remez2 25.03.12, 20:11 "Staramy się propagować hasło: zgłoś się do nas, zanim my przyjdziemy po ciebie". Paweł Wojtunik, szef CBA. PS - z granatami hukowymi? --------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:26 remez2 napisał: > "Staramy się propagować hasło: zgłoś się do nas, zanim my przyjdziemy po ciebie > ". > Paweł Wojtunik, szef CBA. > PS - z granatami hukowymi? "Niewinny nie ma czego się bać". Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:39 hummer napisał: > remez2 napisał: > > > "Staramy się propagować hasło: zgłoś się do nas, zanim my przyjdziemy po > ciebie > > ". > > Paweł Wojtunik, szef CBA. > > PS - z granatami hukowymi? > > "Niewinny nie ma czego się bać". Powiedzmy to prof. J. Widackiemu lub prof. J. Podgórskiemu. :- ( ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:42 remez2 napisał: > hummer napisał: > > "Niewinny nie ma czego się bać". > Powiedzmy to prof. J. Widackiemu lub prof. J. Podgórskiemu. :- ( Każdemu kto takie "prawdy" głosi, wysyłałbym rankiem antyterrorystów z Katowic... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:47 > Każdemu kto takie "prawdy" głosi, wysyłałbym rankiem antyterrorystów z Katowic... A gdzie miłosierdzie? ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:41 chateau napisał: > Jakieś źródło? > To powszechna praktyka w rozległych sprawach: www.tvn24.pl/1,1737318,druk.html "Osoby, które się do nas zgłoszą, zanim my zgłosimy się do nich, mają szansę skorzystać z klauzuli niekaralności pod warunkiem, że wyjawią wszystkie okoliczności związane z korupcyjnym procederem" Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:44 chateau napisał: > Jakieś źródło? Podejrzliwość nie jest ładną cechą. Ale dla Ciebie wszystko: "Puls biznesu" - "Przegląd" nr 11(637) z 18 marca 2012 r. ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:52 To nie podejrzliwość tylko dopraszanie się o trzymanie standardów. W wypowiedzi Wojtunika nie ma nic, co budziłoby mój niepokój. W odróżnieniu od twojej interpretacji - zapewne wiesz, że policja i CBA to dwie różne służby. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:07 chateau napisał: > To nie podejrzliwość tylko dopraszanie się o trzymanie standardów. O jakich standardach piszesz? Pytam ponieważ mam taką dziwną cechę, że nie kłamię. I nie jest to sprawa etyki a wygody. Nie chciałoby mi się pamiętać co komu skłamałem. > W wypowiedzi Wojtunika nie ma nic, co budziłoby mój niepokój. Nie każdy jest taki odważny. > W odróżnieniu od twojej interpretacji - zapewne wiesz, że policja i CBA to dwie różne służby. Oczywiście. Dwie z 14, które mogą np. podsłuchiwać obywateli. Za głęboko niesłusznego ustroju było ich osiem. ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:11 Standard polega na tym, że podaje się źródło. Nie chodzi o podejrzliwość tylko o szacunek dla potencjalnych rozmówców, którzy dzięki podaniu źródła mogą sobie wyrobić własny pogląd niekoniecznie polegając na - jak się często okazuje - subiektywnej ocenie założyciela wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:26 chateau napisał: > Standard polega na tym, że podaje się źródło. Nie ma takich standardów. Jedyny standard to podanie prawdy - lub nie. > Nie chodzi o podejrzliwość tylko o szacunek dla potencjalnych rozmówców, którzy > dzięki podaniu źródła mogą sobie wyrobić własny pogląd niekoniecznie polegając > na - jak się często okazuje - subiektywnej ocenie założyciela wątku. Znowu manipulujesz. 2 x 2 = 4 bez względu na źródło, które tak twierdzi. A zarzucanie mi subiektywizmu w tym wątku jest, bez obrazy, polemicznym nadużyciem. ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:32 To ty manipulujesz tekstem, co wyszło dopiero po podaniu źródła przez mike_recza. Ale subiektywnie uważasz, że jesteś obiektywny, a skoro napisałeś prawdę, to po kij komu źródło. No to dobranoc i dalszego niezmąconego samopoczucia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:43 chateau napisał: > To ty manipulujesz tekstem, co wyszło dopiero po podaniu źródła przez mike_recza. Piszesz nieprawdę. Podałem źródło z którego korzystałem. I nie jest to to samo źródło. > Ale subiektywnie uważasz, że jesteś obiektywny, a skoro napisałeś prawdę, to po > kij komu źródło. Nie rozumiesz albo udajesz. > No to dobranoc i dalszego niezmąconego samopoczucia życzę. Grzeczność nie jest Twoją mocną stronę, stąd moja propozycja/prośba - postaraj się nie komentować moich wpisów. Zrobię to samo. ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 22:37 Chodzi - jak już pisałem wcześniej - o podstawy. Skomentowałeś wpis, którego nie byłeś łaskaw zalinkować. Poproszony dałeś - z pewnością zgodne z prawdą, ale niestety niemożliwe do skonfrontowania - źródło papierowe. Piszesz, że nie ma standardów, które każą powoływać się na źródło. Otóż są. Jeśli to źródło papierowe, to cytujesz właściwy fragment tekstu, do którego się odnosisz. Zaufanie polega na tym, że jeśli zacytujesz, to nie śmiem poddawać cytatu w wątpliwość. Jeśli to źródło on-line - linkujesz, ew. cytując fragment. I nie udaję. To ty udajesz obiektywnego. Niepotrzebnie, bo każdy komentarz jest subiektywny, a ty wchodzisz na wysokie C. Chciałeś dowcipnie skomentować wypowiedź Wojtunika myląc zupełnie dwie służby - policję i CBA. Choć jest wiele podobieństw (podsłuchy, mundury, wcześniejsze emerytury itd.) to przypisywanie CBA spapranej akcji policji jest nadużyciem. Wyszło jak wyszło, ale przynajmniej nie upieraj się przy swoim obiektywizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 23:29 Poczytałem i wygląda na to, że - szanowny i zazwyczaj rzetelny - remez2 tym razem dal ciała. Najpierw wypreparowal z kontekstu i zmanipulował calkiem sensowną, a przy tym rutynową wypowiedź p. Wojtuniaka odnoszącą się do konkretnego śledztwa w sprawie ogromnej afery: "Największa afera korupcyjna w administracji" /.../ W zamian za gwarancje pracy i korzyści materialne pracownicy największych instytucji publicznych włącznie z MSWiA, ZUS, policją i strażą pożarną podpisywali z firmami kontrakty na niebotyczne sumy, z aneksami uniemożliwiającymi w praktyce ich zerwanie. Ich wartość była zawyżona – nawet dziesięciokrotnie. W ciągu ostatnich kilku lat budżet państwa mógł stracić nawet do 10 proc. wartości publicznych zamówień informatycznych opiewających na kilkadziesiąt miliardów złotych. Co gorsza, Polska może być teraz zmuszona do zwrotu Unii pieniędzy otrzymanych na informatyzację. Sprawą zajmują się CBA i prokuratura, a jej finałem może być - jak ustaliła "Rz" postawienie zarzutów nawet najważniejszym urzędnikom. Milionowe łapówki Proceder wykryto w październiku ubiegłego roku, gdy zatrzymano szefa Centrum Projektów Informatycznych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Andrzeja M. i sześć innych osób. Ustalono, że przyjął łapówki na kwotę co najmniej 5 mln zł. W połowie stycznia aresztowano dwóch dyrektorów sprzedaży międzynarodowych gigantów informatycznych HP i IBM. Najjaskrawszym ujawnionym do tej pory przykładem nadużyć była informatyzacja ZUS. Kontrakty z Prokomem były tak skonstruowane, że - jak przypomina "Rz" - niemożliwe było ich zerwanie, bo firma sprzedawała oprogramowanie, nie przekazując praw autorskich i tzw. kodów źródłowych. To generowało duże koszty ich obsługi. Szef MSW Jacek Cichocki i Paweł Wojtunik, szef CBA, są zgodni: mamy do czynienia z największą aferą korupcyjną w administracji publicznej. - Osoby, które się do nas zgłoszą, zanim my zgłosimy się do nich (zaznaczenie moje), mają szansę skorzystać z klauzuli niekaralności pod warunkiem, że wyjawią wszystkie okoliczności związane z korupcyjnym procederem - mówi "Rz" szef CBA. a potem tę, wyjętą z konkretnego kontekstu (i przez to uogólnioną), zmanipulowaną wypowiedź obśmiał remez2 napisał: > "Staramy się propagować hasło: zgłoś się do nas, zanim my przyjdziemy po ciebie > ". > Paweł Wojtunik, szef CBA. > PS - z granatami hukowymi? ... > > "Niewinny nie ma czego się bać". > Powiedzmy to prof. J. Widackiemu lub prof. J. Podgórskiemu. :- ( Jaki sens ma plątanie w taki kontekst nazwisk szacownych profesorów, bez uzasadnienia czemu akurat im należałoby rekomendować zgłoszenie się do CBA dla uzyskania klauzuli niekaralności w tej aferze? www.tvn24.pl/1,1737318,druk.html Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 23:41 Pisałem już z jakiego źródła korzystałem, więc zarzut Najpierw wypreparowal z kontekstu i zmanipulował calkiem sensowną, a przy tym rutynową wypowiedź p. Wojtuniaka odnoszącą się do konkretnego śledztwa w sprawie ogromnej afery jest niesprawiedliwy. Pisząc a potem tę, wyjętą z konkretnego kontekstu (i przez to uogólnioną), zmanipulowaną wypowiedź obśmiał zarzucasz mi kłamstwo. Dalej - Powiedzmy to prof. J. Widackiemu lub prof. J. Podgórskiemu. :- ( - to odpowiedź na inny post, innego forumowicza. Nie chodzi o tę aferę, tylko nawiązałem do słynnych wyczynów CBA i hasła PiS, że "niewinni nie mają się czego bać". PS - w moim odbiorze cytowana wypowiedź szefa CBA jest śmieszna i groźna (jak w znanym powiedzeniu). ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Co masz przeciw instytucji świadka koronnego? 26.03.12, 00:35 Przecież p. Wojtunik - po prostu - zachęca osoby uczestniczące w tej konkretnej aferze dot. publicznych zamówień informatycznych do skorzystania z takiej możliwości jaką otwiera przed skruszonymi aferzystami Ustawa o świadku koronnym. Art. 3. 1. Można dopuścić dowód z zeznań świadka koronnego, jeżeli łącznie zostały spełnione następujące warunki: 1) do chwili wniesienia aktu oskarżenia do sądu jako podejrzany w swoich wyjaśnieniach: a) przekazał organowi prowadzącemu postępowanie informacje, które mogą przyczynić się do ujawnienia okoliczności przestępstwa, wykrycia pozostałych sprawców, ujawnienia dalszych przestępstw lub zapobieżenia im, b) ujawnił majątek swój oraz znany mu majątek pozostałych sprawców przestępstwa lub przestępstwa skarbowego, o których mowa w art. 1, 2) podejrzany zobowiązał się do złożenia przed sądem wyczerpujących zeznań dotyczących osób uczestniczących w przestępstwie lub przestępstwie skarbowym oraz pozostałych okoliczności, o których mowa w pkt 1 lit. a, popełnienia przestępstwa lub przestępstwa skarbowego określonego w art. 1. 2. Można uzależnić dopuszczenie dowodu z zeznań świadka koronnego także od zobowiązania się podejrzanego do zwrotu korzyści majątkowej odniesionej z przestępstwa lub przestępstwa skarbowego oraz naprawienia szkody nimi wyrządzonej. Co w tym śmiesznego, albo groźnego? (Wyłączywszy zagrożenie przełamaniem solidarności grupy przestępczej i zagrożenie "wsypą" dla aferzystów?) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Co masz przeciw instytucji świadka koronnego? 26.03.12, 00:47 Instytucja świadka koronnego realizowana dotychczas przez prokuraturę budzi jednie grozę. Jeden z przykładów - sprawa B. Blidy. PS - CBA powinna zostać zlikwidowana 5 lat temu. --------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Kombinatorów co za łapówy zasyfili informatyzację 27.03.12, 00:33 naprawdę szczerze nie znoszę. Bo to nie tylko złodziejstwo, ale sk...syństwo (oraz sk...córewstwo) wobec każdego z nas. Jeśli się dziwisz, ze nie ma sytemu umożliwiającego załatwianie spraw w "jednym okienku". Jeżeli się wkurzasz na ślamazarność w ZUS, NFZ, Wydziale Komunikacji, USC, hipotece, Urzędzie Statystycznym, skarbówce. Jeżeli czekając miesiąc na dokument tożsamości zachodzisz w głowę - czemu to tyle trwa? Jeżeli idąc do lekarza nie dysponujesz aktualnym potwierdzeniem, że masz na bieżąco opłacone ubezpieczenie... Jeżeli porządnie zinformatyzowaną policję, służbę zdrowia, straż pożarną, ratownictwo itp. widzisz tylko w zagranicznych serialach... To gdzieś tam w tym całym naszym krajowym bajzlu, który kradnie czas, zatruwa życie, wzbudza niechęć do instytucji państwowych najprawdopodobniej głupie decyzje podejmuje za łapówkę jakiś chciwy trep albo bladź. Wisi mi nisko przynależność partyjna tego kogoś, jego ew pobożność (lub jej brak), płeć i orientacja seksualna. Nie lubię go! I będę miał poczucie osobistej satysfakcji jeśli im się dobiorą do rzyci - obojętne kto - policja, ABW, CBA... byle na końcu ścieżki był prokurator z mocnymi dowodami i mało wyrozumiały sąd. remez2 napisał: > PS - CBA powinna zostać zlikwidowana 5 lat temu. 5 lat temu byłem podobnego zdania. Ale skoro CBA mimo to nadal istnieje, niech robi co do niej - zgodnie z prawem - należy. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Dzięki, Kumie :) 27.03.12, 08:31 Szkoda, że Twoje posty nie spotkały się ze zwykłym słowem "przepraszam". Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 W odpowiedzi - 27.03.12, 09:16 trzy sprawy: Pierwsza - erystyka jest Twoją mocną stroną. Brawo. Tylko, że moje dotychczasowe wypowiedzi w żaden sposób nie odnosiły się do "afery informatycznej". Cudzysłów stąd, że X razy czytałem podobne wypowiedzi przedstawicieli władz z których w konsekwencji wychodziła np. "afera" R. Kluski. To wszystko co napisałeś mnie również irytuje ale powiem Ci w sekrecie, ewentualne łapówki to tylko jedna z przyczyn tego stanu rzeczy. Ale udało Ci się stworzyć, dla bystrego obserwatora wrażenie, że nie tylko popieram łapowników ale przyparty do muru nie przepraszam. To duże osiągnięcie, tak duże jak nieprawdziwe. :-) Druga - byle na końcu ścieżki był prokurator z mocnymi dowodami i mało wyrozumiały sąd. - pełna zgoda, chociaż sąd powinien być bardziej sprawiedliwy[b] niż mało wyrozumiały. Trzecia - CBA zostało powołane jako policja polityczna, haniebnie tę rolę spełniało i zmiana szefa nie uzdrowiła organizacji. ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ayran jedna sprawa... 27.03.12, 09:57 ... za to konkretna: Owo "staramy się propagować hasło.." itd, z inauguracyjnego wpisu, które potraktowałeś cudzysłowem i opatrzyłeś podpisem Wojtunika, to skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: jedna sprawa... 27.03.12, 12:23 ayran napisał: > ... za to konkretna: > > Owo "staramy się propagować hasło.." itd, z inauguracyjnego wpisu, które potrak > towałeś cudzysłowem i opatrzyłeś podpisem Wojtunika, to skąd? tiny.pl/hpwxz ------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Bardzo piękne - 27.03.12, 12:32 Która strona? Bo coś mi podpowiada, że nie chciałoby ci się wklepywać tekstu, w związku z tym wciąż uważam, że włożyłeś w usta Wojtunika coś, czego nie powiedział. Ale jeśli ułatwisz mi poszukiwanie, to po ewentualnym przekonaniu się, że jest inaczej, chętnie przeproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bardzo piękne - 27.03.12, 12:40 ayran napisał: > Która strona? Bo coś mi podpowiada, że nie chciałoby ci się wklepywać tekstu, w > związku z tym wciąż uważam, że włożyłeś w usta Wojtunika coś, czego nie powied > ział. Ale jeśli ułatwisz mi poszukiwanie, to po ewentualnym przekonaniu się, że > jest inaczej, chętnie przeproszę. Napiszę po raz trzeci: "Puls biznesu" - "Przegląd" nr 11(637) z 18 marca 2012 r. str. 5, prawa szpalta - CYTATY - poz. 1. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Bardzo piękne - 27.03.12, 12:42 OK, przy najbliższej okazji sprawdzę - póki co pozostaję w niewierze. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:32 Wprowadzają w życie motto Kaczyńskiego, "Ludzie mają się bać" Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 21:07 czan-dra napisał: > Wprowadzają w życie motto Kaczyńskiego, "Ludzie mają się bać" Jest wręcz odwrotnie. Mają przyjść, opowiedzieć i przestać się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bardzo piękne - 25.03.12, 20:39 raczej kiepski piiiiiiiar za Kamińskiego to było przyjdź a będziesz we wszystkich stacjach tv,zostaniesz celebrytom:) Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Też jestem zdania 27.03.12, 12:36 Że obłęd inwigilacji wszystkich obywateli Solidaruchy po Komuchach przejęli, rozwinęli i znakomicie udoskonalili. Także strach o własne dupy. Czy np wiecie, że dup dwóch dupków Donalda i Bronka strzeże aż 3 tys fantastycznie płaconych, wyszkolonych i wyposażonych funkcjonariuszy BOR? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Też jestem zdania 27.03.12, 13:18 haen2010 napisał: > Czy np wiecie, że dup dwóch dupków Donalda i Bronka strzeże aż 3 tys fantastycz > nie płaconych, wyszkolonych i wyposażonych funkcjonariuszy BOR? Ja nie wiem i ty też. Nie będziesz w stanie wskazać wiarygodnego źróła tej informacji, choć zapewne nabzdyczysz się i powiesz, że przecież to powszechnie wiadome. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: Też jestem zdania 27.03.12, 13:30 Informacja tajna nie jest. Podobnie jak i ta, że ABW to aż 6 tys agentów. Idiotyzm w tak niewielkim państwie. Ale Solidaruchy mają na tym ponkcie pi.erdolca. Mam ci przypomnieć pancerne konwoje z długą bronią Kaczora po Warszawie? Tusk daleko od niego nie odleciał. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Też jestem zdania 27.03.12, 13:34 Nic nmi nie przypominaj, tylko podaj źródło tego o czym piszesz: że trzy tysiące BOR-owców chroni dwóch osób (Tuska i Komorowskiego) Odpowiedz Link Zgłoś