Dodaj do ulubionych

Polityką rządzi spektakl

IP: *.wa.bigpond.net.au 02.06.04, 03:23
A ja mysle, ze zyjemy w swiecie nie greckiej tragedii, ale koszmarnej
komedii, nawet niby uczony profesor nie potrafi dostrzec zgnilej patologii
tego sejmu i zaleca dalej to samo. Niech nadal rzadzi przewodnia sila narodu
zdyskredytowana, skorumpowana, oszukancza sld, niech nadal kupcza w sejmie,
niech targowica trwa. Jak wymagac od narodu rozsadku, skoro nawet uczone
elity nie maja go za grosz
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.eseenet.com 02.06.04, 03:29
      Tak to jest jak sie da zlodziejom wladze i wymaga od nich uczciwosci .
    • Gość: Helmut No wlasnie, a w GW od tygodni homoskesualisci i IP: *.ipt.aol.com 02.06.04, 05:18
      ich parady. A tu 20% bezrobocia....

"... jako przedsiębiorca nie pojmuję, dlaczego politycy i media koncentrują się
      na parlamentarnych spektaklach, a nie np. ustawie o VAT będącej dla tysięcy
      przedsiębiorców źródłem ogromnych problemów...."
    • Gość: oLewKa Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.motorola.com 02.06.04, 05:34
      Uczony profesor ma racje. Nastepny sejm bedzie
      jeszcze weselszy.
      Trzeba byc debilem zeby tego nie widziec.
      Taki rzad jacy wyborcy !!!!!!!!!!!!!!!!

oLewKa
    • Gość: jankop ten kulfoniasty nos profesora IP: *.chello.pl 02.06.04, 05:42
      ten kulfoniasty nos profesora i wszystko jasne.
      • Gość: e. Re: ten kulfoniasty nos profesora IP: *.crowley.pl 02.06.04, 07:39
        jankop a jak ty wyglądasz matole?
    • Gość: Towarzysz Jacek Raciborski - przedsiebiorca czy socjalista ? IP: *.fntax.com 02.06.04, 06:34
      Jacek Raciborski, prof. socjologii z UW rzecze: "Nie pojmuję też, dlaczego
      media ignorują projekt ustawy zdrowotnej [...], który chce częściowej
      odpłatności za leczenie..."

Raciborski, z jednej strony zdeklarowany przedsiebiorca ("jestem też
      przedsiębiorcą"), ujawnia sie jako socjalista-utopista. Rozdwojenie jazni?
      Oburza sie profesor na wprowadzenie "częściowej odpłatności za leczenie". W
      jakim on swiecie zyje ? Czy karmi sie fikcja wypowiadajac te dyrdymaly ?
      Na tej zasadzie mozna kwestionowac fakt odplatnosci za mieszkania, komunikacje
      miejska, wyprawki szkolne dla dzieci, tj. towary i uslugi "spolecznie
      wrazliwe". Jest to za to temat "nosny politycznie" - mozna oglupialym
      studentom bezkarnie roztaczac wizje o kraju wolnym od wszelkich oplat,
      kapitalistycznego wyzysku, ale zarazem kraju zasobnym, szczodrym i spolecznie
      sprawiedliwym. Tylko skad pieniadze na te szklane domy ? Syndrom gruszek i
      mieszka leszka ?

A moze Raciborski nie tylko tego "nie pojmuje" ?

Nie wdajac sie w meritum projektu ustawy zdrowotnej [wg.mnie kazda, ktora
      pomija likwidacje centralizmu i NFZ to strata czasu], fakt oczywistej
      odplatnosci (m.in. tej lapowkarskiej) juz dawno zaistnial. Czas juz na
      wprowadzenie legalnych i taryfowych oplat (udzialu wlasnego w kosztach
      leczenia) stosowanych prawie wszedzie na swiecie. W przeciwnym razie sluzba
      zdrowia bedzie gnila dalej z braku pieniedzy i wszechobecnej korupcji.

Nie chcialbym byc pracownikiem krotkowzrocznego, rozsocjalizowanego
      przedsiebiorcy...
      • michal25arizona Re: Jacek Raciborski - przedsiebiorca czy socjali 02.06.04, 14:58
        Ale sie napisales... Takie zachowanie jak Twoje przypomina mi innego oszoloma z
        tego forum - Pana Piotra Kraczkowskiego. Wsytarczy tylko
        slowo "Zyd", "Palestyna", czy "Irak" a Kraczkowski juz tam jest i wlepia swoje
        wypociny. Najsmieszniejsze bylo to jak pewnego razy zapodal dlugi monolog o
        koniecznosci przeniesienia Izraela do Europy na forum dotyczacym "Pasji"
        Gibsona...
        To chyba ludzie nazywaja analfabetyzmam funkcjonalnym.
        W Twoim przypadku jest to samo... Pan profesor powiedzial tylko, ze meda nie
        koncentruja sie na sprawach waznych tylko na spektaklu politycznym. Profesor
        nie mowi czy jest za platna czy spoleczna sluzba zdrowia. Mowi tylko, ze owa
        ustawa (ktoa zmienilaby radykalnie funkcjonowanie sluzby zdrowia) jest dla
        ludzi bardzo wazna i media powinny sie nia zajac. Najpierw przeczytaj i chwilke
        sie zastanow jak potrzebujesz wiecej czasu, a potem pisz... Mam nadzieje, ze
        przed wyborami bedzie nieco bardziej uwazny sluchajac tego co mowia politycy...
        Pozdrawiam
      • Gość: Juras z Berlina Re: Jacek Raciborski - przedsiebiorca czy socjali IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.04, 18:10
        swietna analiza!
        Popieram w calosci zdroworozsadkowe podejscie do zagadnienia! Mnie tez ten
        Raciborski wydaje sie jakis taki rozkojarzony...
    • Gość: tomek 1 Re: Polityką rządzi spektakl IP: 5.5D* / 213.40.3.* 02.06.04, 06:58
      "- Nie sądzę. To media decydują, o czym ludzie myślą."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pan profesor to tak na poważnie?

• frankk Re: Polityką rządzi spektakl 02.06.04, 06:58
      Ludzie maja problemy...
    • Gość: Rado Harce w wirtualnej rzeczywistości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 07:31
      Zgadzam się z panem prof. Nasi politycy żyją w wirtualnej rzeczywistośći.
      Pewnie demokracja powstająca tak późno pominęła jakiś etap. Może to kwestia
      technologii? Kiedy nie było internetu, tv, łatwo dostępnej prasy kwestia
      reprezenatcji była chyba bardziej namacalna. Teraz liczą się tylko badania
      popularości a wyniki tychże wcale nie muszą zależeć od merytorycznej
      działalności naszych posłów bo o tej w zasadzie niewiele wiemy. P_osłowie
      kreują nam permamentny spektakl bo bez tego padnie im cały wyborczy marketing.
      Jakiemż zainteresowaniem cieszyłyby się pokazywane w dziennikach mozolne prace
      nad ustawą o Vat np. ? Oni tak bardzo ufają przedwyborczym psychotechnikom, że
      nie obawiają się takich zachowań jak glosowaie w oparciu o kryterium numeru
      zajmowanego fotela! Co to ma być? Toż to jaiś upiorny żart z nas wszystkich.
      Podobne zachowania można znaleźć u przedstawicieli każdego ugrupowania.
      Najgorsze jest to, że w sytuacji jaka ma miejsce nie mamy nic do gadania.
      Musimy przyglądać się harcom tej bandy kabotynów a tymczasem GŁOS POWINIEN
      NALEŻEĆ DO NAS!!! Jeżeli 90% społeczeństwa nie popiera tego parlamentu to
      powinniśmy mieć możliwość powiedzenia: dość panowie posłowie! Podobnie to
      społeczeńtwo powinno rozstrzygnąć o losach ordynacji wyborczej bo ci kolesie
      nigdy nie zrobią czegoś co mogłoby obrócić się przeciwko nim. I taki Miller np.
      (facet, który zważywszy na numerek fotela głosował za postawieniem siebie przed
      TS !!!) będzie mówił mi co dla mnie lepsze?!!! Sorry, ale to obraża moją
      inetligencję i nie chce mi się już na to zgadzać.
    • Gość: yan Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.ifd.uni.wroc.pl 02.06.04, 08:36
      "Zwycięstwo PiS było pyrrusowe - pomysł z Kwaśniewskim może się obrócić
      przeciwko partii braci Kaczyńskich, bo rozmija się z odczuciami opinii
      publicznej" Bardzo uczona teza ale niczym nie poparta. Moze trzeba np. deslac
      pana socjologa do artykulu w tygodniku "Wprost". Ludzie tez mysla i widza, ze
      wiekszosc tych problemow, ktore trzeba teraz jakos rozwiazywac stworzyl
      Kwasniewski nie umiejac sobie poradzic z aspiracjami i mozliwosciami. Drogi
      urabiaczu opinii to duzy blad gdy chciejstwo bierze sie za fakt.

• wan4 Re: Polityką rządzi spektakl 02.06.04, 09:51
      "Jest Pan naukowcem i nie sądzę, aby był Pan bliżej zwykłych ludzi niż
      dziennikarze.

- Jestem też przedsiębiorcą. I jako przedsiębiorca nie pojmuję, dlaczego
      politycy i media koncentrują się na parlamentarnych spektaklach, a nie np.
      ustawie o VAT będącej dla tysięcy przedsiębiorców źródłem ogromnych problemów.
      Nie pojmuję też, dlaczego media ignorują projekt ustawy zdrowotnej
      zaproponowanej przez Jerzego Hausnera, który chce częściowej odpłatności za
      leczenie... "

Bzdura. Media zajęły się planem Hausnera (na życzenie SLD) i g... z tego
      wynikło. Wazne ale kontrowersyjne społecznie ustawy i projekty lepiej niech nie
      rzucają się w oczy przeciętnym wyborcom. Wzbudzają emocje i irracjonalny
      strach. A po cichutku b.dobra ustawa o swobodzie gospodarczej pięknie przeszła.
      Za kilka - kilkanaście m-cy będzie mozna pochwalić się jej b. pozytywnymi
      efektami. I o to chodzi! Róbmy szum tylko wokół złych ustaw. A chwalmy sie
      tylko EFEKTAMI dobrych!!! Niestety, pospólstwo w swej masie kieruje się
      emocjami a nie zdrowym rozsądkiem. Głupota nie boli a myslenie owszem. Gro
      narodu powierzyłoby swoje oszczędności Lepperowi w zarzadzanie a nie
      Balcerowiczowi czy Hausnerowi:)))

Czasami zamiast czytać tomy literatury, zazwyczaj historycznej, skuteczniej
      jest poobserwować trochę rzeczywistość. Ale wtedy trzeba wykazać się
      umiejętnościami wysnuwania trafnych, potwierdzanych przez doświadczenie
      wniosków a nie korzystania z gotowych, wykutych na pamięć formułek i definicji,
      powszechnie uznawanych jako klasyka myśli z danej dziedziny ale niekoniecznie
      poprawnie opisujących dynamiczną rzeczywistość.

• Gość: człowiek Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 10:34
      Całkowicie zgadzam się z diagnozą prof.Raciborskiego.Dlatego coraz mniej czasu
      poświęcam na oglądanie w TV (każdej) programów informacyjnych i
      publicystycznych.
      Ostatnio w Monitorze bryluje red.Pieńkowska,podobno rolą mediów jest
      informowanie,ale ostatnio to tylko nieustanne śledztwo w najgorszym
      wydaniu.Martwi mnie ,że dzienniarze nie potrafią zdystansować się od swoich
      przekonań politycznych.Ostatnie wyczyny Pana Pospieszalskiego są tego
      dowodem.On przecież z góry wie nalepiej,co i jak być powinno.Kilika tygodni
      temu ulubiona przeze mnie prof.Magdalena Środa po prostu głośno protestowała
      przeciwko manipulacji Pana Pospieszalskiego.
    • Gość: jac Re: Polityką rządzi spektakl IP: 213.17.204.* 02.06.04, 11:07
      "Na wakacje wyjeżdżają więc ludzie, którzy dokonują najbardziej racjonalnych
      wyborów. Bez nich parlament zostanie oddany wyborcom Samoobrony i LPR. Czy ten
      argument do polityków dotrze? Nie wiem - żyjemy w świecie z greckiej tragedii."

PANIE PROFESORZE, A KIM PAN JEST, ŻE WOLNO PANU MNIE OBRAZAĆ???

Jestem zwolennikiem LPR i nie jestem idiotom.

A jakiz to racjonalny wybór??
      Złodzieje z PO, czy komuniści?????
      Czy to jest racjonalizm?

Tak,od 60lat żyjemy w świecie greckiej tragedii. Wpierw komuna, a później
      mieszanka "komunopodobna", z elementami pseudoliberalizmu.

TAK. POTRZEBUJEMY NORMALNOSCI. ALE NORMALNOŚCI NIE ZBUDUJEMY NA SOCJOTECHNICE
      PO (ZRESZTA SO TEŻ), NIE ZBUDUJEMY NA KORUPCJI.
      A korupcja jest faktem rzeczywistym, nie wirtualnym. Nie wydumanym w "chorych"
      głowach LPR-u, czy PiS-u. Chocby dzisiejszy raport ABW. W końcu struktuy
      mocno "skomunizowanej".

WIĘCEJ SZACUNKU DLA LUDZI PANIE PROFESORZE.
      • Gość: jac CIEKAWY ŻYCIORYS PROFESORA IP: 213.17.204.* 02.06.04, 11:31
        Spojrzałem w cv Profesora.
        bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/55000/o55932.htm
        No cóż. Czysty komunista.
        Mając takiego mistrza.

"Temat rozprawy: Przemiany ideologii socjalistycznej: Polska 1947-1956
        Autor rozprawy: dr hab. Jacek Raciborski
        Uzyskany stopień naukowy: doktor nauk humanistycznych
        Promotor: Jerzy Wiatr prof. zw. dr hab. (Uniwersytet Warszawski)"

"Temat rozprawy: Zachowania wyborcze społeczeństwa polskiego 1989-1995
        Autor rozprawy: dr hab. Jacek Raciborski

Uzyskany stopień naukowy: doktor habilitowany nauk humanistycznych
        Recenzenci: Krystyna Skarżyńska prof. dr hab. (Instytut Psychologii PAN)
        Jacek Wasilewski dr hab. (Uniwersytet Jagielloński,Wydział
        Filozoficzny,Instytut Socjologii)
        Jerzy Wiatr prof. zw. dr hab. (Uniwersytet Warszawski)"

NO A PROFESORA WIATRA I JEGO POGLADY znaja chyba wszyscy, którym było dane
        studiowac w czasach socjalizmu. Ja pamietam, te nudne przesycone "czerwonym"
        eseje, które musiałem czytac w ramach zaliczenia "nauk politycznych".

I TYLKO NIE WIEM, CZY PROFESOR MÓWI Z "SOCJALISTYCZNEGO" PUNKU WIDZENIA (chyba
        tak), CZY PRZECHRZCIŁ SIĘ NA LIBERAŁA????

• Gość: Towarzysz A co na to tow."prof" Jaskiernia ? IP: *.fntax.com 02.06.04, 12:01
          Niewatpliwy dorobek naukowy i poglady obu profesorow (no i tow.promotora prof.
          zw.dr hab Wiatra Jerzego) kaze z nadzieja spogladac w przyszlosc.

Nastal czas na napisanie pracy zbiorowej pt. "Przemiany ideologii
          socjalistycznej: Polska 1989-2004" autorstwa obu profesorow. Promotorem bedzie
          (jak zwykle) Wiatr Jerzy, tow.prof. zw. dr hab.

Czekamy niecierpliwie ...

• Gość: Tutu Re: Polityką rządzi spektakl IP: 151.157.129.* 02.06.04, 11:51
      Ten Raciborski, to chyba sie wypromowal na akademii smorgonskiej albo byl
      lektorem na WUMLu. Chyba jest doradca prezydenta i czlonkiem ordynackiej.
      A to przedsiebiorstwo to zeby sie rozwijac naukowo.Profesorku, cos mi mowi ze
      jestes elementem tego chorego systemu , ktory z trudem usilujasz ogarnac i
      opisac.
    • Gość: Bajzelmama Podlozyl sie jak cora Blochowiak IP: *.sympatico.ca 02.06.04, 12:40
      Takiego orla jak ten dziwak wiwinal to malo kiedy sie widzi. On pisze,kon to
      krowa bo jedno i drugie to zwierze. Moze on jest Walenrodem. Takie poparcie,
      ktore on zaprezentowal swoim w parlamencie to kamien u szyji. Oni tam biegaja
      jak oszaleli, bo zgroza chcieli ich wylac. Prawie im sie udalo. A w prognozie
      krotkoterminowej to stanie sie faktem. Niedojda Blochowiak, niedojda profesor
      wiatrem podszyty- to oni tam cienka przeda. Za pare miesiecy bedziemy czytac
      historie nieudzcznikow a ich szlak bedzie trafial, ze tak beznadziejnie dali
      sie wyprowadzic na zielona ttrawke. Przepraszam sami sie wyprowadzili, a 40-
      milionow ludzi puscili z torbami na spacerek po Europie.
    • Gość: picuś pierdu pierdu picu picu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 12:53
      znowu jakiś dyżurny socjolog krajowy usiłuje szaraczkom robic wodę z mózgu
    • Gość: magda Re: Polityką rządzi przebieraniec IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 02.06.04, 14:09
      To polska inteligencja jest wspolwinna upadkowi Polski. To ona sprzedala sie
      zagranicznym mediom za marne grosze. Bez suwerennosci zostaniemy zakladnikami
      drobnicy umyslowej.
      • Gość: pytek Re: Polityką rządzi przebieraniec IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.04, 15:40
        Czy, oprócz nędzy umysłowej, już nikt z GW nie chcę rozmawiać?
    • Gość: puska Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 19:00
      Utworzenie rządu przez pana Belkę jest jedynym dobrym dla Polski wyjściem.To
      konieczność rozumiana przez Prezydenta i ogromną większość polaków,ale władza,
      którą daliśmy przez swój wybór sejmowi zaćmiła oczy nawet tej niewielkiej
      grupie "widzących". Do przyszłych wyborów powinni być dopuszczeni tylko ci
      obywatele, którzy przejdą podstawowe testy psychologiczne- np. ze zrozumienia
      przeczytanego tekstu.
    • Gość: Wojtek Re: Polityką rządzi spektakl IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 02.06.04, 20:26
      Adas . Sciagnij juz z pierwszej strony tego pozal sie boze socjologa. Mdli juz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka