Dodaj do ulubionych

apel o obowiązek pomocy

08.10.14, 13:00
Bujak,Frasyniuk Janas,Lis,Romaszewska,Tyma(polski Ukrainiec,dziai narodowej solidarności.łacz ZUwP,znany z licznych antypolskich wypowiedzi,Zięba zamieścili apel zamieścili patetyczny apel o powszechnym obowiązku pomocy Ukrainie wypisując przy tym wiele bzdur.
otóż proszę autorów czegoś takiego jak obowiazek w tym przypadku nie było i nie ma.Ukraińcy nie dość,że nie mają zapału aby walczyć o swoją wolność to w dodatku nigdy nie będą walczyli o naszą wolność.proszę się nadmiernie nie podniecać.ja rozumiem,że skleroza zabiła pamięć i wiedzę o tym czym zasłynęli ukraińscy nacjonaliści-czyli większość społeczeństwa ale skleroza nie powinna zabijać przyzwoitości i narodowej solidarności z ofiarami ukraińskiego ludobójstwa.
ja się poczuwam do obowiazku pamięci o ukraińskich zbrodniach.
ps.
jak długo wątek powisi?
za komuny cenzura prewencyjna działała bez śladu ingerencji,potem opozycja wymusiła obowiazek dokumentowania ingerencji cenzuralnych.dziaja na FK mamy powrót komuny.
Obserwuj wątek
    • az43 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 13:30
      Czyli w kwestii cenzury nic się nie zmieniło.Wolno pisać tylko to co jest akceptowane przez właściciela gazety.
      • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:37
        W twojej ukochanej wolno więcej?
      • lionold Re: A kiedy i gdzie było inaczej??? Jest i będzie? 09.10.14, 11:42
        "Wolno pisać tylko to co jest akceptowane przez właściciela gazety. " Wolność prasy, wolność słowa to tylko mniej lub bardziej zawoalowana iluzja.
    • volupte Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 13:46
      Ja mam w du.... pomoc Ukrainie. Chca to niech płacą.
    • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 14:00
      Ja powiem tak: widzę pewną powinność naszą wobec Ukraińców, widzę pewne przesłanki racjonalne ku działaniu na ich rzecz. Ale po pierwsze, jak słusznie zaznaczasz, jest jeszcze kwestia naszych oczekiwań wobec Ukraińców (nie muszą one negować wsparcia, ale jakoś umykają w relacjach wzajemnych), po drugie jest kwestia własnej powinności Ukraińców.
      No i jeszcze pozostaje jedna kwestia... pustosłowia apelu.
      • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 16:57
        humbak napisał:
        " widzę pewną powinność naszą wobec Ukraińców, widzę pewne przesłanki racjonalne ku działaniu na ich rzecz."
        bardzo cię proszę:napisz JAKIE??
        • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 18:25
          Zdaje mi się, że pisałem to już wielokrotnie. W naszym interesie jest posiadanie stabilnego, dobrze rozwijającego się sąsiada, a nie zwasalizowanej bananowej repbuliki wegetującej gospodarczo.
          • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 20:56
            to wobec tego ja stawiam pytanie:lepiej mieć zwasalizowaną republikę bananową czy silne,stabilne,dobrze rozwijające się państwo zgłaszające pretensje do Przemyśla i twierdzące,że Kraków to staroukraińskie miasto oraz wielbiące swoich bohaterów narodowych-ludobójców przeszło 100 tysięc polskich obywateli.
            poza tym-wierzysz,że Ukraina w ciągu najbliższych 50 lat będzie stabilna,dobrze zarządzana,sprawna i skuteczna gospodarczo??
            moja prognoza:Krym nigdy nie wróci do Ukrainy,na wschodzie będzie ziemia niczyja czyli pseudopaństewko,na zachodzie mała Ukraina w stanie nieustannej anarchii.nie jest to perspektywa optymistyczna ale może warto wcześniej się do tego przyzwyczaić?
            • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 20:59
              Ja nie prognozuję. Co do ukraińskiego nacjonalizmu zaś, to choć osoba Bandery i jego organizacja są na ustach wielu Ukraińców, wrogość wobec Polski i rządania terytorialne nie są i uważam że twoje obawy są nie uzasadnione. Zwłaszcza że w stabilnym, rozwijającym się państwie ludzie raczej myślą o życiu codziennym, niż rewizji granic- patrz potencjalne roszczenia Polski wobec Litwy i Ukrainy.
              • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:14
                ukraiński nacjonalizm był i jest silny.wrogość do Polski jest faktem.bez przerwy mamy do czynienia z licznymi działaniami polskimi,czasami groteskowo złosliwymi.najlepszym dowodem tego jest Lwów gdzie na murach polskiej szkoły powieszono tablicę ku czci upowskiego bandyty-Szuchewycza,cały czas uniemozliwia się odbudowę cmentarza Orląt(czasami wręcz kuriozalnie,np.żadając usunięcia z tabliczek nagrobnych informacji,że poległy był odznaczony krzyżem Obrońców Lwowa),odmawiając ,utrudniając uzyskanie Domu Polskiego i mnóstwo innych gó...arskich zachowań.w Lwowie rządzi Swoboda.
                w czasie trwania Majdanu Prawy Sektor zwrócił się z żadaniem rewizji granic i "powrotu" Przemysla do Ukrainy,roszczenia terytorialne w różnej formie wysuwano i wysuwa się wielokrotnie w różnej formie.to są fakty.nacjonalizm im nigdy nie przejdzie a im bardziej będą silni tym większe roszczenia będą podnosili.
                uważam,że nikt rozsądny żadnych roszczeń pod adresem Litwy,Białorusi,Ukrainy nie wysuwa.z kilku powodów-doprowadzenie tych terenów do poziomu cywilizacji europejskiej(z wyjątkiem Litwy) przekracza możliwości polskiego budżetu przez najbliższych 100 lat,na Ukrainie dochodzi dodatkowy element:współżycie z mordercami,autorami ludobójstwa i ich potomkami.ja sobie tego nie wyobrażam.granica jest niezmienna i nie ma o czym dyskutować a przeszłość tych terenów była polska,jest polska i zawsze będzie polska.amen.
                • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:22
                  Venus, przekonać Cię nie przekonam. To wiem. Wiem jednak również, że jakkolwiek Lwów jest zdecydowanie zadrą i wiele działań Ukraińców wskazuje na wrogie podejście, jest to kwestia lokalna, a wielu obywateli tego kraju docenia nasze wsparcie w obecnych ich problemach. Ludzie o prawdziwie nacjonalistycznych poglądach, mają małe poparcie i szansą dla nich jest jedynie dalsze pogarszanie sytuacji tego kraju.
                  • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:36
                    poczekam na wybory.one dokonają weryfikacji.
                    Lwów podałem jako przykład.
                    • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:40
                      99venus napisał:

> poczekam na wybory.one dokonają weryfikacji.
                      Dzień przez wyborami przychodzi baba do lekarza:
                      "Co pani tu robi?"
                      "Pan doktor kazał mi przynieść wyniki".
                    • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:40
                      Wcale Ci się nie dziwię. Sam się o to prosi. Też poczekam.
                    • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 22:00
                      Nacjonalizm ukraiński przy dawnym niemieckim to Pikuś. Niemiecki się rozpłynął prawie bez śladu. To samo dzieje się z Ukraińskim i nie zapominajcie ze obecnie żyjący młodzi Ukraińcy nie ponoszą odpowiedzialności za to co się stało 70 lat temu.
                      Co do zagrożenia to lepiej jest mieć do czynienia z sytym sąsiadem o porównywalnej wielkości niż z imperium którego jedynym celem jest podporzadkowanie sobie sąsiadów. Państwem które nigdy nie miało szacunku do jakichkolwiek zasad obowiązujących w cywilizowanym świecie. Nie musze dodawać ze Ukrainie możemy spokojnie się przeciwstawić. Rosji jeszcze długo nie a tym bardziej Rosji połączonej z zwasalizowana Ukrainą .Dlatego należy pomoc Ukraińcom dla dobra wspólnego, dla dobrosąsiedzkiej przyszłości tak jak w latach 80 i później pomogli nam Niemcy
                      • taziuta Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 04:24
                        x2468 napisał:

/.../
                        > Co do zagrożenia to lepiej jest mieć do czynienia z sytym sąsiadem o porównywalnej
                        > wielkości niż z imperium którego jedynym celem jest podporzadkowanie sobie sąsiadów.
                        > Państwem które nigdy nie miało szacunku do jakichkolwiek zasad obowiązujących w
                        > cywilizowanym świecie. Nie musze dodawać ze Ukrainie możemy spokojnie się
                        > przeciwstawić. Rosji jeszcze długo nie a tym bardziej Rosji połączonej z zwasalizowana
                        > Ukrainą .Dlatego należy pomoc Ukraińcom dla dobra wspólnego, dla dobrosąsiedzkiej
                        > przyszłości tak jak w latach 80 i później pomogli nam Niemcy

Też tak sądzę.
                      • sverir Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:01
                        > Nacjonalizm ukraiński przy dawnym niemieckim to Pikuś.

Możesz mi wyjaśnić czym różni się programowe mordowanie Polaków przez Niemców od programowego mordowania Polaków przez Ukraińców?

> nie zapominajcie ze obecnie żyjący młodzi Ukraińcy nie ponoszą odpowiedzialności za to co się stało 70 lat temu.

I nikt rozsądny nie uzna odpowiedzialności młodych Ukraińców za to, co się stało 70 lat temu, podobnie jak młodych Niemców nie obwini za ludobójstwo w czasach III Rzeszy.

• 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:37
                          mordowanie nie różni się niczym.może jedynie użyciem narzędzi mordu.Niemcy nie używali siekier,pił,łopat i nie rozcinali brzuchów ciężarnym kobietom,nie ucinali piersi i kilka jeszcze innych drobiazgów czyni różnice.
                          ale problem polega na czymś innym.Niemcy potępiły nazizm,potepiły zbrodnie wojenne,przeprosiły za całe zło jakiego dokonały.Ukraina przeciwnie-nigdy nie przeprosiła,nigdy nie potepiła działań UPA i ideologi OUN,nie wyrzekła się się zbrodniczej przeszłości.wprost przeciwnie-z ideologów zbrodni,wykonawców ludobójstwa zrobiła bohaterów,postawiła im wszędzie pomniki,kultywuje ich pamięć.i to jest ta drobna różnica.
                          Ukraińcy niczego nie zrozumieli,niczego się nie nauczyli.
                          dlatego ciężar odpowiedzialności za zbrodnię ludobójstwa spoczywa również na młodych Ukraińcach.
                          • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 14:24
                            Jest też sporo innych różnic. Stopień zaangażowania narodu w ludobójstwo, świadomość współczesnych na jego temat, pozycja państwa i narodu w momencie, gdy go niego doszło.
                            Żeby było jasne, nie twierdzę że wybiela to Ukraińców. Po prostu wskazuje na inne różnice, o których moim zdaniem nie można zapomnieć przy ocenie ich obecnego stanowiska.
                            • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 15:22
                              zacząłbym od tego czy stanowisko nacjonalistów i zasięg ich oddziaływania się zmienił.
                              • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 10.10.14, 00:15
                                Tak to już bywa, że większość rzeczy jest funkcją czasu. Reologia Panie.
    • inocom Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 14:35
      www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/rosjanie-chca-wybudowac-pomnik-zameczonych-w-polskich-obozach-smierci
      Kilka razy czytałem czy nie są to jakieś jaja. Nie są. W Krakowie stanie pomnik zamęczonych w polskich obozach śmierci.
      • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 14:40
        Możesz mi wyjaśnić, gdzie wyczytałeś że stanie? Bo nie w zalinkowanym przez Ciebie tekście.
        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 14:50
          Rosyjska strona wybrała krakowski cmentarz,gdyż wg nie jest na nim pochowanych blisko 1200 czerwonoarmistów, którzy zmarli w obozie jenieckim po wojnie w 1920 roku.

Proekt pomnika już powstał, strona rosyjska chce zwrócić ciś do władz miasta o zgode na jego wybudowanie w przyszłym roku.
          jak widać decyzji jeszcze nie ma ale pierwsze kroki zostały zrobione.znając stosunek polskich władz do nielegalnie stawianych pomników bandytom z UPA(np.Hruszowice) zdziwiony będę jeżeli ten pomni NIE stanie.
          • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 14:56
            Nie widzisz jak rozumiem różnicy, między postawieniem nielegalnie pomnika na cmenatrzu w Hruszowicach i na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie?
            • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 16:49
              przysięgam ci,że nie widzę.w jednym i drugim przypadku jest to naruszenie prawa.o aspektach moralnych i bezczelności budowniczych nie wspominam bo oni tego nie są w stanie pojąć a i wielu Polakom sprawia to trudność.
              • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 18:27
                Nie mówię o aspekcie prawnym, tylko wykonalności.
                • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 19:55
                  przepraszam ale nie rozumiem.jakiej wykonalności?
                  • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 20:33
                    Wykonalności postawienia i pozostania samowolki tego typu na zabytkowym, bardzo znanym cmentarzu w jednym z większych miast w kraju. Rozumiesz co mam na myśli?
                    • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 20:50
                      mnie chodzi o zupełnie coś innego.Ukraińcy stawiaja pomniki bandytom upowskim nielegalnie ponieważ zdają sobie sprawę,że nie dostaną(w kazdym razie taką mam nadzieję) oficjalnego zezwolenia.
                      wniosek rosyjski-zważywszy jakiego cmentarza polskiego dotyczy to wyrażna hucpa polityczna mająca na celu podgrzanie atmosfery w Polsce.
                      uważam,że jest to wyjątkowa bezczelność ponieważ tej armii nikt do Polski nie zapraszał a co robiła to najlepiej opisał Babel.opowiadanie w kontekście obozów jenieckich o obozach śmierci jest podwójną bezczelnością bo twórcy imperium gułagów,obywatele kraju,który w ciągu 20 lat dwukrotnie napadał na Polskę,tysiące ludzi wywoził na zesłanie,wsadzał do gułagów,mordował nie ma żadnego prawa do takich działań.jeńcy zmarli z głodu,chorób,epidemii.w tym czasie na świecie z powodu hiszpanki zmarły miliony więc niech towarzysze rosyjscy nie pieprza.
                      zmarli zostali pochowani na cmentarzach i można z Rosjanami dyskutować na temat cmentarzy ale nie pomników.
                      • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:00
                        Może i chodzi Ci o coś innego, ale napisałeś że nie zdziwi Cię powtórzenie sytuacji z małego miasteczka na Rakowickim.
                        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:16
                          to już była wyrażna złosliwość pod adresem polskich władz,które z nielegalnie postawionymi pomnikami nie potrafią,nie chcą dać sobie rady.tu triumfuje polska głupota i lenistwo.
                          • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:24
                            Niezupełnie. Samowolka musi być najpierw zgłoszona. Potem musi zapaść decyzja nakazująca rozbiórką. Potem zarządca nieruchomości musi mieć na to kasę. Oczywiście możesz powiedzieć, że można było ten pomnik po prostu rozebrać. I bedziesz miał rację. Tylko że to nie jest problem państwa, tylko ludzi.
                            • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:38
                              to jest sprawa państwa,które na swoim terytorium toleruje(obojetnie z jakich powodów) nielegalne działania.szczególnie takie,które mają jednoznacznie antypolski charakter.
                              • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:42
                                Ale co konkretnie więcej miało państwo jako takie zrobić? Jeśli nikt nie zauważył stawiania pomnika, procedura wygląda tak jak opisałem. Uważasz że należy wprowadzić osobne regulacje prawne, dla działań antypolskich?
                                • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:45
                                  jeżeli nikt nie widział stawiania pomnika w Hruszowicach-widziałeś go? to trzeba sprawdzić dlaczego nikt nie widział,gdzie był wójt,wojewoda,policja ABW.
                                  jak już władza przejrzała to ma środki do natychmiastowej likwidacji upowskich pomników.
                                  jestem ciekaw czy jak ktoś wpadnie na pomysł postawienia pomnika SS to władza też będzie miała kłopoty ze wzrokiem.
                                  • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:48
                                    Nie na żywo. Możliwe jest że właściwe organa nie zdołały zareagować. Jakie środki, tkóre władza ma, masz na myśli?
                                    • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:54
                                      humbak napisał:

> Nie na żywo. Możliwe jest że właściwe organa nie zdołały zareagować. Jakie środ
                                      > ki, tkóre władza ma, masz na myśli?
                                      Może np. wydanie decyzji o nielegalności budowy, wyznaczenie terminu rozbiórki, rozbiórka na koszt inwestora.
                                      • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:55
                                        Nie może.
                                        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:59
                                          jak ta władz nic nie może to albo należy zmienić władzę albo nie czekając skrzyknąć ochotników i załatwić we własnym zakresie.ten skandal trwa już kilka lat i nie jest jedynym.
                                        • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:02
                                          humbak napisał:

> Nie może.
                                          Szkoda. ;- (
                                          • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:05
                                            Pisałem obok. Żeby nakazać, trzeba wiedzieć komu.
                                            • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:06
                                              humbak napisał:

> Pisałem obok. Żeby nakazać, trzeba wiedzieć komu.
                                              Żartujesz, prawda? Policja nie jest w stanie ustalić kto w takiej sprawie brał udział?
                                              • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:14
                                                Wiesz co... nie wiem jakie w tym przypadku są możliwości. Nie jest to sytuacja z którą budowlaniec ma na codzień do czynienia. Goście jak dobrze pamiętam z zagranicy zresztą, co problemu nie ułatwia.
                                                • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:19
                                                  Rozumiem. ;-)
                                                  • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:27
                                                    www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/jesli-nie-mozna-ustalic-inwestora-samowoli-budowlanej-postepowanie-prowadzone-jest-wobec-wlasciciela-nieruchomosci
                                                  • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:32
                                                    W porządku. Jeżeli zarządca cmentarza nie wie co się aktualnie buduje/stawia, jest "zastępczym" inwestorem.
                                                • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 23:11
                                                  sugerujesz,że budowlańcy(czytaj Ukraińcy) przyjechali z zagranicy i ten mały pomniczek postawili cichcem w ciągu 1 nocy?
                                    • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:58
                                      to wygląda tak:www.google.pl/search?q=pomnik+w+hruszowicach&espv=2&biw=1242&bih=585&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=j5Y1VLjaN8T5yQOI2IHACQ&ved=0CB8QsAQ

czy coś takiego można postawić w sposób niepostrzeżony?
                                      sprawę nielegalnych budowli normuje prawo budowlane.z wypowiedzi władz wywnioskowałem,że po prostu nie mają woli załatwienia tej sprawy.
                                      • humbak Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:03
                                        Zdjęcia widziałem. Nawet jeśli nie zrobili tego niepostrzeżenie, osoby które zauważyły niekoniecznie musiały to zgłosić. Osobiście na prace na cmentarzu nie zwracam uwagi, jeśli nie dotyczą grobów, które mnie interesują. Nawet zaś zauważywszy, wątpię bym sprawdził, czy wykonują prace legalnie. Nie wiem w jakim stopniu zarządca cmentarza ma pieczę nad tym co się dzieje. Co do tego zaś co napisał Remez- inwestora trzeba wskazać, aby móc mu coś nakazać. Śmiem podejrzewać, że tu skończyłoby się na nakazie rozbiórki zarządcy... czyli pewnie parafii jakiejś.
                                        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 23:12
                                          to dlaczego takiego postanowienia nie wydano?
                                          tak na marginesie:wierzysz w lojalność mniejszości ukraińskiej do państwa polskiego?
                      • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:03
                        Jedna mała poprawka - pandemia "hiszpanki" wygasła w 1919 r.
                        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:19
                          pl.wikipedia.org/wiki/Pandemia_grypy_w_latach_1918-1919
                          "Pandemia grypy była także przyczyną licznych śmierci jeńców podczas i po wojnie polsko-bolszewickiej (zob. jeńcy sowieccy w niewoli polskiej (1919-1921))."
                          • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:22
                            tiny.pl/q6bg5
                            • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:40
                              to potwierdza wszystko co pisałem.
                              powtórzę:ktoś ich zapraszał?
                              • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:46
                                99venus napisał:

> to potwierdza wszystko co pisałem.
                                Nie, nie ma nic o hiszpance.
                                > powtórzę:ktoś ich zapraszał?
                                To cienki lód:
                                W latach 1918-1919 Sowietom udało się wprowadzić "czerwone rządy" na Litwie, Łotwie, Białorusi i Ukrainie oraz w Estonii. Piłsudski obawiał się, że podobny los może spotkać także Polskę. Postanowił, więc uprzedzić działania bolszewików i uderzył na zajętą przez nich Litwę
                                PS - sprawę cmentarza Rakowickiego uważam za idiotyczną prowokacje.
                                • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:52
                                  przecież napisałem:"Pandemia grypy była także przyczyną licznych śmierci jeńców podczas i po wojnie polsko-bolszewickiej (zob. jeńcy sowieccy w niewoli polskiej (1919-1921))."
                                  Udzieliliśmy pomocy bratniej Litwie okupowanej przez bolszewików.a na poważnie przecież wiesz dobrze,że tak czy inaczej przygotowywali sie do marszu na Europę.i czy to chodzi o Litwę czy marsz na Kijów wspólnie z Petlurą?
                                  cmentarz Rakowicki-oczywiście parszywa prowokacja ale przecież to specjaliści w tym zakresie.kto wie czy jakaś grupa uprzejmych ludzi nie pojawi się na cmentarzu i nie zacznie stawiać pomnika?
                                  • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:58
                                    cmentarz Rakowicki-oczywiście parszywa prowokacja ale przecież to specjaliści w tym zakresie.kto wie czy jakaś grupa uprzejmych ludzi nie pojawi się na cmentarzu i nie zacznie stawiać pomnika?
                                    To by mogło przejść/zdarzyć się w absolutnej ciszy. Obecnie byłby to incydent dyplomatyczny a władze Krakowa są uprzedzone.
                        • x2468 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:24
                          Poniżej jest wykres pokazujący jak przebiegała pandemia Hiszpanki. Wystarczy przyrównać do tego daty śmierci jeńców bolszewików. Amerykanie wyliczyli ze liczba zmarłych na pandemie wyniosła około 50 milionów osoba, Amerykanów zginęło więcej niż żołnierzy USA w II wojnie światowej.
                          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Spanish_flu_death_chart.png
                          • remez2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 22:35
                            Dziwnie "wybiórcza" musiała być ta pandemia np. na terenie obozu w Tucholi. Nie odnotowano ani jednego przypadku śmierci pośród personelu obozu.
                      • taziuta Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 09.10.14, 04:28
                        99venus napisał:

> /.../,obywatele kraju,który w ciągu 20 lat dwukrotnie napadał na Polskę/.../

Co masz na myśli, pisząc dwukrotnie?
                        • 99venus Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 09.10.14, 08:57
                          rok 1920 i 1939
      • erte2 Re: Zawsze możesz się zrzucić na Karaków 08.10.14, 21:58
        inocom napisał:
        ...W Krakowie stanie pomnik zamęczonych w polskich obozach śmierci.
        A skąd masz takie informacje? Kto zadecydował o tym że stanie ?
    • veglie Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 15:12
      Autorzy apelu odlecieli...
    • ave.duce Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 15:15
      Jakiś link?
      • humbak Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 15:28
        Wujek Gugiel:
        wyborcza.pl/1,75968,16762632,Ukraina_potrzebuje_pomocy_demokratycznych_panstw_i.html
        • volupte Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 15:50
          Jakiej pomocy potrzebują? Kasiory czy jabłek i chleba?
        • ave.duce Dzięki, Humbaku :) 08.10.14, 19:18
    • snajper55 Apel o pomoc 08.10.14, 15:36
      Pomagać Polsce? Tak, tak, jak najbardziej. Gorzej, gdy to Polska ma komuś pomóc. Solidarność Kalego.

I do tego bezczelne stwierdzenie: "nigdy nie będą walczyli o naszą wolność". A ty walczysz o ich wolność???

S.
      • 99venus Re: Apel o pomoc 08.10.14, 16:55
        oczekiwanie pomocy od państwa popierającego morderców,czyniących z upowskich bandytów bohaterów,tolerującego ciągłą działalność antypolską nacjonalistów jest po prostu niemoralne.
        patrząc na to co się dzieje na Ukrainie to niech lepiej oni pomogą sami sobie.
        nie walczę o ich wolność i nie mam takiego zamiaru.nie zmienia to faktu,że potepiam najazd Wladymira Adolfowicza Putina.ja obydwa te dzikie państwa traktuję jak dżumę i cholerę.
        ale nie zmienia to faktu,że ludzie pozbawieni wiedzy,pamięci, empatii i poczucia solidarności narodowej będą różne dziwne rzeczy mówili,pisali i robili.
        • inocom Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 17:20
          99venus napisał:

> oczekiwanie pomocy od państwa popierającego morderców,czyniących z upowskich ba
          > ndytów bohaterów,tolerującego ciągłą działalność antypolską nacjonalistów jest
          > po prostu niemoralne.

Każda pomoc wiąże się z dobrowolnością. Nie chcesz nie dasz.
          • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 17:29
            czytałeś treść apelu?
            napisano w nim:"Wspieranie Ukrainy na wszystkich polach yo nasz OBOWIĄZEK I ZADANIE POLITYCZNE"
            otóż ja mówię pani Romaszewskiej i panom:Bujakowi,Frasyniukowi,Janasowi,Lisowi,Tymie i Ziebie -gó... prawda!
            • snajper55 Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 19:09
              99venus napisał:

> czytałeś treść apelu?
              > napisano w nim:"Wspieranie Ukrainy na wszystkich polach yo nasz OBOWIĄZEK I
              > ZADANIE POLITYCZNE"

> otóż ja mówię pani Romaszewskiej i panom:Bujakowi,Frasyniukowi,Janasowi,Lisowi,
              > Tymie i Ziebie -gó... prawda!

Taka sama prawda jak i twoja. Oni mają swoje poglądy, ty - swoje.

S.
              • smalltownboy Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 03:11
                Zgadza się, tylko niech płacą za swoje, a nie z podatków.
          • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 17:58
            > Każda pomoc wiąże się z dobrowolnością. Nie chcesz nie dasz.

"Wspieranie Ukrainy na wszystkich polach to nasz obowiązek i zadanie polityczne". Osobiście uważam, że Ukrainy wspierać nie należy, natomiast należy uczynić stosowny wyjątek dla Ukraińców. W granicach rozsądku - pomoc humanitarna jak najbardziej. Polityczna? Militarna? Finansowa? Niby z jakiej racji? Na pewno nie stanu. Nie jest racją stanu hodowanie sobie wroga na granicach. Ukraińcy chętnie całują teraz Polaków w pięty, a gdy już się uspokoi, to wrócą do swojej miłości do Bandery, do niechęci wobec Polaków, do resentymentów. Chyba że już zdążyli oficjalnie potępić Banderę, zaczęli pozbywać się jego pomników, zmieniać nazwy ulic i zaczęli traktować go nie jak bohatera, tylko jako autora ludobójstwa.
            • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 19:16
              sverir napisał:

> > Każda pomoc wiąże się z dobrowolnością. Nie chcesz nie dasz.
              >
              > "Wspieranie Ukrainy na wszystkich polach to nasz obowiązek i zadanie polityczne
              > ". Osobiście uważam, że Ukrainy wspierać nie należy, natomiast należy uczynić s
              > tosowny wyjątek dla Ukraińców. W granicach rozsądku - pomoc humanitarna jak naj
              > bardziej. Polityczna? Militarna? Finansowa? Niby z jakiej racji? Na pewno nie s
              > tanu. Nie jest racją stanu hodowanie sobie wroga na granicach. Ukraińcy chętnie
              > całują teraz Polaków w pięty, a gdy już się uspokoi, to wrócą do swojej miłośc
              > i do Bandery, do niechęci wobec Polaków, do resentymentów. Chyba że już zdążyli
              > oficjalnie potępić Banderę, zaczęli pozbywać się jego pomników, zmieniać nazwy
              > ulic i zaczęli traktować go nie jak bohatera, tylko jako autora ludobójstwa.

W historii więcej nas łączyło niż dzieliło.
              Taki Sobieski cienko by wyglądał pod Wiedniem bez 80 tys. Ukraińców.

Cud nad Wisłą mógł nie być cudem, gdyby Ukraińcy nie wzięli na siebie południowej armii sowieckiej, która do Warszawy już nie dotarła.
              • snajper55 Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 21:32
                inocom napisał:

> Cud nad Wisłą mógł nie być cudem, gdyby Ukraińcy nie wzięli na siebie południow
                > ej armii sowieckiej, która do Warszawy już nie dotarła.

A my się potem na Ukraińców wypięliśmy podpisując z sowietami Traktat ryski.

S.
                • x2468 Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 22:28
                  Za co Ukraińców przepraszał Piłsudski.
                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 08:59
                    za polskich endeków rządzących w tym czasie Polską,którzy podpisując układ ryski w 1921 nie zadbali o swoich sojuszników-Ukraińców Petlury.
              • bard333 Ze co? Sobieski bez ukraincow? 09.10.14, 01:38
                To w tamtym czasie byli jacys ukraincy? O czym ty bredzisz?

Znowu na tym forum jakies banderowskie brednie, narod (sic!) ktory swoje podwaliny buduje na truchlach polskich dzieci, kobiet i starcow, nie zsluguje nawet na spluniecie.

Nie przyjdziemy do waszych domow z siekierami, tak jak wy kiedys do naszych, inna kultura, ale teraz won! Mozecie nie skomlec o nasza pomoc, cywilizowany swiat palcem nie kiwnie w obronie banderowskiego goowna.

To i tak ulamek tego, na co takie kundle zasluguja.

Zadnej pomocy!
                • inocom Pikujący sokół podobnie jak barwy to 9 wiek n.e. 09.10.14, 08:24
                  bard333 napisał:

> To w tamtym czasie byli jacys ukraincy? O czym ty bredzisz?

Wiem, że Ci to trudno pojąć. Wtedy jeszcze Lachowie na drzewach siedzieli, a Popiela jadły myszy.
                  • inocom Re: Pikujący sokół podobnie jak barwy to 9 wiek n 09.10.14, 08:43
                    A tu masz filmik poglądowy.

• 99venus Re: Pikujący sokół podobnie jak barwy to 9 wiek n 09.10.14, 09:01
                    w każdym razie tak twierdzą niedorozwinięci analfabeci.
                    ale przynajmniej wiemy kto jest kim.
                    • inocom Re: Pikujący sokół podobnie jak barwy to 9 wiek n 09.10.14, 09:26
                      99venus napisał:

> w każdym razie tak twierdzą niedorozwinięci analfabeci.
                      > ale przynajmniej wiemy kto jest kim.

Nie żołądkuj się tak daltonisto :)
                      Spójrz na sokoła. Pikuje w trizub. A barwy ma słuszne. :)
                      dinoanimals.pl/wp-content/uploads/2013/03/Sokół-wędrowny-9.jpg
              • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 08:46
                " W historii więcej nas łączyło niż dzieliło"

Przed Wiedniem był Chmielnicki, Batoh, Radnot, Perejesław, bunt przeciw Wyhowskiemu i ugodzie z Polską. Potem była koliszczyzna, z hajdamakami - bohaterami narodowymi Ukraińców, był mord profesorów lwowskich (wykonanie niemieckie, ale wsparcie Ukraińców bezcenne) i rzezie na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Daruj sobie kiepską historyczną retorykę.
                • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 08:57
                  sverir napisał:

> " W historii więcej nas łączyło niż dzieliło"
                  >
                  > Przed Wiedniem był Chmielnicki, Batoh, Radnot, Perejesław, bunt przeciw Wyhowsk
                  > iemu i ugodzie z Polską. Potem była koliszczyzna, z hajdamakami - bohaterami na
                  > rodowymi Ukraińców, był mord profesorów lwowskich (wykonanie niemieckie, ale ws
                  > parcie Ukraińców bezcenne) i rzezie na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Daruj
                  > sobie kiepską historyczną retorykę.

Idąc tym tropem dojdziemy, do Bolka Chrobrego i jego nienasyconej chuci.
                  Nie zastanawiało Cię dlaczego nie było niesnasek z Białorusinami vel Litwinami?
                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 09:06
                    mówienie o Ukraińcach w kontekście wydarzeń z XVII wieku jest nieporozumieniem.
                    społeczeństwo ukraińskie a potem naród posiadający świadomość narodową to okres znacznie późniejszy.
                    Ukrainy jako państwa nie było nigdy a i dzisiaj trzeba mieć wątpliwości czy jest.
                    • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 09:10
                      99venus napisał:

> mówienie o Ukraińcach w kontekście wydarzeń z XVII wieku jest nieporozumieniem.
                      > społeczeństwo ukraińskie a potem naród posiadający świadomość narodową to okres
                      > znacznie późniejszy.
                      > Ukrainy jako państwa nie było nigdy a i dzisiaj trzeba mieć wątpliwości czy jes
                      > t.

Nie ma Basków i nigdy nie było?
                      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Basque_people.png
                  • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 09:08
                    > Idąc tym tropem dojdziemy, do Bolka Chrobrego i jego nienasyconej chuci.

To przecież Ty zacząłeś, choć dodać trzeba, że Chmielnicki był zaledwie 30 lat przed Wiedniem. A swoją drogą, przed Bolkiem Chrobrym był Ukrainiec Włodzimierz i zabór Grodów Czerwieńskich. Tyle nas łączy z braćmi zza Buga!

> Nie zastanawiało Cię dlaczego nie było niesnasek z Białorusinami vel Litwinami?

I jeszcze napisz, że mordy na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej to wina Polaków.
                    • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 09:22
                      sverir napisał:

> > Idąc tym tropem dojdziemy, do Bolka Chrobrego i jego nienasyconej chuci.
                      >
                      > To przecież Ty zacząłeś, choć dodać trzeba, że Chmielnicki był zaledwie 30 lat
                      > przed Wiedniem. A swoją drogą, przed Bolkiem Chrobrym był Ukrainiec Włodzimierz
                      > i zabór Grodów Czerwieńskich. Tyle nas łączy z braćmi zza Buga!
                      >
                      > > Nie zastanawiało Cię dlaczego nie było niesnasek z Białorusinami vel Litw
                      > inami?
                      >
                      > I jeszcze napisz, że mordy na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej to wina Polaków
                      > .

To wina ksenofobii. Zawsze byliśmy wschodnią flanką Watykanu. Z Ukraińca katolika nie zrobisz. Białorusini a właściwie Czarnorusini vel Litwini nie mieli nigdy parcia na bycie misjonarzami. To i żyli w zgodzie z braćmi z południa.
                      PS
                      Czechów też próbowaliśmy zmieniać :) Czy to razem z Habsburgami, czy to razem z Sowietami. Nie może być, by sercu Europy istniał naród, którego kapłani nie uznają Rzymu czy Moskwy. Mało tego, żenią się :)
                      • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 14:07
                        > To wina ksenofobii.

Aha, ksenofobii! No to dobrze, znaczy Ukraińcy są rozgrzeszeni. Znaczy się z mordowaniem Żydów też jest ok, bo to wina antysemityzmu.

Zastanów się czasem zanim napiszesz.
                        • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 15:24
                          sverir napisał:

> > To wina ksenofobii.
                          >
                          > Aha, ksenofobii! No to dobrze, znaczy Ukraińcy są rozgrzeszeni. Znaczy się z mo
                          > rdowaniem Żydów też jest ok, bo to wina antysemityzmu.
                          >
                          > Zastanów się czasem zanim napiszesz.

Jak się spodka 2 ksenofobów, to mamy do czynienia z ksenofobią. Choćby nie wiem jak uważali, że są tolerancyjni i otwarci.
                          Przecież ten wątek to też zapis dyskusji ksenofobów. Moje jest najważniejsze, a kto powie, że nie to go w mordę.

Ukraińcy na Białorusi to 3 pod względem liczności grupa.
                          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Ukrainians_in_Belarus_2009.PNG
                          Żyją z innymi w pokoju od wieków. Nie odpowiedziałaś jak to jest, że się z Białorusinami nigdy nie rzezali?
                          • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 19:57
                            > Jak się spodka 2 ksenofobów, to mamy do czynienia z ksenofobią.

Następnym razem jak ktoś zgwałci dziecko, to napisz, że to wina pedofilii. Ja pozostanę jednak na swoim stanowisku, że mordują ludzie, a nie ich fobie i poglądy.
                            • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:01
                              sverir napisał:

> > Jak się spodka 2 ksenofobów, to mamy do czynienia z ksenofobią.
                              >
                              > Następnym razem jak ktoś zgwałci dziecko, to napisz, że to wina pedofilii. Ja p
                              > ozostanę jednak na swoim stanowisku, że mordują ludzie, a nie ich fobie i poglą
                              > dy.

Ta miast ścigać gwałciciela będą ścigać jego prawnuków :) Ty to masz łeb na karku :)
                              Całkiem jak banderowiec czy Lechita :)
                              • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:16
                                tak długo jak będą zyli banderowcy i ich wnukowie wyznający te same poglądy,tak długo jak nie wyrzekną się swoich zbrodni i tak długo jak będą zbrodniarzom stawiali pomniki będą ścigani.
                                • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:32
                                  99venus napisał:

> tak długo jak będą zyli banderowcy i ich wnukowie wyznający te same poglądy,tak
                                  > długo jak nie wyrzekną się swoich zbrodni i tak długo jak będą zbrodniarzom st
                                  > awiali pomniki będą ścigani.

A nie przyszło Ci do głowy, że prócz banderowców było tam jeszcze sowieckie SB w przebraniu za zielonych ludzików?

Jest wielce prawdopodobne, że twoich przodków wyrżnęły sowieckie spec służby. Im brutalniej, tym dla nich lepiej. Chłopcy mają w tym wprawę. A potem wystarczy krzyknąć, że za wszystko odpowiadają banderowcy i lemingi łykną.

Przy granicy z Białorusią Ukraińcy masowo deklarowali, że są Białorusinami. W ich życiu nie zmieniało się nic, a unikali prześladowań i np. Akcji Wisła. Nawet to nikogo nie dziwiło, że w Polsce lat końca 40tych przyrost Białorusinów był taki, że musieliby się rozmnażać jak króliki.
                                  • inocom I jeszcze jedno. 09.10.14, 20:39
                                    Jaceniuk po kądzieli jest Żydem. A teraz pomyśl o czymś takim, że przedstawiciel mniejszości narodowej jest w Polsce premierem? Przecież to nie możliwe. A na Ukrainie, czemu nie.
                                    • 99venus Re: I jeszcze jedno. 09.10.14, 20:58
                                      ja nie jestem antysemitą i w dodatku nie mam zwyczaju interesować się narodowością ludzi-wystarczy mi informacja o obywatelstwie.
                                      Jaceniuk?-może to w ramach pokuty(w co nie wierzę) lub dla propagandowego zacierania śladów o licznym i aktywnym udziale Ukraińców w wymordowaniu ukraińskich Żydów.
                                      • inocom Re: I jeszcze jedno. 09.10.14, 21:06
                                        99venus napisał:

> ja nie jestem antysemitą i w dodatku nie mam zwyczaju interesować się narodowoś
                                        > cią ludzi-wystarczy mi informacja o obywatelstwie.

Aż się boje przyjść do Ciebie na Wigilię. Pewnie sprawdzasz paszporty w progu, nim zaprosisz wędrowca do wieczerzy :)
                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:55
                                    takie podejrzenie nie przyszło nikomu do głowy oprócz banderowskich propagandzistów.
                                    a propos fałszywych Białorusinów-nie mam żadnych wątpliwości,że niestety wielu bandytom udało się ujść sprawiedliwości i jako członkowie ZUwP do dzisiaj uprawiaja antypolską działalność.
                                    ps.
                                    bez osobistych emocji-żaden z członków mojej rodziny nie został zamordowany przez upowskich bandytów.mieli szczęście.
                              • sverir Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:38
                                > Ta miast ścigać gwałciciela będą ścigać jego prawnuków

No patrz, a ja taki łaskawy dla Ukraińców jestem, że nie chcę ścigać dzieci za grzechy ojców, a widać powinienem. Sęk w tym, że gdybym chwalił pedofilię przodka, to na mnie jest stosowny paragraf w Polsce. Na Ukrainie za chwalenie przodka ludobójcy paragrafu nie ma, jest za to order dla przodka i uznanie sąsiadów.
                                • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 20:41
                                  sverir napisał:

> > Ta miast ścigać gwałciciela będą ścigać jego prawnuków
                                  >
                                  > No patrz, a ja taki łaskawy dla Ukraińców jestem, że nie chcę ścigać dzieci za
                                  > grzechy ojców, a widać powinienem. Sęk w tym, że gdybym chwalił pedofilię przod
                                  > ka, to na mnie jest stosowny paragraf w Polsce. Na Ukrainie za chwalenie przodk
                                  > a ludobójcy paragrafu nie ma, jest za to order dla przodka i uznanie sąsiadów.

A skąd wiesz, że pedofilem nie był rosyjski komunista na urlopie i przebraniu za zielonego ludka?
                                  Ponoć II wojnę światową, wywołali Polacy atakując radiostację w Gliwicach.
                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 21:01
                                    daj spokój,nie ośmieszaj się.ja rozumiem,że wypieracie się tej zbrodni ale dlaczego tak głupio?
                                    świadkowie jeszcze żyją,zeznania z pierwszych lat po wojnie też się zachowały.
                                    • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 21:31
                                      99venus napisał:

> daj spokój,nie ośmieszaj się.ja rozumiem,że wypieracie się tej zbrodni ale dlac
                                      > zego tak głupio?

Zbrodni się nie wypieram. Miała miejsce. Naszym zadaniem jest dojść kto łamał prawo.

> świadkowie jeszcze żyją,zeznania z pierwszych lat po wojnie też się zachowały.

Pracuję z gościem, co jego dziadek miał majątek na wschodzie. Ukraińcy do niego przyszli i powiedzieli NKWD idzie. Miał czas wynieść ile uniósł, a czego nie uniósł zakopać. A przecież mogli bogacza ograbić, a potem zabić jako Lacha.
                                      • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 09:44
                                        1.masz wątpliwości kto łamał prawo?
                                        2.ostrzegli przed NKWD,przed upowcami też by to zrobili?
                                        • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 10:56
                                          99venus napisał:

> 1.masz wątpliwości kto łamał prawo?

Mam bo zbrodnie NKWD zostały zaliczone do zbrodni UPA.

> 2.ostrzegli przed NKWD,przed upowcami też by to zrobili?

Przecież oni byli z UPA, jak każdy Ukrainiec :)
                                          • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 11:17
                                            to oczywiście UPA kwalifikowało sprawców ludobójstwa?
                                            każdy nie ale bardzo wielu a i ci co nie byli też upowcom pomagali często.
                                            ps.
                                            ucz się historii.jak NKWD wywoziło Polaków to UPA jeszcze nie było.ta dzicz zorganizowała się dopiero 14 października 1942 roku-za kilka dni możesz świętować.
                                            • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 13:03
                                              99venus napisał:

> to oczywiście UPA kwalifikowało sprawców ludobójstwa?
                                              > każdy nie ale bardzo wielu a i ci co nie byli też upowcom pomagali często.
                                              > ps.
                                              > ucz się historii.jak NKWD wywoziło Polaków to UPA jeszcze nie było.ta dzicz zor
                                              > ganizowała się dopiero 14 października 1942 roku-za kilka dni możesz świętować.

A Ty niby cywilizowany Lach?
                                              • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 13:17
                                                jedno jest absolutnie pewne:nie mam nic wspólnego ani z UPA ani z banderowcami.to naprawdę nie mój świat.
                                                a ty jaką masz opinię o tych dzielnych,bohaterskich wojownikach zaprawionych w bestialskim mordach bezbronnej ludności?
                                                • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 13:21
                                                  99venus napisał:

> jedno jest absolutnie pewne:nie mam nic wspólnego ani z UPA ani z banderowcami.
                                                  > to naprawdę nie mój świat.
                                                  > a ty jaką masz opinię o tych dzielnych,bohaterskich wojownikach zaprawionych w
                                                  > bestialskim mordach bezbronnej ludności?

Kto mordował niewinnych ten ch...jło. Obojętnie jakiej by nie był narodowości.
                                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 14:17
                                                    ale nie może ci przejść przez gardło(klawiaturę),że to dotyczy ukraińskich nacjonalistów?
                                                  • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 14:18
                                                    99venus napisał:

> ale nie może ci przejść przez gardło(klawiaturę),że to dotyczy ukraińskich nacj
                                                    > onalistów?

Napisałem przecież wszystkich.
                                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 14:22
                                                    ale nie wszyscy tam mordowali Polaków.
                                                  • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 14:43
                                                    99venus napisał:

> ale nie wszyscy tam mordowali Polaków.

To znaczy co? Polski nazista mordujący np. lewicowca to dobry nazista?
                                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 15:49
                                                    to już ostatni wpis ponieważ albo nie rozumiesz co czytasz i co piszesz albo masz problemy innej natury.
                                                    jeżeli piszę "nie wszyscy tam mordowali" to znaczy,że na Ukrainie oprócz upowskich morderców żyli jescz inni,porządni Ukraińcy,który dzicz upowska też często mordowała.
                                                  • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 17:36
                                                    99venus napisał:

> to już ostatni wpis ponieważ albo nie rozumiesz co czytasz i co piszesz albo ma
                                                    > sz problemy innej natury.
                                                    > jeżeli piszę "nie wszyscy tam mordowali" to znaczy,że na Ukrainie oprócz upowsk
                                                    > ich morderców żyli jescz inni,porządni Ukraińcy,który dzicz upowska też często
                                                    > mordowała.

Ta dzicz jak to określiłeś, to rzadko bywała UPA. Przeważnie byli to tak zwani "siekiernicy". Czyli okoliczni chłopi, z żołnierzami UPA mającymi tyle wspólnego co mrówka z Księżycem.
                                                  • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 15:46
                                                    wszyscy nie ale chyba dalsza dyskusja jest już jałowa a wielu tysiącom ludzi słowo Ukraina będzie się zawsze kojarzyło w sposób uzasadniony ze słowami pożoga i rzeź.
            • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 08.10.14, 19:58
              oni do miłości do Bandery nie muszą wracać.caly czas ją mają a ostatnio powiedział to ukraiński prezydent.
              obawiam się,że żadnych szans na ukraińską refleksję nad ludobójstwem nie ma.
              • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 09.10.14, 21:41
                99venus napisał:

> oni do miłości do Bandery nie muszą wracać.caly czas ją mają a ostatnio powiedz
                > iał to ukraiński prezydent.
                > obawiam się,że żadnych szans na ukraińską refleksję nad ludobójstwem nie ma.

A u Czechów masz? 3 mln wypędzonych. 150 000 zabitych. W 2 miesiące.
                • 99venus Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 09:46
                  niech się Czesi martwią.to ich problem.
                  nie wypędzonych tylko przesiedlonych zgodnie z traktatem międzynarodowym.po tym co Niemcy zrobili w czasie wojny żadna reakcja mnie dziwi.upowskim bandytom uszło na sucho.
                  • inocom Re: Przecież nie ma musu pomagać. 10.10.14, 10:57
                    99venus napisał:

> niech się Czesi martwią.to ich problem.
                    > nie wypędzonych tylko przesiedlonych zgodnie z traktatem międzynarodowym.po tym
                    > co Niemcy zrobili w czasie wojny żadna reakcja mnie dziwi.upowskim bandytom us
                    > zło na sucho.

To byli Czesi. Pech chciał, że narodowości niemieckiej. A Ty sobie wybierałeś gdzie się urodzisz?
      • sverir Re: Apel o pomoc 08.10.14, 17:54
        > Pomagać Polsce? Tak, tak, jak najbardziej. Gorzej, gdy to Polska ma komuś pomóc

Nie komuś, tylko Ukraińcom. I to nie dlatego, że są Ukraińcami.
        • inocom Możesz jaśniej? 09.10.14, 22:09
          sverir napisał:

> Nie komuś, tylko Ukraińcom.

A Cyganom byś pomógł?
          • 99venus Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 09:49
            pomóc Ukraińcom na złość Rosji.nagła miłość pozytecznych idiotów wynika tylko z rusofobii.
            głupotę tym razem pomijam.
            cygan?gdyby potrzebował pomocy dlaczego nie?
            ale to jest moje stanowisko,co odpowie sverir nie wiem.
            • inocom Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 13:07
              99venus napisał:

> pomóc Ukraińcom na złość Rosji.nagła miłość pozytecznych idiotów wynika tylko z
              > rusofobii.
              > głupotę tym razem pomijam.
              > cygan?gdyby potrzebował pomocy dlaczego nie?
              > ale to jest moje stanowisko,co odpowie sverir nie wiem.

Jest taki film Soviet strory

www.cda.pl/video/595700e/The-Soviet-Story-_-Lektor-PL-_
              Obejrzyj. Potem będziemy mogli dyskutować.
              Nawet Białorusini śpiewają Putin ch......

www.sport.pl/euro2016/1,136510,16780238,El__ME_2016__Zatrzymania_kibicow_po_meczu_Bialorus.html#BoxSportTxt
              • 99venus Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 14:21
                za długi.
                ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy bolszewizmem a ukraińskim nacjonalizmem.skutek ten sam.może ta różnica,że bolszewicy mając aparat państwowy mordowali w sposób bardziej zorganizowany,bez użycia noży,siekier,łopat,pił i bawili się w obcinanie kobietom piersi lub rozcinanie brzuchów.
                nie ma wyboru między dżumą a cholerą.to to samo.
                • inocom Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 15:11
                  99venus napisał:

> za długi.
                  > ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy bolszewizmem a ukraińskim nacjonalizmem.sk
                  > utek ten sam.może ta różnica,że bolszewicy mając aparat państwowy mordowali w s
                  > posób bardziej zorganizowany,bez użycia noży,siekier,łopat,pił i bawili się w o
                  > bcinanie kobietom piersi lub rozcinanie brzuchów.
                  > nie ma wyboru między dżumą a cholerą.to to samo.

Ano. Teraz Putin zrobił prezent Rosjanom na Ukrainie. Zdewastowany wchód się wyludnia. W miarę liczna ludność narodowości rosyjskiej ma dwie drogi. Albo do Rosji, albo rozpłynąć się wśród większości ukraińskiej. Tak czy owak mniejszość rosyjska na Ukrainie przestaje istnieć.
                  Ukraina staje się zwartym narodowo państwem. I to bez pomocy UPA.
                  Putin wystarczył.
                  • 99venus Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 15:51
                    Putin wystarczył żeby cały świat zobaczyl,że państwo ukraińskie to ułuda i nawet jeżeli przetrwa to nigdy w takim kształcie w jakim pojawiło sie w 1991 roku.
                    • inocom Re: Możesz jaśniej? 10.10.14, 17:37
                      99venus napisał:

> Putin wystarczył żeby cały świat zobaczyl,że państwo ukraińskie to ułuda i nawe
                      > t jeżeli przetrwa to nigdy w takim kształcie w jakim pojawiło sie w 1991 roku.

Nie mów nigdy nigdy. :)
    • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 19:02
      Żołnierze UPA - przykład heroizmu i ukraińskiego patriotyzmu.
      Petro Poroszenko
      prezydent Ukrainy
      Twitter
      • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 20:01
        dziękuję.nie mam więcej pytań. dodam jedynie do opinii Poroszenki:
        > Żołnierze UPA - przykład heroizmu i ukraińskiego patriotyzmu-rzeczywiście bestialskie mordowanie niemowląt,dzieci,kobiet starców wymagało nieprawdopodobnego heroizmu i jest świadectwem patriotyzmu w ukraińskim wydaniu.
        miłośnikom banderowców i upowców do sztambucha.
        • czarnyrowerzysta Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 21:38
          Mogę im dać,po plecach pompką od roweru.
          • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 22:34
            Co najwyżej ich wnukom i prawnukom. Pompką po katolicku.
            O czym wy mówicie? O nacjonalistach takich jak "prawdziwi Polacy" Czy ci "prawdziwi" to jest cala Polska?
            • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 22:37
              Np. Ołeh Jarosławowycz Tiahnybok, ukr. Олег Ярocлaвoвич Тягнибoк.
              • ave.duce Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 22:49
                Np. Krzysztof Bosak
                • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:02
                  ave.duce napisała:

> Np. Krzysztof Bosak
                  Jest członkiem "Swobody"?
                  • ave.duce Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:44
                    Nie, "Ruchu Narodowego".
                    • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 10:00
                      Oto fragment wpisu Iryny Farion na jej blogu w serwisie prawda.com.ua:
                      Przed Wielkanocą ja i poseł Rady Najwyższej Ukrainy Andrij Tjahnybok, którego większościowy okręg wyborczy częściowo graniczy z tak zwanymi ziemiami Zakerzonia (tj. włączonymi do Polski ukraińskimi etnicznymi terytoriami Łemkowszczyzny, Podlasia, Nadsania, Sokalszczyzny, Rawszczyzny, Chełmszczyzny: 19,5 tysięcy km kw., ponad 1 600 000 Ukraińców) - wyruszyliśmy do serca ukraińskiej oświaty, zespołu Ogólnokształcących Szkół nr 2 im. Markijana Szaszkiewicza w Peremyszliu, który, ze względu na tragiczne okoliczności historyczne i polityczne w latach 40-50-tych stał się Przemyślem.

Nowy podział Europy, przeprowadzony przez tzw koalicję antyhitlerowską na konferencji krymskiej [w Jałcie] w 1945 r., otworzył nie zagojone do dzisiaj rany na ukraińskiej etniczno-narodowej duszy, odrywając od niej odwieczne etno-komórki, które nie przestawały magicznie przyciągać do siebie przymusowo wysiedlonych, represjonowanych i katowanych Ukraińców i ich potomków...

Cóż zatem jest potrzebne, aby ostatnia przybyła tu fala ukraińskiej imigracji na własne przecież etniczne ziemie nie opolaczała się tak błyskawicznie, nazywając to niedawno stworzonym terminem "socjalizacji"? (...)
                      • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 10:38
                        chyba ten tekst nie wymaga żadnego komentarza.nawet dla licznego stada pozytecznych idiotów.
                      • ave.duce Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 11:25
                        natemat.pl/85117,max-kolonko-wzywa-do-rewizji-granic-chce-przylaczyc-do-polski-lwow-i-wilno-niech-nie-budzi-demonow
                        • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 12:38
                          za nic na świecie nie chciałbym mieszkać w jednym państwie z banderowcami i ich potomkami.nie wyobrażam sobie tego.niech Max-Kolanko nie budzi demonów.
                    • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 10:34
                      bądźmy szczerzy-to naprawdę nie jest to samo.
                • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:15
                  prosiłbym o zachowanie proporcji.mój stosunek do polskich narodowców jest prawie taki sam jak do ukraińskich nacjonalistów ale pamietam,że polscy narodowcy nie zorganizowali i nie przeprowadzili ludobójstwa na przeszło 100 tysiącach ludzi.
                  • ave.duce Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:45
                    99venus napisał:

> prosiłbym o zachowanie proporcji.mój stosunek do polskich narodowców jest prawi
                    > e taki sam jak do ukraińskich nacjonalistów ale pamietam,że polscy narodowcy ni
                    > e zorganizowali i nie przeprowadzili ludobójstwa na przeszło 100 tysiącach ludz
                    > i.

Wiem.
              • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 22:56
                T0 ten który manifestował wspólnie z Kaczyńskim na Majdanie?
                • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:00
                  x2468 napisał:

> T0 ten który manifestował wspólnie z Kaczyńskim na Majdanie?
                  Ten sam.
                  • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:16
                    każdy kraj ma pozytecznych idiotów.Polska między innymi Kaczyńskiego.
                    • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:25
                      Aby cie nieco uspokoić wklejam fotografie z zlotu moździerzy zwanej wszechpolską która się tłumnie zebrała na cmentarzu w Gdyni aby złożyć kwiaty na grobie ich bohatera z NSZ.
                      mw.org.pl/wp-content/uploads/2010/09/DSC00115.jpg
                      Prawdopodobnie podobnie to wygląda na Ukrainie.
                      • remez2 Re: apel o obowiązek pomocy 08.10.14, 23:31
                        x2468 napisał:
                        > Prawdopodobnie podobnie to wygląda na Ukrainie.
                        Zapewniam Cię, że zupełnie inaczej.
                        Taka jest rzeczywistość i Polakom powinno to dać do myślenia. Powinno się pojawić większe zainteresowanie tą sprawą, bo nie jest to tylko czysto sentymentalne wspominanie przeszłości, lecz następuje przejęcie upowskich metod postępowania i politykowania, przejęcie banderowskiego etosu, który jest stawiany dzisiejszym Ukraińcom za wzór, choć zachodnim Ukraińcom nawet nie trzeba było go stawiać, bo oni w nim wyrośli. Usiłuje się całemu narodowi ukraińskiemu ten etos banderowski zaszczepić. Już samo nieodcięcie się od tego etosu, a mogłoby ono tylko polegać na stanowczym jego potępieniu, jest niebezpieczne.
                        • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 00:01
                          Wierze ze w nim wyrośli bo taki był interes władz i Rosji. i właśnie dlatego powinniśmy im pomoc.Nic tak nie wykaże bezsensu banderowskiego patriotyzmu jak nasza pomoc.Tylko w ten sposób możemy pokazać indoktrynowanym przez naszych wrogów ze nie jest prawdą ich propaganda mówiąca o naszej chęci odebrania im wolność. Zrobiliśmy to w stosunku do Niemców za pomocą listu biskupów a później przez nasza zgodę na ich zjednoczenie.Jak widać opłaciło się.
                          • sverir Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 08:50
                            > Nic tak nie wykaże bezsensu banderowskiego patriotyzmu jak nasza pomoc

Niemcom nie była potrzebna pomoc, wystarczył solidny wpie... żeby zapomnieli o romantycznym nazizmie.
                            • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:39
                              do bezsensu banderowskich zbrodni muszą dojść sami i z całą pewności bez naszej pomocy.
                          • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:09
                            bardzo cię przepraszam ale ty tak POWAZNIE??
                      • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:07
                        to jesteś w wielkim błędzie bo na Ukrainie uroczystości organizowane przez nacjonalistów to wielotysięczne tłumy z weteranami band UPA w mundurach na czele.
                • bard333 Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 01:55
                  Z sikorskim rowniez

Kaczor dal sie wkrecic, pomiesc chwili, sikorski zrobil to z premedytacja
            • sverir Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 08:49
              > O czym wy mówicie? O nacjonalistach takich jak "prawdziwi Polacy"

Prawdziwi Polacy nie wymordowali 100 tysięcy Ukraińców i kilkudziesięciu tysięcy tych Polaków, którzy mordować nie chcieli.

• smalltownboy Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 03:09
      Nie zdziwcie się, gdy "nasze" władze zimą przekażą nasz gaz (tzn. kupiony przez nas dla nas za najwyższe ceny w Europie) Ukrainie, wprowadzając u nas XX stopień zasilania.
      Nie jest to takie political fiction.
      • x2468 Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 08:58
        Ani nasze ani inne głąbie nie przekazują lecz sprzedają. Nasze tym bardziej nie przekazują bo jest dla Ukraińców zbyt drogi. Doinformuj się ośle a później pisz
        • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:12
          żeby sprzedać trzeba jeszcze mieć kupca,który zapłaci.Ukraina czym zapłaci?
        • dystans4 Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 10:29
          Co znaczy "przekazują"? Jeśli chodzi rewers, to miał miejsce, wskutek zmniejszeniu dostaw przez Rosję zmniejszył się, a może ustał. O ile mi wiadomo, gaz sprzedajemy, ale Ukraińcy nie płacą. Nic nie wskazuje na to, by mieli zapłacić w przyszłości, a kradzież (za rządów pomarańczowych) polskich wielomiliardowej wartości udziałów (nie mniej, niż $4 mld) w odkrytym złożu ropy i gazu dają podstawy do najgorszych przypuszczeń.
          • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 10:40
            i takie są fakty o polsko-ukraińskiej współpracy.
        • smalltownboy Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 12:46
          x2468 napisał:

> Ani nasze ani inne głąbie nie przekazują lecz sprzedają. Nasze tym bardziej nie
          > przekazują bo jest dla Ukraińców zbyt drogi. Doinformuj się ośle a później pis
          > z

Platfusi ekonomie, sponsoruj ze swoich a nie z podatków.
      • 99venus Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 09:11
        nic mnie nie zdziwi.umiejętność prowadzenia polityki zagranicznej (i jej skuteczność) przez polskie rządy jest powszechnie znana.
        • czarnyrowerzysta Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 19:50
          Jebać Ukrainę i wszystkich jej popleczników.
          • veglie Re: apel o obowiązek pomocy 09.10.14, 19:59
            Krótko i rzeczowo. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka