sie nauczyłem, że do solidaruchów trzeba miec cierpliwość i że znęcanie si
                                  > e nad nimi to przejaw słabości.

:)))
                                  Może gdybyś wówczas więcej się uczył a mniej znęcał, dziś byłoby ci lepiej?
                                  • jjod Re: Za niskie 09.09.10, 23:44
                                    Akurat moje znęcanie sie było w zasadzie minimalne, wychodze z założenie, że znęcaniem się nad kimś (nieważne, kim jest ta osoba) raczej nie daje pożądanego efektu.
                                    Przykład to pani Krzywonos. Dostała, ale czy to ja zniszczyło? Nie.
            • trevik Re: Za niskie 09.09.10, 23:19
              > Tu się twierdzi, że Solidarność i Solidaruchy zniszczyli wszystko. I chyba coś
              > w tym jest. O jakich zasługach Solidarności mowa? Jakie ,,wszystko'' dzięki Sol
              > idarności. Kto się cieszym tym rzekomym dobrem?

Przejedz sie do Korei Pln. - po powrocie ( jesli taki nastapi ) zrozumiesz,

T.
    • ukos Znowu jakiś polskojęzyczny Rusek szuka pana 09.09.10, 23:20
      jjod napisał:

> Mam nadzieje, że na tym forum większość osób zgodzi się ze mną, że emerytury dl
      > (...)

Brakuje genetycznemu niewolnikowi Sowieta z naganem, żeby go pilnował, i z kozacką nahają, żeby mu rozkosznie złoił od czasu do czasu skórę.
    • wos9 Nędzna ta twoja prowokacja. 10.09.10, 00:21
      jjod napisał:

> To chyba nie ma znaczenia, kto kim był, emerytura Ci sie należy.
      > Solidarność zniszczyła wszystko, i warto przejrzec na oczy.
      > I nie opowiadac kłamstw, że całe ,,dobro'', to dzięki niej.
      • jjod Może Cię zawiode,ale akurat to nie jest prowokacja 10.09.10, 00:27
        Nie mam potrzeby prowokowac. Po prostu mówię, co o tym sądze. A prawda boli was. Wiem o tym.
        • andartis Re: Może Cię zawiode,ale akurat to nie jest prowo 10.09.10, 00:41
          jjod napisał:

> Nie mam potrzeby prowokowac.
          Masz.
          > Po prostu mówię, co o tym sądze.
          Nie przeceniaj się.
          > A prawda boli was
          > . Wiem o tym.
          Was ?
          • jjod Re: Może Cię zawiode,ale akurat to nie jest prowo 10.09.10, 00:47
            Jaki powód, Twoim zdaniem, byłby dobry, abym prowokował?
            Nadal utrzymuje, że nie prowokuje, gdyz tak jest, ale chce poznac Twoja opinię.
            Może za bardzo uogólniłem. Miałem na mysli solidaruchów.
    • marouder.abc Czesc Majonez:) Ze tez ty, qrna, jakim aktorem nie 10.09.10, 01:26
      ..zostales, zamiast arabista:/
      • jjod ??? 10.09.10, 01:29
        • marouder.abc Nie udawaj, habibi:) 10.09.10, 01:44
          Dobranoc:)
          • jjod Nie wiem, o czym mowa, ale ty najwyraźniej też nie 10.09.10, 01:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka