Dodaj do ulubionych

Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem :)

31.01.13, 10:43
Ciekawa analiza gowinizmu w IV RP.
www.sld.org.pl/aktualnosci/3981-miller_moj_gowin_nazywal_sie_borowski.html
Wiedząc do czego doprowadził Borowski (obecnie Gowin), PO czeka jedno. Zniknięcie z Polskiej Sceny Politycznej.

"Mój Gowin nazywał się Borowski. Radzę więc premierowi: dość złudzeń. Tych pięćdziesięciu posłów przekroczyło swój Rubikon, już wiedzą, że można to zrobić. I nie czują się z tym źle, przeciwnie - są z siebie dumni , wybili się z tłumu. Co z tego wyniknie? Nic i bardzo dużo jednocześnie.
Nic, bo ideą, która spaja PO, jest bycie przy władzy. Do końca kadencji Sejmu jeszcze trzy lata, a nie ma takiego posła, który dobrowolnie chciałby skrócić swoją parlamentarną karierę. Nie inaczej rozumie swój interes minister sprawiedliwości i jego frakcja twardogłowych. Przedterminowe wybory nie są na rękę również premierowi, lecz jego sytuacja jest najtrudniejsza - musi jakoś z tego wybrnąć. To nie jest łatwe, ale Donald Tusk jest bogatszy o moje doświadczenie. W moim gabinecie, jednocześnie w rządzie i w opozycji chciał być PSL. Pisz, maluj, jak dziś grupa Gowina. Wyprosiłem ich, ale zapłaciłem słoną cenę - straciłem sejmową większość. Przed każdym głosowaniem trzeba było iść z opozycją na różne kompromisy. To bardzo osłabia rząd i premiera osobiście. Gdy zaś przywódca słabnie, partnerzy wybiegają myślami w przyszłość - czy warto z nim trzymać? Zrazu zachowują pozory, bo przecież, choć przywódca jest osłabiony, to nie obezwładniony. Ale cudów nie ma, koniec zbliża się nieuchronnie. Choć więc premier powinien Gowina zdymisjonować, to tego nie zrobi. PO będzie kruszeć od środka i to raczej Gowin, gdy uzna, że już czas, ogłosi, że to on znalazł kamień filozoficzny."

Ciekawe z jakiego ugrupowania wystartuje Tusk w następnych wyborach? Z Ruchu Palikota? :)
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem 31.01.13, 10:51
      Ale ci święci to się jednak Millerowi mylą... Miał na myśli "Pawłowicz", a napisał "Pietrewicz".
      • remez2 Re: Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem 31.01.13, 10:52
        witek.bis napisał:

> Ale ci święci to się jednak Millerowi mylą... Miał na myśli "Pawłowicz", a napisał "Pietrewicz".
        Czytanie w myślach to raczej dziedzina Kaszpirowskiego.
        • witek.bis Re: Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem 31.01.13, 11:09
          Nie trzeba być Kaszpirowskim, żeby wiedzieć, że w sejmie nie ma żadnej posłanki Pietrewicz. A więc Miller miał raczej na myśli Pawłowicz, o ile oczywiście tej Pietrewicz sobie nie uroił.
          • remez2 Re: Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem 31.01.13, 11:22
            witek.bis napisał:

> Nie trzeba być Kaszpirowskim, żeby wiedzieć, że w sejmie nie ma żadnej posłanki
            > Pietrewicz. A więc Miller miał raczej na myśli Pawłowicz, o ile oczywiście tej
            > Pietrewicz sobie nie uroił.
            Duży zonk. ;-)
          • hummer A w czym to zmienia meritum sprawy? 31.01.13, 11:24
            Mógł się przejęzyczyć.
            Tym bardziej, że Pietrewicz do kandydat na ministra.
            www.polskatimes.pl/artykul/711763,jerzy-pietrewicz-kandydatem-psl-na-ministra-piechocinski,id,t.html
            • witek.bis Re: A w czym to zmienia meritum sprawy? 31.01.13, 11:29
              A w niczym nie zmienia :-) I ja wcale nie twierdziłem, że zmienia :-) I nawet napisałem wprost, że się pomylił. Nie brońcie go już tak jak socjalizmu i niepodległości, bo sprawa jest błaha, niepoważna i niewymagająca użycia sił szybkiego reagowania :-)
              • remez2 Re: A w czym to zmienia meritum sprawy? 31.01.13, 12:10
                Nie zrozumiałeś kalamburu i teraz kaskadami perlistego śmiechu to przykrywasz. A przecież to żaden wstyd.
              • hummer Re: A w czym to zmienia meritum sprawy? 31.01.13, 19:20
                To się nie zrozumieliśmy
    • remez2 Re: Millera zawsze czytać. O gowiniźmie tym razem 31.01.13, 10:51
      Rzeczywiście wyjątkowo celnie. :-)
      • hummer Tusk popełnił jeszcze jeden błąd 31.01.13, 11:02
        remez2 napisał:

> Rzeczywiście wyjątkowo celnie. :-)

Zamiast poprzeć projekt SLD forsował swój. I dostał od swoich kopa w zadnią część ciała. :)
        • remez2 Re: Tusk popełnił jeszcze jeden błąd 31.01.13, 11:09
          hummer napisał:

> remez2 napisał:
          >
          > > Rzeczywiście wyjątkowo celnie. :-)
          >
          > Zamiast poprzeć projekt SLD forsował swój. I dostał od swoich kopa w zadnią czę
          > ść ciała. :)
          Pan premier nie znosi SLD równie mocno jak jego partner z POPiSu.
          • hummer Re: Tusk popełnił jeszcze jeden błąd 31.01.13, 11:13
            remez2 napisał:

> hummer napisał:
            >
            > > remez2 napisał:
            > >
            > > > Rzeczywiście wyjątkowo celnie. :-)
            > >
            > > Zamiast poprzeć projekt SLD forsował swój. I dostał od swoich kopa w zadn
            > ią czę
            > > ść ciała. :)
            > Pan premier nie znosi SLD równie mocno jak jego partner z POPiSu.

Jednym słowem, na złość SLD odmroził sobie uszy :)
    • nazimno ...intrygi, intrygi,...Wersal? 31.01.13, 11:25
      Wypisz wymaluj:

m.onet.pl/wiedza-swiat/podroze,crjhs
      • hummer Re: ...intrygi, intrygi,...Wersal? 31.01.13, 12:36
        nazimno napisał:

> Wypisz wymaluj:
        >
        > m.onet.pl/wiedza-swiat/podroze,crjhs

Skończyło się dekapitacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka