wielkur 15.11.11, 16:05 Kto to wymyślił ? Kto się na to zgodził ? Czy było referendum w tej sprawie ? PS. Podatników się łupi i to podatnicy powinni o czymś takim zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 16:19 Bo mamy wielu zaklamanych tchorzy i kleczniki, zamiast politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
8lena7-2 Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 17:24 Powód jest ten sam dla wszystkich polityków- prywata. Pamiętasz, jak Cimoszewicz przywrócił górnicze przywileje, bo chciał zostać prezydentem. Tym z Wiejskiej ,wydaje się, że wszyscy Polacy, to wierząca ciemnota, tak jak oni. Piłsudski mówił o klerze" Biorą, nic nie kwitują, żądają więcej". Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Było to tak ... 15.11.11, 16:32 W 1993 r. Rząd Suchockiej bez jakiejkolwiek konsultacji z kimkolwiek ( pomijając kler ) podpisał umowę konkordatową z Watykanem. Ten Rząd został odwołany 28 maja, a niestety Suchocka pełniąc funkcję premiera technicznego i łamiąc obowiązujące prawo podpisała konkordat 28 lipca. W październiku 1993 roku natomiast już odeszła w polityczny niebyt ale nadal z pieniędzy podatników była finansowana w Watykanie. Musiało upłynąć 5 lat, gdy znów do władzy doszła moherowa prawica. Podczas III kadencji 8 stycznia 1998 roku Sejm bez konsultacji społecznej wydał zgodę na ratyfikowanie konkordatu a Kwaśniewski ten haniebny dokument podpisał - może Jola mu kazała, tego nie wiemy. Też uważam, że referendum w tak ważnej i kosztownej dla podatników sprawie być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Było to tak ... 15.11.11, 17:56 Religia do szkół została wprowadzona w 1990 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Zgadza się .... 15.11.11, 18:01 ... faktycznie nieco wcześniej, bo przecież jakiś dowód wdzięczności i ukłon do kleru po okrągłym stole nowa władza musiała wykonać. Nawet prezydent zainstalował w klapie swojego garnituru wizerunek matki boskiej i paradował z nim nawet do toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Zgadza się .... 15.11.11, 18:10 A jednak nieco boli... kiedy ma się świadomość, że ministrem był wówczas Samsonowicz, a wice - Radziwiłł. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Było to tak ... 15.11.11, 18:01 Nie Jola mu kazala, ale zwyczajnie jego veto odrzucone by zostalo przez wiekszosc prawicową w Sejmie. Wiec po cholere mial vetowac? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Było to tak ... 15.11.11, 19:38 dla przyzwoitosci,żeby zachować twarz.ale jak się z Głodziem piło...... Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 17:26 Bo elity rządzące Polską wiedzą że bez aprobaty Krk nie dostaną się do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 18:23 zoil44elwer napisał: > Bo elity rządzące Polską wiedzą że bez aprobaty Krk nie dostaną się do nieba. W takim razie elity są źle poinformowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkur Pensje i emerytury przeciętnie o 50 zł mniejsze 15.11.11, 17:38 a rocznie jest to 600 zł. Tyle przeciętnie każdego podatnika kosztuje roczne Konkordat. Przez 35 lat pracy państwo zabiera ci na kler okrągłą sumkę 21 000 zł ( dwadzieścia jeden tysięcy zł ). Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: Pensje i emerytury przeciętnie o 50 zł mniejs 15.11.11, 18:26 Ateiści o tym wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Nie tylko wiedzą ale dokładnie liczą 15.11.11, 18:33 i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Pazernym z tacy nie wystarczy! 15.11.11, 18:07 wielkur napisał: > Podatników się łupi i to podatnicy powinni o czymś takim zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 18:31 Razi mnie to, że w większości Kościół stał się jak przedsiębiorstwo /a więc liczą się zyski/ i bardziej koncentruje się na materialnych a nie duchowych sprawach. Prawdziwych kapłanów coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick W kontaktach Bóg - Człowiek nie potrzebni są ... 15.11.11, 18:37 ... pośrednicy. Bóg ( jeśli istnieje) licencji na takie pośrednictwo nikomu nie dał. Uzurpatorów trzeba tępić. Odpowiedz Link Zgłoś
poinsencja Re: W kontaktach Bóg - Człowiek nie potrzebni są 15.11.11, 20:56 neoretronick napisał: > ... pośrednicy. Bóg ( jeśli istnieje) licencji na takie pośrednictwo nikomu nie > dał. > Uzurpatorów trzeba tępić. - Niestety jesteś w błędzie. Najgorzej jak wypowiada się na temat ten , który w temacie g.... wie . Wygoogluj se biblię i przeczytaj a potem się będziesz wymądrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki A gdzie się tyś dziubuś uchował, ... 15.11.11, 21:41 poinsencja napisała: ... > Niestety jesteś w błędzie. Najgorzej jak wypowiada się na temat ten , > który w temacie g.... wie . > Wygoogluj se biblię i przeczytaj a potem się będziesz wymądrzać. ... że nie wiesz, że biblię POŚREDNICY Pana Boga pisali. Szczególnie Nowy Testament to zleninizowana przez Szawła i zestalinizowana przez cesarza Konstantego wersja pierwotnego chrześcijaństwa. = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = „Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005) Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: W kontaktach Bóg - Człowiek nie potrzebni są 16.11.11, 00:28 poinsencja napisała: > > - Niestety jesteś w błędzie. Najgorzej jak wypowiada się na temat ten , który w > temacie g.... wie . > Wygoogluj se biblię i przeczytaj a potem się będziesz wymądrzać. Przykro mi poinsecja, ale nie masz racji. Czy wiesz co oznacza skała? Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Wcale nie musi , jest to tylko "wdziecznosc" ... 15.11.11, 19:05 Wcale nie musi , jest to tylko "wdziecznosc" za K.Wojtyle , ktorego pontyfikat kosztowal miliardy dolarow . Watykan zwrocil sie tylko z "prosba o wolne datki " . Chetnych jak widzisz nie brakowalo i nie brakuje . Odpowiedz Link Zgłoś
oficjalny_ateista Państwo najbardziej lubi dopieszczać kler 15.11.11, 19:44 Jakie tam becikowe, jaki tam internet, jakie tam lekarstwa, boska brama do nieba się liczy. PS. Czy pośrednik to aby na pewno ten ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Re: Państwo najbardziej lubi dopieszczać kler 15.11.11, 19:50 oficjalny_ateista napisał: > Jakie tam becikowe, jaki tam internet, jakie tam lekarstwa, > boska brama do nieba się liczy. > > PS. > Czy pośrednik to aby na pewno ten ? Bozki wydlubane w drzewie , namalowane na obrazach , odlane ze zlota nie slysza , nie widza i nie mowia . Ale ci , ktorzy stoja obok bozkow wiedza jak doic owieczki . A wiec to nie ten posrednik , szkoda ze nie wiedza . Odpowiedz Link Zgłoś
poinsencja Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 19:57 Dlaczego się tak nie wk....cie , że płacąc po kilkaset zł miesięcznie składki zdrowotnej - możecie liczyć na gó...aną opiekę medyczną począwszy od leczenia uzębienia na innej specjalistycznej opiece skończywszy ( polegniecie w kolejce po świadczenie )? Czemu nie biadolicie, że płacąc haracz ZUS-owi - będziecie mieć gó...ane emerytury? To jest ok?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oficjalny_ateista Ufff, finansowanie kleru jest całkowicie bezsensow 15.11.11, 20:20 To tak jakbyś wyrzucała pieniądze w błoto. KK podatków nie płaci, a przecież jest to instytucja ekonomiczna innego państwa w Polsce. Podatków nie płaci ale jej funkcjonariusze korzystają ze służby zdrowia, chodzą po ulicach i zdzierają bruk, dostają pensje i na starość renty i emerytury za nic. Służba zdrowia jednak ludzi leczy i jest potrzebna. Nie wiem czy boscy pośrednicy są do czegokolwiek potrzebni. Bóg (jeśli by istniał) nie sadzę aby dał komuś prawo do pośredniczenia miedzy nim a jednostką. Z moich składek wypłacane też są emerytury księżom i to też powoduje że ci którzy płacili składki przez całe życie mają relatywnie świadczenia mniejsze. Jest przecież konstytucyjny rozdział KK od Państwa i tego trzeba się trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
poinsencja Re: Ufff, finansowanie kleru jest całkowicie bezs 15.11.11, 20:52 Nie płacę tak horendalnych pieniędzy na KK jak na NFZ i ZUS. Do Kościoła mogę iść kiedy chcę i mogę uzyskać w należnym czasie taką posługę jakiej oczekuję. Nawet jeśli kasują za I Komunię czy Ślub to nie są te same summa summarum kwoty jakie łożymy na inne instytucje. Rozmowa z księdzem darmowa i lepsza od niejednej rozmowy z kasującym psychologiem. Jeśli chodzi o opiekę NFZ to zębów nie wyleczę - muszę bulić dodatkowo z kieszeni, od lekarza I kontaktu uzyskam tylko to co on uzna za stosowne mi dać by nie uszczuplić budżetu. Diagnostyka ? Lepiej nie pytać. Do specjalisty kolejki wielomiesięczne a nawet wieloletnie. I to wszystko za kilkaset zł miesięcznie :)! Co do ZUS to chyba nie muszę tłumaczyć:) A poza tym moi drodzy i tak jak trwoga to do Boga - wspomnicie kiedyś te słowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Ufff, finansowanie kleru jest całkowicie bezs 15.11.11, 21:31 Ty idziesz do kościoła to tam sobie płać, nic mi do tego. Zresztą za występy teatralne bilet trzeba wykupić. Ja z usług tej instytucji (tak jak oficjalny_ateista) nie korzystam w ogóle i nie bardzo rozumiem dlaczego jestem ciachany na kilkaset zł rocznie. Ty lubisz sobie rozmawiać z księdzem wiec sobie rozmawiaj. Możesz mu nawet oddać cały swój majątek, nic mi do tego. A ja nie mam z księdzem wspólnych tematów. Też uważam, że konkordat trzeba zlikwidować i opodatkować Kościół. Na darmozjadów nas nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Ufff, finansowanie kleru jest całkowicie bezs 15.11.11, 21:43 Ja nie korzystam z państwowej służby zdrowia a muszę za nią płacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
poinsencja Re: Ufff, finansowanie kleru jest całkowicie bezs 15.11.11, 21:53 Neoretronick, rozumiem cię i szanuję twój wybór ale zobacz, płacisz na NFZ stałą kasę a być może z tych pieniędzy nigdy nie skorzystasz tak jak nie korzystasz z usług KK. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 20:37 A bo to było tak: - byłiśmy komuną, najweselszą w całym baraku, ale...komuną. Obrzydliwą, znienawidzoną przez większość (z wyjątkiem aparatu waaadzy) i jedyną siłą wspierającą duchowo był KK (gnębiony przez komunę w sposób z premedytacją umiarkowany...byle nie przesadzić). KK wspierał też co niektórych lawinowo płynącymi datkami z Zachodu, bardzo chętnie przejmował rolę dystrybutora, sam tez się obłowił. - nastąpił krach komuny, do waaadzy doszły siły z innej paki, więc hiena KK natychmiast przyczaiła się przy żlobie wprowadzając kuchennymi drzwiami korzystne rozwiązania prawne, korzystne dla KK nowe święta (15 sierpnia), religię w szkołach, opłacanie nauczycieli religii z budżetu.... - waaadza jednak się wahała, raz prawica, raz lewica, ale lewica nie chciała wojny z KK, Oleksy z Kwaśniewskim prześcigali się w wyścigu do Papa Mobile i uściskach podczas pielgrzymek do Częstochowy ............................... I tak to się turlało, do czasów obecnych. Wyhodowano wrzoda na zdrowej tkance, wrzoda ZŻERAJĄCEGO TĘ ZDROWĄ TKANKĘ. Większość uregulowań prawnych wynika z Konkordatu, który jest umową MIĘDZYPAŃSTWOWĄ (Polska-Watykan), a zmiany takich umów, to wyższa szkoła jazdy. Cieszy, że Tusk z umiarem podchodzi do spraw finansowania zapędów sukienkowych, rydzolowi trochę obciął na jego fanaberie geotermalne, ale ŚOB burzyć nie będzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:15 A dlaczego państwo finansuje KRUS dla rolników o milionowych dochodach, dlaczego opłaca składki na ubezpieczenie zdrowotne, dlaczego państwo finansuje "lewych" rencistów i młodych emerytów, dlaczego władze Warszawy finansują "krytykę polityczną", dlaczego władze Warszawy finansują przedstawienie o Sławomirze Sierakowskim wpolityce.pl/wydarzenia/18120-czy-platformerskie-wladze-warszawy-kompletnie-juz-odlecialy-finansuja-spektakl-o-karierze-sierakowskiego...itp itd... ciekawe czemu niektórym przeszkadza tylko finansowanie kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:17 wpolityce.pl/wydarzenia/18120-czy-platformerskie-wladze-warszawy-kompletnie-juz-odlecialy-finansuja-spektakl-o-karierze-sierakowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:25 zygfryddezgryz napisał: itd... ciekawe czemu niektórym przeszkadza tylko finansowanie kościoła? Jest wiele marnowania naszych pieniędzy budżetowych. Jednak od czegoś trzeba zacząć. Nie mozna wszystkiego naraz ale jednak trzeba to zacząć. Bez pierwszego kroku nie będzie następnego. Pieniądze są potrzebne tu i teraz. Na razie jest sytuacja taka, że emeryt potrzebuje swojej emerytury. Rząd jednak potrzebuje tej jego emerytury bardziej. I emeryt przegrywa z państwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:28 ale nie zauważyłem abyś założyła wątek..dośc utrzymywania Sierakowskiego i spółki... dość dopłacania do wcześniejszych emerytur wojskowych i policjantów..dość utrzymywania oszukańczych rencistów...może od tego trzeba zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:36 masz rację - emeryt przegrywa z państwem, bo państwo corocznie wspaniałomyślnie oddaje Kościołowi należących do podatników 5 000 000 000 zł ( pięć miliardów zł ). Za nic ! Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:34 KRUS jest tematem odrębnym na FK. To jest temat o darmozjadach kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:35 a o innych darmozjadach...czemu tylko o kościelnych...inni są lepsi? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:37 Dobierzemy się do wszystkich darmozjadów. Zaczynamy od KK, a w drugim rzucie poleci KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:40 a gdzie w kolejce jest Sierakowski i "krytyka polityczna" hojnie opłacani z budżetu Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 21:46 A co Sierakowski nie płaci podatków ? Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 22:37 A jakie ma to znaczenie czy Sierakowski placi podatki czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Poaz tym wytłumacz mi dlaczego nie chcesz ... 15.11.11, 21:45 ... Kościół był tak jak wszystkie instytucje i obywatele opodatkowany ? Przecież takiemu katabasowi musi się śnić po nocach, że korzysta ze służby zdrowia i nie tylko, na niego płacą inni a on do niczego się nie dokłada. Czuje się jak ostatni darmozjad. A po co ma mieć takie poczucie frustrujące winy. Zapłaci i będzie się czuł pełnowartościowym obywatelem a nie jak darmozjad. jak widzisz z opodatkowania Kościoła płyną same korzyści dla wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Poaz tym wytłumacz mi dlaczego nie chcesz ... 15.11.11, 22:40 podobnie jak i z oskładkowania i opodatkowania rolników...podobnie jak i ze zmuszenia prawników do posiadania kas fiskalnych itp itd... widzę że stosujesz strasznie wybiórczą politykę i argumentację... jeśli państwo ma być uczciwe to powinno uczciwie traktować wszystkich.... Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick O nie nie nie .... 15.11.11, 23:01 Chodzi mi o sprawiedliwość społeczną, ponieważ nikt mi nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego pół Narodu, do których ja też należę, jest łupiona podatkami a pozostali (w tym Kościół) nie. Wszyscy powinny obowiązywać te same zasady. Albo wszyscy jesteśmy obywatelami, albo połowa jest do dojenia przez pozostałych darmozjadów i to jest właśnie sprawiedliwość społeczna. Niestety Ty też tego sensownie nie wyjaśniasz tylko usiłujesz tak jak inni za wszelką cenę zboczyć z tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: O nie nie nie .... 15.11.11, 23:05 Nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwość społeczna...jest sprawiedliwość albo jej nie ma... a społeczną to wymyślili komuniści.... Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: O nie nie nie .... 15.11.11, 23:16 No wiesz, w przyrodzie nie ma też czegoś takiego jak sprawiedliwość - jest jedynie walka o byt. Stąd też nie dziwię się, że przedstawiciele Kościoła tak bardzo bronią zagrabionych praw i zdobyczy materialnych. Chcą korzystać ze szpitali i służby zdrowia, ale już płacić jak inni nie chcą. Chcą jeść i żyć ale na koszt innych jak prymitywne zwierzęta. Jesteśmy ludźmi, którzy wyposażeni zostali w coś więcej niż animals, w rozum. To rozum nam podpowiada, że powinno być inaczej, zupełnie inaczej. Powinniśmy żyć i pracować oraz uczestniczyć w społeczeństwie na uczciwych zasadach a nie na wyzysku. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: O nie nie nie .... 15.11.11, 23:19 Pewnie masz rację tylko że to... mrzonki... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 22:51 Wiesz dziecko co to jest demokracja? Przedstawiciele wybrani demokratycznie tak zdecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 15.11.11, 22:54 Nie jestem Twoim dzieckiem z prostego powodu... "muł orła nie zrodzi"... łapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Drogi sawo cieszę się, że mnie nazywasz dzieckiem 15.11.11, 23:07 Zajrzyj do mojego profilu. Jestem starszy od ciebie. Niestety nie ma co zganiać na demokrację, bo akurat Konkordat Suchocka dogadywała z Watykanem nie mając do tego prawa. Po prostu złamała prawo ale cicho-sza, bo się Watykan obrazi. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Drogi sawo cieszę się, że mnie nazywasz dziec 15.11.11, 23:12 Jakoś Kwaśniewskiemu i Millerowi przez wiele lat to nie przeszkadzało...Palikotowi również.... przeszkadzali mu za to kiedyś homosie... pamiętam te hasła"zakaz pedałowania"... Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Drogi sawo cieszę się, że mnie nazywasz dziec 15.11.11, 23:29 Drogi sawo to chyba kierowałem do sawy. :))) Forum jest takim miejscem, że można podzielić się swoimi poglądami i to właśnie czynie. Mam do tego prawo, ponieważ żyjemy w państwie demokratycznym. Co da Kwaśniewskiego i Millera specjalnie mnie ich poglądy nie obchodzą, choć mam pretensje do pierwszego, że bezmyślnie podpisał umowę konkordatową która nakłada obowiązki tylko na jedną stronę. W tej umowie jedna strona jest dawcą a druga biorcą. To jest ewenement na skalę światową. Palikot ? Nie wiem, nie poznałem jeszcze tego człowieka na tyle aby móc jego oceniać. Wypowiadam się jedynie w sprawie zasadniczej dla finansów państwa. Wszyscy powinniśmy być jednakowo opodatkowani. Rozumiem że z moich podatków korzystają dzieci, staruszkowie ale nie rozumiem dlaczego zdrowe byki same nie płacą i przez całe swoje życie jadą na barkach innych podatników. To się musi zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Drogi sawo cieszę się, że mnie nazywasz dziec 15.11.11, 23:17 Ja nie zganiam na demokrację,po prostu stwierdzam fakt,że wydatki państwowe sa zatwierdzane przez wybranych demokratycznie przedstawicieli Suwerena,czyli obywateli Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Drogi sawo cieszę się, że mnie nazywasz dziec 16.11.11, 00:01 Zgadzam się, ale jak wybrani przegłosują że 2+2-=5 to dla efektu końcowego i tak nie ma to większego znaczenia. Na końcu brakuje 1 a wszyscy nawzajem się obwiniają. Dokładnie taki mechanizm obowiązuje w demokratycznym parlamencie. "a teraz poddamy pod głosowanie czy suma kątów w trójkącie równa się 180 stopni" Jedni za drudzy przeciw a senat uważa, że należy pójść na kompromis i przyjąć ku zadowoleniu wszystkich, że ta wartość wynosi 90 stopni. Pewnych prawd nie powinno głosować. Pewne prawdy powinno się przyjmować bez gadana i straty czasu. Tak właśnie jest z opodatkowaniem wszystkich. To nie jest sprawa do dyskusji. To jest sprawa do natychmiastowej realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc "ateisci" szukaja kozla ofiarnego ? 15.11.11, 23:10 sukcesy Donalda wkrotce obejrzymy w pelnej krasie stad te ostatnie eksperymenty z reakcjami spoleczenstwa na pewne wydarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Nie sądzisz, że trzeba żyć na uczciwych zasadach ? 15.11.11, 23:19 Czy brak opodatkowania jest taką uczciwą zasadą współżycia społecznego ? Czy wożenie się na plecach innych uważasz, że jest w porządku ? Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: Nie sądzisz, że trzeba żyć na uczciwych zasad 15.11.11, 23:24 nie nie jest w porządku.. ale nie kościół jest tu winien tylko rządzący, mnóstwo grup społecznych w Polsce żyje na koszt innych i jakoś nikomu to nie przeszkadza... teraz tematem przewodnim na forach w gaz.wyb. jest kościół..taka moda widać.... Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: Nie sądzisz, że trzeba żyć na uczciwych zasad 15.11.11, 23:38 A w którym miejscu ja obwiniałem o tę sytuację Kościół ? Wiadomo, każdy kroi na tyle na ile mu pozwalają. Tu nie chodzi o "walenie" w Kościół, tu chodzi o uczciwe zasady. W tej sytuacji jaka jest i Kościół też traci i może najbardziej. Ja nie chodzę do Kościoła co wcale nie oznacza, że mi Kościół przeszkadza. Przeszkadzają mi nieuczciwe zasady opodatkowania społeczeństwa. To samo przecież dotyczy rolników i KRUS. PS. Na odpisie w PIT-owym przecież KK zyskałby pewnie o wiele więcej i byłoby to bardziej sprawiedliwe nawet, jeśli od płatnych czynności kościelnych zapłaciłby podatek. Ale niech ten podatek zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Nie sądzisz, że trzeba żyć na uczciwych zasad 16.11.11, 00:56 To jest poprawna politycznie głupota Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Nie sądzisz, że trzeba żyć na uczciwych zasad 16.11.11, 01:02 Oczywiście nie komentuję Twojego postu,tylko obecną sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc gdy slysze "oburzonych" na niesprawiedliwosc w PL 15.11.11, 23:34 to zastanawia mnie dlaczego nie wymienia sie jeszcze pol miliona gryzipiorkow zwanych dla niepoznaki administracja panstwowa a tak na serio - obecny system jest bankrutem, chocby politycy niewiadomo co obiecywali probuja wiec ludziom dac zamiast chleba same igrzyska watpie, ze to Donaldowi i Palikotowi ten numer przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Re: gdy slysze "oburzonych" na niesprawiedliwosc 15.11.11, 23:47 Uzdrowienie finansów państwa zależy m.in. do spójnego systemu podatkowego obowiązującego wszystkich bez wyjątku obywateli. Tego się nie zrobi, powszechne ubóstwo spowoduje, że i taca będzie topniała. Zresztą już ponoć w zastraszającym tempie topnieje. Nie ma co wylewać kury z rosołem. Na opodatkowaniu wszystkich obywateli zyskamy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: gdy slysze "oburzonych" na niesprawiedliwosc 15.11.11, 23:52 a zeby nikt nie uciekl w szra strefe wszczepmy wszystkim czipy i wycofajmy gotowke (wszystkie transakcje beda elektroniczne i nikt nie oszuka fiskusa) ja dobrze widze w jakim kierunku to wszystko dryfuje - Palikot, byly czlonek Trilateral Commission, napewno wie o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryddezgryz Re: gdy slysze "oburzonych" na niesprawiedliwosc 15.11.11, 23:53 Postaraj sie głosić swoją "dobra nowinę' rządzącym... jakoś nie sądzę aby w piątkowych popierdółkach Tuska byłą mowa o uczciwszym opodatkowaniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 16.11.11, 01:20 Takich sytuacji być nie może www.se.pl/wydarzenia/kraj/KALISZ-daniel-bitke-DO-PROBOSZCZA-oddaj-moje-17-tys-zl_207371.html Odpowiedz Link Zgłoś
ma591in Re: Dlaczego państwo polskie musi finansować kler 16.11.11, 01:34 A może być i tak www.se.pl/wydarzenia/kraj/ksiadz-sprzeda-majatek-by-ratowac-szkoe_201100.html Część służy a część chce aby im służono. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Zamiast robić rozgłos, własciciel warsztatu 16.11.11, 07:31 powinien po cichu nająć jakiś Ukraińców i ściągnąć dług. Ja bym tak zrobił. M. Odpowiedz Link Zgłoś