haen2010 07.11.11, 15:09 Ciągle słyszę: "sformułować rząd". Całe życie byłem przekonany, że rząd należy sformować, jak każdą ekipę ludzką, dobrać właściwych i wyszkolonych ludzi. To jak to w końcu jest z tym formułowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Forma. Masz rację, "sformułować rząd" to błąd. 07.11.11, 15:32 Powszechny, niestety, coraz bardziej. Piłsudzki sformułował legiony. Odpowiedz Link Zgłoś
didjeridu Re: Formuła czy formacja? 07.11.11, 15:41 haen2010 napisał: > To jak to w końcu jest z tym formułowaniem? sjp.pwn.pl/szukaj/sformułować sjp.pwn.pl/szukaj/sformować Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Formuła czy formacja? 07.11.11, 15:57 Jedno i drugie. Sformułować rząd to określić jego zadania, pryncypia, zakres i metody współdziałania między resortami itp. Sformować rząd to dobrać ludzi do realizacji tej formuły. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Formuła czy formacja? 07.11.11, 16:03 trzecikot napisał: > Jedno i drugie. > Sformułować rząd to określić jego zadania, pryncypia, zakres i metody ws > półdziałania między resortami itp. Nigdy się nie spotkałam z takim użyciem słowa "sformułować". Jak zlezę z poziomu na poziom, to sobie zajrzę do Doroszewskiego, teraz mi się nie chce. A swoją drogą, dobrze jest mieć w jakiejś sprawie niepodważalny autorytet. Dla mnie w sprawach językowych jest nim 11-tomowy Doroszewski i tak już zostanie. Niech sobie język żyje, ja mu nie przeszkadzam. Ale jak nie ma w Doroszewskim, to nie powinno być. Dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Formuła czy formacja? 08.11.11, 14:37 gat45 napisała: > Ale jak nie ma w Doroszewskim, to nie po > winno być. Dla mnie. Nikt z nas nie żyje wiecznie. A jak powinno być za lat 100? Doroszewski napisze? Czy może Ty będziesz świadczyć na podstawie Doroszewskiego jak być powinno. Mamy słowiańskie słowo - twór i wszystko co się od niego wywodzi. Każdy rozumie co to jest po-twor (stworzenie powstałe już po 7 dniu). Ale co to jest po-sfor? Premier utworzy rząd. Stworzy rząd. Sfora to jest psów. www.krzyzowki.info/tw%C3%B3r Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Formuła czy formacja? 07.11.11, 16:19 Formuła formowania nowego rządu ze starymi ministrami to:długo formować nastroje społeczne formułką:Po sformatowaniu składu nowego rządu wrócą nowi,jeszcze lepsi od starych.I po 2 miesiącach ciężkiej pracy premier ma 3 pewniaków,a gdy prezydent powierzy MU misję sformowania rządu,i za 2 tygodnie dowiemy się o jego składzie.Czyli powołanie nowego rządu składającego się ze starego premiera i starych ministrów będzie trwać10 tygodni by w Nowym Roku powołać(u/sformować nowy rząd !!CZYLI PRAWDZIWIE NOWY RZĄD POWSTANIE PO 3 MIESIĄCACH OD WYBORÓW.Tempo zaiste piorunujące. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Może wystarczy tworzenie 11.11.11, 21:38 bez podpierania się jakiś antycznymi słownikami? Odpowiedz Link Zgłoś