Dodaj do ulubionych

Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!!!!!!!

08.08.04, 20:35
Cesarze — Franciszek I (rzym.-niem.), Wilhelm I i Fryderyk III (Niemcy) i
Pedro II (Brazylia). Królowie — Jerzy IV, Wilhelm IV, Edward VII, Edward
VIII, Jerzy VI (W. Brytania), Leopold I (Belgia), Fryderyk II i Fryderyk
Wilhelm III (Prusy), Jerzy I, Konstantyn I i Jerzy II (Grecja), wielu władców
Danii, Norwegii i Szwecji, Ismail Pasza (kedyw Egiptu), Habibulah Chan
(Afganistan), Bhupinandra Singh i Jadawindra Singh (maharadżowie Patijali),
Jagatjit Singh (maharadża Kapurthali), Syed Mohamed Raza (nabab Rampuru).
Prezydenci — G. Washington, J. Monroe, Th. Roosevelt, F.D. Roosevelt, W.G.
Harding, H.S. Truman, L.B. Johnson, G.R. Ford i in. (USA), L. Gambetta, F.
Faure i P. Doumer (Francja), J. Furrer i E. Frey (Szwajcaria), A.J. d'Almeida
(Portugalia), E. Benesz (Czechosłowacja), K. Atatürk (Turcja), B. Juares
(Meksyk), M. Ferraz de Campos (Brazylia), A. Somoza (Nikaragua), S. Allende
(Chile), M.L. Quezon i M.A. Roxas (Filipiny). Wojskowi, marszałkowie — G.L.
von Blücher (Prusy), J. Joffre (Francja), wszyscy marszałkowie napoleońscy,
A. Wellington, H. Kitchener i C. Auchinleck (W. Brytania), A. von Gneisenau
(Prusy); admirałowie H. Nelson (W. Brytania) i A. von Tirpitz (Niemcy);
generałowie M. Clark, G. Marshall i J. Pershing (USA), G. von Scharnhorst
(Prusy); przywódcy rewol. i powstańczy S. Bolívar i J. de San Martin (Ameryka
Łac.), J.P. Marat (Francja), G. Garibaldi (Włochy), L. Kossuth (Węgry).
Politycy i mężowie stanu — B. Franklin, Th. Dewey, J.E. Hoover, B. Goldwater
(USA), J.A. Macdonald, J. Diefenbaker (Kanada), E. Burke, C. Rhodes, W.L.
Churchill (W. Brytania), L. Bourgeois, G. Mollet (Francja), K.A. von
Hardenberg, H. von Stein (Prusy), G. Stresemann, H. Schacht (Niemcy), Th.
Dehler (RFN), W.A. Makłakow, A.F. Kierenski (Rosja), J. Masaryk
(Czechosłowacja), G. Andrássy (Węgry), B. Cavour (Włochy). Odkrywcy i
podróżnicy — D. Badia, R.F. Burton, R.E. Byrd, R.E. Peary, R.F. Scott, E.H.
Shackleton; Ch.A. Lindbergh (lotnik), E.E. Aldrin, G. Cooper, D. Eisele, J.
Glenn, V. Grisson, E. Mitchell (astronauci). Uczeni i wynalazcy — J. Le Rond
d'Alembert (encyklopedysta), G.A. Eifel (budowniczy wieży), J.G. Fichte
(filozof), A. Fleming (odkrywca penicyliny), I. Guillotin (konstruktor), E.
Jenner (wynalazca szczepień przeciwospowych), J. i J. Montgolfier
(wynalazcy). Pisarze i poeci — E. Ady, P.A. Caron de Beaumarchais, R. Berns,
L. Börne, G.G. Casanova di Seingalt, M. Twain, C. Desmoulins, A.C. Doyle, E.
Gibbon, J.W. Goethe, H. Heine, J.G. Herder, R. Kipling, G.E. Lessing, Ch.L.
de Secondat Montesquieu, C. von Ossietzky, A. Pope, A.S. Puszkin, W. Scott,
J. Swift, K. Tucholsky, Voltaire, L. Wallace, Ch.M. Wieland, O. Wilde.
Artyści, malarze — L. Corinth, W. Hogarth, A. Mucha, C. i E. Vernet, E.
Baily; rzeźbiarze — J.A. Houdon, B. Thorwaldsen; muzycy i kompozytorzy — Th.
Arne, J.S. Bach, I. Berlin, F. Boieldieu, J. Haydn, F. Liszt, G. Mayerbeer,
W.A. Mozart, J. Sibelius, J. Sousa; aktorzy — G. Bancroft, D. Fairbanks
(st.), C. Gable, O. Hardy, Al Jolson, H. Lloyd, T. Mix, R. Skelton, J. Wayne;
producenci film. — W. Hays, L. Mayer, I. Thalberg, J. Warner, W. Wyler, D.
Zanuck, A. Zukor; bokser W.J. Dempsey, cyrkowcy Ringling (7 braci).
Przedsiębiorcy — H. Ford, K.C. Gilette, Ch.C. Hilton, C.B. Mille,
Rothschildowie (Nathan Meyer, James Meyer, Anselm i Ferdinand), K. Russ-
Suchard, J. Wannamaker; J.H. Dunant (założyciel Czerwonego Krzyża), M.
Montefiore (filantrop).
W Rzeczypospolitej szlacheckiej i Królestwie Polskim członkami lóż byli
m.in.: król Stanisław August Poniatowski, F. Rutowski (syn Augusta II), min.
H. von Brühl, ks. A.K. Czartoryski (i jego synowie Adam Jerzy i Konstanty
Adam), S. Lubomirski, A. Mokronowski, Ignacy, Stanisław Szczęsny i Stanisław
Kostka Potoccy, K.N. Sapieha, konfederat barski M. Wielhorski; wojskowi J.
Aksamitowski, J.H. Dąbrowski, I. Działyński, ks. J. Poniatowski, A.
Rożniecki, W. Łukasiński; prez. Warszawy J. Węgleński; ministrowie F.K.
Lubecki-Drucki, T.A. Mostowski, poseł T.K. Tymowski, senatorzy A.
Chodkiewicz, L. Plater, literaci K. Brodziński, J. Brykczyński, L.A.
Dmuszewski, C. Godebski, A. Fredro, B. Kiciński, L. Osiński, kompozytorzy J.
Elsner, K. Kurpiński, M.K. Ogiński, aktor W. Bogusławski, młodzi
konspiratorzy W. Heltman, L. Mierosławski, T. Zan. W II RP: prez. G.
Narutowicz, premierzy K. Bartel, M. Zyndram-Kościałkowski, ministrowie W.
Chodźko, S. Czerwiński, H. Gliwic, W. Staniewicz, A. Zaleski, dyplomaci M.
Arciszewski, W. Baranowski, W. Grzybowski, S. Kętrzyński, R. Knoll, J.
Łukasiewicz, S. Patek, gen. B. Wieniawa-Długoszowski, gen. M. Karaszewicz-
Tokarzewski, komandor B. Müller, działacze polit. M. Downarowicz, T. Dyboski,
T. Filipowicz, W. Łypacewicz, S. Osiecki, S. Posner, A. Pragier, B. Siwik, S.
Thugutt, literaci i krytycy lit. J. Kaden-Bandrowski, A. Strug, J.
Stempowski, S. Stempowski, aktor J. Osterwa, dziennikarze W. Giełżyński, J.
Wasowski. W PRL: ekonomista E. Lipiński, historyk literatury J.J. Lipski,
poeta A. Słonimski, ekonomista T. Gliwic.
Jak widać są to przeważnie różni "postępowcy" i ludzie Oświecenia. Chociaż
niestety, paru porządnych ludzi też się tam znalazło:(
Zresztą lista jest niepełna, no bo prorządowa(brakuję przykładowo M.
Falskiego, A. Huxleya).
Obserwuj wątek
    • Gość: re Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 20:37
      prosze podać źródło tych informacji !!
      • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 08.08.04, 20:42
        Proszę bardzo.
        encyklopedia.pwn.pl/81493_1.html
        PWN to chyba nie jest "oszołomskie" wydawnictwo, które specjalizuję się w
        tropieniu spisków, lista jest wiarygodna.
    • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 08.08.04, 20:41
      Mickiewicz też sie do masonów zapisał ale po paru miesiącach się od nich
      wypisał. Poza tym masoni aż do Wiosny Ludów w 1848 roku popierali idee narodowe.
      • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 08.08.04, 20:48
        "Oda do młodości" jest utworem przesiąkniętym ideałami masońskimi, rzeczywiście
        niektórzy z nich popierali ruchy narodowe(S. Bolivar, J. Masaryk), ale
        wolnomularstwo to ruch antyreligijny:(
        "Deizm wolnomularstwa i równorzędne traktowanie wszystkich wyznań chrześc.,
        niebawem też innych religii, często również — gł. w krajach katol. —
        oświeceniowy antyklerykalizm, spowodowały wrogi do niego stosunek wszelkiej
        ortodoksji religijnej. Papież Klemens XII (bulla 1738) uznał wolnomularstwo za
        organizację wywrotową i jej członków obłożył ekskomuniką".
    • Gość: re Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 20:46
      Gdzie w sieci mozna znalezc opis stopni wtajemniczenia i zwyczajow Masonów ??
      • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 08.08.04, 20:49
        nie wiem czyw podanym poniżej linku znajziesz coś o stopniach wtajemniczenia
        ale myśle ze warto zajrzeć tu...pod podane w tym linku adresy
        www.google.pl/search?q=masoneria&ie=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
      • yossarian18 Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 08.08.04, 20:53
        Z tym jest już ciężej:(
        Szukaj w tekstach Krajskiego, Wójtowicza, prof. Giertycha, także w Ars Regia i
        Wolnomularzu Polskim(choć to pisma prowadzone przez masonów i odpowiednio
        filtrują informacje, ale przy uważnej lekturze można się czegoś domyślić).
        www.fmpol.pl/index.htm
        www.wlnp.pl/Arsregia.htm
        • Gość: re Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:05
          Czy ROTARY CLUBs sa czescia ruchu masonerskiego ??
          • yossarian18 Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 08.08.04, 21:07
            Nie, to jest organizacja paramasońska, pewne powiązania i podobieństwa
            istnieją.
          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 08.08.04, 21:52
            to przedszkole masonerii
            • yossarian18 Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 08.08.04, 21:54
              Tak samo jak Lionsi. I YMCA też była założona przez masonów.
        • chilum Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 28.10.04, 16:19
          www.wlnp.pl/Arsregia.htm
          To link do tej tajnej organizacji do której przynależność skutkuje wyrzuceniem z pracy,czyż nie?
          Coś chyba Wasi towarzysze,czy jak się tam w LPR nazywacie pochrzanili z tą tajnością.
          To,że w Sądzie Okręgowym w Warszawie zarejestrowana jest to też typowe dla super tajnych organizacji:-).

" Talk is cheap "
          --
          • yossarian18 Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? 28.10.04, 16:31
            To jest specjalistyczne czasopismo wywdawane przez regularnych masonów rytu
            szkockiego! A prof. Cegielski wyleciał, gdyż struktury WLNP są częściowo
            utajnione.
            PS. My do siebie w LPR i MW zwracamy się per "kolego" a nie towarzyszu!
      • Gość: re Re: Stopnie wtajemniczenia i zwyczaje MASONÓW ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 22:13
        Kiedys czytalem, ze w na ktoryms z wyzszych stopni wtajemniczenia jest
        przeprowadzony pewien rytual, podczas ktorego wstepujacy na wyzszy stopien pada
        pod wplywem jakies mocy czy hipnozy na podloge i lezy prze kilka chwil
        polprzytomny. Czy ktos z was slyszal o tym ??
        • yossarian18 George W. Bush nietypowe wyznanie! 08.08.04, 22:47
          Prezydent USA George W. Bush podał w swojej autobiografii „Charge to Keep” co
          następuje: „W ostatnim roku studiów wstąpiłem do Skull and Bones (Czaszka i
          piszczele), tajnej organizacji, tak tajnej, że nic więcej powiedzieć nie
          mogę”(The Free Press 11.VII.03).
          Do Skull and Bones należeli też jego ojciec i dziadek. Powtórzę co pisałem już
          o tej organizacji wcześniej: „Na Uniwersytecie w Yale (USA) praktyki
          Illuminatów zainstalowały się w 1832 roku w postaci tajnego stowarzyszenia o
          nazwie Czaszka i piszczele. Podobna organizacja w Niemczech ujawniła się w
          czasach hitlerowskich jako SS (czaszka i piszczele na czapkach). W Yale co roku
          wprowadza się do organizacji 15 nowych członków (tylko mężczyzn) wybranych
          wśród studentów, zwykle spokrewnionych ze starszymi piszczelowcami. Adept musi
          przejść różne rytuały inicjacyjne. Należy do nich m.in. leżenie nago z
          zakrytymi oczyma w otwartej trumnie i opowiadanie w szczegółach o wszystkich
          swoich marzeniach i przeżyciach seksualnych nieznanemu gronu „braci”. Po
          przejściu rytuału nowy członek dostaje dużą sumę pieniędzy - w 1977 r. było to
          15 tys. dolarów. Od tego czasu ma on poparcie możnych tego świata w całej
          swojej karierze. (Esquire 88(3), 1977); T. Marrs „Dark majesty” LTP Publ.,
          Austin Texas)”
          Za Opoka w Kraju nr 37, wrzesień 2003.
          • maly_czarny Re: George W. Bush nietypowe wyznanie! 08.08.04, 22:50
            Kuźwa, uprzedziłeś mnie, materiałów właśnie o tym szukałem...
            • yossarian18 Re: George W. Bush nietypowe wyznanie! 08.08.04, 22:55
              Widzę, że też się trochę orientujesz w tych sprawach:)
              Jak coś znajdziesz to zarzuć.
              • maly_czarny Re: George W. Bush nietypowe wyznanie! 08.08.04, 23:35
                Gdybym się orientował, to bym pytań o oczywistości nie zadawał.

Natomiast o sprawie starszego Busha słyszałem kilkukrotnie z różnych źródeł. Z
                tego co pamiętam, w "Skulls and Bones" siedzi cała elita finansowa USA. Chyba
                nawet linią polityczną nie jest to rozdzielone. Cóż, właściwie wszystko co wiem
                napisałeś - rekrutacji w Yale, o obrzędach... Pytanie na ile jest to "kółeczko
                wzajemnej adoracji", które na pseudomistycznej i groźnie wyglądającej otoczce
                buduje sobie wewnętrzną integracje. Nie od dziś wiadomo, że "rytułały
                inicjacyjne" (począwszy od ostrego rygoru dla rekrutów w wojsku, poprzez picie
                szklanki spirytusu przez podwodniaków, aż do często brutalnych i upokarzających
                "obrzędów" w elitarnych, młodzieżowych klubach angielskich) zwiększają poczucie
                ekskluzywności i odrębności, a także zacieśniają związki pomiędzy ludźmi
                (człowiek ma w podświadomości, że zrobił co, czego "inni" nie przeszli, że
                udowodnił swoją wartość i że inni przed nim też przez to przeszli - to
                wykształca poczucie wspólnoty). Z drugiej strony może to być coś więcej, ale to
                wszystko gdybanie - przekonujących dowodów brak, a gdyby takowe powstały
                zostałyby zdyskredytowane...

Możesz coś rzucić o Iluminatach? Zauważyłem, że zostali poniekąd zawłaszczeni
                przez popkulturę...
                • yossarian18 Re: George W. Bush nietypowe wyznanie! 09.08.04, 10:53
                  O Iluminatach wiem bardzo mało, ale stali się bohaterami wielu filmów.
                  Stary Bush jest masonem 33 stopnia-najwyższego. W Skull&Bones, ale także w
                  Klubie Bilderberga(chociaż to bardziej organizacja paramasońska) można znaleźć
                  wielu wpływowych Amerykanów.
    • Gość: ich1 ala ma kielnię IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.08.04, 20:52
      Obecność Falskiego na tej liście tłumaczy czemu Polacy są narodem analfabetów.
      • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: ala ma kielnię 08.08.04, 20:53
        funkcjonalnych...to pewnie masz na myśli..to są skutki lewackiego modelu
        edukacji...
      • yossarian18 Re: ala ma kielnię 08.08.04, 20:56
        Falskiego nie ma na tej liście, a jego związkach z masonerią przeczytałem tu:
        www.wlnp.pl/13-14,%20Kronika,%20Ala%20ma%20kota.htm
        • fleischmaschine Re: ala ma kielnię 08.08.04, 21:56
          czekam yoss na liste zydokomunistow, lewakow, antyklerykalow, cyklistow,
          anarchistow itd.
          Glupota az boli, lecz sie puki nie jest zapozno.
          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:01
            odezwał sie mądry...inaczej chyba...lepiej byś się gówniarzu pyskaty pouczył
            ortografii póki co bo "puki" co piszesz ty trzy po trzy
            • fleischmaschine Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:03
              uczyl Marcin Marcina
              nastepny straznik polskosci, czego Ciebie uczam na tych brunatnych balangach
              Twoje zaslepienie promieniuje zaklamany nazisto.
              • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:05
                oj miotasz sie chlopcze straszliwe jak ci braknie agrugumentów osle to sięgasz
                po inwektywy..ja przynajmniej mam podstawę by cię zbesztać..chociazby za
                otrografie panie "puki" co
                • fleischmaschine Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:09
                  nowy.oszolom.z.r.maryja napisał:

> oj miotasz sie chlopcze straszliwe jak ci braknie agrugumentów osle to
                  sięgasz
                  > po inwektywy..ja przynajmniej mam podstawę by cię zbesztać..chociazby za
                  > otrografie panie "puki" co
                  besztac to sobie mozesz Twoich kolesi na waszych brunatnych schadzkach
                  • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:35
                    ty nawet tego nie mozesz.. biedaku... wyzyj sie na siłowni a potem sie wykąp
                    byś nie śmierdział...
                • chilum Re: ala ma kielnię 28.10.04, 16:29
                  >oj miotasz sie chlopcze straszliwe jak ci braknie agrugumentów osle to sięgasz
                  > po inwektywy..ja przynajmniej mam podstawę by cię zbesztać..chociazby za
                  > otrografie panie "puki" co

Ty lepiej już nic nie mów,oszuście.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=17082494&a=17088417
                  Wszystko to co wyrzucasz autorowi postu to Twoje własne grzechy.
                  Sam robisz błędy i rzucasz inwewktywami,a kiedy jesteś już zapędzony w kozi róg przestajesz odpowiadać.
                  Tak jak w wątku o pogrzebie prof.Strzembosza,podwójnym logowaniu i bytności w dwóch miejscach równocześnie.
                  Jak miałabym na wszystkie błedy i literówki zwracać moim adwersarzom uwage to świadczyłoby tylko o tym,ze nie mam merytorycznych argumentów.
                  To ma być sposób dyskusji i rozmowy?

--
                  " Talk is cheap "

• yossarian18 Re: ala ma kielnię 08.08.04, 22:02
            Lekarzu ulecz się sam!
            Każdy dobrze wie kto to był Churchill albo Bolivar czy Masaryk tylko czy ktoś
            wiedział, że byli masonami? Nawet w ich biografiach rzadko kiedy podaję się
            takie fakty.
            Na liście nie ma też J. Rettingera, szczególnie lansowanego przez "postępowe"
            media jako jednego z "ojców założycieli Europy", w rzeczywistości jednego z
            najbardziej wpływowych masonów w historii, współzałożyciela Klubu Bilderberg.
            • Gość: ich1 yossarian, twój poprzednik był lepiej wyedukowany IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.08.04, 22:24
              > Na liście nie ma też J. Rettingera, szczególnie lansowanego przez "postępowe"
              > media jako jednego z "ojców założycieli Europy", w rzeczywistości jednego z
              > najbardziej wpływowych masonów w historii, współzałożyciela Klubu Bilderberg.

Chodzi ci o Josepha RATZINGERA, a nie jakiegoś Rettingera. Stary oszołom takich
              byków nie robił. Wstyd.
              • yossarian18 No cóż, są ludzie i parapety 08.08.04, 22:32
                Nie miałemm żadnego poprzednika na FK, chodzi mi o Józefa Rettingera(zwany
                także "Reciem"), współpracownika gen. Sikorskiego, masona.
                Kard. Ratzinger jest w porządku.
                • Gość: ich1 Re: No cóż, są ludzie i parapety IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.08.04, 22:47
                  ok, mój błąd
    • maly_czarny Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:02
      • yossarian18 Re: Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:05
        Przykro mi, ale na razie nie masz żadnych szans, aby zostać wolnomularzem. Do
        masonerii nie można się zapisać, po przejściu odpowiednich rytuałów i złożeniu
        przysięgi zostaję się PRZYJĘTYM.
        PS. Masoneria nie przyjmuję eunuchów:)
        • fleischmaschine Re: Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:07
          to masz klopot bo ani masonem ani swietym nie zostaniesz
          jaj to Ty niemasz chlopie
        • maly_czarny Re: Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:10
          Warunek nieeunuchostwa akurat nie jest dla mnie przeszkodą (swoją drogą, ciekawe
          dlaczego mają take obostrzenie?). Wiedziałem, że tam przyjmują, błędnie się
          wyraziłem. Chodziło mi bardziej o warunki, jakie trzeba spełnić. Zresztą to
          raczej pytanie retoryczne. Nie chciało by mi się rządzić światem. Chociaż
          przynależność zapewne nieźle ustawia życiowo...
          • yossarian18 Re: Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:30
            Ciekawie mówi na ten temat jeden z naszych czołowych masonów(rytu francuskiego)
            A. Nowicki(za komuny założyciel Związku Bezbożników i Wolnomyślicieli czy jak
            to się tam zwało):
            “Studiując życiorysy wybitnych masonów można dojść do paradoksalnego wniosku,
            że do lóż przyjmuje się tylko tych, którzy już są masonami. Uroczystość
            inicjacji nie jest wcale początkiem drogi, w toku której człowiek staje się
            masonem, ale stanowi raczej zakończenie długiego procesu formowania się
            osobowości, która - przed oficjalnym przyjęciem do loży -powinna być już do
            tego stopnia wypełniona ideami masońskimi, żeby można ją było uznać za dojrzałą
            do uczestnictwa w zamkniętych zebraniach lóż. Istotny sens inicjacji polega na
            tym, że wreszcie "moi bracia uważają mnie za masona, stwierdzają, że ich
            zdaniem już jestem masonem, a więc mogę być przyjęty do masonerii".
            • maly_czarny Re: Jak się tam zapisać? 08.08.04, 22:36
              No to tu leży pies pogrzebany. Za bardzo lubię mieć własne zdanie...
      • nowy.oszolom.z.r.maryja tam nie ma zapisów 08.08.04, 22:06
        jak osiągniesz znaczącą pozycję społeczną to sami się do ciebie zgłoszą
        • yossarian18 Re: tam nie ma zapisów 08.08.04, 22:10
          Tam nigdy nie przyjmą chłopa albo robotnika, masoneria to organizacja dla
          polityków, intelektualistów, bogaczy, ludzi o pozycji społecznej.
          Ps. Widzę, że trochę czytałeś o masonach, Mariusz:)
          • maly_czarny Re: tam nie ma zapisów 08.08.04, 22:11
            Z tego pewuneu co żeś podlinkował, inaczej wynikało, no ale wiadomo jak to jest
            z ideałami...
        • Gość: miki Re: tam nie ma zapisów IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.04, 23:01
          Wasza,oszolomow i innych josarianow glupota jest rzecza publicznie
          znana.Rowniez znany jest brak wiedzy adeptow rycyka.Jedynie to ograniczenie
          umyslowe trzyma was przy jego(rycyka)kosciele.Przynaleznosc do Wolnomularzy
          nigdy nie byla tajna.Moze jedynie w czysach stalinowskich i hitlerowskich.No
          ale to byli wasi duchowi bracia.Jesli kogos interesuje Masoneria,to moze
          poczytac wydana w 1995 roku ksiazke prof Ludwika Hassa "Masoneria Polska
          XX"wieku"-slownik biograficzny wolnomularzy.Wydawnictwo "Kopia".podaje jeszcze
          dla chetnych;ISBN 83-86290-16-1.Jeszcze raz widac,ze ci ktorzy informacje
          czerpia z wydawnictw oficjalnych sa lepiej poinformowani od ministrantow rycyka
          czy jankowskiego.
          • yossarian18 Re: tam nie ma zapisów 08.08.04, 23:13
            Hass rzeczywiście czołowy masonolog, ale wielbiony głównie przez samych
            wolnomularzy. Ciekawostka to chyba jedyny żyjący trockista w Polsce!
            Rzeczywiście Stalin i Hitler(w III Rzeszy istniały tajne loże, ich symbolem
            była koniczynka) walczyli z masonerią, a takiemu Mussoliniemu masoni ułatwili
            dojście do władzy, ale potem Duce i tak się za nich ostro wziął.
            Do pomówień i inwektyw odnosić się nie będę.
    • humbak Yossarianie, hop hop! 08.08.04, 22:15
      A co z tego wynika? I czy widzisz w tym jakiś prawdziwy problem? O ile to
      prawda oczywiście.
      • yossarian18 Re: Humbak, jak tam na urlopie było??? 08.08.04, 22:36
        Widzę, już o tym pisałem. Każdy zna oficjalny życiorys tych ludzi, a prawie
        nikt nie wie, że byli masonami. Kiedyś czytałem biografie Fryderyka II i Simona
        Bolivara i jakoś nie przypominam sobie o tym, aby było tam choć słowo o ich
        związkach z wolnomularstwem!
        • fleischmaschine Re: Humbak, jak tam na urlopie było??? 08.08.04, 22:43
          yoss a co z sama masoneria w Kosciele??
          wiesz cos na ten temat??
          • maly_czarny Re: Humbak, jak tam na urlopie było??? 08.08.04, 22:45
            No przecie wiadomo, że to katolewica z Tygodnika Powszechnego...
        • humbak Re: Humbak, jak tam na urlopie było??? 08.08.04, 22:45
          Byo fajnie. Okazalem sie ignorantem artystzcznym Nie ciekawia mnie ludzie na
          obrazach. Nawet w wykonaniu Rubensa itp. mistrzow. Dyieki, ze pztasz.
          Zaraz sobie poszukam, ale co do biografii, to o jakich piszesz? Ksiazkach, czy
          np. w encyklopedii? Ich przznaleznosc do loz raczej ich pogladow nie zmieniala,
          a czasem takie inf. CHYBA trudno sprawdzic.
          • yossarian18 Re: Humbak, jak tam na urlopie było??? 08.08.04, 22:50
            To były pozycje książkowe, takie szczegóły powinny się tam znaleźć!
            • humbak Owszem. 08.08.04, 22:58
              Czy loze udostepniaja listy czlonkow?
              Nie powiedzialbzm, ze masoni sa wprost antyreligijni. Oswiecenie bylo ogolnie
              bardzo "materialne". Tak to juz jest. Z tego co czytalem, wsrod czlonkow sa
              chrzescijanie. Ze objeci ekskomunika, to inna sprawa.
              • yossarian18 Re: Owszem. 08.08.04, 23:05
                Nie wiem czy loże udostępniają takie listy, raczej wątpię. Niektórzy masoni
                sami się obnoszą ze swoją masońskością(można mylić z marskością:). Ekskomunika
                chrześcijan już nie dotyczy, niestety, ale żyją w stanie grzechu ciężkiego i
                nie mogą przyjmować Komunii Św.
                Z antyreligijnością jest różnie, ale myślę, iż większość jest na pewno
                antyklerykalna.
                • humbak Re: Owszem. 08.08.04, 23:18
                  Bo ja wiem? To sa glownie intelektualisci. Podejrzewam, ze ich stosunek do tego
                  tematu jest bardzo zroznicowany.
                  Masz problem. Jak potwierdzic czy ktos jest nie tego, jesli nie masz wgladu do
                  dokumentow samych masonow?
                  Jak ci sie to podoba? Calka od zera do plus w pale sie nie miesci.
                  • yossarian18 Re: Owszem. 08.08.04, 23:26
                    Ale mogą się zwierzać innym ze swojej przynależności do wolnomularstwa lub
                    zawrzeć coś na ten temat w pamięnikach jeśli je piszą. Są też tacy, którzy
                    wystąpili z masonerii i napisali na ten temat książki. Zresztą masoni lubią się
                    chwalić swoimi osiągnięciami, wejdź na stronę Wolnomularza i zobacz "Nasi
                    wielcy w Polsce", "Nasi wielcy w świecie"...
                    • humbak Re: Owszem. 08.08.04, 23:34
                      Nie biore takich masonow serio. Czym tu sie niby chwalic? To raczej pseudo-
                      masoni. Tak mi sie zdaje.
                      • yossarian18 Re: Owszem. 08.08.04, 23:40
                        U nas "francuzi" to trochę taka pseudomasoneria, wywodzą się ze środowisk
                        postpezetperowskich, tak mówi o nich czołowy przedstawiciel "szkotów" Tadeusz
                        Cegielski.
    • maly_czarny Yossarian18 08.08.04, 22:43
      • nowy.oszolom.z.r.maryja a gdzie tekst? 08.08.04, 22:43
      • maly_czarny Re: Yossarian18 08.08.04, 22:44
        Przepraszam, niechcący uderzyłem w enter...

A tak w ogóle, to a fe. Zachowałeś się jak jakiś dziennikarzyna z Super Ekspresu
        czy Faktu. Tytuł, jakby to była wielka sensacja, a Ty tylko encyklopedię
        cytujesz... Po co to tanie efekciarstwo?
        • yossarian18 Re: Yossarian18 08.08.04, 22:48
          To "ścisle tajne" to miał być chwyt reklamowy, aby przyciągnąć publikę:)
          • maly_czarny Re: Yossarian18 08.08.04, 22:49
            No właśnie, tani chwyt, a fe;-)
            • yossarian18 Re: Yossarian18 08.08.04, 22:57
              Ale udało się, dzięki krzykliwemu tytułowi wątek jest na samej górze!
              • humbak Re: Yossarian18 08.08.04, 23:01
                Cytuje
                -W takim razie to jakis chinski chwyt marketingowy!
                -Ale dziala!
              • chilum Re: Yossarian18 28.10.04, 16:47
                > Ale udało się, dzięki krzykliwemu tytułowi wątek jest na samej górze!

I o czym miałoby to swiadczyć,niby?

Szczególnie,kiedy często posty w takim wątku zawierają słowa :"Do góry wątek"
                Zaden zaszczyt.

--
                " Talk is cheap "
          • fleischmaschine Re: Yossarian18 08.08.04, 22:49
            yoss lefebrysto co mi powiesz na temat masonerii w Kosciele??
            • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Yossarian18 08.08.04, 22:54
              że masoneria ma swych agentów w łonie kk to nie ulega najmniejszych wątpliwości
              zadanie tych agentów to kompromitować duchownych znanych z konserwatywnych i
              zachowawczych poglądów
              • fleischmaschine Re: Yossarian18 08.08.04, 23:03
                yoss zapomniales dodac ze Abp Bugnini byl reformatorem Mszy sw. podczsa II
                soboru watykanskiego. Dla Ciebie i reszty lefebrystow na zawsze zostanie on
                masonem.
    • yossarian18 JE ks. kard Józef Glemp o masonerii i katolikach! 08.08.04, 23:19
      "We współczesnych nurtach politycznych powtarza się prawo do zamilczenia swego
      wyznania czy ideologii. Wydaje się to dziwne. Katolik, nawet w czasach
      prześladowania, nie powinien zapierać się wiary. Wszyscy inni w państwie
      demokratycznym, wychowującym do wzajemnego poszanowania i równości wobec prawa,
      nie powinni zakrywać swego oblicza (... )

Wydaje się, że tak zwane prawo do zamilczenia pochodzi z kół wolnomularskich,
      które kiedyś były kościelnymi ekipami budowniczych, a potem przekształciły się
      w organizacje masońskie o charakterze tajnym lub półtajnym. Masoni nie są
      koniecznie ateistami, uznają nawet Boga, Największego Architekta, ale zwalczają
      Kościół przez promowanie idei pośrednio przeciwnych Kościołowi. Szerzenie idei
      odbywa się anonimowo, choć idee mogą być popierane pokaźnymi finansami. Masoni
      nie polecają zaprzestania bycia chrześcijaninem, przeciwnie - zachęcają, bo
      wtedy prawo do milczenia, czyli przynależność do tajnej wspólnoty jest
      zapewniona.

Jest sprawą jasną, że katolik nie może należeć do wspólnot masońskich lub
      przygotowujących do masonerii." (Z kazania pasyjnego JEm Ks. Prymasa Józefa
      Kardynała Glempa 2.IV.1995r., Słowo Dziennik Katolicki 4.IV.1995r.)
      • Gość: miki Re: JE ks. kard Józef Glemp o masonerii i katolik IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.04, 23:48
        Od kiedy za przynaleznosc do lozy grozi ekskomunika.Czyzby ekskomunikowal
        ojciec rycyk?.
        Ps.Jakie inwektywy?Przeciez zawsze byles dumny z korzeni ONR.A to byli bliscy
        przyjaciele hitlera.Moze mylisz inwektywy z duma?
        • yossarian18 Re: JE ks. kard Józef Glemp o masonerii i katolik 08.08.04, 23:51
          A co ja pisałem o ONR kiedykolwiek???
    • Gość: Jerzy W którą stronę należy mieszać? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.04, 23:55
      W wypowiedzi Yossariana znalazłem zdanie, które warto pociągnąć:

"Od samego mieszania herbata nie staje się słodsza".
      Stefan Kisielewski

Moje pytanie:
      W którą stronę należy mieszać?
      • yossarian18 Re: W którą stronę należy mieszać? 09.08.04, 00:02
        We właściwą.
    • Gość: axx Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: 209.136.102.* 09.08.04, 02:04
      George Washington jest chyba najbardziej znanym masonem w USA. Osobiscie nawet zwiedzilem swiatynie poswiecona Mu i znajdujaca sie w stanie Virginia
      (Alexandria) www.gwashington.org Nie jest to zadna hermetyczna organizacja obecnie. W srodku maja broszury informacyjne we wszystkich jezykach m.i.
      polskim i rosyjskim. Praktycznie kazdy moze jak chce zostac masonem podobnie jak zostaje sie zydem czy rowerzysta.
      Hermetyczne organizacje w USA to obecnie tylko kluby golfowe. Jest malo informacji o masonach bo w Polsce komuna miala monopol na wszystko.
      Ale co ciekawe organizacje masonskie rozwiazal prez. Moscicki i uznano je za nielegalne we wlasciwej Polsce.
      Masoneria bedzie jeszcze tepiona w Polsce bo przeciez monopol teraz chce miec KK.
      No i oczywiscie za bezrobocie w Polsce odpowiedzialni sa jak zawsze zydzi,masoni i rowerzysci. Dodalbym jeszcze rosjan.
      • Gość: miki Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.04, 08:17
        Zauwzcie jeszcze ze listy pelne sa ludzi wybitnych.Brak tam natomiast roznego
        rodzaju przestepcow,czego niemozna powiedziec o tzw patriotach.
        Ps.Od kiedy odcinasz sie od tradycji tzw patriotycznych?(ONR)
        • Gość: ??? Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: 66.53.72.* 09.08.04, 09:49
      • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 09.08.04, 10:13
        Czy każdy może zostać masonem to raczej w to wątpię. Na pewno musi mieć
        odpowiednią pozycję społeczną, proletariusza nie przyjmą. Rzeczywiście
        prezydent Mościcki rozwiązał w 1938r. masonerię na wskutek nacisków prawicy. Za
        komuny masonów było niewielu(A. Słonimski, J. J. Lipski, związki z masonerią
        miał także J. Olszewski).
        • humbak Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 09.08.04, 11:10
          Ale za PRL nie dzialaly polskie loze?
          • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 09.08.04, 11:28
            Działały, ale w ukryciu, teraz są legalne:(
            • humbak Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 09.08.04, 11:33
              A ja czytalem (chyba na racjonaliscie) ze loze sie odnowily dopiero po 1989 r.
              • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 09.08.04, 11:38
                W PRLu w latach 60-tych były związane z emigracyjnymi lożami(paryskimi),
                masonów było niewielu, Olszewski mówił chyba o 15.
    • ich1 No i dobrze 09.08.04, 10:17
      Tylko co z tego wynika?
      • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:20
        Czy wiedziałeś, że przykładowo A. Słonimski, Wieniawa albo Churchill byli
        masonami?
        • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:24
          O Słonimskim wiedziałem, o reszcie nie.
          Ale nadal nie bardzo rozumiem - co z tego wynika? Jaka jest wartość poznawcza
          takich infomacji? Jakie płyną z tego wnioski?
          • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:28
            To są fakty historyczne. W większości biografii tych panów raczej ciężko będzie
            się doszukać informacja o tym, iż byli związani z masonerią.
            • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 10:32
              Poproszę o podanie listy 100 wybitnych ludzi niebędących masonami.
              • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:44
                100 to mi się nie chcę wymieniać, podam z 10.
                Jan Paweł II, Stefan Wyszyński, gen. Francisco Franco, Wincenty Witos, Gabriel
                Garcia Moreno, Napoleon Bonaparte, Bierdiajew Nikołaj, Zbigniew Herbert, Roman
                Dmowski, o. Tadeusz Rydzyk.
                • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 10:50
                  100 to mi się nie chcę wymieniać, podam z 10.
                  > Jan Paweł II, Stefan Wyszyński, gen. Francisco Franco, Wincenty Witos,
                  Gabriel
                  > Garcia Moreno, Napoleon Bonaparte, Bierdiajew Nikołaj, Zbigniew Herbert,
                  Roman
                  > Dmowski, o. Tadeusz Rydzyk.

freemasonry.bcy.ca/biography/bonaparte_n/bonaparte_n.html
                  • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:57
                    Z Napoleonem jest mały haczyk:) On sam masonem nie był, ale prawie całe jego
                    otoczenie tak(rodzina i wojskowi). Trochę podobnie było z Piłsudskim, on
                    również starał się wyzyskać masonerię do własnych celów.
                    • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 11:05
                      yossarian18 napisał:

> Z Napoleonem jest mały haczyk:) On sam masonem nie był, ale prawie całe jego
                      > otoczenie tak(rodzina i wojskowi). Trochę podobnie było z Piłsudskim, on
                      > również starał się wyzyskać masonerię do własnych celów.

Żebyś mnie dobrze zrozumiał - nie ma to dla mnie specjalnego znaczenia,
                      natomiast przy włożeniu w rzecz odrobiny wysiłku można znaleźć dowody na
                      przynależność do masonerii dowolnej osoby wskazanej jako wybitną. Nie brak
                      dowodów, czy też "dowodów" że w wyborze obecnego papieża kluczową rolę odegrali
                      masoni.
                      Jeżeli osoba którą oskarżymy o przynależność demonstruje wrogość wobec masonów,
                      to należy to tłumaczyć chęcią utajnienia tej przynależności - tak jak wrogość
                      Hitlera wobec Żydów jego pochodzeniem.
                      • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:14
                        Być może jacyś masoni mieli wpływ na wybór Karola Wojtyły na Papieża, ale to
                        przecież nie znaczy, że Ojciec Święty jest masonem.
                        Nie da się udowodnić tego czy babka Hitlera była Żydówką czy nie, upłynęło już
                        zbyt wiele czasu, nie ma dokumentów.
                        • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 11:19
                          yossarian18 napisał:

> Być może jacyś masoni mieli wpływ na wybór Karola Wojtyły na Papieża, ale to
                          > przecież nie znaczy, że Ojciec Święty jest masonem.

Ale spróbuj udowodnić że nie jest.

> Nie da się udowodnić tego czy babka Hitlera była Żydówką czy nie, upłynęło
                          już
                          > zbyt wiele czasu, nie ma dokumentów.

Nie ma dokumentów? Oczywiście że są.

• yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:24
                            Nie ma żadnych dowodów na przynależność Ojca Świętego ani o. Rydzyka do
                            wolnomularstwa, to kłamliwe pomówienia!
                            No to ja poproszę o dokumenty stwierdzające żydowskie pochodzenie Hitlera.
                            • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 11:31
                              yossarian18 napisał:

> Nie ma żadnych dowodów na przynależność Ojca Świętego ani o. Rydzyka do
                              > wolnomularstwa, to kłamliwe pomówienia!

Zwróć uwagę, drogi kolego, ze nie twierdzę by Jan Paweł II był masonem. Zwracam
                              tylko uwagę, że jeżeli powiemy o kimś, ze to mason, to praktycznie nie ma
                              sposobu udowodnienia, że nim nie jest. Oczywiście trudniej dac wiarę w
                              przynależność do masonerii osoby mało wybitnej. BTW czy Joseph Heller też nie
                              znajduje się na jakiejś liście?

W sprawie Ojca Dyrektora w ogóle się nie wypowiadałem, choć wydaje mi się, że
                              nie miałby szans przyjęty do masonerii ze względu na brak tolerancji
                              światopoglądowej - tak jak się to przydarzyło Boyowi-Żeleńskiemu.

> No to ja poproszę o dokumenty stwierdzające żydowskie pochodzenie Hitlera.

Ja tych dokumentów u siebie nie mam, ale polecam książkę K. Cornish "Der Jude
                              aus Linz".
                              • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:40
                                A czy jest jakiś polski przekład tej książki o Żydach z Linzu?
                                • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 12:28
                                  yossarian18 napisał:

> A czy jest jakiś polski przekład tej książki o Żydach z Linzu?

Nie ma, ale jak dobrze zapłacisz, to moge przełożyć.
                                  • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 12:33
                                    17,5 mln dolarów starczy:)?
                                    A tak na serio ile dostaję się za przekład takiej książki?
                                    • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 12:34
                                      > A tak na serio ile dostaję się za przekład takiej książki?

Dwa cyrkle, fartuszek i kielnię.
                            • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:32
                              yossarian18 napisał:

> Nie ma żadnych dowodów na przynależność Ojca Świętego ani o. Rydzyka do
                              > wolnomularstwa, to kłamliwe pomówienia!
                              > No to ja poproszę o dokumenty stwierdzające żydowskie pochodzenie Hitlera.

A jakie są dowody na przynależność Bhupinandra Singh i Jadawindra Singh
                              (maharadżowie Patijali), Jagatjit Singh (maharadża Kapurthali), Syed Mohamed
                              Raza (nabab Rampuru)?
                              • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 11:34
                                ich1 napisał:

> A jakie są dowody na przynależność Bhupinandra Singh i Jadawindra Singh
                                > (maharadżowie Patijali), Jagatjit Singh (maharadża Kapurthali), Syed Mohamed
                                > Raza (nabab Rampuru)?

A wielcy cykliści? Eddy Merckx, Miguel Indurain czy Lance Armstrong? Czy to
                                możliwe by nie byli masonami?
                                • humbak Re: No i dobrze 09.08.04, 11:38
                                  W organizacjach cyklistow obowiazuje dziedziczenie. Przykladem mlodz Merckx.
                                • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:41
                                  > A wielcy cykliści? Eddy Merckx, Miguel Indurain czy Lance Armstrong? Czy to
                                  > możliwe by nie byli masonami?

Z Polski: Ryszard Szurkowski, Lech Piasecki, Stanisław Szozda...
                              • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:35
                                Zapytaj się autorów tej notki w Encyklopedii PWN, dla mnie jest to wiarygodne
                                źródło informacji.
                                • ich1 Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 11:46
                                  yossarian18 napisał:

> Zapytaj się autorów tej notki w Encyklopedii PWN, dla mnie jest to wiarygodne
                                  > źródło informacji.

A nie przyszło ci do głowy, że to też masoni? To przecież byłoby logiczne.
                                  • humbak Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 11:49
                                    Apropos, co z enczklopedystami?
                                  • yossarian18 Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 11:51
                                    A nawet gdyby byli to co?
                                    Masoneria jest skryta, raczej niechętnie rozpowszechnia informacje na swój
                                    temat, z ich gazet niewiele można się dowiedzieć na temat przykładowo rytuałów,
                                    obrzędów oraz treści rozmów podczas zebrań lóż.
                                    • ich1 Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 11:57
                                      > A nawet gdyby byli to co?

Jak to co? Pominęliby prawdziwych masonow ( na przyklad ojca Rydzyka), a
                                      rzucili cień podejrzenia na jakiś Bogu ducha winnych frajerów. Wszyscy
                                      spiskowcy tak postępują, tylko ty tego nie wiesz, bo nie piszą o tym w
                                      gazetach.

> Masoneria jest skryta, raczej niechętnie rozpowszechnia informacje na swój
                                      > temat.

No właśnie - sam widzisz, to masoneria rozpowszechnia wiadomości na swój temat.
                                      Tyle, że mylące.
                                      • yossarian18 Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 12:01
                                        To są pracownicy naukowi, którzy podają tylko rzetelne i sprawdzone informacje,
                                        a nie plotki i pomówienia!
                                        Część z tych informacji jest prawdziwa, tylko że niepełna:(
                                        • ich1 Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 12:09
                                          > To są pracownicy naukowi, którzy podają tylko rzetelne i sprawdzone
                                          informacje,

A jak się nazywają? I skąd wiesz, że nie są masonami? Pytałeś ich?
                                          • yossarian18 Re: Rozczarowujesz mnie 09.08.04, 12:13
                                            Zapytaj się w PWN.
                                            Poza tym na końcu notki jest podana bibliografia, przestudiuj ją uważnie:)
                • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:04
                  A skąd wiesz, że o. Rydzyk nie jest masonem? Bo nie piszą o tym w encyklopedii?
            • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:32
              No ale przecież znalałeś to w Enyklopedii PWN. Chyba nie jest to zbyt wielka
              tajemnica, zaryzkowałbym twierdzenie, że jest wręcz przeciwnie - te informacje
              o ich związkach z masonerią są powszechnie dostępne.
              Powtórzę zatem -co z tego wynika?
              • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:36
                W encyklopedii jest-tylko że prawie nikt o tym nie wie. Nie wiadomo jak
                znaczący wpływ masoneria miała na działania tych ludzi, ale jakiś na pewno
                miała.
                • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 10:39
                  yossarian18 napisał:

> W encyklopedii jest-tylko że prawie nikt o tym nie wie. Nie wiadomo jak
                  > znaczący wpływ masoneria miała na działania tych ludzi, ale jakiś na pewno
                  > miała.

Na pewno Mozart, gdyby nie był masonem, skomponowałby 40 symfonię w g-dur a nie
                  w g-moll.
                  • humbak Re: No i dobrze 09.08.04, 11:17
                    Moyart skomponowal y tego co slyszal opere masonska. Nie czytalem takstu, ale
                    Cyrulik... podobniez nasyconz jest taka symbolika.
                    • ayran Re: No i dobrze 09.08.04, 11:20
                      humbak napisał:

> Moyart skomponowal y tego co slyszal opere masonska. Nie czytalem takstu, ale
                      > Cyrulik... podobniez nasyconz jest taka symbolika.

Jeśli już - to "Czarodziejski Flet". Bo jeżeli "Cyrulik Sewilski", to do grona
                      masonów dopisujesz Rossiniego.
                      • humbak Re: No i dobrze 09.08.04, 11:34
                        Matko! Cos mie na rozum wali! O ile sie nie mzle to pomzlilem z Weselem... Dno!
                        Przepraszam.
                • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:05
                  > W encyklopedii jest-tylko że prawie nikt o tym nie wie. Nie wiadomo jak
                  > znaczący wpływ masoneria miała na działania tych ludzi, ale jakiś na pewno
                  > miała.

Jaki? Proszę o konkretne przyklady.
                  • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:07
                    No na przykład Konstytucja 3 maja była w znacznej mierze dziełem masonerii.
                    • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:27
                      To się chłopaki trochę nie mogli dogadać, skoro masonem był też Szczęsny -
                      Potocki.
                      A które konkretnie postanowienia Konstytucji były masońskie - wprowadzenie
                      dziedziczności tronu? Zniesienie liberum veto? Dwuletnia kadencja sejmu?
                      • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:32
                        A takich szczegółów to ja już nie znam, ale ok. 20% posłów na Sejm Wielki było
                        masonami.
                        • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:34
                          yossarian18 napisał:

> A takich szczegółów to ja już nie znam, ale ok. 20% posłów na Sejm Wielki
                          było
                          > masonami.

Ale które 20 %? W pierwszym poście nie ma żadnego wymienionego.
                          • yossarian18 Re: No i dobrze 09.08.04, 11:43
                            Nie ma, ale gdzieś o tym czytałem, źródła nie pamiętam, jak coś znajdę to
                            zarzucę.
                            • maly_czarny Re: No i dobrze 09.08.04, 19:45
                              Przeczytaj sobie Karola Zbyszewskiego „Niemcewicz od przodu i z tyłu”, to
                              zobaczysz jaka to była ta nasza XVIII wieczna masoneria...
                        • Gość: as Re: No i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:39
                          a masoni to Żydzi?
                          • yossarian18 Też. 09.08.04, 11:45
                            Z komunikatu Biura Prasowego Prezydenta z dnia 19.IX.95r. : "Minister Stanu
                            Andrzej Zakrzewski spotkał się w Pałacu Prezydenckim z delegacją Ligi Przeciwko
                            Zniesławieniu B'NAI B'RITH pod przewodnictwem Georga L. Spectre'a. B'NAI B'RITH
                            to żydowska loża masońska, która kieruje pozostałymi lożami masońskimi na cały
                            świecie, a więc w jakiś sposób zależą od niej losy całego świata".
                            • humbak Re: Też. 09.08.04, 11:47
                              Kieruje? Skad ta informacja? Jakim sposobem? Dlaczego niby?
                              • yossarian18 Re: Też. 09.08.04, 11:49
                                Zapytaj się w Biurze Prezydenta:)
                                • humbak Re: Też. 09.08.04, 11:50
                                  Juz lece¦)
                                  • wpia BRAWO 09.08.04, 12:31
                                    Panowie i Panie właśnie odkryliście naturę oszołomów i yossiranów 18. Bo gdyby
                                    nawet nie było masonerii na świecie to dla nich ona by istniała. Bo ktoś musi
                                    dla nich rządzić światem i odpowiadać za całe otaczające nas zło. Wszytko to
                                    przypomina mi tandetny film, w którym występują masoni w roli czarnego
                                    charakteru, a yossarian 18 w roli Muldera który ma na ścianie napisane " Trust
                                    no one".

Więc ja ogłaszam wszem i wobec masoni to najzwyczajniej w świecie - kosmici.

I udowodnijcie mi że tak niejest !
                                    • yossarian18 Re: BRAWO 09.08.04, 12:39
                                      Gdzie i kiedy napisałem, że masoni rządzą światem i odpowiadają za całe zło?
                                      Faktem jest, że w swoim czasie i w pewnych krajach mieli duże wpływy, myślę, że
                                      do dziś widocznym efektem działania masonerii jest powolna laicyzacja świata:(
                                      • humbak Re: BRAWO 09.08.04, 13:09
                                        Nie wiem, czy nie wzolbrzymiasz ich "zaslug". Ludzie miotaja sie od
                                        nadrmiernego udzialu religii w panstwie, do zbyt malej. Jak zwykle nie moga
                                        znalezc umiaru.
                                      • create Re: BRAWO 10.08.04, 16:12
                                        to że tak powiem chwała Bogu, że zlaicyzowali świat.
                                        • yossarian18 Re: BRAWO 10.08.04, 16:17
                                          A ja powiem inaczej, trzy słowa do o. prowadzącego: "... im ..."
          • Gość: oszolom.z.r.maryja Re: No i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 10:29
            od takich ludzi z masońskiej listy trzeba trzymać się z daleka
            • ich1 Re: No i dobrze 09.08.04, 10:34
              Gość portalu: oszolom.z.r.maryja napisał(a):

> od takich ludzi z masońskiej listy trzeba trzymać się z daleka

Nikt ci nie każe trzymać się blisko Wilhelma I, A. von Tirpitza czy też S.
              Bolívara.
    • Gość: Mariner Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: *.visp.energis.pl 09.08.04, 10:33
      Kaczor Donald, Gąska Balbinka, Bolek i Lolek....
      M.
    • yossarian18 Teksty Norberta Wójtowicza o masonerii!!! 09.08.04, 15:04
      www.republika.pl/adnikiel/masonica.htm
      Myślę, że są to ciekawe i dość obiektywne artykuły dotyczące wolnomularstwa.
      • nowy.oszolom.z.r.maryja wg mnie najlepsze teksty o masonerii ma dr Krajski 09.08.04, 18:41
        • Gość: ich1 Dr Krajski ma zawsze najlepsze teksty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.08.04, 19:56
          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Dr Krajski ma zawsze najlepsze teksty 09.08.04, 19:58
            ciesze sie ze nie jestem w tej opinii odosobniony
            • yossarian18 Krajski to "Młot na Masonów" wg nich samych!!! 09.08.04, 22:13
              Dr Krajskiego podobały mi się szczególnie "Szkice o pogaństwie, neopogaństwie i
              masonerii", Wydawnictwo ANTYK, polecam.
              • Gość: ich1 Re: Krajski to "Młot na Masonów" wg nich samych!! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.08.04, 22:24
                A mój ulubiony to recenzja kolekcji książek z GW. Można skonać ze śmiechu.
                • yossarian18 Re: Krajski to "Młot na Masonów" wg nich samych!! 09.08.04, 22:32
                  No ten tekst może mu rzeczywiście nie wyszedł, ale trochę racji miał(to jak
                  przedstawiono Św. Inkwizycję w "Imieniu Róży).
                  Natomiast w kwestiach masońskich jest prawdziwym specem:)
    • dr.krisk W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podanie.. 09.08.04, 23:24
      .. listy cyklistów! Każden bowiem wie, jak cyklizm (albo co grosza bi-cyklizm)
      szkodzi Naszej Sprawie Narodowej. Nie może być tak, że ci sprzedawczycy jeżdżą
      sobie bezkarnie i dzwonią na Prawdziwych Polaków, jak ci ze mszy wychodzą,
      gdzie ostatni wdowi grosz na nową limuzynę dla Księdza Dyrektora oddali!!!
      Dawać tu tych dwukołowców!
      W imieniu Prawdziwych Polaków i Narodu:
      KrisK Wzdęty Patriotycznie
      • yossarian18 Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 12:05
        dr.krisk caen me a'baeth aep arse!
        • humbak Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 12:10
          No dobra. Wiem, co tam pisze, ale po jakiemu to?;)
          • yossarian18 Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 12:16
            W Starszej Mowie.
            • humbak Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 13:09
              Hmmmm...
              • yossarian18 Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 14:26
                Więcej o Starszej Mowie, jej twórcy i nie tylko:
                www.sapkowski.pl
                Polecam!
                • humbak Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 14:28
                  Aha, ten pan. Ja mam z nim tak, jak Ty z Mistrzem i Małgorzatą.;)
                  • yossarian18 Re: W imieniu Prawdziwych Polaków proszę o podani 10.08.04, 15:55
                    Oj, to b. mocno żałuj. Ja przeczytałem cały cykl wiedźmiński 4 razy, a
                    poszczególne fragmenty po paręnaście razy. Na pewno lepszy od Sienkiewicza
                    (który jest jego mistrzem) w stylistyce, dialogach, humorze, dynamice akcji. Na
                    początek polecam opowiadanie "Wiedźmin"(debiut ASa) albo coś lżejszego i
                    bardziej aktualnego "W leju po bombie" lub moje ulubiono opowiadanie(zresztą
                    autora też) "Maladie", o epoce arturiańskiej inaczej, świetny klimat.
                    www.sapkowski.pl
        • dr.krisk I ty mnie też! (n/t) 10.08.04, 14:20
          yossarian18 napisał:

> dr.krisk caen me a'baeth aep arse!
          • yossarian18 Re: I ty mnie też! (n/t) 10.08.04, 14:22
            Szkoda, że w stosunkach polsko-niemieckich nie ma tak pięknej wzajemności, ale
            to inna sprawa.
      • nowy.oszolom.z.r.maryja jazda na rowerze jest apolityczna!!! 10.08.04, 15:49
        taki z ciebie doktora jak z koziej d..trąba
        • yossarian18 Re: jazda na rowerze jest apolityczna!!! 10.08.04, 15:57
          Święta prawda.
    • yossarian18 Prof. Norman Davies o wolnomularstwie! 14.08.04, 12:50
      www.znak.com.pl/davies/t_europa_masoneria.php
      W roku 1717, w dniu św. Jana Chrzciciela, przedstawiciele czterech istniejących
      w tym czasie w Londynie lóż masońskich spotkali się w piwiarni Goose and
      Gridiron, aby utworzyć "Wielką Macierzystą Lożę Świata" oraz wybrać jej
      pierwszego wielkiego mistrza. Wprawdzie nie zachował się protokół z tego
      spotkania, ale historycy wolnomularstwa nie kwestionują ani faktu, że się
      odbyło, ani też tego, że odtąd londyńska Wielka Loża stała się ośrodkiem
      międzynarodowego ruchu. Wcześniejsze dzieje masonerii są owiane mrokiem.
      Historia bulli papieskiej z XIII wieku, która rzekomo potwierdzała ustanowienie
      stowarzyszenia budowniczych kościołów, jest czystą fikcją. Hipotezy o
      powiązaniach ze średniowiecznymi commecines lub steinmetzen, a tym bardziej z
      podziemnym stowarzyszeniem byłych templariuszy, nigdy nie doczekały się żadnego
      potwierdzenia. W raporcie z 1723 roku znalazła się następująca rymowanka:

Jeśli tylko historia starą bajką nie jest,
      Z wieży Babel masoni wywodzą swe dzieje.

Najwcześniejsze godne zaufania źródła wskazują na siedemnastowieczną Szkocję
      oraz na kontakty z Anglią nawiązane w okresie wojny domowej. Elias Ashmole
      (1617-1692), antykwariusz, astrolog i założyciel muzeum w Oksfordzie, odnotował
      w swoim pamiętniku dzień własnej inicjacji:

16 paźdz. roku 1646, godzina 4.30 po południu. Zostałem masonem w Warrington w
      hrabstwie Lancashire, wraz z pułk. Henrym Mainwaringiem z Cheshire. Nazwiska
      tych członków loży, którzy byli wtedy obecni: pan Rich.[ard] Penket, opiekun;
      pan James Collier, pan Rich.[ard] Sankey, Henry Littier, John Ellam, Richard
      Ellam i Hugh Brew *1.

Celowo pielęgnuje się atmosferę tajemnicy, jaka otacza masonerię. Budzi ona
      sympatię u życzliwych i zraża przeciwników. Tym, którzy nie dostąpili
      inicjacji, pozostaje tylko domyślać się znaczenia rytuałów, hierarchii,
      pseudoorientalnego żargonu, znaków i symboli oraz celów. Cyrkiel i kątownik,
      fartuch i rękawice, okrąg narysowany na podłodze - wszystko to z pewnością ma
      podsycać wiarę w rzekome pochodzenie ruchu wolnomularzy od średniowiecznych
      gildii. Ale największe kontrowersje wywołuje domniemana przysięga zachowania
      tajemnicy. Zgodnie z jednym z doniesień, kandydata na masona, któremu uprzednio
      zawiązywano oczy, pytano:

"W kim pokładasz ufność?", na co odpowiadał: "W Bogu". "Dokąd zmierzasz?", na
      co odpowiadał: "z Zachodu na Wschód, ku Światłości". Następnie żądano od niego,
      aby przysiągł na Biblię, że nie zdradzi tajemnic stowarzyszenia "nawet gdyby mi
      chciano poderżnąć gardło, gdyby mi wyrywano język, i gdyby moje ciało miano
      pogrzebać w ostrym morskim piasku" *2.

Masoneria zawsze była stowarzyszeniem działającym na zasadzie wzajemnych
      korzyści, mimo że owe korzyści nigdy nie zostały zdefiniowane. Jej wrogowie
      często utrzymywali, że jest antyfeministyczna, ponieważ nie przyjmuje kobiet,
      oraz antyspołeczna i antychrześcijańska, ponieważ wszyscy jej członkowie
      podobno pomagają sobie nawzajem, wykorzystując kontakty polityczne, handlowe i
      społeczne na niekorzyść innych. Wolnomularze zawsze podkreślali swój sprzeciw
      wobec ateizmu, tolerancję religijną, neutralność w sprawach polityki i
      zaangażowanie w działalność dobroczynną.

W XVIII wieku masoneria ogromnie się rozrosła. Znajdowała członków wśród
      najwyższych warstw brytyjskiej arystokracji i stała się trwałym filarem
      monarchii. W 1725 roku emigranci ze Szkocji założyli lożę w Paryżu; potem loże
      masońskie zaczęto zakładać we wszystkich krajach kontynentu europejskiego.
      Powstały w Pradze (1726), w Warszawie (1775), a nawet w Sankt Petersburgu. Do
      czasu wojen napoleońskich ich sieć była już tak rozległa, że krążyły opowieści,
      jak to oficerowie wrogich armii ścierających się pod Borodino czy Waterloo
      wymieniali tajne znaki rozpoznawcze i wstrzymywali ogień. W krajach katolickich
      masoneria przyjęła orientację antyklerykalnąi odegrała istotną rolę w
      radykalnym ruchu oświecenia. Jej członkowie byli często deistami, filozofami,
      krytykami Kościoła i państwa. Na przykład w Austrii, gdzie nie zostały
      opublikowane bulle papieskie potępiające masonerię, wolnomularze odgrywali
      bardzo czynną rolę propagatorów nauk humanistycznych - aż do likwidacji loży w
      1795 roku. We Francji masoni przyczynili się do rozbudzenia przedrewolucyjnych
      fermentów. W XIX wieku, a także później, mieli silne powiązania z ideą
      liberalizmu.

Reakcja Kościoła katolickiego była jednoznaczna. Papiestwo uznało masonerię za
      zło. W okresie między wydaniem bulli In eminenti (1738) i bulli Ab apostolici
      (1890) papieże przy sześciu różnych okazjach potępili ją jako stowarzyszenie
      konspiracyjne, złe i wywrotowe. Lojalni katolicy nie mogli zostawać masonami,
      których w ultrakatolickich kręgach często stawiano na równi z takimi wrogami
      publicznymi, jakjakobini, karbonariusze czy Żydzi. Reżimy totalitarne XX wieku
      okazywały im jeszcze większą wrogość. Do obozów koncentracyjnych wysyłali
      wolnomularzy zarówno faszyści, jak i komuniści. W wielu częściach Europy masoni
      mogli na nowo podjąć działalność dopiero po upadku faszyzmu lub - w przypadku
      Wschodu - po rozpadzie bloku sowieckiego. Kontrowersje na temat roli masonerii
      trwają nadal. Najbardziej wymownym dokumentem wolnomularstwa jest jednak lista
      członków; mówi się, że znaleźli się na niej: cesarz Austrii Franciszek l, król
      Prus Fryderyk II, król Szwecji Gustaw IV, król Polski Stanisław August
      Poniatowski, car Rosji Paweł l, Wren, Swift, Wolter, Monteskiusz, Gibbon,
      Goethe, Burns, Wilkes, Burke; Haydn, Mozart, Guillotin i Marat; generałowie
      Lafayette, Kutuzow, Suworow i Wellington, marszałkowie MacDonald i Poniatowski;
      Talleyrand, Canning, Scott, Trollope, O'Connell, Puszkin, Liszt, Mazzini,
      Garibaldi i Kossuth; król Belgów Leopold l, cesarz niemiecki Wilhelm l; Eiffel,
      Tirpitz, Scharnhorst, Masaryk, Kiereński, Stresemann i Churchill; oraz - z
      wyjątkiem jednego - wszyscy królowie brytyjscy od Jerzego IV do Jerzego VI. Co
      dowodzi, że największe z międzynarodowych tajnych stowarzyszeń nie było
      absolutnie tajne.

1. J. J. Robinson, Born in Blood: The Lost Secrets of Freemasonry, Londyn 1990,
      s. 45.
      2. Stephen Knight, The Brotherhood: The Secret World of the Freemasons. Londyn
      1984, rozdz. 1 i 2: Origins i Metamorphosis, s. 15-24.
      --
      Część nazwisk z mojej listy jest zbieżna z listą prof. Daviesa, część jest
      nowa.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Prof. Norman Davies o wolnomularstwie! 14.08.04, 17:56
        to bardzo ciekawe co napisałeś więc tym bardziej wątek powinien być podbity
        • yossarian18 Re: Prof. Norman Davies o wolnomularstwie! 14.08.04, 19:14
          Tym bardziej, że autorem nie jest jakiś "katofaszystowski oszołom", ale
          angielski historyk, którego cenią nawet kręgi zbliżone do UW. Tylko dlaczego
          jej sympatycy milczą?
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Prof. Norman Davies o wolnomularstwie! 14.08.04, 19:49
            Jak sobie poradzisz z podszywaczami? czy wymyślisz nowy nick? jeśli tak to
            zaloguj się we wszystkich wariantach w jakich można napisac ten nick
            • yossarian18 Re: Prof. Norman Davies o wolnomularstwie! 14.08.04, 19:56
              Właśnie zastanawiam się nad zmianą nicka na R********, bo już 2 moich
              podszywaczy regularnie pisuję różne dyrdymały na FK. Chyba trzeba będzie
              się "przemalować".
    • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 28.10.04, 15:54
      Myślę, że w związku ze sprawą prof. Cegielskiego warto rekatywować ten wątek.
      B. ciekawa rubryka w NCzasie wszystkim zainteresowanym działalnością lóż gorąco
      polecam, w dzisiejszym odcinku dużo na temat M. Falskiego.
      www.nczas.com/?a=show_article&id=2174
    • chilum Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 28.10.04, 16:14
      I co w związku z tym?

--
      " Talk is cheap "
    • tajniak000 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 28.10.04, 16:41
      W wielu postach można się spotkać z twierdzeniem , że masoneria jest
      antyreligijna , podczas gdy wolnomularze twierdzą inaczej.

Wolnomularstwo nie jest religią. Nie ma własnej doktryny teologicznej, ani nie
      naucza drogi do osiągnięcia zbawienia. Jednak wiara w istnienie Istoty
      Najwyższej jest jedną z podstawowych zasad. Wolnomularstwo jest otwarte na
      wszystkie religie. Wolnomularstwo nie ingeruje w przekonania religijne swoich
      członków jednak zakłada, że wiara wyznawana będzie szczera. Szanując odrębność
      przekonań zabrania dyskusji na tematy religijne podczas spotkań lożowych.

www.wlnp.pl/podejscie.htm#religia

• Gość: papa Smerf Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.10.04, 17:10
        Mam poważny dylemat moralny. Otóż żyję w tajnym związku z piersiastą blondynką.
        Zaróno cele jak i statut naszego związku są znane wyłącznie nam. Ponadto za nic
        nie podam adresu naszej siedziby. Jako element obciążający dodam, że w siedzibie
        tej mamy kielnię i cyrkiel oraz fartuszek.

Czy powinni mnie na tej podstwie wywalić z roboty??
      • humbak Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 28.10.04, 19:34
        Oni mają jakąś doktrynę o wielkim architekcie, czy czymś takim... To jest jakby
        religia.
      • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 29.04.05, 23:50
        Katolik nie może być masonem. Jeśli przynależy(nie daj Bóg!) do loży to jest w
        stanie grzechu ciężkiego i nie może przystępować do Komunii Św.
    • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 19.12.04, 16:02
      Małachowski też masonem się okazał.
      Dużo dyskusji o masonach na moim forum, zapraszam:
    • yossarian18 Precz z masonerią! Niech żyje Leon XII 29.04.05, 23:27
      www.tradycja.koc.pl/HumanumGenus.htm
    • yossarian18 Re: Uwaga! Ściśle tajne!!! Lista MASONÓW!!!!!!!!! 29.04.05, 23:54
      Fajne sa loze masonskie, mam pare zdjec na kompie. Niektore z posoborowych
      kosciolow zaczynaja przypominac loze wlasnie. Makabra.
    • yossarian18 Kolejna lista sławnych 29.04.05, 23:55
      www.grandlodge-england.org/masonry/famous-masons.htm
    • yossarian18 Pinochet masonem??? 29.04.05, 23:59
      Od czasu do czasu pojawiają się takie wzmianki, jakoby ten wybitny mąż stanu
      był masonem, w co mi jest trudno uwierzyć-to zapewne kolejne kłamstwo lewactwa
      nt. Generała.

Za to masonem byl na pewno piekloszczyk Allende:

W 1986r. zwiedzając muzeum Wielkiego Wschodu Francji, mieszczące się w
      siedzibie tej loży w Paryżu na rue Cade 16a, widziałem portrety
      najwybitniejszych postaci należących do tego rytu. Ostatnim z nich był właśnie
      Allende. Wszystkie z ujawnionych postaci oczywiście już w tym czasie nie
      żyły." - Wojciech Bogaczyk
    • kropekuk Yossi,ty sie dobrze czujesz?Sikhowie jako"masoni"? 30.04.05, 00:00
      A GDZIE Churchill? Jakies kiepskie te twoje info. Czy nie z Radyja?
      • yossarian18 Re: Yossi,ty sie dobrze czujesz?Sikhowie jako"mas 30.04.05, 00:04
        A sa na tej liscie jacys Sikhowie?? Wiesz, masoneria ma rozne ryty, np.
        egipski.
        Jesli nie ma Churchilla to lista rzeczywiscie wybrakowana, zreszta przejrzyj
        caly watek, moze jego nazwisko gdzies sie przewinelo.
        • kropekuk Masz racje - Churchill jest. Ale sa i Sukhowie: 30.04.05, 00:08
          ksiazeta Singh
          • yossarian18 Re: Masz racje - Churchill jest. Ale sa i Sukhowi 30.04.05, 00:14
            Juz Ci pisalem, ze masoni maja rozne ryty i sa na calym swiecie: masonem byl
            np. juz Bolivar, potem piekloszczcycy Somoza i Allende.
            • kropekuk Re: Masz racje - Churchill jest. Ale sa i Sukhowi 30.04.05, 00:18
              Ci to podloze jawnie katolickie...
              • yossarian18 Re: Masz racje - Churchill jest. Ale sa i Sukhowi 30.04.05, 00:23
                "O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie
                uciekamy i za wszystkimi, którzy się do Ciebie nie uciekają, a
                zwłaszcza za masonami"
                O. Maksymilian
          • yossarian18 Re: Masz racje - Churchill jest. Ale sa i Sukhowi 30.04.05, 00:17
            Poszukaj cos po necient. tych ksiazat, jestes w koncu anglojezyczny.
            • kropekuk Poszukam - to szalenie ciekawe. 30.04.05, 00:20
              Jako ksiazeta mogli sie zetknc z masoneria w czsie nauki w Eton - lub jako
              etonianie zostali pozniej wlaczeni do Lozy przez angielskich kolegow - to
              bylaby jedyna logiczna droga (Eton).
              • yossarian18 Re: Poszukam - to szalenie ciekawe. 30.04.05, 00:24
                kropekuk napisał:

> Jako ksiazeta mogli sie zetknc z masoneria w czsie nauki w Eton - lub jako
                > etonianie zostali pozniej wlaczeni do Lozy przez angielskich kolegow - to
                > bylaby jedyna logiczna droga (Eton).

To prawdopodbne. Jak znajdziesz coś ciekawego to podrzuć linki. OK?
      • yossarian18 Re: Yossi,ty sie dobrze czujesz?Sikhowie jako"mas 30.04.05, 00:05
        O!
        Tu cytowalem N. Daviesa, ze Churchill masonem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=14759330&a=14908320

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka