Dodaj do ulubionych

Zgadzam się...

06.04.11, 11:13
z posłanką Pi$, ŁOmatko...

... Zgodę na pomnik przed kościołem wyraził konserwator zabytku, parafia oraz fundator. - Na prywatnym terenie można stawiać co się chce, a poza tym pomnik nie robi nikomu krzywdy - mówi Krystyna Grabicka. - To są moje pieniądze i mogę z nimi robić co tylko zechcę, mogę je nawet wyrzucić - dodaje. Posłanka PiS nie chce zdradzić ile kosztował ją obelisk ...

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9384053,Pomnik_smolenski_podzielil_Sieradz__ZDJECIA_.html

ps. co to jest za funkcja "konserwator zabytkU"? Sam pomnik > kolejny koszmarek, ale to całkiem inna para kaloszy.
Obserwuj wątek
    • zygopetalum Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:22
      Kiedys, gdzie sie dalo stawiano jak nie pomniki, to popiersia Lenina, nazywano jego imieniem place, ulice, zaklady pracy. Potem nastala moda na JPII. Powoli przemija. Moda na pomniki posmoleńskie tez przeminie. No bo co za duzo, to powszednieje, czasem wręcz irytuje.
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 13:01
        Taka "polityka" powoduje "zużycie tematu" i obojętność.
    • tw_wielgus Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:23
      Istnieje jednakże coś takiego jak kształtowanie przestrzeni urbanistycznej. To, że moja gleba, moje pieniądze to nie oznacza, że mogę sobie postwiać na niej to co mi się rzewnie podoba.
      Akurat w tym wypadku nie mam nic przeciwko temu ale jeżeli pójdziemy tą drogą to stworzymy pewien precendens który w przyszłości może doprowadzić do trwałych konsekwencji w przestrzeni wspólnej.
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 13:28
        Chodzi TYLKO o wypowiedzi nt. ka$$.
        Mam przeanalizować, Miśku?
    • nie_pis_mienny Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:30
      ave.duce napisała:

>... Na prywatnym terenie można stawiać co się chce....

Nie do końca.
      Jeśli prywatny teren podlega konserwatorowi zabytków, to od niego zależy zgoda.
      Być może w tym przypadku konserwator był z PiS lub niewidomy. Wtedy to całkiem "inna para kaloszy"....

;-)
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 16:13
        Wyjaśniam niżej, z czym z tej wypowiedzi się zgadzam. Z tym na pewno nie.
    • damakier1 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:36
      Dużo spaceruję po mojej ukochanej dzielnicy - szczecińskim Pogodnie i szlag mnie trafia, kiedy patrzę na przepiękne kiedyś poniemieckie wille pozamieniane przez ich dzisiejszych właścicieli w obrzydliwe koszmarki za sprawą dziwacznych przybudówek, lusterek powtykanych w tynki, wyprostowanych dachów kiedyś przepięknie spadzistych, powstawianych w ogrody paskudnych blaszanych garaży i co tam jeszcze sobie nowi właściciele powymyślają.
      W związku z tym, mało co mnie tak wkurza, jak zdanie: Na prywatnym terenie można stawiać co się chce,
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 16:14
        Toż z tym się nie zgadzam! :)
    • dupetek :))) 06.04.11, 11:42
      Nie każ mi się domyślać, że na swojej posesji zapragnęłaś monument rocznicowy postawić:)))

ave.duce napisała:
      >Zgadzam się...
      z posłanką Pi$, ŁOmatko...<
      • ave.duce Re: :))) 06.04.11, 16:15
        Czekam, aż Ty zrobisz to pierwszy i podzielisz się ze mną doświadczeniami i równie pięknym projektem ;)
    • jola.iza1 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:44
      PS
      Bo Zabytek jest jeden, zapamiętaj:)

• ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 16:17
        A facle że nie. Byłam w Sieradzu, to wiem.
    • olga_w_ogrodzie Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:48
      powiedzmy, że idę przez piękny, Stary Żoliborz Twój, Ave.
      albo przez piękne Pogodno szczecińskie Damy i moje.
      no i tam, przed starymi domami, działka w działkę,
      stoją pomniki smoleńskie na przemian z krzyżami wielkimi
      w miejsce bzów,
      iglaków, trawniczków z kwiatami, skalniaków.

ja bardzo, bardzo, ale to bardzo jestem za wolnością osobistą
      i prawem do robienia na własnym terenie tego, co się komu podoba.
      jednak urocze uliczki Żoliborza i Pogodna, zdecydowanie
      przestałby mieć swój charakter z pomnikami takimi.
      chyba zrobiłoby się ohydnie dość.
      • tw_wielgus Re: Zgadzam się... 06.04.11, 11:54
        olga_w_ogrodzie napisała:

> powiedzmy, że idę przez piękny, Stary Żoliborz Twój, Ave.
        > albo przez piękne Pogodno szczecińskie Damy i moje.
        > no i tam, przed starymi domami, działka w działkę,
        > stoją pomniki smoleńskie na przemian z krzyżami wielkimi
        > w miejsce bzów....

....Idę slalomen aby stanąłwszy nie zbeszcześcić pamięci zamkniętej w unoszonych przez wiatr fotografiach, podtykając się o palące się znicze i czyniąc refleksję nad ludzkim życiem symbolizowanym przez uschnięte postaiwone bez ładu doniczki z chryzantemami.
        Misterium smoleńsie, Kaczyńskich rapsod żałobny.
        • damakier1 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 13:04
          > Misterium smoleńsie, Kaczyńskich rapsod żałobny.

To sie zrobiło raczej:

Misterium smoleńsie, Kaczyńskich rapsod żałosny.
          • tw_wielgus Re: Zgadzam się... 06.04.11, 13:30
            Utwór symfoniczny na organy kościelne, saksofon i krzyK. W oryginale było - krzyż, ale postanowiłem go nie bezcześcić.
            • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 17:38
              A bezcześć. Sam Pan Prezes powiedział, że krzyż to tylko substytut.
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 16:46
        z Tobą. Z tegoż, m.in., powodu uważałam, że Czeslaw bufon Bielecki byłby fatalnym Prezydentem m.st. Warszawy.
    • ave.duce Ludzie! To, z czym się zgadzam > było boldem :) 06.04.11, 12:43
      To są moje pieniądze i mogę z nimi robić co tylko zechcę, mogę je nawet wyrzucić - dodaje. Posłanka PiS nie chce zdradzić ile kosztował ją obelisk ...

I tyle.
      • olga_w_ogrodzie Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 13:13
        ja wiem o co Ci chodziło i z czym zgadzasz się.

się jednako wizje różne pojawiły w mózgowym zakątku wyobraźni.
        i nie są one zachęcające wizje te.
        • ave.duce Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 18:24
          To fakt.
          Wystarczy zerknąć na "gargamele" Bieleckiego.
      • tw_wielgus Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 13:31
        Gdybyś boldem jedynie podkresliła :" ...mogę je nawet wyrzucić" - nie byłoby sporu.
        • ave.duce Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 20:16
          Wtedy skąd wiedziałbyś, że chodzi o pieniądze? ;)))
          • tw_wielgus Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 20:37
            Domyśliłbym się czytając sąsiedni tekst.
            • ave.duce Re: Ludzie! To, z czym się zgadzam > było bol 06.04.11, 21:55
              Kłamiesz, manipulatorze ... Manipulatorzy do Manili!
    • ploniekocica Re: Zgadzam się... 06.04.11, 12:53
      Z tym konserwatorem zabytkU to jest coś bardzo dziwnego. Podobnie rzecz się ma z Bazyliką Mariacką w Gdańsku i dziełami pożyczonymi od MN w Warszawie. Do tych dzieł nie maja dostępu konserwatorzy muzeum, ani żadni inni oprócz konserwatora tego konkretnego zabytkU, czyli bazyliki, który to konserwator jest zatrudniany przez tenże kościół. I dlatego też tam powstają rożne cuda, a pożyczonych dzieł nie chcą pokazać konserwatorom zabytkÓW.
      • lumpior Na kazdym pomniku motto Kaczynskiego. 06.04.11, 12:56
        www.youtube.com/watch?v=3FMp9Ec3pcY //
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 22:17
        Popatrz, Pani, jakie chitre! Ka$$ na remonty, renowacje, etc., biorą, ale jak nie pasuje, to służbom konserwatorskim wara?

ps. na mnie największe wrażenie (o mało nie padłam trupem > nie cieszcie się, kaczyści, mam się dobrze), kiedy zobaczyłam pewien kościół na Warmii pokryty w ramach remontu (bez zgody konserwatora, ale za jego pieniądze) > blachodachówką. Metoda faktów dokonanych sprawdza się często, niestety.
    • cookies9 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 13:40
      a ja nie,bo ...

"poszła na taką łatwiznę i zamiast dać przykład rozsądnego myślenia nie przeznaczyła tych pieniędzy np. na renowację elewacji budynku Młodzieżowego Domu Kultury "

ale wtedy panprezes nie dałby jej nr 1 na liscie wyborczej...
      • fastwinter.5 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 17:17
        cookies9 napisała:

> a ja nie,bo ...
        >
        > "poszła na taką łatwiznę i zamiast dać przykład rozsądnego myślenia nie przezna
        > czyła tych pieniędzy np. na renowację elewacji budynku Młodzieżowego Domu Kultu
        > ry "
        >
        > ale wtedy panprezes nie dałby jej nr 1 na liscie wyborczej...

ano właśnie,zbliżają się wybory i ta pani prawdopodobnie w ten sposób kupiła sobie miejsce na liście wyborczej
    • aniechto.only Re: Zgadzam się... 06.04.11, 14:31
      - Na prywatnym terenie można stawiać co się chce, a poza tym pomnik ni
      > e robi nikomu krzywdy - mówi Krystyna Grabicka. -

I tu pani Grabicka racji nie ma . Nie może sobie postawic co chce bez pozwolenia na budowę przynajmniej .

• zapijaczony_ryj a czyj jest plac przed kościołem? 06.04.11, 17:27
      Ha!
      • ave.duce Re: a czyj jest plac przed kościołem? 06.04.11, 17:39
        Z tego, co wiem > kościoła.
    • mr_sajgon Re: Zgadzam się... 06.04.11, 17:29
      ave.duce napisała:
      >
      > ps. co to jest za funkcja "konserwator zabytkU"? Sam pomnik > kolejny koszm
      > arek, ale to całkiem inna para kaloszy.

Wazne ze podoba sie fundatorce i nie ma nic przeciwko konsrwator zabytkow, tobie juz nie musi, ty na niego nie lozysz.
      • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 17:40
        Chyba nie do końca zrozumiałeś mój post.
        • mrsajgon Re: Zgadzam się... 06.04.11, 20:17
          ave.duce napisała:

> Chyba nie do końca zrozumiałeś mój post.
          Przed chwila pani Kluzik powiedziala ze do obowiazkow piszacego nalezy napisac tak by wszyscy to zrozumieli.
          • tw_wielgus Re: Zgadzam się... 06.04.11, 20:39
            Nie wymagaj rzeczy niemożliwych.
            • mrsajgon Re: Zgadzam się... 06.04.11, 20:44
              tw_wielgus napisał:

> Nie wymagaj rzeczy niemożliwych.
              Znajac ciebie to nawet bym nie wymagal od ciebie ugotowania jajka na miekko bo i tak bys to spieprzyl.
              • venus99 Re: Zgadzam się... 06.04.11, 21:57
                nie sądź innych wedle siebie.
          • ave.duce Re: Zgadzam się... 06.04.11, 21:56
            Sobie wybrałeś "zaleceniodawczynię", niech mnie...
    • dr.krisk Mam pomysł.... 06.04.11, 22:30
      W Polsce jest jak widać olbrzymi popyt na pomniki. Bogać tam drogi, chodniki, mosty, i takie tam pierdoły - pomniki, tego chce naród! A nie każdego stać, choć powinno.
      W sprzedaży pownny pojawić się nadmuchiwane pomniki, w różnych wielkościach i zestawieniach. Ktoś chce sobie w ogródku JPII postawić jak błogosławi dziateczki? Voila' - zamawia przez interenet, przychodzi mała paczuszka, pompka samochodowa pyr-pyr - i juz po chwili Papież Polak nadyma się pomiędzy rabatkami.
      Chce ktoś TU154 w skali naturalnej? Tylko troche więcej dymania, ale tez można.
      W komplecie łatki tylko trzeba dodać, bo może pomnik z czasem sflaczeć...
      • blind_as_a_bat Re: Mam pomysł.... 07.04.11, 07:45
        Klajster/klej też dodać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka