strajker 21.04.04, 18:54 Albo część Platformersów jest niepoważna albo ma układ z sld; nie może być tak, że jak jest tak ważne głosowanie to opozycja jedzie sobie na wycieczkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Platformers Re: Platfusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 19:14 Musisz zrozumieć, że taka musiała byc taktyka jeżeli chcemy osiągnąć cel strategiczny. Jest nim samodzielne kierowanie państwem. Osiągnięcie tego celu wyma jeszcze trochę czasu. Liczymy na wygraną wojnę z Samoobroną. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba fajny dowcip, dzięki... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 07:19 ...miło zacząć dzień od czegos wesołego :))) ***** Gość portalu: Platformers napisał(a): Musisz zrozumieć, że taka musiała byc taktyka jeżeli chcemy osiągnąć cel strategiczny. Jest nim samodzielne kierowanie państwem. Osiągnięcie tego celu wyma jeszcze trochę czasu. Liczymy na wygraną wojnę z Samoobroną. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Platfusy 21.04.04, 19:22 strajker napisał: > Albo część Platformersów jest niepoważna albo ma układ z sld; > nie może być tak, że jak jest tak ważne głosowanie to opozycja jedzie sobie > na wycieczkę Prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia jakie to ma znaczenie. Gdyby Józek nie został wybrany to marszałkiem mógłby zostać Wojciechowski albo nie byłoby marszałka (rozważano taki wariant by wicemarszałkowie sprawowali funkcję po marszałka kolejno). A teraz, jeśli Belce się nie uda to ruch należy do sejmu i może być tak, że znowu Józek będzie musiał ratować sytuację i być awaryjnym kandydatem na premiera. Może się okazać, że będzie musiał zrezygnować z marszałkowania. Albo nie:( No szlag może człowieka trafić! Słyszałam przed chwilą w TVN jak zza kadru dzienikarka pytała Janika o kupowanie głosów (nietęgą miał minę) a on się wypierał a ta naciskała, że oni widzieli te targi:( OHYDA! Odpowiedz Link Zgłoś
strajker Re: Platfusy 21.04.04, 19:46 Oczywiście, ze nie ma to fundamentalnego znaczenia, ale ja uważam, ze Platforma powinna na tym głosowaniu być w całości- z definicji; jako największa partia opozycyjna. Nie ma to znaczenia fundamentalnego, ale jednak jakieś ma: jak to jest, że aws zatonął, a Płażyński założył nową partię...? jak to jest, że sld ledwo zipie, a Borowski założył nową partię...? Chodzi o to, ze stanowisko marszałka sejmu jest bardzo wygodne. Możesz być w partii rządzącej i jednocześnie krytykować bezkarnie rząd itd itd Nie zdziwię się jeśli przed wyborami Oleksy zrobi coś podobnego jak Borowski żeby ratować czerwony beton, albo będzie w końcu najpowazniejszym kandydatem na prezydenta- czy w tym czy w tym...- na pewno pomoże mu funkcja marszałka. Platforma dała ciała Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Platfusy 21.04.04, 22:12 strajker napisał: > Platforma dała ciała Dała:( Słyszałam jak Tusk smętnie powiedział coś o konsekwencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Platfusy 21.04.04, 19:25 strajker napisał: > Albo część Platformersów jest niepoważna albo ma układ z sld; > nie może być tak, że jak jest tak ważne głosowanie to opozycja jedzie sobie > na wycieczkę A ma ktoś może listę tych posłów z PO, których nie było? W TVN24 pokazali przez chwilę tę listę i zdążyłem tylko dostrzec dwa znajome nazwiska - Piskorski i Fogler, czyli "warszawka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Platfusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 19:37 orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPID?OpenAgent&21586&PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Platfusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 19:39 Szczerze mówiąc niewiele z tych nazwisk coś mi mówi, ale Radziszewska na przykład z układu warszawskiego chyba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Platfusy 21.04.04, 19:47 Gość portalu: franek napisał(a): > Szczerze mówiąc niewiele z tych nazwisk coś mi mówi, ale Radziszewska na > przykład z układu warszawskiego chyba nie jest. Być może tak jest. Mi po prostu te nazwiska rzuciły się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro A ja bym w stosunku do tych 21.04.04, 20:30 posłów wyciagnął konsekwencję , zwłaszcza do tych z tzw. "afery mostowej " ( czyli P.Piskorski , Marta Fogler , Jerzy Hertel - to sa ludzie z Warszawy - jesli nie maja L4 czy jak tam teraz sie to nazywa ( od co najmniej 10 lat nie byłem na zwolnieniu ) ) to ja bym wykluczył ich z klubu tym bardziej , ze juz dostali naganę. Nie sobie idą do "borówek". Ja akurat za tymi w/w nie przepadam, a wyłom został zrobiony. Uważam podobnie jak kolega załozyciel niniejszego wątku , że nie mozna tak folgować , a co by było gdyby to głosowanie dotyczyło usankcjonowania nowego rządu ???? Wówczas b yłoby jasne ,że PO tylko mówi o wczesniejszych wyborach , natomiast faktycznie odpowiada jej aktualne status quo ...Czyżbym sie mylił ??? Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Platfusy 21.04.04, 19:41 Dzięki, Franek :) Później sobie przejrzę, co to za elementy były nieobecne, bo większości nie kojarzę. Ale pan Hertel także jakby znajomy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOPOLSDPLUP Re: Platfusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 00:48 Abgarowicz Łukasz, Fogler Marta, Maniura Edward, Mateja Piotr, Protasiewicz Jacek, Szczypiński Tomasz, Gałażewski Andrzej, Hertel Jerzy, Piskorski Paweł, Płonka Edward, Radziszewska Elżbieta, Tomczykiewicz Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOPOLSDPLUP Re: Platfusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 00:48 Abgarowicz Łukasz, Fogler Marta, Maniura Edward, Mateja Piotr, Protasiewicz Jacek, Szczypiński Tomasz, Gałażewski Andrzej, Hertel Jerzy, Piskorski Paweł, Płonka Edward, Radziszewska Elżbieta, Tomczykiewicz Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Platfusy IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 19:45 Palantow jak mowil Rokita bylo 12-tu. Dwoch usprawiedliwionych przygotowywalo wycieczke do Rzymu, 2 bylo w rozjazdach. Hipokryzja PO czy rzeczywisty brak dyscypliny partyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Manipulatorzy 21.04.04, 19:59 W TYP w 1-ce w czasie dziennika puszczono migawkę z Watykanu,widziałem jak Rokita z żoną klęczą przed Papieżem.Pomyśłałem w pierwszej chwili, że On też nie głosował.Tak sugerowaną tą migawką. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Jak to było? 21.04.04, 22:59 za Dziennikiem Polskim: Dwóch posłów zadecydowało o przetrwaniu Sejmu O głos od wyborów 189 za Józefem Oleksym (SLD) (INF. WŁ.) Nieoczekiwanie wczoraj Sejm znalazł się w obliczu kryzysu konstytucyjnego, którego konsekwencją mogło być rozwiązanie parlamentu. - Na posiedzenie klubu Jan Rokita przyniósł nam opinie prawników, że jeśli urzędujący marszałek zostanie odwołany, a jego następca nie będzie wybrany, wówczas trzeba będzie rozwiązać parlament. Powód jest prosty, nie będzie komu zwołać następnego posiedzenia Sejmu - mówił Paweł Graś. Z tego powodu PO postanowiła wstrzymać się od głosu. Scenariusz Platformy Obywatelskiej realizował się po rezygnacji Marka Borowskiego, gdy w pierwszej turze głosowania ani Józef Oleksy (SLD), ani Janusz Wojciechowski (PSL) nie uzyskali wymaganej większości głosów. W pierwszym głosowaniu, które odbyło się wczoraj późną nocą, wzięło udział 405 posłów, większość bezwględna potrzebna do wyboru marszałka wynosiła 205 głosów. Za kandydaturą Oleksego opowiedziało się 189 posłów, zaś za Januszem Wojciechowskim (PSL) - 143. Po głosowaniu wicemarszałek Tomasz Nałęcz zarządził 20-minutową przerwę na wniosek szefa klubu SLD Krzysztofa Janika. Zgodnie z regulaminem Sejmu do II tury przeszedł Józef Oleksy. Kalkulowanie głosów poparcia odbywało się na sali obrad, w kuluarach i w Domu Poselskim. Dziennikarze spostrzegli Leszka Millera, konferującego z zastępcą Andrzeja Leppera - Krzysztofem Filipkiem i Renatą Beger. - Przypadkowo się spotkaliśmy - przekonywał Miller. - Wyszliśmy na papierosa - dodał po chwili Krzysztof Janik. Szef SLD zapomniał, że Leszek Miller nie pali. W głosowaniu Oleksemu pomogła dwójka posłów Samoobrony Jan Łączny i Wanda Łyżwińska, którzy w ostatniej chwili wyjęli karty do głosowania. W ten sposób obniżyli kworum. Korzystna dla Oleksego była także nieobecność aż 12 posłów PO, którzy wyjechali do Strassburga. Na Oleksego głosowało 189 posłów, 185 było przeciw, jeden wstrzymał się od głosu. W głosowaniu wzięło udział 375 posłów. Większość bezwzględna konieczna do wyboru marszałka wynosiła 188. Za Oleksym byli posłowie SLD, FKP, UP, część PBL i 7 niezrzeszonych. Przeciwko zaś byli posłowie: PO, PiS, PSL, SKL, RKN, PP, ROP i 6 niezrzeszonych. Wstrzymał się klub SdPl - ale dzięki temu zwiększyły się szanse Oleksego. JANUSZ WOJCIECHOWSKI (PSL): - Autorem sukcesu Oleksego jest Platforma Obywatelska. Gdyby PO poparła mnie w pierwszym głosowaniu, Józef Oleksy odpadłby. Platforma jednak wstrzymała się od głosu i to im Oleksy powinien podziękować za wybór. LESZEK MILLER (SLD): - Czasem jednym głosem rządy upadają, czasem dzięki przewadze jednego głosu powstają. Koleżeńska pomoc jest mile widziana, ale proszę zapytać pana Borowskiego o to, dlaczego jego ugrupowanie się wstrzymało. Dzisiejsze głosowanie dobrze rokuje dla rządu pana profesora Marka Belki. DONALD TUSK (PO): - Wybór jak wybór. Trudno, stało się. SLD wykazało determinację. Jest to bardzo krucha większość, ale SLD, zawsze kiedy chodzi o personalne rozstrzygnięcia, wykazuje bardzo dużą skuteczność. LUDWIK DORN (PiS): - Oceniając wynik głosowania, można stwierdzić, że pan marszałek Oleksy jest marszałkiem z przypadku i zapewne ten fakt będzie ciążył nad sytuacją na scenie politycznej. Rząd pewnie też powstanie z przypadku - tego kraju jednak na to nie stać. Powinny odbyć się jak najszybciej wybory. (YAn) --------------------------------------------------------------------------- Wyglada na to, że jakby Ci nieobecni posłowie PO byli i głosowali to mógłby być koniec tego sejmu! Odpowiedz Link Zgłoś
strajker Re: Jak to było? 21.04.04, 23:10 Za to wszystko odpowiada Rokita- on jest szefem klubu; możliwości są dwie- albo Rokita nie potrafi upilnować swoich szeregowców, albo wszystko odbyło się za jego wiedzą. Obie go kompromitują Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Jak to było? 21.04.04, 23:18 strajker napisał: > Za to wszystko odpowiada Rokita- on jest szefem klubu; > możliwości są dwie- albo Rokita nie potrafi upilnować > swoich szeregowców, albo wszystko odbyło się za jego wiedzą. > Obie go kompromitują Nie jestem pewna czy masz rację, bo pomyśl nad tym dlaczego zdecydowano, że marszałka będą odwoływać i wybierać właśnie tego dnia (wybór marszałka w nocy). Kto zdecydował? Kiedy Ci nieobecni pojecieli do Sztrasburga? Kto o tym wiedział (że ich nie będzie)? Nic się nie dzieje bez przyczyny a poza tym zauważ, że Ci z SdPl (30 szt. w tym sam Borowik!) wstrzymali się od głosu! Wydaje mi się, że cała sprawa była montowana na gorąco, na chybcika - by wykorzystać sprzyjający moment a to Borowski ustala porządek obrad itd.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
strajker Re: Jak to było? 21.04.04, 23:50 Jestem pewien, że mam rację; jeśli w kraju jest tak politycznie gorąco to się nigdzie nie wyjeżdża, siedzi na upasionej poselską dietą dupie i głosuje. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Jak to było? 21.04.04, 23:56 strajker napisał: > Jestem pewien, że mam rację; jeśli w kraju jest tak politycznie gorąco to się > nigdzie nie wyjeżdża, siedzi na upasionej poselską dietą dupie i głosuje. > Koniec. Kropka:) W zasadzie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Jak to było? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 08:44 Z powodu złego stanu zdrowia ,na własną prośbę wyrzucić na zbity pysk(palantów z PO nieobecnych bez usprawiedliwienia). Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jak to było? To własnie jest POLITYKA gra złożona 22.04.04, 09:02 PO nie posiada samodzielności politycznej i takie wyrzucenie "parszywej dwunastki z PO" niczego nie zmieni.Przy nastepnej okazji znowu okaże się, że ktoś był nieobecny w momencie ,w którym był właśnie bardzo potrzebny. :(( PO tylko mówi ,że chce przyspieszonych wyborów, ale tak naprawdę, to wszyscy ich obawiają się ponieważ nie został jeszcze uzgodniony scenariusz sprawowania władzy przez Leppera.Robi się to w pierwszej kolejnosci za granicą, bo polityka wewnętrzna w Polsce musi uwzględniać życzenia naszych wierzycieli. (ponad 100 mld$) Odpowiedz Link Zgłoś