Dodaj do ulubionych

Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darmo

04.06.04, 02:16
Owszem służbie zdrowia potrzebne sa pieniądze i to duże, ale najwazniejszy jest sposób ich rozdawania, dlaczego nad tym nikt nie pracuje?
Obserwuj wątek
    • monicany Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 02:53
      Mialam kiedys ojczyzne, mowiono, ze wszystko jest nasze. Potem ktos wysprzedal
      lub ukradl mi/nam to nasze mimo, ze nigdy ja/my sie na to nie zgodzilismy.
      Teraz bezczelnie lamie prawo. Konstytucja wyraznie mowi, ze sluzba zdrowia w
      Polsce jest bezplatna. Jezeli nawet nigdy taka nie byla i nigdy nie bedzie to
      aby panstwo moglo funkcjonowac prawo, zwlaszcza to najwyzsze zwane KONSTYTUCJA,
      musi byc przestrzegane. Niech ta banda zlodziei i idiotow najpierw zmieni
      konstytucje a potem zmienia zasady finasowania sluzby zdrowia zaczynajac od
      zlikwidowania skladki zdrowotnej na ZUS i partycypowania w niej na zasadach
      dobrowolnosci.
      • Gość: JC-USA Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.atc.east.verizon.net 04.06.04, 03:29
        ... moja droga - MALO SWIATA WIDZIALAS !
        Nie chce Cie obrazic - ale jak glupim mozna byc mieszkajac w Polsce....
        • Gość: an Jak to za darmo?? Przeciesz płacę za ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:18
          To bzdura.
          Nasze Państwo nie ma nic wspólnego z opiekuńczością.
          Ja raz już zapłaciłam składkę i nie mają prawa żądać zapłaty drugi raz!!!
          Absurd jakiś. Rozkradają pieniądze i chca tylko więcej i więcej.
          Ja sie chcę wypisać stąd.
          • gandalv JA MOGĘ PŁACIĆ - TYLKO DLACZEGO MUSZĘ BULIĆ 04.06.04, 09:25
            SKŁADKĘ NA ZDROWOTNE, lekarzowi kopertówę i jeszcze teraz to...?
            Dziękuję za zdrowotne , dziękuję za kopertówę i jak wolny rynek to wolny, tylko
            gdzie się podzieją krwiopijcy chodowani na naszych podatkach - czapa
            administracyjna.???
            Pozdrawiam
            Gandalv
            www.twojamagia.republika.pl

• Gość: N/A Re: JA MOGĘ PŁACIĆ - TYLKO DLACZEGO MUSZĘ BULIĆ IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 11:34
              A ja proponuję taki "strajk" - przestać dawać łapówki lekarzom... od zaraz, dla
              otrzeźwienia rozbawionego towarzystwa "dochtorów". Jako terapię wstrząsową na
              głupie pomysły.

No i jeszcze pytanie - co za kretyn wymyślił opłatę 2 zł od pacjenta - którą
              trzeba będzie pobierać (kasa), księgować itd.? Do tego potrzebne będzie parę
              dodatkowych etatów (zbyt mało aby zmniejszyć bezrobocie) i pewnie tych
              pieniędzy starczy na te etaty - ale na jakiś zysk bym nie liczył.
              • Gość: Umoczony Re: JA MOGĘ PŁACIĆ - TYLKO DLACZEGO MUSZĘ BULIĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 12:36
                Stary, jak będę miał dziecko w szpitalu, czy rodziców, to przecież jak konował
                wyciągnie rękę to mu nie dam? Sam mu zaproponuję jak mi inni powiedzą że trzeba
                dać bo od razu inaczej traktują w szpitalu. Dopóki nie będzie się rozliczać
                lekarzy z ich błędów, będę dawał bo nie będzie innego wyjścia.
                • Gość: N/A Re: JA MOGĘ PŁACIĆ - TYLKO DLACZEGO MUSZĘ BULIĆ IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 13:15
                  > Stary, jak będę miał dziecko w szpitalu, czy rodziców, to przecież jak konował
                  > wyciągnie rękę to mu nie dam? Sam mu zaproponuję jak mi inni powiedzą że
                  trzeba
                  > dać bo od razu inaczej traktują w szpitalu. Dopóki nie będzie się rozliczać
                  > lekarzy z ich błędów, będę dawał bo nie będzie innego wyjścia.

Daj - ale spisane numery i z asystą Policji - albo (wersja uproszczona) przy
                  świadku, najlepiej nagrywając to na kamerze, a'la Michnik z Rywinem, bynajmniej
                  nie po to, aby potem szantażować konowała. Ludziska boją się nie dawać, bo nie
                  znając się na medycynie nie mają pojęcia, jak są robieni w jajco. A pamiętaj,
                  że jak ktoś bierze łapówki to z niego kiepski fachowiec - nie ma czasu być
                  dobrym lekarzem - nie ma do tego głowy. Lekarzy jest dość - ci co się nie
                  nadają do zawodu muszą być wyeliminowani.

Ale nie o to chodzi - po prostu chodzi o to, aby przez np. miesiąc zamiast
                  łapówek dawać koperty z karteczką "Ogólnopolski Protest Pacjentów". Zmiękliby.
                  Proporcjonalnie szybko do zaciągniętych kredytów spłacanych z "kieszonkowego".

I jakiś portal - najlepiej w jakimś neverlandzie - przydałby się, na którym
                  byłyby możliwości piętnowania łapowników.
        • Gość: MonicaNY Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.ipt.aol.com 04.06.04, 13:51
          Malo swiata widzialam .... hmmmmm ... mieszkam od kilkunastu lat w najbogatszym
          miejscu na ziemi, skonczylam ekonomie, pracuje dla olbrzmiej firmy na
          kierowniczym stanowisku, jestem milionerka ..... glupi to jestes ty Panie JC
          z Greenpointu, Ridgewood albo Passaic obrazajac ludzi , ktorych nie znasz i nie
          potrafiac wytezyc swojej pustej glowy do podania jakiegkolwiek argumentu w
          dyskusji ......
      • Gość: kjuk Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.terranet.pl 04.06.04, 07:36
        do datkow trzeba jeszcze doliczyc lapowki dla "biednej " sluzby zdrowie
        moja zonka pracuje w szpitalu i czasami mi opowiada jak to pracownicy sa
        zmeczeni. Pracuja od 8 to 13:20 oczywiscie non stop kawki a od 12 sa juz
        w "blokach startowych" do domu :-))) proponuje wprowadzic oplaty od glupich
        pomyslow !!!
        • kjola_26 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 09:56
          Jezeli mozesz, to napisz dokladniej o miejscu pracy zony, bo bardzo zaskoczylo
          mnie, to co napisales, sama siedze po dziurki w nosie w tym balaganie i jakos
          nie zauwazylam takiej sytuacji o jakiej piszesz
        • Gość: wsciekly pracownik Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.rasserver.net 04.06.04, 16:34
          ciekawe. co to za praca do 13.20?! tez pracuje w szpitalu i czesto
          (najczesciej nie mam czasu na wyjscie do toalety nie mowiac juz o napiciu
          herbaty. czesto tez zabieram robote papierkowa do domu. daj namiary co to za
          szpital, chetnie dobiore sie do skory twojej leniwej zonce.
      • tinea0 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 09:42
        > Konstytucja wyraznie mowi, ze sluzba zdrowia w
        > Polsce jest bezplatna.
        Niedokladnie. "1. Kazdy ma prawo do ochrony zdrowia. 2. Obywatelom, niezaleznie
        od ich sytuacji materialnej, wladze publiczne zapewniaja rowny dostep do
        swiadczen opieki zdrowotnej finansowanej ze srodkow publicznych. Warunki i
        zakres udzialania swiadczen okresla ustawa." (art. 68)
        No i wlasnie ustawa teraz nam okresli tenze zakres i warunki... Niemniej
        uwazam, ze dosc wysokie oplaty za pobyt w szpitalu (10 zl za dzien) to juz
        przesada - wiadomo, ze szpitale juz teraz robia wszystko, zeby pacjenta jak
        najdluzej trzymac u siebie, a jesli dodatkowo bedzie za to placil, to w koncu
        wszystkie lozka sie zapelnia chorymi, i to lekko (im lzej chory, tym bardziej
        oplaca sie go trzymac). Chyba, ze zrobimy mala rewolucje i zaczniemy
        przeprowadzac operacje i zabiegi takze w soboty, niedziele i swieta - dzieki
        temu chory bedzie lezal krocej (z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jesli ktos
        dostanie sie na izbe w sobote rano, to do poniedzialkowego popoludnia bedzie
        czekal nawet na pobranie krwi). Krotszy pobyt w szpitalu to mniejsze oplaty za
        jedzenie, mniej sal do ogrzania (coz, czesc szpitali ma po prostu za duzo
        wolnych lozek) i krotsze urlopy zdrowotne.
        Radze tez panom z NFZ przyjrzec sie dokladniej przeprowadzanym badaniom -
        niektore sa przeprowadzane po kilka razy, "bo wyniku sie zgubily" "bo maszyna
        byla zepsuta".
        • slav_ Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 11:19
          Trzeba wiedzieć o czym sie pisze.
          Szpitale mają placone za "procedurę" a "za pobyt" tylko dla przewleke chorych
          więc im dłużej pacjent leży tym tej bardziej deficytowy (bo wysokość opłaty nie
          zależy od czasu pobytu), im więcej zrobi się badań tym bardziej jest deficytowy
          (bo za badanie nikt dodatkowonie plci, wszystko jest w cenie procedury.
          Zabiegui można robić w soboty i niedziele ale trzeba wtedy utrzymać PEłNą obsadę
          szpitala (laboratoria, pełna obsada anestezjologiczna, instrumentariuszki,
          salowe, chirurdzy a to DROGO by kosztowało (na pewno drożej niż te śmieszne
          opieniądze płacone przez NFZ.
          Krótsze urolopy zdrowotne ??? co to jest urlop zdrowotny ?
          problemem nie są badania robione "po kilka razy" tylko badania których się nie
          robi z oszczędnośći
    • Gość: JC-USA Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darmo IP: *.atc.east.verizon.net 04.06.04, 03:25
      Mieszkam w USA. Mam ubezpieczenie.Lepiej jak przyzwoite (ubezpieczenie).
      Jestem w stanie zrozumiec powszechna niechec do proponowanych zmian w Polsce.
      Ale nawet przeliczajac to co ja tu moge zarobic (niemalo)do tego co w Polsce
      i to co ja tutaj musze placic z wlasnego portfela w przypadkach szczegolnych -
      wydaje mi sie, ze nowy projekt w Polsce jest glaskaniem obywatela.
      Wypada sobie zdac sprawe z tego, ze juz nigdzie na Swiecie nie ma panstwa
      opiekunczego. Odchodzi od tego Skandynawia, Niemcy i Wielka Brytania i
      Kanada. Nikogo juz nie stac na oczekiwania spoleczne. Takie czasy i tak sie
      kreci Swiatowa ekonomia. Moze kiedys bedzie lepiej - na pewno nie dzis.
      Ile czasu potrzeba Polsce aby zrozumiec, ze Lepperowska wizja Polski jest
      samobojstwem. Jak dlugo Polska bedzie mieszac utopijny socjalizm, ktory mial
      swoje dobre (krotkie) strony z tym co chciala Polska po komunistach - z
      kapitalizmem. Tego sie nie da mieszac !. (Albo w ta strone ... albo w inna).
      To nie sa spolecznie kompatybilne filozofie. Cos trzeba poswiecic.
      Wiem, ze to boli - ale glosowal bym za kapitalizmem. To nie najlepszy system
      spoleczny - ale w nim wszystko widac. I jest on reformowalny.
      . Wierze, ze Swiat musi poszukiwac swojej nowej formuly. I nie to co w USA
      jest tym co powinnismy powielac. Ale na BOGA - NIE Lepper !!!!
      j.C.
      • lolo271 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 03:32
        .........?.......dlaczego nie podzieli sie sluzby zdrowia?
        Sektor publiczny i prywatny?.........
        Wszyscy wiedza ze sektor spec potrzebuje kasy.........
        .........fuck you za sprzedam wam cos za darmo,jakies informacje..........
      • Gość: AdamC Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.sympatico.ca 04.06.04, 03:48
        Ironiczne moze jest to, iz panstwo opiekuncze byla proba odpowiedzi wlasnie na
        komunizm. Bez komunizmu i jego zagrozenia, nie ma potrzeby udawac, iz w
        panstwie chodzi o obywatela, a nie o mamone.

Tak na marginesie. 1-2 zlote to nie jest duzo, ale udezy w najbiedniejszych
        (rodziny wielodzietne) i co najsmieszniejsze, moze zwiekszyc koszty sluzby
        zdrowia. Ci co powinny pojsc do lekarza, nie pojda oszczedzajac zlotowke by
        pare miesiecy pozniej trafic do szpitala na intensywna terapie kosztujaca pare
        tysiecy zlotych. Ponadto dodatkowa administracja "nowych" oplat moze kosztowac
        wiecej niz same oplaty, jesli beda one tak niskie.

Dla przykladu, najdrozsza sluzba zdrowia na swiecie, jaka jest "prywatny"
        system amerykanski oparty na indiwidualnych ubezpieczeniach, ponosi wiekszosc
        kosztow wlasnie na administracje a nie na bezposrednie leczenie pacjenta.
        W zaleznosci od ubezpieczenia prawie zawsze "ubezpieczona" osoba ponosi czesc
        kosztow leczenia, czyli za pare dni w szpitalu srednio "ubezpieczony"
        amerykanin musi doplacic z wlasnej kieszeni pare tysiecy dolarow.

• Gość: Wow Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.tc3.rnktel.net 04.06.04, 04:22
          Symboliczna oplata ma za zadanie wylaczyc czesc osob, ktore kozystaja z porad
          bez wyraznej potrzeby naduzywajac darmowosci. Wazna rzecza powinno byc
          wprowadzenie takze oplat rowniez symbolicznych za kozystanie z izby przyjec, bo
          polski system ER zostaje zapchany przypadkami, ktore nie powinny byc
          rozpatrywane w zadnym wypadku na Izbie.

Co Do systemu Amerkykanskiego - bardzo przesadzony, ale wzrost kosztow
          administracyjnych slyzby zdrowia US (48% od lat 80 - kanada tylko 18%) nie
          wynika z administracji rozumianej przez sie, ale niestety z braku ograniczen i
          tym samym rosnacej kwoty odszkodowan. Prawie za nic (nikt nawet nie probowal by
          pozywac do sadu nikogo za cos takiego w Europie) mozna dostac odszkodowania
          rzedu $500.000. Aktualne przecietne ubezpieczenie lekarza GP wynosi ~50 000
          rocznie przy przecietnej pensji ~120 000, w przypadku
          specjalnoscichirurgicznych jescze wiecej - najomy neurochirurg placi ~$120 000
          rocznie za ubepieczenie. A calosc tzw administracji niestey jest dostosowana do
          tworzenia jeszcze wiekszej ilosci dokumentacji swiadczacej ze jednak nie byl to
          blad lekarski ale powiklanie :D

• Gość: AdamC Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.sympatico.ca 04.06.04, 04:46
            Ja osobiscie nie wierze, iz ludzie chodza do lekarza bez potrzeby, a nie wtedy,
            gdy naprawde musza. Osobiscie nie znam zadnej osoby, ktora by poszla do lekarza
            bez prawdziwej koniecznosci. Tak jak nie znam osoby, ktora dla przyjemnosci
            chodzi do dentysty.

Jesli chodzi o Ameryke, to calkowicie sie zgadzam, iz znaczna czesc kosztow
            tzw. administracyjnych w systemie amerykanskim, to koszty zwiazane z
            ubezpieczeniem lekarza od "bledow w sztuce lekarskiej".

Z tego powodu dochodzi do aburdalnych sytuacji, gdy wysoko oplacani sportowcy
            czy druzyny sportowe nie moga znalezsc lekarza, gdyz firmy ubezpieczeniowe
            odmawiaja lekarzom sportowym ubezpieczenia albo stawiaja je na poziomie
            wielokrotnie przewyzszajacym ich zarobki.

• Gość: SaszaK Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.06.04, 08:47
              A ja osobiscie znam osoby, ktore przychodza do lekarza bez prawdziwej koniecznosci. Wystarczy isc do przychodni specjalistycznej i popatrzec kto tam siedzi - emeryci z nadmiarem czasu.
              • Gość: Gęba Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.nsm.pl 04.06.04, 11:01
                > Wystarczy isc do przychodni specjalistycznej i popatrzec kto tam
                > siedzi - emeryci z nadmiarem czasu.

Ale jesteś pusty, albo szczaw. Czekaj, aż sam dożyjesz i poczujesz ciężar wieku
                i choroby. Każda statystyka Ci powie, że starsi chorują więcej.
                A może wysiadują u lekarzy, bo są tak źle leczeni? Nie sądzisz??? O tym też
                moglibyśmy sobie pogadać.
            • tinea0 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 09:50
              Gość portalu: AdamC napisał(a):
              > Ja osobiscie nie wierze, iz ludzie chodza do lekarza bez potrzeby, a nie wtedy
              > gdy naprawde musza. Osobiscie nie znam zadnej osoby, ktora by poszla do
              lekarza bez prawdziwej koniecznosci. Tak jak nie znam osoby, ktora dla
              przyjemnosci chodzi do dentysty.
              To chyba od dawna nie byles u lekarza ;)
              Szczegolnie starsi ludzie lubia chodzic do przychodni, bo 1) zawsze im cos
              dolega z racji wieku 2) moga sie komus wyzalic 3) spotykaja tam inne osoby, z
              ktorymi moga sobie pogawedzic, powymieniac sie opiniami na temat najlepszych
              lekow (kazdy Polak uwaza, ze zna sie na medycynie). Zwlaszcza samotne osoby
              maja potrzebe pogadania z kims, kto jest w podobnej sytuacji - a ze kolejki w
              sklepach juz (na ogol) zniknely, to chodza do lekarza.
              Z dentysta jest troche inaczej: 1) za prawie kazda "usluge" u dentysty trzeba
              placic 2) wizyta u dentysty wiaze sie z bolem, a u lekarza I kontaktu raczej nie
              • Gość: N/A Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 12:04
                > Szczegolnie starsi ludzie lubia chodzic do przychodni, bo 1) zawsze im cos
                > dolega z racji wieku 2) moga sie komus wyzalic 3) spotykaja tam inne osoby, z

1. Jeżeli im dolega, to nie "chodzą bo lubią" - ale "chodzą bo im dolega".
                Czyli twój argument nr 1 jest niedorzeczny.

2. Fakt - mogą komuś się wyżalić, że zrobił im się guz (nowotworowy) wielkości
                główki kapusty, albo że mają napady kaszlu, albo nie oddają stolca.

3. Owszem - tyle że zapewniam cię - gdyby nie spotykali innych pacjentów byliby
                bardziej szczęśliwi - jeżeli gawędzą to dlatego, że muszą godzinami czekać na
                swoją kolej.

Co do reszty banialuk jakie wypisujesz, to nie warto tych debilizmów
                komentować. Zwłaszcza że na medycynie pewnie się nie znasz... podobnie jak 95%
                Polaków.
        • Gość: ala inna mozliwosc? IP: 195.204.180.* 04.06.04, 07:58
          Moze wprowadzic karte rodzinna na wydatki na leczenie i leki. W Norwegii jest
          taka karta, z ktorej korzysta kazda osoba powyzej 16 roku zycia, natomiast
          matka i wszystkie dzieci ponizej 16 lat maja wspolna karte. Na te karte wnosi
          sie wydatki na lekarza i leki (tylko te na choroby przewlekle) i jak suma
          przekroczy ustalony pulap - to reszte roku maja pomoc medyczna za darmo. Takie
          rozwiazanie pomoze ludziom chorym przewlekle i rodzinom wielodzietnym.
      • Gość: golem_t Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.rtk.net.pl 04.06.04, 09:00
        Fajnie, że piszesz o tym i ż kończy się państwo opiekuńcze i trzeba płacić. Ale
        widzisz w Polsce jest tak, że zaczynajac sie leczyć trzeba liczyć się z
        wydatkami, których żaden urząd skarbowy nie odliczy - czy z łapówkami. Bo jak
        nie dasz to zdechniesz na progu szitala nazywajac rzeczy po imieniu. A teraz
        będziesz musiał płacić oficjalnie plus to co zwykle.
      • Gość: oggie kolejny dzien..kolejne paranoje IP: *.ar.wroc.pl 04.06.04, 09:55
        czlowieku USA to kolejne gospodarcze dno...stado tlusciochow i ludzi z
        megalomania, wybacz ale to jedyny kraj ktorego nie darze sentymentem...i
        ostatnie miejsce do ktorego moglbym uciec...i tak zbt duzo robimy na wasz
        wzor...
        powracajac do tematu...codziennie rano gazety dostarczaja mi nowwwej dawki
        emocji, rozbudzaja we mnie instynkty samozachowawcze i chec obrony przed
        idiotami z rzadu. panowie, zrozumcie ze tak nie mozna!!! rozumiem ze za sluzbe
        zdrowwia trzeba placic w innych krajach...ale porownajcie ich warunki finansowe
        i realia polskie!!! i jak wypada porownanie? w polsce kto mial w komunizmie,
        ewentualnie dorobil sie na poczatku lat 90....oraz miejscowi bossowie...nadal
        maja kase...cala reszta spoleczenstwa albo trwa ww fonansowym bezruchu, albo
        powoli stacza sie na dno! ja juz raz oplacilem skladke zdrowotna, wiecej nie
        zamierzam...prosze wiec udobrowolnic skladki zusowskie, a ja wtedy pojde leczyc
        sie prywatnie! przypominam ze wiele polskich rodzin "zyje" za nei wiecej niz
        600 zlotch miesiecznie! nie mozna im zabierac jeszcze wiecej, bo wymra z glodu!
        system systemem...ale humanitaryzmu nie mozna z nim mieszac! panowie w rzadzie -
        0 zatracacie wszelkie wartosci zwiazane z dazeniem do dobra panstwwa....w
        glowie wam jedynie poszukiwania kasy...jak haker szuka dziury w systemie...tak
        wwy w kieszeniach obywateli! wybaczcie...ale ja sie chce stad wypisac....
        • Gość: N/A Re: kolejny dzien..kolejne paranoje IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 12:46
          > glowie wam jedynie poszukiwania kasy...jak haker szuka dziury w systemie...

100% racji.
          Pora na logout z tego systemu.
    • Gość: zosia W CENTRUM ONKOLOGII BEZ ZMIAN = KORUPCJA DALEJ IP: 138.89.11.* 04.06.04, 03:56
      tajnedokumenty.com/gis1.html
    • Gość: sdaasdsa Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.dyn.optonline.net 04.06.04, 04:09
      asdasdsadsdassd
      • lolo271 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 04:55
        ...W TV Polonia byl Radziwil......lekarz.........
        Skandal to co wyglaszal ze czlowiek zchorowany ma sam wiedziec kiedy isc do
        doktora!!!!!!!!!!!!!
        Jak wy kurwa sie wiec leczycie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        System ma byc wewnetrzy by nie dotykal pacjeta swoja biurokracja!.......
        Stracilem ojca .............gdybym kurwa przeniosl go do struktur
        np.Szwajcarskich to by zyl.........
    • Gość: Patton ILE KOSZTUJE PROKTOLOG? ZAFUNDUJMY BELCE I KWASOWI IP: *.union01.nj.comcast.net 04.06.04, 05:19
      A wizyte u psychiatry calemu klubowi SLD!
      • Gość: kwakwa Re: ZADLUZAJMY PANSTWO IP: 80.51.253.* 04.06.04, 12:11
        zwroc uwage jaki odsetek Polakow wplaca do kasy 'swiadczenia medyczne', a jaki
        odsetek korzysta z tych srodkow (wiecej korzysta niz wplaca)...
        biorac pod uwage wszystkie zaleznosci makroekonomiczne, globalne etc. rachunek
        zawsze bedzie ujemny gdyz nie jestesmy samowystarczalni jako panstwo
        (eksportujemy i importujemy)...
        wniosek nasuwa sie sam... jesli nadal wszyscy beda mieli mozliwosc rownego
        dostepu do swiadczen medycznych to zawsze nasz rachunek bedzie ujemny...

pewnie padnie pytanie... 'a co z socjalem?'

oczywicie jest i socjal... nalezy zwrocic uwage ze w gospodarce wolnorynkowej
        zawsze istnieje naturalna stopa bezrobocia... panstwo moze wspierac tylko te
        grupe pod warunkiem ze ma nadwyzke i stac je na takie wydatki...

wszycy Polacy powinni zadac sobie pytanie... co robia w sytuacji gdy maja 20
        zlotych i sa glodni... ida na kolacje do ekskluzywnej restauracji czy
        przygotowuja kurczaka w domu?

oczywiscie mozna sie zadluzyc i jesc w ekskluzywnej restwauracji ale czy warto
        sie zadluzac aby konsumowac?
    • Gość: Agawa Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.class147.petrotel.pl 04.06.04, 06:22
      Dobra, więc ja mam gdzieś takie ubezpieczenie! Już teraz płacę miesięscznie
      składkę na ubezpieczenie w wysokońci 170 zł i gówno z tego mam. Czy istnieje
      bodaj cień szansy, że jak zapłacę to 10 zł to do naczyniowca będę czekać krócej
      niż 10 miesięcy? nie sądzę!I tak będę musiała wybulić 100 zł za wizytę
      prywatną, drugie tyle za usg .
      A swoją drogą kiedy zacznie się mówić o odpłatności za kształcenie młodzieży do
      lat 16? bo za to jeszcze podobno nie płacimy.Ludzie dlaczego dajemy się tak
      strasznie nabijać w butelkę?
      • Gość: tato Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.fastres.net 04.06.04, 06:29
        ......taaaa......po wyborach bez tych socjalnych partji......
        • Gość: tato Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.fastres.net 04.06.04, 06:30
          ...........pa pa......dobranoc........
          • lolo271 dwa slowa tylko........ 04.06.04, 06:37
            .....Rzad to politycy,lekarze to nie Cristo RP tylko grupa zawodowa taka ja
            hutnicy czy gornicy,zdrowie czlowieka tez ma swoja cene ale nie absolutna.......
            wiec cyfry panowie i panie i prawa..........w UE........
            cmok..........
    • Gość: Kubuś Puchatek Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.toya.net.pl 04.06.04, 07:05
      A może by tak Państwo dziennikarze spróbaowali się dowiedzieć, w ramach
      dziennikarskiej dociekliwości, czy takie pomysły Pana Hausnera sa aby zgodne z
      Konstytucją Rzeczpospospolitej Polskiej z 1997 roku? Oj, coś nie wydaje mi
      się...
      • tinea0 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 09:55
        Gość portalu: Kubuś Puchatek napisał(a):
        > A może by tak Państwo dziennikarze spróbaowali się dowiedzieć, w ramach
        > dziennikarskiej dociekliwości, czy takie pomysły Pana Hausnera sa aby zgodne
        > z Konstytucją Rzeczpospospolitej Polskiej z 1997 roku? Oj, coś nie wydaje mi
        > się...
        Kubusiu, nie kus, blagam! Dziennikarze GW zdecydowanie nie sa osobami, ktore
        powinny sie zajmowac kwestiami prawnymi, pokazali to juz nie raz... Raczej
        zglos sie do Rzepy, im lepiej wychodzi.
    • Gość: goliat oplaty za leczenie - tak !! ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 07:08
      ... niech zlikwidują składke zdrowotną i ZUS w ktorym ginią wpłacane przez nas
      pieniądze.Wtedy każdy z nas będzie miał dodatkową, niezłą kasę na prywatne
      ubezpieczenie zdrowotne a szpitale będą zmuszone do konkurowania ze sobą
      jakością usług i ich cenami.
      • Gość: zaglębiak Re: oplaty za leczenie - tak !! ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:00
        Całkowicie popieram - służba zdrowia powinna być płatna, a ja powinienem płacić
        ubezpieczenie - jedno - łączne które leży sobie na moim koncie i w razie
        potrzeby z niego ściągana jest opłata za szpital, leczenie itd.
        a nie jak teraz moja kasa idzie do wspónego wora i nic z niej nie mam
    • Gość: Martyna Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.zagorze.net.pl 04.06.04, 07:12
      Faktem jest, że służbie zdrowia potrzebne są duże pieniadze- ale to nie jest
      sposób na ich zdobycie! Czy ktos wogóle pomyslał o tym, ze ludzi chorych jest
      coraz wiecej, którzy w 3/4 polski nie mają nawet jak się wyrobić z miesiecznymi
      opłatami, ze nie wspomne już poprostu o rentach, ktorych nie ma, a co dopiero
      dodatkowa oplata za pobyt w szpitalu?- niech ktoś poleży miesiac i kogo niby
      bylo by stać na to- chyba tylko wicepremierow! Ktoś nie bedzie mial pienidzy i
      lekarz nie przeprowadzi żadnych badań, tak??- to może zmienicie odrazu ich
      przysiegi! A co z osobami ktore są po operacjach zwyrodnieniowych (np.po
      operacji endoprotezy biodra)co z nimi? Czy beda uważani za iwalidów- choć
      dajecie im tylko renty półroczne- i czy bedą mogli kozystać z ulg? Skoro
      robione są tego typu zmiany, to dlaczego nikt nie zainteresuje sie lepiej
      bezrobociem? tylko wyciągacie pieniądze od społeczenstwa, które i tak nazbyt
      jest biedne!!! To są już poprostu KPINY!!!!!
      • Gość: Jonasz_2 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.06.04, 07:36
        No gdyby tak zlikwidować urząd prezydenta
        około pięćset etatów wysoko płatnych .
        plus zlecane ekspertyzy specjalistów .
        I senat utrzymanie każdego senatora to
        200 tyś zł / rok , plus drugie tyle na koszty
        administracyjne tych instytucji .
        Wtedy nie trzeba by było płacić
        za opiekę zdrowotną !!!
      • Gość: Bazyliszek Święta prawda... IP: *.crowley.pl 04.06.04, 07:40
        Pieniądze topione w ZUS-ie i składki na ubezpieczenie zdrowotne to farsa.
        Rozpływają się i giną w administracyjnych gabinetach, nie trafiają tam gdzie
        powinny... Poza tym, gdy coś człowiekowi dolega najczęściej (jeśli go
        oczywiście stać) idzie prywatnie i płaci... Z bezpłatnej służby zdrowia
        korzystają biedni ludzie, którzy całe życie kombinują jak przeżyć od pierwszego
        do pierwszego. Obarczanie ich dodatkowymi kosztami jest przejawem skurwysyństwa
        Pana H... Proponuję mu opracowanie ustawy pt: "Gospodarność i rozliczanie
        składek" oraz "Likwidacja służby zdrowia dla VIP-ów"
    • worfff Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm 04.06.04, 07:48
      A czy wszyscy pamietaja jak przed wyborami SLD nadawalo na kasy chorych? ALe na
      szczescie "Przywrocili normalnosc"
    • Gość: Deximow W jakim państwie ja żyję IP: 194.181.28.* 04.06.04, 08:04
      Płacić za poradę lekarską - TAK, ale po tym jak pensja będzie wystarczała na
      pojawiające się nowe ustawy.
    • Gość: O Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.gwo.pl 04.06.04, 08:07
      Te usługi nie są za darmo! Płacimy ZUS! Z MOICH pieniędzy co miesiąc spory
      procent idzie na fundusz zdrowia. Gdyby tego nie odciągać, miałabym nie tylko
      na prywatnego internistę, ale i dentystę, ginekologa czy innego specjalistę.
      Dlaczego oni piszą, że korzystamy z tych usług z darmo? Co za bezczelność.
    • Gość: beateq Niedorzeczność.... IP: *.unia / 80.51.236.* 04.06.04, 08:11
      To chyba jakaś niedorzeczność!!! NIby skąd mamy brać na to pieniądze...
      Przeciętny człowiek nie zabrabia tyle co pan Hausner i nie stać go na to, by
      płacić za każdą wizytę u lekarza, a już tym bardziej za pobyt w szpitalu!!!!!
      Czy dalej nasi parlamentarzyści tego nie widzą??? A może właśnie o to chodzi,
      żeby ludzie umierali, bo nie bedzie ich stać na przysługujące im świadczenia
      zdrowotne!!!!! Jeśli tak ma być, to niech przestaną odtrącać z wypłat na NFZ bo
      ludzie i tak beda sami placic za usługi medyczne!!!
    • Gość: golkiper Odpłatność IP: *.kogeneracja.com.pl 04.06.04, 08:15
      OK mogę płacić ale wtedy albo trzeba zlikwidować ściąganie składki na
      ubezpieczenie zdrowotne albo niech ta składka wpływa na moje osobiste konto
      zdrowotne. W każdym innym przypadku to bedzie bzdura jestem ubezpieczony a
      państwo zmusza mnie żebym płacił za podstawowe usługi medyczne. To jest chyba
      jakaś sprzeczność.
      • Gość: ROM Re: Odpłatność IP: *.nfz / 82.160.7.* 04.06.04, 08:48
        Tak długo będziesz się cieszył swoim kontem zdrowotnym dopóki nie zachorujesz
        Ty lub Twoja rodzina np. na nerki (z koniecznością wykonywania dializ) lub na
        cukrzycę insulinową. Utrzymanie przy życiu jednej osoby dializowanej kosztuje
        system (kasa chorych, NFZ lub budżet państwa - obojętnie) okolo 6 tysięcy
        złotych miesięcznie. W jednym województwie jest obecnie około tysiąc osób
        dializowanych. 6 tysięcy zlotych - to składka zdrowotna z 5 lat od osoby o
        średnich w Polsce dochodach. Twoja składka dziś daje życie innym, być może (oby
        tak nie musiało był) składki innych za 10, 20 lat dadzą żyć Tobie. Tak to
        wymyślił kanclerz Bismark - twórca systemu ubezpieczenia zdrowotnego - słynnych
        kach chorych. Dopłaty w Niemczech - ojczyźnie Bismarka zostały ostatnio
        podniesione - 10 EURO za dzień pobytu w szpitalu (przez pierwszych 28 dni) i
        raz na kwartach opłata u lekarza w wysokości 10 EURO.
    • Gość: jurand okulistyk Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.crowley.pl 04.06.04, 08:21
      to nie dużo nawet jak poza warszawą a moze ograniczy kolejki u specjalisty, po
      warunkiem ze ludzie bez kasy naprawde dostaną od mopsów zapomoge na to
      • Gość: N/A Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 13:34
        No to zastanów się co jest lepsze: czy regularne badania ciśnienia (5 minut,
        personel niewykwalifikowany choć w specjalistycznym gabinecie)
        wewnątrzgałkowego u 1000 zdrowych - czy opieka nad 1 z zaawansowaną jaskrą - a
        w przyszłości ociemniałym?

Właśnie w okulistyce ważne jest regularne badanie wzroku. Czy wam odbiło i
        zapomnieliście że na studiach było coś o profilaktyce i higienie? Że
        nawet "zupełnie zdrowy" człowiek powienien przechodzić badania - bo jak objawy
        się pojawią to już jest za późno?

• Gość: nowa Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 17:06
        Gość portalu: jurand okulistyk napisał(a):
        to nie dużo nawet jak poza warszawą a moze ograniczy kolejki u specjalisty, po
        warunkiem ze ludzie bez kasy naprawde dostaną od mopsów zapomoge na to

Pier..isz jak potłuczony, wizyta z chorym dzieckiem u pediatry, leki 56 zł), 5
        dni zwolnienia (utrata części zarobków), wizyta kontrolna, leki (73 zł) - 5 dni
        zwolnienia (następna utrata zarobków) - wizyta u specjalisty - badania
        (częściowo płatne)- tydzień urlopu, bo nie dostaje zwolnienia - wizyta u
        specjalisty - leki (43 zł) - wizyta u pediatry - 5 dni zwolnienia (znowu tracę)
        To efekt "lekkich", ale nie zdiagnozowanych dolegliwości mojego dziecka w ciągu
        ostatniego miesiąca - i może jeszcze mam dołożyc do tego kilkadziesiąt złotych
        na wizyty.

• Gość: xx Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.leon.com.pl 04.06.04, 08:27
      Wiec proszemi oddac wszustkie pieniadze ktore place na ZUS i NFZ, a ta mafie
      rozgonic na 4 wiatry, i skonczyc z fikcja bezplatnej sluzby zdrowia.Bo skoro ide
      do lekaza raz doslownie raz w roku i jeszcze mam za to placic to po co te
      skladki zeby sobie ZUS mogl bankiety robic!! a NFZ premie sobie przyznawac DOSC
      TEGO ZŁODZIEJSTWA!!!!!!
    • Gość: holenderka Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darmo IP: *.xdsl.tiscali.nl 04.06.04, 08:31
      ja sie tylko zastanawiam jak w takim ukladzie beda zyli,i z czego,lekarze
      specjalisci ktorzy sa np.tuz przed emerytura i nie moga 'dorabiac' w zaden inny
      sposob?Polska to kraj absurdu, i po raz kolejny zostalo mi to udowodnione. wiem
      ze trzeba liczyc sie z tym jakie panstwo ma srodki finansowe,ale
      jednoczesnie,po raz juz nie wiem ktory pytam.dlaczego ministrowie,poslowie i
      cala reszta tej zgraji ktora nic tak na prawde nie robi tylko rabuje
      spoleczenstwo nie zrzekna sie swoich pensji i nie zaczna pobierac 10% tego co
      obecnie zarabiaja a reszta niech idzie na latanie dziur w budrzecie,takiej jak
      ta na finsowanie sluzby zdrowia?moge dac glowe,ze nawet na 10% obecnej pensji
      paniom i panom ciagle bedzie sie zylo calkiem komfortowo.poraza mnie ze po raz
      niewiadomo juz ktory,jak karany jest pacjent i lekarz. szczegolnie zal mi
      lekarzy,ktorzy istnieja,uwierzcie,ktorzy ten zawod wykonuja bo maja do tego
      pasje. to sa ludzie ktorzy czesto pieniedzy nie wezma za wizyte,ale np. przyjma
      10 jajek.sa to wysoce wykwalifikowani specjallisci.jesli sie ograniczy dostep
      do nich... to tak jakby panstwo po raz kolejny wykonalo krok ktory sugeruje
      spoleczenstwu,ze panstwo ma nadzieje ze kazdy z nas nigdy nie bedzie
      chorowal,ale jak juz zachorujesz to zdychaj jak najszybciej, bo ja tu jestem
      minister/burmistrz/etc i potrzebuje pieniadze na kolejne
      mieszkanie/samochod/studia dziecka w usa wiec ty mi tu nie marudz zes chory
      tylko zdychaj i to szybko....
      porazajace
    • Gość: ROM Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.nfz / 82.160.7.* 04.06.04, 08:32
      Opłaty to jest niestety konieczność. Niewielkie opłaty zapobiegną (niektórym)
      patologiom. Przykład. W polskim szpitalu w weekendy jedna trzecia pacjentów
      jest na przepustkach. Bardzo częste są sytuacje gdy pacjent przebywa w szpitalu
      3 dni,a wypis dostaje na 8 dni. Teraz wcale go to nie obchodzi. Gdy będzie
      płacił (przecież 10 zlotych to tylko koszt zupy i pościeli) nie pozwoli na
      naciąganie. Politycy - słusznie wprowadzając małe opłaty - obniżcie wysokość
      składki na ubezpieczenie zdrowotne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: tow. stalin złodzieje, złodzieje, złodzieje! IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 04.06.04, 08:39
      mam płacić za wizytę u lekarza? to na co, do ciężkiej cholery, idą moje podatki?
      panie hausner, jak pan wydaje pieądze na remonty ośrodków wczasowych dla vipów,
      pan prezydencik kwaśniewski jakieś zameczki w wiśle sobie prokuruje, to ja się
      nie dziwię, że brakuje pieniędzy na służbę zdrowia! a do tego nikt nie
      kontroluje jak wydawane sa NASZE pieniądze, więc każdy lekarz, który ma tylko
      trochę oleju w głowie, bez problemu wyciągnie pieniądze za fikcyjne badania...

panie hausner, zacznij pan porządki od swojego podwórka. a od mojej ciężko
      wypracowanej kasy, to wara.
    • Gość: MRS Ile kosztuje zapłacenie dwóch złotych? IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 04.06.04, 08:51
      Bo ktoś musi mi wystawić rachunek (papier i czas), przyjąć pieniądze (czas),
      rozliczyć kasę (papier i czas) i zapłacić podatek (papier i czas). Czy te
      koszty naprawdę będą znacząco niższe od wpłaconego przeze mnie pieniążka? A
      abonamenty w prywatnych klinikach coraz tańsze....

pozdrawiam
    • Gość: Virchov Cyrk!!!! IP: *.tom / *.tom-net.int.pl 04.06.04, 08:55
      Wypisanie recepty - 2 zł
      Wizyta u lekarza rodzinnego - 5 zł
      Wizyta u specjalisty - 10 zł
      Dob w szpitalu - 20 zł za dobę
    • Gość: zajac Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.zapora / 212.160.172.* 04.06.04, 08:56
      Zarabiamy jakąś kwotę X i z tej kasy zabieraja NAM podatki itd. i jeszcze chca
      ode mnie te 2 czy 5 pln. To niech mi oddadza to co idzie na skladkę zdrowotna
      itd.
      Powariowali probuja okradać nas każąc płacić za coś dwa razy - przeciez to
      niewiarygodne ze nikt ze swiata finansów czy podatków jeszcze nie wywołał z
      tego MEGA afery...........
      • Gość: małka Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.inetia.pl 04.06.04, 09:19
        Jasne, za wizyty będziemy płacić, a ZUS i KRUS fundują sobie wystawne przyjątka i jeszcze umarzają spółkom węglowym i nie tylko 6,7 miliarda długu. To niech najpierw zrobią z tym porządek, a potem wyciągają łapę po kasę z mojej kieszeni.

pozdr,
        m.
    • Gość: Evry Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 62.141.202.* 04.06.04, 08:59
      Płaciliby my też za karetkę?
    • Gość: iza Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.man.rsk.pl 04.06.04, 09:22
      Niedługo człowiek z niewielkimi pieniędzmi bedzie się bał chorować w naszym
      kraju. Szczególnie choroba przewlekła może zrujnować... potfel.Wydaje się, że
      te 5 zł to niedużo, ale przecież leczenie nie kończy sie na 1 wizycie. Nie
      wspomnę juz o chorym pomyśle opłaty za szpital, bo to żałosne. Dla naszych
      posłów 100 zł w te czy w te nie robi róznicy, to wiadomo, a w ogóle to pomysły
      pana Hausnera są coraz lepsze, ciekawe co niedługo wymysli.
      • Gość: Lekarz Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.kapsch.com.pl 04.06.04, 09:38
        I komentarze stają się zbyteczne ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka