piotr7777
04.02.13, 08:09
"Jak zauważył Rozenek, jeden z blogerów zbadał, ile razy w internecie pojawia się zwrot "zabić" połączony z nazwiskami trzech polityków. - Chodzi o Palikota, Kaczyńskiego i Tuska. Jakie są wyniki? Otóż dla Palikota 7,45 mln, dla Tuska 1,44 mln, a dla Kaczyńskiego - 1,149 mln. Dla mnie jest to przerażające - stwierdził."
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12983953,Warzecha__To__co_dla_jednych_jest_mowa_nienawisci_.html
Sam Palikot:
palikot.blog.onet.pl/tag/zabic/
A jak jest naprawdę?
Pozwoliłem sobie to sprawdzić w bardzo prosty sposób.
Najpierw sprawdziłem zwrot "zabić" z samym nazwiskiem. Oczywiście z zaznaczeniem, że chodzi o słowa występujące obok siebie a nie zdanie, w którym pojawiają się w innym szyku.
I wyniki są takie:
"zabić Palikota" - 5.240
"zabić Tuska" - 2.570
"zabić Kaczyńskiego" - 11.800
A teraz warto sprawdzić ten sam zwrot, ale wraz z imieniem:
"zabić Janusza Palikota" - 1.760
"zabić Donalda Tuska" -2.250
"zabić Jarosława Kaczyńskiego" - 55.700
Jakie płyną z tego wnioski?
Po pierwsze samo użycie tego zwrotu nie oznacza o nastawieniu autora. Przykładowo zdanie: "niektórzy chcieliby zabić ..., w związku z tym należy go wspierać" także będzie wliczone do tej statystyki. Zresztą i Tusk i Palikot (Kaczyński nie) mają skłonność do mówienia o sobie w trzeciej osobie (nie tak często jak np. Wałęsa i śp. Lepper, ale czasem), więc oni sami mogli użyć takiego zwrotu w odniesieniu do siebie.
Po drugie takie statystyki są z założenia dynamiczne. O ile Rozenek nie wyciąga wniosków i podaje konkretne liczby o tyle Palikot operując po pierwsze nieczytelnym zapisem, po drugie mało precyzyjnym słowem "ponad" dochodzi do nieuprawnionych konkluzji. Które w świetle tego co przedstawiłem powyżej są wątpliwe.
Po trzecie zdaję sobie sprawę z tego, że dla tzw. lemingów każde nawołanie do zabicia Tuska czy Palikota jest dowodem na agresję prawicę a analogiczne nawołanie względem Kaczyńskiego dowodem na to, że kto sieje wiatr ten zbiera burzę. I podobnie - tyle że w drugą stronę - jest zresztą ze zwolennikami PiS.