Dodaj do ulubionych

KuPOwanie głosów w Wałbrzychu

21.04.11, 18:07
Wczoraj w sądzie odbyła się rozprawa w sprawie kuPOwania głosów przez Piotra Kruczkowskiego z PO, obecnego prezydenta Wałbrzycha. Z zeznań osób zamieszanych w ten proceder wynika, że zakuPiOno co najmniej 1500 głosów w cenie od 10 do 50 zł każdy.

Jak myślicie, jakie było orzeczenie sądu w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • anwad Zgadliście 21.04.11, 18:12
      Oczywiście sąd oddalił protest wyborczy w tej sprawie...
      www.wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plotki/Wybory-w-Walbrzychu-komentarze-internautow
    • trzecikot Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:19
      Wandzia, szybki umyj, bo inaczej światłość wiekuista zmartwychwstania ominie w niedzielę twoje zapaskudzone okna...
      • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:21
        Nic na temat nie powiesz?
        • trzecikot Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:24
          Nie Wandeczko. Nic nie napiszę na temat oklepany od '89. W przeciwieństwie do ciebie nie popieram żadnych świń - obojętnie po której stronie koryta się sadowią... Lepiej napisz coś o tych milionach na Krakowskim i miliardach pod Wawelem, skarbeńku.
          • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:31
            Czyli nic Cię nie obchodzi sposób działania partii rządzącej oraz wymiaru "sprawiedliwości" w Polsce?
            • trzecikot Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:47
              Nie obchodzą mnie twoje nieuzasadnione ciągoty do świń znajdujących się akurat po tej, a nie innej, stronie koryta.
              • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 18:54
                A co moje sympatie mają wspólnego z tym, o czym piszę - procederem kupowania głosów przez polityka PO (który wygrał te wybory) oraz kuriozalną decyzją sądu?
                • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 23:49
                  Masz rację, tu chodzi raczej o Twoje antypatie :-)
                  • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 23:53
                    Słucham?
                    • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:00
                      Dobry wieczór :-)

Piszę, że chodzi nie o Twoje sympatie, a antypatie - czyli niechęć do PO.
                      • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:06
                        Do północy czekałeś na moją odpowiedź. Widać jesteś moim zagorzałym fanem:)

Co ma moja antypatia wobec PO do mojej oceny skandalicznego postanowienia sądu z utajnionym uzasadnieniem?
                        • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:18
                          A to ma, że jakoś nigdy nie widziałem, żebyś z równą chęcią co o PO pisała o grzeszkach swojej ulubionej partii - wskaż mi choć jeden swój wątek krytyczny wobec PiS :-)
                          • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:22
                            Gdyby handel głosami dotyczył PiS moja ocena byłaby podobna.
                            • wos9 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:30
                              anwad napisała:

> Gdyby handel głosami dotyczył PiS moja ocena byłaby podobna.
                              >
                              Rozśmieszyłaś mnie.
                            • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:34
                              Aha - i na pewno byłaby podobna w temacie afery z taśmami Beger i wyłudzenia 300 zł przez członków PiS ;-)
                              • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:39
                                Ci, którzy świadomie kłamali, nie mogą liczyć na moje wsparcie. Co do Begerowej - akcję tę zorganizowały krety.
                                • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 00:49
                                  Te same krety, które "zorganizowały akcję", którą porusza niniejszy wątek? Czy inne :-)
                                  • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 01:08
                                    Jeden z pjonków, ale podejrzewam - być może niesłusznie - jeszcze jednego, wciąż w PiS.

Kończę. Dobranoc.
                                    • indeed4 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 22.04.11, 01:13
                                      Ważne jest CO, a nie KTO - skoro jak twierdzisz jesteś tak samo krytyczna wobec PO jak i PiS, KTO nie powinno mieć dla Ciebie jako wyborcy większego znaczenia.

Dobranoc :-)
        • zzarda32 Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 19:47
          Sugerujesz że Sąd nie wziął pod uwagę dowodów czyli sugerujsze że sędzia popełnił przestępstwo?

A nie bierzesz pod uwagę, że ten świadek opowiadał bajki? Nie bierzesz pod uwagę, że nie ma innych dowodów? Wy tam w tym Pisie macie takie tendencje, że jak coś Wam nie pasuje to oznacza, że jest nie w porządku. Natomiast jak Wam pasuje, to nie trzeba żadnych dowodów aby uznać że jest OK.
          • anwad Re: KuPOwanie głosów w Wałbrzychu 21.04.11, 19:51
            Prokuratura na podstawie zeznań świadków postawiła zarzuty.
            Wiarygodność świadków była badana wariografem.
      • taziuta Hej, Kocie! 22.04.11, 07:14
        trzecikot napisał:

> Wandzia, szybki umyj, bo inaczej światłość wiekuista zmartwychwstania ominie w
        > niedzielę twoje zapaskudzone okna...

Okazuje się, że Wandzia poruszyła ciekawy temat, w każdym razie wart/y poważnego potraktowania. Patrz post Chateau poniżej.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,124548833,124559314,Re_Miroslaw_Lubinski_bedzie_skladal_zazalenie_na.html
    • anwad Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 18:44
      To Wy czujecie jeszcze coś takiego jak wstyd? Spodziewałam się raczej karkołomnych usprawiedliwień, że czarne jest białe, a białe jest czarne...
      • pies_na_czarnych Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 18:51
        anwad napisała:

> To Wy czujecie jeszcze coś takiego jak wstyd? Spodziewałam się raczej karkołomn
        > ych usprawiedliwień, że czarne jest białe, a białe jest czarne...
        >

W sprawie nazewnictwa kolorow najlepiej konsultuj sie z Prezesem.
        • anwad Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 18:55
          No ale co powiesz na temat sprawy, którą opisałam?
          • pies_na_czarnych Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 18:58
            anwad napisała:

> No ale co powiesz na temat sprawy, którą opisałam?
            >

Nie mam zwyczaju komentowac i podwazac wyrokow sadu.
            • anwad Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 19:07
              Takimi bez własnego zdania najłatwiej się manipuluje ludziom zdemoralizowanym.
              Wystarczy im wmówić, że sąd to ostateczna wyrocznia prawdy.
              • pies_na_czarnych Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 19:53
                anwad napisała:

> Takimi bez własnego zdania najłatwiej się manipuluje ludziom zdemoralizowanym.
                > Wystarczy im wmówić, że sąd to ostateczna wyrocznia prawdy.
                >

Niestety nie znam sie na wszystkim tak jak ty. Ty sie znasz na sadownictwie, ekonomii. Wiesz nawet co to jest VAT. :ppp
                • anwad Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 20:04
                  Ludźmi nie potrafiącymi myśleć samodzielnie łatwo manipuluje się, tłumacząc: niech zajmą się tym eksperci, fachowcy...
                  • pies_na_czarnych Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 20:11
                    anwad napisała:

> Ludźmi nie potrafiącymi myśleć samodzielnie łatwo manipuluje się, tłumacząc: ni
                    > ech zajmą się tym eksperci, fachowcy...
                    >

O sobie piszesz? Jak widac ktos ladnie toba manipuluje. Czy jestes czlonkiem jakiejs sekty?
                    • anwad Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 20:17
                      Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zdaję się na oceny fachowców. Myślę.
                      Na przykład myślę, że wyrok sądu w sprawie fałszowania wyborów w Wałbrzychu jest skandaliczny. Za skandaliczną uważam także decyzję sądu o utajnieniu uzasadnienia postanowienia sądu.
                      • woda_woda Brawo, anwad! 21.04.11, 20:20
                        anwad napisała:

> Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zdaję się na oceny fachowców.

Wiemy, że gdy jesteś chora, idziesz do krawca a opinia kucharki jest dla ciebie ważniejsza od opinii profesora - w kwestii ekonomii :)

Bo to, że sądy masz w poważaniu - to oczywista oczywistość.
                        • wos9 Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:34
                          woda_woda napisała:

> anwad napisała:
                          >
                          > > Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zdaję się na oceny fachowców.
                          >
                          > Wiemy, że gdy jesteś chora, idziesz do krawca a opinia kucharki jest dla ciebie
                          > ważniejsza od opinii profesora - w kwestii ekonomii :)
                          >
                          > Bo to, że sądy masz w poważaniu - to oczywista oczywistość.

Chyba, że wyrok jest po jej myśli...
                          • anwad Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:37
                            Ty zgadzasz się z wyrokiem dotyczącym kuPOwania głosów w Wałbrzychu?
                            • woda_woda Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:41
                              anwad napisała:

> Ty zgadzasz się z wyrokiem dotyczącym kuPOwania głosów w Wałbrzychu?
                              >

A co ja mam się zgadzać czy nie zgadzać - widziałam materiały dowodowe? Nie.
                              Są procedury: odwołania, apelacje itp.

Ty też nie widziałaś, ale "wiesz". Normalka.
                              • anwad Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:44
                                Nie masz swego zdania nawet w kwestii utajnienia uzasadnienia wyroku?
                                • woda_woda Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:45
                                  anwad napisała:

> Nie masz swego zdania nawet w kwestii utajnienia uzasadnienia wyroku?
                                  >

Nie.
                                  • woda_woda Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 20:48
                                    woda_woda napisała:

> Nie.

Uzupełnię: są procedury postępowania w wypadku niejasnych wyroków sądowych io nie ma czym sie podniecać.
                                  • anwad Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 21:07
                                    Jakbym była Tuskiem, przyznałabym Ci odznakę "wzorowy leming":)
                                    • woda_woda Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 21:09
                                      anwad napisała:

> Jakbym była Tuskiem

Marzycielka.
                            • wos9 Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 21:47
                              anwad napisała:

> Ty zgadzasz się z wyrokiem dotyczącym kuPOwania głosów w Wałbrzychu?
                              >

Nie znając materiałów ze śledztwa, mogę jedynie wyrażać wątpliwości.
                              Natomiast ty wyroki sądów dwóch instancji z góry odrzucasz. I jeszcze podkreślasz, że twoje stanowisko wynika z... myślenia.
                              • anwad Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 21:53
                                A co sądzisz o utajnieniu uzasadnienia?
                                • mike.recz Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 23:21
                                  anwad napisała:

> A co sądzisz o utajnieniu uzasadnienia?
                                  >
                                  A kto cię tak oszukał?
                              • gat45 Re: Brawo, anwad! 21.04.11, 21:56
                                wos9 napisała:
                                > Nie znając materiałów ze śledztwa, mogę jedynie wyrażać wątpliwości.
                                > Natomiast ty wyroki sądów dwóch instancji z góry odrzucasz. I jeszcze podkreśla
                                > sz, że twoje stanowisko wynika z... myślenia.
                                >
                                Czyli chwała jej, bo prawdę mówi. Zresztą od dawna uważam, że myślenie jako takie jest przereklamowane. Z tendencją do brykania. Sztuką jest nad nim zapanować, a nie puszczać myśl luzem. Chociaż, przyznaję, takie dzikie, na swobodzie, bywa piękniejsze i bardziej porywające. Zależy czy ktoś dba o sens, czy o samą urodę.
                                • anwad [...] 21.04.11, 22:00
                                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                  • anwad Ukrzywdził mnie wróg 21.04.11, 23:55
                                    Jak on tak mógł?:)
                                • wos9 Re: Brawo, anwad! 22.04.11, 00:27
                                  gat45 napisała:

> wos9 napisała:
                                  > > Nie znając materiałów ze śledztwa, mogę jedynie wyrażać wątpliwości.
                                  > > Natomiast ty wyroki sądów dwóch instancji z góry odrzucasz. I jeszcze pod
                                  > kreśla
                                  > > sz, że twoje stanowisko wynika z... myślenia.
                                  > >
                                  > Czyli chwała jej, bo prawdę mówi. Zresztą od dawna uważam, że myślenie jako takie jest przereklamowane. Z tendencją do brykania. Sztuką jest nad nim zapanować, a nie puszczać myśl luzem. Chociaż, przyznaję, takie dzikie, na swobodzie, bywa piękniejsze i bardziej porywające. Zależy czy ktoś dba o sens, czy o samą urodę.

Myślenie anwad jest wyjątkowo urodziwe...
                      • pies_na_czarnych Re: Zamilkliście ze wstydu? 21.04.11, 21:04
                        anwad napisała:

> Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zdaję się na oceny fachowców. Myślę.
                        > Na przykład myślę, że wyrok sądu w sprawie fałszowania wyborów w Wałbrzychu jes
                        > t skandaliczny. Za skandaliczną uważam także decyzję sądu o utajnieniu uzasadni
                        > enia postanowienia sądu.
                        >

Za duzo myslisz. Z reszto kto dal ci pozwolenie na myslenie :ppp
    • hordol ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:00
      gdzie poczucie sprawiedliwosci i prawdy?
      • pies_na_czarnych Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:04
        hordol napisała:

> gdzie poczucie sprawiedliwosci i prawdy?

Poczekaj troche zaraz dawna nam to wszystko wytlumaczy.
      • gat45 Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:08
        hordol napisała:

> gdzie poczucie sprawiedliwosci i prawdy?

Sąd ma sądzić według prawa i paragrafów. A za zbliżenie prawa do sprawiedliwości odpowiadają legislatorzy. Poczucia i odczucia musimy pozostawić w sądowym westybulu. Nad czym każdy niekiedy ubolewa.
        • hordol Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:11
          jest cos takiego jak litera i duch prawa.
          no ale powiedz co polskie prawo mówi o legalnosci kupowania glosów wyborczych
          • anwad Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:16
            Ale niech poda chociaż literę prawa, te paragrafy, według których protest wyborczy należało oddalić... Nie dajmy robić z siebie idiotów.
        • anwad Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:15
          No to wytłumacz nam decyzję sądu, który do porządku dziennego przeszedł nad sfałszowanymi wyborami.

W Wałbrzychu głosowało 40 000 osób. Ok. 1500 głosów - na Piotra Kruczkowskiego z PO - zostało kupionych.

Piotr Kruczkowski z PO wygrał z Mirosławem Lubińskim różnicą zaledwie 325 głosów.

Jak wytłumaczysz oddalenie protetsu wyborczego przez sąd?
          • gat45 Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:26
            Masz rację. Uzasadnienie tego przedziwnego dla opinii publicznej oddalenia powinno być podane do publicznej wiadomości. I to uzasadnienie porządne, nie takie jak kiedyś w przypadku morderstwa kilku niemowląt przez rodziców,kiedy to sąd dał wiarę tatusiowi, że o ciążach i porodach swojej żony nic nie wiedział - choć mieszkali pod jednym dachem, nieprzerwanie. Ona 25 lat, on - uniewinniony. Wyrok zaskarżono i w drugiej instancji jednak zmieniono.
            • anwad Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:30
              Ten wyrok zapadł już w drugiej instancji.
              • gat45 Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:33
                A jakie było uzasadnienie wyroku pierwszej instancji ? Wie ktoś ? Przecież musiało być dostępne przed odwołaniem ?
              • chateau Mylisz się 22.04.11, 00:17
                Sąd rozpatrywał wniosek Lubińskiego. W I instancji.

Wniosek Wilda wrócił po apelacji do ponownego rozpatrzenia, rozprawa 28 kwietnia.

Nie zmienia to faktu, że uzasadnienie napisane przez sędzinę z SO w Świdnicy jest kuriozalne, zaś przebieg rozprawy jak najbardziej upoważnia do podejrzeń o stronniczość sądu.
      • anwad Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:08
        No właśnie - dlaczego? Czy media protestują?
        • mike.recz Re: ale dlaczego sąd tak orzekł? 21.04.11, 19:40
          anwad napisała: No właśnie - dlaczego?

A zgromadzony materiał zna że się tak mądrzy?
    • mike.recz Mirosław Lubiński będzie składał zażalenie na tę 21.04.11, 19:29
      decyzję gdy otrzyma pisemne uzasadnienie. Norma w demokracji.

www.tvwalbrzych.pl/site/2011/04/21/gosc-dnia-miroslaw-lubinski-12/
      • anwad Warto to obejrzeć 21.04.11, 19:50
        Polecam.
      • chateau Re: Mirosław Lubiński będzie składał zażalenie na 22.04.11, 00:26
        Sorry, ale to nie jest norma w demokracji.

Kończy się kwiecień, od wyborów mija pół roku, a sąd okręgowy zachowuje się tak, jakby się oganiał od uprzykrzonej muchy. Wykazał się przy tym ignorancją w sprawach merytorycznych - nie przygotował się do rozprawy i nie raczył zapoznać się z ordynacją wyborczą, co kilkukrotnie wyszło podczas rozprawy. Zeznania świadków de facto zignorował.

Poprzednio było podobnie. Nic to, że sąd we Wrocławiu nakazał rozpatrzyć ponownie wniosek Patryka Wilda. Wniosek co prawda kiepsko przygotowany, ale sąd podczas jego rozpatrywania okazał podobne lekceważenie jak w stosunku do wniosku Lubińskiego.

Nie życzę nikomu żadnej sprawy z takim składem sędziowskim.
        • mike.recz Re: Mirosław Lubiński będzie składał zażalenie na 22.04.11, 00:43
          Pisząc o normie miałem na myśli możliwość odwołania.

• rydzyk_smigly Wądzia powie, czy w tej sprawie toczy się 21.04.11, 19:34
      postępowanie prokuratorskie i czy komuś postawiono już zarzuty?
    • haen2010 Sprawa jest typowa 22.04.11, 08:21
      Dla całego wymiaru sprawiedliwości w Niepodległej. Spraw, w których występuje Polityka boją się jak Rydzyk święconej wody. Paragrafy wtedy przestają istnieć, wchodzą na ich miejsce wszystkie sztuczki prawnicze i kodeksowe.

Myślę, że jest to głównie spowodowane strachem osobistym sędziów, prokuratorów, policjantów... o własną karierę zawodową, o przyszłość, pracę i zarobki. "Trupy" tych odważniejszych mają wszyscy oni w pamięci.
    • anwad No i co mądrale? 29.04.11, 14:06
      Jak teraz oceniacie pracę sądu pierwszej instancji? Łyso Wam?
      Nie wystarczyło opierać się na własnym rozumie i sumieniu?
      • anwad Nikt się nie wypowie? 29.04.11, 14:29
        Łyso Wam jednak! I bardzo się cieszę - nie myślicie samodzielnie, to teraz wstydźcie się!
      • mike.recz Re: No i co mądrale? 29.04.11, 14:32
        anwad napisała:

> Jak teraz oceniacie pracę sądu pierwszej instancji? Łyso Wam?
        > Nie wystarczyło opierać się na własnym rozumie i sumieniu?
        >

A zauważyłaś chociaż, że jest to protest innego kandydata niż ten, o którym założyłaś wątek?
        Pisałaś o Mirosławie Lubińskim.

A przeszedł wniosek jego przeciwnika:
        www.rp.pl/artykul/650672_Sad--PO-kupowala-glosy--wybory-niewazne.html
        Sąd po raz drugi rozpatrywał protest wyborczy jednego z kandydatów na prezydenta Wałbrzycha Patryka Wilda (Stowarzyszenie Obywatelski Dolny Śląsk).
        • anwad Re: No i co mądrale? 29.04.11, 15:02
          Jeszcze ciekawiej! W tej samej sprawie dwaj sędziowie orzekają zupełnie inaczej!
          • mike.recz Re: No i co mądrale? 29.04.11, 15:07
            anwad napisała:

> Jeszcze ciekawiej! W tej samej sprawie dwaj sędziowie orzekają zupełnie inaczej
            > !
            >
            Nic w tym dziwnego. Oni złożyli dwa zupełnie inne wnioski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka