Dodaj do ulubionych

dlaczego PO?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 23:00
bo stanowi jedyna alternatywę wobec Leppera i Giertycha
Obserwuj wątek
    • Gość: jac ???? IP: 213.17.204.* 30.06.04, 00:22
      A ja myślałem, że wybieramy dla dobra Polski. Juz nawet, jeżeli nie z
      patriotyzmu, to z pragmatyzmu.

Więc napisz czym lepszy jest Lewandowski i Leppera? Wiedzą i wielkością
      złodziejstwa. Obie na korzyść Lewandowskiego.
      Czym lepszy jest nieistniejacy plan dla Polski PO od mało realnego planu SO???

A LPR TO JUŻ CAŁKIEM INNA SPIEWKA. Bo po porównaniu, planów dla RP, uczciwości
      polityków, ilości afer LPR wypada bardziej korzystnie, realnie i uczciwie.

No to czym przekonuje cię PO??
      POpulizmem. A może musisz POdpierać swoja inteligencje pseudoyntelygencja PO??

• Gość: traian jaki jest LEPPER kazdy widzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 00:58
        1) Lewandowski nie obrzuca blotem innych politykow, nie oczernia ich na
        podstawie
        2) Lewandowski nie ma kilku procesów w toku
        3) tym samym nie wymiguje się od nich na podstawie lewych zaswiadczeń
        lekarskich, w ktorych autentyczności wierza tylko czlonkowie Sammobrony
        4) Lewandowski nie jest populista, nie obiecuje spoleczenstwu zlotych gór, nie
        skada obietnic, ktorych i tak nie ma zamiaru spelnić
        5) nie istnieje Komitet Osób pokrzywdzonych przez Lewandowskiego, a taki
        komitet w odniesieniu do Leppera istnieje
        6) Lewandowski sam pisze swoje ksiązki

program PO istnieje, wystarczy się tylko wysilić i troszkę poszukać
        www.platforma.org/?sub=dokumenty#26

LPR? wlasnie wyszla sprawa posla LPR który falszowal podpisy...
        • Gość: traian uzupelnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 01:00
          1) ...nie oczernia polityków na podstawie wyznań chorego na glowego czlowieka,
          Gasińskiego od Klewek i talibów
          • Gość: jac Re: uzupelnienie IP: 213.17.204.* 30.06.04, 01:17
            Jaki ty genialny jesteś.

Lewandowski, jest od "prywatyzacji", zrsztą jest tam w PO jeszcze kilku
            zdolnych "złodzieji"

Od plucia, to jest ROKITA, a częściowo TUSK i Gilowska.
            OT u nich podział ról.

Program?? Czytałem, to żaden wysiłek, gorzej zobaczyć tam jakiś mądry plan dla
            rozwoju RP. Ale to już nie moja wina. Tam po prostu go nie ma.

A LPR. No cóż oskarzono jednego posła (wczesniej innego, o co innego), tylko,
            że to tylko oskarżeni bez wyroku i tylko, że nikt tych posłów nie chowa do
            Brukseli, albo wbrew faktom nie broni przed praworządnym wyrokiem. A w PO??
            POpatrz Piskorski, Kozak, Lewandoski,.... . O fałszowaniu podpisów nie wspomnę.
            Zwyczajnie, jeżeli chodzi o podpisy na listach poparcia to ISTNY CYRK. Na
            każdej liscie znajdę fałszywy podpis. Na listach PO też. Niestety prokuratura
            szuka tylko na listach partii niewygodnych. A jaka jest SLD-owska prokuratura
            każdy widzi. Zreszta ta AWS-owska wiele lepsz nie była.
            • trevik Re: uzupelnienie 30.06.04, 12:10
              > O fałszowaniu podpisów nie wspomnę.
              > Zwyczajnie, jeżeli chodzi o podpisy na listach poparcia to ISTNY CYRK. Na
              > każdej liscie znajdę fałszywy podpis. Na listach PO też. Niestety prokuratura
              > szuka tylko na listach partii niewygodnych. A jaka jest SLD-owska prokuratura
              > każdy widzi. Zreszta ta AWS-owska wiele lepsz nie była.

To jest wlasnie ta metoda obrony...
              Slyszalem, ze LPR walczy z relatywizmem i przez to przez moment pomyslalem, ze
              jego zwolennicy tez a tu klaps: jak na blacie widac, ze jego zwolennicy z
              relatywizmem nie walcza.

Jesli chodzi o Lewandowskiego, to duzo sie mu zarzuca, choc ja osobiscie jeszcze
              nic takiego nie widzialem, co mogloby go obciazyc. Piskorskiemu nie ufam, Rokite
              srednio, bo to wiekszy populista, niz rozsadny polityk. Jesli sa takie materialy
              na Lewandowskiego o jakich sie rozpisuja zwiazki zawodowe (im przede wszystkim
              sie przez te prywatyzacje wody do d. nalalo i nie ma sie co oszukiwac) to
              chcialbym miec dostep do ich tresci - nie twierdze, ze nic nie maja, ale jak do
              tej pory widzialem tylko kupe oskarzen o lewa prywatyzacje i _ani jednego
              konkretu_.

> Program?? Czytałem, to żaden wysiłek, gorzej zobaczyć tam jakiś mądry plan dla
              > rozwoju RP. Ale to już nie moja wina. Tam po prostu go nie ma.

Kazdy obywatel w demokratycznym panstwie moze tak myslec o kazdym programie
              partii politycznej: od UP do LPR.

Wiem, ze LPR nie jest partia ludzi uczciwych, bo w takie partie nie wierze.
              Wierze w rzadze wladzy i kasy od lewa do prawa. A szczegolnie nie cierpie, gdy
              ktos zaslania sie krzyzem i ideologia, ktora mi tez jest cenna, aby wejsc do
              parlamentu, chociaz programowo jest totalnym zerem.
        • losiu4 Re: jaki jest LEPPER kazdy widzi 30.06.04, 12:17
          Gość portalu: traian napisał(a):

> 1) Lewandowski nie obrzuca blotem innych politykow, nie oczernia ich na
          > podstawie

owszem robi tak, tylko w sposób przyjęty w polityce... czuli pełne ą i ę w
          rękawiczkach, tak, by się nie było do czego przyczepić, a można było oponentowi
          dopiecnatomiasty samoobrona wali na odlew

> 2) Lewandowski nie ma kilku procesów w toku

o! to sprawa krakchemii przedawnieniu uległa?

> 3) tym samym nie wymiguje się od nich na podstawie lewych zaswiadczeń

po co, skoro mógł się schować za immunitetem, co też uczynił

> 4) Lewandowski nie jest populista, nie obiecuje spoleczenstwu zlotych gór,
          nie
          > skada obietnic, ktorych i tak nie ma zamiaru spelnić

owszem robi to, biorąc udział w rządzeniu psaństwem oraz podpisując się po d
          programem PO

> 5) nie istnieje Komitet Osób pokrzywdzonych przez Lewandowskiego, a taki
          > komitet w odniesieniu do Leppera istnieje

istnieje natomiast upierdliwa prokuratura

> 6) Lewandowski sam pisze swoje ksiązki

no, przynajmniej tyle

> program PO istnieje, wystarczy się tylko wysilić i troszkę poszukać
          > www.platforma.org/?sub=dokumenty#26

no cóż, kupka wyświechtanych frazesów. Podobne cele i zamiary ma każda inna
          starająca się szanować partia. O prawdziwych możliwościach i umiejętnościach
          tych ludzi mieliśmy się już okazję przekonać. Wiekszosć już była na stołkach

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: jac Re: dlaczego PO? IP: 213.17.204.* 30.06.04, 01:49
      Dlaczego??

BO bardzo podoba ci się to co dzieje się w tym kraju od 15 lat.
      Bo lubisz korupcję, bo kochasz bezrobocie, bo przezywasz ekstaze kiedy cię
      okradają.

BO CHCESZ UTRWALIC UKŁAD OKRĄGŁEGO STOŁU, UKŁAD PSEUDOKOMUNISTÓW, Z
      PSEUDOLIBERAŁAMI.

GRATULUJE. ŻYCZĘ POWODZENIA
      • Gość: traian co proponujesz??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 02:40
        komu mam zaufac, gosciom z bialo-czerwonych krawatach, z których polowa ma
        jakies sprawy sadowe (za falszowanie podpisów, podrabianie przepustek,
        pomowienia, kradzież zboża, jazde po pijaku itd.)
        co uczciwsi juz z Samejbrony wyszli...

jak ludzie skażeni choroba moga uzdrowic polskie panstwo, jest to dla mnie
        niepojete...
        zal do Platforomy, to twój zal do niej, to zwykla zawiśc do ludzi ktorym sie
        udalo
        czy wiesz ze najwiecej milionerów w sejmie weszlo do niego z ramienia
        Samoobrony...
        Czy oni doszli do majątku bardziej uczciwie niz Piskorski czy Lewandowski?

byc moze uklad okrąglostolowy nalezy obalic
        jednak ci co do tego wzywają nie wzbudzają ani za grosz zaufania

• Gość: jac Re: co proponujesz??? IP: 213.17.204.* 30.06.04, 02:57
          1.
          > zal do Platforomy, to twój zal do niej, to zwykla zawiśc do ludzi ktorym sie
          > udalo

Bzury. Co im się udało?? Nakraść?? Mają satysfakcję z tego??
          Człowieku pojecie "szczęście", "udało się" jest bardzo szerokie i różnorodne.
          Ja nie mówię, że mi się nie udało.

2. Dla mnie alternatywą rozsądku jest sojusz LPR, PiS i istniejący ciągle
          zdrowy odłam PSL (z tym PSL,trochę strach, bo dużo tam obrotowych, ale też dużo
          rozsądnych).
          Mają rozsądek, maja wbrew propagandzie GW sporo ludzi wykształconych, są
          stosunkowo mało uwikłani, maja programy lepze od innych partii.
          • Gość: traian Re: co proponujesz??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 12:10
            masz dowody ze PO to zlodzieje? ladny slogan, bez pokrycia

PSL to zwykli kombinatorzy i stolkobiorcy, beda pleśc byle co byle wladxy nie
            stracić
            PiS - jakis nieokreślony.... duzo dobrych pomyslów malo konkretnej roboty...
            ale jako koalicjant jest zdecydowanie najlepszy
            LPR - od biedy moze byc ale bez Wszechpolaków i moherowych beretów... ale czy
            ktos wówczas zostanie
            • Gość: jac Re: co proponujesz??? IP: 213.17.204.* 30.06.04, 17:15

> masz dowody ze PO to zlodzieje? ladny slogan, bez pokrycia

Oni są złodziejami inteligentnymi i ustosunkowankowanymi.
              Fakty jak "afera mostowa", prywatyzacja ZCP Kwidyn, Górażdże, nie będą nigdy
              nawet poważnie zbadane przez prokuraturę (przynajmniej nie w tym układzie),
              jest jakaś sprawa w Krakowie przeciw Lewandowskiemu, który kryje sie za
              immunitet, a sprawa się ślimaczy.

Zreszta chodzi nie tylko o zwykła kradzież, ale o działanie na szkode skarbu
              państwa. A to też złodziejstwo. Ew należ w tym szukać jeszcze korupcji

A SWOJA DROGĄ GDYBYM MAIŁA MOCNE DOWODY, TO CI PANOWIE JUŻ BY SIEDZIELI.
              NIESTETY ORGANA , KTÓRE POWINNY TE DOWODY ZBIERAĆ W SPRAWIE TYCH PANÓW SĄ
              POWOLNE.

• Gość: michal Re: co proponujesz??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 03:00
          a co sie udalo tym z platformy? Sa choragiewka wiejaca w kierunku sondazy.
          Najbardziej niespojna partia w Polsce. Tak samo jak inni chronia swoich
          skompromitowanych towarzyszy. To kolejna partia wladzy bez szerszej wizji
          panstwa. Jedyna ich wyrazna cecha jest opozycja do Samoobrony - to dobre byc
          moze jako program wyborczy, ale to za malo do rzadzenia Polska.
          • Gość: traian Re: co proponujesz??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 08:12
            przecież ma wzję, ja ja dostrzegam
            • Gość: jac Re: co proponujesz??? IP: 213.17.204.* 30.06.04, 11:34
              Ty po prostu w cuda wierzysz
    • basia.basia dlatego:) 30.06.04, 12:38
      Jest szansa, że posłowie i senatorowie przestaną być bezkarni - PiS wniosło
      projekt zaostrzenia przepisów wobec parlamentarzystów

Skazani bez mandatów

Jest gotowa propozycja takich zmian w prawie, aby parlamentarzyści skazani
      prawomocnymi wyrokami automatycznie tracili mandaty. "Rzeczpospolita" apelowała
      o takie zapisy od kilku tygodni. Projekt autorstwa PiS wpłynął już do Sejmu.
      Podobną propozycję przedstawi wkrótce Platforma Obywatelska.

Do tej pory parlamentarzyści cieszyli się szczególnymi przywilejami - nawet
      jeśli zostali skazani prawomocnym wyrokiem za przestępstwo ścigane z urzędu,
      nie tracili mandatu, uposażeń i diet. Zupełnie inaczej jest w samorządach.
      Przepisy mówią jasno: radny automatycznie traci mandat, jeśli został
      prawomocnie skazany za przestępstwo umyślne. Podobne zasady obowiązują wójtów,
      burmistrzów i prezydentów miast.

Sejm bez przestępców
      Posłowie skazani prawomocnym wyrokiem sądu powinni tracić mandat - uważa
      ogromna większość (85 proc.) Polaków. Przeciwnego zdania jest 8 proc. Takie
      wyniki przyniósł sondaż przeprowadzony dla "Rzeczpospolitej" przez PBS pod
      koniec maja. Gdyby obowiązywało prawo, którego chce większość Polaków, kary
      dotknęłyby głównie posłów wybranych z list Samoobrony. Oprócz Andrzeja Leppera,
      m.in.: - Danutę Hojarską, która została prawomocnie skazana za wyłudzenie
      maszyn rolniczych - Wandę i Stanisława Łyżwińskich, ukaranych za niepłacenie
      podatków, oraz - Stanisława Głębockiego (Partia Ludowo-Demokratyczna, wcześniej
      Samoobrona) skazanego za groźby karalne i niepłacenie alimentów.

Jest szansa, że takie zasady będą niedługo obowiązywać także posłów i
      senatorów. Warunek - parlament musi się zgodzić na zmianę prawa proponowaną
      przez PiS lub PO.

"W razie skazania posła lub senatora prawomocnym wyrokiem sądu, orzeczonym za
      przestępstwo umyślne, ścigane z oskarżenia publicznego, mandat posła lub
      senatora wygasa z dniem uprawomocnienia się tego orzeczenia" - zapisało PiS w
      projekcie zmian w ustawie o wykonywaniu mandatu posła i senatora. PO podobny
      zapis zaproponuje w nowelizacji ordynacji wyborczej.

Cel jest jeden - usuwanie z foteli na Wiejskiej parlamentarzystów-przestępców. -
      Jestem przekonany, że oba projekty da się połączyć - mówi "Rz" szef Klubu PiS
      Ludwik Dorn.

Platforma chce też uniemożliwić osobom karanym kandydowanie do Sejmu lub
      Senatu. Jeden z autorów projektu PO poseł Cezary Grabarczyk tłumaczy: - Taki
      wymóg obowiązuje wobec kandydatów do Parlamentu Europejskiego i nie widzimy
      powodu, żeby w krajowym parlamencie miało być inaczej.

Przedstawiciele PO zastrzegają jednak, że wszelkie restrykcje dotyczyć będą
      wyłącznie osób skazanych za przestępstwo umyślnie ścigane z oskarżenia
      publicznego. W grę nie wchodzi więc taka sytuacja, jaka miała miejsce w
      przypadku procesu Lech Kaczyński - Aleksander Gudzowaty. Prezydentowi stolicy
      groziła wówczas utrata stanowiska, gdyby przegrał w sprawie o pomówienie
      wytoczonej przez biznesmena.

Czy nowe przepisy mają szanse w parlamencie? Na razie przedstawiciele
      wszystkich ugrupowań parlamentarnych zgodnie deklarują, że poprą zmiany. Nawet
      Andrzej Lepper - który jest sejmowym rekordzistą, jeśli chodzi o liczbę spraw
      sądowych - twierdzi, iż Samoobrona opowie się za zaostrzeniem prawa, pod
      warunkiem, że nowe przepisy "nie będą nadużywane".

Andrzej Stankiewicz

• Gość: Sentencius przerabiana lekcja IP: *.introweb.nl 30.06.04, 13:02
      bo stanowi jedyna alternatywę wobec Leppera i Giertycha

....naturalnie jako POpluczyny AWS-UW.

• Gość: 44 Re: dlaczego PO? IP: *.226.3.195.Dial1.Dallas1.Level3.net 30.06.04, 17:01
      A dlaczego nie TERAZ?
      • Gość: jac Co teraz??? TKM IP: 213.17.204.* 30.06.04, 22:28
        Co teraz??? TKM
        (Teraz Q my)
        Czyli AWS bis??
      • Gość: 00 Re: dlaczego PO? IP: 67.150.67.* 14.07.04, 07:02
        Gość portalu: 44 napisał(a):

> A dlaczego nie TERAZ?

Najlepiej PRZED!
    • oszolom.z.radia.maryja Re: dlaczego PO? 30.06.04, 22:30
      skoro już jesteś liberałem to lepiej byś glosował na UPR
      • Gość: traian Re: dlaczego PO? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 22:20
        > skoro już jesteś liberałem to lepiej byś glosował na UPR

glosowalem, ale z 1,8 % poparcia wiele UPR nie zrealizuje, trzeba stawiać na
        tych którzy mają z sobą jakąś silę
    • Gość: Kazu Rokita i Lepper IP: *.man.czest.pl 14.07.04, 09:32
      I PO zaradzi tej polskiej bidzie(11% procent ludzi żyjących w skrajnym
      ubóstwie)? Naprawdę?
      Drobniutki mieszczanin Rokita z liberałem Lewandowskim? I zabawną panią Zytą G.?
      Przy takim polskim dziadostwie pospolitym należałoby się okazać trochę powagi,
      a nie żartować sobie z ludzi i podsuwać im Rokity czy Gilowskiej.

Lepper lepiej czy gorzej(ostatnio słabiej) jakoś tych bidoków reprezentuje. I
      ludzie biedni wiażą jakieś nadzieje z nim. Taka jest prawda nie do podważenia.

• Gość: traian Re: Rokita i Lepper IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.04, 09:51
        Lepper lepiej czy gorzej(ostatnio słabiej) jakoś tych bidoków reprezentuje. I
        > ludzie biedni wiażą jakieś nadzieje z nim. Taka jest prawda nie do podważenia.

tylko ze z tego nie wynika ze lepper im w jakikolwiek sposob pomoże
        • Gość: Kazu Re: Rokita i Lepper IP: *.man.czest.pl 14.07.04, 10:08
          A Ty daj im gwarancje, że JWMR im pomoże. Wypowiedz im nazwisko Rokity ze
          wszystkimi imionami. :-)
    • indris dlaczego nie PO? 14.07.04, 09:51
      Właśnie z powodów, które podał traian.
      • Gość: Kzau Re: dlaczego nie PO? IP: *.man.czest.pl 14.07.04, 10:15
        Alternatywa
        (Giertych i Lepper) lub PO lub ? lub ?
        Jeśli postawisz 'nie' przed kazdym składnikiem alternatywy to się wykluczasz z
        wyborów.

Ale może ja jestem słaby z logiki.
        • indris Inna postac alternatywy 14.07.04, 10:23
          DLa mnie sformułowaniem "alternatywy" jest:
          (Giertych LUB Lepper) ALBO Platforma.
          Funktor ALBO jest tu tzw. "alternatywą wyłączającą", w informatyce zapisywaną
          niekiedy jako XOR albo znaczkiem ^ (w języku C).
          Oczywiście dotyczy to rozważań przedwyborczych, bo w prawdziwych wyborach i tak
          mozna głosować tylko na jedno nazwisko.
          • Gość: POportunista PRAWDZIWE OBLICZE ROKITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 10:31
            I kto tu mówi o uczciwym państwie? – List otwarty Zygmunta Wrzodaka do Jana
            Marii Rokity

Wielce czcigodny Pośle Rokita,

Z wielkim zdumieniem i jednocześnie zażenowaniem wyczytałem w lokalnych gazetach
            woj. podkarpackiego o pańskim wykładzie w Wyższej Szkole Informatyki i
            Zarządzania w Rzeszowie. Wykład jak wykład, ale temat pańskiego wykładu, który
            brzmi "Uczciwe państwo" zbulwersował mnie. Jakie ma pan prawo wmawiać Polakom,
            że chce pan budować uczciwe państwo, z kim?

Z tymi samymi ludźmi z PO, którzy wcześniej tak jak pan byli w różnych rządach,
            poczynając od rządu T. Mazowieckiego, J. K. Bieleckiego, H. Suchockiej, J.
            Buzka. Rządy te tworzone były przez partie, do których pan należał tj.: ROAD,
            UD, KLD, UW, SKL, AWS, a teraz PO. Przecież te partie, które tworzyły rządy
            odpowiadają za ekonomiczny rozbiór Polski oraz były haniebnym przykładem
            materialnego dostatku – dla władzy, a dla Polaków – bezrobocie, nędza, brak
            perspektyw na przyszłość. To za tych rządów (pomijam celowo rządy
            postkomunistyczne, bo dbanie o swoje interesy przez komunistów było oczywiste)
            trwało tzw. uwłaszczanie się nomenklatury komunistycznej. To pan bronił SB w
            1992 roku i ich współpracowników przed dekomunizacją i lustracją. To ci
            przefarbowani w liberałów SB-cy tworzą dziś szarą strefę w Polsce.
            Casus Petro-Tank

Przykład powiązań starych SB-ków z tzw. liberałami jest namacalny w woj.
            podkarpackim. Podaję panu przykład związany tylko z jedną spółką (a jest
            kilkanaście takich przypadków), w którą zamieszani są pańscy partyjni koledzy.
            Otóż, prokuratura oskarża byłych prezesów spółki Petro-Tank o zdefraudowanie
            przez nich około 300 mln zł, które powinny trafić do budżetu państwa. Za tych
            prezesów poręczenia złożyli pańscy towarzysze partyjni: pan Tomaka, który
            startuje z PO do PE z pierwszego miejsca oraz pan A. Grad, poseł z PO z
            pańskiego województwa, poręczenie złożył również pan senator Mieczysław
            Janowski, który też startuje do PE z listy PiS. Całe szczęście, że prokuratura
            nie uwzględniła poręczeń ww. parlamentarzystów w zamian za wolność byłych
            prezesów Petro-Tank.

Panie Pośle Rokita, w zamian za co ręczyli pańscy partyjni koledzy Tomaka i Grad
            ludziom, którym prokuratura stawia zarzuty udziału w mafii paliwowej? Zapewne
            pan powie, że nie wie. To ja panu podpowiem. W Petro-Tank zatrudniony jest zięć
            pana posła Tomaki, a brat A. Grada, Stefan, też jest zatrudniony w filii
            Petro-Tank w Warszawie, mając samochód do dyspozycji, telefony komórkowe,
            wysokie uposażenie itd. Oto uczciwe państwo PO.

Panie Pośle Rokita, mam prośbę, aby pan zbadał powiązania "biznesowe" pomiędzy
            spółką żony pana Grada a spółką Petro-Tank i uczciwie poinformował o tym opinię
            publiczną. Jeżeli pan tego nie zrobi, zrobię to ja w odpowiednim czasie. Co do
            następnego poręczyciela M. Janowskiego z PiS, też mam bardzo ciekawą wiedzę
            świadczącą o jego powiązaniach z prezesami Petro-Tank, ale to temat raczej do
            pana Kaczyńskiego, a nie do pana. Zapewne spyta pan, a co robiła w tej spółce
            Rada Nadzorcza? Odpowiem panu – brali ogromną „kasę”. A wie pan kim są
            członkowie Rady Nadzorczej Petro-Tank? To byli SB-cy, jak ostatni szef SB
            Anklewicz i jego prawa ręka Wałach, których swego czasu pan bronił przed
            dekomunizacją. Teraz to pańscy ludzie i aparat byłego SB korzysta z tzw.
            "transformacji ustrojowej".

To dzięki takim politykom jak pan i pańskim partiom, państwo polskie przeżarte
            jest korupcją, to pan i pańskie partie wpychają Polskę w przepaść. Teraz to
            swoją pychą, kłamstwem, obłudą, cyniczną grą chce pan budować "uczciwe państwo"?
            Czy w ramach "uczciwego państwa" J. M. Wł. Rokity mieszczą się rekordziści w
            Polsce przyjęcia łapówki w kwocie 13 mln zł? Według ABW jednym z beneficjantów
            okazał się radny z PO i jeden z jej założycieli z Szczecina Janusz W. A może pan
            Rokita chce budować "uczciwe państwo" z prezydentem z Poznania wykreowanym przez
            PO, gdzie sprzedaje ziemię w mieście za 6 mln zł zamiast za 20 mln rodzinie
            Kulczyków? A może z szefem PO Niedbalskim z Tarnobrzega? Niech pan najpierw
            zacznie budować partię uczciwych ludzi, dopiero wtedy niech pan proponuje coś
            Polakom. Przecież to pan w Sopocie mówił, że "my sami musimy być radykalnie
            przyzwoici", proszę zacząć to wdrażać w swojej partii od zaraz. A może pan chce
            realizować hasło "uczciwe państwo" z ludźmi takimi jak:
            Z kim zbuduje pan uczciwe państwo?

Paweł Piskorski – poseł PO, były prezydent Warszawy z poręki SLD. Razem z UW,
            następnie PO i SLD rządzili Warszawą. Afera za aferą ciągną się za Piskorskim.
            Afera mostowa, strata w budżecie miasta W-wy to 65 mln do 350 mln zł.
            Prokuratura warszawska prowadzi śledztwo. P. Piskorski przydzielał mieszkania z
            puli zasobów mieszkaniowych Warszawy dla prominentów z prokuratury oraz policji.
            Nielegalnie otrzymał mieszkanie Szef Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie pan
            Goszczyński, obecnie zastępca szefa ABW Barcikowskiego. To jest człowiek do
            ochrony "interesów" z SLD, UW, PO. P. Piskorski miał wielomilionowy majątek,
            nagle nie ma nic. Mówił, że dorobił się na giełdzie (sic), to dlaczego przepisał
            majątek na drugą żonę, z którą ma rozdzielność majątkową?

Piotr Fogler – PO, obecnie przewodniczący Sejmiku Mazowieckiego. Z osobą tą
            kojarzone są afery: mostowa, Jabłonna, mieszkaniowa w W-wie? Piotr Fogler
            "nabył" 140 m kw. mieszkanie od miasta Warszawy na Saskiej Kępie za 74 tys. zł,
            czyli 10-krotnie taniej, zarabiając na czysto ponad 600 tys. zł. Radna Julia
            Pitera oskarżyła Foglera o korupcję. Fogler podał ją do sądu. Sąd w trzech
            instancjach odrzucił skargę Foglera. W 1994 r. działacze UW z W-wy założyli i
            prezesowali spółdzielni mieszkaniowej "Dembud". Spółdzielnia ta nabywała grunty
            od miasta W-wa za bezcen. Na działce przy ul. Grzybowskiej, przejętej od miasta
            za grosze, miasto straciło 30 mln zł, wówczas kiedy szefem rady dzielnicy
            Warszawa Śródmieście, wówczas z UW, był P. Fogler. Spółdzielnia wybudowała
            piękne mieszkania, ale w dowód wdzięczności P. Fogler oczywiście ma mieszkanie
            własnościowe w "Dembudzie", czyli też jest współwłaścicielem ziemi nabytej od
            miasta za grosze. Już drugi raz skorzystał z majątku Warszawy. W miejscu, gdzie
            powstał blok miał być park, tak przewidywał plan zagospodarowania przestrzennego
            Warszawy. Radny Maciej Wnuk złożył do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu
            przestępstwa przez p. Foglera. Sprawę badała prokurator Baranowska (ta od
            Rywina), ale sprawę umorzyła, przyznała później, że na prośby telefoniczne P.
            Foglera. Co później się okazało, p. prokurator Baranowska ma mieszkanie w
            "Dembudzie"? Mieszkańcy spółdzielni "Dembud" byli opisywani w różnych gazetach,
            że pod jednym dachem mieszkają mafiozi z Pruszkowa oraz politycy z PO, UW, SLD i
            prokuratorzy warszawscy, którzy ścigają mafię? P. Fogler to mąż posłanki Marty
            Fogler z PO. Pamiętać trzeba, że SLD+PO rządziły w Warszawie, jak każdy wie,
            obecnie rządzi w wielu miastach z SLD, np. w Rzeszowie prezydent miasta jest z
            SLD, a zastępca z PO.

Andrzej Olechowski – wystarczy zajrzeć na jego stronę internetową, ale pamiętać
            należy, że A. Olechowski to były współpracownik SB, siedział przy okrągłym
            stole, po stronie starej komuny. W latach 80. w-ce prezes NBP – wówczas kiedy
            przygotowywana była "afera" NBP z FOZZ-em. A. Olechowski pracuje na rzecz
            kapitału spekulacyjnego (patrz książki Krajskiego, Pająka). P. Rokita niech
            rozliczy pana Olechowskiego, Foglera, Komorowskiego.

Bogdan Klich – poseł z PO, założyciel w 1993 r. Międzynarodowego Centrum Rozwoju
            Demokracji w Krakowie. Prezes od 1993 do 2002 r. Centrum to było i jest
            finansowane przez fundacje niemieckie: Adenauera, Eberta, Schumana. Czyją
            politykę w przyszłości spraw zagranicznych będzie realizować PO?

Iwona Śledzińska-Katarasińska – poseł z PO, wcześniej od lat 60. w PZPR, później
            w UD i UW. W 1968 roku opowiedziała się na łamach "Głosu Robotniczego" po
            stronie Gom
            • Gość: POportunista Re: PRAWDZIWE OBLICZE ROKITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 10:32
              Ciag dalszy:

Iwona Śledzińska-Katarasińska – poseł z PO, wcześniej od lat 60. w PZPR, później
              w UD i UW. W 1968 roku opowiedziała się na łamach "Głosu Robotniczego" po
              stronie Gomułki. Jako dziennikarz komunistycznej gazety atakowała "komandosów" z
              PZPR, za co w poprzedniej kadencji Sejmu przepraszała, ale stołek Ministra
              Kultury przeszedł jej koło nosa.

Prof. Jan Winiecki – ideolog PO, liberał, za komuny przy PZPR. W swoich
              artykułach i książkach wychwalał "wyższość gospodarki socjalistycznej ZSRR nad
              gospodarką imperialistyczną USA”, teraz skrajny neoliberał (patrz biblioteka
              Sejmowa PiSM).
              Kim jest Jan M. Rokita i jego koledzy?

Na koniec Jan M. Wł. Rokita – syn dyrektora oddziału banku PKO w Nowym Jorku od
              lat 70. – ojciec komunista, w innym przypadku nie dostał by tak intratnej posady
              w Nowym Jorku. Podobny życiorys ma Konstanty Miodowicz, syn szefa reżimowych
              związków OPZZ. Ojcowie w komunie – synowie w opozycji. W latach 80. Miodowicz i
              Rokita zakładają ruch pacyfistyczny "Wolność i Pokój". Rokita dostaje się w 1989
              r. do Sejmu w ramach OKP, wcześniej przy okrągłym stole. W 1990 r. zakłada
              skrajnie lewicowy ROAD (Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna) razem z
              Frasyniukiem, Bujakiem. W 1990 r. odchodzi z ROAD-u, zakłada Unię Demokratyczną,
              która w wyborach 1991 r. dostaje się do Sejmu. Ale rząd tworzy "prawica" z Janem
              Olszewskim na czele. Rząd Olszewskiego rozpada się po tzw. "aferze teczkowej".
              Rokita nt. lustracji opowiada się po stronie Wałęsy, czyli jest przeciw
              lustracji. Nazywa Rząd Olszewskiego kłębkiem osób ziejących nienawiścią, broni
              komuny i agentów SB. Wypowiedzi Rokity z tego okresu są dziś zabawne, można
              sięgnąć do archiwum.

Po upadku rządu Olszewskiego i Pawlaka Geremek wskazuje na premiera H. Suchocką,
              a Rokita zostaje szefem Urzędu Rady Ministrów. Faktycznie to on rządzi, jest
              postrzegany jako superpremier. Rząd Suchockiej rządzi tragicznie, Wałęsa
              rozwiązuje parlament. Wybory w 1993 r. wygrywa SLD przed PSL – razem mają
              większość, ale przed wyborami KLD (pierwszy milion trzeba ukraść – Merkel) łączy
              się z UD powołując twór UW. W 1995 r. J. Rokita odchodzi z UW, przechodzi do
              SKL, później do AWS, następnie do PO. J. M. Rokita często zmienia partie. Rokita
              ma przy sobie aparat byłego UOP-u, który pracuje nad jego wizerunkiem medialnym.
              Miodowicz – dawny kontrwywiad UOP. Tak samo byli oficerowie UOP – Sienkiewicz,
              Brochwicz (patrz: „Wprost”, 11.01.2004 r.).

Jerzy Buzek – który startuje z PO do PE z pierwszego miejsca na Śląsku. Fatalny
              premier wylansowany przez Mariana Krzaklewskiego. J. Buzek od początku do końca
              nie chciał realizować programu AWS-u, realizował program UW. Rocznie majątek
              narodowy wyprzedawał za 20 mld zł. Za haniebną prywatyzację PZU J. Buzek, wraz z
              E. Wąsaczem i Kamelą-Sowińską, powinni trafić pod Trybunał Stanu a nie do PE.
              Grzegorz Wieczerzak – kolega partyjny J.M. Rokity z SKL-u. Teraz Rokita się go
              wyrzeka. Wieczerzak twierdzi, że wspólne interesy były, ale pan Rokita milczy w
              tej sprawie. G. Wieczerzak hojnie obdarowywał różne fundacje. Dobrze by było,
              aby J.M. Rokita wyjaśnił, kto stoi za tymi fundacjami.
              Bleff XXI wieku

Pokazuję obraz państwa J.M. Rokity, to jest tylko skrawek nepotyzmu tej partii i
              ich polityków. Najgorsze jest to, że media komuno-liberalne nadmuchują Rokitę do
              granic możliwości i dają go za przykład "porządnego" polityka, pierwszego
              "śledczego" Polski, szczególnie dla młodzieży ma być przykładem. Przecież to
              hipokryzja. J.M. Rokita i PO udają, że są w opozycji do skorumpowanego układu
              SLD-owsko-prezydenckiego, ale głosowanie w Sejmie przeczy tej opinii. Przypomnę
              niektóre z nich:

- Wspólne głosowanie z SLD w sprawie przyjęcia informacji rządu o wysłaniu
              polskich wojsk do Iraku. Przy decyzji tej prezydent i rząd złamali Konstytucję,
              ale dla "praworządnej" PO nie ma to znaczenia.

- Oszustwo z SLD w sprawie referendum akcesyjnego do PE. Namawiali Polaków do
              zatwierdzenia w referendum fatalnego Traktatu akcesyjnego wynegocjowanego przez
              rząd Leszka Millera, choć Polacy Traktatu na oczy nie widzieli

- Głosowanie wspólne z SLD nad zasadniczymi ustawami z tzw. "planu Hausnera",
              tj. zamrożenie waloryzacji rent i emerytur, podwyżki składki na KRUS, odrzucenie
              ustawy o przywróceniu świadczeń przedemerytalnych, likwidacji funduszu
              alimentacyjnego. Te głosowania były razem z Klubem FKP R. Jagiellińskiego, czyli
              J.M. Rokita głosował razem z panem Witaszkiem, a pani Radziszewska z Łapińskim.

- Pomoc PO dla SLD w sprawie ustawy o VAT-cie. Przy wniosku LPR o odrzuceniu tej
              ustawy w pierwszym czytaniu, PO wstrzymała się od głosu. Przecież tak błagali
              przedsiębiorcy z różnych branż, szczególnie z budowlanej, aby nie podnosić VAT-u
              na materiały budowlane, ale PO i SLD byli głusi na te wołania. W tej i innych
              sprawach woleli słuchać socjalistów z Brukseli, a nie polskich przedsiębiorców.

- Wspólne głosowanie z SLD nad przyjęciem informacji rządu w sprawie strzelania
              do bezbronnych studentów w Łodzi, gdzie śmierć od kuli policyjnej poniosło dwoje
              studentów.

Oto partia ludzi, którzy co innego mówią, co innego robią. Panie Rokita dosyć
              tej obłudy! Niech pan powie czym różni się PO od SLD. Jaki macie program
              gospodarczy dla Polski.

Czy lustrację majątkową posłów (słuszną) zacznie pan od posła Piskorskiego i
              jego żony? Dokąd będzie pan oszukiwał polską opinię publiczną. Zamiast "uczyć"
              polską młodzież, niech pan zejdzie ze sceny politycznej w ramach "przyzwoitości
              władzy publicznej", "uczciwego państwa", "prawa sanacji życia publicznego" oraz
              dla "radykalnej przyzwoitości".

Rzeszów, dnia 4 czerwca 2004 r. (-) Zygmunt Wrzodak Poseł na Sejm RP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka