Dodaj do ulubionych

Przesada z Cyrylem może dużo popsuć

16.08.12, 14:07
To bardzo dobrze, że patriarcha Cyryl przybył do Polski. To bardzo dobrze, że ma być ogłoszony wspólny apel Cerkwi i Episkopatu Polski o pojednanie Polaków i Rosjan.

Ale powitanie patriarchy przez Kompanię Reprezentacyjną WP i pochylanie przed nim sztandaru było niepotrzebną przesadą. To nie jest wizyta państwowa.
Nie ma tu analogii do wizyt papieskich, bo papież ma międzynarodowy status głowy państwa i zapraszany był przez władze państwowe

Można się obawiać, że liczni w Polsce rusofobi wykorzystają te przesadne i nienależne honory do torpedowania tak potrzebnego procesu pojednania.
Za komuny krążyło powiedzonko "nadgorliwość gorsza od lenistwa". Teraz może się to sprawdzić...
Obserwuj wątek
    • borrka Polemizowalbym. 16.08.12, 14:28
      To tani gest.
      Na poziomie decyzji nie znaczy nic.
      Na poziomie propagandy budzi zadowolenie rosyjskiego szarego zjadacza czarnego chleba i przeciwdziala mitowi "polskiej rusofobii".
      A ogolnie, nie nalezy przywiazywac przesadnego znaczenia do tej (pozytywnej) wizyty.
      • indeed4 Ja mam takie pytania: 16.08.12, 14:52
        W związku z szalejącą w naszym kraju ( szczegółowe informacje niżej) rusofobią chciałbym się dowiedzieć, których Rosjan Polak ma obowiązek kochać - nacjonalistów ( 50% rosyjskiego społeczeństwa), czy antysemitów ( 40%)?

Hmm, nie wiem - a może tych, którzy nie znoszą swoich sąsiadów Łotyszy i Estończyków ( 50% Rosjan)?

Z góry serdecznie dziekuję za udzielenie mi odpowiedzi na te niezmiernie ważkie i istotne dla naszych wzajemnych dobrosąsiedzkich stosunków kwestie :-)

• indeed4 Aha - i jeszcze jedno pytanie 17.08.12, 20:27
          też bardzo ważne, dlaczego Rosjanie nas nie lubią?

Dlaczego tylko 7% Rosjan lubi Polaków (Rosjan lubi 35% Polaków) - skąd się bierze ta niechęć do swoich sąsiadów za zachodniej granicy?
          • sclavus Re: Aha - i jeszcze jedno pytanie 17.08.12, 22:15
            Patrząc z twojej strony, taki apel byłby rzeczą bezcenną, gdyby... - gdyby kończył się apelem o pojednanie...
            Niestety, dokument końcowy, ten który podpisali Cyryl i Michalik z apelem... - apelem o pojednanie, nie ma nic wspólnego. Jest to document o łączeniu sił katolickich i prawosławnych w walce z laicyzacją, homoseksualizmem, związkami partnerskimi, aborcją, in vitro i tym wszystkim, czym kościoły nie powinny się interesować w wymiarze politycznym...
            PeeS - jak myślisz, dlaczego nastąpiło pojednanie francusko-niemieckie i po co????
            • indeed4 Re: Aha - i jeszcze jedno pytanie 17.08.12, 22:40
              Na pewno przeczytałeś ten dokument, o którym piszesz? Bo mam wątpliwości...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12322413,Wspolne_przeslanie_do_narodow_Polski_i_Rosji__CALY.html

> dlaczego nastąpiło pojednanie francusko-niemieckie i po co????

Nie myślałem nad tym, ale domyślam się, że masz jakąś koncepcję na ten temat i chcesz się nią podzielić, ok - słuchamy.
      • sclavus Re: Polemizowalbym. 17.08.12, 22:06
        Tak się dzieje w państwach wyznaniowych... :>
    • mariner4 Może. 16.08.12, 14:33
      Też się tego obawiam.
      Ale próbować trzeba.
      M.
    • indeed4 Tak, rusofobi w Polsce są bardzo liczni. 16.08.12, 14:33
      "Polacy nie widzą też samych Stanów Zjednoczonych jako partnera startegicznego dla Polski na arenie międzynarodowej. Jedynie 11 procent uważa, że to USA powinny być naszym głównym sojusznikiem, podczas gdy aż 77 procent Polaków chciałoby związać się z Unią Europejską - wynika z sondażu dla gazety. Kolejnym zaskoczeniem dla rządzących może być też fakt, że na trzecim miejscu wśród naszych potencjalnych partnerów strategicznych uplasowała się Rosja (4 procent)."

www.bankier.pl/wiadomosc/Sondaz-Strategicznym-partnerem-Polski-jest-UE-nie-USA-1595418.html

Sytuacja jak widać jest skandaliczna, rusofobia ogarnia kraj w przerażającym tempie i Indris wraz z towarzyszami z TPPR muszą koniecznie wzmóc wysiłki, żeby rodacy zamiast do UE zapałali miłością do Rosji, która tradycyjnie podtrzymuje ciepłe, dobrosąsiedzkie stosunki obsypując swoich mniejszych sąsiadów wyrazami sympatii i życzliwości :-)

"zapamiętałem jedno zdanie: "Rosja jest wielka, a Polska to mały kraj". Nie wiem w jakim celu to było powiedziane. Dziwiłem się, bo w tej sprawie powinna być równowaga, a nie rozważanie "po wielkości" - przyznał w "Rozmowie Rymanowskiego" na antenie TVN 24 płk Klich."

www.dziennik.pl/artykuly/317445,anodina-rosja-jest-wielka-a-polska-to-maly-kraj.html

www.sport.pl/euro2012/1,109071,11983657,Rosyjscy_dziennikarze__przyznanie_organizacji_Euro.html
      • indris Re: Tak, rusofobi w Polsce są bardzo liczni. 16.08.12, 14:46
        indeed4 napisał:

"Polacy nie widzą też samych Stanów Zjednoczonych jako partnera startegicznego dla Polski na arenie międzynarodowej. Jedynie 11 procent uważa, że to USA powin ny być naszym głównym sojusznikiem, podczas gdy aż 77 procent Polaków chciałoby związać się z Unią Europejską - wynika z sondażu dla gazety. Kolejnym zaskoczeniem dla rządzących może być też fakt, że na trzecim miejscu wśród naszych potencjalnych partnerów strategicznych uplasowała się Rosja (4 procent). [...]"
        Dla ścisłości można by podać datę przywołanego tekstu. Jest to 2007-06-09 08:55
        • indeed4 Re: Tak, rusofobi w Polsce są bardzo liczni. 16.08.12, 14:58
          Ach, przepraszam bardzo! Jak wiemy dziś sytuacja uległa zmianie na korzyść Rosji i proporcje się odwróciły - 4% Polaków za swojego strategicznego partnera uważa UE, a 77% Rosję.

I tyle samo ( również 77%) popiera raport naszych serdecznych przyjaciół z MAK :-)

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/sondaz-raport-millera-najblizszy-prawdy,180111.html
    • volupte Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 16.08.12, 14:49
      Glaskanie Cyryla ze zgrzytem ;-)wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/401296,wrze-w-kaliningradzie-chca-zabronic-sprzedazy-zywnosci-od-polakow.html
      • haen2010 Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 17.08.12, 20:53
        To nie to. Jakbyś zobaczył ich garmażerkę w sklepach też byś apetyt stracił. I drogo. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Kaliningradzie tak jest.
    • behemot17-13 Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 17.08.12, 21:18
      to bardzo dobrze i jeszcze raz, to bardzo dobrze. czy Ty nie przesadzasz? wystarczyło napisać jeden raz, to dobrze, a tak, to dokładnie zachowałeś się jak nasi dostojnicy, przeceniasz. kiedy Cyryl opuści naszą granice, sympatia Polaków do Rosjan i odwrotnie, będzie dalej w punkcie wyjścia, śladowe ilości wzajemnego szacunku, za to ogromne pokłady wzajemnej pogardy. trzeba być naprawdę naiwnym, by sądzić, że ta wizyta cokolwiek zmieni w postrzeganiu jednych i drugich.
      • indeed4 Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 17.08.12, 22:02
        behemot17-13 napisał:

> za to ogromne pokłady wzajemnej pogardy

Nic się nie dzieje bez przyczyny - jakiś powód, że Rosjanie nie znoszą Estończyków i Łotyszy też jest. Jeśli Polska przez 45 lat tkwiła pod sowieckim butem (wcześniej zabory), to chyba żaden myślący człowiek nie zada pytania, dlaczego Polacy nie pałają miłością do Rosjan. Ciekawe jest co innego - domyślasz się jaki jest stosunek Rosjan do Polski? Napisałeś o pogardzie - Polaków lubi śladowa ilość, zaledwie 7% rosyjskiego społeczeństwa, czyli w praktyce prawie nikt, a co myśli reszta?
        • behemot17-13 Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 17.08.12, 22:36
          nic nie dzieje się bez przyczyny, jakiś powód jest. inny przykład, Polska - Litwa.
          • indeed4 Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 17.08.12, 22:54
            Nie, nie zrozumiałeś mnie, Pytałem o to, jaki jest stosunek pozostałej części rosyjskiego społeczeństwa, skoro lubi nas tylko 7%.

Dla ułatwienia podam, że 50% Rosjan nie lubi Łotyszy i Estończyków, Polaków wśród nacji, których "nie lubią" po prostu nie ma.
            • zoil44elwer Re: Przesada z Cyrylem może dużo popsuć 18.08.12, 00:34
              Celebra na Zamku Królewskim już popsuła atmosferę.Bo wielu Polaków zobaczyło:Moskal znów na Zamku Królewskim.A jeszcze rzecznik KEP mówi:Zamek Królewski nie jest państwowy!Czarni przejęli zamek królewski na Wawelu i szykują się do następnego przejęcia?
              • indeed4 Nooo... 18.08.12, 00:50
                i jeszcze jak napisał indris "liczni w Polsce rusofobi wykorzystają te przesadne i nienależne honory do torpedowania tak potrzebnego procesu pojednania".

Nie wiem - jak bym nie kombinował, wychodzi na to, że Kzet i Ruch Palikota to rusofobi i szlus :-)
    • indeed4 No ale słuchajcie - jak można nie lubić 17.08.12, 22:13
      takiego sympatycznego, szanującego demokratyczne wolności kraju, w którym gejowskich parad zakazuje się na 100 lat, a młode artystki skazuje na 2 lata łagru :-)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12325755,Sad__Zakaz_parad_gejowskich_w_Moskwie_do_2112_roku.html?lokale=trojmiasto

Co ciekawe, skazanym dziewczynom z Pussy Riot współczuje tylko 6% rodaków - bardzo miły i sympatyczny kraj, prawda?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12326243,Rosjanie_w_sondazu_o_Pussy_Riot__Proces_byl_obiektywny.html?lokale=trojmiasto
    • life.form Re: No więc ten apel już jest 17.08.12, 22:33
      Tak sie w nim zajęli aborcją, że o narodach zapomnieli....
    • sawawawa zdenerwowanie w obozieo. malwersanta? 17.08.12, 22:53
      hehe podzialy malejacych dochodow, wiec bedzie mordobicie w kk?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka