Gość: polonus z Lyonu Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.adsl.proxad.net 11.07.04, 22:07 NA PAL BISURMANOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 23:10 na razie są grzeczni wiec ich nie ruszaj, bo wywolasz burze fanatyzmu. Czesto tak bylo, dopoki nikt nie ruszal to bylo spokojnie, nakani zaczynali sie butowac i organizowac. no i zaczynalo sie pieklo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakariash Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.proxy.aol.com 11.07.04, 23:17 ta religia jest chora psychocznie!!!wyslac brudasow do domu!!!to sa fanatycy ktorzy chca zawladnac swiat na sile!!inni sie nie licza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakariash Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.proxy.aol.com 11.07.04, 23:17 ta religia jest chora psychicznie!!!wyslac brudasow do domu!!!to sa fanatycy ktorzy chca zawladnac swiat na sile!!inni sie nie licza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 11.07.04, 23:46 Chorzy psychicznie to są niektórzy jej wyznawcy, nie sposób religii zaknąć w psychuczce. Ale przy tak ogromnej rzeszy wyznawców ilu musi byc psychicznie zdrowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 23:49 chorzy psychicznie - na antysemityzm - to są ci, którzy się tutaj wypowiadają, a nie muzułmanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gatorinho Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu 11.07.04, 23:56 Polska nie ma jeszcze takich problemow z islamska diaspora jak np Francja czy belgia, ale jestem przekonany ze z czasem i do nas dotrze ta nawalnica coz mozna myslec o ludziach ktorzy nie respektuja prawa innych, a wszelka wypracowana przez mysl europejska subtelnosc reagowania na odmiennosci jest im nieznana najlepsze co islam dal swiatu to zidane i avicenna ani jedno ani drugie nie stanowi klejnotu pierwszego sortu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 00:05 Ja rozumiem że wszyscy wypowiadający się tutaj mają wiedzę o Islamie w małym palcu, z gatorinho na czele... żałosne, choć powinszować należy, że słyszałeś chociaż o Awicennie. Wybaczam, że nie słyszałeś (chyba) o klasycznej astronomii i medycynie, która panowała w Europie do czasów Oświecenia, o ogrodnictwie, systematyce, matematyce (piszesz cyframi arabskimi, mój drogi), chemii (tak tak, al- kohol...) itd, itp... nie wspomniawszy o takich pierdołach, jak przetłumaczenie i przechowanie wszystkich starożytnych myślicieli przez ciemne wieki po upadku Rzymu, przekazanie zdobyczy kultur Indii i Chin (bez nich nie mielibyśmy m.in. zera), wpływie na architekturę (skąd się wziął gotycki ostrołuk?) i paru tam jeszcze. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xeno Ale to było dawno temu... IP: 213.134.140.* 12.07.04, 09:59 Nic nie ujmując zasługom świata islamu dla światowej kultury, to jednak przy ocenie współczesnego świata arabskiego większe znaczenie ma dla mnie jego dzisiejsza kondycja, a nie odległa historia. A nie da się ukryć, że poziom rozwoju kultury i nauki większości współczesnych państw arabskich jest, delikatnie mówiąc, kiepściutki. Ja rozumiem, że Rzymianie wielkimnarodem byli, kawał świata podbili i nieśli kaganek kultury i wiedzy te dwa tysiące lat temu, ale to nie dodaje bynajmniej chwały dzisiejszym mieszkańcom co podlejszych okolic Zatybrza. Dopóki muzułmanie nie uznają siebie za część światowej kultury, nie uznają prawdy wiedzy naukowej uczonej na uniwersytetach (zamiast potępienia jej w czambuł jako niemoralnej i zastąpienia wkuwaniem Koranu na pamięć), nie uznają praw innych krajów do samostanowienia i wolności wyznawania innej religii niż ich własna, dopóty będą się staczać w zacofanie i ciemnogród, w którym jedynym lekiem na zło świata jest parę kilo trotylu odpalone w autobusie. Może i muzułmanie mieli światłych przodków, uczonych i poetów, tylko dlaczego zamiast na nich, wzorują się raczej na beduińskich zbójach z pustyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Ale to było dawno temu... IP: 62.233.246.* 12.07.04, 10:42 ale o kim ty mówisz? czy ty wogóle wiesz, o kim ty mówisz? muzułmanów jest na świecie ponad miliard - rozumiem, że te żenujące stereotypy, które cytujesz, dotyczą wszystkich? a jeśli nie wszystkich, to ilu procent? 90? 9? 0,0009? z poziomu języka w komentarzu wnoszę, że należysz do ludzi posługujących się rozumem, a tezy stawiasz w sposób niegodny człowieka myślącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosto Re: Ale to było dawno temu... IP: 212.234.154.* 12.07.04, 11:05 No to powiedz, jasnie oswiecony, jaki procent z tego miliarda mieszka w przyzwoicie zorganizowanych krajach, w ktorych stanowia wiekszosc. Dla ulatwienia sam sobie zdefiniuj co to znaczy przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Ale to było dawno temu... IP: 62.233.246.* 12.07.04, 11:39 jeżeli mam odpowiedzieć na Twoje pytanie, to najpierw je precyzyjnie zadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: DO FELIXA IP: *.wbp.wroc.pl 12.07.04, 14:22 Felix, twierdzisz, że większość muzułmanów jest spokojna, przyzwoita i daleka od fanatyzmu. W takim razie, przypomnij mi, czy muzułmanie mieszkający w Europie zorganizowali kiedyś jakąś dużą manifestację w proteście przeciwko swoim pobratymcom urządzającym krwawe łaźnie w różnych częściach świata? Bo ja pamiętam tylko pełne furii manifestacje przeciwko USA, Izraelowi, przeciwko zakazowi noszenia chust itd. Powiedz, gdzie są ci spokojni, tolerancyjni i niesfanatyzowani muzułmanie? Spójrz obiektywnie, państwa Europy oferują im spokój, dobrobyt i możliwość normalnego życia, a ci się odwdzięczają chaosem i niepokojami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkkno Re: DO FELIXA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 17:25 mam wielu przyjaciol muzulmanow i jakos zaden z nich nie ma najmniejszej ochoty zmusic mnie do tego abym przyjal Islam. jezeli ktos sie wypowiada o Islamie, jako religii szerzacej nienawisc, to niech najpierw zajrzy do zrodel... (swoja droga ile katolikow w Polsce przeczytalo Pismo Swiete??? - bo ja osobiscie to znam niewielu) Islam to pokoj. zreszta polecam zapoznac sie chociazby z pozycjami prof. Janusza Daneckiego, chyba najlepszego polskiego badacza swiata arabskiego... wszyscy tak psiocza na Arabow, a jakos w Polsce mamy miliony alkoholikow i jestesmy krajem jednego wielkiego dramatu - zachcialo nam sie wolnosci to ja mamy... tylko co to za wolnosc, gdzie nie ma miejsca na szacunek dla drugiego czlowieka?? as salaam alaikum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Ale to było dawno temu... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 11:56 Polskę też można pokazywać z perspektywy warszawskich yuppies i wielkomiejskich wieżowców, albo tak: www.joemonster.org/article.php?sid=2905 Nam się ciągle pokazuje islam (!!!) i kraje w których islam jest religią dominującą przez perspektywę partyzantów w burnusach. A moze mi przypomnisz na przykład, jaka religia obowiązuje w Pakistanie? Dla ułatwienia dodam, że jest to kraj należący do klubu państw atomowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosto przyklady IP: 212.234.154.* 12.07.04, 13:19 Pakistan to rzeczywiscie przyklad swietnie zorganizowanego kraju (nawet bombe atomowa maja)! Gratulacje. Moze jeszcze dodamy Afganistan, Arabie Saudyjska, Indonezje, Nigerie, Sudan. A do feliXa - jesli umiesz odpowiadac tylko na pytania ktore sam sobie zadajesz, to sobie zadaj i odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.arcor-ip.net 12.07.04, 01:36 gatorinho napisał: >... a wszelka wypracowana przez mysl europejska subtelnosc reagowania na > odmiennosci jest im nieznana Porownaj sobie pozycje w Europie przyzyszy z krajow muzulmanskich z pozycja przybyszy z Polski, to ci traba zwisnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibrahim Prawda o islamie - www.islam.own.pl IP: *.ice.ae.wroc.pl 12.07.04, 14:31 Polecam moja strone: islam.own.pl/ generalnie zgadzam sie z gatorinho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Spotkanie z Allahem bylo by lepsze IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.07.04, 01:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.oepd.com.pl / 83.136.227.* 12.07.04, 10:13 Sam jestem niewierzący, może stąd wynika mój pogląd na cały Islam. Jest to wyjątkowo zbójecka religia nie szanująca wyznawców innych religii w odróżnieniu od chrześcijaństwa które nie znosi jedynie niewierzących. Miejscem kultu islamu są kraja arabskie - i niech jej wyznawcy wracają do siebie. Jeszcze nam ich tutaj brakuje z ich bombami i nagrodami w niebie za zabicie niewiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkkno Re: Spotkanie polskich wyznawców islamu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 17:35 to nie religia jest zla... to ludzie sa zli... Prorok Mahomet (s.a.w.s.) powiedzial: "Jesli brak ci wstydu, to czyn, co ci sie zywnie podoba" oraz "Kto nie ma litosci dla ludzi, ten nie zazna litosci od Boga". tak wiec, niektorzy chyba zapominaja o tym... ze podstawowa wartoscia w zyciu jest pokoj... nie tylko muzulmanie, tak mozna mowic o kazdym, nie wazne jakiego jest lub nie jest wyznania. as salaam alaikum Odpowiedz Link Zgłoś