Dodaj do ulubionych

Jaka likwidacja FK? O czym mowa?

06.03.13, 08:19
Rząd zaakceptował we wtorek możliwość przekazania przez podatnika na rzecz wybranego Kościoła lub związku wyznaniowego odpisu podatkowego w wysokości 0,5 proc. - poinformowało Centrum Informacyjne Rządu. Wysokość dobrowolnego odpisu na instytucje religijne zaakceptowali we wtorek także biskupi na plenarnym zebraniu Konferencji Episkopatu Polski.

Ja się pytam o jakiej likwidacji Funduszu Kościelnego mowa? Jak to wszystko się ma do Art.53 - 7. Konstytucji RP: Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania..

Co pan na to panie Gowin? Toż to jawne naruszenie Konstytucji RP a pan milczy?

Dalej:
"Porozumienie między rządem i Episkopatem przewiduje trzyletni okres przejściowy, w którym rząd ma wyrównywać ewentualną różnicę między kwotą uzyskaną przez Kościół z odpisu, a tą, którą otrzymywał z Funduszu Kościelnego."

Rząd wyrówna zapewne z tego samego budżetu pomniejszonego o odpisy podatników???

Kto tu komu robi wodę z mózgu?
Obserwuj wątek
    • no_game Nie wiesz? 06.03.13, 09:51
      Bidulek!

A co do Gowina - nie licz na to - co dla kościoła - zgodne z Konstytucją! Jeśli coś nie po myśli KRK to inna sprawa.
      • jot-es49 Wiem! Gowin również wie! 06.03.13, 10:40
        Wiem kto, komu i dlaczego!
        W końcu nie jest ważne czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne aby była katolicka - jak powiedział pewien nasz bohater narodowy.

A Gowina na pomoc wezwałem jako legalistę mocno zatroskanego o zgodność stanowionego prawa z Konstytucją - jeśli bowiem ta troska zżera mu sumienie to w tym wypadku również powinna.
    • zapijaczony_ryj Nie starsz nie strasz, myśłałe, ze o Forum Kraj 06.03.13, 11:01
      chodzi!!!
      • jot-es49 Nie, nie i jeszcze raz nie! 06.03.13, 13:12
        Forum Kraj przetrwa nawet po likwidacji Gazety... o jeden dzień dłużej;)
    • sclavus Re: Jaka likwidacja FK? O czym mowa? 06.03.13, 13:04
      To jeszcze nc!!!
      ... nie wprowadzono zapisu, że kościół odda nadwyżkę, jeśli taka wystąpi w stosunku do kwoty, wcześniej przekazywanej na FK...
      A to jus je jawne qrestwo!!!
      • jot-es49 Odda? 06.03.13, 13:10
        Czekaj, przetrę monitor bo go zaplułem całkowicie...
        Jeszcze chwilę... bo mnie przepona boli tak się obśmiałem, że pewnie zajady będę miał...

No już!
        Jak kościół cokolwiek odda to obiecuję na kolanach z nad morza do Częstochowy bez jedzenia i spania zasuwać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka