l_zaraza_l
29.10.12, 21:49
- Przestępstwo obrazy uczuć religijnych popełnia nie tylko ten, kto chce go dokonać, ale także ten, kto ma świadomość, że może do niego dojść - uznał Sąd Najwyższy.
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12763018,Czy_Nergal_obrazil_uczucia_religijne__SN__Jezeli_mial.html
Wszyscy, jak tu klikamy, jesteśmy przestępcami. Ja dlatego, że zapewne nie raz obrazy uczuć religijnych dokonam a pozostali z Was dlatego, że macie świadomość, że może do czegoś takiego dojść.
Wyrok NS jest o tyle interesujący, że można człowieka skazać za samą chęć dokonania. Czyli, jeśli jest we mnie chęć dokonania (np. kradzieży z włamaniem albo przekroczenia dozwolonej prędkości), jeśli zaświta mi taka myśl to natentychmiast powinnam donieść na siebie do prokuratury.
Statystyki są nie ubłagane. Wiadomo, że co ileś tam ktoś kogoś morduje, gwałci, co ileś tam ktoś wsiada po pijaku za kierownicę.... Niestety, my wszyscy mamy świadomość, że do takich czy innych czynów może dojść.
Sądzę, że zaczynam wierzyć. Na tę chwilę coś tylko się ćmi, jakieś delikatne falowanie ale możliwe, że w nocy nastąpi przełom, jakie objawienie na kawałku pizzy i rankiem wstanę jako żarliwy wyznawca religii. Jeszcze nic nie jest jasne i nie wiem co będzie obrażało moje uczucia. Może samochody - wtedy przestępcami będą posiadacze, kierujący, szkolący, wydający prawa jazdy. A może uwierzę, że częste mycie skraca życie i będę ciągała po sądach każdego, kogo będę podejrzewała, że się myje?.