Dodaj do ulubionych

Mam głupie pytanie

22.09.10, 10:12
Dlaczego PGNiG , bylo nie było 48 % współwłaściciel rury jamalskiej w Polsce ,nie moze przesłać kupionego od niemieckiego EONu gazu z Maldov do Polski ??
Dyć chyba udziałowiec ma prawo do wykorzystania 48 % mocy tej rury ?
Kto zdradzi mi tę słodką tajemnicę rury jamalskiej w Polsce ?
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 10:13
      rzeczywiscie głupie.
      • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 10:16
        toż zdradziłeś najgłębiej skrywaną tajemnicę rury jamalskiej w Polsce. Może nawet dostaniesz nobla.
        • venus99 Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 10:21
          nie podejrzewam.wszyscy ludzie rozumni wiedzą,że gaz można tłoczyć tylko w jedną stronę.
          dla analfabetów to zbyt trudne.
          • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 10:27
            a nie mówiłem " wszyscy " nawet Gudzowaty.
            • venus99 Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:00
              Gudzowaty walczył o zbudowanie nowego gazociągu bo tylko budowa nowego umozliwia tłoczenie gazu z Zachodniej Europy do Polski.weź się do nauki kmiotku zamiast wypisywać głupoty.
              • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:14
                Pewno dlatego Gudzowaty jako udziałowiec Europolu w umowie na przesył z PGNiG zawarł mozliwość tłoczenia gazu z kierunku zachodniego na wschód rurą jamalską , aby w razie braku rury Bernau - Szczecin dalej mógł tłoczyć.
                • venus99 Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:17
                  prawną,nie techniczną.
                  do szkoły.
                  • all.correct Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:20
                    venus99 napisał:

> prawną,nie techniczną.
                    > do szkoły.
                    Masz zdrowie żeby tyle czasu dyskutować z kretynem.
                    • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:42
                      aleście durnie , żeby tloczyć w rurze tylko w jednym kierunku.
                      • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 11:44
                        a jej( rurze) przecie na jedno : z lewa na prawo czy z prawa na lewo.
                        • wos9 I pewnie w obie strony jednocześnie. 22.09.10, 14:43
                          4cat napisał:

> a jej( rurze) przecie na jedno : z lewa na prawo czy z prawa na lewo.
                          • 4cat Re: I pewnie w obie strony jednocześnie. 23.09.10, 09:09
                            widzę, że kolega chce koniecznie jednocześnie , mi starczy ,ze 8 % w jedną stronę a 92 % w drugą stronę. Dotarło czy rura nadal zapchana ?
              • wariant_b Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 12:12
                venus99 napisał:
                > ... bo tylko budowa nowego umozliwia tłoczenie gazu z Zachodniej Europy do Polski

Tłoczenie tak, ale zakup już nie. Możemy odkupić od E.ON-u niemiecki, znaczy kupiony
                od Rosjan przez Niemcy, gaz tłoczony przez rurę Jamalską. W przypadku braków gazu
                wynikających z niewystarczających umów z Rosją, pewnie w ten sposób, czyli
                odkupując gaz zakontraktowany przez Niemcy będziemy sobie musieli radzić.
                Niemcy są włączone w system europejski, my jeszcze nie. Gazu nam nie prześlą,
                ale swój gaz z Jamalu mogą odstąpić, jeśli mają jakieś nadwyżki lub możliwość zakupu.
                • 4cat Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 12:15
                  e tam, Gudzowaty zapisał prawnie coś co podonmoi technicznie niemozliwe jest.
                  • alistair-p Wie lepiej,szambo mu wybiło !! 22.09.10, 12:18
                    A powinno tylko w jedną stronę i co?Znowu gó... wokól.
                    • 4cat Re: Wie lepiej,szambo mu wybiło !! 22.09.10, 13:02
                      w jedynie słuszną stronę.
    • nie_pis_mienny Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 14:16
      4cat napisał:

> Mam głupie pytanie ....

To zupełnie normalne u ciebie. Nie pierwszy i nie ostatni raz.
      ;-)
      • all.correct Re: Mam głupie pytanie 22.09.10, 14:26
        nie_pis_mienny napisał:

> 4cat napisał:
        >
        > > Mam głupie pytanie ....
        >
        > To zupełnie normalne u ciebie. Nie pierwszy i nie ostatni raz.
        > ;-)
        Fakt.
        Szokiem dla wszystkich byłoby - gdyby miał mądre pytanie.
        • 4cat Re: Mam głupie pytanie 23.09.10, 07:16
          Jak wszystkim wiadomo Polaczki to funkcjonalni analfabeci o czym zresztą już dawno z lubością doniosła wybiórcza , łykną wszytsko nawet taką brednie Polska nie ma połączenia z Niemcami.
          Pewno rura jamalska nie łączy Niemców z Polską , a PGNiG nie jest 48 % współwłascicielem rury jamalskiej i dlatego nie ma prawa do wykorzystywania 48 * mocy przesyłowej tejże rury.

Takie to łałtorytety sprzedają Polaczkom " Polska nie ma połączenia z Niemcami ".

A jak wiadomo od przeszlo roku dokonanie rewersu na rurze przekracza kompetencje całego "polskiego rządu " ! ze o PGNiG skromnie nie wspomnę.
          Polak biedny bo głupi ! a czemu głupi bo biedny.
    • prawieemeryt Re: Nikt się nie spodziewa 23.09.10, 07:31
      mądrych pytań po "genetycznym" głupolu z górnej półki!
      • 4cat Re: Nikt się nie spodziewa 23.09.10, 07:33
        a już zupełnie pytań dlaczego we włąsnej rurze mozna tylko na lewo a nigdy na prawo .
        • wariant_b Re: Nikt się nie spodziewa 23.09.10, 08:33
          A Niemcy będą brać ten gaz z Nord Streemu, jak im zakręcimy Jamal?
          I sprzedawać nam taniej, bo Polska nie weźmie za tranzyt?

Zrezygnują z 27 mld m3, żeby sprzedać Polsce brakujący gaz, bo jacyś idioci
          ubzdurali sobie dywersyfikację i wynegocjowali zmniejszenie dostaw z Rosji?

I oczywiście powinniśmy połączyć Brody z Gdańskiem.
          Żeby tłoczyć rosyjską ropę z Bród do Odessy a stamtąd do Gdańska.
          • 4cat Re: Nikt się nie spodziewa 23.09.10, 08:40
            Rosja nam nie musi jamału zakręcać, bo gaz przesyłany tą rurą idzie do Niemiec a nie Polski nie wiedziałeś o tym , na wumlu tego nie mówili ?
        • sqz Re: Nikt się nie spodziewa 23.09.10, 08:44
          Nie znam uwarunkowań prawnych ale technicznie raczej jest niemożliwe tłoczenie pod prąd, wynika to z budowy pomp które raczej nie tłoczą ssaniem. Wg Twojej teorii niepotrzebny byłby bieg wsteczny w samochodzie, wystarczyłoby zmienić obroty silnika na lewe i jechalibyśmy do tyłu. Oczywiście możliwe jest stworzenie układu pomp, który pozwoliłby na ruch cieczy w obie strony ale jest związane z powstaniem odpowiednich układów rurociągów. Jak to wygląda w tym przypadku nie wiem.
          • 4cat Re: Nikt się nie spodziewa 24.09.10, 07:15
            czy Ty piszesz to na poważnie ? Co jest technicznie niemozliwe ? odwrócenie tłoczenia w rurze jest technicznie niemozliwe ? ???A gdzie ja napisałem ,ze tłoczenie ma się odbywać w dwoch kierunkach jednoczesnie ? Ty na poważnie tak myślisz ,że ja tak to widzę ? na pewno to przemyślałeś ?
            A co to są interkonektory ? toż to rura , którą mozna tloczyć gaz w jedną lub w drugą stronę a nie jak mi wmawiasz w jedną i drugą stronę rownoczesnie. Czy ty na poważnie tak myślisz ? czy aż tak ciężko myślisz ?
            Tak na marginesie jeśli nie wiesz czym są interkonektory to zajrzyj do interenetu.
            • 1tomasz1 Re: Nikt się nie spodziewa 24.09.10, 07:39
              Rosyjski gaz via Niemcy? Ciekawy pomysł na dywersyfikację dostaw.
              • 4cat Re: Nikt się nie spodziewa 24.09.10, 11:35
                koledze krew do głowy uderza , dywersyfikacja Gazoportem , rewersem na rurze jamalskiej mały zakup od Niemców , dotarło czy krew nadal uderza ?
                • wariant_b Re: Nikt się nie spodziewa 24.09.10, 12:29
                  A może jednak lepiej wreszcie podpisać tą umową, nie przejmując się kaczym kwakaniem:

Prezes PiS Jarosław Kaczyński ocenił w Sejmie, że negocjowana z Rosją umowa gazowa ma
                  "charakter wysoce szkodliwy z punktu widzenia interesów ekonomicznych, a także politycznych
                  państwa". - Ze względu na swoją długotrwałość i jednostronność, to znaczy pełne ustępstwa
                  wobec Gazpromu, negocjowana umowa gazowa oznacza pewien akt polityczny. Zbliża nas do
                  Wschodu, a powinniśmy iść na Zachód - ocenił Kaczyński.

Iść na Zachód rewersami to nie jest dobry pomysł.
                  • 4cat Re: Nikt się nie spodziewa 24.09.10, 12:39
                    tak się składa ,że od 1 październiak tego roku rosyjski gaz może być odprzedawany , nic zatem nie stoi na pzreszkodzie , aby rewersem na trasie Mallnov Polska kupić od Niemców te 1,5 mld m3 gazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka