Dodaj do ulubionych

Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego?

24.05.13, 15:07
Studiował za darmo a robił strajk w stoczni robiąc wodę z mózgu wsiokom pracujacym w Stoczni takim ja Wałęsa czy Borowczak. Kto temu Borusewiczowi za to zapłacił? I jaki miał związek ze Stocznią? Do dziś sprawia wrazenia dziecka specjalnej potrzeby a zorganizował strajk? Stoczniowcy byli za głupi aby zrobić strajk. Wałęsa pracownik Elektromontażu, student Borusewicz i 100 doradców ze Warszawy po naradach w Ambasadzie USA Bolek, CIA i pedzio. Cały sztab. mózg. . Pewnie ambasador postraszył, że koniec z paczkami zywnościowymi i opieka AFL CIO. To taki związek zawodowy w USA żyący z dotacji CIA jak Korpus Pokoju.
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 15:09
      Pewnie dla kariery w senacie.?
      • bardzolysapala Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 15:14
        Aaaaa, Eeeee, Yyyyy. To dorobek intelektualny Borusewicza. Dziwne, że ożenił się z nie dziewica i nie począł bo Hall też wziął ślub . Ale sie naudawali mężów? Ha,ha.
    • zayka Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 15:13
      bardzo trafnie

sprawa Walentynowicz była dla nich jedynie pretekstem
      dlatego tak na nią szczuli żeby im pod nogami się nie wałesała
    • bardzolysapala Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 15:23
      Ta ślepawa to Walentynowicz, dzieki którwj dzić nie ma Stoczni, mamy 2,2 miliona bezrobotnych, 2 milony emigrantów i Tuska co lata co pracy samolotem majacym 100 miejsc.
    • jantoni.jajcorz Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 15:39
      Bardzopustapało!
      Coś ci mózg uciska
      ! Skocz do toalety, to ci ulży i zaczniesz logicznie pisać.
      • cebolok Spokojnie, w tym co napisał jest bardzo dużo prawd 24.05.13, 17:22
        Spokojnie, w tym co napisał jest bardzo dużo prawdy.
        USA w krajach Układu Warszawskiego koniecznie chciało zamieszać i zamieszało.
        Czekano tylko na dogodną sytuację i baranów w Polsce, którzy zrealizują plan działania.
        Nadarzyła się świetna chwila - kryzys, zadłużenie kraju, JPII w Watykanie i kilkudziesięciu posłusznych baranów też się znalazło, a w zamian przez 24 lata po zwycięstwie nawet wiz nie zlikwidowali.
        • bardzolysapala Re: Spokojnie, w tym co napisał jest bardzo dużo 24.05.13, 18:46
          I popierają USA w najgłupszych sprawach. To już nie serwilizm to zwykłe poddaństwo. Jesteśmy Kunta Kinte USA .
    • 1normalnyczlo.w.i.e.k Płacodawca kazał,to robił - jak i Wujec,Mazowiecki 24.05.13, 20:20
      bardzolysapala napisał: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego?

---> i wielu im podobnych, szkolonych na opozycjonistów
      • zayka Re: Płacodawca kazał,to robił - jak i Wujec,Mazow 24.05.13, 20:57
        W tym celu w Jaworzu podlegali procesowi uwiarygodniania zdobywając status pokrzywdzonego m.in.:

Wł.Bartoszewski, A.Małachowski, T. Mazowiecki, B.Geremek, St.Niesiołowski, A. Czuma, B.Komorowski, A. Celiński, A. Drawicz, R.Bugaj, A.Szczypiorski, W.Woroszylski, A.Kijowski, H.Mikołajska, G. Kuroń, J.Jedlicki, J.Holzer, St. Amsterdamski, J. Kusnierek, M.Rayzacher, R.Zimand.'"

ale nie ma tam Rysia Bendera :) szarej eminencji
    • life.form Kierował strajkiem czy Wałęsą to się dopiero okaże 24.05.13, 20:42
      po naradzie strategicznej z panią Krzywonos. Może nawet uda im się ustalić, dlaczego Borusewicz nie dostał się do prezydium strajku, którym kierował.
      • feelek Re: Kierował strajkiem czy Wałęsą to się dopiero 24.05.13, 21:03
        Borusewicz był w prezydium tego strajku.
        Byli tam:
        Wałęsa, Gwiazda, Lis, Borusewicz, Pieńkowska,
        jak dobrze pamiętam
        • life.form Re: Kierował strajkiem czy Wałęsą to się dopiero 24.05.13, 21:09
          Niedobrze pamiętasz. Nie był. Reszta się zgadza.
    • feelek Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 20:57
      W taki sposób, identyczny opisywało tych ludzi UB
      Przypomina autor wątku postać graną w Człowieku z Żelaza przez Andrzeja Seweryna: taki kapitan UB, co tak mniej więcej nadawał:
      za pieniądze CIA durne wsiochy (Wałęsa) sterowani przez wyrzuconych z PZPR (Geremek, Kuroń) i dzieci wysoko postawionych Żydów (Michnik, Modzelewski) i studentów studiujących za pieniądze robotników i chłopów (Borusewicz) zorganizowali awanturniczy strajk

Cóż dożyliśmy czasów gdy takie gnoje jak autor wątku opisują w tak haniebny sposób najlepszych z nas, jak np Borsuk był. Jak jest.
      Choć teraz nie widać po nim, taki z niego misio, niezły pistolet był z niego w 1980.
      Wiał z powielaczem na plecach wyprowadzając w pole oddział UB.
      Dowodził podziemiem na Wybrzeżu, WZZ a teraz byle gnój nim pomiata, jak tutaj....
      ale mimo to chyba warto było, brawo, dziękujemy Borsuk!
      • zayka Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 21:09
        a SB mu śpiewało :

uciekaj,
        uciekaj,
        bo cie nikt nie goni :)
        • feelek Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 21:48
          Pisz sobie pisz ekran nie takie głupstwa przyjmie
          --------
          odwaga staniała
          głupota j.w.
      • life.form Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 24.05.13, 21:22
        Kłamie on sam i pani Krzywonos.

Joanna Duda-Gwiazda:
        "- Borusewicz w ogóle nie był w Prezydium. Dowcip polega na tym, że Borusewicz nawet nie był w Wolnych Związkach Zawodowych. Myśmy to po prostu traktowali bardzo serio. Związek zawodowy był dla pracowników.(...) Borusewicz nigdy nie pracował. Jako nie-członek WZZ, nie był też członkiem "Solidarności", przynajmniej dopóki ta "Solidarność" działała jakoś normalnie, czyli do stanu wojennego - mówi Joanna Duda Gwiazda.

- Nie bardzo wiem, co on wtedy robił. Być może zza kulis sterował Henią - dodaje. - Borusewicz w ogóle nie był w Prezydium. Nie wiem, z czego biorą się pomysły, że on kierował strajkiem - powiedziała Joanna Duda-Gwiazda w rozmowie z Joanną Lichocką."

Czyli Borusewicz kierował Henią. A Henia kierowała dystrybucją talonów na paliwo. Jak kto chce, może to nazywać strajkiem, a nawet "popychaniem Wałęsy".
        • life.form Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił-link 24.05.13, 21:23
          niezalezna.pl/41584-joanna-duda-gwiazda-borusewicz-nie-kierowal-strajkiem-w-stoczni-gdanskiej

life.form napisał(a):

> Kłamie on sam i pani Krzywonos.
          >
          > Joanna Duda-Gwiazda:
          > "- Borusewicz w ogóle nie był w Prezydium. Dowcip polega na tym, że Borusewi
          > cz nawet nie był w Wolnych Związkach Zawodowych.
          Myśmy to po prostu traktow
          > ali bardzo serio. Związek zawodowy był dla pracowników.(...) Borusewicz nigdy n
          > ie pracował. Jako nie-członek WZZ, nie był też członkiem "Solidarności", przyna
          > jmniej dopóki ta "Solidarność" działała jakoś normalnie, czyli do stanu wojenne
          > go - mówi Joanna Duda Gwiazda.
          >
          > - Nie bardzo wiem, co on wtedy robił. Być może zza kulis sterował Henią - dodaj
          > e. - Borusewicz w ogóle nie był w Prezydium. Nie wiem, z czego biorą się pomysł
          > y, że on kierował strajkiem - powiedziała Joanna Duda-Gwiazda w rozmowie z Joan
          > ną Lichocką."
          >
          > Czyli Borusewicz kierował Henią. A Henia kierowała dystrybucją talonów na paliw
          > o. Jak kto chce, może to nazywać strajkiem, a nawet "popychaniem Wałęsy".
        • feelek Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 24.05.13, 21:44
          Znamy 2 historie:
          W tej, którą ja znam:
          Borusewicz był bezsprzecznym kierownikiem podziemnej walki na Wybrzeżu:
          może i formalnie nie był członkiem WZZ, skoro pani Gwiazda tak twierdzi....
          nawiasem: skąd ona może to wiedzieć, nie było przecież wtedy (1978-1980) chyba legitymacji,
          Zabawne jest takie " był nie był " teraz,
          i....żenujące: którzy z różnych względów nie zrobili w obecnych czasach kariery odreagowują tak ból pominięcia przez historię
          zaiste, zabawne: Borsuk był niekwestionowanym liderem
          Że teraz tak niepozornie wygląda?
          może bo mu ta Alinka umarła?
          Kryształ - Gościu, jakieś przeloty samolotem mu wypominają, śmieszni, mali ludzie
          • life.form Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 24.05.13, 21:57
            Historia jest jedna. Ty znasz political fiction.
            Zastanów się chwilę, jak w prezydium mógłby się znaleźć człowiek, który nie był nawet członkiem WZZ i ani dnia w życiu nie przepracował?
            Borusewicz był mi do tej pory obojętny. Teraz uważam, że to szmaciarz. Niech się lepiej zajmie swoimi premijkami. Akurat tego rodzaju działalność mu świetnie wychodzi.
            • feelek Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 25.05.13, 00:36
              Szmaciarz to ten, co opluwa patriotę, jednego z najlepszych z nas, co walczył jak tacy jak ty ze strachu w domu siedzieli.
              Szkoda, że. mamy takie czasy anonimowości
              przed wojną za szmaciarza wobec kogoś, kogo zwyczajnie można nazwać bohaterem, DOSTAŁBYŚ PO BUZI
              ale teraz, co zrobić siądzie taka. ... do kompa
              cóż jednak warto było choćby i Borsukowi po więźniach siedzieć choć, jak wychodzi, za takie gnidy jak ty
              • life.form Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 25.05.13, 00:50
                Nie wiem, czy patriota, ale za to wybitny, że hej. Jeśli czymś kierował lub kogoś popychał, to panią Hanię. (To nie ma kontekstu seksualnego. To on użył sformułowania, że popychał Wałęsę) A najprawdopodobniej pomagał jej w dystrybucji tych talonów na paliwo. W owych czasach przy wszystkich MKSach w kraju kręcili się studenci i licealiści. Jak mieli szczęście, byli angażowani do jakiś działań pomocniczych przy strajku. Ale strajki sierpniowe były strajkami zakładów pracy. Uczestniczyli w nich pracownicy. Borusewicz nie przepracował w życiu ani jednego dnia. Nie należał do WZZ. Nie był członkiem żadnego prezydium. Nie wiem nawet, czy został wpuszczony na teren stoczni. Może tak, może nie. Przykro mi, że rozwiewam twoje złudzenia. Ale nie wszystko, co wygląda na styropian, nim rzeczywiście jest.

PS. Nie mamy czasów anonimowości. Moje ip łatwo zdobyć. Co do Gwiazdów, którzy twierdzą to samo co ja, to nie musisz ich tropić po ip.
                • feelek Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 27.05.13, 12:11
                  Lifeform, którego nie znam, i znać nie mam ochoty, pisze:
                  "przykro mi, że rozwiewam twoje złudzenia...."

To śmieszne, zabawne nawet:
                  Kolego nic nie rozwiewasz, może ci przestać być przykro, nie można bowiem rozwiewać swoim głupawym wpisikiem historii.
                  Różnica między tobą i Borsukiem jest taka, że on coś zrobił, chcesz, nie chcesz, przeszedł do historii a ty sobie możesz tylko popisać...
                  Mogą sobie tacy jakc ty pisać, mogą Gwiazdowie odreagowywać kompleksy na Borusewiczu....
                  możesz w swej niewiedzy wypisywać swoje rewelacje - porównywać go do byle studencika.
                  Mogę i ja mówić, powołując się na źródła, że było zwyczajnie inaczej...
                  PS. Poczytaj relację świadków wydarzeń. Znam co najmniej kilka relacji, mówiących, że takie jak twoje pisanie to zwyczajne plugastwo.
                  PS2. Każdy naród ma takich najzwyklejszych bohaterów.
                  Ma, jak widać też tych, co muszą ich w podły sposób dezawuować.
                  i pomyśleć, że i o to walczył Borsuk.....
                  • life.form Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 27.05.13, 12:16
                    feelek napisał:

> Mogą sobie tacy jakc ty pisać, mogą Gwiazdowie odreagowywać kompleksy na Boruse
                    > wiczu....

Do Gwiazdów dodaj Frasyniuka. Też był takim palantem, co w życiu nic nie zrobił, a teraz wraz z Gwiazdami odreagowuje swoje kompleksy na Prawdziwym Wodzu Rewolucji Borusewiczu :D
                    • feelek Re: Pan Borusewicz żadnego strajku nie robił 27.05.13, 14:02
                      Co do Frasyniuka, jego wypowiedzi, nie znam, nie komentuję
                      PS. a to Frasyniuk działal na Wybrzeżu przed 1989?
                      aha, aha
                      myślałem, że we Wrocławiu i od 1989
    • zayka Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 24.05.13, 21:37
      no co taka cisza o Rysiu Benderze ?
    • hummer Opłatek był za słony /nt 24.05.13, 21:49

• feelek pyt. do autora wątku 24.05.13, 21:56
      Czy w UB dobrze teraz płacą?
      • life.form Zapytaj Borusewicza/n 24.05.13, 22:01
        feelek napisał:

> Czy w UB dobrze teraz płacą?
        • feelek Re: Zapytaj Borusewicza/n 25.05.13, 00:25
          Aha, Borsuk wie bo ty mu powiedziałeś jak go przesłuchiwałeś?
          • life.form Re: Zapytaj Borusewicza/n 25.05.13, 00:32
            feelek napisał:

> Aha, Borsuk wie bo ty mu powiedziałeś jak go przesłuchiwałeś?
            Nie Borsuk tylko Borusewicz. Andrzeja Gwiazdę też oskarżysz, że był ubekiem, który przesłuchiwał Wybitnego Przywódcę Strajku, ćwoku jeden, przytomny inaczej?
            • feelek Re: Zapytaj Borusewicza/n 25.05.13, 00:42
              Uspokój się
              oddychaj głęboko
              Kogo Gwiazda przesłuchiwał?
              mylisz mnie z bratem, ćwok siedzi obok, weź prozac, zaraz siostra poprawi kołderkę, relax man, relax
              • life.form Re: Zapytaj Borusewicza/n 25.05.13, 01:03
                Proste jak drut. Sypiesz w tym wątku oskarżeniami o agenturalność pod adresem rozmaitych osób. Pod moim - piszesz wprost o przesłuchiwaniu - za to, że mówię dokładnie to samo, co Gwiazdowie twierdzą na piśmie. Nie wiem, kogo przesłuchiwał twoim zdaniem Andrzej Gwiazda, ale albo się ogarnij, albo idź do lekarza. A Frasyniuk? On twoim zdaniem też z SB? Bo też się wypowiedział, że pani Krzywonos peeerdoli głupoty.
                • feelek Re: Zapytaj Borusewicza/n 27.05.13, 13:59
                  Sorry, pomyliłem:
                  Borsuk to takie dla sympatyków, tak go nazywali koledzy z podziemia....
                  nie, oczywista nie pp. oficerowie z pokoju przesłuchań

PS. O megalomanii/ braku zwyczajnego honoru u pp. Gwiazdów nie wypowiadam się. Szacun zawsze dla nich jako patriotów, ich walki sprzed 1989. Nie jestem zawodowym historykiem ale jestem nim na tyle (jakieś tam wykłady, egz. z metody badawczej w historii), że wiem jakie problemy mają tacy jak np. prof. Dudek gdy pojawiaą się sprzeczne relacje. Wtedy,jak w sądzie - sąd nie zawsze odrzuca dowody oparte na relacjach słownych, są sposoby na sprawdzenie wiarygodności. Gdy, jak tutaj ich nie ma, pozostają inne metody: wnioskowanie, dedukowanie....
              • hamerykano Re: Zapytaj Borusewicza/n 25.05.13, 01:08
                co za czasy...
                usiądzie taki borsuk przed kompem... ;-)
                ale przynajmniej nie yyyyyyyyka i eeeeeka. :-D
    • kiemlicz88 Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 27.05.13, 14:35
      Borsuk to człowiek Kuronia. Chyba żartujesz, że to on to wszystko wymyślił?
      Borsuk i Kuroń po strajku zresztą chcieli wyciąć Bolka z przewodniczenia Solidarności, ostatecznie do tego nie doszło.
      Inna ciekawostka - Borsuk ma haki na wielu działaczy, w tym Bola. Ma nagrania, jak Wałęsa opowiada o tym, że w grudniu 1970 pomagał rozpoznawać kolegów z demonstracji.
      • herr7 sam je zdobył? 27.05.13, 15:05
        Nagrywał Wałęsę w 70 r? Czegoś takiego zwykły śmiertelnik i to jeszcze młody nie był w stanie wówczas zdziałać. Takie rzeczy mogły robić struktury państwa, np. SB. Miały ludzi, sprzęt i pieniądze. Wygląda na to, że PZPR obaliła się sama rękoma paru fanatyków.
        • kiemlicz88 Re: sam je zdobył? 27.05.13, 15:28
          herr7 napisał:

> Nagrywał Wałęsę w 70 r? Czegoś takiego zwykły śmiertelnik i to jeszcze młody ni
          > e był w stanie wówczas zdziałać. Takie rzeczy mogły robić struktury państwa, np
          > . SB. Miały ludzi, sprzęt i pieniądze. Wygląda na to, że PZPR obaliła się sama
          > rękoma paru fanatyków.

Nagrywali do jakiegoś pisemka wspomnienia o grudni `70. Bolo sam się wsypał.
        • feelek Re: sam je zdobył? 28.05.13, 13:53
          to interesujące:
          miał magnetofon = należał do UB
          ja też miałem
          muszę sobie przemyśleć moją przeszłość
          rany, moja babcia też miała
          ona też ?
          no nie!
          ....
          magnetofon, jak tak liczę w pamięci miała wtedy 4 na 5 rodzin...
          ....
          ....
          rany Boskie!!!!
      • feelek Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 28.05.13, 13:59
        ja nie twierdzę nigdzie, że tak nie było:
        "...Borsuk to człowiek Kuronia..."
        ... to o tyle nie budzi niczyich kontrowersji, że Kuroń był wtedy jednym z przywódców opozycji, jednym z przywódców KORu, tak ok. 100 osób w całej Polsce, oprócz nich opozycja to KPN, ROPCziO, w sumie ze 200 ludzi...
        o kontrowersjach między Wałęsą i Kuroniem tuż po strajku pisze sam... Kuroń, z tym, że on to widzi inaczej: jego zdaniem to Lechu miał do niego jakieś "ale", ulegał powszechnej wtedy atmosferze, że KOR to obca jaczejka a on - prosty robotnik i że go te wszystkie Geremki, Mazowieckie zjedzą, naiwnego robola...
        to dość zrozumiałe, te obiekcje, rozmaite wersje...
    • kiemlicz88 Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 27.05.13, 14:43
      "Bogdan jest na zasadzie tej, że twierdzi, że już fizycznie nie może na Wałęsę patrzeć i [Kaczyński] to rozumie. Kuroń potwierdza, że i on również to rozumie. Bogdan mówi, że w takim razie trzeba go koniecznie wyp... , no bo ma go dosyć" - stenogram rozmowy Kuronia z Kaczyńskim we wrześniu 1980.
      • feelek Re: Borusewicz, student KUL robi strajk dlaczego 28.05.13, 14:45
        ja Lecha cenię i kocham za historię, obalenie komuny....
        i ... nienawidzę za jego obecne wypowiedzi....
        powyższe mógłbym napisać o ...
        Kaczyńskim, ...
        Kuroniu...
        Borusewiczu...
        chyba najlepiej będą oceniani jak przejdą do historii
        serio tak mi się wydaje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka