Dodaj do ulubionych

Życzę Platformie Obywatelskiej

13.05.11, 23:26
W najbliższych wyborach parlamentarnych, tego co pan premier Tusk sobie życzy.
Rządzenia samodzielnego, bez koalicji.
Cztery lata, dam radę, i po krzyku.
Obserwuj wątek
    • mr.sajgon Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 13.05.11, 23:29
      jola.iza1 napisała:

> W najbliższych wyborach parlamentarnych, tego co pan premier Tusk sobie życzy
      > .
      > Rządzenia samodzielnego, bez koalicji.
      > Cztery lata, dam radę, i po krzyku.
      >
      A wiesz Jolu jestem jak najbardziej za ale z mala modyfikacja. Niech rzadzi PO ale bez Tuska, zbyt duzo nienawisci wzbudza tem czlowiek, on Polakow dzieli a nie laczy.
      • jola.iza1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 13.05.11, 23:35
        mr.sajgon napisał:
        A wiesz Jolu jestem jak najbardziej za ale z mala modyfikacja. Niech rzadzi PO
        > ale bez Tuska, zbyt duzo nienawisci wzbudza tem czlowiek, on Polakow dzieli a n
        > ie laczy.
        Upss, tym bardziej, nie da się podzielić czegoś co będzie zbiorem pustym?
        Niech rządzi Tusk !
        • mr.sajgon Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 13.05.11, 23:38
          jola.iza1 napisała:

> Niech rządzi Tusk !
          >
          Jednak to prawda ze kobiety sa bardziej okrutne od facetow :-)
          Moze i jest w tym cos waznego, ten co nabrudzil niech sprzata. A za 4 lata ludzie go zjedza zywcem.
          • jola.iza1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 00:03
            mr.sajgon napisał:
            > Jednak to prawda ze kobiety sa bardziej okrutne od facetow :-)
            > Moze i jest w tym cos waznego, ten co nabrudzil niech sprzata. A za 4 lata lud
            > zie go zjedza zywcem.
            >
            Z kobiet to zawsze można oddział specjalny, nie zauważyłeś?:)
            A za cztery lata to może , choćby w jednej sprawie rąbek tajemnicy, prokuratura w sprawie śledztwa katastrofy Tutki. No trudno, będę nekrofilka.
            Nie ma TOTAMTO, naciski w samolocie były, ale zasługa ministrów rządowych braku wyszkolenia wszelkich służb, cóś jak błędy w maturalnych zadaniach? Tylko skala inna
            • mr.sajgon Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 09:12
              jola.iza1 napisała:

> A za cztery lata to może , choćby w jednej sprawie rąbek tajemnicy, prokura
              > tura w sprawie śledztwa katastrofy Tutki. No trudno, będę nekrofilka.
              > Nie ma TOTAMTO, naciski w samolocie były, ale zasługa ministrów rządowych brak
              > u wyszkolenia wszelkich służb, cóś jak błędy w maturalnych zadaniach? Tylko
              > skala inna
              >
              PO bez ofiar nie potrafi zyc, oni ostatnia literke z katafalku zjedza aby tylko przezyc do kolejnych wyborow.
              • wikrasy Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 19:41
                Twierdzić że to PO karmi się śmiercią to szczyt obłudy i wywijania kota ogonem.
    • boblebowsky Spodziewaj się 13.05.11, 23:53
      jutro kosza róż od Tuska, z pewnością jest pod wrażeniem tego wpisu.
      • jola.iza1 Re: Spodziewaj się 14.05.11, 00:08
        boblebowsky napisał:

> jutro kosza róż od Tuska, z pewnością jest pod wrażeniem tego wpisu.

Powinien być, odpowiedziałam na apel premiera, chce, niech ma.
    • damakier1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 00:16
      Ja też życzę premierowi Tuskowi czterech lat samodzielnego rządzenia. I sobie też. Myślę, że elektorat PiS i SLD skurczy sie w tym czasie tak, że rzeczywiście będzie po krzyku (a właściwie po pisku).
      • vargtimmen Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 01:18
        damakier1 napisała:

> Ja też życzę premierowi Tuskowi czterech lat samodzielnego rządzenia. I sobie t
        > eż. Myślę, że elektorat PiS i SLD skurczy sie w tym czasie tak, że rzeczywiście
        > będzie po krzyku (a właściwie po pisku).

"Ein Volk, Ein Pertei, Ein Führer!"

Spieszę donieść, że w Polsce to się nie sprawdza.

Owszem, PO może nawet wygrać o krótki pysk najbliższe wybory, ale bez szans na rządzenie bez SLD. A potem przedterminowe wybory, najdalej w 2013. Więcej ściemy materia nie zniesie.
        • zoil44elwer Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 07:48
          Tusk w tej kadencji Sejmu może skaperować jeszcze z 50 posłów.Trudniejsza sprawa będzie ze skaperowaniem ich elektoratu na wybory.Arłukowicz(i Tusk) niech nie liczy na 21 tys szczecińskich głosów jakie dostał w 2007.Bo były to głosy na listę lewicy(LiD)
        • damakier1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 10:59

> "Ein Volk, Ein Pertei, Ein Führer!"
          >
          > Spieszę donieść, że w Polsce to się nie sprawdza.

Oczywiście, że się nie sprawdza, a nawet nie ma szans na taki wynik wyborów. Dlatego życzenie Joli potraktowałam tylko jako zabieg retoryczny do napisania, że cztery lata da radę wytrzymać, czyli do stwierdzenia, że rządy PO są w gruncie rzeczy nieszczęściem.
          No to symetrycznie zastosowałam tę samą retorykę i przeciwstawiłam takiej surowej ocenie rządów Tuska swoją, całkiem dobrą.

Najciekawsze, że kiedy Jola życzy Tuskowi jedynowładztwa z nadzieją na wszystko, co najgorsze jakoś Ci to nie przeszkadza. Kiedy ja życzę tego samego z nadzieją, że wyniknie z tego cos dobrego - wypadasz na mnie z okrzykiem "Ein Volk, Ein Pertei, Ein Führer!"
          • vargtimmen Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 12:50
            damakier1 napisała:

> Najciekawsze, że kiedy Jola życzy Tuskowi jedynowładztwa z nadzieją na
            > wszystko, co najgorsze jakoś Ci to nie przeszkadza.

Hm, to "wszystko co najgorsze" = "po krzyku"?

Jak to odebrałem raczej jako ocenę Joli odbioru takich rządów przez obywateli w klarownej sytuacji.

>Kiedy ja życzę tego samego z nadzie
            > ją, że wyniknie z tego cos dobrego - wypadasz na mnie z okrzykiem "Ein Volk,
            > Ein Pertei, Ein Führer!"

Och, bo teraz faszyzm w modzie.

Z okrzykiem wpadłem, bo tak mi się skojarzyły marzenia o wyeliminowaniu całej opozycji, które zechciałaś zaproponować. Jest zasadnicza różnica między niechęcią do złego (powiedzmy, że subiektywnie) rządu i chęcią odsunięcia go od władzy, a chęcią zmarginalizowania całej opozycji.
            • damakier1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 15:34

> Hm, to "wszystko co najgorsze" = "po krzyku"?

Nie "po krzyku", tylko "dam radę" według mnie oznacza przygotowanie się "na najgorsze".

> Z okrzykiem wpadłem, bo tak mi się skojarzyły marzenia o wyeliminowaniu całej o
              > pozycji, które zechciałaś zaproponować.

Oh, nie było to na poważnie. Odpowiadałam Joli troszkę w konwencji "na udry". Myślałam, że to wyraźne. Jasne, że opozycja jest potrzebna (szkoda, że to, co jest to parodia opozycji).
              • vargtimmen Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 15:48
                damakier1 napisała:

>
                > > Hm, to "wszystko co najgorsze" = "po krzyku"?
                >
                > Nie "po krzyku", tylko "dam radę" według mnie oznacza przygotowanie się "na naj
                > gorsze".
                >

Hm, daleko idąca interpretacja.

Zwyczajnie, tak rządy PO, jak i ich skutki mogą być bardzo nieprzyjemnym doświadczeniem. Chyba nie sądzisz, że należy się komuś krytyka, za to, że cierpi, gdy widzi, jak Tusk rządzi?

>
                > > Z okrzykiem wpadłem, bo tak mi się skojarzyły marzenia o wyeliminowaniu
                > całej o
                > > pozycji, które zechciałaś zaproponować.
                >
                > Oh, nie było to na poważnie. Odpowiadałam Joli troszkę w konwencji "na udry". M
                > yślałam, że to wyraźne. Jasne, że opozycja jest potrzebna (szkoda, że to, co je
                > st to parodia opozycji).

Swoje intencje znasz najlepiej, ja widziałem tylko to, co napisane... i znam codzienną praktykę Platformy et cohortes.
        • wos9 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:20
          vargtimmen napisał:

> Owszem, PO może nawet wygrać o krótki pysk najbliższe wybory, ale bez szans na
          > rządzenie bez SLD.

Rząd PO-SLD nie byłby zły. W każdym razie o niebo lepszy, niż obecny z udziałem PSL, sprzedajnej (niektórzy nazywają to "obrotowej") panienki.
          Może wreszcie udałoby się zreformować KRUS, który żre straszne pieniądze?

A potem przedterminowe wybory, najdalej w 2013. Więcej ściemy materia nie zniesie.

Jaśniej proszę.
          Wolisz ściemę pisowską?
      • veglie Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:11
        damakier1 napisała:

> Ja też życzę premierowi Tuskowi czterech lat samodzielnego rządzenia. I sobie t
        > eż. Myślę, że elektorat PiS i SLD skurczy sie w tym czasie tak, że rzeczywiście
        będzie po krzyku (a właściwie po pisku).

Z Twego postu wynika,że życzysz premierowi i PO rządzenia do "końca świata i jeden dzień dłużej".
        • damakier1 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 12:58
          > Z Twego postu wynika,że życzysz premierowi i PO rządzenia do "końca świata i je
          > den dzień dłużej".

Dopóki alternatywa jest taka, jaka jest - to rzeczywiście.
          A na poważnie to życzę, nie tyle PO ile sobie, żeby powstała jakaś lewica z sensownymi ludźmi, których na lewicy sporo, pod przywództwem jakiegoś poważnego polityka. Koalicja PO z taką lewicą - to byłoby to!
    • muchomor-sromotnikowy Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 06:12
      jola.iza1 napisała:

> W najbliższych wyborach parlamentarnych, tego co pan premier Tusk sobie życzy
      > .
      > Rządzenia samodzielnego, bez koalicji.

A potem nad tym, co zostanie z Polski, niech sobie rządzi, kto chce.
      A potem choćby potop?
    • kaczy_mozdzek To ładne życzenia. Przyłączam się. :))) 14.05.11, 09:27
      Tak - posłów ponad 231 sztuk żeby mógł samodzielnie rządzić i mądrej - bez Nabieralskiego - koalicji z SLD dla zmiany Konstytucji.

Ale to już chyba za dużo sobie życzę!?
      • jola.iza1 Re: To ładne życzenia. Przyłączam się. :))) 14.05.11, 10:09
        Do zmiany Konstytucji nie jest potrzebna koalicja, wystarczy przekonać posłów.
        Z twojego punktu widzenia, lepszy będzie SLD z Napieralskim, PiS z Kaczyńskim i takie różne
        / wszak durnego szefa partii, członkowie powinni olać/:)
        Tylko CO, jak się okaże..?
        • kaczy_mozdzek Nie, nie! - Nie z Napieralskim!! 14.05.11, 10:32
          SLD, ale bez Napieralskiego!!
          Mam nadzieję, że po słabym wyniku, zostanie on wysidany ze stanowiska.

PiS w ogóle nie wchodzi w rachubę. Z tą ciżbą się nie należy układać w ogóle i niezależnie od tego, czy po wyborach zostawią sobie Kaczora na szczycie, czy go z niego zrzucą.
          Są pozbawieni zdolności honorowych.
          • wos9 Ja jednak wolałabym dobry wynik SLD - MIMO Napiera 14.05.11, 11:34
            lskiego (którego uważam za nieszczęście tej partii) - ale jakoś nie wierzę w koalicję PiS-SLD.

kaczy_mozdzek napisał:

> SLD, ale bez Napieralskiego!!
            > Mam nadzieję, że po słabym wyniku, zostanie on wysidany ze stanowiska.
            >
            > PiS w ogóle nie wchodzi w rachubę. Z tą ciżbą się nie należy układać w ogóle i
            > niezależnie od tego, czy po wyborach zostawią sobie Kaczora na szczycie, czy go
            > z niego zrzucą.
            > Są pozbawieni zdolności honorowych.
            >
          • zoil44elwer Re: Nie, nie! - Nie z Napieralskim!! 14.05.11, 16:03
            SLD z wynikiem 10 % i z Olejniczakiem który do takiego wyniku doprowadził to marzenie peło
    • poinsencja Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 10:34
      To już nie obywatelska ale platformerska. Nie dla każdego bowiem jest obywatela.
      • wos9 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:46
        poinsencja napisała:

> To już nie obywatelska ale platformerska. Nie dla każdego bowiem jest obywatela
        > .

Podobnie jak PiS nie wszystkich obywateli przytula do łona.
    • don.kichote Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 10:36
      jola.iza1 napisała:

To nie jest takie proste...
      Najważniejsze, kto z tego"eksperymentu" wyjdzie wzmocniony(?), jeśli PiS, to...
      ja dziękuję!!!
      • wos9 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:47
        don.kichote napisał:

> jola.iza1 napisała:
        >
        > > Cztery lata, dam radę, i po krzyku.
        >
        > To nie jest takie proste...
        > Najważniejsze, kto z tego"eksperymentu" wyjdzie wzmocniony(?), jeśli PiS, to...
        > ja dziękuję!!!
        >

Ja też.
    • rccc jesli PO znowu wygra, w co nie wierze, to w 2012 14.05.11, 10:41
      roku naprawde bedzie koniec cywilizacji w Polsce.
      • wos9 Tak, tak, nastąpi koniec świata. Co sobie będziesz 14.05.11, 11:52
        żałował?

rccc napisał:

> roku naprawde bedzie koniec cywilizacji w Polsce.
        • zoil44elwer Re: Tak, tak, nastąpi koniec świata. Co sobie będ 14.05.11, 13:51
          Koniec świata będzie najwcześniej w 2030,bo do tego roku M Boni opracował strategiczny plan dla Polski.Boni wczoraj u Żakowskiego:Premier Tusk podpisze Pakt "Kultury" ze społeczeństwem,pierwszy po 80(?)pakt władzy ze społeczeństwem.Będziemy DAWALI na kulturę 1 % PKB -od 2013.Normalny dziennikarz zapytał by się ministra skąd wie że będzie jeszcze ministrem w 2013.Nie,Żakowski zapytał się tylko czy Boni będzie startował w wyborach do Sejmu dając Boniemu pole do popisu:Nie interesuje mnie mandat posła,chcę przez "następne kilka lat" służyć Polsce pracując w rządzie D Tuska!? Do 2030?
    • p.heniu To mówiłam ja Jarząbek Wacława - trenerka 14.05.11, 11:04
      drugiej klasy.
      To jeszcze ja – Jarząbek Wacława, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłam, bo byłam chora. Mam zwolnienie. Łubu dubu, ...
    • cookies9 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:54
      Interesująca w tej sprawie jest wypowiedż Olejniczaka ...

"...Jest wiele rzeczy w Polsce, które można zmienić na lepsze, ale można to zrobić z PO, a z PiS-em nie - ocenił były przewodniczący SLD. I dodał, że "jeśli w głowach posłów lewicy rodzi się pomysł koalicji SLD z PiS, to go wyplenimy". Jednocześnie Olejniczak stwierdził , że wierzy, że SLD wygra wybory, a Grzegorz Napieralski będzie premierem..."

Nie ma jak PO...oby Olejniczak miał rację:-)
      • cookies9 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej 14.05.11, 11:55
        link do wypowiedzi Olejniczaka

www.tvn24.pl/12690,1702990,0,1,olejniczak-zmieniam-partie,wiadomosc.html
    • zbysio45 Re: Życzę Platformie Obywatelskiej aby juz nigdy 15.05.11, 07:04
      nie rzadzila nazsym krajem.Partia ta oraz nieudolny rzad odpowiada za drozyzne,inflacje oraz ogromne zadluzenie Polski.Jak obywatele maja zyc w swoim kraju jezeli nastapil ostatnio wzrost cen o 40%,inflacja obecnie osiagnela juz 4,5%,zarobki pracownikow nie wzrastaja a zadluzenie kraju wynosi 780mild.zł.Bezrobocie w kraju nie spada a nadal sa zapowiadane dalsze zwolnoienia pracownikow dla przykladu w ZUS,Poczta Polska i w niektorych spólkach prywatnych.To sa efekty rzadow PO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka