Dodaj do ulubionych

No to dlaczego generał prosił Rosjan o interwencję

12.12.11, 23:45
wiecie już, czy nie?

"Sowieci zrobili wszystko, by upozorować gotowość do interwencji. Rozpoczęte w Polsce w marcu 1981 r. manewry Układu Warszawskiego Sojuz ’81 były przedłużane i nagłaśniane. Stacjonujące na ziemiach zachodnich jednostki Północnej Grupy Wojsk Armii Radzieckiej postawiono w stan gotowości bojowej. Nad granicę z Polską skierowano dodatkowe dywizje. Nie zapominano o penetracji wywiadowczej sowieckich jednostek. Nawet wyżsi oficerowie nie byli informowani, że stan gotowości bojowej jest pozorowany"

www.wprost.pl/ar/119374/Wunderwaffe-Jaruzelskiego/?O=119374&pg=1

Ruszcie głową.... :-)

Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 12.12.11, 23:50
      Psychoza strachu, poparta wieloletnią propagandą urbana zrobiła swoje. Głupi, ciemny lud to kupił.
      • indeed4 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:02
        Tiaaa... bez dwóch zdań, piarowsko to ten system stał na najwyższym poziomie.
    • trevik Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:15
      > wiecie już, czy nie?

A na pewno prosił?

T.
    • indeed4 No.... i co. 13.12.11, 00:15
      Nikt się nie domyśla? Oj tam, żarty sobie robicie, przecież to proste.

www.polskatimes.pl/fakty/195566,przeczytaj-jak-gen-jaruzelski-prosil-rosjan-o-interwencje,m,id,t,z.html
    • atak_bezecny Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:27
      najpier prosił o Rosjan o interwencję
      a pozniej przyjal od nich z radoscia order lenina
      taki bohater i patriota
      • zomozadwa Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:29
        bo się alika bał?
        • indeed4 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:38
          Pudło!

Kombinujcie dalej :-P
          • kzet69 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:43
            Zadziwia mnie wiara w wiarygodność zapisków sowieckiego generała wśród tych, którzy ZSRR nazywają imperium zła i kłamstwa...
            • indeed4 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:48
              A co ty się nagle taki rusofobiczny zrobiłeś kzet, do PiS się zapisałeś? :-D
              • trevik Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:53
                Rusofobiczny, jak rusofobiczny - przydałyby się inne źródła które potwierdziłyby te rewelacji, zwłaszcza, że są i takie w których się twierdzi, że Kulikow miał zamiar w '81 zamienić Kanię na swojego człowieka i nie był to Jaruzelski.
                Cała ta "prośba o interwencję" jest tym ciekawsza, że Jaruzelski po niej miałby spore szanse się z władzą jednak pożegnać a on władzę zdawał się kochać jak nie przymierzając co najmniej Jarek Kaczyński,

T.
                • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:57
                  trevik napisał:

> Rusofobiczny, jak rusofobiczny - przydałyby się inne źródła które potwierdziłyb
                  > y te rewelacji, zwłaszcza, że są i takie w których się twierdzi, że Kulikow mia
                  > ł zamiar w '81 zamienić Kanię na swojego człowieka i nie był to Jaruzelski.

Widocznie to taka ściema było, bo wyszło, jak zawsze.
              • kzet69 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:58
                Dlaczego rusofobiczny? Akurat przecieki z KGB, KPZR czy Stasi są mało wartościowe, do mistrzostwa mieli opanowane ściemy i dezinformacje. Do mnie bardziej przemawia fakt stacjonowania w NRD w 1981 kilkuset tysięcy sowieckich wojsk uderzeniowych, odgrywających zasadniczą rolę w doktrynie wojennej UW, a jedyne drogi zaopatrzenia dla nich prowadziły ... przez Polskę.
                • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 01:01
                  kzet69 napisał:

> Do mnie bardziej prz
                  > emawia fakt stacjonowania w NRD w 1981 kilkuset tysięcy sowieckich wojsk uderz
                  > eniowych, odgrywających zasadniczą rolę w doktrynie wojennej UW, a jedyne drogi
                  > zaopatrzenia dla nich prowadziły ... przez Polskę.

Drogi z Czech do Niemiec ukradli?
                  • kzet69 Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 01:05
                    W Czechach nie było linii kolejowej szerokotorowej, a w Polsce i owszem, łatwiej poza tym ciężki sprzęt wozić przez polskie niziny niż czeskie góry, na dodatek gardło łączące CSRS z NRD było wąskie i łatwe do zablokowania przez NATO w przypadku konfliktu, pamiętaj że CSRS graniczyło także z RFN.
                    • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 01:08
                      kzet69 napisał:

> W Czechach nie było linii kolejowej szerokotorowej, a w Polsce i owszem

I co z tego, skoro w NRD takiej lini nie było? Linia kończy się chyba w Sławkowie i bodajże na Słowacji, też taka była.

>, łatwie
                      > j poza tym ciężki sprzęt wozić przez polskie niziny niż czeskie góry, na dodate
                      > k gardło łączące CSRS z NRD było wąskie i łatwe do zablokowania przez NATO w pr
                      > zypadku konfliktu, pamiętaj że CSRS graniczyło także z RFN.

O samolotach słyszałeś? Góry dla nich nie straszne.
                    • trevik Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 01:11
                      Już nie mam nadziei na trzeźwą ocenę Jaruzelskiego, choć chciałbym, aby za mojego życia
                      choć nastąpiło oficjalne rozpoznanie, czy w 81-82 miał jakiekolwiek szanse skończyć się w Polsce komunizm.
                      I dobrze byłoby nie podpierać się w tym celu materiałami pochodzącymi od Rosjan - czyjekolwiek, byle nie Rosjan. Jeszcze trochę i gawiedź uwierzy, że tylko Rosjanie i Jaruzelski wiedzieli, że Komunizm w '81 może się w Polsce skończyć,

T.
                      • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 01:16
                        trevik napisał:

> Już nie mam nadziei na trzeźwą ocenę Jaruzelskiego, choć chciałbym, aby za moje
                        > go życia
                        > choć nastąpiło oficjalne rozpoznanie, czy w 81-82 miał jakiekolwiek szanse skoń
                        > czyć się w Polsce komunizm.

Komunizm miał szansę się skończyć, ale Jaruzelski do tego nie dopuścił. Nie czytałeś dokładnie jego przemówienia.

"Obywatelki i obywatele!
                        Tak, jak nie ma odwrotu od socjalizmu, tak nie ma powrotu do błędnych metod i praktyk sprzed sierpnia 1980 r. Podjęte dziś kroki służą zachowaniu podstawowych przesłanek socjalistycznej odnowy. Wszystkie doniosłe reformy będą kontynuowane w warunkach ładu, rzeczowej dyskusji i dyscypliny. Odnosi się to również do reformy gospodarczej. Nie chcę składać obietnic. Przed nami trudny okres. Po to, aby jutro mogło być lepiej, dziś trzeba uznać twarde realia, zrozumieć konieczność wyrzeczeń."

Odwortu od socjalizmu nie było, reform też, nawet tych doniosłych.
                        • aaneta komunizm miał szansę się skończyć? 13.12.11, 10:36
                          douglasmclloyd napisał:
                          > Komunizm miał szansę się skończyć

Doprawdy? Wskaż więc, proszę, choć jeden dowód na to, że ktoś chciał wtedy zmienić system gospodarczy. Albo że przynajmniej ktoś to rozważał, że były jakieś postulaty w tym obszarze.
                          • douglasmclloyd Re: komunizm miał szansę się skończyć? 13.12.11, 15:20
                            aaneta napisała:

> douglasmclloyd napisał:
                            > > Komunizm miał szansę się skończyć
                            >
                            > Doprawdy? Wskaż więc, proszę, choć jeden dowód na to, że ktoś chciał wtedy zmie
                            > nić system gospodarczy. Albo że przynajmniej ktoś to rozważał, że były jakieś p
                            > ostulaty w tym obszarze.

Powolutku, nie o drazu.
                • hrabia_manteufel Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 10:43
                  kzet69 napisał:

> Dlaczego rusofobiczny? Akurat przecieki z KGB, KPZR czy Stasi są mało wartościo
                  > we, do mistrzostwa mieli opanowane ściemy i dezinformacje. Do mnie bardziej prz
                  > emawia fakt stacjonowania w NRD w 1981 kilkuset tysięcy sowieckich wojsk uderz
                  > eniowych, odgrywających zasadniczą rolę w doktrynie wojennej UW, a jedyne drogi
                  > zaopatrzenia dla nich prowadziły ... przez Polskę.

Tak,zgadzam się z ta oceną.Podkreśliłbym jednak,że oni naprawdę nie musieli tu wchodzić...oni tu byli,stacjonowali na Pomorzu,w Legnicy itp.
      • douglasmclloyd Re: No to dlaczego generał prosił Rosjan o interw 13.12.11, 00:43
        atak_bezecny napisała:

> najpier prosił o Rosjan o interwencję

Jak miał grozić interwencją, jak jej nie było? Mimo usilnych próśb musiał radzić sobie sam.
    • indeed4 Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 00:59
      bo jestem śpiący - Jaruzelski chciał mieć czyste ręce, "to nie ja, to oni", Moskwa i Warszawa przerzucały się problemem z Solidarnością jak gorącym kartoflem.

Trzy dziurki w nosie i skończyło się. Dobranoc :-)
      • zomozadwa Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 01:29
        ten kartoflo, od zawsze wyglądał podejrzanie...
        • indeed4 Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 09:44
          No... bo to wszystko warchoły były, co chciały zburzyć socjalistyczny ład i porządek :-)
      • tw_wielgus Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 13:43
        Oj, nie brzmi mi to zbyt wiarygodnie. To przerzucanie się gorącym kartoflem( sic!) było podyktowane typowym dla minionego ustroju brakiem decyzyjności. Tchórzowstwem powodowanym chęcią odsunięcia od siebie decyzji, a nie względami, które opisałeś w swoim poście.
        • indeed4 Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 14:02
          Może masz rację, tylko trochę mnie dziwi ta linia obrony jego zwolenników, wiesz dlaczego - bo taki ruch ewidentnie świadczy na korzyść Jaruzelskiego, moim zdaniem to dowód na to, że próbując uniknąć odpowiedzialności zdawał sobie sprawę z tego, że SW jest złem, czyli jednak posiadał jakieś tam ludzkie cechy ;-)
          • indeed4 Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 14:14
            Ciebie nie było tak długo. czy mnie? 5 grudnia byłem niepocieszony, chciałem Ci podrzucić materiał na wątek, bo cały dzień się śmiałem, a mnie wiesz, nie wypada ;-)

"Na sali było ok. 300 uczniów. Przyszli spotkać się z biskupem Stefanem Regmuntem. Podczas spotkania dzieciom zaczęło się kręcić w głowach. Uczniowie zaczęli mdleć."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10761214,Ewakuacja_szkoly_w_Swidnicy__Mdleja_dzieci___Osuwaly.html
            • tw_wielgus Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 15:37
              A jakoś żeśmy się rozmineli. Temat zacny ale chyba już go ktoś podchwycił.
          • tw_wielgus Re: Dobrze, rozwiązanie zagadki 13.12.11, 15:45
            Z jego punktu widzenia, polskiej racji stanu, działał w sposób jak najbardziej racjonalny.
            Zresztą, tak uczciwie oddając prawdę tamtym czasom to SW podziałał jak orzeżwiający kubeł zimnej wody na rozpalone (co niektóre) solidarnościowe głowy. Trudno mówić o straconym czasie, gdy się nie wie, jak potoczyłaby się historia Polski gdyby Jaruzelski SW nie wprowadził (vide potencjalna możliwość wybuchu wojny domowej).
            Przeceiż nikt nie uwierzy, że zagrożone falą rozliczeń komuchy oddałyby władze bez walki.
    • aniechto.only A prosił? 13.12.11, 10:07
      "Fragmenty dokumentu opublikował wczoraj historyk Instytutu Pamięci Narodowej prof. Antoni Dudek. Wynika z nich, że Jaruzelski wiele razy prosił Sowietów o pomoc militarną. Armia Czerwona nie wkroczyłaby do Polski nawet wówczas, gdyby ze zdławieniem "kontrrewolucji" nie radziło sobie Ludowe Wojsko Polskie. Kreml wielokrotnie dawał do zrozumienia gen. Wojciechowi Jaruzelskiemu, że musi sam rozprawić się z Solidarnością. "

Skoro tak, to musiałyby istnieć inne zródła, potwierdzające wersje Kulikowa.
      • indeed4 Tak, dziecko - prosił. 13.12.11, 10:25
        Susłow przekazuje sowieckiemu ambasadorowi w Warszawie, że nikt z kierownictwa KPZR w najbliższym czasie do Polski nie przyjedzie, wojska do Polski wprowadzane nie będą, problemy trzeba rozwiązywać własnymi siłami.

Ambasador Aristow przekazuje odpowiedź Moskwy Jaruzelskiemu.

„Związek Radziecki dystansuje się od nas”, komentuje rozgoryczony generał.

Ale nazajutrz, 8 grudnia, podejmuje jeszcze jeden krok. Rodzaj misji ostatniej szansy zleca generałowi Siwickiemu, który bardzo zdenerwowany melduje marszałkowi Kulikowowi, że „do wielkich wydarzeń pozostała jedna doba, a nikt ze strony radzieckiego kierownictwa nie wnosi jasności”. Wysłannik Jaruzelskiego miał zażądać klarownego stanowiska władz sowieckich do 10.00 12 grudnia. Pomóżcie nam, powtarzał.

www.tygodniksolidarnosc.com/2011/50/1_pet.htm
        • aniechto.only Re: to nie prośba , tylko gra 13.12.11, 11:41
          Susłow :
          "Równocześnie Polacy oświadczają wyraźnie, że są przeciwni wprowadzaniu wojsk. Jeżeli wojska wkroczą, będzie to oznaczało katastrofę."
          Prosił tak, zeby się nie dało spełnić prośby, nieprawdaż staruszku?
          • indeed4 Dziecko. 13.12.11, 11:43
            A co ja napisałem kilka postów wyżej, co?
            • aniechto.only Re: Staruszku 13.12.11, 12:06
              Serio, napisałeś ,ze to nie była prośba? No tośmy sobie pogadali.
              • indeed4 Dziecko. 13.12.11, 12:16
                Co napisałem masz tu, przed oczętami

forum.gazeta.pl/forum/w,28,131506007,131506954,Dobrze_rozwiazanie_zagadki.html

Czy z czymś jeszcze masz problem?
                • indeed4 Lekturka szkolna: 13.12.11, 12:19
                  ciekawostkihistoryczne.pl/2011/11/14/stan-wojenny-81-oczami-rosyjskiego-historyka/2/

I na tym kończę z kolejnym nałykanym urbanowską propagandą dzieciątkiem dyskusję.

Bez odbioru.
                  • aniechto.only Re:Za to tobie niezaszkodzi lektura 13.12.11, 12:27
                    podręcznika savoir vivre . Bo jakoś tak szybko przechodzisz od nabzdyczonej arogancji do zwykłego chamstwa.
                    Pozdrawiam.
        • douglasmclloyd Re: Tak, dziecko - prosił. 13.12.11, 15:24
          Rusy powiedzieli róbta co chceta, a Jaruzel zamiast dogadać się z Solidarnością, wprowadził stan wojenny.
      • douglasmclloyd Re: A prosił? 13.12.11, 15:21
        aniechto.only napisała:

> "Fragmenty dokumentu opublikował wczoraj historyk Instytutu Pamięci Narodowej p
        > rof. Antoni Dudek. Wynika z nich, że Jaruzelski wiele razy prosił Sowiet
        > ów o pomoc militarną.

Dyktator chciał nas powystrzelać.
    • goldanimals Z akt NATO o stanie wojennym 13.12.11, 13:45
      ZSRR straszył użyciem siły, ale w grudniu 1981 roku nie było żadnych ruchów wskazujących na możliwą interwencję wojsk radzieckich w Polsce - wynika z dokumentów NATO z tamtego okresu, które zostaną upublicznione we wtorek w Brukseli.
    • mike.recz Nie chce mi się dziś kłócić kolego choć wiele 13.12.11, 18:00
      razy to robiliśmy.

Tym wątkiem jednak z uzasadnionej nienawiści do Jaruzela i jego ekipy powielasz
      wizję zmontowaną na Kremlu.

Jaruzel był tylko pionkiem do przestawienia w każdej chwili, nim nie ma sensu nawet
      się zajmować.

W 81 roku sowiety mogły wszystko. Teraz się wybielają, nic dziwnego. Na temat ich bandyckiej
      interwencji w Afganistanie do tej pory znajdziesz tyle, że ich zaproszono. Afgańce czołgi sobie zaprosili, tyle dowiesz się od sowietów. W sytuacji bandytki w naszym kraju teraz również by twierdzili iż zostali zaproszeni. Przypomnij sobie proszę w jaki oni sposób działali.
      • indeed4 A z kim chcesz się kłócić, mike. 13.12.11, 18:07
        Z aktami z Komisji Susłowa przekazanymi Polsce przez Jelcyna, czy rosyjskim historykiem, cokolwiek bardziej obeznanym w temacie niż niejaki mike.recz z forum GW :-)

A może z opinią USA i NATO?
        • mike.recz Jak zaznaczyłem wcześniej, kłócić się 13.12.11, 20:43
          o nieistotną bzdurę nie mam zamiaru.

Możemy o wizjach tych cwaniaków porozmawiać w roku 2011.

• piotr7777 Sowieci nie musieli interweniować w Polsce 13.12.11, 21:20
      ...bo mieli JAruzelskiego.
      W 1956 r. na Węgrzech i w 1968 r. w Czechosłwoacjio przemiany poparli i wprowadzali rządzący. Więc Sowieci musieli ich usunąć siłą i przywrócić właściwy porządek.
      W Polsce 1980-81 na szczeblach władzy nie było ani odpowiednika Nagyego ani Dubczeka. Właściwie cały KC PZPR był przeciwny reformom i dążył do odkręcenia Porozumień Sierpniowych (Zawartych w ich opinii pod przymusem), różnice dotyczyły środków. Jedni chcieli Solidarność spacyfikować od środka, inni dążyli do rozwiązań siłowych. Jaruzelski, w przecwieństwie do hamletyzującego Kani dawał gwarancje rozwiązania siłowego.
      Dlatego Jaruzelski nie uratował społeczeństwa polskiego przed inwazją radziecką jak to np. zrobił Gomułka w 1956 r. uspokajając Chruszczowa. On po prostu zrobił własną inwazję, zgodnie z oczekiwaniami Sowietów i brał pod uwagę pomoc stacjonujących w Polsce oddziałów sowieckich w pacyfikacji ewentualnych buntów społecznych (które ostatecznie z różnych powodów nie przybrały takich rozmiarów).
      • zomozadwa Re: Sowieci nie musieli interweniować w Polsce 14.12.11, 08:07
        On po prostu zrob
        > ił własną inwazję, zgodnie z oczekiwaniami Sowietów i brał pod uwagę pomoc stac
        > jonujących w Polsce oddziałów sowieckich w pacyfikacji ewentualnych buntów społ
        > ecznych (które ostatecznie z różnych powodów nie przybrały takich rozmiarów).

podstawowy i najważniejszy powód był jeden:
        ludzie mieli już dość solidaruszego warcholstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka