beatlemarek
31.12.10, 08:10
Wczoraj PO straciła mój głos. W wyborach do Sejmu w 2011 roku nie wiem na kogo oddam swój głos ale nie będzie to PO (ani w żadnym wypadku PiS,oj nie!!!NIGDY!!!).Może oddam głos nieważny lub zagłosuję np. na partię Różowych Słoników?(jeśli taka będzie).Mam dość oczekiwania na reformy i naprawę finansów publicznych.
Dość utrzymywania z budżetu państwa:
rolników,górników,związków zawodowych,zawodowych klubów sportowych,rzeszy młodych 35 i niewiele starszych emerytów,księży i biskupów. Tak nie powinno być. To są kpiny z państwa prawa. Tylko dlatego,że Premier Tusk,jego koleżanki i koledzy,również z PSL ewidentnie się boją (a to palonych opon,a to śrub,a to klątwy takiego czy innego biskupa),a przede wszystkim boja się ,że nie będą w Sejmie na kolejne cztery lata laby za duże pieniądze! nie naprawia się państwa.
Tak dalej być nie może!!!
Należy:
1.Skasować KRUS (tak panie pośle Kłopotek skasować!).
Gospodarstwo rolne to również firma.
Właściciele firmy(gospodarstwa rolnego)tak jak każdej innej firmy winni płacić podatki,składki ZUS
i inne obciążenia na takich samych zasadach jak inni przedsiębiorcy.
Gospodarstwa ,które nie potrafią zarobić na siebie winny upadać tak jak inne nie radzące sobie na rynku firmy. Takie nierentowne gospodarstwo winno zostać sprzedane,a rolnik niech poszuka sobie innego zatrudnienia(jeśli trzeba również zmiany miejsca zamieszkania).
2.Koniec dopłat do górnictwa!Górnicy niech sobie wypłacają pensje z tego co wypracują!Koniec!Kropka!
3.Związki zawodowe niech utrzymują się ze składek członkowskich,jakiejś działalności,a nie z budżetu państwa.
4.Utrzymywanie,bądź dotowanie zawodowych klubów sportowych z budżetu państwa to kpiny
z obywateli.
Prezesi spółki skarbu państwa i klubu sportowego sobie „pomagają”
To jakiś koszmar!
5.Emerytury.
Koniec z wcześniejszymi emeryturami dla młodych ludzi. To jakiś niewyobrażalny skandal,że 35 letni,młody człowiek idzie na emeryturę i to emeryturę w wysokości 3tyś. zł. jak np. agent Tomek. Ludzie po pięćdziesięciu latach pracy mają niskie emerytury a tu proszę bardzo.
Warunki i wiek przejścia na emeryturę winien być taki sam dla wszystkich!
Podkreślam DLA WSZYSTKICH!!! np. górnik wcale nie musi pracować kilkadziesiąt lat pod ziemią,ok ja to rozumiem. Natomiast nie rozumiem dlaczego pozostałych do emerytury lat nie może pracować na powierzchni ziemi?Kwestia organizacji pracy. W końcu to różni prezesi,a nie ja biorą grubą kasę za zarządzenie firmami.
Dalej policjant,żołnierz może pozostały czas do emerytury pracować za biurkiem,a nie cały czas terenie. Tak czy nie?
Z innymi wcześniejszymi emeryturami jest podobnie.
Jeśli ktoś jest chory to idzie na rentę tak jak to niestety mi się przytrafiło.
Czy to obchodzi jakiegoś rolnika,górnika czy policjanta,że ja mam 800 zł. Renty?Na pewno nie..
6.Utrzymywanie z budżetu państwa księży i biskupów kościoła katolickiego.
Wczoraj dowiedziałem się ile to mamy kapelanów i to za ile pieniędzy.
To delikatnie mówiąc przesada.
Po za tym mam pytanie czy kapelan musi być w stopniu generała?
Okazuje się,że musi,przecież lepiej mieć ponad 20 tys. niż 2 tys.To faktycznie jest logiczne. Zrozumiałbym,że kapelani zwodowi( w stopniu szeregowca!) są potrzebni i takich się zatrudnia na zagranicznych misjach wojskowych. Zgoda.
Ale tu w kraju?Kościołów jest dość. Księży również więc po co to?Tylko dla pieniędzy.
Jak to jest gdy ludzie z ustami pełnymi umoralniających „wykładów” bez żenady pobierają pieniądze z budżetu państwa? Obojętnie wierzący,niewierzący,wierzący innej wiary wszyscy płacą ,a pensje kapelanów to tylko część wynagrodzeń,opłacanych składek i innych pieniędzy dla księży.
Tak nie może być. Należy to w końcu ucywilizować.
Proszę bardzo,każdy kto chce niech zadeklaruje comiesięczną wpłatę na konto takiego,a nie innego kościoła. Tak jest w innych,cywilizowanych krajach ,dlaczego tak nie ma być w Polsce?
Może w końcu doczekamy się likwidacji Senatu,zmniejszenia liczy posłanek i posłów(o minimum 50 %) oraz jednomandatowych okręgów wyborczych?
Na koniec wracam niejako do początku mojego tekstu.
Nie może tak być aby najpierw kazać ludziom oszczędzać na OFE,a następnie część tych pieniędzy ukraść!W dodatku jeszcze twierdząc ,że teraz gdy się je zabierze to później dostanie się więcej.
To jakiś żart pana premiera Tuska?Może już kabaret?
Jeśli OFE nie spełniają oczekiwań należy je zamknąć,a pieniądze zebrane na kontach oddać prawowitym właścicielom. Obecna decyzja premiera to kradzież części pieniędzy z OFE.
Przepraszam za ułomność tekstu,jego słaby styl i słownictwo.
Marek Pierzchał – Beatlemarek
Gdańsk 31.12.2010
Tekst również w na blogach:
beatlemarek.blox.pl/2010/12/Wczoraj-Po-stracila-moj-glos.html
grou.ps/netists/blogs/1132948