Dodaj do ulubionych

Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach

19.07.11, 19:29
wyborczych. Powód jest banalnie prosty. Człowiek omija ich jak może i jak sobie pomyśli, że będzie musiał pójść w miejsce gdzie będzie ich więcej niż much to mu się w ogóle odechce wychodzić z domu. Na to liczą. Na niską frekwencję. Przyznam, że u mnie taki argument może przeważyć, czy w ogóle pójść do wyborów.
Obserwuj wątek
    • przeciwnik_hodowcy_futerkowych Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:31
      Są obsesje, potrzebne brygady.
    • douglasmclloyd Robią konkuręcję 19.07.11, 19:32
      Latającemu cyrkowi Monty Pythona.
      • ex.mila Re: Robią konkuręcję 19.07.11, 19:48
        douglasmclloyd napisał:

> Latającemu cyrkowi Monty Pythona.
        >
        A ja się zastanawiam w której komisji będzie Pani Kitka od Krzyża. A w której Sałaciak.
    • czan-dra Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:32
      A skąd oni wezmą aż tylu "chętnych" ochotników, sądzisz, że są w stanie obsadzić wszystkie komisje wyborcze, chyba że ochotnikami z ościennych krajów...
      • lumpior Badania psychiatryczne PanaPrezesa. 19.07.11, 19:37
        Winny to okreslic,wyjasnic.No a po tym tylko leczenie .
      • ex.mila Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:39
        czan-dra napisał:

> A skąd oni wezmą aż tylu "chętnych" ochotników, sądzisz, że są w stanie obsadzi
        > ć wszystkie komisje wyborcze, chyba że ochotnikami z ościennych krajów...

No przecież chłopaki piszą, że robią już łapanki na ulicach. Zresztą w Faktach pokazywali biuro poselskie PiSu - oblężone przez kandydatów na pisowskich bojówkarzy.
        • icek.goldberg Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:05
          Jedno biuro łatwo zatkać "ochotnikami" za 30 zeta. Są wakacje.
          • ex.mila Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:13
            icek.goldberg napisał:

> Jedno biuro łatwo zatkać "ochotnikami" za 30 zeta. Są wakacje.

Zobaczymy jak się sytuacja będzie rozwijać. Chciałabym być taka sceptyczna jak ty i woda, ale jeśli chodzi o PiS i Prezesa cały mój racjonalizm gdzieś ulatuje. Boję się tego niepoczytalnego człowieka, nie poradzę.
      • simera16 Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:02
        czan-dra napisał:

> A skąd oni wezmą aż tylu "chętnych" ochotników, sądzisz, że są w stanie obsadzi
        > ć wszystkie komisje wyborcze, chyba że ochotnikami z ościennych krajów...
        >
        Dlatego one komisje "lotne" będą... A może "ulotne" jak marzenia o powrocie PiS do władzy... sam się gubię... ;)
    • dirloff Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:53
      Po to:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,127159266,127159266,naciski_komorowszczyzny_na_Schymalle_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,127159099,127159099,czy_Michal_K_udziela_l_sie_takze_na_forum_Kraj_.html

Jak nie Ryszard C., to Michał K. Jak nie warszawska Białołęka, to Wałbrzych. Itp., itd.
      • dirloff post scriptum... 19.07.11, 20:10
        Zaskakujące, naprawdę zaskakujące...

Jak wyborcy/sympatycy partii politycznej, która we własnej nazwie zawiera termin "obywatelska", deklarujący się jako proobywatelscy i prodemokratyczni, mogą z góry podważać, negować i atakować właśnie prodemokratyczne i proobywatelskie rozwiązanie, propozycję?

Zdecydujcie się na coś. Albo płaczki płaczecie nad niską frekwencją, nad brakiem zaangażowania obywateli w politykę i sprawy publiczne, nad słabym wspomaganiem inicjatyw organizacji pozarządowych i pożytku publicznego, albo atakujcie pomysł nawiązując do powyższego...
    • etta2 Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:54
      A mnie intryguje coś innego. Jakie prawo ma pisdak z ulicy, by kontrolować pracę Komisji Wyborczej? Nie jest członkiem, więc nie ma możliwości wglądu w arkusze wyborcze, nie ma żadnych praw. Chce wrzucić parę dodatkowych kart wyborczych? Lewych? Czyli SFAŁSZOWAĆ WYBORY????? Mam nadzieję, że komisje do tego nie dopuszczą.
      • woda_woda Spokojnie. 19.07.11, 19:58
        etta2 napisała:

> Jakie prawo ma pisdak z ulicy, by kontrolować prac
        > ę Komisji Wyborczej?

Nie ma takiego prawa. Od tego są mężowie zaufania. Nie wierzcie, na litość, w każdą bzdurę :)
        • ex.mila Re: Spokojnie. 19.07.11, 20:03
          woda_woda napisała:

> etta2 napisała:
          >
          > > Jakie prawo ma pisdak z ulicy, by kontrolować prac
          > > ę Komisji Wyborczej?
          >
          > Nie ma takiego prawa. Od tego są mężowie zaufania. Nie wierzcie, na litość, w k
          > ażdą bzdurę :)

Wodo. Gdyby nie mieli żadnych uprawnień to dzisiaj w poranku u Paradowskiej któryś z mądrych zaproszonych gości, bądź Krzemiński w TVN24, albo przedstawiciel (sędzia) PKW by o tym wspomniał. A wszyscy wypowiadali się na ten temat.
          • woda_woda Re: Spokojnie. 19.07.11, 20:04
            ex.mila napisała:

> Wodo. Gdyby nie mieli żadnych uprawnień to dzisiaj w poranku u Paradowskiej któ
            > ryś z mądrych zaproszonych gości, bądź Krzemiński w TVN24, albo przedstawiciel
            > (sędzia) PKW by o tym wspomniał. A wszyscy wypowiadali się na ten temat.

Zajrzyj sobie do ordynacji.
            • ex.mila Re: Spokojnie. 19.07.11, 20:08
              woda_woda napisała:
              >
              > Zajrzyj sobie do ordynacji.

I posiądę wiedzę, której nikt z w/w przeze mnie nie ma. Ale ok, chciałabym, żebyś to ty miała rację, a ja się myliła.
        • dirloff Re: Spokojnie. 19.07.11, 20:06
          "Spokojnie" to antyteza etty...
      • ex.mila Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 19:59
        etta2 napisała:

> A mnie intryguje coś innego. Jakie prawo ma pisdak z ulicy, by kontrolować prac
        > ę Komisji Wyborczej? Nie jest członkiem, więc nie ma możliwości wglądu w arkusz
        > e wyborcze, nie ma żadnych praw. Chce wrzucić parę dodatkowych kart wyborczych?
        > Lewych? Czyli SFAŁSZOWAĆ WYBORY????? Mam nadzieję, że komisje do tego nie dopu
        > szczą.

Też jestem ciekawa na jakiej podstawie prawnej będą upoważnieni do robienia zadym w komisjach. Dostaną takie same uprawnienia jak przedstawiciele OBWE (których PiS nie chciał wpuścić do polski gdy oni byli przy władzy)?
    • woda_woda Dla propagandy. 19.07.11, 19:55
      I dla robienia dymu i siania niepokoju.

Nie daj się nabrać.
      • ex.mila Re: Dla propagandy. 19.07.11, 20:00
        woda_woda napisała:

> I dla robienia dymu i siania niepokoju.
        >
        > Nie daj się nabrać.

No przecież ja właśnie o tym napisałam! Nie lubię miejsc gdzie robią dym i sieją niepokój!
        • woda_woda Re: Dla propagandy. 19.07.11, 20:04
          ex.mila napisała:

> No przecież ja właśnie o tym napisałam! Nie lubię miejsc gdzie robią dym i siej
          > ą niepokój!

No nie :)
          Robią dym wciskając ludziom, że naślą jakieś brygady, bo nie naślą :)
          • ex.mila Re: Dla propagandy. 19.07.11, 20:07
            woda_woda napisała:
            >
            > No nie :)
            > Robią dym wciskając ludziom, że naślą jakieś brygady, bo nie naślą :)

Jakoś nie potrafię podzielić twojego optymizmu. W końcu te biedaczyska odtrącone przez Układ i Michnika będą miały szansę poczuć się ważne. Cały psychiatryk24 się zgłosi do brygad. Na brak chętnych na pewno nie będą narzekać.
    • icek.goldberg Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:02
      Czy ta mała menda z warkoczykami w nosie i gębą pełną pniaków juąż wie ile jest w Polsce obwodów głosowania?
      Janosik mioł rower, to łobskocył.
      • ex.mila Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:05
        icek.goldberg napisał:

> Czy ta mała menda z warkoczykami w nosie i gębą pełną pniaków juąż wie ile jest
        > w Polsce obwodów głosowania?
        > Janosik mioł rower, to łobskocył.

W samej Warszawie tysiąc - a przypuszczam, że będą chodzić dwójkami. Jeden będzie robił dokumentację fotograficzną, a drugi patrzył komisji na ręce.
        • woda_woda Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 20:09
          ex.mila napisała:

> Jeden będz
          > ie robił dokumentację fotograficzną, a drugi patrzył komisji na ręce.

Ordynacja wyborcza do Sejmu:

"Art. 66.

1. Przewodniczący obwodowej komisji wyborczej czuwa nad zapewnieniem tajności głosowania oraz nad utrzymaniem porządku i spokoju w czasie głosowania.

2. Przewodniczący obwodowej komisji wyborczej ma prawo zażądać opuszczenia lokalu wyborczego przez osoby naruszające porządek i spokój."

www.sejm.gov.pl/prawo/nowaord/kon11.htm

• woda_woda Mało tego. 19.07.11, 20:11
            "3. Na żądanie przewodniczącego obwodowej komisji wyborczej komendant właściwego miejscowo komisariatu Policji obowiązany jest zapewnić konieczną pomoc."

:)

• ex.mila Re: Mało tego. 19.07.11, 20:14
              woda_woda napisała:

> "3. Na żądanie przewodniczącego obwodowej komisji wyborczej komendant właściweg
              > o miejscowo komisariatu Policji obowiązany jest zapewnić konieczną pomoc."
              >
              > :)
              >

A jak będą "grzeczni i spokojni"? He?:-)
              • woda_woda Re: Mało tego. 19.07.11, 20:16
                ex.mila napisała:

> A jak będą "grzeczni i spokojni"? He?:-)

To nie poznasz, że to pisięta :)
                • ex.mila Re: Mało tego. 19.07.11, 20:36
                  woda_woda napisała:

> ex.mila napisała:
                  >
                  >
                  > > A jak będą "grzeczni i spokojni"? He?:-)
                  >
                  > To nie poznasz, że to pisięta :)

Ale będą mogli robić dokumentację fotograficzną i być przy liczeniu głosów? Jeśli tak, to na jakiej podstawie.
                  • woda_woda Re: Mało tego. 19.07.11, 20:45
                    ex.mila napisała:

> Ale będą mogli robić dokumentację fotograficzną i być przy liczeniu głosów? Jeś
                    > li tak, to na jakiej podstawie.

Głosy są liczone po zamknięciu lokalu w obecności wyłacznie członków komisji i mężów zaufania. Pozostałe osoby są wypraszane.

A zdjęcia? Nie wiem - chyba można robić ludziom, jak wrzucają karty do urny, gdy ma sie pozwolenie OKW :)
                    • ex.mila Re: Mało tego. 19.07.11, 20:49
                      woda_woda napisała:

> A zdjęcia? Nie wiem - chyba można robić ludziom, jak wrzucają karty do urny, gd
                      > y ma sie pozwolenie OKW :)

Kamiński (chudy) ostrzegał, że będą robić zdjęcia protokołów wyborczych, żeby potem móc je porównać do tymi w internecie. Czyli kiedy będą robić te zdjęcia? Po przeliczeniu głosów i sporządzeniu protokołów? To co to za brygady lotne, co przy liczeniu głosów być nie mogą?:-) Przy okazji - ja też mogę wejść do lokalu i cyknąć sobie aparatem zdjęcie z protokołem i przewodniczącym (potencjalnym przestępcą)?
                      • scoutek Re: Mało tego. 19.07.11, 21:17
                        ex.mila napisała:
                        > Przy okazji - ja też mogę wejść do lokalu
                        > i cyknąć sobie aparatem zdjęcie z protokołem i przewodniczącym (potencjalnym p
                        > rzestępcą)?

w trakcie trwania wyborów możesz chyba cykać zdjęcia, po zamknięciu lokalu wyborczego jeśli nie jesteś członkiem komisji ani mężem zaufania to nie stąd dokładnie widać, że to pic na wodę
                        • ex.mila Re: Mało tego. 19.07.11, 21:26
                          scoutek napisała:

> ex.mila napisała:
                          > > Przy okazji - ja też mogę wejść do lokalu
                          > > i cyknąć sobie aparatem zdjęcie z protokołem i przewodniczącym (potencjal
                          > nym p
                          > > rzestępcą)?
                          >
                          >
                          > w trakcie trwania wyborów możesz chyba cykać zdjęcia, po zamknięciu lokalu wybo
                          > rczego jeśli nie jesteś członkiem komisji ani mężem zaufania to nie stąd dokład
                          > nie widać, że to pic na wodę
                          >

Byłam kiedyś członkiem komisji. Teraz bym się nie zdecydowała. Trzeba wielkiej odwagi, żeby za kilka groszy zgodzić się, żeby przez cały dzień i noc siedziały ci na karku pisięta z Nokiami na kartę zaglądającymi ci przez ramię. Nie warte żadnych pieniędzy.
    • lionold Re: będzie ich więcej niż much 19.07.11, 20:03
      na qoo_vnie!
      • ex.mila Re: będzie ich więcej niż much 19.07.11, 20:07
        lionold napisał:

> na qoo_vnie!

Nie chciałam tego pisać:-)
    • mors22 po to samo po co w 1989 roku 19.07.11, 20:22
      byli mężowie zaufania w komisjach w wyborach kontraktowych. Trzeba pilnować potencjalnych kanciarzy po prostu - wcześniej komuchów, teraz platfusów, bo jedni i drudzy są znani z oszustw wyborczych.
      • dirloff Re: po to samo po co w 1989 roku 19.07.11, 20:31
        > byli mężowie zaufania w komisjach w wyborach kontraktowych. Trzeba pilnować pot
        > encjalnych kanciarzy po prostu - wcześniej komuchów, teraz platfusów, bo jedni
        > i drudzy są znani z oszustw wyborczych.

O tym paniom napisałem tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,127162057,127162745,Re_Po_co_PiSowi_lotne_brygady_przy_komisjach.html?wv.x=1
        oraz tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,127162057,127163288,post_scriptum_.html?wv.x=1
        Panie jednak, jak widać, wolą "demokrację ludową" od demokracji bezpośredniej. Pomimo deklarowanego poparcia dla partii mieniącej się jako Obywatelska...
    • so_fie Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 21:11
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,127162057,127162057,Po_co_PiSowi_lotne_brygady_przy_komisjach.html
      • ex.mila Re: Po co PiSowi lotne brygady przy komisjach 19.07.11, 21:13
        so_fie napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,28,127162057,127162057,Po_co_PiSowi_lotne_brygady_przy_komisjach.html

Hmmm..tak, założyłam ten wątek. Przyznaję się bez bicia, że w nie znajduję w tym co napisałam odpowiedzi na swoje pytania:-)
    • indris Żeby zrobić szum 19.07.11, 21:17
      W roku 1989 OKP zoranizowało coś podobnego. Sam byłem mężem zaifania w podskierniewickiej wiosce. Przed wyborami uczestniczyłem w kilkugodzinnym szkoleniu-wykładzie. Ale żadnego ogłoszenia o powołaniu Korpusu Ochrony Wyborów nie było
      • ex.mila Re: Żeby zrobić szum 19.07.11, 21:29
        indris napisał:

> W roku 1989 OKP zoranizowało coś podobnego. Sam byłem mężem zaifania w podskier
        > niewickiej wiosce. Przed wyborami uczestniczyłem w kilkugodzinnym szkoleniu-wyk
        > ładzie. Ale żadnego ogłoszenia o powołaniu Korpusu Ochrony Wyborów nie było

I jakie miałeś prawa? Skoro nie było wtedy telefonów komórkowych, którymi można było zrobić zdjęcia protokołów i potem porównać je z tymi zamieszczonymi w internecie to na czym polegała twoja praca? Na zaufaniu, wzajemnym szacunku? Łeee, słabiocha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka