Dodaj do ulubionych

Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej...

17.07.13, 09:08
... Najpierw będzie inscenizacja przedstawiająca życie wsi i wkroczenie banderowców. A później grać już będzie tylko światło i dźwięk. Nie będzie dosłownego pokazania rzezi, tylko muzyka Krzesimira Dębskiego. Na zakończenie inscenizacji wioska spłonie ...

A dlaczego nie? Przecież można iść na całość...
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:19
      Oto Wolska w pelnej krasie,pochodnie widocznie za malo,teraz "cale" wioski...
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:28
        Nie tak dawno jakiś - pożali się Boże - artysta spalił stodołę "jedwabieńską" ... Dobrze, że pustą ... Jakie będą kolejne rekonstrukcje? Jak bardzo realistyczne, żeby się dobrze sprzedały?
    • taziuta Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:29
      ave.duce napisała:

> A dlaczego nie? Przecież można iść na całość...

No właśnie. Skoro można wywieszać na ulicach plakaty z rozczłonkowanymi płodami ludzkimi, to czemu nie pokazać porąbanych toporami?
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:36
        Pokazać rąbanie to dopiero by było coś!
      • 141288bs Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 05:21
        POlityka zagraniczna obecnego nibypolskiego rzadu,prowadzona na kolanach by nie zaszkodzic innemu narodowi,to nic innego jak dywersja na narodzie w ktorego interes POwinien angazowac sie. - Co to znaczy "zbrodnia wolynska z elementem ludobojstwa"? Mam rozumiec,ze rzad,czy tez jego element,troszczy sie o narod ukrainski i jego integracje z UE? Jesli tak...to dobrze sie stalo,ze ukrainskie jajko rozdusilo sie na elemencie prezydenta.
        I dobrze bedzie jesli te elementy stana przed TS,i tak musi sie stac innego rozwiazania nie ma.
        • taziuta Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 05:42
          141288bs napisał:

> /.../
          > I dobrze bedzie jesli te elementy stana przed TS,i tak musi sie stac innego rozwiazania nie
          > ma.

Ależ jest, oczywiście że jest. Jest mnóstwo innych rozwiązań. Natomiast nie ma takiej opcji jak TS, poza marzeniami pisolubnych. Ale to wolny kraj, więc każdy może sobie marzyć o czym chce, i wierzyć w co chce, ofkoz. :)
          • 141288bs Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 15:24
            Uznanie Wolynia, przez rzad i parlament jako zbrodnie"noszaca znamiona ludobojstwa", to nasz
            rzad i parlament nosi znamiona dbalosci o swoich obywateli i prawde historyczna.
        • hordol towarzysze lemingi-nie lękajcie się 21.07.13, 09:27
          tej inscenizacji.
          • sclavus Re: towarzysze lemingi-nie lękajcie się 21.07.13, 10:43
            tia... to czego się bałaś hordoleńku i nie byłaś ... ochotniczką???
            Wyobraź sobie, jak cię wspaniale gwałcą ochotnicy-Ukraińcy a następnie podrzynają gardełko...
            Masz czego żałować - w najlichszym z przypadków, nie napisałabyś tej głupoty, którą napisałaś :D:D:D
    • gat45 Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:34
      Nie mam oczywiście nic wspólnego z tym pomysłem, więc dlaczego odczuwam wstyd ?
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:38
        Nie idziesz z duchem czasu...ups! rekonstrukcji.
        Jest nas dwie.
        • gat45 Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:49
          ave.duce napisała:

> Nie idziesz z duchem czasu...ups! rekonstrukcji.
          Zdecydowanie nie idę. Urodziłam się staroświecka. Taki feler genetyczny.

> Jest nas dwie.
          Och, chyba więcej
          • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:56
            gat45 napisała:

> ave.duce napisała:
            >
            > > Nie idziesz z duchem czasu...ups! rekonstrukcji.
            > Zdecydowanie nie idę. Urodziłam się staroświecka. Taki feler genetyczny.

A ja - leniwa. Tez feler genetyczny.

> > Jest nas dwie.
            > Och, chyba więcej

Wewogle to jest.
    • humbak Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:39
      Cóż, muzyka Krzesimira niekoniecznie kojarzy się z rzezią. Już prędzej chłopaki z młodego pokolenia. Zabrodzki z Morettim robili o ile dobrze kojarzę pasujące dość rzeczy:)
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 09:43
        Wierzę Ci na słowo, bo w temacie "muzyka" jestem... a w zasadzie mnie nie ma.
    • zuzkazuzka111 Bardzo dobry pomysł 17.07.13, 10:17
      zwłaszcza, że Pan Dębski stracił na Wołyniu, w taki sposób rodzinę.
      • deoand Re: Bardzo dobry pomysł - niemal genialny 17.07.13, 10:24
        A Ukraincy dla których każdy Lach to wróg to będą się smucić z tego powodu , ze ubili Polaków czy tez odwrotnie cieszyć ????
        A Ukraińcy zrobia rekonstrukcję jak to Polacy mordowali Ukraińców czy też odwrotnie poprosza naszych geniuszy aby im to grali w nieskończoność .
        • zuzkazuzka111 Re: Bardzo dobry pomysł - niemal genialny 17.07.13, 10:34
          > A Ukraińcy zrobia rekonstrukcję...

A nie robią? Nie stawiają pomników mordercom?
          • sclavus Re: Bardzo dobry pomysł - niemal genialny 21.07.13, 10:47
            A pomnik Ognia i Żołnierzy Wyklętych, to są pomniki wspaniałych, dzielnych, Prawych i Sprawiedliwych...
            Nieprawdaż???
            :D:D:D
            • zuzkazuzka111 Re: Bardzo dobry pomysł - niemal genialny 21.07.13, 15:47
              > A pomnik Ognia i Żołnierzy Wyklętych, to są pomniki wspaniałych, dzielnych, Pra
              > wych i Sprawiedliwych...
              > Nieprawdaż???
              > :D:D:D

A uważasz, że nie??

Jedyne co masz do powiedzenie to durnowaty rechot. Pewnie to dziedziczne, po ruskich rewolucjonistach. Tych co sr..li w pałacach, pili wodę z nocników i kradli zegarki.
              • sclavus Pała!!!! 21.07.13, 15:52
                no, i oczywiście uważam, że nie!!!
                Wyobraź sobie, że nie jestem patrIDiotą...
      • ave.duce De gustibus... 17.07.13, 10:26
        zuzkazuzka111 napisała:

> zwłaszcza, że Pan Dębski stracił na Wołyniu, w taki sposób rodzinę.

Ciekawe, czy inni, którzy też stracili tam bliskich, a którzy pisują na FK, podzielają taką formę upamiętnienia.
        • zuzkazuzka111 Re: De gustibus... 17.07.13, 10:35
          > Ciekawe, czy inni, którzy też stracili tam bliskich, a którzy pisują na FK, podzielają taką formę upamiętnienia.

A czy wszyscy muszą czuć i myśleć tak samo?
          • ave.duce Re: De gustibus... 17.07.13, 10:46
            zuzkazuzka111 napisała:

> A czy wszyscy muszą czuć i myśleć tak samo?

Dlaczego o to pytasz?
          • sclavus Re: De gustibus... 21.07.13, 10:45
            Ty!
            A może twój przodek jakiś, brał udział w odwecie????
            • zuzkazuzka111 Re: De gustibus... 21.07.13, 15:45
              > Ty!
              > A może twój przodek jakiś, brał udział w odwecie????

Ty,

szkoda, że wszyscy w jakikolwiek sposób pokrzywdzenie nie wzięli odwetu. I na komuchach i na ukraińskich mordercach :-)
              Bo powinni.
              Oko za oko. Jak w waszej ulubionej religii ;)
              • sclavus Re: De gustibus... 21.07.13, 15:59
                Bofff!!!
                Jakiej i czyjej religii???
                PeeS - mocno niedouczona jesteś (wychowana na inscenizacjach?) - Polacy wołyńscy do spółki z AK wzięli odwet za rzezie praktykowane przez UPA...
                Nie było to 100.000 tylko około20.000-25.000, ale ... jeśli chcesz uważać, że te 20.000 to nie ludobójstwo, to sobie uważaj... to było bardzo katolickie... tym bardziej, że UPA-OUN nic z katolicyzmem nie mieli, czyli w obronie wiary się toto odbywało... ten odwet, ofkoz...
                N'est-ce pas, zuzkazuzka???
    • kotek.filemon Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 10:55
      Szajba na punkcie "rekonstrukcji histotycznych" w Bulandzie przestaje już być zabawna. Teraz jest już tylko coraz bardziej żałosna...
      • deoand Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 11:11
        Pomniki mordercom stawiaja ci wychwalani przez nas DEMOKRACI a nie wschodni -utożsamiani z Rosja Ukraińcy . Dla jednych bohaterowie dla drugich bandyci - taka jest historia a rację ma zawsze zwycięzca . pamiętaj , że Polaków na terenach wschodnich nikt nie kochał - zawsze byli tam okupantami a nie gospodarzami tamtych ziem .
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 12:38
        Polityka historyczna daje się we znaki.
        • m.c.hrabia Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 12:44
          ebło kogoś w dekiel.
          • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 13:07
            m.c.hrabia napisał:

> ebło kogoś w dekiel.

Młótkiem.
      • bew-is Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 12:56
        Natura nie znosi próżni. Skoro "przeinacza się" i wyrzuca historię ze szkół, pojawia się ona na ulicach.....

kotek.filemon napisał:
        > Szajba na punkcie "rekonstrukcji histotycznych" w Bulandzie przestaje już być z
        > abawna. Teraz jest już tylko coraz bardziej żałosna...
        >
        • kotek.filemon Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 16:16
          Gdzie się przeinacza i gdzie się wyrzuca, pisiaczku?
          • lumpior No to kiedy stos inkwizycji? 17.07.13, 16:18
            Niewiernych do spalenia mnóstwo.
            • hummer Re: No to kiedy stos inkwizycji? 17.07.13, 16:29
              lumpior napisał:

> Niewiernych do spalenia mnóstwo.

W imię miłości.
            • bew-is Re: No to kiedy stos inkwizycji? 17.07.13, 21:05
              Sami się spalicie (ze wstydu) lemingi. Chociaż lemingi chyba poczucia wstydu nie mają.

lumpior napisał:

> Niewiernych do spalenia mnóstwo.
          • bew-is Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 21:03
            W Waszej po-wskiej rzeczywistości lemingu. Wasz guru Tusk, historyk z bożej łaski działa w tym zakresie bardzo sprawnie. A Ty już nie miaucz więcej skarbie!!!!!!

kotek.filemon napisał:

> Gdzie się przeinacza i gdzie się wyrzuca, pisiaczku?
            >
    • bew-is Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 12:50
      Dlaczego nie? Skoro mieliśmy inscenizację zorganizowaną przez Czerską i Krytykę Polityczną ludzi w pasiakach oświęcimskich i nikogo to nie bulwersowało. Na Wołyniu, podobnie, jak w Oświęcimiu , mieliśmy do czynienia z ludobójstwem. Może warto o tym przypominać i przestrzegać przez powtórką.

ave.duce napisała:

>]Najpierw będzie inscenizacja przedstawiająca życi
      > e wsi i wkroczenie banderowców. A później grać już będzie tylko światło i dźwię
      > k. Nie będzie dosłownego pokazania rzezi, tylko muzyka Krzesimira Dębski
      > ego. Na zakończenie inscenizacji wioska spłonie[/b] ...[/url]
      >
      • mike.recz Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 16:28
        bew-is napisał(a): "Dlaczego nie? Skoro mieliśmy inscenizację zorganizowaną przez Czerską i Krytykę Polityczną ludzi w pasiakach oświęcimskich i nikogo to nie bulwersowało. Na Wołyniu, podobnie, jak w Oświęcimiu , mieliśmy do czynienia z ludobójstwem. Może warto o tym przypominać i przestrzegać przez powtórką."

Analogia miałaby miejsce gdyby takiego symbolicznego spalenia stodoły dokonali Ukraińcy
        w ramach swoich rozliczeń. Tutaj zaś to w ramach inscenizacji Polacy będą podpalać jakąś
        chatę, która ma symbolizować wieś spaloną przez Ukraińców, a w której zginęli Polacy.

W tym wypadku mamy do czynienia z jakąś formą masochizmu. Istnieją setki sposobów
        na godne upamiętnienie tamtych ofiar. Nie chcę używać mocnych słów aby określić dosadnie
        za co uważam tego typu działanie.

• jot-es49 Kochamy czcić nasze tragedie i klęski! 17.07.13, 17:00
          I pomyśleć ile tematów leży odłogiem...
          Taka inscenizacja zbrodni katyńskiej na ten przykład...
          Albo zamachu majowego...
          Albo pogromu w Kielcach...
          Ups... zagalopowałem się - to nie w tą stronę miało być. To my mamy być ofiarami a nie katami! Przepraszam!

No ale rekonstrukcje naszych klęsk narodowych mają przyszłość...

Nieco młodsi ode mnie w 1960 roku rekonstruowali i inscenizowali "Krzyżaków" na ten przykład - później "Czterech pancernych i psa"...
          • deoand Re: Kochamy czcić nasze tragedie i klęski! 17.07.13, 18:25
            A inscenizacja Katastrofy czy lepiej Zamachu Smoleńskiego to pies ?
            • jot-es49 Jak najszybciej! 17.07.13, 18:30
              Póki ostał się jeszcze jeden egzemplarz Tu154 oraz Kaczyńskiego.
              Co prawda i jedno i drugie to tylko repliki ale na jeden raz wystarczy!
              • ave.duce Re: Jak najszybciej! 17.07.13, 20:53
                Kto będzie pilotował?
              • bew-is Re: Jak najszybciej! 17.07.13, 21:15
                A ja myślę, że tym razem moglibyśmy wsadzić do tego Tu-154 cały obecny rząd. Jaka to by była ulga dla Polski.

jot-es49 napisał:
                > Póki ostał się jeszcze jeden egzemplarz Tu154 oraz Kaczyńskiego.
                > Co prawda i jedno i drugie to tylko repliki ale na jeden raz wystarczy!
                >
        • bew-is Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 21:12
          Pokazywanie się na ulicach Warszawy w oświęcimskich pasiakach miało też wszelkie cechy masochizmu (tym bardziej , ze Czerska jest kojarzona z wiadomą "mniejszością"). Czyżby Żydzi tęsknili za obozami? - nasuwało się pytanie. A jakoś na forum tej gazety nikt tego show nie krytykował.

mike.recz napisał:

> bew-is napisał(a): "Dlaczego nie? Skoro mieliśmy inscenizację zorganizowaną pr
          > zez Czerską i Krytykę Polityczną ludzi w pasiakach oświęcimskich i nikogo to ni
          > e bulwersowało. Na Wołyniu, podobnie, jak w Oświęcimiu , mieliśmy do czynienia
          > z ludobójstwem. Może warto o tym przypominać i przestrzegać przez powtórką."
          > W tym wypadku mamy do czynienia z jakąś formą masochizmu. Istnieją setki sposob
          > ów
          > na godne upamiętnienie tamtych ofiar. Nie chcę używać mocnych słów aby określić
          > dosadnie
          > za co uważam tego typu działanie.
          >
    • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 15:32
      Przeoczyłam określenie "żołnierze" ;)
      • bew-is Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 15:42
        Tu niestety należy się zgodzić z prasą PRL-owską. To były bandy, na pewno nie żołnierze. ave.duce napisała:

> Przeoczyłam określenie "żołnierze" ;)
        • jot-es49 Idźmy dalej! 17.07.13, 16:50
          bew-is napisał(a):
          > Tu niestety należy się zgodzić z prasą PRL-owską. To były bandy, na pewno nie ż
          > ołnierze. ave.duce napisała:
          > > Przeoczyłam określenie "żołnierze" ;)

Zgódźmy się zatem, że były bandy AK, bandy WiN a prawidłowa formuła to "bandyci przeklęci"!
          No i wszystko będzie "na topie"...
          Ehhhh! Ludzie...
          Trochę umiaru, dystansu - mniej zacietrzewienia i nienawiści bowiem ta ostatnia zaślepia...
          • bew-is Re: Idźmy dalej! 17.07.13, 21:16
            jot-es49 napisał:

> bew-is napisał(a):
            > > Tu niestety należy się zgodzić z prasą PRL-owską. To były bandy, na pewno
            > nie ż
            > > ołnierze. ave.duce napisała:
            > > > Przeoczyłam określenie "żołnierze" ;)
            >
            > Zgódźmy się zatem, że były bandy AK, bandy WiN a prawidłowa formuła to "bandyci
            > przeklęci"!
            > No i wszystko będzie "na topie"...
            > Ehhhh! Ludzie...
            > Trochę umiaru, dystansu - mniej zacietrzewienia i nienawiści bowiem ta ostatnia
            > zaślepia...
            >
    • man_sapiens Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 17:01
      Debilizm tragiczny. Ale na dodatek debilizm jest zaraźliwy:
      Organizatorzy zaprosili do komitetu honorowego: prof. Władysława Filara, Ewę Siemaszko, ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, Annę Ostromęcką-Lewak, reprezentującą Okręg Wołyński Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, oraz Lucynę Kulińską, prezeskę Społecznej Fundacji Pamięci Narodu Polskiego, płk. Jana Niewińskiego, gen. Mirosława Hermaszewskiego, prof. Jacka Wilczura, Krzesimira Dębskiego i kapelana 27. Wołyńskiej DP AK ks. płk. Andrzeja Jakubiaka. Wszyscy przyjęli zaproszenie.
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 17.07.13, 18:13
        Ciekawe, czy kimś kierował strach...
    • dr.krisk Ja nic z tego nie rozumiem.... 17.07.13, 21:53
      To jest poza moim pojmowaniem świata - te rekonstrukcje. Zastanawiam się, jakim trzeba być kretynem aby z rzezi robić widowiska typu "światło i dźwięk".
      Mój kuzyn (po 50-tce) regularnie przebiera się za jakiegoś sołdata, jeździ na jakieś zgrupowania, i robi dokładnie to, co ja pół wieku temu. Tylko że mi przeszło, a jemu nie.
      Muszę napić się Taniej Whisky.
    • ave.duce Związek Ukraińców w Polsce protestuje 20.07.13, 16:12
      Stracili okazję...
      • hummer Za rok, jak się nie powstrzyma HGW 20.07.13, 16:24
        To będzie rekonstrukcja Powstania Warszawskiego, w stylu Nerona.

Zawsze uważałem, że cywilizacja europejska kończy się na wchód od Odry.

www.prw.pl/articles/view/29685/najpierw-przyszedl-szucman-reportaz
        Pod posłuchaj jest audycja, z której można się więcej dowiedzieć niż tego, że Polacy mieszkali w topolowych domach, podczas gdy ukraińskie domy stawiane były z modrzewia.
    • sawa.com A pasikowski ze swoimi fantazjami na temat 21.07.13, 06:13
      spalenia stodoły w jedwabnym was nie oburzał?! I zeby sie to jeszcze trzymał faktów ale on zlośliwie konfabulował i insynuowal współczesnym Polakom resentymenty antysemickie i bestialstwo.
      • ave.duce Re: A pasikowski ze swoimi fantazjami na temat 21.07.13, 08:25
        sawa.com napisała:

> spalenia stodoły w jedwabnym was nie oburzał?!

Nie wiem, jak WAS, ale mnie nie.

> I zeby sie to jeszcze trzymał fa
        > któw ale on zlośliwie konfabulował i insynuowal współczesnym Polakom resentymen
        > ty antysemickie i bestialstwo.

Żyjesz w swoim świecie... Wychyń z tej swojej mentalnej dziupli i rozejrzyj się, a potem zastanów nad tym, co widziałaś.
    • sawa.com A tak w ogóle, gdyby iśc tokiem rozumowania 21.07.13, 06:30
      krytykow inscenizacji Rzezi Wołyńskiej to nie mogłby powstac żaden film o holokauście, o Oświęcimi i tym co tam robili. Insecnizacja "Medalionów" wg Zofii Nałkowskiej etc.

Rzeź Wołyńska - wielki dramat polskich kresów przez 3/4 wieku był zepchniety w otchłań niepamięci. Jedyny artystyczny wyraz tamtej tragedii to jak dotąd tylko utwory muzyczny Krzesimira Dębskiego.
      To wielka i dramatycznie biała plama w naszej najnowszej historii.

Telewizja polska w ramach swojej misji publicznej powinna zrobić na ten temat serial nie tylko o dramacie wołyńskim o wielkiej masowej deportacji polskiej ludności dokonywanej przez sowietów także.
      • m.c.hrabia Re: A tak w ogóle, gdyby iśc tokiem rozumowania 21.07.13, 06:39
        odtwarzajcie ,odtwarzajcie towarzyszko ,możecie też odtworzyć linię produkcyjną mydła.
      • gat45 Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 06:55
        uwieczniające jakieś wydarzenie dzieło sztuki (książka, film, sztuka teatralna). Jeżeli ktoś tej różnicy nie czuje, to trudno.
        • sawa.com Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 07:17
          gat45 napisała:

> uwieczniające jakieś wydarzenie dzieło sztuki (książka, film, sztuka teatralna)
          > . Jeżeli ktoś tej różnicy nie czuje, to trudno.

Zgoda... ale to nic jej nie ujmuje. Jest to inny rodzaj sztuki. Pewien rodzaj teatru. Czy nigdy nie uczestniczyłaś w plenerowym przedstawieniu teatralnym?
          • gat45 Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 07:34
            Nie napiszę tu, na jakie spektakle chadzam, bo - choć to czysta prawda - wyjdę na snobkę.

Utarło się, że rekonsutrukcje organizują zapaleńcy (nie fachowcy) i że jest to rodzaj zabawy. Dlatego razi mnie mania rekonstrukcji tragedii rzeczywistych i względnie bliskich w czasie. Niech się chłopaki bawią (sic !) w rekonstrukcję bitwy pod Grunwaldem, ale już przebieranie obecnych maluchów za powstańców warszawskich jest dla mnie niedopuszczalnym zgrzytem. W samą koncepcję teatru partycypacyjnego wkomponowany jest pierwiastek ludyczny. I ten właśnie aspekt powinien ludzi z wyczuciem powstrzymać od niektórych rekonstrukcji, gdzie żadna zabawa nie ma prawa bytu.

Takie jest moje zdanie, oparte na głębokim wewnętrznym przekonaniu. Na wyczuciu. Na "prawie moralnym we mnie" (tak, aż po takie argumenty sięgam). Tak więc nie mam najmniejszych szans przekonania kogokolwiek do swojego punktu widzenia. A tak naprawdę, to chyba nie mam i ochoty rozmawiać z ludźmi, którzy tego nie czują.
            • sawa.com Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 07:46
              gat45 napisała:

> Takie jest moje zdanie, oparte na głębokim wewnętrznym przekonaniu. Na wyczuciu
              > . Na "prawie moralnym we mnie" (tak, aż po takie argumenty sięgam). Tak więc ni
              > e mam najmniejszych szans przekonania kogokolwiek do swojego punktu widzenia. A
              > tak naprawdę, to chyba nie mam i ochoty rozmawiać z ludźmi, którzy tego nie cz
              > ują.

Uszanuję twoje odczucia... i nie bedę dyskutować z twoim punktem widzenia. Uważam, ze jednak bardzo zawężasz postrzeganie sztuki...
              • gat45 Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 07:50
                sawa.com napisała:

Uważ
                > am, ze jednak bardzo zawężasz postrzeganie sztuki...
                >
                >
                Tak jest. Nie uważam, że sztuka ma WSZYSTKIE prawa tylko dlatego, że ktoś sam coś sztuką nazwie. Większość tzw "eventów" to dla nie humbug. Świetnym tego przykładem był ten palant od spalenia stodoły jedwabieńskiej.
              • erte2 Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 10:05
                sawa.com napisała:
                ...i nie bedę dyskutować z twoim punktem widzenia. Uważam, ze jednak bardzo zawężasz postrzeganie sztuki...

Tyle że to nie ma nic wspólnego ze sztuką. To są zabawy w policjantów i złodziei, Indian i kowbojów - tyle że bawią się (tak, właśnie bawią się) dorośli którzy dawno powinni wyrosnąć z krótkich majtek. A za kanwę i inspirację do tych "igraszek" służą autentyczne tragedie i wydarzenia w których śmierć poniosły setki tysięcy ludzi, i których naoczni świadkowie często jeszcze żyją.
                To nie jest sztuka, to jest żałosna hucpa, to są tańce na mogiłach i obrażanie pamięci ofiar tych nieszczęść.
            • erte2 Re: Rekonsutrukcja to zupełnie inna konwencja niż 21.07.13, 09:54
              gat45 napisała:
              ...Tak więc nie mam najmniejszych szans przekonania kogokolwiek do swojego punktu widzenia.

Mnie nie musisz. Widzę to podobnie.
      • tadeusz.4 Re: A tak w ogóle, gdyby iśc tokiem rozumowania 23.07.13, 13:51
        wielki dramat polskich kresów przez 3/4 wieku był zepchniety w
        > otchłań niepamięci.

W latach 1945-2012 wydano setki książek, w nakładach przekraczających milion egzemplarzy nt. rzezi wołyńsko-galicyjskiej 1943-1944. Tfurczość (przez duże TFU!) niejakiego Edwarda Prusa, dzieła Jacka Wilczura, Artura Baty, Henryka Pająka, "Droga donikąd" Szoty-Szcześniaka, prace naukowe Torzeckiego i Motyki, wspomnienia Czerwińskiego i Cebulskiego itd.

Jedyny artystyczny wyraz tamtej tragedii to jak dotąd tylko
        > utwory muzyczny Krzesimira Dębskiego.

Literatura piękna: Odojewski, Sikorski, Milczarek, Srokowski, Kuśniewicz, Buczkowski, Mach, Adamski. Teatr Telewizji wg powieści Odojewskiego. A ile filmów nakręcono o potopie szwedzkim, podczas którego zginęło więcej obywateli RP (procentowo) niż podczas II wojny światowej? A o powstaniu Chmielnickiego? A w ilu dziełach sztuki utrwalono koliszczyznę (poza Goszczyńskim i Słowackim)? A o wojnie północnej z początku XVIII w., toczącej się na ziemiach polskich? A o Berezie Kartuskiej, rabacji galicyjskiej, reakcji pogańskiej, najeździe Brzetysława, porywaniu tysięcy ludzi w jasyr przez Tatarów, III rozbiorze? Więc nie pitol, że o Wołyniu jest za mało, bo jest wystarczająco.
    • sawa.com A propos - link 21.07.13, 07:37
      żebyście wiedzieli co wam sie nie podoba wiadomosci.onet.pl/regionalne/rzeszow/rekonstrukcja-zbrodni-wolynskiej-w-radymnie,5564698,0,fotoreportaz-maly.html
      • ave.duce Re: A propos - link 21.07.13, 08:03
        I czego zawartość tego linku, wg Ciebie, dowodzi?
        • sawa.com Re: A propos - link 21.07.13, 08:35
          ave.duce napisała:

> I czego zawartość tego linku, wg Ciebie, dowodzi?

Krytykujesz coś i nie wiesz o co chodzi? Zadziwiasz mnie.

Mniej dramatyczne wydarzenia w historii naszej i powszechnej były tematami sztuk, filmów, książek etc...
          Zbrodnię Wołyńska udalo się zepchnąć na same dno niepamięci.
          Była to jedna z największych zbrodni na ludności cywilnej. Największa - to holokaust Żydów.
          Zydzi rok rocznie organizują marsz żywych z Oświęcimia do Treblinki i na Umschlagplatz i prawie nikogo to nie gorszy.

Artyści boją się tego tematu? Świadkowie zostali wymordowani? Nie... nieliczni przeżyli ale tylko Siemiaszkowie spisali suchym jezykiem historyków ich dramatyczne wspomnienia.
          • ave.duce Re: A propos - link 21.07.13, 08:48
            sawa.com napisała:

> ave.duce napisała:
            >
            > > I czego zawartość tego linku, wg Ciebie, dowodzi?
            >
            > Krytykujesz coś i nie wiesz o co chodzi? Zadziwiasz mnie.

Z czego wysnułaś wniosek, że nie wiem?

>
            > Mniej dramatyczne wydarzenia w historii naszej i powszechnej były tematami sztu
            > k, filmów, książek
            etc...

Właśnie.

> Zbrodnię Wołyńska udalo się zepchnąć na same dno niepamięci.
            > Była to jedna z największych zbrodni na ludności cywilnej.

To nie ulega kwestii.

>Największa - to holo
            > kaust Żydów.
            > Zydzi rok rocznie organizują marsz żywych z Oświęcimia do Treblinki i na Umschl
            > agplatz i prawie nikogo to nie gorszy.

I towarzyszą im w tym esesmani-przebierańcy, etc. - Żydzi kończą w tlenku lub cyklonie B?

> Artyści boją się tego tematu?

To pytanie zadaj artystom.

> Świadkowie zostali wymordowani? Nie... nieliczni
            > przeżyli ale tylko Siemiaszkowie spisali suchym jezykiem historyków ich dramaty
            > czne wspomnienia.

I chwała im za to!
          • ossey Re: po co tlumaczysz.... 21.07.13, 08:52
            ona nie widzi zwiazkow i zleznoznosci dnia dzisiejszego z przeszloscia. Aby to zrozumiec trzeba inteligencja....dla osob jej pozbawionych ...pozostaje papka propagandowa tvn i gw.

Myslisz ze ona wyciagnie wniosek z faktu ze tatus Szechtera byl zwolenikiem wlaczenia ziem wschodnich do sowietow, agentem sowieckich skazanym w Polsce za szpiegostwo....dla niej poglady tatusia Adama nie maja znaczenia na ksztaltowanie postaw i pogladow Adasia i Stefana.
            • ave.duce Nie wysilaj się, Ossey bt. 21.07.13, 09:04
          • tadeusz.4 Re: A propos - link 23.07.13, 13:54
            > Zbrodnię Wołyńska udalo się zepchnąć na same dno niepamięci.
            > Była to jedna z największych zbrodni na ludności cywilnej.

Cztery razy więcej ludzi niż na Wołyniu zginęło w Warszawie podczas powstania w ciągu dziewięciu tygodni. Inne zbrodnie na ludności cywilnej to Wielki Głód w 1932/33, dyktatura Czerwonych Khmerów, rzeź w Ruandzie, więc kandydatów do podium jest więcej...
    • ossey Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:24
      i zrozumiec dzien dzisiejszy....i dlatego jest tak znienawidzona przez propagandzistow.
      Szczegolnie dla GW i TVN tego typu rekonstrukcje sa niewygodne bo podwazaja cala ich polityke..wstydu Polakow wobec innych nacji. To my wg nich mamy byc agresorami, glupkami politycznymi i wreszcie mordercami.
      Prawda historyczna obala propagande GW i TVN, wobec prawdy sa oni bezsilni.
      • m.c.hrabia Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:28
        masz racje są bezsilni , wobec głupoty takich jak ty.
      • gat45 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:39
        Być może czasami. Ale równie często przeszkadza w zdrowej ocenie teraźniejszości. A czasem wprost wprowadza w błąd - patrz słynny przykład z Linią Maginota.

I ten wątek nie jest o pamięci historycznej, tylko o sposobie jej przekazywania.
        • ossey Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:44
          Nie casami tylko zawsze....

Jesli Zydzi z holkaustu zrobili podstawe swojej polityki dlaczego my nie mamy pamietac o naszych rodakach pomordowanych na wschodzie?

Czasem potrzebny jest wstrzas aby uzmyslowic polityke wschodnich sasiadow wobec nas...pamietajac ze polityka ta zaczela sie juz XVIIIw slynna rzezia Pragi gdzie Rosjanie wymordowali ok 80 tys mieszkancow Pragi.
          • gat45 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 09:30
            ossey napisał:

> Nie casami tylko zawsze....
            >
            > Jesli Zydzi z holkaustu zrobili podstawe swojej polityki dlaczego my nie mamy p
            > amietac o naszych rodakach pomordowanych na wschodzie?
            >

No tak. Żydom znowu się udało.
            Czy tym razem podążam za Twoi tokiem myślenia ?
          • tadeusz.4 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 23.07.13, 13:57
            polityka ta zaczela sie juz XVIIIw slynna rzezia Pragi gdz
            > ie Rosjanie wymordowali ok 80 tys mieszkancow Pragi

Żartujesz, prawda? Przecież każdy zdrowo myślący zdaje sobie sprawę, że ta liczba ofiar była mniejsza - historycy piszą maksymalnie o 20 tysiącach.
        • sawa.com Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:46
          gat45 napisała:

> I ten wątek nie jest o pamięci historycznej, tylko o sposobie jej przekazywania

Ten watek jest pochwala niepamięci!... i selektywnym traktowaniu historii. Ave uważa, ze inscenizacyjne spalenie stodoły w Jedwabnym było OK

Rekonstrukcja zbrodni wołyńskiej jest passe.
          • ave.duce Kłamiesz, Sawo. 21.07.13, 08:51
            sawa.com napisała:

> Ave
            > uważa, ze inscenizacyjne spalenie stodoły w Jedwabnym było OK
            • m.c.hrabia Re: Kłamiesz, Sawo. 21.07.13, 08:55
              jak zawsze ,uwarunkowanie genetyczne.
            • sawa.com To patrz co piszesz! 21.07.13, 09:23
              ave.duce napisała:

> sawa.com napisała:
              >
              > > Ave
              > > uważa, ze inscenizacyjne spalenie stodoły w Jedwabnym było OK

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145829274,Re_A_pasikowski_ze_swoimi_fantazjami_na_temat.html
              • gat45 Re: To patrz co piszesz! 21.07.13, 09:25
                U Pasikowskiego ktoś palił jakąś stodołę ?

Oj Sawciu, Sawciu....
                • ave.duce Re: To patrz co piszesz! 21.07.13, 09:30
                  gat45 napisała:

> U Pasikowskiego ktoś palił jakąś stodołę ?
                  >
                  > Oj Sawciu, Sawciu....

;)
                • gat45 Przeprosisz, Sawo ? 21.07.13, 12:30
                  Pomyłka każdemu się może zdarzyć.
                  Dobrze wychowani ludzie za pomyłki przepraszają. Taki obyczaj, nieco zapomniany, ale chyba wart utrwalenia w Tradycji przez duże TE ?
                  • remez2 Re: Przeprosisz, Sawo ? 21.07.13, 12:42
                    gat45 napisała:

> Pomyłka każdemu się może zdarzyć.
                    Pewien pan skazany przez sąd (pod groźba zamiany na grzywnę) na przeproszenie Leona Patyka w obecności osób, które były świadkiem obrazy. W umówionym dniu zainteresowany w towarzystwie świadków czeka w swoim mieszkaniu. Dzwonek, gospodarz otwiera drzwi i zebrani słyszą:
                    - dzień dobry, czy tu mieszka pan Przemysław Korzeń?
                    - pomyłka
                    - najmocniej przepraszam.
                    > Dobrze wychowani ludzie za pomyłki przepraszają. Taki obyczaj, nieco zapomniany
                    > , ale chyba wart utrwalenia w Tradycji przez duże TE ?
                    Przez kilka lat zdarzyło mi się na FK być dwa razy przeproszonym.
                  • sawa.com Re: Przeprosisz, Sawo ? 21.07.13, 17:35
                    gat45 napisała:

> Pomyłka każdemu się może zdarzyć.
                    > Dobrze wychowani ludzie za pomyłki przepraszają. Taki obyczaj, nieco zapomniany
                    > , ale chyba wart utrwalenia w Tradycji przez duże TE ?

O czym ty mowisz? Ave wyraźnie cytuje akapit z mojego postu:

> spalenia stodoły w jedwabnym was nie oburzał?!

i odpowiada

Nie wiem, jak WAS, ale mnie nie.
                    • gat45 errare humanum est, perseverare diabolicum 21.07.13, 18:02
                      sawa.com napisała:

>
                      > O czym ty mowisz? Ave wyraźnie cytuje akapit z mojego postu:
                      >
                      > > spalenia stodoły w jedwabnym was nie oburzał?!
                      >

> i odpowiada
                      >
                      > Nie wiem, jak WAS, ale mnie nie.
                      >

Uparcie cytujesz wpis o - jak to nazwałaś sama w tytule (który pomijasz w cytacie) - "fantazjach Pasikowskiego na temat spalenia stodoły"

A ja już raz w tym watku wskazałam Ci dużo wcześniejszy wpis, gdzie Ave się wypowiada na temat wyczynu tego Betlejewskiego czy jak mu tam :

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145758524,Re_Rekonstrukcja_RZEZI_wolynskiej_.html

No więc ?

• sawa.com Re: errare humanum est, perseverare diabolicum 21.07.13, 20:32
                        gat45 napisała:

> sawa.com napisała:

> > O czym ty mowisz? Ave wyraźnie cytuje akapit z mojego postu:
                        > >
                        > > > spalenia stodoły w jedwabnym was nie oburzał?!
                        > >

> > i odpowiada
                        > >
                        > > Nie wiem, jak WAS, ale mnie nie.
                        > >

>
                        > Uparcie cytujesz wpis o - jak to nazwałaś sama w tytule (który pomijasz w cytac
                        > ie) - "fantazjach Pasikowskiego na temat spalenia stodoły"
                        >
                        > A ja już raz w tym watku wskazałam Ci dużo wcześniejszy wpis, gdzie Ave się wyp
                        > owiada na temat wyczynu tego Betlejewskiego czy jak mu tam :
                        >
                        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145758524,Re_Rekonstrukcja_RZEZI_wolynskiej_.html
                        >
                        > No więc ?

Oparłam sie na wypowiedzi bezpośrednio do mnie skierowanej. Nie rozumiem twoich pretensji.
                  • ave.duce Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 08:13
                    - wiszą mi i powiewają.
                    Ale Tobie - dzięki.
                    • gat45 Re: Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 08:33
                      Nie dla Ciebie to robiłam, tylko dla Sawy.
                      Przegrała :(
                      • ave.duce Re: Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 08:39
                        gat45 napisała:

> Nie dla Ciebie to robiłam, tylko dla Sawy.
                        > Przegrała :(

Pewnie w swoim mniemaniu odniosła zwycięstwo... moralne ;)

ps. Twoja uparta wiara w ludzi ... Jeszcze raz: mersi.
                        • gat45 Re: Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 09:03
                          Przez "przegrała" rozumiem, że nie skorzystała z szansy zarobienia dużych plusów w moich oczach. Jej zapewne to jest obojętne, nie przeceniam wagi, jaką moja opinia może mieć dla osób postronnych, ale mnie samej żal. Myślałam jednak, ze stać ją na większy obiektywizm.
                          • ave.duce Re: Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 16:59
                            gat45 napisała:

> Myślałam jednak, ze stać ją na większy obiektywizm.

Niezmordowana optymistka ;)
                          • sawa.com Re: Nie zależy mi na sawowych przeprosinach 22.07.13, 21:14
                            Miałam już nie zabierać głosu w tym watku. Ale twoje domaganie się przeprosin i to za coś co bardzo subiektywnie odbierasz... i w dodatku to twoje świete przekonanie, że racja jest po twojej stronie. Odrzucasz moje argumenty... jest zdumiewające. Ale zostawy to to nie jest najwazniejsze.

Najważniejsze to twój i ave osąd o rekonstrukcji jednego fragmentu strasznych zdarzeń z przed 70 lat.
                            Moim zdaniem jest (ten) osąd cyniczny i amoralny... Podobnie jak wszystkich innych krytykantów.
                            Z prawdziwą przykrościa czytam potoki slów tych wszystkich estetów, których to brzydzi... bo to jest nieestetyczne...
                            Jasne, ze ludobójstwo jest nieestetyczne... ale to nie powód, zeby o tym nie mówić.
                            To chyba ksiądz Zalewski powiedział, że ofiary zbrodni wołyńskiej zostały wymordowane dwukrotnie; Pierwszy raz przez banderowców z UPA i OUN a drugi przez wtrącenie ich przez własnych rodaków na 70 lat w niepamięć.
                            Ta inscenizacja to pierwszy i jak dotąd jedyny rapsod ku ich pamięci! I czy Wam krytykom sie podoba czy nie... zostanie na pewno muzyka Krzesimira Dębskiego jako dzielo sztuki... ale obrazy pewnie też. Ponoć POLSAT filmował.
                            • gat45 W takim razie to ja Ciebie przepraszam. 22.07.13, 21:24
                              Czegoś się nauczyłam, nie straciłam dnia
          • gat45 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 08:55
            sawa.com napisała:

> Ten watek jest pochwala niepamięci!... i selektywnym traktowaniu historii.
            NIE. W żadnym wypadku. Jest zdumieniem, że komuś przyszło do głowy tak wielką zbrodnię upamiętniać w tak zabawowy sposób.

Ave
            > uważa, ze inscenizacyjne spalenie stodoły w Jedwabnym było OK
            SAWO !!!! Nie kompromituj się aż tak !

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145758524,Re_Rekonstrukcja_RZEZI_wolynskiej_.html
            >
            > Rekonstrukcja zbrodni wołyńskiej jest passe.
            Zbrodnia wołyńska powinna doczekać się upamiętnienia innego niż plenerowe przebieranki.

• ossey Re: To nie Sawa sie kompromituje 21.07.13, 09:00
              jak zaczniesz myslec tez dojdziesz do takiego wniosku.
              • ave.duce Ossey'u, lecz się sam bt. 21.07.13, 09:05
              • gat45 Re: To nie Sawa sie kompromituje 21.07.13, 09:28
                To znana śpiewka : myślącymi nazywać tylko tych, którzy myślą tak jak my.

Ja Ci myślenia nie odmawiam. Stwierdzam tylko, że myślimy inaczej.
            • gate.of.delirium Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 09:11
              gat45 napisała:

> NIE. W żadnym wypadku. Jest zdumieniem, że komuś przyszło do głowy tak wielką z
              > brodnię upamiętniać w tak zabawowy sposób.
              Zdaje się, że akurat ta inscenizacja nie miała nic wspólnego z jarmarczną atmosferą. Tak przynajmniej wynika z relacji widzów:

forum.gazeta.pl/forum/w,165,145825779,145825779,Wolyn_Radymno_bylem_widzialem_.html
              oraz artykułu Gazety Wyborczej:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14311431,Wzruszyc_serca_i_poruszyc_umysly__Rekonstrukcja_rzezi.html#BoxWiadTxt
            • remez2 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 09:41
              > Zbrodnia wołyńska powinna doczekać się upamiętnienia innego niż plenerowe przebieranki.
              Oczywiście masz rację. Ale obawiam się, że szanse asymptotycznie zmierzają do zera.
              - Próba przeniesienia odpowiedzialności za nieszczęścia polskich Kresów z Sowietów na Ukraińców skłania mnie do zastanowienia, czy nie mamy do czynienia z długimi rękoma Rosji – mówi marszałek Sejmu Bronisław Komorowski w rozmowie z Cezarym Gmyzem
              • gat45 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 09:55
                Ty też masz rację.
                Tylko że ja NIE rozmawiam z Cezarym Gmyzem :)
                • remez2 Re: Historia uczy patrzec w przyszlosc 21.07.13, 10:02
                  gat45 napisała:

> Ty też masz rację.
                  Na FK dwoje mających rację. Rzadko spotykana sytuacja.
                  > Tylko że ja NIE rozmawiam z Cezarym Gmyzem :)
                  Zauważyłem. I sądzę, że ważniejsze jest kto i co mówi, niż z kim rozmawia.
            • indeed4 A co tam było takiego "zabawowego" 21.07.13, 09:57
              Umiłowana GW napisała, że "w trakcie rekonstrukcji Polacy zlizywali Ukraińcom z kolan piankę"?

Pelikany z FK :-)))
    • cookies9 Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 09:01
      ave.duce napisała:

> ... Najpierw będzie inscenizacja przedstawiająca życi
      > e wsi i wkroczenie banderowców. A później grać już będzie tylko światło i dźwię
      > k. Nie będzie dosłownego pokazania rzezi, tylko muzyka Krzesimira Dębski
      > ego. Na zakończenie inscenizacji wioska spłonie
      ...

>

I poszli na całość:(

Ci, którzy chcieli obejrzeć rekonstrukcję z bliska. przyszyli już wczesnym popołudniem. - Ścisnęło mnie za gardło - mówi kobieta w średnim wieku. Stojący obok niej mężczyzna podkreśla: - To było bardzo sprawnie zrealizowane widowisko - uważa.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14311431,Wzruszyc_serca_i_poruszyc_umysly__Rekonstrukcja_rzezi.html?lokale=wroclaw
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 09:07
        ... "Napastnicy wypędzali i wywlekali z domów mieszkańców. Wśród krzyków kobiet i dzieci słychać było strzały z broni i widać było ciała zabitych. Napastnicy zabijali m.in. kosami, widłami, sierpami, siekierami. Plądrowali też opustoszałe domy. Na zakończenie inscenizacji podpalono miniatury chałup" ...
        • ossey Re: bylo inaczej ? 21.07.13, 09:20
          czy moze tylko "stodloa w Jedwabnym " jest dla ciebie wazna ?
          • ave.duce Re: bylo inaczej ? 21.07.13, 09:29
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145829529,Nie_wysilaj_sie_Ossey_bt_.html
    • lionold Re: Takie świeckie 21.07.13, 10:32
      "Jasełka i Wielkanoc." Urąganie poległym i zabitym a nawet naigrawanie się z nich. Co za kretyńska moda. Czy te gó...arze co się w to bawią wiedzą jaki jest prawdziwy zapach śmierci? Co to znaczy upodlenie człowieczeństwa - jak się czuł człowiek ścigany jak zwierzę i zabijany jak zwierzę przez innego człowieka?! To ma być dobry powód do swoistej zabawy? Ten naród zidiociał do cna!
      • kiemlicz88 Re: Takie świeckie 21.07.13, 12:34
        Jakiś kretyn "artysta" palił kiedyś stodołę z okazji rocznicy Jedwabnego. Redaktorzy GW piali wtedy z zachwytu.
        • gat45 Re: Takie świeckie 21.07.13, 12:35
          Jeżeli rzeczywiście piali, to głupio piali.
        • mietowe_loczki Re: Takie świeckie 21.07.13, 15:35
          A można dostać jakiś link na potwierdzenie tego piania?
          • gate.of.delirium Mówisz, masz... 21.07.13, 15:46
            mietowe_loczki napisała:

> A można dostać jakiś link na potwierdzenie tego piania?
            wyborcza.pl/pacewicz/12,102277,7716862,Pociag_osobowy___rozmowa_Piotra_Pacewicza_z_Rafalem.html
            • mietowe_loczki co mam? 22.07.13, 11:24
              Chodzi ci o tę rozmowę z Betlejewskim? Poświęciłam 4:53 minuty, żeby się przekonać, czy GW piała z zachwytu, kiedy robiono rekonstrukcję zdarzeń z Jedwabnego i nic nie znalazłam.
              • ave.duce Re: co mam? 22.07.13, 18:31
                Pewnie wycięli ;)
        • behemot17-13 Re: Takie świeckie 21.07.13, 15:44
          mam rozumieć, że jak kretyn" artysta" podpalił stodołę, to inny kretyn " artysta" może podpalać chałupy?
          • mietowe_loczki Re: Takie świeckie 22.07.13, 11:27
            No chyba tak to mamy rozumieć.
    • eres2 Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 13:08
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,145822611,145831976,Re_Dzis_w_Polsce_odbywaja_sie_3_inscenizacje.html
    • gate.of.delirium Głos ukraińskich nazistów odnośnie rekonstrukcji 21.07.13, 15:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,45535,145715150,145827390,Totalne_dno.html
      Chyba im się nie spodobała...
      • eres2 Re: Głos ukraińskich nazistów odnośnie rekonstruk 21.07.13, 21:56
        Gate.of.: Chyba im się nie spodobała...

eres: Słusznie domyślasz się, ze współczesnym Ukraińcom kiczowata inscenizacja zbrodni wołyńskiej nie przypadła do gustu.

Myślę, że Tobie, jako znawcy tego rodzaju rekonstrukcji krwawych zdarzeń bardzo spodobałyby się historyczne inscenizacje z poniższych zdarzeń:
        www.tygodnik.com.pl/numer/2694/morawiecki.html
        wyborcza.pl/1,76842,4847726.html
        • gate.of.delirium Re: Głos ukraińskich nazistów odnośnie rekonstruk 21.07.13, 22:29
          eres2 napisał:

> Myślę, że Tobie, jako znawcy tego rodzaju rekonstrukcji krwawych zdarzeń bardzo
          > spodobałyby się historyczne inscenizacje z poniższych zdarzeń:

Dlaczego nie? Nie mam nic przeciwko rekonstrukcjom zdarzeń historycznych, nawet tych związanych z zbrodniami komunistycznymi w Polsce. Tym bardziej, że żywe słowo, obraz i dźwięk bardziej przemawia do prostych umysłów, aniżeli "gadające głowy" ex cathedra.
          Zresztą, skoro nikt nie protestuje przeciwko corocznym inscenizacjom w całym kraju scen torturowania oraz krzyżowania mężczyzny w średnim wieku, pochodzenia żydowskiego, to oburzenie Twoje i Tobie podobnym, na ową wołyńską rekonstrukcję odbieram jako przejaw pospolitej hipokryzji.
    • dr.krisk Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 21.07.13, 22:36
      ave.duce napisała:

Myślę, że zgrabne pokazanie kliku gwałtów oraz rąbanie siekierami bezbronnych ludzi wybitnie podniosłoby wartość artystyczną dzieła. Po czym wszyscy uczestnicy ładnie by się wymyli i poszli na kolację.
      Mój kuzyn ciężko zapadł na chorobę rekonstrukcyjną: w wieku 50 lat gania przebrany za sołdata jakiegoś z atrapą karabinu i wydaje mu się że bierze udział w wojnie.
      • gate.of.delirium To organizuj... 21.07.13, 22:44
        problemdr.krisk napisał:

> Myślę, że zgrabne pokazanie kliku gwałtów oraz rąbanie siekierami bezbronnych l
        > udzi wybitnie podniosłoby wartość artystyczną dzieła.

Skoro widowiska w takiej formie są Tobie potrzebne do życia, to sam je sobie zorganizuj. Organizatorzy w Radymnem wybrali inną...
        • dr.krisk Re: To organizuj... 21.07.13, 23:20
          gate.of.delirium napisał:

> Skoro widowiska w takiej formie są Tobie potrzebne do życia, to sam je sobie zo
          > rganizuj. Organizatorzy w Radymnem wybrali inną...
          W telewizorze widziałem dokładnie - jakaś dziewoja biegała, wrzaski i krzyki.
          Historyczne disco polo.
          • gate.of.delirium Re: To organizuj... 21.07.13, 23:44
            dr.krisk napisał:

> W telewizorze widziałem dokładnie - jakaś dziewoja biegała, wrzaski i krzyki.
            > Historyczne disco polo.

Więc Ty zrób swoją, "wzbogaconą" wersję. Nikt Ci tego nie broni...
      • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 22.07.13, 08:31
        Dziwię się, że w takiej Norwegii o rekonstrukcji zdarzeń na wyspie Utoya ani widu, ani słychu.
        • 99venus Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 22.07.13, 20:00
          bo tam nie ma takiej potrzeby.morderca został osądzony,skazany,pomordowani godnie pochowani.i Norwegia pamięta.
          czy tak samo został rozwiazany problem ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów?
          • man_sapiens Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 23.07.13, 15:03
            > czy tak samo został rozwiazany problem ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich
            > nacjonalistów?
            Czy robienie przedstawienia ze zbrodni zmieni to chociaż trochę? Wręcz przeciwnie, skoro Polacy ze zbrodni wołyńskiej robią sobie przedstawienie, to tym bardziej Ukraińcy będą ją minimalizować.
            Czy mam w domu urządzić rekonstrukcję śmierci mojej babci - po to, żeby wnuki lepiej ją znały?
            • ave.duce Re: Rekonstrukcja RZEZI wołyńskiej... 23.07.13, 19:32
              Czekam na ukraińskie rekonstrukcje-widowiska tego i owego :(
              • gate.of.delirium Mówisz, masz... 23.07.13, 19:38
                ave.duce napisała:

> Czekam na ukraińskie rekonstrukcje-widowiska tego i owego :(

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14322636,Ukraincy_celebruja_70__rocznice_powstania_Dywizji.html#Cuk
                • man_sapiens Re: Mówisz, masz... 23.07.13, 20:58
                  Może zorganizować miszczostwa Europy w rekonstruowaniu? Polska, Niemcy, Ukraina, Łotwa, Węgry, Rumunia, Włochy, Francja... nazbierałoby się zawodników.
    • gate.of.delirium Na zakończenie - Dwie Matki 22.07.13, 08:52
      Dwie Matki

Dwie mi Matki-Ojczyzny hołubiły głowę –

Jedna grzebień bursztynu czesała we włos

Druga rafy porohów piorąc koralowe

Zawodziła na lirach dolę ślepą – los...

Jedna oczom tańczyła pasem złotolitym,

Czerep drugą obijał – pijany jak trzos –

Jedna boso garnęła smutek za błękitem –

Druga kurem jej piała buntowniczych kos

Dwie mnie Matki-Ojczyzny wyuczyły mowy –

W warkocz krwisty plecionej jagodami ros –

Bym się sercem przełamał bólem w dwie połowy –

By serce rozdwojone płakało jak głos...

Zygmunt Jan Rumel, poeta kresowy
    • jola.iza1 Re: No tak,że się zapytam? 22.07.13, 21:57
      A sympatetyczni/kochani Forumowicze z FK, to:
      Byli w Radymnie????
      Znają historię Radymna ????
      A może kochani Forumowicze swoje własne Radymno znowu chcieli by zrobić?
      Pokłosie całOM gembom wyjszło :(
      • ave.duce Re: No tak,że się zapytam? 23.07.13, 19:05
        jola.iza1 napisała:

> A sympatetyczni/kochani Forumowicze z FK,

WSZYSCY? Odpowiem za siebie.

> to:
        > Byli w Radymnie????

Nie byłam.

> Znają historię Radymna ????

Mniej więcej.

> A może kochani Forumowicze swoje własne Radymno znowu chcieli by zrobić?

Nie, nie chciałabym.

> Pokłosie całOM gembom wyjszło :(
        >

Z czego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka