Dodaj do ulubionych

Co Go powstrzyma?

17.04.12, 15:26
Co może powstrzymać Adama Michnika przed wzięciem udziału w ogólnopolskim marszu protestu organizowanym obronie wolności słowa?

Odpowiedzi jest i może być wiele.

Oto te, które wydają się być, moim zdaniem, najbliższe prawdy:

1-sza - Michnik nie lubi II-giej RP w, której rządziła nieprzerwanie polska prawica i nie może polubić IV-tej RP , w której miałbaby ona rządzić dalej, chociaż z przerwami.
2-ga - Michnik uważa, że Jego poczucie misyjnośći w zmienianiu mentalności Polaków ma pochodzenie boskie i nie może być poddawane żadnej racjonalnej krytyce oraz żadnym wątpliwościom, co do słuszności.
3- Michnik jest przekonany, że obecne elity polityczno-gospodarcze dają gwarancje rozwoju Kraju i w sposób rzeczywisty mogą się przyczynić do pojednania polsko-rosyjskiego.
4- Michnik musi dbać o nogi i serce a długie marsze są męczące.

Tyle moich odpowiedzi. Może ktoś z forumowiczów znajduje jeszcze inne i może się z nimi podzielić na FK. Zapraszam :)
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych A ten marsz protestu bierze też w obronę 17.04.12, 15:28
      wolność słowa Kuby Wojewódzkiego i Michała Figurskiego ukaranych ostatnio przez KRRiTv?
      • woda_woda Oczywiście, 17.04.12, 15:30
        chyba nie sądzisz, że to marsz wybiórczy?
      • homosovieticus Obu Panom nie grozi nieobecność na multipleksie! 17.04.12, 15:36
        Grekiem jesteś?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Obu Panom nie grozi nieobecność na multipleks 18.04.12, 08:37
          I co z tego, skoro walczy się z ich wolnością słowa, a jak sam pisałeś powyżej, marsz ma być właśnie w obronie wolności słowa?
      • homosovieticus Słowa Poety można rozumieć 17.04.12, 15:44
        różnie. Pisał je w 1964 roku, w roku, w którym kilkunastoletni Michnik dostał paszport i wyjechał na Zachód, jeśli się nie mylę, otrzymanie paszportu za Gomułki było sztuką arcytrudną dla zwykłego Polaka.
        Może nie zgadzał się Poeta z tymi, którzy obficie przelali polską krew na polskiej Ziemi i przeciwko, który poźniej i Michnik występował?
        Ten sam Herbert różnie też oceniał Nadredaktora.
        • x2468 Re: Słowa Poety można rozumieć 17.04.12, 15:54
          Wielu Polaków baranie dostawało paszporty.Szczególnie ci których twoi sowieccy rodzice chcieli się pozbyć z kraju.W wielu przypadkach to się udawało.Niewygodni zostali na Zachodzie.Niektórzy tak jak Wildstein i Rydzyk wrócili do kraju jak już było bezpiecznie lub na Zachodzie byli spaleni.Inni pozostali na zawsze pajacyku.
          • homosovieticus Nie na temat, niemądrze bo przecież Michnik 17.04.12, 15:57
            wrócił niebawem do Ojczyzny. Poczytaj, huncwocie, Jego życiorys.
        • ave.duce Herbert wyjechał do Włoch w 1957. 17.04.12, 16:09
          Bez paszportu?
          • ave.duce Sorki - wyjechał w 1958 17.04.12, 16:12
            a do Włoch dojechał w 1959. Wrócił w 1960 do Polski.
          • dupetek Re: Herbert wyjechał do Włoch w 1957. 17.04.12, 16:14
            Bo Herbert mógł, a Michnik nie i juszsz! Nie wiesz tego?
            • ave.duce Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:17
              Może to nie były czasy Gomułki?!
              • dupetek Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:27
                Jak najbardziej czasy Gomułki, ale Homoś/śka i tak swoje wie, bo TAK!
                • ave.duce Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:31
                  Dwaj panowie H. - surowi dla innych, wyrozumiali dla siebie.
                  • dupetek Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:38
                    Homoś/śka miał/a kiedyś nicka zarejestrowanego na kobietę, więc do końca nie wiem jak z tą płcią:)
                    • ave.duce Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:41
                      Ciekawe, jak to się stało, że Herbert dostał paszport.
                      • dupetek Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 16:57
                        Ja nie mam pojęcia jak było i nie lubię insynuacji. Homosia trzeba spytać, bo on wszystko wie najlepiej, ale jeśli Herbert dostał paszport na tych samych zasadach co Michnik, to raczej na odpowiedź nie możemy liczyć.
                        • ave.duce Re: Wyjechał na Zachód w 1958 ;) 17.04.12, 17:06
                          Nie muszę pytać o nic w tym przypadku, bo wiem.

Do zobaczenia :)
    • dupetek Re: Co Go powstrzyma? 17.04.12, 16:01
      A dlaczego chcesz ograniczać czyjeś (Michnika) prawa?
      • homosovieticus Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 16:26
        w marszu. Pytam jedynie co Go powstrzymuje, ponieważ zawsze wolność słowa cenił najwyżej bo to ona jest nawyraźniejzą "ikoną wolności człowieka".
        • dupetek Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 16:30
          Może więc zostaw wolność wyboru zainteresowanym!
          • homosovieticus Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 16:34
            Przecież PYTAM jedynie o powody wyboru człowieka, który pełni ważną role publiczną i polityczną w Kraju.
            • dupetek Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 16:41
              Są to osobiste decyzje nie mające nic wspólnego ze sprawami publicznymi! Najlepiej pytaj u źródła:)
              • homosovieticus Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 16:44
                Gdyby to była decyzja czysto osobista to bym nie pytał. Ale tak nie jest. To decyzja POLITYCZNA i o powody takiej decyzji pytam także Ciebie.
                • dupetek Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 17.04.12, 17:00
                  To nie jest decyzja polityczna, w dzisiejszej Polsce wolność słowa jest FAKTEM i zabawa w protesty jest zwykłą błazenadą!
                  • homosovieticus Re: Szanuję prawo Michnika do niebrania udziału 19.04.12, 16:37
                    Nie przypominam sobie, żebyś tak uważał i pisał w czasach "białego miasteczka pielegniarek" i protestu lekarzy. Ciekawe dlaczego?
                • ave.duce Jakiej decyzji? 17.04.12, 17:08
                  homosovieticus napisał:

> Gdyby to była decyzja czysto osobista to bym nie pytał. Ale tak nie jest. To de
                  > cyzja POLITYCZNA i o powody takiej decyzji pytam także Ciebie.
                  • homosovieticus Re: Jakiej decyzji? 17.04.12, 17:48
                    Nie zrozumiałem.
                    • ave.duce Re: Jakiej decyzji? 17.04.12, 18:42
                      Przecież jeszcze nie znasz decyzji Michnika.
                      • homosovieticus Re: Jakiej decyzji? 17.04.12, 18:53
                        Dlatego pytam: " Co Go powstrzyma"?
                        • ave.duce Re: Jakiej decyzji? 17.04.12, 19:57
                          Jest wiele możliwości. Setki.

ps. a tak w ogóle to już napisałam, co - wg mnie - mogłoby być powodem nieuczestniczenia w tych zadymach, więc nie będę powtarzać.
    • rccc Re: Co Go powstrzyma? 17.04.12, 16:19
      Michnik pobuszowal sobie kiedys w archiwach SB (ciekawe jakim prawem) i niejako (poprzez swoj sprzeciw wobec lustracji) orzekl, ze inni nie powinni tego robic

takie jest podejscie Michnika do rownosci i wolnosci wypowiedzi

poza tym lubi wolnosc slowa gdy ma wlaczony magnetofon przy sobie :)))
      • homosovieticus A możesz odpowiedzieć na pytanie? 17.04.12, 16:30
        Bardzo proszę o odpowiedź, co Twoim zdaniem powstrzymuje Go?
        • rccc Re: A możesz odpowiedzieć na pytanie? 17.04.12, 16:34
          punt 2 i punkt 1/ w takim samym stopniu
          • homosovieticus Re: A możesz odpowiedzieć na pytanie? 17.04.12, 16:42
            Dzięki za odpowiedź.
    • wujcio44 Re: Co Go powstrzyma? 17.04.12, 16:20
      homosovieticus napisał:

> 1-sza - Michnik nie lubi II-giej RP w, której rządziła nieprzerwanie polska prawica

Co za nieuk... Piłsudski to polska prawica?
      • x2468 Re: Co Go powstrzyma? 17.04.12, 16:30
        Nieuk,tłumok dziecko Bolszewików.Na kilkunastoletniego Michnika pluł Gomułka z trybuny tak jak on sowiet,spadkobierca sowietyzmu dzisiaj.
    • ave.duce sekretariat.naczelnych@agora.pl 17.04.12, 16:29
      najlepiej spytaj samego Michnika.

ps. wolność słowa MUSI dotyczyć wszystkich bez wyjątku.
      Wolność nie jest równa dowolności i łączy się z odpowiedzialnością za słowo.
      Tak, tak - banały.
      • homosovieticus Właśnie pytam, pośrednio, ale pytam. 17.04.12, 16:37
        Podaj mi telefon do sekretariatu Naczelnego, zadzwonie.
        • ave.duce Znajdź sobie - pewnie jest podany 17.04.12, 16:43
          tam, skąd wzięłam adres @.
          • homosovieticus Nie jest podany tel. do sekretariatu 17.04.12, 17:58
            Naczelnego. Nie potrafię go w każdym razie,, odszukać.
            • ave.duce Ale jest do "sekretariatu naczelnych" 17.04.12, 18:46
              Zadzwoń i poproś o połączenie z Michnikiem.

Powodzenia!
              • homosovieticus Re: Ale jest do "sekretariatu naczelnych" 17.04.12, 18:54
                Jeśli jest to podaj mi ten numer. Zadzwonie jak radzisz.
                • ave.duce Re: Ale jest do "sekretariatu naczelnych" 17.04.12, 19:59
                  Wejdź na stronę Agory, potem kliknij w napis "Gazeta Wyborcza". I tam znajdziesz telefony dwa do "sekretariatu naczelnych".
                  • ave.duce I co? 19.04.12, 14:54
                    • homosovieticus Re: I co? 19.04.12, 16:25
                      Nieobecny.
    • iza.bella.iza :))))))))))) 17.04.12, 22:15
      Nie wiedziałam, że masz tak wielki szacunek do Adama Michnika :) Ja tylko w jednym przypadku piszę zaimki osobowe z wielkiej litery - gdy odnoszą się do Boga!
      • ave.duce Re: :))))))))))) 18.04.12, 15:28
        iza.bella.iza napisała:

> Nie wiedziałam, że masz tak wielki szacunek do Adama Michnika :)

Jak każdy antyszambrowiec ;)
      • homosovieticus Wyrastaliśmy bello w innych domach. Ty zapewne 19.04.12, 15:03
        jesteś rodowitą arystokratką ale bez wykształcenia albo, podobnie jak Michnik, osobą o wyrachowanym i wyrafinowanym intelekcie, o mizernej kindersztubie i akim samym wykształceniu.
        • sclavus Re: Wyrastaliśmy bello w innych domach. Ty zapewn 19.04.12, 15:44
          tak, tak... ty miałeś sąsiadkę, ale widać wyprowadziła się ... - mając cię dość?? :D:D:D
          • homosovieticus Re: Wyrastaliśmy bello w innych domach. Ty zapewn 19.04.12, 16:24
            Aż ciśnie się rosyjskie ludowe porzekadło a podobnych tobie; " krugom durak".

• losiu4 Re: Co Go powstrzyma? 17.04.12, 23:21
      bo Adaś wyznaje tylko jedna "wolnosc słowa". Swoją. A tę to se obchodzi w kółko na Czerskiej wraz ze swoimi cynglami

Pozdrawiam

Losiu
      • erte2 Re: Co Go powstrzyma? 18.04.12, 01:00
        losiu4
        A w którym miejscu baranie masz w Polsce zagrożoną wolność słowa ? Kto ci broni pisać, czytać i rozpowszechniac cokolwiek ? Kto zabrania drukowania, kolportażu czy rozpowszechniania czegokolwiek ? Czy ktoś zamyka "Nasz Dziennik" czy "Gazetę Polską " ? Ktoś zabrania wydawania "Faktów i Mitów", "Nie" czy nowego komuszego szmatławca z barańskim w roli głównej ? Czy ktoś zagłusza "Radio Maryja" czy inną "Trwam?
        Załóż sobie co chcesz - gazetę, radio, telewizję - i o ile spełnisz warunki techniczno-ekonomiczne oraz nie będziesz nawoływał do przestępstw - pisz, mów i nagrywaj co ci się żywnie podoba.
        Trzon "zespołu z Czerskiej" o którym tak się pogardliwie wyrażasz tworzył podziemny "Tygodnik Mazowsze" za którego wydawanie, druk i kolportaż można było stracić wolność. Miałem również zaszczyt go kolportować; miałem też okazję i możliwość współredagowania szczecińskiego pisma podziemnego "Obraz" (epizodycznie, ale jednak) - więc nie wycieraj sobie dziś wrednej mordy "wolnością słowa" i nie przylepiaj się jak gó.wno do statku wrzeszcząc "płyniemy !!" Był czas kiedy można było się wykazać odwagą. Trzeba było robić to wtedy, a jeśli byłeś za młody to dziś zamknij twarz i nie kłap mordą o sprawach o których nie masz pojęcia.
        • losiu4 Re: Co Go powstrzyma? 19.04.12, 16:13
          erte2 napisał:

> Trzon "zespołu z Czerskiej" o którym tak się pogardliwie wyrażasz

ten trzon zespołu z Czerskiej troche sie przetrzebił. Nie, nie chodzi tu o śmierc czy to ze ktoś tam sie kapusiem okazał. Niektórzy sami odchodzili, jak Remuszko, gdy zobaczyli co sie tam w wybiórczej zaczyna wyczyniać...

Pozdrawiam

Losiu
      • obraza.uczuc.religijnych Ja z kolei wiem, że marsz 21.04.2012 r. 18.04.12, 08:40
        będzie w obronie wolności słowa wszystkich, również Wojewódzkiego i Figurskiego, z których wolnością słowa ostatnio zawalczyła KRRiTv wlepiając im karę. Przecież uczestnicy tego marszu na pewno nie będą wyznawać wyłącznie swojej wolności słowa, lecz z pewnością również będą wyznawać wolność słowa Wojewódziego i Figurskiego.
      • sclavus Re: Co Go powstrzyma? 19.04.12, 15:42
        losiu4 napisał:

> bo Adaś wyznaje tylko jedna "wolnosc słowa". Swoją. A tę to se obchodzi w kółko
        > na Czerskiej wraz ze swoimi cynglami
        >
        > Pozdrawiam

.... wyartykułował, niezbyt pożyteczny, ale idiota...
    • erte2 Re: Co Go powstrzyma? 18.04.12, 01:03
      homosovieticus napisał:
      ...Co może powstrzymać Adama Michnika przed wzięciem udziału w ogólnopolskim marszu protestu organizowanym obronie wolności słowa?

Na tak głupie pytanie po prostu nie ma odpowiedzi....
    • sclavus Jeśli dobrze rozumiem a rozumiem dobrze, 19.04.12, 15:20
      chodzi waszmości o obecność TVTrwam na multiplexie...
      Oczywistą oczywistością jest bowiem to, że jak nie ma Rydzyka na multiplexie, to nie ma wolności słowa o czym alarmuje TVTrwam parę razy dziennie a przecież nie z multipleksu...
      I coś tu nie gra!
      Dodaj zatem do propozycji odpowiedzi na swój biezdurnyj wapros, że ma w doopie takie bzdetne marsze, zmanipulowane przez manipulatora I Klasy, DDORydzyka
      Czego tobie również życzę....
      • homosovieticus Jak zwykle nie rozumiesz, bo do rozumienia 19.04.12, 15:29
        czegokolwiek potrzebna jest rzetelna wiedza a nie futurystyczne wyobrażenia o sobie. Brak inteligencji i wiedzy nie da się zastąpić takimi postami jakie, tu od lat, wypisujesz.
        Mają świadczyć o dowcipie i o "światowym obyciu" a w rzeczywistości świadczą, podobnie jak twój francuzki, o ubóstwie wiedzy, humoru i kreatywności. Tak to widzę nie tylko ja.
        • sclavus Re: Jak zwykle nie rozumiesz, bo do rozumienia 19.04.12, 15:40
          Jak już to: francuSki, mój ty wykształcony człeku...
          A dwa - to pisząc o sobie używasz zaimka ty (ciebie, tobie, ciebie, tobie, o tobie, ty), że to niby o mnie... a przecież samego siebie opisujesz... :D
          Z postów, które tu wypisujesz od lat, wynika, że masz przerośnięte nad wyraz ego... i już nie wiem czyje jest przerośnięte bardziej: twoje czy Kaczyńskiego (tego, który pozostał)
          Nie zdołasz uciec od tego i to widzę, rzeczywiście nie tylko ja...
          • homosovieticus Re: Jak zwykle nie rozumiesz, bo do rozumienia 19.04.12, 15:45
            Potrafisz tylko wytykać błedy ortograficzne i odpowiadać tą samą konstrukcją tekstu.Potwierdza to moje zdanie o miernocie, która tylko miny stroi na FK i pilnuje ortografi jakby to była wielka wartość intelektualna.
            Chcesz poważnej rozmowy ze mną o polskiej scenie politycznej i o roli jaką gra na niej Michnik?
            Załóż odpowiedni wątek a chętnie zabiorę w nim głos.
            • ploniekocica Re: Jak zwykle nie rozumiesz, bo do rozumienia 19.04.12, 16:50
              ortografia - ortografii, miSZCZu :)

Jakiej by nie grał Michnik roli na scenie politycznej to i tak nijak nie ma się ona do roli, którą gra w teatrze ogromnym obsesji Homosovieticusa.
              Manie prześladowcze się leczy, ale śmiem wątpić, czy w tym wypadku jest możliwa skuteczna terapia.
            • sclavus Re: Jak zwykle nie rozumiesz, bo do rozumienia 19.04.12, 16:56
              Sparafrazowałem cię bo uznałem twój wypot za godny maleńkiej parafrazy....
              Z tobą o scenie politycznej w Polsce???
              Żartujesz!!!
              Zeby z kimś rozmawiać o czymś tak rozchwianym przez okoliczności, musi ten ktoś być neutralnie nastawiony do tej sceny. Ty zaś zioniesz nienawiścią do Michnika aż kipi... że cię powtórzę: Chcesz poważnej rozmowy ze mną o polskiej scenie politycznej i o roli jaką gra
              na niej Michnik?
              - gdzie ty widzisz na polskiej scenie Michnika? Przespałeś te ładnych kilka lat?
              Z jedynym z czym bym się zgodził, to gdybyś napisał o nim moralizator... ale nigdy z jakimiś prywatnymi a nienawistnymi urojeniami...
              Przez tę nienawiść, ignorancja ci z butów wyłazi i woła: jeszcze!
              A to już tylko pół kroku do własnego zamkniętego świata - do schizofrenii....
              Pa!
    • ultimate.strike Re: Co Go powstrzyma? 19.04.12, 17:35
      > 1-sza - Michnik nie lubi II-giej RP w, której rządziła nieprzerwanie polska pra
      > wica i nie może polubić IV-tej RP , w której miałbaby ona rządzić dalej, chocia
      > ż z przerwami.

IV RP stała się ciałem, mamy miliony podsłuchów, populizm rozdmuchany do monstrualnych rozmiarów i absurdalne ustawy światopoglądowe (normalne państwo się światopoglądem swoich obywateli nie zajmuje), wszystko zgodnie z przepisem POPISu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka