Dodaj do ulubionych

przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,...

29.11.11, 19:36
...i chociaż jestem dość sceptyczny wobec Unii Europejskiej, to muszę powiedzieć jedno:
D O S K O N A Ł E !

Wykorzystał cały magazynek, każda kulka trafiała precyzyjnie w cel, a na dodatek wykorzystał doskonale nasze położenie poza strefą ojro, żeby zaproponować porządki wewnątrz tego, w czym nie bierzemy bezpośredniego udziału.

Na dodatek podyktował warunki polskiego wsparcia dla reformy strafy euro w postaci wszystkiego tego, na czym nam zależy, a więc samodzielności i suwerenności w kwestiach poruszanych w tej nieszczęsnej karcie praw podstawowych, a więc obyczajowych, światopoglądowych i podatkowych, czyli ograniczenie dyktatu Brukseli w tych dziedzinach.
No i oczywiście nowy traktat europejski, znoszący nieszczęsne ustalenia lizbońskie, które tak kompromitująco przegrali Kaczyńscy.

Kaczyński powinien zamknąć głupi dziób i przestać szczekać, bo jego rząd ani w jednym procencie nie było stać na taką akcję. Jestem dumny, bo Polska, która bez zahamowań wtrąca się w sprawy, poza którymi została postawiona - i zagrywa bodiczkiem w stosunku do takiej Wielkiej Brytanii czy Niemiec, a to wszystko z głową, koncepcją i godnością, to Polska która pokazuje - i ma - prawdziwą siłę.

Majstersztyk!!!!! Bredzińskie jojo i to kaczyńskie byle co powinno się zamknąć i się wstydzić, a nie powrzaskiwać i popluwać jak pijana przekupa. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i biję brawo.
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 19:43
      Jako leniwa z natury istota poproszę o link.
      • ave.duce Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 19:46
        Jako leniwa genetycznie > proszę uprzejmie: www.msz.gov.pl/files/docs/komunikaty/20111128BERLIN/radoslaw_sikorski_polska_a_przyszlosc_ue.pdf
      • cookies9 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 19:51
        Faktycznie jest bardzo dobre.Gratulacje dla min.Sikorskiego.

www.msz.gov.pl/files/docs/komunikaty/20111128BERLIN/radoslaw_sikorski_polska_a_przyszlosc_ue.pdf
        • kzet69 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 22:25
          Rzeczywiście super tekst, Sikorski wystąpił jako rzecznik najbardziej żywotnych interesów polskiej racji stanu. Wielkie brawa.
    • gold-kalasznikow Sikorski nie myśli po polsku 29.11.11, 19:47
      niestety!
      • sclavus Re: Sikorski nie myśli po polsku 29.11.11, 19:57
        Chcesz w Polsce Budapeszt robić, gołde?, że się zbroisz???
        PeeS - założę się, żeś nie przeczytał tego wystąpienia a niestety, masz zawsze na podorędziu (nomen, omen) :D:D:D
        PeeS2 - całkowicie się zgadzam (po przeczytaniu) z piq'iem!!
      • calun_torunski a po jakiemu jest "gold-kalasznikow" ??? 29.11.11, 19:58
        bo na pewno nie po polsku
      • dupetek Niestety 29.11.11, 20:06
        Gołda jak każdy degenerat działa na szkodę rodaków! Typowy anty Polak dążący do pogrążenia Polski w nędzy i dziadostwie.
    • ryza_wyspa Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 20:02
      Ryżaku, takim jak ty wydaje się, że Polska może wybierać, czyją strefą wpływów chce zostać. W rzeczywistości Niemcy podziela się wpływami z Rosją sprawiedliwie po połowie i Radkowe włazodupstwo nic nie pomoże.
    • remez2 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 20:22
      Polityka jest często sztuką osiągania równowagi między tym, co pilne, a tym co ważne.
      Sądzę, że raczej między tym, co potrzebne, a tym co możliwe.
    • hordol zielona wyspa tonie i strach w oczy zagląda? 29.11.11, 20:50

• platfusy.do.paki Tonie ... 29.11.11, 23:21
        zostało nam jeszcze napinanie narcyza Sikorskiego, które za 6 tygodni zostanie całkowicie zapomniane.

Kraj, w którym Chińczycy obecnie upatrują rezerwuaru taniej siły roboczej i który nie ma żadnych własnych technologii, które odniosłyby komercyjny sukces, jest skazany na drugą albo trzecią ligę.

Chyba, że wszyscy zadołują do naszego poziomu, wtedy rzeczywiście możemy sobie wyrobić pozycję w takim skansenie. Ale na to bym nie liczył.

To, co robi obecnie rząd PełO to jest uporczywa praca na rzecz zmarnowania potencjału całego młodego pokolenia.
    • hordol niech mi ktos wytłumaczy dlaczego ....???????? 29.11.11, 20:55
      prawdomierz.onet.pl/aktualnosci/europosel-alarmuje-zloty-mocno-traci-do-euro,1,4936707,artykul.html
    • mike.recz Może się mylę ale chyba po raz pierwszy jakiś 29.11.11, 21:14
      Polak w ramach Unii zgłosił tak mocne, jasne i spójne żądanie Polski wobec jej kształtu.

Jestem pod wrażeniem.
      • waldi_hej Re: Może się mylę ale chyba po raz pierwszy jakiś 29.11.11, 21:29
        Tylko dlaczego za mnie ma się wypowiadać "jakiś Polak" na ziemi obcej?
        • mike.recz Re: Może się mylę ale chyba po raz pierwszy jakiś 29.11.11, 21:35
          waldi_hej napisał:

> Tylko dlaczego za mnie ma się wypowiadać "jakiś Polak" na ziemi obcej?

Ponieważ ten "jakiś Polak" po raz drugi z rzędu dostał od narodu polskiego mandat zaufania
          upoważniający go do wypowiadania się na całym świecie w imieniu państwa polskiego.
        • klara551 Re: Może się mylę ale chyba po raz pierwszy jakiś 29.11.11, 23:50
          A na salony zagraniczne wpuścili by pana? Ba,na ziemi naszej też ma pan niewiele po za banałami do powiedzenia. Więc po co to rozgoryczenie?
          • waldi_hej Re: Może się mylę ale chyba po raz pierwszy jakiś 30.11.11, 01:07
            Ale ja sie nie pcham na zadne salony. Polski min. spraw zagranicznych wypada zalosnie np. wypominajac Krzyzakow Niemcom. Co to ma byc? Przechwalki ze 600 lat temu wygarlismy jakas bitwe na polu? Nastepna rzecz powstrzymanie muzulmanow pod Wiedniem? Jakbym byl niemieckim Turkiem to bym wyszedl z sali. Gadanie po Niemiecku? Niepotrzebny gest poddanstwa, nikt tak nie robi (ok papiez: poszdrafiam polakuff). No a co do tresci ekonomicznych, to co moze miec do powiedzenia taki politikier (jak sie sam nazwal). W Niemczech maja od tego specjalistow.
    • marcinorlos Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 21:22
      Nie jesteś jedynym , który tak twierdzi. Skoro nawet niektórzy Niemcy to potwierdzili. Ale powiedzmy sobie szczerze - w Niemczech ta przemowa nie zrobiła tyle szumu co w Polsce. Podniecamy się tym za bardzo.

---

www.lorient.pl/
      Sztukateria Elewacyjna
      Noclegi Gdynia
      Noclegi Kraków
      • x2468 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 22:19
        I dlatego tak dużo się o niej mówi?
        www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/11/polands-appeal-germany
        www.welt.de/debatte/kommentare/article13741449/Am-Rande-des-Abgrunds-muss-Deutschland-fuehren.html
        Takich artykułów jest dziesiątki.
      • klara551 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 23:54
        My podniecamy się tym,że Sikorski przemawiał. Niewielu przemówienia wysłuchało,a jeszcze mniej wie o czym mówił,ale ponarzekać można. Pogrozić kaczą łapką też.
    • adams96 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 21:36
      Chyba ANGOLE jednak nie zrozumieli naszego geniusza i odpowiedzieli mu nawet w prasie.Mozna to przeczytac po angielsku bo pan Sikorski składal propozycje tez po angielsku.
    • wkkr gratuluję! Nic dodać, nic ująć.... 29.11.11, 21:51
      dla takich postów warto na forum zaglądać.
    • kum.z.antalowki Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 22:11

zwięzłe, klarowne, przekonujące i bardzo konstruktywne

• basia.basia Ja też przeczytałam. Świetne! 29.11.11, 22:26
      I podobało mi się też bardzo, że wplótł w przemówienie trochę historii
      Polski i uprzytomnił niektórym kilka znaczących wydarzeń:)
      • remez2 Re: Ja też przeczytałam. Świetne! 29.11.11, 22:34
        basia.basia napisała:

> I podobało mi się też bardzo, że wplótł w przemówienie trochę historii
        > Polski i uprzytomnił niektórym kilka znaczących wydarzeń:)
        Zwłaszcza skutek uchwalenia konstytucji 3 maja.
        • ave.duce Re: Ja też przeczytałam. Świetne! 30.11.11, 14:13
          remez2 napisał:

> Zwłaszcza skutek uchwalenia konstytucji 3 maja.

Możesz jaśniej?
          • kum.z.antalowki Re: Ja też przeczytałam. Świetne! 30.11.11, 15:59
            remez2 napisał:

> Zwłaszcza skutek uchwalenia konstytucji 3 maja.

Najwidoczniej remez 2 z jakiegoś powodu postanowił nie odróżniać "niebezpieczeństwa spóźnionej reformy" od skutku samej reformy.

www.msz.gov.pl/files/docs/komunikaty/20111128BERLIN/radoslaw_sikorski_polska_a_przyszlosc_ue.pdf

"Niebezpieczeństwa spóźnionej reformy
            /.../
            Polska zdołała się w końcu zreformować. Uchwalona 3 maja 1791 r. konstytucja zniosła zasadę jednomyślności, zunifikowała państwo i stworzyła stały rząd. Ale reformy zostały wprowadzone zbyt późno. Przegraliśmy wojnę w obronie konstytucji i w wyniku rozbioru z 1795 r. Polska zniknęła z mapy świata na ponad sto lat.
            Jaki jest morał tej historii? Nie wolno stać w miejscu, gdy świat wokół się zmienia i rosną nowi konkurenci. Nie wystarczy polegać na instytucjach i procedurach, które sprawdziły się w przeszłości. Stopniowe zmiany to za mało. Nawet zachowanie dotychczasowej pozycji jest uzależnione od podejmowania odpowiednio szybkich decyzji.
            Uważam, że mamy obowiązek oszczędzić naszej wspaniałej unii losu, jaki spotkał Jugosławię oraz dawno minioną Rzeczpospolitą Obojga Narodów."

• ave.duce Re: Ja też przeczytałam. Świetne! 30.11.11, 16:51
              Dlatego poprosiłam o "dojaśnienie" :)
              • ave.duce Nie doczekam się :( 30.11.11, 21:31
                No cóż, trudno.
    • manny-jestem Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 23:05
      piq napisał:

> ...i chociaż jestem dość sceptyczny wobec Unii Europejskiej, to muszę powiedzie
      > ć jedno:
      > D O S K O N A Ł E !

Wolne zarty.
      • ave.duce Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 16:52
        Ok, do czego się przyczepisz?
        • manny-jestem Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 19:31
          Do wszystkiego.
          • ave.duce Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 19:43
            Czyli norma.
            • manny-jestem Open your mind 30.11.11, 19:53
              Przeczytaj choc wstepny fragment o Jugoslawii i zastanow sie nad ta analogia do UE. Jesli rzeczywiscie wciaz uznasz ze ta analogia jest trafna a nie na poziomie przedszkolaka to miedzy nami jest po prostu tak wielka bariera w podejsciu do rozumienia tekstu ze nie da sie dyskutowac.
              • ave.duce Re: Open your mind, Manny... 30.11.11, 21:30
                Zdecyduj się: nie odpowiada Ci analogia (jest trafna czy nie jest?)... czy jej poziom?
                • manny-jestem Re: Open your mind, Manny... 30.11.11, 22:05
                  Jedno i drugie.
                  • piq podpowiem ci, Manny,... 30.11.11, 22:18
                    ...rzecz dotyczyła skutków nadużywania zaufania w sytuacji posiadania wspólnej waluty. Teraz lepiej?
                    • manny-jestem Jesli naprawde uwazasz 30.11.11, 22:33
                      ze rozpad Jugoslawii mozna porownac do rozpadu strefy euro to wybacz, ale naprawde nie ma mozliwosci jakiejkolwiek rozmowy.

Sugestia ze problemy zwiazane z rozpadem Jugoslawii spowodowane byly odejsciem od denara jest po prostu absurdalna. Nie da sie tego w zaden sposob uzasadnic.

Zastanow sie Piq czy ta Twoja fobia nie pomieszala troche Twojego procesu argumentacji.
                      • piq tak to jest, jak się nie czyta... 01.12.11, 02:20
                        ...lub nie rozumie czytanego tekstu. Tam nic nie ma o odejściu od dinara, tam jest o nadużyciu zaufania w sytuacji, gdy mając wspólną walutę państwa prowadzą własne polityki bez oglądania się na konsekwencje - oraz o tym, do czego prowadzi nadużycie zaufania przy wspólnej walucie i jak łatwo to zrobić, gdy nie ma mechanizmu kontrolnego. W cytowanym przez Sikorskiego przykładzie chodzi o napędzenie inflacji w całej strefie dinara przez jedno państwo - to które nadrukowało sobie dinarów. Czyli zrobiło sobie dobrze na koszt innych. Trzeba było przeczytać dalej (albo zrozumieć to, co już przeczytałeś).
                        • manny-jestem Kto nie czyta ten nie czyta 01.12.11, 04:26
                          Poczatek przemowienia:

"Pozwólcie, że zacznę od anegdoty.
                          20 lat temu, w 1991 roku, pojechałem jako dziennikarz do Federalnej Republiki Jugosławii.
                          Gdy przeprowadzałem wywiad z prezesem Republikańskiego Banku Chorwacji, ktoś do niego
                          zadzwonił z wiadomością, której znaczenie nie było do końca jasne. Otóż przekazano mu, iż
                          parlament innej republiki Jugosławii, Serbii, chwilę wcześniej przegłosował dodruk
                          nieuprawnionej ilości wspólnej waluty - dinarów.
                          Odkładając słuchawkę bankier powiedział: „To jest koniec Jugosławii.”
                          Miał rację. Jugosławia rozpadła się. Rozpadła się również „strefa dinara”. Wiemy, co
                          nastąpiło potem. Sprawy dotyczące waluty, mogą byd sprawami wojny i pokoju, życia
                          i śmierci federacji.

Widzisz co chcesz. Moj wniosek ze Sikorski porownuje rozpad strefy euro do rozpadu strefy dinara jest jak najbardziej na miejscu a jest poglad kompletnie absurdalny bo pomimo swietnej brzmiacej anegdotki sprawy waluty w rozpadku Jugoslawii mialy zerowe znaczenie.
                          Dzisiaj Chorwacja, Serbia i Macedonia mają własne waluty.
                          Czarnogóra i Kosowo posługują się euro, mimo że nie są w strefie euro. Bośnia i Hercegowina
                          ma nawet „wymienialną markę”, której kurs jest zależny od euro.
                          Zaskakująca historia. Nie integracji, lecz dezintegracji europejskiej.
                          Dezintegracji, która nastąpiła straszliwym kosztem życia ludzkiego. Region ten dopiero teraz
                          powoli powraca do europejskiej rodziny.
                          Los Jugosławii pokazuje nam, że pieniądz, pełniąc funkcję techniczną jako „środek wymiany”,
                          symbolizuje jedność lub jej brak."

www.poglos.org/artykuly/51/Polska-a-przyszlosc-Unii-Europejskiej
                          • manny-jestem Sorry 01.12.11, 04:28
                            komentarz wszedl mi w srodek cytatu.
                            • piq Re: Sorry 01.12.11, 16:40
                              forum.gazeta.pl/forum/w,28,131125742,131184221,to_rozmawiaj_sobie_chlopczyku_ze_sciana_.html
                  • ave.duce Re: Open your mind, Manny... 01.12.11, 15:21
                    Nic Ci się nie podoba w tym wystąpieniu, prawda? "Dyskusja" nie ma sensu.
                    Ale im silniejsza UE i €, tym większa konkurencja dla USA i $. Bilans musi wyjść na zero ;)
                    Znasz dane o wymianie handlowej między Polską a USA i między Polską a krajami UE?
                    Pewnie znasz, więc podaj mi je łaskawie.
      • sclavus Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 22:31
        To znaczy tylko jednio: nie czytałeś!!
        Znasz z opowiadań... hihihi...
    • szmul.bender Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 29.11.11, 23:41
      Skoro ci sie spodobalo to nie jestes patriota
    • wyksztalciuch do piq; 30.11.11, 00:06
      Uprzedziłeś mnie.
      Chciałem założyć taki wątek z prawie takim samym tekste.
      Ja nie należałem nigdy do entuzjastów Sikorskiego ale dawno już nie słyszałem TAKIEGO przemówienia polskiego polityka /takiej rangi/.
      Pisiory, zamknąć dzioby. Mieliscie szansę żeby milczeć.
    • chateau Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 00:12
      Jak mam wobec Sikorskiego mieszane uczucia tak chylę czoła przed jego wystąpieniem.
      Zarówno za treść jak i za formę.
    • obraza.uczuc.religijnych Kiedyś nie wyobrażałem sobie że to napiszę 30.11.11, 08:19
      ale: brawo Sikorski.
      • titerlitury Re: Kiedyś nie wyobrażałem sobie że to napiszę 30.11.11, 08:34
        Też nie jestm jego fanką, ale nie da sie ukryc, że przemówienie jest doskonałe. Śmiałe, mocne i w jak najlepiej pojmowanym interesie Polski i Europy. Mam wrażenie, że krytycy go nie przeczytali, lub nie zrozumieli.
        • ex.mila Już się u Paradowskiej wszyscy zachwycili 30.11.11, 08:38
          tym wystąpieniem Sikorskiego, więc dobrze jest.
    • zadrawoku owszem dla zaprzańców jest doskonałe! 30.11.11, 08:23
      Dla Polski i Polaków łamie polską rację stanu!!!!!!!!!!!!
      • titerlitury Re: owszem dla zaprzańców jest doskonałe! 30.11.11, 08:33
        a byłabayś uprzejma wskazać te punkty nprzemówienia, w których wspomniana racja stanu została złamana? Tak ze dwa-trzy chociaż.
      • sclavus Napisz.... 30.11.11, 14:19
        cóś wię cej o tej racji....
        Bo bez tego, to zabełkotałeś... jak kaczka... :D
    • kotek.jaroslawa Najlepszy dowód: 30.11.11, 09:48
      Najlepszym dowodem klasy tego wystąpienia jest już sam fakt natężenia ataku ze strony PiS(a) i PiS(b). Bo - parafrazując - drodzy niespełnieni, mówić to trzeba umić. A różnica między wystąpieniem Radka, a pokrzykiwaniami i wygrażaniem piąstkami wiadomo-kogo jest rażąca.
    • l_zaraza_l Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 13:31
      Także przeczytałam z uwagą i wielką przyjemnością. Żadnego "pitu-pitu", pięknie, mądrze, konkretnie....
      Przejdzie do podręczników historii, i to niezależnie od tego, jak potoczą się losy UE.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 13:46
        Fotyga Anna piękniej mówiła. Poza tym jej związki z Niemcami są silniejsze poprzez jej niemieckich rodziców.
        • l_zaraza_l Re: Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 14:09
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Fotyga Anna piękniej mówiła. Poza tym jej związki z Niemcami są silniejsze popr
          > zez jej niemieckich rodziców.

Oraz tańczyła także pięknie i była powszechnie lubiana za swoją otwartość i ciepłe podejście do ludzi.
          Są chwile, kiedy fakt, że czas mija, dzięki czemu pewne rzeczy staja się "byłymi", nie boli tak bardzo :)))
          • sclavus Re: Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 14:22
            ... i jakie przepiękne miny przy tym robiła....
            Fotyga z minami, też przejdzie do historii (na szczęście, do historii przez małe 'h')
            • l_zaraza_l Re: Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 14:42
              sclavus napisał:

> ... i jakie przepiękne miny przy tym robiła....
              > Fotyga z minami, też przejdzie do historii (na szczęście, do historii przez mał
              > e 'h')

Ale szczerze było mi jej żal, gdy skarżyła się, że jest taka poraniona (polityką zagraniczną Sikorskiego):
              Człowiek o moim życiorysie jest naprawdę głęboko poraniony przyglądaniem się temu, co się dzieje z polską polityką zagraniczną - powiedziała Anna Fotyga, kandydatka na ambasadora RP przy ONZ podczas przesłuchania jej przez sejmową Komisję Spraw Zagranicznych.
              Nie wiem czy poranienie polityką jest gorszym cierpieniem czy może zryty beret...
              • sclavus Re: Także przeczytałam z uwagę 30.11.11, 15:42
                według mnie - zryty beret...
                Poza tym (phi!) ja też mam życiorys.... I co? I nic? ... nawet min nie robię :P
    • zapijaczony_ryj Przetłumacz to naczelnemu idiocie! 30.11.11, 15:08
      piq napisał:

> ...i chociaż jestem dość sceptyczny wobec Unii Europejskiej, to muszę powiedzie
      > ć jedno:
      > D O S K O N A Ł E !
      >
    • ryza_wyspa Żadnej Europy nie będzie 30.11.11, 15:19
      Pragnę uspokoic wszystkich eurosceptyków. Europa nie składa sie z samych postkolonialnych narodów przyzwyczajonych od stuleci do włażenia w d... silniejszym od siebie tak w kraju, jak za granicą. Narody, które mają trochę więcej poczucia godności i narodowej dumy niż Polacy, nigdy nie zgodzą się na dominację Niemiec w jakichkolwiek sprawach poza gospodarką.

UE właśnie się wali i międlenie jęzorem tego nie zmieni. I bardzo dobrze.
      • ryza_wyspa Streszczenie wystąpienia Radka 30.11.11, 15:25
        Wystąpienie R. Sikorskiego w Berlinie można streścić w następujący sposób:

Pod Twoją obronę uciekamy się,
        święta niemiecka rozdawicielko,
        naszymi prośbami racz nie gardzić
        w potrzebach naszych,
        ale od wszelakich kryzysów
        racz nas zawsze wybawiać,
        pani zamożna i dobroczynna.

Taka prawda.
        • sclavus Re: Streszczenie wystąpienia Radka 30.11.11, 15:39
          Twoja!
          Głupia!!!
          Lub, jeśli wolisz, trzecia tischnerowska.....
        • piq jeśli tow. ryza_wyspa tak to rozumie,... 30.11.11, 21:10
          ...to tylko potwierdza przynależność państwową jej tow. oficera prowadzącego.
    • prawie_magister Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 15:42
      piq napisał:

> ć jedno:
      > D O S K O N A Ł E !
      • sclavus Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 16:02
        Nie wystarczy ci, że ty rozumisz??
        Tak jak chcesz, co oczywiste....
        • prawie_magister Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 16:04
          no to jak wystarczy że ja rozumie , po co wypisujesz te swoje idiotyczne myśli?
          posłuchaj co mądrzejsi powiedzą.
          • cookies9 Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 19:45
            >posłuchaj co mądrzejsi powiedzą.<

Kaczyński i Fotyga:-))) i na dodatek Jojo B. suuper umysły...
            • witekjs Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 20:18
              Przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego, z zainteresowaniem i dużą przyjemnością.
              Na tym tle wystąpienia PiSowców, łącznie z Dornem są kompromitujące.
              Smutne jest to, że dla wielu ludzi są w dalszym ciągu autorytetami,"suuper umysły"...

www.tvn24.pl/-1,11294,1726055,,,sikorski-chce-iv-rzeszy-oczekuje-jego-dymisji,raport_wiadomosc.html

cookies9 napisała:

> >posłuchaj co mądrzejsi powiedzą.<
              >
              > Kaczyński i Fotyga:-))) i na dodatek Jojo B. suuper umysły...
          • piq "prawie" czyni wielką różnicę... 30.11.11, 21:07
            ...np. w rozumieniu tekstu. Jeśli nie widzisz polskiej propozycji innego podziału Ojropy, innego układu sił oraz warunków (istotnych dla zachowania polskiej tożsamości narodowej), które postawił Sikorski - i to wszystko będąc poza strefą ojro! - to rozumiesz z tego tyle samo, co zapijaczonyryj, czyli bardzo nie wszystko. Sikorski postawił Niemcom wymagania i warunki, prawie_magistruniu, a nie lizał im fajkę.
            • manny-jestem Re: "prawie" czyni wielką różnicę... 30.11.11, 21:16
              Piqu, sorry, ale w zaslepiniu pro-PO straciles nie tylko kontakt z rzeczywistoscia , ale takze prosta sztuke rozumienia tekstu :(((
              • piq to w końcu, manny, jestem qrvvinistą... 30.11.11, 21:40
                ...czy platfusem? Bo jakoś usiłujesz mnie szufladkować i przekładasz mnie z ogromnym nakładem intelektualnej bezsilności z szufladki do szufladki. Jakoś nie przeczytałem ani jednego merytorycznego wpisu w tej sprawie z twojej strony, powołałeś się tylko na Jarosława, który w kwestiach międzynarodowych jest kompletnym zerem (patrz negocjacje traktatu lizbońskiego).
                • manny-jestem Mowiac o intelektualnej bezsilnosci 30.11.11, 21:46
                  To dlaczego niby nie moglby korwinista wspierac PO? Chocby po to aby dac upust swojej chorobliwej niecheci do Jarkacza?

JA Ciebie mam zaszufladkowanego dokladnie w jednym miejscu- wsrod opetanych antykaczofobia.

Nie przypomina sobie abym napisal cos co by sie z tym niezgadzalo. Co dalej niepamietam abys Ty cos takiego napisal.

A co do wystapienia Sikorskiego to mam watpliwosci czy nadaje sie na to aby tracic czas aby w ogole sie nim glebiej zajmowac. Jak ktos lubi wystapienia na poziomie przedszkola to sie moze zachlystywac do upadlego.
                  • piq nie jestem antykaczofobem,... 30.11.11, 22:10
                    ...tylko kaczofobem, manny, albowiem uważam (i mam powody) jego działalność za niemalże (?) agenturalną. Jarosław pilnuje, żeby w Polsce nie zaistniała porządna silna prawica zdolna koncepcyjnie do rządzenia i wygodnie (dla kogoś) kanalizuje sporą część tradycjonalistycznego elektoratu. Jego działania przy negocjacjach traktatu lizbońskiego zakrawają na sabotaż, jeśli nie były skrajną niekompetencją, jego rząd był rządem pyskowania a nie roboty, a ani jednemu komuchowi nie stała się krzywda. Kaczyński specjalnie przypilnował, żeby wyrwać zęby ustawie lustracyjnej już po uchwaleniu, a najchętniej pozamykałby do pudła nie komuchów, tylko kolegów (byłych) z opozycji.

A jeśli chcesz się wypowiadać na jakiś temat - np. przemówienia Sikorskiego - to warto coś o tym temacie wiedzieć. No ale jeśli to dla ciebie za trudne (aka "szkoda tracić czas") to nie mam z tobą o czym rozmawiać. Zresztą od jakiegoś czasu nie przykładasz się do argumentacji.
                    • manny-jestem Prawda ze sie nie przykladam 30.11.11, 22:21
                      bo nie widze sensu. Jesli powazny gosc dostaje orgazmu z powodu przemowienia ktorego wstydzic sie powinien dzieciak, tylko dlatego ze wypowiedzial sie o niej krytycznie polityk ktorego on strawic nie moze, to niby dlaczego mialbym inwestowac czas w jakas powazniejsza argumentacje? Przeciez i tak muru nie przebije.
                      • piq nadużywasz mojej sympatii, manny,... 01.12.11, 02:28
                        ...i najwyraźniej nie masz żadnych argumentów, albo nie umiesz ich znaleźć. A jest ich trochę, manny. Jak już dojdziesz do rozumu, to może zdasz sobie sprawę, że dotychczas tylko ja uzasadniłem swoje zdanie na ile potrafiłem. Ty pisząc powyższy swój post napisałeś po prostu, że jestem bezmyślnym debilem. To kończy rozmowę, manny, nie zamierzam z tobą dyskutować. Spadaj.
                        • manny-jestem No coz 01.12.11, 04:49
                          nic wiecej po Tobie od dawna sie nie spodziewalem. Widac fobia nawet z czlowieka inteligentnego w koncu zrobi matola.

A co do naduzywania sympatii to zauwaz kto od dawna pozwala sobie na docinki i kto to tolerowal.

Potwierdziles jedynie ze to co napisalem powyzej ze rozmowa ostatnio latwiejsza za murem o po prostu fakt.
                          • piq to rozmawiaj sobie, chłopczyku, ze ścianą,... 01.12.11, 16:39
                            ...i proszę mnie i moje posty na przyszłość ignorować, bo po co masz się wysilać.
                            • manny-jestem Mysle ze tak bedzie najlepiej 01.12.11, 17:28
                              Z przedszkolakami nagadalem sie jak bylem w przedszkolu. Tam tez zdazylem sie nauczyc ze slowna agresja, kazda zreszta agresja, to zwykle dowod ze sie trafilo w czuly punkt i podswiadome przyznanie racji.

Wylecz sie z fobi. Zobaczysz ze Ci na zdrowie wyjdzie a przede wszystkim dobrze na umysl zrobi.
                              • piq psychoanalizę, jak widzę, też przerobiłeś... 01.12.11, 18:52
                                ...w tym przedszkolu, za to nie nauczyli cię, co znaczy słowo "ignorować". Ale pewnie dla ciebie jednego nie chcieli się wstrzymywać z programem kosztem edukacji pozostałych przedszkolaków. Spróbuj jeszcze raz, przeczytawszy wprzódy odpowiedni słownik: ignoruj mnie i moje posty, bo po co masz się wysilać.
                                • manny-jestem Wolnosc i Wlasnosc 01.12.11, 19:07
                                  czy to nie Twoje motto? Ty mozesz chciec zbym ignorowal. Ja moge nie chciec. Czyzbys chcial to ignorowanie na mnie wymusic?

W tej calej dyskusji zrozumialem wreszcie co mnie najbardziej drazni u kolibrowcow czy tez bylych kolibrowcow.

Otoz oprocz jednego zaden nie jest w stanie przyznac ze interlokutor moze miec racje. Jak cos nie tak to zwykle siega sie po agresje. A przepraszam to juz nawet nie przyjdzie do glowy.

Zawiodlem sie Piqu na Tobie. Przypuszczam ze to obupolne. Trudno. Poniewaz jednak szanuje wolnosc innych to dopelnie od tej pory Twoja prosbe i bede Twoje posty ignorowal.
                                  • piq twój wybór, nie mój,... 01.12.11, 19:55
                                    ...ja ci tylko poddałem propozycję, skoro uznałeś mnie za debila:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,131125742,131163700,Prawda_ze_sie_nie_przykladam.html
                                    ...i matoła:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,131125742,131167339,No_coz.html
                                    ...żebyś się nie męczył. Nie ma zamiaru ci dyktować, manny, co masz robić zwłaszcza na otwartym forum, mogę co najwyżej doradzić. I to właśnie napisałem. Jeśli postanowiłeś się obrazić - twoja sprawa. Rób sobie co chcesz.

Jeśli sięgnąłbym po agresję, to by poleciały wióry, manny, jak z blonga, hasza, dokowskiego albo tyu. Do agresji jest jeszcze naprawdę daleko.

Nie jestem korwinistą, choć głosowałem na JKM, ale jeśli masz potrzebę nalepienia nalepki, to nalepiaj. Racji nie przyznaję tylko z tego powodu, że ktoś sobie coś ubzdurał nie dowiódłszy w ani jednym poście swojego zdania (czy też nie obaliwszy mojego). A ty tutaj, manny, nie miałeś ani jednego merytorycznego wpisu. Oprócz słowa "ignorować" doczytaj sobie jeszcze na temat słowa "merytoryczny". Albo nie, jeśli nie chcesz.
                                    Nie mam cię też za co przepraszać, ponieważ nie użyłem np. słowa "matoł" ani nie napisałem nigdy, że jesteś bezmyślnym pisdogłowcem. Ty do mnie coś podobnego napisałeś, ale ja się nigdy nie obrażam, manny, gdyż mężczyzna albo wybacza, albo ubija. Czego cię pewnie w tym przedszkolu nie nauczyli.
                                    • manny-jestem retoryka 01.12.11, 21:08
                                      erystyka i tak dalej. Dales link do mojego postu gdzie niby napisalem ze jestes debilem ... tylko tam nic takiego nie ma.

Sorry Piq. Napisalem jasno. Rozmawiac merytorycznie to moge z ludzmi pozbawionymi fobii i potrafiacymi przyznac racje. Bo zdecydowanie bardziej po mesku jestes przeprosic i przyznac racje niz ten typowo lukowo-nicponiowaty bzdet ktorym konczysz swoj post. Nie mowiac juz o manipulacji ze to niby Ty masz za co sie obrazac i wybaczac albo jakies smieszne sugestie ze ja sie niby o cos obrazilem wyrazajac zgode na Twoja prosbe zebym Cie ignorowal.
                                      • piq tjaaa, widzę że do matoła się przyznajesz,... 02.12.11, 01:46
                                        ...a debilem nazwałeś mnie tu:
                                        >tylko dlatego ze wypowiedzial sie o niej krytycznie polityk ktorego on strawic nie moze

To tak jak ja bym napisał o tobie:
                                        >tylko dlatego ze wypowiedzial to polityk ktorego on strawic nie moze

Tylko że ja wykładam - może od biedy ale przynajmniej usiłuję - argumenty, a ty swoje przekonania, żeby nie powiedzieć uprzedzenia. Dlatego wolę być debilem, skoro już nim zostałem.
                  • sclavus Re: Mowiac o intelektualnej bezsilnosci 30.11.11, 22:22
                    Tak jak nie wolno mówić, że coś śmierdzi, nie zadając sobie trudu powąchania... tak nie wolno mówić o tekście, którego się nie przeczytało, że jest na poziomie przedszkola :D
                    Co zaś szufladkowania się tyczy, to mam cię w jednej specjalnej... ?:D:D:D
                    Pees - poćwicz troszkę oetografii - nie kompromituj się dłuższymi niż jedna linijka tekstami - za dużo błędów w twoich wypocinach, żeby je tłumaczyć literówkami.
                    Marny jesteś!
          • sclavus Re: przeczytałem całe przemówienie Sikorskiego,.. 30.11.11, 22:15
            Mądrzejsi od ciebie?
            Z przyjemnością!
    • mariner4 Przemówienie jest świetne! 30.11.11, 19:56
      fakty.interia.pl/prasa/news/economist-historyczna-zmiana-polska-to-znaczacy-gracz,1728670
      PISowski motłoch chce nas skłócić z całą Europą. Dwa kurduple ze swoich kompleksów chciały zrobić politykę Polski. Szkoda tylko, że koszt zniknięcia jednego z nich z polityki był tak wysoki. Ja bym wolał, żeby teraz dogorywał na politycznej emeryturze. Tak jak wkrótce jego brat.
      Teraz ta nędzna resztka bliźniaków szuka zemsty za swoje porażki. To on wysłał brata niedojdę na śmierć.
      Po raz pierwszy od nie wiadomo kiedy Polska jest bezpieczna i temu g.... to przeszkadza.
      Brzydzę się PiSem i jego zwolennikami jak tylko można się brzydzić kawałkiem cuchnącego ścierwa.
      M.
      • ryza_wyspa Re: Przemówienie jest świetne! 30.11.11, 20:02
        Głupiś. W greckiej prasie pojawiają się sfastyki i żadania reparacji wojennych od Niemiec. Nie ma tam takich kmiotów jak ty, gotowych wleźć w dupę każdemu, kto sobie przyklei jakiś wyświechtany slogan na pustym łbie. Trochę godności, ryży kmiotku.
        • mariner4 Spadaj 30.11.11, 20:07
          PiSdzielcu.
          M.
          • ryza_wyspa Re: Spadaj 30.11.11, 20:47
            Głupi POyebie, Niemcy już raz takich jak ty zerżnęli w cztery litery, budując gazociąg północny, ale, jak widać, wciąż wam mało. Wciąż jesteście niedorżnięci.
            • rickky Re: Spadaj 30.11.11, 21:33
              ryza_wyspa napisała:

> Głupi POyebie, Niemcy już raz takich jak ty zerżnęli w cztery litery, budując g
              > azociąg północny, ale, jak widać, wciąż wam mało. Wciąż jesteście niedorżnięci.
              >
              Powinieneś się cieszyć, że nie będzie ruski gazociąg przez polską ziemię przechodził, a ty pyskujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka