Dodaj do ulubionych

Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłucha...

IP: *.crowley.pl 14.04.04, 11:22
Coś za bardzo spolegliwy Sąd dla pani Rapaczyńskiej.Bo kobitka kręci ,to
widać jak na dłoni.
Obserwuj wątek
    • Gość: ogg Spolegliwy IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 14.04.04, 13:07
      przede wszystkim, to nie uzywaj slow, ktorych nie rozumiesz

spolegliwy ~wi
      «taki, na którym można polegać, na którego można liczyć, godny zaufania; pewny»
      Spolegliwy opiekun. (Kotarbiński)
      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=58229
      • Gość: Gostek Re: Spolegliwy IP: *.umcs.lublin.pl 14.04.04, 13:47
        > przede wszystkim, to nie uzywaj slow, ktorych nie rozumiesz
        >
        > spolegliwy ~wi
        > «taki, na którym można polegać, na którego można liczyć, godny zaufania;
        > pewny»
        > Spolegliwy opiekun. (Kotarbiński)

Słowo to ma, mój drogi przyjacielu, dwa znaczenia.

1. układny, zgodny, uległy
        2. sprawiedliwy
        • Gość: ich1 Tak na UMCS - ie uczą? IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 14.04.04, 14:12
          > Słowo to ma, mój drogi przyjacielu, dwa znaczenia.
          > 1. układny, zgodny, uległy
          > 2. sprawiedliwy

Nowy słownik poprawnej polszczyzny, PWN 1999, s. 956:
          Spolegliwy - taki na którym można polegać. Błędnie w znaczeniu "uległy,
          spokojny.

Władysław Kopaliński , Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych, Wiedza
          powszechna, Warszawa 1989 s. 478
          Spolegliwy - godny zaufania, pewny, na którym możnba polegać, czes. spolehlivy

Na którym miejscu jest UMCS w nowym rankingu Rzeczpospolitej?
          • Gość: Gostek Re: Tak na UMCS - ie uczą? IP: *.umcs.lublin.pl 14.04.04, 14:34
            Gość portalu: ich1 napisał(a):

> Nowy słownik poprawnej polszczyzny, PWN 1999, s. 956:
            > Spolegliwy - taki na którym można polegać. Błędnie w znaczeniu "uległy,
            > spokojny.
            >
            > Władysław Kopaliński , Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych, Wiedza
            >
            > powszechna, Warszawa 1989 s. 478
            > Spolegliwy - godny zaufania, pewny, na którym możnba polegać, czes.
            spolehlivy

Poradnia Językowa PWN (cos jakby FAQ):

Czy przymiotnik spolegliwy zmienił swoje pierwotne znaczenie?

To zależy, co Pani uważa za jego „pierwotne znaczenie”. To spopularyzowane
            przez prof. Tadeusza Kotarbińskiego ('godny zaufania, taki, na którym można
            polegać'), czy to, które dominuje w języku potocznym ('uległy, pokorny')? Oba
            znaczenia znane są gwarom śląskim, więc tam jest – przynajmniej teoretycznie –
            ich źródło. Prawdopodobnie jednak znaczenie potoczne nie jest dielektyzmem,
            lecz powstało przez analogię do innych przymiotników o zakończeniu -liwy, a
            nazywających pewną skłonność, np. kłótliwy, łamliwy, płochliwy.

> Na którym miejscu jest UMCS w nowym rankingu Rzeczpospolitej?

Wydaje mi sie, ze postawienie tego pytania w tym kontekscie jest co najmniej
            niegrzeczne.
            Mimo wszystko pozdrawiam i zycze korzystania nie tylko z klapek na oczy, ale
            tez z rozumu.
            • Gość: ich1 Re: Tak na UMCS - ie uczą? IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 14.04.04, 15:01
              Nie wiem, skąd przekonanie o tym, że jestem kobietą. Nie jestem.

Przypominam pierwszy post:
              "Słowo to ma, mój drogi przyjacielu, dwa znaczenia.

1. układny, zgodny, uległy
              2. sprawiedliwy"

To jak to jest?

> Wydaje mi sie, ze postawienie tego pytania w tym kontekscie jest co najmniej
              > niegrzeczne

Aż tak źle?
              • ayran Re: Tak na UMCS - ie uczą? 14.04.04, 15:09
                Gość portalu: ich1 napisał(a):

> Nie wiem, skąd przekonanie o tym, że jestem kobietą. Nie jestem.
                >
                > Przypominam pierwszy post:
                > "Słowo to ma, mój drogi przyjacielu, dwa znaczenia.
                >
                > 2. sprawiedliwy"
                >
                > To jak to jest?
                >
                > > Wydaje mi sie, ze postawienie tego pytania w tym kontekscie jest co najmni
                > ej
                > > niegrzeczne
                >
                > Aż tak źle?

Na pocieszenie - pamiętam jak ładnych parę lat temu słowa "spolegliwy" w
                znaczeniu "zgodny" użył mówiąc o sobie i innych członkach swojej partii
                (nieistniejącej juz Polskiej Partii Przyjaciół Piwa) niejaki Halber Adam.
                Absolwent Politechniki Warszawskiej, uczelni łapiącej się na ogół dość wysoko w
                rozmaitych rankingach nie tylko uczelni technicznych.
                • Gość: mycha Też mi!! IP: *.zabrze.net.pl 14.04.04, 20:47
                  Tej uczelni nie badają pod względem uczenia poprawnosci językowej.
                  Niejaki Halber nie jest żadnym autorytetem w tej dziedzinie,
                  przestańcie się wymądrzać, zajrzyjcie do słownika!!!!!!!!
                  • Gość: ja Re: Też mi!! IP: *.core.lanet.net.pl 14.04.04, 23:40
                    W mowie potocznej, a za taką należy uznać wypowiedzi na forum, spolegliwy nie znaczy godny zaufania. Jak to mówią w zawodówkach: "ty mi tu z liceum nie wyjeżdżaj" ;-)

PS: zajrzyjta do "słowniczka" na końcu Biblii Tysiąclecia (ja mam wydanie trzecie poprawione) i zobaczcie co znaczy cudzołóstwo (str. 1422).
                    • ayran Re: Też mi!! 15.04.04, 08:46
                      Gość portalu: ja napisał(a):

> W mowie potocznej, a za taką należy uznać wypowiedzi na forum, spolegliwy nie
                      z
                      > naczy godny zaufania. Jak to mówią w zawodówkach: "ty mi tu z liceum nie
                      wyjeżd
                      > żaj" ;-)

W mowie potocznej nie ma miejsca dla takiego słowa jak "spolegliwy". Podobnie
                      jak na przykład dla słów "handicap" czy "kompendium", podobnie czesto używanych
                      w znaczeniu cokolwiek odległym od faktycznego.
                      • Gość: ja Re: Też mi!! IP: *.core.lanet.net.pl 15.04.04, 11:13
                        W mowie potocznej jest miejsce na te słowa, które ludzi w mowie potocznej używają, w znaczeniu jakie te słowa posiadają w intencji autora. Mowa potoczna, co pewnie trudno ci zaakceptować, nie rządzi się spisanymi prawami, przepisami, zasadami, ale jest naturalnym żywym językiem bez skodyfikowanych zasad.
                        • ayran Re: Też mi!! 15.04.04, 11:57
                          Gość portalu: ja napisał(a):

> W mowie potocznej jest miejsce na te słowa, które ludzi w mowie potocznej
                          używa
                          > ją, w znaczeniu jakie te słowa posiadają w intencji autora.

O jakimś słowie możemy mówić, że funkcjonuje w danym znaczeniu w mowie
                          potocznej, o ile jest używane (w tym znaczeniu) powszechnie. Słowo "spolegliwy"
                          do takich słów nie należy, ani w znaczeniu "uległy" ani rozumiane
                          jako "zasługujący na zaufanie". Choć - być może - w Twoim otoczeniu tak się do
                          siebie zwracacie. Rozumiem, że nie jesteś kierowcą autobusu (uprzedzająco
                          wyjaśniam, że ja również nie).

Natomiast w bieżącym wątku słowo to zostało wprowadzone w kolejnym znaczeniu,
                          mianowicie "pobłażliwy". Trudno wszak dopatrzyć się jakichkolwiek okoliczności
                          które kazałyby sądowi ulegać Wandzie Rapaczyńskiej.

• Gość: ja Re: Też mi!! IP: *.core.lanet.net.pl 15.04.04, 13:06
                            >(...) Trudno wszak dopatrzyć się jakichkolwiek okoliczności
                            >które kazałyby sądowi ulegać Wandzie Rapaczyńskiej.(...)
                            Powrót do pierwotnego tematu wątku :)
                            Ktoś zauważył powyżej, że sąd jest "spolegliwy" względem W.R.
                            Ktoś inny słusznie zauważył, że W.R. jest w tym procesie świadkiem.
                            Sąd i prokuratura także moim zdaniem zachowuje się troszkę stronniczo,
                            ale według mnie działa to na korzyść oskarżonego. Odzrucanie wniosków
                            obrony, gdyż w ocenie sądu służą one przedłużaniu procesu paradoksalnie
                            służy przedłużaniu procesu. Łatwiej będzie się obronie odwoływać od każdego
                            skazującego wyroku. Długo się to pociągnie. 23 ma zapaść wyrok, ale zanim
                            wyrok się uprawomocni, któraś ze stron (lub obie) zaskarżą go do kolejnej
                            instancji. Oskarżonego stać na długi proces, prokuratura pod naciskiem "opinii
                            publicznej" Rokity i kilku innych polityków będzie przynajmniej robić pozory
                            walki o jak najwyższy wyrok (zakładając, jak to ktoś tu napisał, że prokurator
                            trzyma stronę GTW). Jedno jest pewne, ten proces 23 się nie skończy.

PS: Ad. prof. Bralczyk: to chyba pierwszy raz w historii polonista zajmuje się wykładaniem prawa. Tearaz czas na kogoś od hermeneutyki :-)
              • Gość: Gostek Re: Tak na UMCS - ie uczą? IP: *.umcs.lublin.pl 14.04.04, 15:12
                > Nie wiem, skąd przekonanie o tym, że jestem kobietą. Nie jestem.

Cytowałem pytanie i odpowiedź, udzieloną jakiejś pani.

> Przypominam pierwszy post:
                > "Słowo to ma, mój drogi przyjacielu, dwa znaczenia.
                >
                > 2. sprawiedliwy"
                >
                > To jak to jest?

Oba można stosować jako poprawne. EOT.
        • Gość: x Chyba ci sie pomylilo z ulegly.... IP: *.comarch.pl 15.04.04, 08:32
          ... wracaj do szkoly synku... nie chodz na wagary...
      • inny.obserwator Re: Spolegliwy 15.04.04, 08:08
        Gość portalu: ogg napisał(a):

> przede wszystkim, to nie uzywaj slow, ktorych nie rozumiesz

:)))
    • Gość: jac BRAWO!!!!!! IP: 213.17.204.* 14.04.04, 14:32
      1. Brawo dla GTW.
      GTW udowodniła, że nie ma GTW.
      2. Brawo dla GW.
      Za darmo załatwiła sobie to co chciała w sprawie RTV.

I tylko "konia (Rywina) żal"
    • Gość: 4krzych1 3 lata dla Rywina... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.04, 15:11
      ...to ile dla Rapaczynskiej, Michnika i Smolenskiego???
      • Gość: Ja, Polak Re: 3 lata dla Rywina... IP: *.228.166.63.ip.tele2adsl.dk 14.04.04, 15:15
        ... to wyjdzie po ok. 50.000 zl. na glowe, tylko te 3 lata nie dadza sie
        podzielic bo przeciez "nie bylo" grupy trzymajacej wladze (OBS. wladza trzyma
        sie sama:-)
      • Gość: piotr Re: 3 lata dla Rywina... IP: *.katowice.pik-net.pl 15.04.04, 07:37
        eee tam... Lew dostanie 3 lata bez zawiasów, Kwachu go ułaskawi, zwróci
        paszport, przeprosi w imieniu 'naroda', a potem będzie odwiedzał Rywina w jego
        posiadłości pod Jaffą...
    • tow1sekr Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. 14.04.04, 15:15
      Coś mi się wydaje, że skończy się na karze dla Rywina trzech lat więzienia w
      zawieszeniu oraz na 25 tyś zł. Grupy trzymającej władzę nie było, więc z
      nieistniejącej grupy nikt się nie musi niczego bać. jakubowska, czarzasty,
      kwiatkowski, nikolski i miller pozostaną bezkarni.
      • Gość: XYZ Re: Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. IP: 212.14.0.* 14.04.04, 15:26
        Bezkarna zostanie Rapaczynska z Niemczyckim (kiem - pamięć szwankuje),
        Warszawka już plotkuje, że Rywina wysłali do Michnika oni. Ale Adam powiedził
        Wandzie, że załatwi to z Leszkiem za free. Leszek się wypiął, więc obrażony
        Adaś przeprowadził "dziennikarskie śledztwo". Szczerze mówiąc ta ploteczka jak
        ulał pasuje do charakterku Adasia:)
        • tow1sekr Pewny jesteś? 14.04.04, 15:41
          To jeśli taka jest prawda, to dlaczego Rywin milczy i o tym nie powiedział? Ani
          przed Wysoko Komisjo Sejmowo, ani teraz przed sądem. Zaniemówił na widok dwóch
          gwiazd polskiego parlamentaryzmu Błochowiak i Begger?
          Może raczej milczy i chroni jednak grupę trzymającą władzę? O czym wg ciebie
          rozmawiali na Mazurach w daczy Rywina Czarzasty, kwiatkowski, Miller i Rywin?
          Czy wg ciebie to Rapaczyńska i Niemczycki byli u Rywina i śmiagali z nim na
          nartach wodnych, co?
        • Gość: _jakub_ Re: Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. IP: *.stacje.agora.pl 14.04.04, 16:25
          doprawdy, wysokie stezenie absurdu. Warszawka plotkuje... a Ty oczywiscie
          doskonale wiesz o czym plotkuje Warszawka, jako czolowy playboy i zakulisowa
          szara eminencja, jak sadze.
          Rapaczynska z Niemczyckim musieli sciagac biednego Lwa z miasta, zamiast
          samodzielnie przejsc kilkadziesiat metrow do gabinetu Michnika... toz to
          okrucienstwo wobec zwierzat... i tylko po to zeby zlozyl korupcyjna propozycje w
          imieniu GTW? Jaja... Poniewaz, jak zauwazylem, jestes z Michnikiem po imieniu,
          powinienes nieco wiecej wiedziec na temat stosunkow w lonie Agory i GW. Chyba ze
          to mial byc dowcip.
        • Gość: SLD-Upek Dziwię się, że Kapusta nie przesłuchał tow.Wagnera IP: 195.205.230.* 14.04.04, 18:35
        • Gość: chilum Re: Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 18:43
          >Szczerze mówiąc ta ploteczka jak
          > ulał pasuje do charakterku Adasia:)

Tak dobrze znasz Michnika Adama?
          Dużo musieliście razem przeżyć,prawda?

"Jak się chce psa uderzyć,to kij się zawsze znajdzie"
      • Gość: janspruce Re: Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. IP: *.proxy.aol.com 14.04.04, 21:36
        To jasne.Rapaczynska wyslala Rywina do Michnika.Ten mial juz w pogotowiu dwa
        magnetofony.jezeli nie spodziewal sie takiej propozycji to po co mu one? Sad
        faktycznie sprawia wrazenie spolegliwego dla Michnika i jego kompanii
      • Gość: zalogowana Re: Prokurator żąda 3lata i 250 tyś. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 07:04
        > Coś mi się wydaje, że skończy się na karze dla Rywina trzech lat więzienia w
        > zawieszeniu

W zawieszeniu mozna dostać, tylko wtedy gdy kara nie przekracza 2-óch lat.
        Stąd tytuł artykułu "...prokurator nie chce zawiasów"

Ale,że dostanie w zawieszeniu to jest dla mnie pewne,z tym,że
        dla "usatysfakcjonowania" opinii publicznej,prawdopodobnie dopiero w drugiej
        instancji.
    • Gość: redorion Jaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 15:43
      To są spóźnione świąteczne jaja, ale w końcu im więcej pięniędzy ukradniesz,
      tym mniejszą karę dostaniesz. Jakby szary człowiek ukradł chleb bo nie ma za co
      wykarmić dzieci to by dostał większą karę - bo w końcu po 1,5 roku wyjdzie za
      dobre sprawowanie, jak wogóle dostanie te 3 lata, co też jest wątpliwe
      • Gość: zniesmaczony To skandal!!! IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 14.04.04, 16:01
        Nie ma dowodow? A co z emailami Jakubowskiej, lobbingiem Czarzastego, bilingami
        Kwiatkowskiego? To nie sa dowody? Komuchy ukrecaja leb sprawie. Rywin
        reprezentowal samego siebie. sranie w banie

Caluski!!
      • Gość: janspruce Re: Jaja IP: *.proxy.aol.com 14.04.04, 21:45
        A ukradl czy tylko probowal?
    • douglasmclloyd Niech go posadzą 14.04.04, 16:03
      Po miesiącu odnajdzie się grupa trzymająca władzę.
      • Gość: a Re: Niech go posadzą IP: *.law.uj.edu.pl 14.04.04, 16:17
        douglasmclloyd napisał:

> Po miesiącu odnajdzie się grupa trzymająca władzę.

1. Jakim cudem?
        2. I w sumie po co? Masz jakieś wątpliowści co do GTW?
        • Gość: ich1 Mały Rywin koronny IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 14.04.04, 16:35
          Gość portalu: a napisał(a):
          > 1. Jakim cudem?

A gdyby tak skusiły Rywina dobrodziejstwa z art. 60 par. 3 kk? Wprawdzie
          przewód sądowy już zamknięto, ale zawsze można go otworzyć...
          Chociaż wątpię, by nawet teraz powiedział prawdę. Pewnie nazmyśla coś na
          potęgę i sąd będzie musiał go skazać za oszustwa.
          No, chyba że ma w zanadrzu jakąś polisę, np. nagranie z rozmowy z dajmy na to
          Kwiatkowskim, albo Nikolskim. Wtedy sytuacja zrobiłaby się ciekawa.
      • Gość: Cc Re: Niech go posadzą IP: 151.157.129.* 14.04.04, 16:19
        A jak sie nie znajdzie to wypada jedynie uznac dymisje Millera za przedwczesna,
        zyczyc Jakubowskiej sukcesow w pracy zawodowej, poprosic odszczepiencow z SLD
        by wrocili do korzeni i nie zawracac sobie glowy notowaniami opinii bo do
        wyborow daleko. Towarzysze opamietajcie sie.
        • mn7 Re: Niech go posadzą 15.04.04, 11:50
          Gość portalu: Cc napisał(a):

> A jak sie nie znajdzie to wypada jedynie uznac dymisje Millera za
          przedwczesna,

Do dymisji się podał za sprawę Rywina? To jakas nowość.

• Gość: lagi Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 16:14
      jak tu zyc w takim kraju, extra ide krasc i dawad lapowki pap i nie sie pani
      prokurator ma dobrze
    • Gość: kik Dać mu pięć. Może wtedy zacznie sypać. IP: *.adlex.com 14.04.04, 16:20
      Jesli sąd wymierzy mu mniej i w zawieszeniu to bedzie to oznaczało, ze grupa
      trzymająca władzę istnieje i jest mocna.
    • Gość: lipska facecik IP: 5.3.1R2DEBUG* / *.noos.net 14.04.04, 16:26
      nicnierozumiejący kretynku zrozum może tylko to że to Rywin jest oskarżony a
      nie Rapaczyńska
    • Gość: Anna córka Krzyżak Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 17:42
      Sąd winien skazać imć Pana Michnika i spółkę z "Panem" Rapaczyński, gdyz to Oni
      jest najbradziej zamotani w sprawę.
      • Gość: markos Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 18:09
        Tak sobie czytam i oczo nie wierzę!!!!!!!! To co proponujesz, byłby to chyba
        pierwszy wypadek w dziejach świata, gdyby skazano nie oskarżonego, tylko
        świadka! Tego nawet naziści i komuniści nie wymyślili. Należałoby zatem
        zacytować dr Strosmayera "gdyby głupota mogła latać Pani latałaby jak
        gołębica". A tak na marginesie - jak chcesz coś powiedzieć to zastanów się czy
        masz coś sensownego do powiedzenia.
        • Gość: janspruce Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.proxy.aol.com 14.04.04, 21:51
          podejrzewam ze polowa tych co tu pisza jest na etacie Michnika
          iRapaczynskiej.P......e takie towarzystwo.
      • kataryna.kataryna Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc 14.04.04, 18:25
        Gość portalu: Anna córka Krzyżak napisał(a):

> Sąd winien skazać imć Pana Michnika i spółkę z "Panem" Rapaczyński, gdyz to
        Oni
        >
        > jest najbradziej zamotani w sprawę.

Też uważam, że nie Rywin w niczyim imieniu do Agory nie przyszedł i nic jej nie
        zaproponował. Całą sprawę nakręciła Rapaczyńska z Michnikiem a brutalnie
        zaatakowani Rywin, Jakubowska, Czarzasty, Kwiatkowski dali się wkopać bo ich
        wzięto z zaskoczenia.
        • Gość: ano Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.sympatico.ca 14.04.04, 18:31
          przynajmniej ten sowiecki szpion-bydlak troche schudnie; kara pieneizna powinna
          byc wieksza - pare mil., bo za to bydle placilismy z podatkow.
          • Gość: pedzio Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.sympatico.ca 14.04.04, 18:33
            juz pedzie wiezienne siem cieszom - ach jak pieknie przyswidrowsc tej
            soiwieckiej grubje ciocie...
            • Gość: kośc Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.umcs.lublin.pl 16.04.04, 09:29
              > juz pedzie wiezienne siem cieszom - ach jak pieknie przyswidrowsc tej
              > soiwieckiej grubje ciocie...

Uwazaj frajerze, bo tobie ktos sie wswidruje i bedziesz plakal.
    • Gość: lingwista Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 14.04.04, 20:14
      nie dziwi mnie opinia p. Bralczyka - karierowicz-komunista, wysoko partyjny, w
      czasie stanu wojennego gorliwy... Czyzby tez nalezal do GTW?
    • Gość: eugienek UWOLNIĆ PANA LWA IP: 5.5D* / 213.40.3.* 14.04.04, 20:31
      Tego to już naprawdę za dużo. Panu Lwu należy się odszkodowanie.

Jak ja dzisiaj usłyszałem wystąpienie tej pani z prokuratury, to mnie mdłości
      wzięły. Jazgocze coś jak jakaś pani z Radio Tirana. Przecież takie odmierzane
      jazgotanie nie jest dla normalnych ludzi. Już myślałem, że pana Lwa na Białoruś
      wyśle ta pani. I to w imieniu GTW!
    • Gość: mycha Coś kręcisz facet. Łatwo komuś zarzucać IP: *.zabrze.net.pl 14.04.04, 20:41
      Trudniej to udowodnić.
      Rapaczyńska wg mnie mówi najbardziej konkretnie z całej ten masy. A że tobie
      się nie podoba jej fryzura i chęć wyjaśnienia sprawy, to cóż - twój problem.
      Będziemy w takich śmierdzących kupach korupcyjnych siedzieć do końca świata -
      dzięki takim jak ty.
      • Gość: eugienek Re: Coś kręcisz facet. Łatwo komuś zarzucać IP: 5.5D* / 213.40.3.* 14.04.04, 21:09

Gość portalu: mycha napisał(a):

> Trudniej to udowodnić.
        > Rapaczyńska wg mnie mówi najbardziej konkretnie z całej ten masy. A że tobie
        > się nie podoba jej fryzura i chęć wyjaśnienia sprawy, to cóż - twój problem.
        > Będziemy w takich śmierdzących kupach korupcyjnych siedzieć do końca świata -
        > dzięki takim jak ty.

Nie wiem. Może to do mnie to uprzejmie odpowiadam. Mi chodziło o tę panią,
        która jazgotała strasznie w tempie zwolnionego skandowania, jak jakieś porąbane
        Radio Tirana, w stylu jeszcze dodatkowym obrażonego jamniczka. Jak tak można?!
        Przecież pan Lew wyraźnie Wysokiemu Sądowi powiedział, że to co jest nagrane,
        to on tego na myśli nie miał. I jeszcze pan Lew mówił, że mu dzwoni telefon. I
        że to dzwonienie zostało wycięte z tego nagrania. Czyli nagranie to, dzwoni czy
        nie dzwoni, jest zmontowane. W każdym razie jak Panu Lwu dzwoni to nie powinno
        się przy nim tak jazgotać.

I co to wszystko ma wspólnego z końcem świata? I co ja mam z tym wspólnego?
        Prosiłbym o krótką eksplikację.
        • Gość: eugienek Re: Coś kręcisz facet. Łatwo komuś zarzucać IP: 5.5D* / 213.40.3.* 14.04.04, 21:12
          Chodziło mi o tę panią, która dzisiaj tak bardzo niecnie i bez podania
          prawdziwej przyczyny zażądała kary dla pana Lwa.
    • Gość: TYTUS WYROCZNIA IP: *.picr.man.ac.uk 14.04.04, 22:19
      Jesli Lew dostanie co najmniej 3 lata wiezienia i je odsiedzi (jak przystalo, w
      zbiorowej celi z "normalnymi" przestepcami) gotow jestem uwiezyc ze nikt go nie
      wyslal.
      Jesli nie to tylko powazna przeslanka na dobra kondycje grupy trzymajacej
      wladze i kilku nowych wyborcow dla postrachu "elit" politycznych pana Andrzeja
      L.

Proste, wkrotce sie dowiemy jak sie sprawa rozwinie
      • Gość: Marti Re: WYROCZNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 22:32
        Ostatnio dużo się dzieje samo i bez pomocy GTW
        Rywin, Orlen...
        szkoda gadać
        Pozdrawiam
      • Gość: eugienek Re: WYROCZNIA IP: 5.5D* / 213.40.3.* 14.04.04, 22:35
        Chyba się Tytusie "Mein Kampfu" nachlałeś!!!!
    • Gość: Waldim Proces Rywina a cenzura w Onet.pl IP: *.tele2.pl 14.04.04, 22:43
      Ostrzegam!!!!!Onet cenzuruje wszystkie krytyczne wobec władzy posty.Czy
      obywatele nie mogą nabrać przekonania, że Rywin w układzie z władzą, która ma
      jak widać wpływ na prokuraturę i sądy może czuć sie bezpieczny?! Bez komentarza
      • Gość: ja Re: Proces Rywina a cenzura w Onet.pl IP: *.core.lanet.net.pl 14.04.04, 23:58
        Zawsze mi się wydawało, że swoje przekonania wygłaszam w sposób legalny. Może mam poglądy trochę kontrowersyjne (nie wydaje mi się jednak), ale mieszczące się w polskim prawie (tego jestem pewien). Niemniej onet ocenzurował wszystkie moje posty (nigdy się nie pojawiły). Wyborcza te same teksty puszczałai nigdy w ich treść nie ingerowała, ani ich nie usuwała (aczkolwiek kiedyś zniknął cały wątek o piractwie, ale to cały wątek, a nie pojedyncza wypowiedź). Na onecie po prostut nie warto pisać. Tymbardziej, że ich forum jest dość niewygodne w użyciu, troche chamsko nabijają liczniki uniemozliwiając wyświetlenie całego wątku naraz (trzy klikniecia do wyświetlenia wszystkich postów w wątku w gazecie.pl to też trochę dużo).
        • Gość: ja Re: Proces Rywina a cenzura w Onet.pl IP: *.core.lanet.net.pl 15.04.04, 00:07
          >> (trzy klikniecia do wyświetlenia wszystkich postów w wątku w gazecie.pl to też trochę dużo).
          Odszczekuje, dwa kliknięcia, fora mi się pomyliły :)
    • Gość: Henryk JA MAM NADZIEJE JEDNAK NA ZZMIANE KWALIFIKACJI... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.04, 08:12
      Mam wielką nadzieje na zapowiadaną zmianę kwalifikacji czynu przez sąd na
      oszustwo. Taka zmiana wcale nie wyklucza, że powinno być przeprowadzone
      śledztwo w sprawie tzw. GTW i ewentualne skazanie winnych na surowe wyroki.
      Faktem jest, że Rywin nie mógłby już być sądzony ponownie ale i nie byłoby po
      co go sądzić gdyby teraz dostał te 8 lat. Wszystko w rękach sądu. Sąd może
      uratować w oczach opinii publicznej całą sprawe i wykazać, że politycy mogą
      sobie kręcić prokuraturą podległą im ale że sąd w III R.P. jest nie zawisły.
      Taka zmiana kwalifikacji miałaby daleko idące pozytywne skutki społeczne,
      przywróciłaby wiarę w sprawiedliwość i nadzieję i byłaby przestrogą aczkolwiek
      nie wypleniała by korupcji. Ten naród w znacznej części jest przegnity, w tym
      społeczeństwie istnieje przyzwolenie na korupcje poprzez jej akceptowanie w
      takiej lub innej formie. Przykładem może być karkołomna opinia Profesora,
      który jest człowiekiem szanowanym, jednym z najlepszych językoznawców a tu
      masz, za parę srebrników Pan Profesor formułuje opinie ośmieszającą go i wrzuca
      do kkosza tym samym cały swój autorytet. Czytając powyższe opinie i przy
      innych tematach to zastanawiam się czy jest temu społeczeństwu potrzebna jednak
      jakaś odnowa moralna? W przypływie smutku myślę sobie, że dobrze by było
      zostawić tych idiotów w spokoju, dać im Lepera do władzy i aby sobie zgnili w
      tym nadwiślańskim kraiku. Ale co z pozostałymi, prawymi, mądrymi? Nie można
      ich poświęcać z tego powodu że są w mniejszości. Należy z mozłem edukować tę
      głupszą większość, tych przepojonych nienawiścią do drugiego człowieka z powodu
      braku wiedzy należy jednak jakoś ratować. Sąd poprzez zmianę kwalifikacji
      czynu Rywina ma szanse aby wnieść wielki wkład w tym koniecznym procesie
      ratunku.
    • Gość: walet V Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.poczta.okay.pl 15.04.04, 09:29
      Mnie w calej aferze uderza jedno:Pan Michnik prowadzil dziennikarskie sledztwo.
      Jeszcze przed ujawnienie w prasie musial rozmawiac z wieloma ludzmi. Ludzie
      inaczej mowia na oficjalnych przesluchaniach niz do znajomego ,przyjaciela czy
      w t.z. kuluarach. Skoro On sam nie natrafil na GTW ,podejrzewal ale nie mial
      pewnosci ,bo przeciez oficjalnie nie powiedzial kto,- mial tylko pewnosc ze nie
      premier- to moze niektorzy z Komisji Sledczej i prokurator maja racje .Moze
      Rywin wymyslil ze przyjdzie z gotowym prezentem do wladz SLD.
      Ale jak by nie bylo :co innego podejrzenia co innego dowody.
      • Gość: Czytelnik Odpowiedz dla Valet IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.04.04, 13:37
        Brakuje Ci dowodów??? A odpowiedź Rywina podczas konfrontacji u Milera ze to
        Kwiatkowski a notatka przekazzana Kwasniewskiemu przez Rywina w ktorej rowniez
        wymienia nazwisko Kwiatkowskiego a wszystkie udowodnione krętactwa (fałszzywe
        zeznania) Kwwiatkowskiego przed Komisją Sledczą?? Co Wy ludzie jeszcze
        potrzebujecie??? Twardych dowodow na GTW nie ma ale jest ciągły logiczny
        sznurek poszlag co byloby wystarczającym dowodem aby ich skazac. Ale decyzja
        nalezala by do sadu i jakakolwiek by ona nie byla to bym ja uszanowal. A fakt
        nie powiadomienia organów scigania o przestepstwie przez urzednikow panstwowych
        Kwasniewskiego, Milera i ministra sprawiedliwosci) nie jest wystarczającym
        powodem aby postawic ich przed sadem??? Przeciez to kazdy po szkole
        podstawowej jest w stanie ocenic.
    • Gość: mt Adekwatny nick IP: 217.153.179.* 15.04.04, 09:50
    • Gość: Juzio Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.pwpw.pl / 217.17.44.* 15.04.04, 09:52
      Przyjmuję każdy zakład, że dostanie w "zawiasach" !
    • Gość: Yogi Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 15.04.04, 10:56
      Możemy spbie gadać co chcemy,a ONI i tak zrobią to,co IM pasuje
    • Gość: skryba Re: Proces Rywina. Sąd oddalił wniosek o przesłuc IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 11:18
      Zgadzam się, że Rapaczyńska kręci, ale i obrońcy Rewina mają rację. Wykładnia
      przepisu wymaga, aby nie było to ogólnikowe powołanie się na "wpływy" i żeby
      wynagrodzenie było z zwykłym rozumieniu tego słowa"nienalezne". Dlatego
      ostatecznie Rywin powinien zostać ewentuwalnie skazany za usiłowanie oszustwa.
      A że było ti usiłowanie nieudolne, to inna sprawa.
      Skryba
      • mn7 zajrzyj sobie do podręcznika 15.04.04, 11:51
        Gość portalu: skryba napisał(a):

> Zgadzam się, że Rapaczyńska kręci, ale i obrońcy Rewina mają rację. Wykładnia
        > przepisu wymaga, aby nie było to ogólnikowe powołanie się na "wpływy" i żeby
        > wynagrodzenie było z zwykłym rozumieniu tego słowa"nienalezne". Dlatego
        > ostatecznie Rywin powinien zostać ewentuwalnie skazany za usiłowanie
        oszustwa.
        > A że było ti usiłowanie nieudolne, to inna sprawa.

Zajrzyj sobie do dowolnego popdręcznika prawa karnego, żeby się dowiedzieć co
        to jest usiłowanie nieudolne, bo na razie nie masz o tym pojęcia.
    • Gość: * Re: Kazus Rywina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 13:58
      Lakmusem głupoty naszych posłów!!!
    • Gość: Maciej Ad multos annos Michnik !!! IP: *.pl / *.enterpol.pl 15.04.04, 19:55
      To milioner , stoją za nim milionerzy a ze starego Michnika ,z komisji
      sejmowej ,z kibicującego społeczeństwa zrobią "wariata" .Pan Michnik może
      przegra bitwę ale nie wojnę - tak naprawdę ostatni jełop w tym kraju załapał że
      Rywin powinien siedzieć razem z pomysłowymi kolesiami .
    • Gość: bary.t@interia.pl Przesada Prokuratury IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 16.04.04, 00:57
      Żądanie trzech lat pozbawienia wolności za popełnienie przestępstwa zagrożonego
      od 1 miesiąca do 3 lat pozbawienia wolności to absurd. Tym bardziej jeżeli
      chodzi o człowieka dotychczas nie karanego o nieposzlakowanej opinii w miejscu
      zamieszkania itp. Uzasadnienie wniosków Prokuratury niegodne aplikanta. Wynika
      z niego wprost, że Rywin ma odpowiedzieć najwyższym wymiarem kary za cały
      skorumpowany kraj. Bezspornym jest fakt, iż popełnienie przez niego zarzucanego
      mu czynu w drastyczny sposób ozywiło dyskusję na temat skali korupcji w naszym
      kraju. Ale czy nie był to zdaniem Prokuratury najwyższy czas by właśnie w ten
      sposób o korupcji zacząć mówić? Czy to że teraz już wszyscy głośno mówią o
      korupcji urzędników państwowych na wszystkich szczeblach w dużej mierze za
      sprawą afery Rrywina to źle. Chyba Prokuratura nie jest zdania, ze jak się o
      czymś nie mówi to tego nie ma. Kolejna sprawa to fakt, iż nie można uzasadniać
      wniosku o wymierzenie kary, szkodą wyrządzoną na imieniu tak szeroko pojętych
      instytucji i urzędów państwowych. Przecież Rywin nie powiedział, że ktoś go
      przysłał, a Prokuratura kwalifikując jego czyn potwierdziła tą wersję. SZANOWNI
      PAŃSTWO PROKURATORZY APELACYJNI Z WARSZAWY JEŻELI KTOŚ JEST ODPOWIEDZIALNY ZA
      WYRZĄDZENIE SZKODY NA DOBRYM IMIENIU INSTYTUCJI PAŃSTWOWYCH W ZWIĄZKU Z TĄ
      SPRAWĄ TO NAPEWNO CZŁONKOWIE SEJMOWEJ KOMISJI ŚLEDCZEJ. Wielokrotne
      formułowanie wyroków przed zakończeniem prac komisji i prokuratury nie
      wspominając o sądzie, który jako jedyny z wymienionych ma do tego prawo.
      Następnie nieustalenie prawdy materialnej tylko GŁOSOWANIE CZY JAKIEŚ ZDARZENIE
      MIAŁO MIEJSCE CZY NIE (totalna kompromitacja). Stwierdzenie przewodniczącego że
      ponad wszelką wątpliwość zidentyfikował grupę trzymajacą władzę, którą wymienia
      z nazwisk tylko NIE MA NA TO DOWODÓW. Kto tutaj obniża społeczne zaufanie do
      instytucji państwowych? Pamiętacie jak Leppera wszyscy niemalże bez wyroku
      chcieli wysyłać do więzienia dlatego że kilku polityków nazwał złodziejami?
      (Leppera nie popieram ani tym bardziej takich zachowań). Cóż innego uczynił
      Nałęcz, Rokita i Ziobro wskazując na wspólników Lwa Rywina: Czarzastego
      Kwiatkowskiego i Jakubowską? Szanowna Prokuraturo (nie pani prokurator bo jak
      znam zwyczaje w Prokuraturze to nie Pani sformułowała te wnioski a jeżeli już
      to szef musiał się zgodzić) proszę jeszcze raz przemyśleć wysokość wnioskowanej
      kary dla oskarżonego. Co prawda nic na tym etapie zmienić się nie da ale gdyby
      sąd okazał się "bardziej obiektywny" niz Pani uzasadnienie to jeszcze pozostaje
      możliwość nie składania apelacji.
      • Gość: Krok panie barylka... IP: *.sympatico.ca 20.04.04, 14:37
        ..niewiele pan rozumie..jesli pan pracuje w prokuraturze to JESZCZE
        GORZEJ..pana komentarze na temat komisji sejmowej sa..skandaliczne..w calym
        cywilizowanym swiecie takie komisje sa czesto JEDYNYM dostepnym i skutecznym
        dzialaniem JAKO ODPOWIEDZ NA ...lamanie prawa przez
        tz....nietykalnych...pomijam fakt ,ze ta komisja byla niezbyt profesjonalna( a
        czego pan sie spodziewal..to poczatek )uderza mnie w pana wypowiedzi
        stwierdzenie ,ze takie komisje to marnowanie pieniedzy
        podatnika..ZGROZA....GDYBY PAN U MNIE PRACOWAL TO BYLBY PAN ZWOLNIONY W CIAGU 5
        MINUTEK BO NIE OGARNIA PAN WAZNEGO PROCESU...Z G R OZ A P O L S K A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka