Dodaj do ulubionych

Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarzutami

12.07.12, 07:59
kryminalnymi? Podejrzeniem o zwykłe bandyctwo i zdradę? To refleksja po lekturze Uważam rze i informacji o ksiązce o Ogniu i peaniku na jego temat. Czy to nie jest zwykłę squrv....stwem i jak to odbiorą Słowacy? ( No chyba, że mamy ich w du,ie?)
Jak to się ma z niewybrednymi atakami choćby na Wałęse - a robią to te same środowiska?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Na złość Komuchom. 12.07.12, 08:29

• zoil44elwer Re: Na złość Komuchom. 13.07.12, 13:20
        Każdy kto po wojnie UBIŁ choć jednego komucha jest dla polskiej prawicy bohaterem narodowym!i
    • zbysio45 Moze szanowny PAN zacznie czytac Ksiazki i dokumen 12.07.12, 12:36
      na temat walki OGNIA w Polsce a nie wypisywac KŁAMSTWA na Forum ?
      • zdybex Re: Moze szanowny PAN zacznie czytac Ksiazki i do 12.07.12, 13:28
        Bohaterami prawicy zazwyczaj sa mordercy. Taką maja umyslowośc.Sami sie zamodlaja do wystapienia wody w kolanach ale mordercow kochają. Bóg Go rozgrzeszył. Na szczęscie ch...a zlapali, skazali i powiesili.
        • oczy_za_oko A wasz bohater Stalin, Polpot to kim byli. 12.07.12, 14:04

• talle.yrand Re: A wasz bohater Stalin, Polpot to kim byli. 12.07.12, 14:07
            oczy_za_oko napisał:

Stalin i Polpot to byli mordercy.
            Pinochet też nim był, choć był jak najbardziej prawicowy.
          • simera16 Re: A wasz bohater Stalin, Polpot to kim byli. 12.07.12, 21:43
            oczy_za_oko napisał:
            >
            > A wasz bohater Stalin, Polpot to kim byli.
            >
            Może to twoi bohaterowie, jako że jak i Kuraś byli mordercami. Taka widać twa mentalność...
          • tornson Polpota, żałosny nieuku, obalili komuniści, 13.07.12, 13:45
            a wspierał go bandyta Reagan.
        • ukos Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 12.07.12, 15:05
          zdybex napisała:

> Bohaterami prawicy zazwyczaj sa mordercy.

Jasne. Za to takich jak Lenin, Stalin, Trocki, Dzierżyński, Mao, Pol Pot, Ieng Sary, Kimowie, Che, Castro to do rany przyłóż. Zwłaszcza, że w ich obecności rana pewna, a do przyłożenia oprócz tych aniołków nic nie ma.
          • simera16 Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 12.07.12, 21:44
            ukos napisał:

>
            > Jasne. Za to takich jak Lenin, Stalin, Trocki, Dzierżyński, Mao, Pol Pot, Ieng
            > Sary, Kimowie, Che, Castro to do rany przyłóż. Zwłaszcza, że w ich obecności ra
            > na pewna, a do przyłożenia oprócz tych aniołków nic nie ma.
            >
            Kogo i z czym porównujesz? Nie widzisz i skali i kontekstu?
            • tornson Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 13:46
              simera16 napisał:

> ukos napisał:
              >
              > >
              > > Jasne. Za to takich jak Lenin, Stalin, Trocki, Dzierżyński, Mao, Pol Pot,
              > Ieng
              > > Sary, Kimowie, Che, Castro to do rany przyłóż. Zwłaszcza, że w ich obecno
              > ści ra
              > > na pewna, a do przyłożenia oprócz tych aniołków nic nie ma.
              > >
              > Kogo i z czym porównujesz? Nie widzisz i skali i kontekstu?
              >
              Czego ty się spodziewasz po prawoskrętnym niedorozwoju?
              • zzarda32 Re: To już lepiej Ericha von Mainsteina 13.07.12, 13:51
                www.wprost.pl/ar/104854/Nasi-obcy/?O=104854&pg=1
                Przynajmniej był fachowcem!
          • mietowe_loczki Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 13:59
            Co to jest za argument? Problem polega na tym, że normalny człowiek nie czci morderców, czyli ani Stalina, ani Pol Pota, ani Che Guevary, ani Castro, co tutaj próbujesz sugerować zupełnie nie wiadomo dlaczego, natomiast prawicowcy, owszem, czczą Ognia, czy Pinocheta, i nie raz dawali na to dowód choćby na tym forum.
            • tornson Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 14:06
              mietowe_loczki napisała:

> Co to jest za argument? Problem polega na tym, że normalny człowiek nie czci mo
              > rderców, czyli ani Stalina, ani Pol Pota, ani Che Guevary, ani Castro, co tutaj
              > próbujesz sugerować zupełnie nie wiadomo dlaczego, natomiast prawicowcy, owsze
              > m, czczą Ognia, czy Pinocheta, i nie raz dawali na to dowód choćby na tym forum.
              Od Che i Fidela to ty się łaskawie odwal. Tak się składa że najgłośniej tych ludzi krytykują mieszkające na drugiej półkuli kato-polaczki, Latynosi mają ich za bohaterów, Che porównywalny jest z Boliwarem.
              • mietowe_loczki Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 14:16
                Ode mnie to ty się odwal. I o mojej wiedzy na temat zbrodni Castro i Che Guevary również.
                • tornson Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 14:53
                  mietowe_loczki napisała:

> Ode mnie to ty się odwal. I o mojej wiedzy na temat zbrodni Castro i Che Guevar
                  > y również.
                  Twoja wiedza w tym temacie jest żadna, zajmij się lepiej swoim grajdołkiem bo o Ameryce Południowej nie masz zielonego pojęcia.
                  • mietowe_loczki Re: Dziadziuś tępił zaplutych karłów reakcji? 13.07.12, 15:02
                    Kocham takie riposty :-)
                  • piq [...] 15.07.12, 20:24
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • skok nie porownuj Ognia do Pinocheta , Ognien jest pols 14.07.12, 16:19
              mietowe_loczki napisała:

> Co to jest za argument? Problem polega na tym, że normalny człowiek nie czci mo
              > rderców, czyli ani Stalina, ani Pol Pota, ani Che Guevary, ani Castro, co tutaj
              > próbujesz sugerować zupełnie nie wiadomo dlaczego, natomiast prawicowcy, owsze
              > m, czczą Ognia, czy Pinocheta, i nie raz dawali na to dowód choćby na tym forum
              > .
              polskim żołnierzem , każdy średnio wykształcony Polak wie, czym wojsko było w Polsce zanim go przerobiły czerwone szmaty na ludowe,
        • zoil44elwer Re: Moze szanowny PAN zacznie czytac Ksiazki i do 13.07.12, 13:23
          zdybex napisała:

> Bohaterami prawicy zazwyczaj sa mordercy. Taką maja umyslowośc.Sami sie zamodla
          > ja do wystapienia wody w kolanach ale mordercow kochają. Bóg Go rozgrzeszył. Na
          > szczęscie ch...a zlapali, skazali i powiesili.

Janosika też powiesili Słowaki i Orawiany.Za co,ano za owiecki i barany!
        • skok tylko szmata moze tak napisac 14.07.12, 16:15
          zdybex napisała:

> Bohaterami prawicy zazwyczaj sa mordercy. Taką maja umyslowośc.Sami sie zamodla
          > ja do wystapienia wody w kolanach ale mordercow kochają. Bóg Go rozgrzeszył. Na
          > szczęscie ch...a zlapali, skazali i powiesili.
          • simera16 Re: tylko szmata moze tak napisac 15.07.12, 16:37
            Tak...tylko szmata może bronić bandyty, złodzieja i gwałciciela, byłego UBeka Kurasia. A'propos; Gwałcenie, a następnie zabijanie zgwałconych kobiet, co czynił ten samozwańczy watażka Ogień, to też forma walki z "komuną"? Przyjedź na tereny gdzie ten śmieć grasował i zapytaj żyjących świadków tych wydarzeń, lub ludzi, którym ta wywłoka zabiła członków rodzin. Radzę jednak dla twego zdrowia, byś nie obnosił się tu z miłością do tego mordercy.
      • simera16 zbysio... 12.07.12, 21:41
        zbysio45 napisał:
        >
        >Moze szanowny PAN zacznie czytac Ksiazki i do
        > na temat walki OGNIA w Polsce a nie wypisywac KŁAMSTWA na Forum ?
        >
        Przyjedź i posłuchaj rodzin tych, którym ten bandzior zabił, ograbił, zgwałcił najbliższych... I nie pitol o tym co w książkach, bo tu w sądeckim, przemawiają o tym żywi ludzie...
        • skok a najbiedniejsi to byli ci, co GL pomagali 16.07.12, 16:34
          • simera16 Re: a najbiedniejsi to byli ci, co GL pomagali 17.07.12, 11:39
            Ja piszę o mieszkańcach, zwykłych obywatelach tego i sąsiedniego kraju. Nie dorabiaj legendy tej swołoczy Kurasiowi.
    • oczy_za_oko [...] 12.07.12, 14:05
    • skok Ogień jest Bohaterem Naroowym mimo UB-eckich 12.07.12, 14:47
      zzarda32 napisał:

> kryminalnymi? Podejrzeniem o zwykłe bandyctwo i zdradę? To refleksja po lekturz
      > e Uważam rze i informacji o ksiązce o Ogniu i peaniku na jego temat. Czy to nie
      > jest zwykłę squrv....stwem i jak to odbiorą Słowacy? ( No chyba, że mamy ich w
      > du,ie?)
      > Jak to się ma z niewybrednymi atakami choćby na Wałęse - a robią to te same śro
      > dowiska?

starań.
      Nie czytaj książek historycznych Heleny Michnik - nie będziesz miał takich dylematów
      • teen69 Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 15:08
        Kamińskiego, Wołka i oberkatolika Jurka ps. Marek. O dziwo sami zamodleni katolicy w bogu jednorodzomnym syna boga zywego czyli hipokryci. .Dziwne, ze morderca tysięcy został ich idolem.Pewnie lubia takich a sami za lękliwi aby takich czynów dokonać.
        • oczy_za_oko Do Stalina, Polpota, Mao Tse to on nie ma szans. 12.07.12, 17:30
          Najwięksi mordercy w historii Świata to paskudne lewactwo.
          Od Hitlera i Stalina zaczynając.
          Czerwone sztandary jeden z sierpem i młotem a drugi ze sfastyką.
          • zzarda32 Re: Do Stalina, Polpota, Mao Tse to on nie ma sza 12.07.12, 19:09
            Hitler to lewactwo z poparciem bogatej prawicy i narodowców rządnych zemsty za 18 rok?
          • simera16 Re: Do Stalina, Polpota, Mao Tse to on nie ma sza 12.07.12, 21:48
            oczy_za_oko napisał:

> Najwięksi mordercy w historii Świata to paskudne lewactwo.
            > Od Hitlera i Stalina zaczynając.
            > Czerwone sztandary jeden z sierpem i młotem a drugi ze sfastyką.
            >
            Swastyka, to także starohinduski znak, że o znaczeniu u Słowian nie wspomnę. Nie porównuj bandziora ze zbrodniarzami...Nie ta skala.
          • tornson Hitler to wasz człowiek i żaden skowyt 13.07.12, 13:59
            prawoskretyniałych tego nie zmieni. Nacjonalizm, rasizm, pogarda dla innych nacji i kultur, nienawiść do komunizmu, imperializm, militaryzm. Możecie sobie prawiczki bełkotać ile chcecie ale poglądy wasze i Hitlera są identyczne.
        • oczy_za_oko [...] 12.07.12, 17:34
        • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:05
          Z Pinochetem niestety jest ten problem że nie jest postacią jednoznaczną.
          • simera16 Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:49
            humbak napisał:

> Z Pinochetem niestety jest ten problem że nie jest postacią jednoznaczną.
            >
            A jego ofiary, to ilu znaczne są?
            • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:51
              Patrz: mój post do Zbysia.
          • remez2 Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:50
            humbak napisał:

Myślę, że powinieneś przeczytać "Gorączkę latynoamerykańską" - A. Domosławskiego.

-------------------
            • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:52
              A ja myślę ża nadinterpretujesz moją wypowiedź... oraz zapominasz że jedno źródło rzadko przedstawia całość obrazu.
              • remez2 Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 21:59
                humbak napisał:

> A ja myślę ża nadinterpretujesz moją wypowiedź... oraz zapominasz że jedno źród
                > ło rzadko przedstawia całość obrazu.
                Wybacz ale u mordercy nie interesują mnie pozostałe piksele. Nie stać mnie na taką wyrozumiałość.

----------------------------
                • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 22:02
                  Nie wszyscy mają ten luksus.
                  • remez2 Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 22:08
                    humbak napisał:

> Nie wszyscy mają ten luksus.
                    Każdego, trzeba po prostu chcieć.

-------------------------------
                    • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 22:10
                      Ehhhh... jakby ten świat był jeszcze taki idealny.
                      Ale nic to. Kończę. Kłaniam się nisko.
                      • remez2 Re: Pinochet morderca idolem czyim? 12.07.12, 22:17
                        humbak napisał:

> Ehhhh... jakby ten świat był jeszcze taki idealny.
                        > Ale nic to. Kończę. Kłaniam się nisko.
                        Dobranoc.
                        ----------------
          • zoil44elwer Re: Pinochet morderca idolem czyim? 13.07.12, 13:27
            Zwłaszcza po odkryciu jego zagranicznych kont z dziesiątkami milionów dolarów.
            • tornson Re: Pinochet morderca idolem czyim? 13.07.12, 14:01
              zoil44elwer napisał:

> Zwłaszcza po odkryciu jego zagranicznych kont z dziesiątkami milionów dolarów.
              Oto chyba właśnie chodziło humbakowi. Do tej pory wszyscy mieli go za zwykłego psychola mordującego dla przyjemności, a tu figa, on po prostu mordował dla zysku.
          • tornson Re: Pinochet morderca idolem czyim? 13.07.12, 14:00
            humbak napisał:

To twój problem i innych zaczadzonych zwierzęcą antylewicowością. Cały cywilizowany świat ma go słusznie za bandytę, obok Pol-Pota i Suharto największy zbrodniarz powojennego świata.
          • mietowe_loczki Re: Pinochet morderca idolem czyim? 13.07.12, 14:02
            humbak napisał:

To jest najbardziej żałosny i niestety najczęstszy argument w obronie Pinocheta. Morderstwo to morderstwo i nie ma tu żadnego usprawiedliwienia. Dosłownie żadnego.
            • humbak Re: Pinochet morderca idolem czyim? 14.07.12, 16:32
              Sama sobie dopowiedziałaś treść do tego co napisałem.
      • zzarda32 Re: Ogień jest Bohaterem Naroowym mimo UB-eckich 12.07.12, 15:47
        A opracowania słowackiego IPN-u to pryszcz?
      • simera16 Re: Ogień jest Bohaterem Naroowym mimo UB-eckich 12.07.12, 21:46
        skok napisała:
        >
        > starań.
        > Nie czytaj książek historycznych Heleny Michnik - nie będziesz miał takich dyle
        > matów
        >
        Posłuchaj świadków tych zdarzeń. Ja te barbarzyństwo Kurasia znam z relacji świadków...
      • tornson Re:Ogień jest Bohaterem prawoskrętnych degeneratów 13.07.12, 13:47
        Pospolity bandzior i masowy morderca, a takich prawo-zyeby kochają najbardziej.
    • humbak Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 21:06
      Zarzuty nie zawsze są równoznaczne z winą.
      • zbysio45 moze chłopaczkowie z PO zaczna uczyc sie w liceum 12.07.12, 21:13
        prawdziwej histori Polski aby odroznic bohaterow od zdrajcow i przestepcow komunistytcznych ?
        • humbak Re: moze chłopaczkowie z PO zaczna uczyc sie w li 12.07.12, 21:16
          A Ty się może naucz że świat nie jest czarno-biały?
          • tornson Re: moze chłopaczkowie z PO zaczna uczyc sie w li 13.07.12, 14:03
            humbak napisał:

> A Ty się może naucz że świat nie jest czarno-biały?
            Hitler, Pinochet, Pol-pot, ...
            W niektórych sprawach jak najbardziej jest.
        • simera16 Re: moze chłopaczkowie z PO zaczna uczyc sie w li 12.07.12, 21:56
          zbysio45 napisał:

> prawdziwej histori Polski aby odroznic bohaterow od zdrajcow i przestepcow kom
          > unistytcznych ?
          >
          Nie jestem "chłopaczkiem", a już na pewno nie z PO, czy innej koterii, a historię takiego np. zaprzańca Kurasia znam nie z liceum, a z relacji naocznych świadków. Zamilcz więc i nie napinaj się jak gacie w rozkroku... No chyba, że podoba ci się zabijanie i gwałcenie przez Ognia współrodaków, Słowaków, Żydów, czy Rosjan... O zwykłej rabunkowej działalności tej wywłoki nie wspomnę.
      • simera16 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 21:51
        humbak napisał:

> Zarzuty nie zawsze są równoznaczne z winą.
        >
        Tjaaa... Kuraś niewinny niczym lelija...
        • humbak Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 21:56
          Tego nie napisałem. Czepiłem się po prostu sformułowania "z zarzutami". Historia Polski z tamtego okresu i rejonu jest tak paskudna, że to co już wiem zniechęciło mnie skutecznie do poszerzania wiedzy i o Kurasiu wiem niewiele. Dlatego sam nie zamierzam oceniać jego działań.
          • simera16 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:01
            humbak napisał:

> Tego nie napisałem. Czepiłem się po prostu sformułowania "z zarzutami". Histori
            > a Polski z tamtego okresu i rejonu jest tak paskudna, że to co już wiem zniechę
            > ciło mnie skutecznie do poszerzania wiedzy i o Kurasiu wiem niewiele. Dlatego s
            > am nie zamierzam oceniać jego działań.
            >
            A ja często bywałem, bywam i będę bywał w tamtych stronach... Historię tego zwyrodnialca znam od ludzi, którzy bądź byli jej świadkami, bądź mieli "przyjemność" spotkania z tym...tfu!
            • humbak Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:07
              Więc? Jak się ma ten fakt do treści mojego postu?
              • simera16 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:10
                humbak napisał:

> Więc? Jak się ma ten fakt do treści mojego postu?
                >
                Nie słyszałeś, nie czytałeś...to po kiego głos w dyspucie zabierasz? Arbiter elegentiarum dla zasady jesteś?
                • humbak Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:14
                  Bo mogę. Tak to już jest w wolnym kraju. Jak się lubi coś robić- na przykład dyskutować, można to robić, pod warunkiem że nie szkodzi się innym. Skandal, nie?
                  Co do wiedzy- przez gaworzenie można ją też poszerzać, albo motywować się do jej poszerzania. Serio serio. Spróbuj kiedyś, może Ci się spodoba:)
                  A teraz odchodzę, by swą ignorancją nie obrażać Waszej Eminencji.
                  • simera16 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:17
                    humbak napisał:

> Bo mogę. Tak to już jest w wolnym kraju. Jak się lubi coś robić- na przykład dy
                    > skutować, można to robić, pod warunkiem że nie szkodzi się innym. Skandal, nie?
                    > Co do wiedzy- przez gaworzenie można ją też poszerzać, albo motywować się do je
                    > j poszerzania. Serio serio. Spróbuj kiedyś, może Ci się spodoba:)
                    > A teraz odchodzę, by swą ignorancją nie obrażać Waszej Eminencji.
                    >
                    Pa Aniołku! Niech ci się "dyskutancie" ofiary Ognia przyśnią... Dobrych, kolorowych snów!
                    • humbak Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 22:20
                      Naprawdę Ci się wydaje że chce bronić tego człowieka? Chyba mam jakieś problemy z wyrażaniem się.
                      Dobranoc... ostatnimi czasy Wołyń zaprzątał w większym stopniu moją świadomość (spieszę wyjaśnić- nie nie pałam nienawiścią do Ukraińców w związku z tamtymi zajściami).
                  • tornson Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 13.07.12, 14:10
                    humbak napisał:

> Bo mogę. Tak to już jest w wolnym kraju. Jak się lubi coś robić- na przykład dy
                    > skutować,
                    Problem jest taki że ty nie dyskutujesz. Rzucasz hasełka nie poparte żadnymi argumentami, a to nie jest dyskusja.

> można to robić, pod warunkiem że nie szkodzi się innym. Skandal, nie?
                    Pinochet którego bronisz wszystko co robił robił ze szkodą dla innych.
      • zzarda32 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 13.07.12, 07:00
        Stawiając pomnik Ogniowi - olewacie te zarzuty. Gdzie jakieś rzetelne rozpatrzenie ?
    • veglie Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 21:34
      Dla oszołomów bohater.Dla mnie to bandzior i psychopata.
      • simera16 Re: Dlaczego Ogień ma być Boh.Narod.z takimi zarz 12.07.12, 21:57
        veglie napisał:

> Dla oszołomów bohater.Dla mnie to bandzior i psychopata.
        >
        Howgh!
    • skok [...] 13.07.12, 14:48
      • zzarda32 Re: mjr. J.Kuras "Ogien" opluwany przez Zydow 13.07.12, 14:56
        A co z zarzutami Słowaków? Olać?
        • skok olac Slowackich komunistow, oczywiscie 14.07.12, 13:20
          zzarda32 napisał:

> A co z zarzutami Słowaków? Olać?
          • zzarda32 Re: olac Slowackich komunistow, oczywiscie 14.07.12, 13:22
            Przecież to spadkobiercy ks. Tiso?
        • skok Armia słowacka 1 września 1939 r. wraz Wehrmachtem 14.07.12, 13:39
          napadła na Polskę
          Warto w tym miejscu przypomnieć, że "Ogień" nigdy nie walczył z narodem słowackiem, ale z konkretnymi kolaborantami hitlerowskimi. Armia słowacka 1 września 1939 r. wraz Wehrmachtem i SS napadła na Polskę, okupując do 1945 polski Spisz i Orawę.

poczytaj troche innych zrodel niz Swieta GW i jej patronka Helena Michnik
          np.
          radiopomost.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3528:spor-o-jozefa-kurasia-psogie-&catid=37:arizona&Itemid=57
          • zzarda32 Re: Armia słowacka 1 września 1939 r. wraz Wehrma 14.07.12, 14:04
            Nie tylko śłowacy stawiają ogniowi zarzuty?
            • skok zarzuty stawiaja Zydzi, Slowacy i UB 14.07.12, 16:10
              zzarda32 napisał:

> Nie tylko śłowacy stawiają ogniowi zarzuty?

taki zestaw wrogów mjr. Kurasia powinien dać Polakowi do myślenia - mi dal. Tobie tez powinien.
              • zzarda32 Re: zarzuty stawiaja Zydzi, Slowacy i UB 14.07.12, 19:18
                Może to jednak nalezy wyjaśnić, bowiem wśród tych co stawiali zarzuty byli żołnierze AK?
                • skok Re: zarzuty stawiaja Zydzi, Slowacy i UB 15.07.12, 10:59
                  zzarda32 napisał:

> Może to jednak nalezy wyjaśnić, bowiem wśród tych co stawiali zarzuty byli żołn
                  > ierze AK?

czarną legendę mjr. Kurasia stworzyła bezpieka, a partyzanci karali tylko kolaborantów i donosicieli Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego.

Inicjatywę budowy pomnika „Ognia” oprotestowało natychmiast Towarzystwo Słowaków w Polsce, poparły natomiast Światowy Związek Armii Krajowej oraz Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.

Jacy zolnierze AK? Bo po wojnie roznie sie z niektorymi porobilo.
                  • zzarda32 Re: zarzuty stawiaja Zydzi, Slowacy i UB 15.07.12, 16:46
                    www.przeglad-tygodnik.pl/pl/comment/1200
              • tornson Wolę Zydów, Słowaków, a nawet UB od 17.07.12, 10:48
                kato-faszystowskiego polactwa.
                • skok wiemy, dalo sie zauwazyc potomku czerwonej zarazy 17.07.12, 12:49
                  tornson napisał:

> kato-faszystowskiego polactwa.
                  • tornson Zarazę to masz dziś, katolską cholerę i 17.07.12, 13:48
                    kapitalistyczną neoliberalną dżumę, które doprowadziły kraj do stanu agonalnego.
            • skok o mjr. Kurasiu 14.07.12, 16:13
              www.naszawitryna.pl/jedwabne_683.html
              • remez2 Re: o mjr. Kurasiu 14.07.12, 18:40
                Bardzo skromny człowiek - mógł się przecież mianować generałem.
                ----------------
                • skok skromniejszy od Jaruzelskiego, fakt 14.07.12, 19:07
                  remez2 napisał:

> Bardzo skromny człowiek - mógł się przecież mianować generałem.
                  > ----------------
                  • volupte Re: skromniejszy od Jaruzelskiego, fakt 14.07.12, 19:20
                    kula w plot, jaruzel marszalka odmówil , a dawali.
                    • skok skromniutki ten wasz Jaruzelski 15.07.12, 10:58
                      volupte napisał:

> kula w plot, jaruzel marszalka odmówil , a dawali.
                      • volupte Re: skromniutki ten wasz Jaruzelski 15.07.12, 11:03
                        jaki wasz? Ty Jaruzela wywolales do tablicy , to powinienes wiedziec ze odmowil nominacji na marszalka.
                        • skok nominacja od Wojskowej Rady Narodowej 15.07.12, 13:31
                          volupte napisał:

> jaki wasz? Ty Jaruzela wywolales do tablicy , to powinienes wiedziec ze odmowil
                          > nominacji na marszalka.

wiem, ze odmówił, ale tez wiem dlaczego. Ty zrobiłeś z tego dowód skromności.
                          Nieprawdopodobne, ale prawdziwe.
                          • skok nominuje niniejszym siebie na Marszalka Polski 15.07.12, 13:34
                            • volupte Re: nominuje niniejszym siebie na Marszalka Polsk 15.07.12, 16:28
                              ze skromnościa to juz ty wyjechales. Nie wiesz co piszesz?
                • zoil44elwer Re: o mjr. Kurasiu 16.07.12, 12:41
                  remez2 napisał:

> Bardzo skromny człowiek - mógł się przecież mianować generałem.
                  > ----------------
          • tornson Re: Armia słowacka 1 września 1939 r. wraz Wehrma 16.07.12, 15:41
            skok napisała:

> napadła na Polskę
            > Warto w tym miejscu przypomnieć, że "Ogień" nigdy nie walczył z narodem słowack
            > iem, ale z konkretnymi kolaborantami hitlerowskimi. Armia słowacka 1 września 1
            > 939 r. wraz Wehrmachtem i SS napadła na Polskę, okupując do 1945 polski Spisz i
            > Orawę.
            Akurat Orawę i Spisz to Polska zagarnęła w 1938 roku, podbijając u boku Hitlera Czechosłowację.
            • skok wczesniej byl 1919r i wejscie zbrojne wojsk czeski 16.07.12, 16:32
              nie wybieraj sobie historii
              • tornson Nie bredź, w 1919 dopiero co kształtowały 16.07.12, 16:45
                się granice po upadku Austro-Węgier. Mieszkańcy Orawy i Spiszu w większości woleli należeć do Czechosłowacji niż do Polski.
                • skok masz wiedze z ksiazek Heleny Michnik - a to gorzej 16.07.12, 21:00
                  niż zbrodnia, to błąd !

W lutym 1919 roku z inicjatywy Kazimierza Przerwy-Tetmajera powstał Komitet Obrony Spisza, Orawy, Czadeckiego i Podhala, którego prezesem został prof. Władysław Szajnocha a w lipcu 1919 powołano polsko-czechosłowacką komisję do spraw Spisza i Orawy. Zdecydowano o plebiscycie na spornym terenie. Latem 1920 roku pod Warszawą stanęły wojska czerwonego smrodu. Odwołano plebiscyt na Orawie i na Spiszu.

Jakby nasi przodkowie w 1919r mieli tyle woli walki o Polskę co ty i tyle zrozumienia dla utraty ziem, gó... byś miał swoja III RP !
    • mariner4 Mordercy Zydów zawsze byli idolami 14.07.12, 16:32
      katolickiej prawicy. Ma jeszcze ktoś wątpliwości?
      Kuras to zwyrodniały morderca.
      M.
      • hordol a co? -zamordowali ci kogoś z rodziny? 14.07.12, 16:46
        wyrazy wspólczuucia :-(
      • skok Mordercy Polakow zawsze byli idolami Zydów 14.07.12, 17:15
        mariner4 napisał:

> katolickiej prawicy. Ma jeszcze ktoś wątpliwości?
        > Kuras to zwyrodniały morderca.
        > M.
        • sawawawa Mordercy Zydów zawsze byli idolami Polakow z RM 14.07.12, 17:54
          i ty tez jestes z RM i antysemita?
          • zzarda32 Re: Mordercy Zydów zawsze byli idolami Polakow z 15.07.12, 08:29
            To jest zadziwiające - oleawcie innych ludzi mających inne doświadczenia - co to ma wspólnego z nauką kk?
          • popislandia Re: Mordercy Zydów zawsze byli idolami Polakow z 15.07.12, 15:59
            nie tylko Ogień jest dla prawiczków bohaterem,ale każdy morderca i bandyta ,który skrzywdził lub zabił choćby jednego milicjanta lub członka PZPR
            • skok oczywiscie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.07.12, 14:56
              popislandia napisała:

> nie tylko Ogień jest dla prawiczków bohaterem,ale każdy morderca i bandyta ,któ
              > ry skrzywdził lub zabił choćby jednego milicjanta lub członka PZPR
          • popislandia nie tylko 15.07.12, 15:59
            nie tylko Ogień jest dla prawiczków bohaterem,ale każdy morderca i bandyta ,który skrzywdził lub zabił choćby jednego milicjanta lub członka PZPR
            • volupte Re: nie tylko 15.07.12, 16:30
              i vice versa
    • eres2 No właśnie, dlaczego? 15.07.12, 20:18
      „Ogień” posiadał notatnik, w którym zapisywał swoje decyzje i niektóre wydarzenia, między innymi:
      • 28 sierpnia 1945 r. zastrzelenie 4 Żydów w Maniowach
      • 24 października zastrzelenie B. w Zakopanem za kradzież pieniędzy zabranych na poczcie
      • 18 grudnia zastrzelenie handlarza złotem z Warszawy
      • 2 lutego 1946 Jana Lacha, członka PPR zastrzelono w Kluszkowcach
      • 10 marca wydał rozkaz zabicia mgr Misiaka, pracownika Urzędu Miejskiego w Rabce. Został zastrzelony we własnym mieszkaniu.
      • 29 grudnia zastrzelono w Luboniu Wielkim człowieka, który był na wczasach
      • 3 maja ograbiono i zastrzelono koło Krościenka 12 osób obojga płci narodowości żydowskiej.
      Spisz i Orawa z mieszaną ludnością polsko-słowacką były w okresie okupacji przyłączone do Słowacji. Wymienione regiony w czasie grasowania bandy „Ognia” ucierpiały szczególnie.

Tygodnik Powszechny: Późną wiosną 1946 r. pięciu podkomendnych Józefa Kurasia „Ognia" zeszło z gór do Krościenka, gdzie dołączyło do nich kolejnych dwóch ludzi. 2 maja przebywali w zabudowaniach należących do jednego z członków konspiracji, a późnym wieczorem rozdzielili się, by spenetrować miejscowość. Jeden z nich wyjechał poza Krościenko na rowerze i przypadkiem zobaczył zaparkowaną ciężarówkę. Nie miał pojęcia, co zawiera i dlaczego się zatrzymała. Zameldował o tym pozostałym. Podjęto decyzję o sprawdzeniu auta, co w tamtym czasie było rutynową czynnością na obszarach kontrolowanych przez partyzantkę.
      Dzisiaj wiemy, że w ciężarówce było 26 osób narodowości żydowskiej, które miały być potajemnie przerzucone przez zieloną granicę. Specjalnie w tym celu wynajęto i opłacono kierowców oraz dobrze znającego przygraniczne tereny Jana Wąchałę „Łazika", który współorganizował przerzut. To on kazał zatrzymać auto, ściągnął przewożony w nim motocykl i wyjechał w stronę miasteczka.
      Kiedy podkomendni „Ognia" zorientowali się, że na „pace" są ludzie, część z nich wyprowadzili na drogę, legitymując i sprawdzając, czy nie mają broni. Uspokajali ich, że nie mają powodów do obaw. Nagle, z nieznanych powodów, co najmniej dwóch partyzantów otworzyło ogień. Co było bezpośrednim powodem – nie wiemy.
      Faktem jest, że jedenaście osób zginęło na miejscu, siedem zostało rannych, reszta zdołała uciec. Faktem jest, że byli to nieuzbrojeni, Bogu ducha winni ludzie, którzy chcieli po prostu wyjechać z kraju. Faktem jest, że siedząc spokojnie w ciężarówce, niczym tych wydarzeń nie sprowokowali. Innymi słowy: faktem jest, że jako bezbronni cywile stali się ofiarami niemożliwej do usprawiedliwienia zbrodni.
      - - -
      U Jana Łukasza „Lorenca” zastrzelili w chlewie tucznika, zabrali konia z wozem, na który załadowali zdobycz.
      Matce Jana Jurkowskiego „Synka” wyrwali z uszu i zabrali złote kolczyki.
      Jana Pietraszka ograbili, zabrane rzeczy załadowali na wóz, a jego samego zatrzymali jako woźnicę. Miejscowa młodzież uzbroiła się w widły, zaatakowała rabusiów i Pietraszka odbiła.
      Innym razem ograbili mieszkańców Nowej Białej, uprowadzili Jana od Katryny. Zrozpaczona długo męża poszukiwała, wierzyła, że żyje i wróci. Pewnego dnia podrzucono jej kartkę z informacją, gdzie jest mąż. W Waksmundzkim lesie znaleziono grubo przykryte ściółką i gałęziami cztery trupy, a wśród nich męża Katryny, wszyscy byli z Nowej Białej. Przy biciu w dzwony przywieziono zamordowanych na wozie do wsi, spotkała ich ludność Nowej Białej. Po tych napadach młodzież słowacka uchodziła na stałe do Słowacji.
      Dnia 6 czerwca banda ograbiła w Obidowej dyplomatów angielskich wracających z Zakopanego do Warszawy.
      23 lipca – „Doniesiono o harcerzu z Ochotnicy. Drużyna szybko-wykonawcza. Powiesili, zerwał się, jeszcze raz” (cytat z notatnika „Ognia”).
      4 grudnia – „Kontrybucja. Haburowa Katarzyna 500.000 most. Giżycka Maria 500.000 1.XII. zlikwidowano, Łapsze Niżne 150.000. Niedzica 100.000 24.XI. zlikwidowano, Kamin…150.000 24.XI” (cytaty z notatnika „Ognia”).
      Stan bandy od początku działania „Ogień” powiększał imiennymi powołaniami. Niektórzy po otrzymaniu wezwania opuszczali dom rodzinny i wyjeżdżali na Ziemie Odzyskane. W lecie 1946 roku banda została podzielona na mniejsze, działające w innym terenie.

Słowacki protest
      W piśmie skierowanym do wójta Nowego Targu Jana Smarducha mieszkający w Polsce Słowacy nalegają na odroczenie uchwały o postawieniu Józefowi Kurasiowi pomnika, bo jest to ich zdaniem działanie polityczne, dalekie od realiów historycznych. Zamiast stawiać monumenty, należy najpierw wyjaśnić dużo spraw związanych z powojenną działalnością Kurasia na terenie Podhala, Spisza i Orawy. Od wielu lat Słowacy domagają się wyjaśnienia m.in.:
      • uprowadzenia i obrabowania 16 kwietnia 1946 r., a następnie zamordowania w obozie „Ognia” pod Turbaczem czterech mieszkańców Nowej Białej: Jana Szczurka, Jana Kraka, Józefa Chałupki i Jana Łapszańskiego,
      • zastrzelenia 24 stycznia 1946 r. w Trybszu Pawła Bizuba, śmiertelnego postrzelenia jego syna Jakuba oraz obrabowania ich gospodarstwa,
      • zamordowania 12 listopada 1946 r. w Niedzicy Michała Kuźla, ojca sześciorga dzieci, oraz obrabowania go,
      • dokonania w latach 1945-1947 ok. 120 napadów rabunkowych na ludność cywilną Spisza, szczególnie w Krempachach, Nowej Białej, Dursztynie, nakładania nakazów zapłaty kontrybucji na spiskie miejscowości i dokonywania grabieży mienia.
      www.przeglad-tygodnik.pl/pl/comment/1200
      • zzarda32 Re: No właśnie, dlaczego? 16.07.12, 07:26
        Popatrz i żaden prawdziwy nie komentuje!!!!!
      • skok „Tygodnik Powszechny” a SB - dlatego 16.07.12, 15:00
        • zzarda32 Re: „Tygodnik Powszechny” a SB - dlat 16.07.12, 15:04
          Ok, SB broni UB? To chcesz wciśnąć?
        • humbak Re: „Tygodnik Powszechny” a SB - dlat 16.07.12, 15:25
          Trochę na odwal się ten komentarz, nie uważasz?:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka