Dodaj do ulubionych

Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę

16.04.13, 11:57
Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę w Polsce? Bo tylko wtedy mogą w Polsce mogą nastąpić realne zmiany. Także zmiany w świadomości społecznej.

Na ten mechanizm zwrócił uwagę sam Jarosław Kaczyński w wywiadzie dla "Gazety Polskiej": "Wybuch ogromnej aktywności, która stworzyła Solidarność, nastąpił wtedy, gdy w specyficzny sposób zalegalizowano porozumienia sierpniowe. Przecież tak naprawdę największa fala strajków była we wrześniu 1980 r., a nie w sierpniu. Moment pełnej legalizacji i zniesienie dysonansu poznawczego, który dla wielu ludzi jest nie do zaakceptowania".
Obserwuj wątek
    • woda_woda To ja mam pytanie. 16.04.13, 11:58
      anwad napisała:

> tylko wtedy mogą w
      > Polsce mogą nastąpić realne zmiany.

Na czym te zmiany będą polegać?
      • anwad Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:02
        Na życiu w prawdzie i wolności. Najogólniej rzecz biorąc.
        • scoutek Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:03
          anwad napisała:

> Na życiu w prawdzie i wolności. Najogólniej rzecz biorąc.

wytłumacz mi to jak krowie na rowie: konkretnie na czym?
          • anwad Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:07
            Prawo będzie znaczyło prawo, a sprawiedliwość - sprawiedliwość.
            • wariant_b Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:11
              anwad napisała:
              > Prawo będzie znaczyło prawo, a sprawiedliwość - sprawiedliwość.

Prawda.
              (to taki tytuł gazety, którą wydawał Lenin).
              • anwad Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:13
                Taką prawdę macie właśnie teraz.
                • wariant_b Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:27
                  anwad napisała:
                  > Taką prawdę macie właśnie teraz.

"Z Leninem żyj,
                  Z Leninem śpij,
                  Z Leninem zbieraj kwiatki,
                  To są życzenia matki"

• anwad Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 13:12
                    Teraz sobie wstaw Putina lub, jak wolisz, Anodinę.

Smoleńsk - niewygodne fakty: www.anwad.blox.pl
                    • woda_woda Tu nie mówimy o Smoleńsku, 16.04.13, 13:16
                      anwad napisała:

> Teraz sobie wstaw Putina lub, jak wolisz, Anodinę.

tylko o tym, w jakich obszarach poprawi się nasze życie po dojściu Kaczyńskiego do władzy.
                      • anwad Re: Tu nie mówimy o Smoleńsku, 16.04.13, 13:19
                        A skąd Ty wiesz, o czym my tu dyskutujemy.
                        • woda_woda No jak to? 16.04.13, 13:20
                          anwad napisała:

> A skąd Ty wiesz, o czym my tu dyskutujemy.
                          >

Umiem przeczytać ze zrozumieniem post założycielski tego wątku.
                          • anwad Re: No jak to? 16.04.13, 13:24
                            To naucz się też czytać między wierszami. I to taka moja życiowa rada dla Ciebie.
                            • woda_woda Oj, nie. 16.04.13, 13:26
                              anwad napisała:

> To naucz się też czytać między wierszami.

Między wierszami to tylko z przyjaciółmi.

Ale wiem, że u ciebie między wierszami zawsze jest "zamach smoleński" :)
                            • wariant_b Re: No jak to? 16.04.13, 13:34
                              anwad napisała:
                              > I to taka moja życiowa rada dla Ciebie.

Anwad, wystaw swoje rady na Allegro, to będziesz wiedziała ile są warte.
                              • anwad Re: No jak to? 16.04.13, 13:37
                                Nie wszystko jest na sprzedaż. Co za mentalność:)
                                • wariant_b Re: No jak to? 16.04.13, 13:40
                                  anwad napisała:
                                  > Nie wszystko jest na sprzedaż...

To rozdaj jeszcze uboższym duchem.
                    • wariant_b Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 13:19
                      anwad napisała:
                      > Teraz sobie wstaw Putina lub, jak wolisz, Anodinę.

Pani Jadwiga nic nie mówiła o Putinie i Anodinie.
            • kotek.filemon Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:24
              anwad napisała:

> Prawo będzie znaczyło prawo, a sprawiedliwość - sprawiedliwość.

Banany będą znaczyły banany, a kartofle - kartofle. I takie tam ontologiczne dylematy o desygnatach rzeczy.
              • woda_woda Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 12:25
                kotek.filemon napisał:

> Banany będą znaczyły banany, a kartofle - kartofle. I takie tam ontologiczne dy
                > lematy o desygnatach rzeczy.

A może też wiosna będzie znaczyć wiosna a nie tak, jak za Tuska :)
            • sclavus Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 20:11
              Prawo i Sprawiedliwość: dwa kłamstwa plus spójnik*
              * - spójnik, jak sam znaczy, spaja... :D:D:D
        • woda_woda Ale tak konkretnie poproszę. 16.04.13, 12:04
          anwad napisała:

> Na życiu w prawdzie i wolności. Najogólniej rzecz biorąc.
          >

W prawdzie i wolności to ja żyję teraz.
          Chętnie dowiem się, jakie zmiany wprowadzi Kaczyński w służbie zdrowia, infrastrukturze, oświacie itp.
          • anwad Re: Ale tak konkretnie poproszę. 16.04.13, 12:09
            Dowiesz się już niedługo.
            • woda_woda Czyli nie wiesz? 16.04.13, 12:12
              anwad napisała:

> Dowiesz się już niedługo.
              >

Nie wiesz, na czym ta zmiana na lepsze ma polegać?

No to jak chcesz zachęcać do głosowania na Kaczyńskiego, jeśli nic nie wiesz?
              • anwad Re: Czyli nie wiesz? 16.04.13, 12:18
                Kto jest rzeczywiście ciekawy, zapoznaje się z dokumentami programowymi, dyskusjami ekspertów organizowanych przez prof. Glińskiego.

Ja nie zachęcam do głosowania na Jarosława Kaczyńskiego. Ja tylko obserwuję, jak ten człowiek realizuje swoją misję.
                • woda_woda Re: Czyli nie wiesz? 16.04.13, 12:20
                  anwad napisała:

> Kto jest rzeczywiście ciekawy, zapoznaje się z dokumentami programowymi, dyskus
                  > jami ekspertów organizowanych przez prof. Glińskiego.

Specjalnie ciekawa nie jestem, bo tak się składa, że Kaczyński już rządził i wszyscy wiemy, jak to wyglądało. Myślałam, że skoro twierdzisz, że MUSI zwyciężyć, to wiesz dlaczego MUSI.

> Ja nie zachęcam do głosowania na Jarosława Kaczyńskiego. Ja tylko obserwuję, ja
                  > k ten człowiek realizuje swoją misję.
                  >

Aha. Obserowanie nic nie kosztuje :)
                • scoutek Re: Czyli nie wiesz? 16.04.13, 12:37
                  anwad napisała:

>Ja tylko obserwuję, ja
                  > k ten człowiek realizuje swoją misję.

no i co widzisz?
                  misja: zdobyć władzę
                  realizacja: 7 czy 8 razy przegrał

rzeczywiście, jest co podziwiać
        • hawranekslonko Re: To ja mam pytanie. 16.04.13, 13:08
          Po takim tekście.Idz się leczyć.Nie Pozdrawiam.
        • sclavus Ja penderolę!! 16.04.13, 20:09
          Ale głupota!!! (debilizm, kretynizm, schizofrenia, paranoja a w najlepszym wypadku infantylizm i mikrocefalizm - do wyboru, jeśli ci głupota nie pasuje)
        • lionold Re: Na życiu w prawdzie i wolności. 16.04.13, 23:14
          Dla kogo wolności i czyjej prawdzie? Skoro nadal dla wielu Ziemia jest nadal płaska?!
      • zapijaczony_ryj Budowa pomników LK zmiast autostrad... 16.04.13, 13:04
        woda_woda napisała:

> Na czym te zmiany będą polegać?
    • kotek.filemon Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 11:58
      anwad napisała:

> Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę w Polsce?

Ale to już było. 2005-07
    • cookies9 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 12:05
      anwad napisała:

> Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę w Polsce?

Władza nie lezy na ulicy. Jak chce przejąc władzę,to musi wygrać wybory a 25-30% wyborców ,to za mało. Kropka. Poza tym,to zacofany,stary czlowiek i polityk.Jesli cos mu potrzebne,to dom spokojnej starości:-)))
      • lumpior Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 12:06
        Chyba w Tworkach ale jako pacjent.
    • szwampuch58 Re: Jarosław Kaczyński musi zniknac.. 16.04.13, 12:36
      ..z zycia publicznego,kaplanko religi smolenskiej, Polska ma go po dziurki w nosie,brrrr a kysz
    • bogucjusz Może sobie musieć :-) n/t 16.04.13, 12:40
    • zapijaczony_ryj Miejsce wariatów w wariatkowie 16.04.13, 12:49
      a nie w rzadzie, w rzadzie juz raz był i nie dał race nawet pół kadencji!
      To teraz jak po śmierci brata jeszcze bardziej zidiociał da rade?
      Moze słuchawce, bo nauczyli obsługi:

tiny.pl/htd75
    • homosovieticus Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna. 16.04.13, 12:54
      Jarosław Kaczyński stał się symbolem niezbędnych przemian w Polsce. Podobnie jak przed laty Lech Wałęsa. Niezbędne przemiany w Polsce leżą w interesie większości i dlatego są torpedowane przez mniejszość ( postkomunistyczne elity), które nie potrafią jeszcze konkurować bez bonusów na starcie.Świetnie rozumieją to władze Rosji ale nie rozumieją tego jeszcze , powołani przez nich, misjonarze przemian polskiej mentalności.
      • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:07
        Symbolem radykalnych przemian, które są Polsce niezbędne. Lepiej by było dla nich już teraz oddać władzę. Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad społecznym gniewem.
        • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:15
          anwad napisała:
          > Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad społecznym gniewem.

Szczerze mówiąc, konstruowanie "społecznego gniewu" też nie idzie mu dobrze.
        • homosovieticus Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:18
          Władza została im dana i przez te same siły zostanie przekazana innym, którzy będą mogli realizować strategiczne cele global polityki.

Misjonarze i piłkarze swoją pracę już wykonali. Czas na nowych budowniczych.
          • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:27
            Globalne siły muszą się liczyć z lokalnymi nastrojami i elitami. Tymi wybranymi, nie narzuconymi.
            • homosovieticus Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:31
              Jestem innego zdania. To globalne siły rodzą lokalne a nie odwrotnie. Nie michnikowszczyzna zrodziła magdalenke ale odwrotnie.
              • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:35
                Globalne siły to nie Pan Bóg. Co rozumiesz przez globalne siły?
                • homosovieticus Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:41
                  Właściciele globalnego pieniądza muszą z LOGICZNEJ konieczności być globalną siłą.
                  • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:52
                    Musiałbyś swój punkt widzenia szeroko objaśnić. Nie znam tej koncepcji. Co nie zmienia faktu, że ludzie nie są bezwolnymi marionetkami. Choć grupy interesu próbują nimi sterować.
                    • scoutek Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:55
                      anwad napisała:

> że ludzie nie są bezwolnymi marionetkami.

mam dla ciebie przykrą wiadomość: ty jesteś
                    • rickky Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:37
                      anwad napisała:

ludzie nie są bezwolnymi marionetkami. Choć grupy interesu pr
                      > óbują nimi sterować.
                      >
                      A jednym z tych,jeżeli nie głównym, którzy próbują jest sam Jarosław.
                      I doskonale przy tym widać, w jakim interesie to robi: dla władzy!!!
                      • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:53
                        Ach żeby Jarosław Kaczyński chciał manipulować... Ale uczciwy człowiek czegoś takiego się nie podejmuje. Zresztą na dłuższą metę to nie zdaje egzaminu.

Oj wielki musi być gniew ludzi, którzy zaczynają sobie zdawać sprawę z tego, jak zostali oszukani. Choćby i w sprawie Smoleńska.
                        • scoutek Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 20:00

anwad napisała:

> Ach żeby Jarosław Kaczyński chciał manipulować

ty ślepa kura jesteś
                          a fortepian i okulary do przyjaciół Moskali to co było?
                          nie chciał?
                          zmusił go kto?
                          • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 20:17
                            scoutek napisała:
                            > a fortepian i okulary do przyjaciół Moskali to co było?

Dekoracja.
                            Chyba nie podejrzewasz, żeby prezes pan osobiście grywał na pianinie.
                            To przecież wyższa półka i można jakiegoś fizycznego do grania wynająć.
                            • scoutek Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 21:07

wariant_b napisał:

> scoutek napisała:
                              > > a fortepian i okulary do przyjaciół Moskali to co było?
                              >
                              > Dekoracja.
                              > Chyba nie podejrzewasz, żeby prezes pan osobiście grywał na pianinie.

oczywiście, że wiem, że to była czystej wody manipulacja
                              wyciągnęłam to anwadzi, bo ona stwierdziła, że Kaczyński nie manipuluje
                              a dokładnie, że chciała by prezesowi chciało się manipulować ale jest zbyt uczciwym człowiekiem
                    • dystans4 Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 20:07
                      Anwad, nie znasz Homosovietiicusa, to spróbuję cokolwiek Ci go przybliżyć.
                      Homosovieticus jest wiernym rycerzem prezesa, czego dowody dawał nie raz, a, można przypuszczać, także przedstawicielem prezesowych Zespołów Pracy Państwowej (pamiętasz je?) Wciąż pracują nad świetlaną przyszłością). Homosovieticus jest zwolennikiem i orędownikiem globalnych teorii wszystkiego, a także koncepcji znanego filozofa i politologa Aleksandra Dugina. Więcej Ci na ten temat nie powiem, bo nie czytałem żadnej ze znanych, a polecanych przez Homosovieticusa, książek Dugina. Możesz wejść na Arktogea.ru, tam ci jest ich dostatek. Wtedy dowiesz się więcej o pracach ZPP, inspirowanych ideami Dugina, o think tankach, oraz intelektualnym zapleczu prezesa.
                      Tak dla porządku: Zayka, wydaje się, jest kobietą.
                      --
                      Miłej lektury i nowych doznań intelektualnych
                      buldog.
                • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:41
                  anwad napisała:
                  > Globalne siły to nie Pan Bóg. Co rozumiesz przez globalne siły?

Co rozumiesz przez Pan Bóg?
                • kotek.filemon Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:43
                  Anwadzia dyskutuje z sowieticusem. To lepsze niż najlepszy stand-up.
        • scoutek Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:20
          anwad napisała:

> Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad s
          > połecznym gniewem.

hahaha
          kiedy on nawet nad Macierewiczem nie panuje
        • zayka Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:50
          anwad napisała:

> Symbolem radykalnych przemian, które są Polsce niezbędne. Lepiej by było dla ni
          > ch już teraz oddać władzę. Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad s
          > połecznym gniewem.

anwad, Kaczynski nie ma nad tym żadnej kontroli ani wladzy

obecnie PiS to zlepek takich kuleczek jak w styropianie a to za lekkie i miękkie na tarcze do walki . Zresztą popatrzeć na ten płochy skład otaczający Kaczynskiego, w którym nie da rady wyłonić nikogo z charyzmą. To jest światek jaki sobie Kaczyński stworzył jako sposób na życie i tak mu dobrze , ale nie jest to partia do przejęcia rządów i ON sam na nadchodzące trudne czasy.
          Ciesze się że notowania PiS stoją wysoko, ale ja już nie pokładam w tym żadnych oczekiwań .
          Tuska pogoni kto inny.
          • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 14:16
            Tak, tak. Tuska "pogoni" Bolek II.
            • zayka Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 14:36
              anwad napisała:

> Tak, tak. Tuska "pogoni" Bolek II.

no widzisz ?

a jak się Kaczyński nie przyłączy to zostanie mu grać w durnia sam ze sobą
              • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 14:41
                Kaczyński nie przyłączy się do NICH, bo on reprezentuje Polaków, a nie ICH interesy.
                • kotek.filemon To się powoli robi lepsze niż 16.04.13, 14:43
                  davidicke.pl/forum/demaskowanie-dywersantow-informacyjnych-w-srodowisku-ufo-t11934.html
                • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 14:54
                  anwad napisała:
                  > ... bo on reprezentuje Polaków

Bo tak sam Kaczyński powiedział?

Nie znam go jako Polaka.
                  Niczego nie stworzył, a wiele już zniszczył.
                  Nigdy nie reprezentował tego, co uważam za cenne dla mojego poczucia polskości.
                • zayka [...] 16.04.13, 15:27
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:39
                    Tak się wyrażasz w towarzystwie kobiety? No to porozmawiaj z takimi, które Ci na to pozwalają. EOT.
                    • zayka Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:45
                      anwad napisała:

> Tak się wyrażasz w towarzystwie kobiety? No to porozmawiaj z takimi, które Ci n
                      > a to pozwalają. EOT.
                      >

cokolwiek słowa znaczą to szybko o swojej naczelnej polskości zapominasz
                      własna doopa ci ważniesza
        • kotek.filemon Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 13:51
          anwad napisała:

> Symbolem radykalnych przemian, które są Polsce niezbędne. Lepiej by było dla ni
          > ch już teraz oddać władzę. Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad s
          > połecznym gniewem.

Pisie gimbusy komciujące na forach to jeszcze daleko od "społecznego gniewu"
        • cookies9 Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 14:29
          anwad napisała:

>Lepiej by było dla nich już teraz oddać władzę.
          Póki jeszcze Jarosław Kaczyński może zapanować nad społecznym gniewem

Nie ma lepiej:-) O władzę trzeba zabiegac w mądry sposób i wygrac wybory. A tego panprezes nie potrafi,jest do tego niezdolny. I zadne grożby ani prośby nie wymuszą tego...
          • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:14
            Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim, rząd PO musiałby podać się do dymisji w dniu katastrofy smoleńskiej.
            • kotek.filemon Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:16
              anwad napisała:

> Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim, rząd PO musiałby podać się do dymis
              > ji w dniu katastrofy smoleńskiej.

Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim, nie doszłoby do żadnej katastrofy smoleńskiej.
            • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:42
              anwad napisała:
              > Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim...

Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim, prezydent po cyrkach z desygnowaniem
              premiera w 2007 roku, a najpóźniej po skandalicznym zachowaniu wobec pilotów w Gruzji,
              nie byłby prezydentem i nie miałby kto wymusić katastrofy smoleńskiej.
              • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 15:49
                Przepraszam, czy w kraju zachodnioeuropejskim ekipa, która współpracując ze stroną rosyjską - grając przeciwko polskiemu Prezydentowi - przyczyniła się, abstrahuję od tego, czy świadomie, czy nie, do tragedii w Smoleńsku, pozostałaby przy władzy? Takie ćwiczenie umysłowe.
                • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 16:16
                  anwad napisała:
                  > Przepraszam, czy w kraju zachodnioeuropejskim ekipa, która współpracując
                  > ze stroną rosyjską...

Bo Jarosław tak powiedział?
                  A Dziadek z Wehrmachtu też powinien ustąpić?

A co nas obchodzi, co gadają obce agentury, żeby zaszkodzić Polsce.
                  Niech robi tak, żeby jego własne działania służyły Polsce, a nie Rosji.

Powiedz nam, co takiego wiec wyborczy Kaczyńskiego w Katyniu dawał Polsce?
                  Dlaczego trzeba było psuć to, co uzyskaliśmy wspólnymi obchodami 7 kwietnia?
                  • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 16:26
                    Kto grał na rozdzielenie wizyt? O czym Arabski rozmawiał z Ruskimi w restauracji bez udziału tlumaczki? O czym Tusk rozmawiał z Putinem na molo i dlaczego utajnił notatkę? Polacy już widzą, co się dzieje.
                    • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 16:41
                      anwad napisała:
                      > Kto grał na rozdzielenie wizyt?

Jakie rozdzielenie wizyt? O czym ty bredzisz?
                      Czy prezydent Miedwiediew zapraszał Kaczyńskiego do Rosji na wspólne uroczystości?
                      Nie - to premier Putin zapraszał premiera Tuska.

Od początku było jasne - albo wspólnie, albo Kaczyński.
                      Gdyby Kancelaria Prezydenta nie rozdzieliła obchodów, nie byłoby ich.
                      • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 18:31
                        Ja z Tobą nie rozmawiam, nie odnoszę się do Twoich manipulacji. Ja komunikuję.
                        • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:05
                          anwad napisała:
                          > Ja z Tobą nie rozmawiam, nie odnoszę się do Twoich manipulacji. Ja komunikuję.

Odnoszę wrażenie, że raczej ekskomunikujesz.
                          • anwad Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:13
                            Powiedz, gdybyś był na moim miejscu, to uważałbyś, że rozmowa z Tobą ma sens? No właśnie, (prymitywny) manipulatorze.
                            • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:35
                              anwad napisała:
                              > Powiedz, gdybyś był na moim miejscu, to uważałbyś, że rozmowa z Tobą ma sens?

Uważam, że nie.
                              Ale pretensje o to miej do Pana Boga.
                        • feelek Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:14
                          to Warianta to nie manipulacje
                          to właśnie fakty
                      • rickky Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 19:56
                        wariant_b napisał:

> anwad napisała:
                        > > Kto grał na rozdzielenie wizyt?
                        >
                        > Jakie rozdzielenie wizyt? O czym ty bredzisz?
                        > Czy prezydent Miedwiediew zapraszał Kaczyńskiego do Rosji na wspólne uroczystoś
                        > ci?
                        > Nie - to premier Putin zapraszał premiera Tuska.
                        >
                        > Od początku było jasne - albo wspólnie, albo Kaczyński.
                        > Gdyby Kancelaria Prezydenta nie rozdzieliła obchodów, nie byłoby ich.

To są zawoalowane pretensje do Tuska, że nie zaopiekował się Lechem w trakcie jego wyjazdu do Katynia.
                        • wariant_b Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 20:08
                          rickky napisał:
                          > To są zawoalowane pretensje do Tuska, że nie zaopiekował się Lechem
                          > w trakcie jego wyjazdu do Katynia.

Mam zawoalowane pretensje do Tuska, że nie zapewnił prezydentowi
                          odpowiedniej opieki zamiast tego.

Tragedia polegała na tym, że wszyscy liczyli, że jakoś dotrwają do wyborów.
                          Więc lepiej ustąpić, bo i tak niedługo go nie będzie i odetchniemy z ulgą.
                          Może nawet nie będzie potrzebna druga tura wyborów, a jeśli już to bez Lecha.
                          No i mieliśmy błyskotliwy koniec marnej prezydentury.
                        • presto20 Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 20:44
                          zgadzam się ,masz 100 % racji
            • cookies9 Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 16:31
              anwad napisała:

> Gdybyśmy żyli w kraju zachodnioeuropejskim, rząd PO musiałby podać się do dymis
              > ji w dniu katastrofy smoleńskiej.
              >
              Hehe:-) Dlatego,że nabzdyczony prezydent wylądował we mgle na kartoflisku? A Macierewicz
              spieprz*** do Warszawy aby przejmować władzę? Kupa frustratów w tym PiSsie...
            • erte2 Re: Pytanie zasadne ale odpowiedź mało precyzyjna 16.04.13, 16:46
              anwad
              No i miał trację któryś z poprzedników: "między wierszami" wierszami zawsze jest u ciebie katastrofa smoleńska. To się nazywa obsesja. natręctwo, mania prześladowcza itd. A w pewnym stadium jest już nieiuleczalne; pewne leki moga co najwyżej złagodzić objawy.
    • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 12:59
      Tak, ten dysonans jest trudny do zniesienia. Tu dla takiego np. Indeeda.
    • podmiot_faktu Musi przejąć władzę, ale nie przejmie ! 16.04.13, 13:04
      W tym stuleciu nie ma najmniejszych szans.
      • homosovieticus Re: Musi przejąć władzę, ale nie przejmie ! 16.04.13, 13:12
        O tym, czy przejmie władze, zadecydują strategiczne interesy globalnej polityki. Pamiętajmy, że komuna nie upadła tylko została zastąpiona innym systemem sprawowania władzy nad tymi samymi poddanymi. Poddanymi, których o mądrość posądzić się nie da. Casus michnikowszczyzny może być tego świadectwem.
        • calun_torunski Kaczynski powinien dokonac radykalne kroki 16.04.13, 14:56
          "została zastąpiona innym systemem sprawowania władzy nad tymi samymi poddanymi"

biorac pod uwage, ze z tymi "poddanymi" to niczego nie osiagnie - powinien postapic podobnie jak z Ziobrem, Bielanem, Kaminskim, Kluzik, Jakubiak, Kowalem, Zalewskim, Oldakowskim, Kurskim, Dornem - zmienic nie tylko towarzyszy partyjnych ale i poddanych
    • woda_woda Reasumując: 16.04.13, 13:32
      anwadzia chciała nam powiedzieć, że Kaczyński musi dojść do władzy, ponieważ tylko wtedy "prawda" wyjdzie na jaw a winni "zamachu smoleńskiego" zostaną solennie ukarani.

Kto chce, niech z tym dyskutuje :)
      • homosovieticus Re: Reasumując: właściciele i propagandziści forum 16.04.13, 13:38
        Kraj myślą podobnie jak reszta michnikowszczyzny, że to oni sami powołali się do publicznego życia.
    • iq-ok Faszystowskie i bolszewickie popłuczyny 16.04.13, 13:54
      Trzeba przejąć władzę, żeby "zmienić świadomość obywateli".
      Czym kończy się kształtowanie świadomości obywateli podług wyobrażeń nawiedzonych ideologów poprzednie stulecie dało aż nadmiar przykładów.
      Ale w społeczeństwie odsetek idiotów pełnych wiary, że to jedyna droga ku świetlanej przyszłości okazuje się być constans.
      • anwad O, mój fan:) 16.04.13, 14:13
        Nie chciałbyś wrócić do czasów młodości, gdy byłeś szlachetnym bojownikiem o prawdę i sprawiedliwość?
        • calun_torunski Karski, Jasinski, Kryze, Karski, Tomaszewski 16.04.13, 14:20
          Lopinski, Pietrzak, Labanowska, Wolski

> Nie chciałbyś wrócić do czasów młodości, gdy byłeś szlachetnym bojownikiem o pr
          > awdę i sprawiedliwość?

kiedys w ZSP, PRON, PZPR - dzis w PiS-ie

szlachetni bojownicy o prawde i sprawiedliwosc
        • iq-ok Słonko. Tyle razy tłumaczyłem... 16.04.13, 19:31
          znaczenie słowa fan a Ty w kółko swoje :(.
          Jak u Młynarskiego "..bo jestem Pani ulubieńcem, a Pani moja wielbicielką."

Właśnie dlatego, że pamiętam o co mi chodziło w młodości popierduchy JK nie robią na mnie żadnego (poza zdecydowanie negatywnym) wrażenia.
          • anwad Re: Słonko. Tyle razy tłumaczyłem... 16.04.13, 19:51
            Myślę, że zdradziłeś siebie.

A co do fana - fan to fan, nie ma o czym dywagować i szukać w tym jakichkolwiek podtekstów:)
            • iq-ok Re: Słonko. Tyle razy tłumaczyłem... 16.04.13, 20:24
              A ulubieniec to ulubieniec :).
              I jedynie na tym poziomie przekazu możemy się aktualnie porozumieć.
              Przynajmniej do czasu gdy nie włączysz myślenia (choć to akurat idzie ci opornie i nadal chętnie biegasz w intelektualnym mundurku).
    • snajper55 Bo tak mamusia mu kazała? /nt 16.04.13, 14:08

• anwad Bojaźliwi niech tego nie czytają:) 16.04.13, 15:22
      "Uważamy następujące prawdy za oczywiste: że wszyscy ludzie stworzeni są równymi, że Stwórca obdarzył ich pewnymi nienaruszalnymi prawami, że w skład tych praw wchodzi życie, wolność i swoboda ubiegania się o szczęście, że celem zabezpieczenia tych praw wyłonione zostały wśród ludzi rządy, których sprawiedliwa władza wywodzi się ze zgody rządzonych, że jeżeli kiedykolwiek jakakolwiek forma rządu uniemożliwiałaby osiągnięcie tych celów, to naród ma prawo taki rząd zmienić lub obalić i powołać nowy, którego podwalinami będą takie zasady i taka organizacja władzy, jakie wydadzą się narodowi najbardziej sprzyjające dla szczęścia i bezpieczeństwa. Roztropność, rzecz jasna, będzie dyktowała, że rządu trwałego nie należy zmieniać dla przyczyn błahych i przemijających, doświadczenie zaś wykazało też, że ludzie wolą raczej ścierpieć wszelkie zło, które jest do zniesienia, aniżeli prostować swoje ścieżki przez unicestwienie form, do których są przyzwyczajeni. Kiedy jednak długi szereg nadużyć i uzurpacji, zmierzających stale w tym samym kierunku, zdradza zamiar wprowadzenia władzy absolutnej i despotycznej, to słusznym i ludzkim prawem, i obowiązkiem jest odrzucenie takiego rządu oraz stworzenie nowej straży dla własnego przyszłego bezpieczeństwa".

Nie bójcie się, to tylko fragment Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych: k_sidorczuk.republika.pl/deklar.htm

To a propos tej refleksji, że Wy gotowi jesteście znieść każde prawo, choćby i było źródłem Waszego ucisku. Bo to prawo.
      • kotek.filemon Re: Bojaźliwi niech tego nie czytają:) 16.04.13, 15:27
        anwad napisała:

> Kiedy jednak długi szereg nadużyć i uzu
        > rpacji, zmierzających stale w tym samym kierunku, zdradza zamiar wprowadzenia w
        > ładzy absolutnej i despotycznej, to słusznym i ludzkim prawem, i obowiązkiem je
        > st odrzucenie takiego rządu oraz stworzenie nowej straży dla własnego przyszłeg
        > o bezpieczeństwa".
        >

Dobrze gada, dać jej wódki. Ino "odrzucenie takiego rządu" (który "zdradzał zamiar wprowadzenia władzy absolutnej i despotycznej") okazało się niekonieczne, bo sam się zawinął dzięki sprytowi prezespana.
      • wariant_b Re: Bojaźliwi niech tego nie czytają:) 16.04.13, 16:22
        anwad napisała:
        "Kiedy jednak długi szereg nadużyć i uzurpacji, zmierzających stale w tym samym kierunku, zdradza zamiar wprowadzenia władzy absolutnej i despotycznej, to słusznym i ludzkim
        prawem, i obowiązkiem jest odrzucenie takiego rządu oraz stworzenie nowej straży dla
        własnego przyszłego bezpieczeństwa".

To teraz przynajmniej sama wyjaśniłaś, czemu rząd Kaczyńskiego tak szybko upadł,
        a Tusk został wybrany na drugą kadencję.
      • erte2 Re: Bojaźliwi niech tego nie czytają:) 16.04.13, 17:00
        anwad
        ......Nie bójcie się, to tylko fragment Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych:
        ....że jeżeli kiedykolwiek jakakolwiek forma rządu uniemożliwiałaby osiągnięcie tych celów, to naród ma prawo taki rząd zmienić lub obalić i powołać nowy, którego podwalinami będą takie zasady i taka organizacja władzy, jakie wydadzą się narodowi najbardziej sprzyjające dla szczęścia i bezpieczeństwa.

ależ my się żabciu wcale nie boimy; co więcej, biorąc powyższe pod uwagę postąpiliśmy dokładnie wg wskazówek. Jesienią 2007. roku. I już siedem razy z rzędu jesteśmy konsekwentni.
        P.S. Na drugi raz nie podkładaj sie tak głupio.
        • anwad Tak się cieszycie 16.04.13, 18:09
          A ja też się cieszę - z utrwalania w Was wiedzy, że rząd, który działa przeciw obywatelom, może zostać OBALONY. I głosi to Deklaracja Niepodległości Stanów Zjednoczonych.
          • m.c.hrabia Re: Tak się cieszycie 16.04.13, 18:40
            anwad napisała:

> A ja też się cieszę - z utrwalania w Was wiedzy, że rząd, który działa przeciw
            > obywatelom, może zostać OBALONY. I głosi to Deklaracja Niepodległości Stanów Zj
            > ednoczonych.
            >
            obalaj Obamę ,antek z bimendą ci pomogą ,dacie radę.
        • dystans4 Re: Bojaźliwi niech tego nie czytają:) 16.04.13, 18:23
          Nie będę rozwijał paraleli na temat sposobów podkładania się ślicznej Anwad.
          Może, jakkolwiek chce, komu chce.
          "Ach kiedy, kiedy do mnie,
          mrugnie los?!" (Ewa Bem)
          --
          buldog.
    • eres2 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 15:43
      Hm… musi?
      Nie od dziś wiadomo, że marzenie o władzy stało się obsesją panaprezesa.

Rodacy panaprezesa są jednak w pełni świadomi, że owo marzenie pozostanie jego dozgonną pasją i – chwalić Pana Boga - tylko pasją.
      • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 15:51
        Władza jest mu pisana, bo niezbędna dla realizacji jego misji.
        • calun_torunski cykliczna logika - wladza - misja - wladza - misja 16.04.13, 16:16
          czysty belkot

na poziomie Antka Dwa Wybuchy Macierewicza
        • wariant_b Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 16:26
          anwad napisała:
          > Władza jest mu pisana, bo niezbędna dla realizacji jego misji.

Gdyby był wierzący, mógłby zostać misjonarzem.
          Ale zdaje się jego wiara jest równie głęboka jak patriotyzm.
          • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 16:42
            Ludzie wierzący nie wierzą w przypadki. Ja nie wierzę, że Jarosław Kaczyński i Antoni Macierewicz przeżyli (a mieli być w tym samolocie) nie po to, by zrealizować misję, którą im Pan Bóg powierzył. Wierzę,, że mają wsparcie Opatrzności.
            • woda_woda Bardzo słusznie, anwadziu. 16.04.13, 16:44
              Zawsze twierdziłam, że twoja wiara (nie wiedza) jest głęboka :)
            • erte2 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 17:03
              anwad napisała:
              ....Wierzę,, że mają wsparcie Opatrzności.
              Szczęśliwie Opatrzności nic na ten temat nie wiadomo. :-)))
            • cookies9 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 17:07
              anwad napisała:

>Jarosław Kaczyński i Antoni Macierewicz przeżyli

Mieli jakąś wiedzę i nie przekazali jej prezydentowi i innym pasażerom? Dopuścili do feralnego lotu,a sami zrejterowali? Jeden schronił się u matki w szpitalu a drugi pojechał ,spokojnie pociagiem i czekał na tragiczne informacje? Coś niesamowitego!
            • dystans4 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 17:09
              Widzisz, Anwad, nareszcie piszesz tak jak na wybitną absolwentkę najlepszej uczelni przystało:

"...łam, czego rozum nie złamie
              Młodości, orla twych lotów potęga..."

Wieszcz przez niedopatrzenie napisał "orla". Reszta się zgadza, przynajmniej werbalnie:

"Nie jjestem człowiekiem w swoim wieku. Jestem w wieku kogoś o wiele młodszego" - (C) J.K.

Żeby, jednakowoż, wyjaśnić nieporozumienie semantyczne, przypomnimy Ci inny wierszyk. Specjalnie na cześć urody wybitnej absolwentki najlepszej uczelni w kraju:

Dziwną miał słabość Jego Wysokość,
              lubił domowe ptactwo,
              Gdy hoże dziewczę wpadło mu w oko,
              W opiekę brał biedactwo.

--
              buldog.
              • presto20 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 19:54
                na pewno władzy nie przejmie mimo że mohery i o.dyrektory ma za sobą. Byłby to koniec i tak już biednej RP. Jedyna nadzieja w mądrości wyborców
            • dystans4 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 19:30
              Staram się zrozumieć. Ponieważ dotąd było tak, że mądry Polak po szkodzie, myślę, że misją obydwu jest oduczenie społeczeństwa od głupoty. A dla skuteczności i ze względu na działalność kół RM, ZPP, agentury wpływu i utrwalone od stuleci przesądy lekcja jest powtarzana po wielokroć. Póki co siedem razy i widać, że na tym nie koniec.
              --
              buldog.
    • czan-dra Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 18:20
      Kaczynski od siedmiu lat przejmuje wladze, i jakos mu sie nie udaje, dlaczego teraz to mialoby sie zmienic?
      A zapomnialem, Ty tak chcesz, Ty i kto jeszcze? Macierewicz, ktory staje sie logo PiSu?
      Czy tez Girzynski ktory zaskoczyl wszystkich okazujac resztki zdrowego rozsadku.
      A teraz napiosz cos na Rogalskiego, jakby nie bylo zdradzil.
    • zbysio45 [...] 16.04.13, 19:11
      • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 19:12
        Ale ciągle stara się wydobyć z Polaków każdy grosz - teraz na tapecie jest afera śmieciowa.
    • feelek Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 19:24
      anwad:
      Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę?

feelek odp.:
      -No właśnie?
    • spokojny.zenek Rzygać się chce od tych prowokacji 16.04.13, 19:31
    • etta2 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 20:01
      Chyba jesteś chora, dlaczego MUSI PRZEJĄĆ WŁADZĘ AKURAT JAROZBAW?????? Bo ty tak chcesz? Ale ja NIE CHCĘ TEGO GNOMA U WŁADZY i mam takie same prawa do wyboru jak ty. Władzę przejmuje się w wyniku wyborów, a nie tupotu płetw, tupaj sobie do usr.anej śmierci.
    • starysyn Musi to na Rusi 16.04.13, 20:37
      a w Polsce to bedzie wiecznym panprezesem.
      • smutas13 Re: Musi to na Rusi 16.04.13, 21:28
        starysyn napisała:

> a w Polsce to bedzie wiecznym panprezesem.

żądnym władzy, odprawiającym swoje comiesięczne misje przed pałacem prezydenckim.
    • piq Dlaczego Wołodia Lienin musiał przejąć władzę,... 16.04.13, 21:37
      ...to przecież wiadomo, bo sam napisał, że to dla dobra ludu pracującego miast i wsi.

Wądziu, jak widzę, że ktoś tak jak ty się kompromituje intelektualnie, to przez pół chce mi się śmiać, a przez pół się tak jakoś wstydzę, że rodzaj ludzki wydał takie byle co.

A swoją drogą: dlaczego objęcie władzy przez obrońcę ubeków ma być dobre? Tak pisał o akcji Jarosława utrącającej lustrację i dezubekizację na wieki Wybranowski na stronie Radia Maryja:
      www.radiomaryja.pl/bez-kategorii/na-dniach-nowelizacja-lustracji/
      Strasznie jesteście głupawi wy pisiacy i dajecie się wodzusiowi robić w konia jak dzieci - lub kretyni.
      • dystans4 Re: Dlaczego Wołodia Lienin musiał przejąć władzę 16.04.13, 22:49
        Dlatego, że na kolejne dwa dziesięciolecia utrwali obce interesy i wykluczy traktowanie nas jako normalnego podmiotu, państwa które traktuje się jako państwo, nie obszar wpływu, normalny naród, nieskażony bredniami o mocarstwowości, z przywódcami otoczonymi wianuszkiem jawnej i tajnej agentury.
        Dlatego, że będzie utrwalać opinię o Polsce jako o kraju, w którym nic nie jest normalne i z którym nie można normalnie. Siły wrogie nam rozgrywają to w ten sposób, przy użyciu takich ludzi. Lepper, Kaczyński et consortes.
        --
        buldog.
        • anwad [...] 16.04.13, 22:52
          • piq tawariszczka praporszczica Anwadina,... 16.04.13, 23:14
            ...tu wasz oficer prowadzący. Nie piszcie o "oficerach prowadzących", tylko o zamachu brzozowym oraz o trotylie i wybuchach, tak, jak to ustaliliśmy na odprawie w szkole GRU w Bierkinie koło Wołokołamska, żeby mieszać w gołowach durnym Priwislancam. A zwłaszcza nie wdawajcie się w dyskusje z mądrzejszymi od siebie, bo kompromitujcie nieuchronnie naszu sawietskuju sistiemu szkolenia idiotek dla celów robienia wody z mózgu debilom omamionym przez naszych ljudiej w pisje.
    • man_sapiens Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 22:42
      Dlaczego musi - to pytanie bez znaczenia, bo nie jest w stanie.
      Zastanów się dlaczego Jarosław "300zł" Kaczyński tego nie potrafi i opisz własnymi słowami.
      • pluton232 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 23:29
        Zgadzam się z Anwad. Jarosław powinien zdobyć władzę. I im szybciej tym lepiej dla nas wszystkich. Bo wtedy okaże się co jest wart.

I właściwie wówczas powinnam być zadowolona, bo jeśli dotrzyma słowa i uczyni Polskę potęgą, to OK. Ale obawiam się, że nic z tego nie będzie.

I nie dlatego, że jest nieudacznikiem, ale jak chciałaby Anwad znajdą się tacy, którzy stwierdzą, żeTusk narobił tyle złego, że nie da się tego w ciągu jednej a nawet dwu kadencji wyprostować.

Kaczyński udaje zbawcę, bo wie, że już tak podzielił Polaków i tak podburzył biednych przeciw bogatym, że w odpowiednim momencie wygra.
        Ale tylko na moment.

Jeśli wróci do swojej 4 RP i zacznie walkę:

-ze wszystkimi, którzy nie są "polsko- ortodyksyjnymi"katolikami, którzy ciężko pracują, ale nie popierają PiS.

-Z rodzicami dzieci, które w prywatnych szkołach uczą się bo ich rodzice ciężko pracują na czesne.

-Z tymi dziećmi, które uczą się od 8-mej do 17-tej by kiedyś móc studiować na naprawdę dobrych uczelniach

Osiągnie jedno. Każdy kto będzie miał odrobinę instynktu samozachowawczego, wyjedzie daleko poza IV RP.
        • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 23:39
          Ale zaczynamy od:
          - audytu stanu państwa,
          - wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej, osądzenia i ukarania winnych,
          - uzdrowienia wymiaru sprawiedliwości.
          I na to musi być szeroka zgoda społeczna.
          A potem można już krytycznie oceniać nową władzę.
          Bo nie chodzi o to, żeby - jak po 1989 r. - przejąć ster w państwie na czas kryzysu, by w tym czasie sprawcy tego zdążyli się wylizać i w odpowiednim czasie wrócić do włądzy (jak zrobili to komuniści).
    • trevik Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 23:00
      > Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć władzę w Polsce? Bo tylko wtedy mogą w
      > Polsce mogą nastąpić realne zmiany. Także zmiany w świadomości społecznej.

Dziękuję - nareszcie jakiś sympatyk PiS przyznał wprost, że ta partia ma bolszewicki charakter i przez władzę ma ochotę wpływać na świadomość jednostek.

Zastanawiam się czasami, skąd bierze się u fanów PiSu takie myślenie. Czasem sądzę, że to życiowe nieudacznictwo w połączeniu z rozpaczliwą próbą uniknięcia wspomnianego przez Ciebie dysonansu poznawczego w zakresie krytycznej oceny wartości rynkowej własnej osoby powoduje, że ocena Polski w oczach PiSowych jest tak fatalna.
      Fakt, że Polska jest krajem niezamożnym, drugi fakt, że w Polsce jest duże rozwarstwienie dochodów, ale żeby od razu krzyczeć "zamach", czy "moje życie to badziew z powodu Magdalenki, WSI i Tuska" to już przesada.

Pomnę, że PiSowi mówią i piszą o państwie w którym panuje ustrój pt. demokracja liberalna a standardy demokratyczne ( oceniane dosyć trzeźwym okiem zagranicznych obserwatorów ) stoją na dość wysokim poziomie jak dla państwa o takim właśnie cywilizacyjnym poziomie rozwoju.
      Jeśli któremuś PiS fanowi marzy się, że władzę zdobędzie anty-demokrata Kaczyński i w ten sposób zrealizuje się cudem ( chyba tylko maryjnym ) "wola narodu" to znaczy ni mniej, ni więcej, że upadł na głowę i ma uszkodzony mózg.

Kaczyński to facet, który ma na koncie grzechy przeciw demokracji typu walka służbami specjalnymi z opozycją, czy zawłaszczanie państwowych mediów i szykany przeciwników. Kaczyński chce wrócić z polityką w Polsce do dziczy lat '90... a kiepy pieją, że to najlepsze możliwe rozwiązanie....

Jak mawiał Einstein, są dwie rzeczy nieskończone....

T.
      • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 23:12
        W stosunku do Ciebie wykazałam już dużo cierpliwości, dyskusji kontynuować nie będę. Dopóki nie zaczniesz myśleć lub być uczciwym.
        • piq czytałaś, ciziu, tekst Wybranowskiego... 16.04.13, 23:19
          ...o tym, jak Kaczyńscy wysadzili w powietrze lustrację? W swojej głupocie, ciziu, zawsze pomijasz milczeniem rzeczy, które cię przerastają merytorycznie i faktograficznie. A jeśli nie jesteś zwyczajnie głupia, to w takim razie jesteś moralnie propagandową ścierą jak nie przymierzając ta upudrowana lampucera prezesa Hofman.
        • trevik Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 16.04.13, 23:50
          > Dopóki nie zaczniesz myśleć lub być uczciwym.

Dopóki ja nie zacznę myśleć????

Ja napisałem to najprościej jak potrafiłem i w tym PiS-poglądowym zakresie swoje przemyślenia dosadnie przedstawiłem.

Ale może muszę to zrobić jeszcze prościej i bardziej dosadnie, aby wszystko było w 100% jasne - jeśli tak, to chętnie ( kaganek oświaty zawsze warto ponieść, nawet rzucając czasem pod wieprze perły ).

1) Nie wierzę w żadną władzę, która promuje się w oparciu o kult jednostki przypisując jednostce magiczne właściwości. Kult jednostki charakteryzuje ustroje autorytarne typu monarchia absolutna, lub komunizm.
          Kaczyński jest otaczany kultem jednostki, ergo, należy go zwalczać.

2) Wierzę w rozwiązania systemowe ( ustrojowo - prawne ) a nie oparte na wzmożonej moralności jakiejś grupy społecznej a zwłaszcza gdy mam do czynienia z moralnością na użytek wybitnie wyborczy. Jak moralnymi ludźmi są sami Kaczyńscy możesz się przekonać choćby po zachowaniu Marty Kaczyńskiej i jej personalnej uczciwości - no, chyba, że sądzisz, że ktoś personalnie tak uczciwy jak pani Marta potrafi być uczciwym w stosunku do tzw. narodu, ale ja nie wiem, jak ma to niby działać, albo raczej wiem, ale wolę nie mówić bo i tak za często wyzywam na tym forum wyznawców pewnych teorii od kiepów.

3) Gdy chodziłem do szkoły średniej i nabywałem jako-takiej świadomości romantyzm okazał się takim małym odlotem a pozytywiści jawili mi się jako trzeźwo myślący poważni goście z konkretnym długoterminowym celem. Gdy byłem już starszy widziałem, że romantyzm zalatuje kiczem oraz bzdurą i zacząłem wierzyć, że gdyby nie solidna praca u podstaw to byłoby wielkie nic... a jak stałem się całkiem dojrzały w swoich poglądach to stwierdziłem, że romantyzm był dla Polski źródłem nieszczęścia, zbrodni i wprost cuchnie a gdyby nie pozytywiści i ich prawdziwa praca bez oczekiwania taniego efekciarstwa to nie byłoby żadnego polskiego państwa, bo gdyby nawet cudem powstało, to od razu musiałoby się zawalić.
          Kaczyński to udawany ( na użytek wyborów i PR ) romantyk a jego wyznawcy to romantycy autentyczni i z tego choćby tylko powodu uważam, że należy tą partię zwalczać.

Czy coś mam jeszcze dodać w kwestii swojej filozofii na PiS? Czy wystarczy tego uzasadnienia, aby zrozumieć, że ludzie wyznający irracjonalną filozofię tej partii powodują moje niejakie obrzydzenie jak tylko skojarzę, że taka mogłaby być filozofia mojego państwa?

T.
          • trevik Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 00:20
            korekta: nie ustroje autorytarne a totalitarne ( choć kult jednostki w autorytaryzm się też doskonale wpisuje ).

T.
          • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 00:22
            Tak, Ty powinieneś zacząć myśleć. W sprawie katastrofy smoleńskiej nie potrafisz uruchomić w sobie racjonalnego myślenia, mimo że tam wiele rzeczy widać jak na dłoni, jeśli chce się je zobaczyć.

Ten podział na romantyków i pozytywistów jest dla mnie dziwny. Bo ja bym powiedziała, że wśród zwolenników JK są i tacy, i tacy. Przykłady pragmatyzmu? Proszę bardzo: ruch spółdzielczy (zamiast zagranicznych banków), dążenie do uniezależnienia Polski od np. surowcowych monopolistów, dbanie o to, by strategiczne gałęzie gospodarki pozostawały w rękach państwa, zamiast należeć do obcego kapitału. Przykład obrazkowy - proszę, jak się Polska dobrze miała za romantyka Kaczyńskiego (wystarczyło choćby ukrócić złodziejstwo i wprowadzić odpowiednią atmosferę, która nie sprzyjała przekrętom, za to np. inwestycjom zagranicznym): piotr.salon24.pl/485969,deficyt-budzetowy-w-polsce
            • piq a co z tą dekomunizacją, tawariszczka Anwadina,... 17.04.13, 04:25
              ...co to jej Kaczyńscy ukręcili łeb w 2006 roku? Jakoś migacie się, tawariszczka Anwadina, od wyrażenia swojej opinii na ten temat. Rozumiem albowiem, że skoro na stronie Radia Maryja Wojciech Wybranowski pisze wprost w 2006 roku o utrąceniu lustracji i dekomunizacji przez PiS na zawsze, to macie, tawariszczka Anwadina, problem, bo żeby sobie poradzić z tym dysonansem poznawczym, musielibyście zacząć samodzielnie myśleć.

A to by było waszą tragedią, bo musiałabyście przyznać, że byłaście dotychczas kompletną i bezmyślną idiotką we wszystkich wygłaszanych mundrościach, a zwłaszcza w kwestii "zamachu smoleńskiego", w której to kwestii wobez wygłaszanych przez was bredni nazwanie was "Anwadiną" jest nadzwyczaj trafne.
            • trevik Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 22:31
              > Tak, Ty powinieneś zacząć myśleć. W sprawie katastrofy smoleńskiej nie potrafis
              > z uruchomić w sobie racjonalnego myślenia, mimo że tam wiele rzeczy widać jak n
              > a dłoni, jeśli chce się je zobaczyć.

Chętnie się im przyjrzę, ale najpierw proszę wyjaśnij mi o co proszę po raz chyba dziesiąty:
              Dlaczego dnia 10.04.2013 pilot TU-154 lecący z głową państwa na pokładzie i wieloma ważnymi dla funkcjonowania państwa urzędnikami zdecydował się na podejście do lądowania w Smoleńsku w złych warunkach pogodowych i bez wyposażenia lotniska / pokładowego umożliwiającego bezpieczne wykonanie tego manewru?

Kiedy zobaczę odpowiedź na to banalne moje pytanie?

T.
              • anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 22:43
                Zapoznaj się z tym: niezalezna.pl/40481-tylko-u-nas-najnowszy-raport-antoniego-macierewicza-do-pobrania

Na Twoje pytanie wielokrotnie Ci odpowiadałam. Nie będę się powtarzać. Jesteś intelektualistą pokroju indeeda. Myślisz, ale nic z tego nie wynika:)
        • erte2 Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 00:26
          anwad napisała:
          ...Dopóki nie zaczniesz myśleć lub być uczciwym.
          Żabciu - znów się podłożyłaś jak prycza wojskowa. To wg ciebie bycie uczciwym wyklucza myślenie ?
          To w takim razie jak zakwalifikujesz panaprezesa ? Do uczciwych czy bezmyslnych ? A siebie ? Czy jesteś tępa jak but ale uczciwa czy tez odwrotnie - bystra i błyskotliwa ale próbujesz nam robić wodę z mózgu ?

• anwad Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 00:33
            To wg ciebie bycie uczciwym w
            > yklucza myślenie ?

Problemy z logiką? Napisałam, że on albo nie myśli i jest uczciwy, albo myśli i jest nieuczciwy. Zaproponowałam, żeby - jeśli jest uczciwy - zaczął myśleć. Wtedy byłby i uczciwy i myślący. Teraz rozumiesz?
            • dystans4 Śliczna Żabciu... co tu dodać jeszcze?... 17.04.13, 00:56
            • feelek Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 17.04.13, 02:41
              anwad:
              Napisałam, że on albo nie myśli i jest uczciwy, albo myśli i jest nieuczciwy.

feelek:
              ale kto? PanPrezesKaczyński?
              bo już się pogubiłem.
              Ale pasuje.
              Do Kaczyńskiego.
              Jak ulał.
            • piq nie napisałaś tego, Anwadina,... 17.04.13, 04:29
              ...napisałaś dokładnie to, co zacytował erte2. Łzesz jak tawariszcz prezessimus, komisarz polityczny polskiej prawicy z ramienia tych, co mają jego prawdziwą teczkę.
    • de-tusk Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński musi przejąć wład 06.05.13, 12:38
      Prywatnie to fajny gość.
      Szkoda, że kobiety na stałe nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka