Dodaj do ulubionych

Na zdrowie

02.07.14, 12:35
Komisja Europejska pozwala w Polsce sprzedawać wędliny z podwyższoną zawartością rakotwórczych substancji pod szyldem "wyrobów tradycyjnych".
Mam nadzieję, że takie towary będą odpowiednio oznakowane, np. naklejką "Uwaga: wyrób tradycyjny o podwyższonej zawartości rakotwórczych WWA. Regularne spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.".
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Na zdrowie 02.07.14, 12:54
      bez soli drogowej?
    • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 13:44
      Pytanie brzmi, czy zwiększone w stopniu istotnym dla zdrowia spożywających. Słyszałem opinie, że nowe normy są nierozsądnie wyśrubowane.
      • szwampuch58 Re: Na zdrowie 02.07.14, 13:52
        Wolisz normy nierozsądnie wyśrubowane czy rozsądnego raka?
        • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 13:55
          Wolę wędlinę która nie smakuje jak galareta.
          • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 13:57
            Za szybko poszło.
            Moje pytanie jednak nie dotyczyło tego, co wolę, a co nie, tylko realnego wpływu na bezpieczeństwo zdrowia konsumentów, nowych regulacji.
            • szwampuch58 Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:10
              Jak bezpieczeństwo zdrowia konsumentów stoi w konflikcie z zyskami producentow wybieram zdecydowanie regulacje unijne, soli drogowej nie lubia tak jak ja.
              • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:14
                Kompletnie nie w tym rzecz.
                • szwampuch58 Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:21
                  Ach nie....no to o co?
                  "Organizacja producentów żywności żąda wycofania z rynku programu na smartfony, który informuje klientów o szkodliwości dodatków w jedzeniu."

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,16254216,Producenci_zywnosci_boja_sie_smartfonu_z_oryginalnym.html#BoxBizTxt#ixzz36JT94tDX
                  • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:29
                    Argument ni z gruchy ni z pietruchy. Jeśli dobrze pamiętam rzecz w tym że technologia otrzymywania częsci wędlin tradycyjnych, sprawia po prostu że tych substancji jest więcej. Jeśliby przepis był utrzymany również dla nich, nie mogłyby być sprzedawane. Koszty produkcji nie miały w tym przypadku znaczenia. Oczywiście wytwórcy mogą kłamać. Ale lobbing dużych producentów przeciw nim też nie był by niczym zaskakującym, ani nowym.
          • wiosnaludzikow Re: Na zdrowie 02.07.14, 13:59
            No to smacznego.
      • man_sapiens Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:06
        > Pytanie brzmi, czy zwiększone w stopniu istotnym dla zdrowia spożywających.
        > Słyszałem opinie, że nowe normy są nierozsądnie wyśrubowane.

Czyje opinie? Pewnie tych, co wędzą: "Janek zjadł kilogram i nawet głowa go nie bolała"
        • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:10
          Z przykrością stwierdzam, że nie pamiętam. W radyju gaworzyli. Raczej nie była to opinia wytwórcy, bo na taką bym raczej nie zwrócił uwagi. Po prostu zastanawiam się, czy nie jest to zagrywka dużych producentów, co by zaszkodzić konkurencji. Mała, czy nie, zawsze jest.
          • m.c.hrabia Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:14
            czy nie jest to zagrywka dużych producentów

dokładnie ,to dyskusja o
            wyższość masła nad margaryną i na odwrót.
    • zgred-zisko Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:27
      Wychowałem się na takich wędlinach. Wędziliśmy sami w domu. Cieszę się mimo to długowiecznością, której i Wam życzę.
      Acha! Unii jeszcze wtedy nie było, ale byli z nieproszoną wizytą nasi zachodni sąsiedzi :)
      • man_sapiens Re: Na zdrowie 02.07.14, 17:35
        Mój dziadek palił jak smok do samej śmierci. Zmarł w wieku 92 lat. Czego to, według ciebie dowodzi - że palenie papierosów nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na raka?
        Wczoraj zagapiłem się i przejechałem na czerwonym Nic się nie stało. Mam to robić zawsze?
        • humbak Re: Na zdrowie 02.07.14, 17:44
          Za PiSu nakazano stawiać mnóstwo ekranów akustycznych. Hałas jest szkodliwy zarówno dla ludzi jak i całych ekosystemów. Dlaczego zostało to uznane za nieprawidłowość?
    • 99venus Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:34
      wędzę od lat ryby,szynki,boczki,schaby,polędwice wieprzowe,golonki.pekluje około 2 tygodni,wędzę 5-6 dni w zimnym dymie.
      może to i niezdrowe,może sprzeczne z normami,może.ale jak do tego dodam ogóreczka małosolnego,grzybka marynowanego i popije 50 z oszronionego kieliszka to świat mi jawi się lepszy.czego i wam wszystkim życzę.
      • m.c.hrabia Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:39
        może sprzeczne z normam

nie dodajesz 15-u E ( no może troszkę azotanu) to i norm nie trzyma :)))
        • 99venus Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:41
          azotanu też nie dodaję.wyłącznie:liscie laurowe,ziele angielskie,kolendrę,gorczycę,jałowca,
          pieprz,czosnek,sól i trochę cukru zamiast saletry.
          • m.c.hrabia Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:44
            ja sól peklującą ,nie na problemu z przedawkowaniem saletry ,
            cukier też szkodzi :))))
            • 99venus Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:48
              najbardziej życie szkodzi.
              • m.c.hrabia Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:52
                najbardziej życie szkodzi.

co racja to racja.
      • jane-panzram Re: Na zdrowie 02.07.14, 14:43
        paranoja, panie. Wędzona szynka to teraz ZUOOO.
        Ja i tak pale, wiec wedzonka mi nie straszna.
      • man_sapiens Re: Na zdrowie 02.07.14, 17:36
        Jeżeli wędzisz w zimnym dymie to nie ma problemu. Zwłaszcza jeżeli to dym z liściastych drzew.
        • 99venus Re: Na zdrowie 02.07.14, 17:59
          wyłącznie.nawet nie słyszałem o wędzeniu iglastym drzewem.
          olcha,dąb,owocowe i na koniec trochę jałowca.
    • zapijaczony_ryj_23456789_12345 Ja tam pamiętam tqakie zdrowe wędliny z PRLu 02.07.14, 14:46
      były z dodatkiem zdrowej soi i jak się w pracy otworzyło kanapkę, to one się robiły tak zielone jak by były z dodatkiem sałaty.
      Tak, ze te obecne przy tamtym syfie to pikuś
      • man_sapiens Re: Ja tam pamiętam tqakie zdrowe wędliny z PRLu 02.07.14, 17:38
        Podejrzewam że mylisz niezdrowe z niesmacznym. Skoro tamte wędliny szybko zieleniały, to znaczy, że zapewne nie zawierały żadnych konserwantów - naturalnych czy sztucznych. Czyli nie były szkodliwe. A dokładniej były szkodliwe tylko pośrednio, bo jedzenie niesmacznego g. pozbawia przyjemności z życia a takie życie nie ma sensu.
    • kot_miau Re: Na zdrowie 02.07.14, 17:45
      Najwięcej WWA (benzo a-pyren) znajduje się w palonych jesienią liściach. Potem w papierosach. Następnie w mięsku z grilla. Potem długo nic.......
      I wreszcie produkty wędzone. Lepiej pochłonąć troszkę WWA niż jeść odświeżone mięso z Carrefoura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka