Dodaj do ulubionych

Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii.

03.09.12, 12:48
News z dzisiejszego poranka:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12410630,Norman_Davies__Tusk_jest_jednym_z_najbardziej_udanych.html
Norman Davies twierdzi, że Donald Tusk jest jednym z najbardziej udanych premierów Unii a rola Polski na arenie międzynarodowej ciągle wzrasta.

Proszę o uczestników dyskusji o wyłączenie polemiki związanej z tezą postawioną w tytule. Dyskusji chciałbym poddać inną tezę: Dlaczego Polacy krytykują swojego przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ?
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 12:50
      A czemu niby opinia Normana Davisa miałaby obywateli naszego kraju interesować?
      • bigtrailer Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:06
        Może dlatego, że ten profesor uniwersytetu londyńskiego jest uznanym autorytetem historii Europy a także Polski. Dzięki olbrzymiemu wkładowi w popularyzowanie polskiego dziedzictwa w Europie Norman Davies posiada z pewnością również moralny autorytet do oceny bieżącej sytuacji w kraju.
        • life.form Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:10
          Szczerze powiedziawszy, byłoby milej dowiedzieć się, co Davies sądzi o pozostałych premierach Unii i czym mu podpadła Merkel :D
        • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:18
          A co to za ufo, ten moraln autorytet? Bo słyszałę to pojęcie od lat, ale nie wiem co ma znaczyć.
          A co do oceny- bycie fachowcem z zakresu historii Europy, czy czegokolwiek nie sprawia że staje się wyrocznią w zakresie oceny działań współczesnych polityków.
        • oczy_za_oko.2 A kto go tak uznaje. 03.09.12, 13:49
          Aha! On jest profesorem uniwersytetu londyńskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          A więc musi być mądry.
          Gdyby był Polakiem i profesorem uniwersytetu polskiego to mógłby być głupi.
          Tak więc Davies musi być oczywiście nawet moralnym autorytetem dla ogłupiałego POmotłochu.
          Angielski przecież dobrze zna.
          Nawet lepiej od Tuska.
          Zawsze Wałęse i Tuska POpiera a więc nie ma szans i musi być bardzo wielkim autorytetem moralnym nawet.
          Po prostu nawet nie ma wyjścia.
          • obraza.uczuc.religijnych Pewnie że musi być mądry 03.09.12, 13:53
            dla leningów dr Binienda był mądry bo był doktorem na uniwersytecie w Ohio. Wiec Davies też powinien być mądry.
            • oczy_za_oko.2 No nie pie... że dla was dr Binienda jest mądry. 03.09.12, 14:27

• obraza.uczuc.religijnych Re: No nie pie... że dla was dr Binienda jest mąd 03.09.12, 14:39
                Dla leningów od Macierewicza jest mądry.
      • woda_woda Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:20
        humbak napisał:

> A czemu niby opinia Normana Davisa miałaby obywateli naszego kraju interesować?

Bo to jest bardzo mądry człowiek i wielki przyjaciel Polski.
        • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:24
          Czy mądry nie wiem, a za przyjaźń można go cenić, co nie oznacza że od razu trzeba przyjmować jego opinie jako pewnik, jak czyni to założyciel wątku.
          • woda_woda Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:26
            humbak napisał:

> Czy mądry nie wiem

Ale ja wiem.

, a za przyjaźń można go cenić, co nie oznacza że od razu trz
            > eba przyjmować jego opinie jako pewnik

Ktoś cię do tego zmusza?

, jak czyni to założyciel wątku.

Załozyciel watku ma prawo uważac tak, jak uważa.
            • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:29
              > Ale ja wiem.

Wielu ludzi wie, że wiele rzeczy wie;)

> Załozyciel watku ma prawo uważac tak, jak uważa.

A co ma piernik do wiatraka? Można też uważać że ziemia jest płaska i można żyć bez jedzenia i picia.
              • woda_woda Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:33
                humbak napisał:

> A co ma piernik do wiatraka?

No własnie - co?

Autor pyta:
                "Dlaczego Polacy krytykują swojego przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ?" a ty ni z gruszki ni z pietruszki piszesz, że nie wiesz, co to autorytet moralny.
                • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:41
                  Nie ja przywołałem ten tytuł, więc nie "z gruszki ni z pietruszki".
                  Moja pytanie było jasne, czemu opinia Davisa miałaby być wyznacznikiem dla Polaków?
                  • remez2 Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:46
                    humbak napisał:
                    > Moje pytanie było jasne, czemu opinia Davisa miałaby być wyznacznikiem dla Polaków?
                    Bo tak. I już. A kto uważa inaczej ...(cenzura własna).

---------------------------------------
                  • woda_woda Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:49
                    humbak napisał:

> Moja pytanie było jasne, czemu opinia Davisa miałaby być wyznacznikiem dla Pola
                    > ków?

a kto powiedział, że ma być wyznacznikiem oprócz ciebie?
                    • humbak Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:33
                      Naświętsza Panienka co mi się na klawiaturze pokazała.
                      • ave.duce Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 17:55
                        Ta?

2.bp.blogspot.com/-ebZxYXLM6Kw/UDYPVU9-o2I/AAAAAAAAF_8/L58_HoPFQAU/s1600/renowacja-po-hiszpa%C5%84sku-ecce-homo-elias-garcia-martinez-zniszczony-ikona.jpg
        • tornson Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:51
          woda_woda napisała:

> humbak napisał:
          >
          > > A czemu niby opinia Normana Davisa miałaby obywateli naszego kraju intere
          > sować?
          >
          > Bo to jest bardzo mądry człowiek i wielki przyjaciel Polski.
          To jest spryciarz, w Anglii niczego by nie osiągnął, więc postanowił wykorzystać głupotę łasych na głaskanie po główkach Polaków. Czadzi i czadzi polskim naiwniakom i przynajmniej w Grajdole jest kimś. A gdyby zajmował się historią swego kraju to w Zjednoczonym Królestwie byłby jednym z setek historyków-przeciętniaków.
        • oczy_za_oko.2 Polski?A myślałem, że tylko Wałęsy i Tuska. 03.09.12, 13:54

• oczy_za_oko.2 A gdzie on zauważył, że rola Polski wzrasta? 03.09.12, 14:36
        Może mu chodzi o to, że wzrasta polska mafijność w sensie współpracy POlityków z Plichtą i POlska mafia ma coraz większe znaczenie w Europie.
    • zapijaczony_ryj Jacy Polacy, Wolacy! 03.09.12, 13:14
      bigtrailer napisał(a):
      >
      > Proszę o uczestników dyskusji o wyłączenie polemiki związanej z tezą postawioną
      > w tytule. Dyskusji chciałbym poddać inną tezę: Dlaczego Polacy krytykują swoje
      > go przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ?
      >
      >
      A swoja drogą to po dwóch latach nierzadów PST ma ułatwione zadanie, tak jak Kokorowski po Kaczyńskim
    • wiosnaludzikow Re: Tusk ...nawet świata ! 03.09.12, 13:15
      bigtrailer napisał(
      > Proszę o uczestników dyskusji o wyłączenie polemiki związanej z tezą postawioną
      > w tytule. Dyskusji chciałbym poddać inną tezę: Dlaczego Polacy krytykują swoje
      To Davies reprezentuje prawie calą Europę?
      • life.form Dajcie Daviesowi spokój :D 03.09.12, 13:30
        Davies to przesympatyczna postać, od dawna zakochany w Polsce. My jesteśmy nawspanialsi i już. Zawsze, jak ma okazję, to Polskę wychwala pod niebiosa. Zapytali o premiera, to powiedział, że najlepszy na świecie. Dziwne by było dopiero, gdyby powiedział inaczej.
      • bigtrailer Re: Tusk ...nawet świata ! 03.09.12, 13:33
        wiosnaludzikow napisał:

> To Davies reprezentuje prawie calą Europę?

Spójrz trochę szerzej na sytuację. Miałem na myśli przywódców innych państw, dla których Donald Tusk jest ważnym partnerem i szanowanym mężem stanu.
        • oczy_za_oko.2 A gdzie tam. Wszech Świat reprezentuje::)))))))))) 03.09.12, 13:57
          Gdyby był przyjacielem Polaków to nie trzymałby z Wałęsą, Tuskiem i Plichtą.
        • tornson Re: Tusk ...nawet świata ! 03.09.12, 14:19
          bigtrailer napisał(a):

> Spójrz trochę szerzej na sytuację. Miałem na myśli przywódców innych państw, dl
          > a których Donald Tusk jest ważnym partnerem i szanowanym mężem stanu.
          Buuuuuuuuaaaaaaahahahahahahaha!! Ty tak na serio?? :D
    • woda_woda Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:28
      bigtrailer napisał(a):

Marne szanse, najpierw trzeba zdyskredytować profesora :)
    • kiemlicz88 Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:32
      Donald Tusk to premier tysiąclecia. Zbierajmy na pomnik.
      • m.c.hrabia Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:39
        Zbierajcie na pomnik kartofla .
        • ave.duce Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 17:58
          m.c.hrabia napisał:

> Zbierajcie na pomnik kartofla .

Pomnik kartofla leningi chcą zapewne postawić za "państwowe".
    • oczy_za_oko.2 Davies to głupek.On każe mam zapominać. 03.09.12, 13:41
      Ale Brytyjczykom to nie każe zapominać.
      Nie wszyscy Brytyjczycy są mądrzy.
      Zapewniam was.
    • remik.bz Davis nie zna polskich realiów 03.09.12, 13:56
      bigtrailer napisał(a):

> News z dzisiejszego poranka:
      > Norman Davies twierdzi, że Donald Tusk jest jednym z najbardziej udanych premie
      > rów Unii a rola Polski na arenie międzynarodowej ciągle wzrasta.

A niech sobie wzrasta (wg Davisa). Dla mnie wazniejsze od cudzej opinii o "roli Polski" jest codzienność w Polsce dla Polaka-szaraka. A w Polsce wszystko się rozkłada: nauka, kultura, edukacja, wymiar sprawiedliwości, służba zdrowia , mamy olbrzymie bezrobocie wśód mlodych, plagę umów smieciowych i masową emigrację ludzi wykształconych, energicznych.
      Mamy przy okazji przywolenie na łupienie państwa , publicznej kasy na każdym szczeblu władzy. Korupcja, nepotyzm, kręcenie lodów- to atrybuty rządów PO.
      Norman Davies to porządny gość , ale nie zna naszych realiów. Jest po prostu niekompetentny jako ekspert od dzisiejszej Polski.
      Niech przyjedzie do Polski i spróbuje skorzystać np z publicznej słuzby zdrowia , niech załozy małą firmę i poobraca się w naszych ZUS-owsko-podatkowych układach, albo niech spróbuje uzyskać decyzję pozwolenie na budowę- i dopiero po tych doświadczeniach niech się wypowiada.
      >

Dlatego , że w nosie mam opinie Europy. Mam szare komórki i stać mnie na własna opinie.
      Lemingowatość właśnie na tym polega , że przyjmuje się za swoje - cudze opinie do wierzenia podane.

PS Donald Tusk na pewno jest najlepszym premierem w Europie jesli chodzi o grę w piłkę nozną.
      • m.c.hrabia Re: Davis nie zna polskich realiów 03.09.12, 14:01
        arga.. jednym słowem
    • tornson Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 13:58
      bigtrailer napisał(a):

Uznaniem darzą go co najwyżej bonzowie globalnych korporacji za nowe tzw. "specjalne strefy ekonomiczne", czyli po prostu zwolnione od podatków strefy pół-niewolniczej siły roboczej. Poza tym za (nie)rządów PO sporo kasy za granicę wywożą też spółki skarbu państwa, trudno by zagraniczni grabieżcy nie głaskali po główce swego sługusa. Fanatycy neoliberalnego zwierzęcego kapitalizmu których goni się z całej Europy także Polskę Tuska traktują jako wzór, degresywny system podatkowy, prawie żadnych świadczeń socjalnych dla obywateli, sprywatyzowany system emerytalny służący nie ludziom a wielkim instytucjom finansowym (OFE), służba zdrowia nastawiona na zarabianie pieniędzy a nie na pomaganie "jakiemuś tam motłochowi". Wypisz wymaluj marzenie neoliberałów którego na Zachodzie jeszcze nikt nie odważył się zainstalować.
      No i z Watykanu zapewne też wyrazy uznania i szacunku lecą. Takich wpływów jak w Polsce sekta Opus Dei niema nigdzie, tak samo nikt aż tak nie wspiera kato-kościoła jak rząd Tuska.
    • oczy_za_oko.2 Davies chce POdprowadzić rolę Jasiowi Fasoli::::)) 03.09.12, 14:00

• azogue Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:01
      > w tytule.

Ja twierdzę, że Donald Tusk jest jednym z najbardziej nieudanych premierów Unii, a rola Polski wcale nie wzrasta. Argumentów nie raczę przedstawić, bo Davies też ich nie przedstawił, co, jak widać, lemingom wcale nie przeszkadza w zachwycaniu się jego mądrościami.
      • remez2 Re: Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:07
        azogue napisał:

> > Proszę o uczestników dyskusji o wyłączenie polemiki związanej z tezą post
        > awioną
        > > w tytule.
        >
        > Ja twierdzę, że Donald Tusk jest jednym z najbardziej nieudanych premierów Unii
        > , a rola Polski wcale nie wzrasta. Argumentów nie raczę przedstawić, bo Davies
        > też ich nie przedstawił, co, jak widać, lemingom wcale nie przeszkadza w zachwy
        > caniu się jego mądrościami.
        :-)))

--------------------------
        • m.c.hrabia Re: Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:15
          a kto ci broni rzygać ?

a rzygaj sobie.
          • remez2 Re: Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:35
            m.c.hrabia napisał:

> a kto ci broni rzygać ?
            >
            > a rzygaj sobie.
            Chyba powinieneś zwracać uwagę na to, co wysyłasz.

• m.c.hrabia Re: Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:47
              remez2 napisał:

> m.c.hrabia napisał:
              >
              > > a kto ci broni rzygać ?
              > >
              > > a rzygaj sobie.
              > Chyba powinieneś zwracać uwagę na to, co wysyłasz.
              >

o rzygacz poucza :)

jak prezes pan .
              • remez2 Re: Kolejny autorytet III RP? 03.09.12, 14:55
                Czy Ty jesteś normalny, tłuku?
                --------------------
    • szwampuch58 Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:19
      daremne twoje prosby o merytoryczna dyskusje,Wolacy zgnoja,opluja,obrzuca blotem, sympatycznego Normana maja przeciez czerwono-ustna Jadzke to im starczy jak sssssssyczy"wina Tuska"
      • m.c.hrabia Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:23
        A co tam Norman

oni Antka mają :)
    • jmleszek Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:23
      Albo rola polski na arenie miedzynarodowej wzrasta, albo jest to tak przedstawiane w mediach. Mam nadzieje ze to pierwsze, ale naszemu premierowi nie mozna zarzucic ze nie jest ekspertem od PR
    • bigtrailer Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:29
      Odnawiam pytanie z pierwszego posta: Dlaczego Polacy krytykują swojego przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ? Dlaczego nie szanujemy żyjących autorytetów, które są szanowane przez cały świat - patrz: Lech Wałęsa ?

Nie chcę powiedzieć, że Tusk jest idealnym premierem bez wad, jak również że Wałęsa jest idyllicznym bohaterem naszej historii. Obydwaj mają wady i popełniają błędy. Jednak jest jakiś pozytywny wkład w rzeczywistość i to całkiem niemały związany z tymi osobami.

Spodziewałem się, że rozwinięcie wątku będzie polegało na obrzucaniu błotem i Tuska i Daviesa. Normalna polska rzeczywistość nie tylko forumowa. Aczkolwiek myślę, że gdyby każdy użytkownik forum musiał podpisać się imieniem i nazwiskiem i wkleić swoje zdjęcie, to bardziej ważyłby słowa.

Może polski problem polega na tym, że widzimy wyłącznie negatywne aspekty otaczającej rzeczywistości, które przesłaniają wszystko inne ?
      • remez2 Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:37
        Powinieneś przestrzegać VI Przykazania.
        --------------------------
        • bigtrailer Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 14:45
          Dziękuję za poradę duszpasterską, jednak proszę o rozwinięcie egzegetyczne.
        • ave.duce VI - Nie cudzołóż 03.09.12, 18:07
          „Nie będziesz cudzołożył” (Wj 20,14; Pwt 5,17). „Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa” (Mt 5, 27-28).

?
          • bigtrailer Re: VI - Nie cudzołóż 03.09.12, 19:50
            OK, dzięki za cytat z Pisma, z tym że moja świadomość Słowa ogarnia ten temat. Natomiast nie do końca rozumiem aluzję tego przykazania pod adresem mojej wypowiedzi/osoby. Jeżeli autor ma jakieś duchowe rozpoznanie w tym kierunku, to tym razem proszę o rozwiniecie profetyczne (prorockie).
            • remik.bz Nie rżnij głupa 03.09.12, 19:56
              bigtrailer napisał(a):

> OK, dzięki za cytat z Pisma, z tym że moja świadomość Słowa ogarnia ten temat.
              > Natomiast nie do końca rozumiem aluzję tego przykazania pod adresem mojej wypow
              > iedzi/osoby. Jeżeli autor ma jakieś duchowe rozpoznanie w tym kierunku, to tym
              > razem proszę o rozwiniecie profetyczne (prorockie).

Doskonale wiesz "w cziom dieło". Nie rżnij głupa, bo jesteś na to zbyt inteligentny(a).

• bigtrailer Nie trafiłeś kolego 03.09.12, 20:14
                Dzięki za komplement dot. mojego intelektu, jednak poza tym nie trafiłeś. Jestem osobą głęboko wierzącą i inwektywa skierowana w moją stronę nie tylko, że obraża mnie personalnie to również dotyka uczuć religijnych.

P.S.
                Czy dyskusja na forum w sieci jest możliwa bez wzajemnego naparzania ?
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Nie rżnij głupa 04.09.12, 11:51
                Ty remik chyba jesteś lemingiem-kultury uczyłeś się od Wojewódzkiego i w czasie dysput o lokatach w bankach.
            • ave.duce Re: VI - Nie cudzołóż 03.09.12, 21:38
              Ten post był do Remeza, gdyż nie bardzo rozumiem, dlaczego przywołał VI przykazanie.
      • remik.bz Davies nie uzasadnił swego stanowiska 03.09.12, 15:04
        bigtrailer napisał(a):

> Odnawiam pytanie z pierwszego posta: Dlaczego Polacy krytykują swojego przywódc
        > ę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ?

Problem w tym , ze Norman Davies nie uzasadnił swego stanowiska. Na jakiej podstawie np twierdzi, że darzy go uznaniem cała Europa?
        To tylko wywiad i prywatne opinie Pana Davisa, jego subiektywna ocena sytuacji.
        Każdy ma prawo do własnej oceny sytuacji , do własnej oceny Premiera Tuska.
        Mozna odwrócić pytanie: na jakiej podstawie cała Europa ceni Pana Tuska, skoro nie cenia go ludzie , którzy powierzyli mu władzę w kraju?
        Jeśli Europa go ceni ( w co bardzo watpię) to może Europa się myli a nie my? W koncu Tusk powinien byc naszym premierem a nie Europy.
        • bigtrailer Re: Davies nie uzasadnił swego stanowiska 03.09.12, 15:56
          remik.bz napisał:

> Mozna odwrócić pytanie: na jakiej podstawie cała Europa ceni Pana Tuska, skoro
          > nie cenia go ludzie , którzy powierzyli mu władzę w kraju?
          > Jeśli Europa go ceni ( w co bardzo watpię) to może Europa się myli a nie my? W
          > koncu Tusk powinien byc naszym premierem a nie Europy.

Na jakiej podstawie wysnułeś powyższą tezę ? Przejdźmy może raczej do faktów. Wszystkie sondaże opinii społecznej nieustannie wykazują, że ludzie którzy powierzyli mu władzę bardzo go cenią i nie żałują decyzji wyborczej.
    • oczy_za_oko.2 Nie będzie nam Davies mówił co jest historią a co 03.09.12, 14:31
      Nie będzie nam Davies mówił co jest historią a co nie.
      Pierdoli pośrednio, że państwo z rozwaloną prokuraturą, służbami to dobrze działające państwo.
      Chyba z Plichtą się widywał.
      • szwampuch58 Re: Nie będzie nam Davies mówił co jest historią 03.09.12, 15:02
        nooooo,Wolaku juz jestes historia,smierdzaca do tego
      • bigtrailer Nie będzie Davies pluł nam w twarz 03.09.12, 16:05
        Nie będzie Davies pluł nam w twarz i dzieci nam anglosasił.

Nieważne, że jest uznanym autorytetem, nieważne że jest przyjacielem Polski, nieważne że sporo dla Polski zrobił, nieważne że jest ambasadorem naszego dziedzictwa w Europie.

Ważne że nie jest z naszego prawicowego ugrupowania.
    • qwakacz_zabanowany Jaruzelski też był najlepszym.... 03.09.12, 16:28
      Generał Jaruzelski został po 13 grudnia najlepszym premierem Układu Warszawskiego - i co z tego wynika ? Szkoda że ocenę najlepszym nie wystawiają rodacy.

==============================================================
      "Skoro legislacja ma stanowić rzeczywiste prawa, to muszą one wyrażać nie wolę prawodawców, lecz wynik racjonalnej dyskusji(...)Im bardziej rząd jest demokratyczny, tym bardziej zabiega o rzeczywistą zgodę na swoją politykę, a zabiegając o nią - powstrzymuje się od manipulacji propagandowych."

JOHN H. HALLOWELL "Moralne podstawy demokracji"
      • zgred-zisko Re: Jaruzelski też był najlepszym.... 03.09.12, 16:30
        Kto tak twierdził?
      • douglasmclloyd Może dla ciebie 03.09.12, 16:41
        Davies mówi o Europie.
    • bozon.higsa Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 16:52
      Proszę o uczestników dyskusji o wyłączenie polemiki związanej z tezą postawioną w tytule. Dyskusji chciałbym poddać inną tezę: Dlaczego Polacy krytykują swojego przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ?

Czy to ta sama Europa, która wolała milczeć o zbrodni katyńskiej?, czy to ta sama Europa, która nie pomogła Polsce, kiedy niemieckie dywizje runęły na Polskę, czy to ta sama Europa,która zgodziła się by zbrodniarz Stalin zniewolił nasz kraj w 1945 roku?
      Czy to w końcu ta sama Europa, która trzymając nas na dystans po 1945 roku, pomogła wszystkim, tylko nie nam?
      Dlatego pytam, dlaczego mnie ma interesować zdanie Europy?

• bigtrailer Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 17:03
        Moje pytanie kieruję centralnie do przedmówcy: jakie było twoje nastawienie do przyszłości Polski przed 1989 r. ? Chciałeś pozostać w systemie komunistycznym, a może tworzyć Polskę niezależną od nikogo ? Bo ja marzyłem o tym, żeby Polska była bardziej zintegrowana z Europą Zachodnią.
        Europa w pewnym sensie jest ta sama, w innym sensie jest to zupełnie inna Europa bez nacjonalizmów. Zauważ że minęło trochę czasu od ostatniej wojny światowej (zainicjowanej w Europie) i być może Stary Ląd trochę zmądrzał skoro nie rozpętaliśmy jeszcze nowej wojny.
        • kakospoko wyszło szydło z worka_Polska ale bez patriotyzmu 03.09.12, 18:17
          "Bo ja marzyłem o tym, żeby Polska
          > była bardziej zintegrowana z Europą Zachodnią.
          > Europa w pewnym sensie jest ta sama, w innym sensie jest to zupełnie inna Europ
          > a bez nacjonalizmów. Zauważ że minęło trochę czasu od ostatniej wojny światowej
          > (zainicjowanej w Europie)

i być może Stary Ląd trochę zmądrzał skoro nie rozpę
          > taliśmy jeszcze nowej wojny
          ????????????!!!!!!!!!!!!"_Altzheimer?
          • bigtrailer Re: wyszło szydło z worka_Polska ale bez patrioty 03.09.12, 18:24
            Kolejna prośba do kolejnego antagonisty: proszę czytać uważnie z szerszym zrozumieniem kontekstu wypowiedzi. Pisałem o wojnie światowej wywołanej w Europie. Nie przypominam sobie, żeby takowa po 1945 r. wybuchła.
    • euromichnik Dlaczego tylko jednym z najlepszych? 03.09.12, 17:13
      Dlaczego tylko jednym z najlepszych premierów Unii?
      On jest przecież NAJLEPSZYM premierem na Ziemi. Nie było lepszego od zarania dziejów naszej planety. Przecież to o nim rozprawiali starożytni Grecy nazywając go Zeusem. Ileż to poematów i hymnów pochwalnych na jego cześć napisano... Już wtedy panował niepodzielnie nad całą zjednoczoną Europą, a nawet światem.
      • volupte Re: Dlaczego tylko jednym z najlepszych? 03.09.12, 18:16
        Tylko tyle?
    • volupte Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 18:13
      Trudno być prorokiem we własnym kraju.
    • zbigniew_clapton Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 18:15
      bigtrailer napisał(a):

> News z dzisiejszego poranka:
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12410630,Norman_Davies__Tusk_jest_jednym_z_najbardziej_udanych.html
      > Norman Davies twierdzi, że Donald Tusk jest jednym z najbardziej udanych premie
      > rów Unii a rola Polski na arenie międzynarodowej ciągle wzrasta.
      >
      >
      >
      Powód jest prosty - Tusk jest przeciętnym premierem w Europie opanowanej inwazją miernych premierów. Poza tym Tusk ma nieprawdopodobne szczęście do wyjątkowo nieudolnej krytyki, zarażonej paranoją prezesa największej partii opozycyjnej, która zamiast punktować premiera, z lubością strzela sobie w kolano co i raz.
      • kakospoko Tusk jest jedynym z premierów podlizujący się Unii 03.09.12, 18:22
        a sondaże zawdzięcza PRowi i mediom.
        gdyby głosowali emigranci ZA CHLEBEM
        + nie zdezorientowani medialnie, ze "winien Kaczor"
        • ave.duce A w Polsce krwawy reżym 04.09.12, 11:46
          hula!
    • etta2 Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 20:04
      Jasne, Davies ośmielił się skrytykowac PiSdactwo i wywróżyć mu rychłą śmierć polityczną, to PiSdactwo: huzia na Józia. Co to za autorytet? A co on tam wie? Typowe i znane reakcje, kto nie PiSdak, ten wróg. PiSdactwo jest na tyle tępe, że nie potrafi słuchać, tylko kwakać. Nie obchodza ich żadne opinie, nawet zupełnie niezależnych ludzi (takim jest Davies), są impregnowani na wszelkie sygnały, że są po prostu IDIOTAMI.
      Słuchajta se dalej rydzola, a szybciej spłyniecie do kanalizy.
    • bnov Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 03.09.12, 21:44
      "Dyskusji chciałbym poddać inną tezę: Dlaczego Polacy krytykują swoje go przywódcę w sytuacji, gdy darzy go uznaniem prawie cała Europa ? "

Odpowiedź jest arcyboleśnie prosta:
      bo "przywódca" działa w interesie prawie całej Europy, a szczególnie Niemiec a nie w interesie Polski.
    • yxyx Re: Davis McDonald"s 03.09.12, 21:59
      ...a Juliusz Słowacki wielkim poetę był...

Sądzę iż tak infantylnej i porażająco prymitywnej w swojej konstrukcji propagandy nie miał nawet sam Edziu G.
    • bnov Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 09.09.12, 10:09
      na marginesie,

byłem trochę zniesmaczony dziadkiem z Wehrmachtu,

a jednak nie daleko pada jabłko od jabłoni
    • login.forum Re: Tusk jest jednym z najlepszych premierów Unii 09.09.12, 10:21
      Jeśli mowa o naszym premierze to prawda że dużo zrobił dobrego ale mam do niego jedną prośbę aby młodym ludziom nie odbierał miejsc pracy tylko dawał.
      • bnov Pan Donald 09.09.12, 10:30
        zrobił dużo dla swoich dzieci
        i wstyd mi, że ja tak nie robiłem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka