Dodaj do ulubionych

Szkoła....

04.12.07, 20:07
Hej :)
Jestem w III klasie gimnazjum... przede mną egzamin i tródny wybór
szkoły...A ja kompletnie nic nie wiem na ten temat... po prostu sie
nie orientuje która szkoła jest dobra i wogóle jakie są ... proszę o
pomoc. z góry dziękuję:))
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcelina Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:20
      przestań robić błędy Boże !!!!!!!!!!!!
    • bujaka_jamajka Re: Szkoła.... 05.12.07, 14:57
      Wierzę, że będzie to "tródny" wybór..
      • lukasz861103 Re: Szkoła.... 05.12.07, 21:34
        oj nie podniecajcie się tak zainstalowali sobie frajerfoksa i od razu mistrzowie
        ortografii muaahahah
        ja polecam TZN :D
    • Gość: lawyer Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:21
      oj, no dajcie jej spokój. taki byczek może się zdarzyć każdemu od czasu do czasu :P
      zainstaluj firefoxa - ma opcję sprawdzania błędów. :)
      niestety w temacie szkół nie pomogę Ci. moje poglądy nieco się zdezaktualizowały. :P
    • Gość: doradca Re: Szkoła.... IP: 83.17.150.* 05.12.07, 19:44
      napisz co Cię interesuję, kim chciałabyś być w przyszłości, co chciałabyś robić
      albo chociaż o jakim profilu była Twoja klasa w gimnazjum? coś poradzimy i
      pomożemy :)
    • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:05
      nie polecam traugutta. szkoła wydaje się świetna, ale w rzeczywistości jest
      tragiczna. no chyba że jesteś dzieckiem bogatych rodziców, chodzisz co piątek do
      genessis i uwielbiasz "lans, bauns i te sprawy". ja osobiście żałuje że poszłam
      do tej szkoły, gdybym miała wybierać drugi raz na pewno bym tego nie zrobiła.
      poziom nauczania też jest nie za wysoki, zwłaszcza jeśli chodzi o historię (jest
      jeden moim zdaniem dobry nauczyciel). większość nauczycieli nic nie robi na
      lekcjach, ale oferują korepetycje (oczywiście nieoficjalnie) w kosmicznych
      kwotach. pozdrawiam.
      • Gość: angrusz Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 22:40

No tak ten napisze o Trau , a inny o Norw .
        Ale w sumie jest kilka dobrych liceów . Jest jakiś nabór , przesiew
        selekcja no i wtedy w lepszych szkołach jest lepiej się uczyć .
        A konkretnie to trochę loteria . Bo kto będzie w klasie to los , nie
        da się okreslić i przewidziec .
        A jacy to będą ludzie jest istotne i dla nauki i dla pobytu w
        szkole .
        Tak kasiaści koledzy to czasem przykrość - zwłaszcza dla uboższego .
        Polecam Słowaka - nie rewelacja ale chyba dyscyplina większa i
        mniej " kasiastych " .
      • Gość: lukasz Re: Szkoła.... IP: *.eranet.pl 06.12.07, 00:19
        " Traugutta" ukończyłem w tym roku. Co do poziomu sie zgodzę - jest średni ( zależy na kogo się trafi ). Mogę powiedziec, że jest tu dwóch dobrych fizyków oraz dwóch matematyków, co do których nie miałem większych zastrzeżeń. Generalnie przedmioty ścisłe sa w II LO dośc dobrze wykładane. Wyjątkiem jest informatyka, której poziom jest żenująco niski. Zupełnie inaczej wygląda tu język polski. Dwie nauczycielki uczące w tej szkole spędzają wielu uczniom sen z powiek ( niestety byłem edukowany przez jedną z nich i przez całe 3 lata przeżyłem sporo stresów związanych z nauką przedmiotu, który nigdy nie był moją mocną stroną ), gdyż dużo omawiają i równie dużo wymagają. Oczywiście trafienie na takiego nauczyciela ma plusy, bo daje to duże prawdopodobieństwo zdania matury. Historii również nie wspominam zbyt miło ( uczył mnie prawdopodobnie ten sam pan, o którym wspominała moja przedmówczyni ). Wiele osób, które uczęszczały do "Traugutta"
        zgodziłoby się ze mna, że poziom nauczania języka angielskiego nie jest w tej szkole wysoki.
        Gdybym dzisiaj wybierał szkołę średnią, to wybrałbym raczej technikum ( TZN ).
        Pozdrawiam.
        • Gość: Julka a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 13:23
          Jesteś tu anonimowy. Pochwal sie punktami, procentami...
          • Gość: lukasz Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:12
            Fizyka pdst .92% ( trochę sę obawiałem rozszerzonej, ale można było śmiało pisać ), matematyka roz. 96%, ang roz. 63%, polski pdst. 57% :D.
            • Gość: Julka Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:24
              Pięknie:) Gratuluję!!!
              • Gość: lukasz Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:44
                Dziękuję. A tak w ogóle to co moje wyniki Cie tak zaciekawiły ? :p ;-)
                • Gość: Julka Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:51
                  Niekoniecznie Twoje. W ogóle jestem ciekawa jak zdawali uczniowie
                  tej szkoły. Są gdzieś oficjalne wyniki?
                  • Gość: lukasz Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.eranet.pl 06.12.07, 23:00
                    Wydaję mi się, że oficjalne wyniki maturzystów jakiejkolwiek szkoły nie są ogólnodostępne. Można jedynie popytac konkretnych ludzi, jak im poszło.
                    • Gość: Julka Re: a jak lukaszku zdałeś maturę??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 23:16
                      A nie zdał ktoś matury, albo zdał z amnestią?
                      Znasz takie osoby z Twojej szkoły?
        • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:00
          popieram. też wybrałabym teraz technikum i też tzn (z tego co słyszałam to
          bodajże najlepsze w cz-wie). jeśli chodzi o licea... sieniu rzeczywiście ma
          dobrą opinie jeśli chodzi o atmosfere i ludzi, ale cóż - ile ludzi tyle zdań o
          szkole...
          • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:04
            julka, nie ma co oceniać szkoły na podstawie wyników matury. większość chodzi na
            korki i to im głównie pomaga. obecnie jestem w maturalnej własnie w traugucie i
            w mojej klasie jest może z pięć osób które nie chodzą na żadne korepetycje... w
            sumie im się nie dziwię. mając historie z pewnym panem ciężko byłoby się
            przygotować na jego lekcjach do matury.
            • Gość: Julka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:07
              ależ ja o tym wiem. Nie mniej proszę lukaszka o wyniki jego matury:)
            • Gość: lukasz Re: Szkoła.... IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:46
              >> mając historie z pewnym panem ciężko byłoby się
              przygotować na jego lekcjach do matury.

Mam nieodparte wrażenie, że wszyscy piszemy o tym samym panu :D.
        • Gość: Absolwent Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:23
          Gość portalu: lukasz napisał(a):
          " Traugutta" ukończyłem w tym roku. Co do poziomu sie zgodzę - jest średni (
          zależy na kogo się trafi ). Mogę powiedziec, że jest tu dwóch dobrych fizyków
          oraz dwóch matematyków, co do których nie miałem większych zastrzeżeń.
          Generalnie przedmioty ścisłe sa w II LO dośc dobrze wykładane. Wyjątkiem jest
          informatyka,

Zgadzam się z Łukaszem co do przedmiotów ścisłych. Ja miałem fizykę z
          Napieralskim, a matematykę z Wiekierą. To świetni nauczyciele. Zdobyta wiedza w
          zupełności wystarcza mi na studiach (PW), polecam zwłaszcza notatki z fizyki
          oraz rozwiązywanie problemów na tych lekcjach. Jednak co do informatyki, to
          szkoda gadać... a studiuję właśnie informatykę.
          Nie wypowiadam się o przedmiotach humanistycznych, bo nie wiem.
          Pozdrawiam Traugutta
          • Gość: hehe Re: Szkoła.... IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:33
            Pan N. od fizyki był właśnie moim wychowawcą ;-). Starał się jak najlepiej tłumaczyc materiał, jednak miewał czasem troszke dziwne poczucie humoru.
            Ja nie odważyłem sie studiowac infy, bo przy stanie wiedzy z tego przedmiotu wyniesionym ze szkoły, raczej długo bym się na uczelni nie utrzymał. Mam przedmiot " Podstawy inf. " i braki z umiejętności programowania sa u mnie widoczne, muszę uczyc sie wszystkiego od zera i to w dużym tempie, bo przecież jest jeszcze masa innych przedmiotów do zaliczenia. Oczywiście mozna mówic, że sam mogłem się tego uczyc kiedy jeszcze chodziłem do LO. To prawda, jednak brak przekazywania podstaw danej dziedziny w szkole, brak podejmowania prób mobilizacji uczniów nie świadczy dobrze o szkole i jej poziomie, a o tym chyba jest ten wątek.
            Pozdrawiam.
        • Gość: angrusz Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:17

Do Lukasza :
          Technikum to 4 lata o jeden dłużej .
          Jeśli jesteś dobry to i tak idziesz na studia , tam gdzie są
          przedmioty zawodowe .
          To po co rok tracić .
          A języki w technikach są cieniutkie , nawet w TZN . ile godzin ???
          cudów nie zrobisz .
          • Gość: lukasz Re: Szkoła.... IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:40
            Nie ma szkół idealnych. Jednak technikum daje już jakiś zawód ( np. technik elektronik ). Jeśli ktoś nie da rady na studiach, to jest mu troche łatwiej znaleźc pracę niz osobie po ogólniaku. Poza tym osobom po technikach jest łatwiej na przedmiotach technicznych. Sam widzę jak kolegom którzy ukonczyli licea jest trudno na samym ryzunku technicznym, a co jak wejdzie wytrzymałosc materiałów, liczenie obwodów, miernictwo etc. etc ?
            • Gość: lukasz Re: Szkoła.... IP: *.eranet.pl 06.12.07, 22:42
              Przepraszam za ewentualne błedy ortograficzne, literówki itd. ( trochę źle mi sie " wstukuje " znaki ).
              • Gość: POiotrek Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:58
                Polecam Autoirskie Liceum Artystyczne przy Nadrzecznej 5.Male
                klasy,swietni nauczyciele i podejscie do ucznia ok,mila
                atmosfera.pozim no coz mozna skonczyc ta szkole bez wiekszego
                nakladu pracy to fakt lae jesli chcesz sie ucvzyc ta szkola stwarza
                Ci taka mozliwosc.
                • Gość: aaanka Re: Szkoła.... IP: 89.174.23.* 06.12.07, 23:33
                  Tylko co dalej maturzysto po ALA -pod warunkiem,że zdasz.A jeśli nawet to raczej
                  kiepsko i gdzie na studia? Liceum może można skoń czyć bez większego nakładu
                  pracy ale dalsze szanse bardzo mizerne.
                  • Gość: aaanka Re: Szkoła.... IP: 89.174.23.* 06.12.07, 23:38
                    Gdyby wypowiedzieli się absolwenci traugutta i np.norwida okazałoby się że
                    większość studiuje na dobrych uczelniach.Ale niewielu pewnie się wypowie bo te
                    uczelnie nie w Czwie- oni są przeważnie we Wrocławiu,Warszawie,Krakowie. Może z
                    korkami,ale zdali matury bez amnestii, dobre wyniki spowodowały,że mają więcej
                    możliwości.
                    • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 11:24
                      a właśnie że w tym roku nie zdałoby ileś tam uczniów (nie pamiętam już ile
                      dokładnie) i zdali tylko dzięki amnestii. poza tym warto dodać, że jednym z
                      najczęściej wybieranych przedmiotów jest geografia, którą nie jest jakoś
                      specjalnie trudno zdać...
                      • Gość: aanka Re: Szkoła.... IP: 89.174.23.* 07.12.07, 12:26
                        ani w Traugutcie ani w Norwidzie nie było matur zdanych amnestią. A co do
                        łatwości zdania matury z geografii trochę się mylisz.Wcale nie jest taka łatwa.
                        Tak właśnie myśleli maturzyści z liceów profilowanych i techników i licznie
                        polegli. Przejrzyj arkusze z geografii z lat poprzednich - zdziwisz się ile tam
                        dość trudnych zadań
                        • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:09
                          owszem, w traugucie były matury zdane dzieki amnestii, bo większość zdających
                          matematyke poległa. arkusze z geografii przeglądałam, owszem, jest kilka zadań
                          sprawdzających wiedzę, ale większośc opiera się na wykresach, mapach itp.
                          geografia bezsprzecznie jest dużo dużo łatwiejsza niż biologia czy matematyka.
                          • Gość: aaanka Re: Szkoła.... IP: 89.174.23.* 07.12.07, 16:49
                            pleciesz bzdury. Z przeglądania map i wykresów niewiele wynika.Spróbuj rozwiązać
                            zadania w arkuszach w przewidzianym czsie a przekonasz się jak bardzo się
                            mylisz. Obyś tylko nie przekonała się na własnej skórze
                        • Gość: skad takie dane Re: Szkoła.... IP: 212.87.241.* 07.12.07, 13:36
                          A skad masz takie informacje? Bo ja wiem, ze byly takie osoby. Interesuje mnie
                          dlaczego wypisujesz takie twierdzenia na forum skoro w zaden sposob ich nie
                          mozesz potwierdzic!
                          • Gość: autorka Re: Szkoła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 14:35
                            mój znajomy zdał dzięki amnestii i kilkoro jego znajomych tak samo. nie rozumiem
                            czemu tak cię to dziwi? skoro ty wiesz, czemu ja nie mogę? wielka tajemnica żeby
                            nie psuć trauguttowi opini?
          • Gość: Zdzicho Re: Szkoła.... IP: 217.98.38.* 11.01.08, 22:58
            Miałem kolegów po TZN na polibudzie świetnie przygotowani z przedmiotów
            zawodowych a ja po LO kułem przed zaliczeniami.Dziwi mnie ta niechęć do tz
            Techników nauka jest o wiele trudniejsz a że mniej godz hum ,kto jest kulturalny
            ten wszystki braki uzupełni.Jakoś po tych renomowanych cz-skich LO niewidać elit.
    • angrusz1 Re: Szkoła.... 07.12.07, 22:12

Wybrać taką szkołę gdzie jest trudno się dostać no i także trudno
      zdać do następnej klasy .

Ostatnio : " Jak ja mam się uczyć angielskiego jeśli ja po polsku
      nie umiem ani czytać ani pisać "
      Taka rozbrajająca szczerość
    • Gość: angrusz Re: Szkoła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 22:37

Dlaczego są takie naciski by wszyscy , lub prawie wszyscy zdawali -
      kończyli gimnazjum .

Część to tacy durnie ale i lenie , że powinni powtarzać i to kilka
      razy .
      Gimnazja pyrzpominają mi FSO za czasów komuny - każdy bubel
      wypychano za bramę - byle sztuka się liczyła do planu
      • Gość: Zack Re: Szkoła.... IP: *.icm.edu.pl 12.01.08, 15:57
        Ja skończyłem Mickiewicza i jestem zadowolony, ale co osoba to inna opinia więc
        trudno sie tym sugerować bo jednemu może sie podobać w danej szkole a drugiemu
        już nie, wiec można powiedzieć że jest to loteria.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka