Dodaj do ulubionych

Hipokryzja .

18.07.13, 11:42
Hipokryzja czy głupota tych ekspertów? Coś mi oni na pisdolubych ekspertów wygladają. To zwykla taktyka wyborcza .Referendum to jednak nie wybory , tu nie mamy kandydatów. Wezwanie do nieuczestniczenia jest przeciez prostym przekazem - nie idzcie bo mozecie upragniona przez opozycje frekwencję zrobić. Przeciez na to referendum do urn pójda mocno zdeklarowani zwolennicy HGW i zwolennicy tej hucpy w sumie politycznej. Na kandydatów PiSu głosowało 210tys. Organizatorzy liczą że oni pójda , a pewnie teraz wiecej po tej nagonce medialnej. Kilkadziesiat tysiecy głosów za pozostawienie HGW tylko moze zrobic odpowiednia frekwencję, dlatego to wezwanie do olania tej hucpy. Wiekszosc wyborców którzy wczesniej na HGW głosowali , a i dziś nie ma złego zdania o niej , nie pójdzie , bo to tez jest glos , a szkoda czasu. Głosy oburzenia tzw. ekspertów w tej sprawie to dla mnie takie ,,pieprzenie w czambuł ". Niech sie bujają :-)
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 11:43
      A tu link: wiadomosci.onet.pl/kraj/zdziwienie-ekspertow-po-slowach-donalda-tuska-nt-w,1,5563192,wiadomosc.html
      • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:12
        Nie należy się przejmować tytułami... - idiotyczne są!
        A volupte ma rację - ci, którzy uważają, że nie należy odwoływać HGW, powinni zostać w domu, albo ... pogrillować sobie!!
        I jeszcze: kosztami obciążyć tzw. organizatorów!!!
        PeeS - cóś mi się wydaje, że referenda stają się modne... - może zatem, nie organizować żadnych wyborów, tylko od razu referendum???
        • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:15
          sclavus napisał:
          [...]. - może zatem, nie org
          > anizować żadnych wyborów, tylko od razu referendum???

to by nas zblizylo do Szwajcarii, chyba najbardziej obywatelskiego panstwa :)

Wawerka
          • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:22
            najpierw trzeba się do niej zbliżyć świadomością... zbudować świadome społeczeństwo obywatelskie a dopiero potem próbować poczuć się Szwajcarią....
            Jak dla RP - trzeba na to z 50 lat!
            • sclavus PeeS - 18.07.13, 14:25
              Poza tym, nie wiem czy to zauważyłeś, ale Szwajcarzy szanują efekty wyborów :D a to stawia Polskę ze sto lat za nimi...
              Znajdź mi Szwajcara, który by powiedział, że ktoś został wybrany przez przypadek... (cały świat wie, że przez przypadek, to można w goowno wdepnąć - tylko nie Kaczyński!)
            • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:27
              sclavus napisał:

> najpierw trzeba się do niej zbliżyć świadomością... zbudować świadome społeczeń
              > stwo obywatelskie a dopiero potem próbować poczuć się Szwajcarią....
              > Jak dla RP - trzeba na to z 50 lat!

no wlasnie zaczynamy od narzedzia jakim jest instytucja referendum. Masz racje potrzeba czasu, jak do tej pory, to przepieprzylismy jedno pokolenie.

Wawerka
              • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:32
                To nie tak: Szwajcarzy dobrze wiedzą, czy organizować referendum, czy nie... kiedy tak - a kiedy nie...
                Na przykładzie taśm Wilka, widać, że polskie referenda są ... rodzajem przypenderolenia... i niczym innym... szczególnie na rok (albo i niecały) przed wyborami samorządowymi... :D:D:D
                • w_v_w Uczymy sie, wszystko przed nami... 18.07.13, 14:36
                  od czegos trzeba zaczac :)

Wawerka
                  • sclavus Re: Uczymy sie, wszystko przed nami... 18.07.13, 14:39
                    Dlatego pozwoliłem sobie napisać. że sesje tego uniwersytetu, są rozłożone na dobre 50 lat...
            • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:29
              50 lat? - gratuluję optymizmu :-)
              • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:37
                Tak myślę, że jak wymrze pokolenie solidarnościowe i tuż posolidarnościowe, RP zacznie się politycznie rozwijać w dobrym kierunku (żeby tak jeszcze - dodatkowo - spuścić w pisdu konkordat)
                PeeS - zaliczam się do Solidarnościowców i piszę, to co piszę z bólem, niejakim... pocieszam się jedynie tym, że w żadnej polityce udziału nie wziąłem ;)
                • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:48
                  Ale za to w ciekawych czasach żyjemy :-)
                  • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 17:15
                    To prawda, oj! To prawda... ;)
                    :)
    • indris Tak czy owak wyszło głupio 18.07.13, 12:47
      Jeżeli władza nawołuje do absencji, to znaczy, że jest przekonana iż przy normalnej frekwencji przegra.
      • sclavus Re: Tak czy owak wyszło głupio 18.07.13, 14:20
        tak ci wszystko jedno, czy wybory, czy referendum???
        ... i to jeszcze w takiej sprawie???
        PeeS - czy on namawiał, żeby nie odwoływać HGW???
        Namawia do pozostania w domach tych, którzy uważają, że to hucpa i to tym bardziej, że już w przyszłym roku są wybory samorządowe
        PeeS2 - czy któryś z organizatorów pokazał plan uzdrowienia nieudolności HGW??? Który po natychmiastowym wdrożeniu, uchroniłby Warszawę od spadku w przepaść???
        Nie! - Wygenerują tylko koszty (niemałe przecież) samego referendum...
      • volupte Re: Tak czy owak wyszło głupio 18.07.13, 14:26
        Skutecznosć jest ważniejsza. Tu nie bedzie normalnej frekwencji.
    • l_zaraza_l Re: Hipokryzja . 18.07.13, 13:53
      Trudno bronić "porady" Tuska dla sympatyków PO. Do tej pory nakłaniał ich, by głosowali przeciw (PiS) a teraz w ogóle namawia do zlania referendum. To nie jest prawda, że referendum to nie wybory. Tak samo ludzie głosują za dobrą dla siebie opcją (lub za mniejszym złem bo tak się przyzwyczaili). To tchórzostwo i jakaś taka bylejakość / nijakość / słabość... Zamiast wyzwolić w sympatykach PO, czy nawet samej prezydent Waltz, jakąś energię, mobilizację, to radzi, by byli jak pozostała część tych niechodzących do urn, gnuśniejących i obojętnych.
      To nie jest ładne.

• wujcio44 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:01
        l_zaraza_l napisała:

> Trudno bronić "porady" Tuska dla sympatyków PO. Do tej pory nakłaniał ich, by g
        > łosowali przeciw (PiS) a teraz w ogóle namawia do zlania referendum. To nie jes
        > t prawda, że referendum to nie wybory. Tak samo ludzie głosują za dobrą dla sie
        > bie opcją (lub za mniejszym złem bo tak się przyzwyczaili). To tchórzostwo i ja
        > kaś taka bylejakość / nijakość / słabość... Zamiast wyzwolić w sympatykach PO,
        > czy nawet samej prezydent Waltz, jakąś energię, mobilizację, to radzi, by byli
        > jak pozostała część tych niechodzących do urn, gnuśniejących i obojętnych.
        > To nie jest ładne.

A ja nie mam zamiaru brać udziału w referendum, które uważam za zbędne tylko dlatego, że PiS tego chce. Jeśli dojdzie do wyborów, to na nie pójdę, oczywiście.
        • l_zaraza_l Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:01
          wujcio44 napisał:

> A ja nie mam zamiaru brać udziału w referendum, które uważam za zbędne tylko dl
          > atego, że PiS tego chce. Jeśli dojdzie do wyborów, to na nie pójdę, oczywiście.

Ale wątek nie jest o Twoich zamiarach a o słowach Tuska. Chyba nie chcesz powiedzieć, ze gdyby Tusk nie zalecił Ci pozostania w domku, to pognałbyś do urny, choćby się waliło i paliło, bo sam, bez porad Tuska, nie ogarniaqsz?
      • remez2 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:04
        > To nie jest ładne.
        Bardzo delikatnie to określiłaś. W moim odbiorze jest to trzeci dzwonek ... do szatni.
        • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:11
          to dobitnie swiadczy o arogancji platfonsow :(

Wawerka
          • m.c.hrabia Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:19
            jeśli zdrowy rozsądek nazywasz arogancją to niech tak będzie.
            • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:24
              nie rozsmieszaj mnie, tego platfonsowego "rozsadku" mam dosyc.
              Pisalam kiedys, znam to od podszewki.

Wawerka
              • m.c.hrabia Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:27
                to odwołuj platfonosy, kto ci broni.
                • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:34
                  na pewno reke do tego przyloze ;)
                  Poki co czekam az mnie wyrzuca, za nieplacenie skladek :)

Wawerka
                  • m.c.hrabia Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:36
                    powodzenia :))

mam robotę na działce .
                    • w_v_w Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:37
                      dziekuje, nie narzekam :P

Wawerka
        • sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 17:14
          chyba wszystko zależy od tego, jakie kto nosi okulary... ;)
          Pozwoliłem sobie napisać, że to bzdura (organizowanie referendum odwoławczego na kilka miesięcy przed wyborami) i o tyle większa, że kasa na to referendum będzie publiczna a organizatorzy mają to w doopie mimo zapewnień, że urządzają tą hucpę powodowani troską o miasto... (jak to pokazały taśmy w innym mieście)
          • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 19:05
            Te referenda dowodza że potrzebne są zmiany w prawie w tym zakresie. Teraz jak politycy dostali darmowy sposób na permanentną kampanie wyborczą, będą to nagminnie wykorzystywali.
            Dziś np. referendum przeciw HGW , a za pól roku mozliwe nastepne przeciw temu co ewentualnie przyjdzie. I tak może być we wzystkich miastach. Kiedy będą samorzadowcy rzadzić, jak stale beda prowadzili kampanie wyborczą?
      • m.c.hrabia Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:07
        To nie jest ładne.

polityka to nie konkurs na mis, ma być skuteczna .

i zapomniałaś jak ci co dzisiaj szaty rozdzierają namawiali do absencji w referendum akcesyjnym
        i zapomniałaś dlaczego zniesiono wymóg frekwencji w referendum konstytucyjnym .

wymóg frekwencji to danie dodatkowej możliwości wyboru.
        a referendum to nie wybory.
        • l_zaraza_l Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:44
          m.c.hrabia napisał:

> polityka to nie konkurs na mis, ma być skuteczna .

Czy ładne, eleganckie i na poziomie też może być skuteczne? Pewnie jest trudniej.
          Jest we mnie takie poczucie, że skoro rządzą elity to powinny trzymać poziom i być wzorcem, do którego moglibyśmy równać (w wielu obszarach).
          Ale ważniejsze jest to, że Tusk to opozycjonista, etos, który walczył z systemem, gdzie można było głosować na każdą partię pod warunkiem, że była to PZPR i na każdego ale pod warunkiem, ze był wskazany i namaszczony. Tusk powinien nakłaniać do pójścia na referendum. Powinien uczuć chodzić do urn. Wyrabiać nawyk interesowania się i wykonania małego wysiłku, zawalczenia. Ja rozumiem, że siedzenie na kanapie i czekanie na to, iż nie będzie frekwencji może być skuteczne ale kształtowanie takich postaw nie służy demokracji. Szczególnie w tej mniejszej, samorządowej skali.

>
          > i zapomniałaś jak ci co dzisiaj szaty rozdzierają namawiali do absencji w refer
          > endum akcesyjnym
          > i zapomniałaś dlaczego zniesiono wymóg frekwencji w referendum konstytucyjnym .
          >
          A czy PO nie może chociaż troszkę się różnić? Tak ciut, ciut?

> wymóg frekwencji to danie dodatkowej możliwości wyboru.
          Dla mnie to tylko rodzaj zabezpieczenia i motywatora.

> a referendum to nie wybory.
          W mojej ocenie tak. Popieram nie popieram (odwołanie, budowę drogi, wycięcie parku pod dyskont). Ale na pewno jest to źródło ważnej informacji. Teraz Tusk nie będzie wiedział czy niska frekwencja była wyrazem poparcia dla PO czy wynikiem wakacji, lenistwa...

• sclavus Re: Hipokryzja . 18.07.13, 14:28
        Bzudura!!!
        ... a żeby nie było, to równym zwisem zwisa mi, i HGW, i DT...
      • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:00
        Masz swoje zdanie i się z nim zgadzasz. Tak trzymaj:-)
      • porannakawa01 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 19:16
        l_zaraza_l napisała:

> Trudno bronić "porady" Tuska dla sympatyków PO. Do tej pory nakłaniał ich, by g
        > łosowali przeciw (PiS) a teraz w ogóle namawia do zlania referendum. To nie jes
        > t prawda, że referendum to nie wybory. Tak samo ludzie głosują za dobrą dla sie
        > bie opcją (lub za mniejszym złem bo tak się przyzwyczaili).

Głosując nogami w kierunku grilla dają głos w kierunku lepszego dla siebie wyboru.
        Nie mnożyć bytów nad potrzeby, oszczędzać energię - gdy skutek będzie przy takim postępowaniu zgodny z wolą grilowicza.
        Lepiej się położyć na kocyku a nie marnować energii na coś co i tak pójdzie po woli leżącego na dowolnym boku.
    • cookies9 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:05
      volupte napisał:

>Kilkadziesiat tysiecy głosów za pozostawienie HGW tylko moze zrobic odpowiednia frekwencję, dlatego to wezwanie do olania tej hucpy<

Własnie o to chodzi zadymiarzom z RP,PiS i SD Piskorskiego. Należy olać referendum i olać polityczną hucpę. Zwolennicy HGW proszeni są o wyjazd na weekend:-)
      • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:30
        Ale nie tylko zwolennicy HGW , ale równiez ci którzy nie oceniaja ja tak źle, którzy widza że w Warszawie przez te kilka lat duzo sie zrobiło i nadal robi. Błędów nie roi ten , co nic nie robi. Mamrot jak był prezydentem W-wy, nic nie robił i był to jeden wielki błąd.
        • cookies9 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 15:49
          Miejmy nadzieję,że warszawiacy opowiedzą się za HGW - Warszawa zmiena się bardzo korzystnie,jest to widoczne na każdym kroku i we wszystkich dzielnicach. Moje ulubione Powiśle pięknieje z dnia na dzień...
          • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 18:48
            Wystarczy że nie łykną pispropagandy.
    • zayka1000500100900 Re: Hipokryzja . 18.07.13, 19:09
      czasu do referendum jest dużo

w zamian przywiezie się autokarami chcących głosować

tak żeby liczba frekwencji się wam zgadzała

ha ha ha ha ha
      • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 20:05
        To podejrzewa , ale pewnie spieprzą i przywioza za mało :-) A da się podwójnie?
        • perlyforum Re: Hipokryzja . 18.07.13, 20:35
          Widac od razu, ze nikomu nie zalezy na dobru Warszawy. Zwykła hucpa polityczna. Gdyby Hanka była z PiS prawica by jej pomniki stawiała.
    • volupte Re: Hipokryzja . 18.07.13, 19:58
      TVn podobno reżimowa telewizja , zaprosiła do dyskusji komunistę Bugaja i kombinatora Piskorskiego a ci usiłują prać nam mózgi namawiając do referendum.:-) Dziwne że nie zaprosili kogoś , kto ma zdanie odmienne. A oni sobie z dzióbków piją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka