czan-dra 17.05.11, 19:20 Moja ulubiona Młoda Lekarka z audycji "Z pamiętnika młodej lekarki", razem z Janem Kaczmarkiem stworzyli niepowtarzalny duet... [*] wyborcza.pl/1,75248,9614566,_Mloda_lekarka__Ewa_Szumanska_zmarla_w_wieku_90_lat.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simera16 [*] 17.05.11, 19:32 ...i to jej niezapomniane; "...Jestem młodą lekarką..." Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica [*] 17.05.11, 19:35 simera16 napisał: > ...i to jej niezapomniane; "...Jestem młodą lekarką..." Będąc młodą(om) lekarką(om) :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce hołd 17.05.11, 19:32 www.kurier.iinet.net.au/Kurier_Zachodni/KZ/Mloda%20lekarka.html Młoda lekarka - ostatni odcinek Wojciech Orliński 2007-04-16 Wczoraj na naszych łamach Ewa Szumańska, autorka cyklu "Z pamiętnika młodej lekarki", która odmówiła złożenia oświadczenia lustracyjnego, żegnała się ze słuchaczami. Dziś żegna się z nią Wojciech Orliński i "Gazeta" Poniższy, opublikowany przez GW tekst pochodzi z bloga Wojciecha Orlińskiego 'Ekskursje w dyskursie' wo.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: hołd 17.05.11, 21:12 Żeby być w porządku > o tym tekście Wojciecha Orlińskiego przypomniała mi pewna forumowiczka, Wiewiorzasta, która nie może tu być(technika nawaliła!). Niejako w jej zastępstwie ten link wkleiłam. A od siebie całkiem dodam tekst, który Ewa Szumańska napisała o kaczystach dobrych kilka lat temu > "Nienawistnicy. Jak nietoperze w letnie wieczory, tak oni ukazują się w porach największej oglądalności. Ich świat jest wyłącznie czarno-biały, a oni interesują się czernią. Najlepiej czują się w klimacie podejrzeń, oskarżeń, przecieków, teczek i wszelkich instytucji śledczych. Są przeciw pobłażliwości, dobrotliwości, wielkoduszności, przeciw wzruszeniu ramionami i machnięciu na coś ręką. Są za dopadnięciem, złapaniem za gardło, upokorzeniem, wywleczeniem przed oczy wszystkich, wyczyszczeniem do spodu - aż ukaże się żywe ciało i kość. Kołują nad nami, pojedynczo i w niewielkich grupach, a wszędzie tam, gdzie padnie cień ich skrzydeł, świat staje się trochę inny. Bardziej mroczny, rozjątrzony, nieufny, mniej przyjazny ludziom..." - Ewa Szumańska [*] Odpowiedz Link Zgłoś
fastwinter.5 Re: Zmarła Ewa Szumańska... 17.05.11, 19:57 szkoda,wielka szkoda..!! Uwielbiałam Jej poczucie humoru........... Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Zmarła Ewa Szumańska... 17.05.11, 20:03 [*] Super monologi, inteligentne puenty, legenda "trójki".... Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Zmarła Ewa Szumańska... 17.05.11, 20:10 smutne.ten młodzieńczy głos połączony z wiekiem p.Szumańskiej mnie fascynował. Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: Zmarła Ewa Szumańska... 17.05.11, 21:09 Też byłam zaskoczona, Jej głos był zawsze młody. Fantastyczna i niezapomniana. Teraz i Lekarka i Pacjent znowu razem... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch Re: Zmarła Ewa Szumańska... 18.05.11, 00:50 Popłakałem się. Wspaniała kobieta i wielka artystka. Cudownie, że dożyła tak pięknego wieku ale w końcu była najwspanialszą lekarką.... Nie stawiajcie Jej świeczek tylko jakieś śmieszne mordki. Na pewno by je wolała! Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Zmarła Ewa Szumańska... 18.05.11, 01:50 Ech :( Położylam na parapecie kopertę, niech sobie trochę poleży na pamiątkę wspaniałej pani Ewy :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Zmarła Ewa Szumańska... 18.05.11, 09:41 uwielbiałam Jej gumno i catgut, którym zaszywała rany i parapet, na którym wyrażał wdzięczność pacjent.... Odpowiedz Link Zgłoś
leniwa_lady Re: Zmarła Ewa Szumańska... 18.05.11, 10:50 Smutno mi. I żal. Gdy Pani Ewa pożegnała się z czytelnikami TP w ubiegłym roku już mi Jej zaczęło brakować. A teraz... "A teraz jakoś pusto. Zadziwiająco pusto." Pani Ewa Szumańska zawsze była na bieżąco w swoich komentarzach Odpowiedz Link Zgłoś