Dodaj do ulubionych

A. Małachowski - byliśmy jak barany

29.03.11, 05:10
Pakiet klimatyczny jest korzystny dla zachodu Europy, który kombinuje, by eksploatować kraje Europy Środkowej. To mają być neokolonie. Temu służy likwidacja polskich banków, ciężkiego przemysłu i handlu – W. Kieżun

Polska dysponowała kadrą wykwalifikowanych inżynierów i robotników. Wedle źródeł amerykańskich, w 1980 roku znajdowała się na 12. miejscu, jeśli chodzi o wielkość produkcji. Pojawia się więc kolejna fantastyczna okazja dla światowego kapitału zdobycia atrakcyjnego rynku. I rusza George Soros. To jeden z 10 najbogatszych ludzi na świecie, dorobił się na spekulacjach giełdowych.

– Sachs spotyka się ze strategami Solidarności.

– W maju ’89 roku idzie do Geremka. Potem wspólnie z Liptonem, który pracuje w Międzynarodowym Funduszu Walutowym, a jednocześnie w redakcji „Gazety Wyborczej” jadą do Kuronia. Kuroń mówi: „W porządku, zrozumiałem. Zrobimy to. Napiszcie plan”. Sachs obiecuje przesłać zapisy pomysłów w ciągu dwóch tygodni. Kuroń oponuje: „Nie! Potrzebujemy planu teraz”. Jadą do „Gazety Wyborczej”, gdzie jest komputer i do rana Lipton z Sachsem opracowują program. Biegną do Michnika, który wyznaje: „Nie jestem ekonomistą. Nie rozumiem tych rzeczy”. Ale decyduje się napisać artykuł: „Wasz prezydent, nasz premier” i zobowiązać rząd do realizacji programu. Nie odkrywam przed czytelnikami niczego nowego, wszystko znajdą w książce Jeffreya Sachsa „Koniec z nędzą. Zadanie dla naszego pokolenia”.

www.tygodniksolidarnosc.com/

pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Kieżun

No i co wy na to .... Do tej pory byłem święcie przekonany, że tego typu teorie spiskowe to domena wielbicieli Rydzyka

Obserwuj wątek
    • indeed4 Link do wywiadu z prof. Kieżunem : 29.03.11, 07:08
      www.tygodniksolidarnosc.com/2011/12/5d_pol.htm
    • twoj.psychiatra Bajeczki, Indeed 29.03.11, 07:21
      indeed4 napisał:

>Wedle źródeł amerykańskich,

To znaczy jakich, Indeed? CIA factbook? A może wg ulotki rozdawanej przez Scjentologów na Madison Sq Garden? To wszystko mogą być owe "źródła amerykańskie". Sprecyzuj te źródła, łaskawco!

>w 1980 roku znajdowała się na 12. miejscu, jeśli chodzi o wielkość produkcji

Czego? Prostej, nieuszlachetnianej stali, która nikogo już wtedy nie interesowała, poza ZSSR - tu na pewno byliśmy na 12 miejscu. Czego jeszcze?

> Pakiet klimatyczny jest korzystny dla zachodu Europy, który kombinuje, by eksp
      > loatować kraje Europy Środkowej. To mają być neokolonie. Temu służy likwidacja
      > polskich banków, ciężkiego przemysłu i handlu – W. Kieżun

Wokół każdej międzynarodowej regulacji odbywa się taniec różnych narodowych interesów, wokół tej także. Wyciąganie z tego wniosków, że ktoś zaraz chce nas "skolonizować" jest grubą przesadą.

>Temu służy likwidacja
      > polskich banków, ciężkiego przemysłu i handlu – W. Kieżun

To niech pan prof. Kieżun da kapitał na unowocześnienie tych firm i nie ma sprawy, nikt nie będzie musiał niczego zamykać, albo niech przekona tych, którzy ten kapitał mają, że z inwestycji w owe "banki, fabryki czy przemysł" w takim stanie, w jakim był, można uzyskać przyzwoitą stopę zwrotu.
      Kapitalizm to jest taki dziwny ustrój, w którym o biegu spraw decyduje ten, kto ma Kapitał, a kto go nie ma, ten stara się ściągnąć ten Kapitał do siebie, obiecując, że na wejściu akurat do niego ten Kapitał zarobi.

Kto tego nie rozumie, powinien sobie poszukać innego ustroju, o większej "sprawiedliwości społecznej". Tam na pewno nikt nie będzie zamykał nierentownych fabryk, wszyscy będą mieli pracę i dobrą płacę, a nikt nie będzie oszukiwany.
      • der-chef Re: Bajeczki, Indeed 29.03.11, 07:33
        Nick do ciebie pasuje, więc udaj się grzecznie po tabletki. To o czym pisze ten profesor, ja już wiedziałem w 1978 roku, wystarczyło posłuchać wolnej europy czy głosu ameryki.
        • twoj.psychiatra Niesamowite. Znałeś Przyszłość der chef? :-) 29.03.11, 07:41

To o czym pisze ten
          > profesor, ja już wiedziałem w 1978 roku,

A to bardzo ciekawe, bo Kieżun pisze o 1980 roku... a Tobie to z Wolnej Europy już było w 1978 wiadome?
          Niesamowite. Znałeś Przyszłość! Zdolna z Ciebie Bestia - Kaszpirowski wysiada i Jackowski z Człuchowa też. :-)
          • indeed4 78 - 80 to aż taka różnica? 29.03.11, 08:01
            Nie sądzę - proponowałbym jednak spróbować coś z tym lekarzem, za sugestią kolegi.
            • twoj.psychiatra Na przyszłość lepiej zmieniaj nicki Indeed :-) 29.03.11, 08:05
              Na przyszłość lepiej zmieniaj nicki Indeed :-) I popracuj nad stylem wypowiedzi, bo od razu widać, że Indeed4 = der chef :-)
              Jak na razie to jesteś w tym bardzo cieniutki
              • indeed4 I to samo, co wyżej 29.03.11, 08:11
                czyli bezwarunkowo dobry lekarz - i to jak najszybciej.

A przy okazji nie zapomnij mu napomnąć o tym, że cierpisz na obsesję projekcji.
            • twoj.psychiatra Z Głosu Ameryki? 29.03.11, 08:13
              Tak poza tym, to chyba jakichś 2 innych Głosów Ameryki i RWE słuchaliśmy, serdeńko. Nie przypominam sobie, by np. taka Sylvia de Neal, nadająca z Waszyngtonu, opowiadała o "neokolonialnej polityce amerykańskiego kapitału w Europie Środkowej".
              Za to dość dobrze przypominam sobie, skąd nadawały radia, które o "neokolonialnej polityce USA" na okrągło gadały....
              • indeed4 Powiedziałem już raz : 29.03.11, 08:22
                o głosach, które słyszysz pogadaj sobie z dobrym lekarzem.

Czy coś jeszcze?
                • twoj.psychiatra Zmień płytę, serdeńko. Ta się zacina 29.03.11, 08:27

Zmień płytę, serdeńko. Ta się zacina. I daj znać, jak będziesz miał coś innego do powiedzenia oprócz obrażania rozmówców
                  Z moje strony EOT, boś za cienki na rozmowy ze mną.
                  • indeed4 Pa, trollu. 29.03.11, 08:29
                    Żegnam bez żalu :->
              • der-chef Re: Z Głosu Ameryki? 29.03.11, 08:36
                Ty faktycznie masz nie równo pod sufitem. Przypomnij sobie o czym pierdzielił Jeziorański w 1968 roku w wolnej europie. Nie wiesz to ci powiem. Pierd..ił o tym że w Polsce jest taka bieda że nawet dorszy nie ma, nawet tych co w skandynawii na paszę się łowi, a ludzie w kraju mówili "jedzcie dorsze bo gó... jest gorsze".
        • indeed4 Pełna amatorszczyzna 29.03.11, 08:39
          "Sachs obiecuje przesłać zapisy pomysłów w ciągu dwóch tygodni. Kuroń oponuje: „Nie! Potrzebujemy planu teraz”. Jadą do „Gazety Wyborczej”, gdzie jest komputer i do rana Lipton z Sachsem opracowują program. Biegną do Michnika, który wyznaje: „Nie jestem ekonomistą. Nie rozumiem tych rzeczy”.

" Ja nie mam nic, ty nie masz nic, czyli mamy w sam raz tyle, żeby założyć fabrykę" - tekst z " Ziemi Obiecanej" pasuje do tamtej atmosfery i pomysłów ojców założycieli III RP jak ulał
    • twoj.psychiatra Bzdury do Kwadratu, Indeed 29.03.11, 07:28
      Tym jednym zdaniem prof Kieżun się zdyskwalifikował, jako poważny naukowiec:

"Znam podłoże konfliktu rwandyjskiego. W moim projekcie pracowało 56 osób, w tym 45 Murzynów, z których tylko dwóch przeżyło. Resztę zamordowano. Cały konflikt był olbrzymią akcją kapitału amerykańskiego."

Jeśli to jest wszystko, co pan prof. ma do powiedzenia w temacie czyli potężny konflikt narodowościowy Hutu/Tutsi to była ustawka "made in USA", to jest to żenujący poziom niewiedzy Pana Profesora i wypowiedzi na poziomie portalu Pravda.ru.
      • indeed4 Już? 29.03.11, 07:56
        To wszystko ? Już się wyprzytykałeś, czy dołączysz jeszcze z dziesięć kommentów.
    • mike.recz Re: A. Małachowski - byliśmy jak barany 29.03.11, 08:14
      W tym stwierdzeniu i pytaniu akurat trochę prawdy jest:

– Większość posłów też nie ma wiedzy ekonomicznej...
      – Aleksander Małachowski przyznał później – byliśmy jak barany. Powstaje pytanie: kto ma realizować tę koncepcję?
      www.tygodniksolidarnosc.com/2011/12/5d_pol.htm
      Paradoksalnie w pierwszych wolnych wyborach Polacy wpuścili do parlamentu różnych komunistów ale autorów reformy odmieniającej naszą gospodarkę odtrącili. Mieczysław Rakowski nie wszedł do Sejmu i podał swój rząd do dymisji. Natomiast najbardziej zasłużony Mieczysław Wilczek kandydował do Senatu w okręgu siedleckim i przegrał takim „tuzem” jak Gabriel Janowski. Nie wystawia to zbyt dobrej opinii zmysłowi gospodarczemu przeciętnych Polaków. Mieczysław Wilczek został jednak doceniony później. Poza nagrodą Kisiela z 1990r. uhonorowało go Centrum im. Adama Smitha nadając mu w 2008 roku tytuł „Jego Przedsiębiorczości”.
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1602:wilczek-wracaj&catid=71:adam-kowalczyk&Itemid=97
      • indeed4 Re: A. Małachowski - byliśmy jak barany 29.03.11, 09:13
        To jest najlepsze :

Niewielka to była ustawa — raptem 55 artykułów, ale potwierdza tezę, że małe jest piękne. 55 artykułów dało polskiej przedsiębiorczości i polskiej gospodarce takiego kopa, że dzisiejsze wielostronicowe kolejne nowelizacje ustawy o wolności gospodarczej nie dorastają jej do pięt. Może dlatego, że wolność mają tylko w tytule, ale nie w zawartości.

pl.wikipedia.org/wiki/Ustawa_Wilczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka