Dodaj do ulubionych

Wyjaśnicie?

23.10.14, 12:21
Dlaczego po tym, jak w 2008 r. Putin proponował Tuskowi rozbiór Ukrainy:

- rząd polski nie poinformował o tym NATO i UE?

- dlaczego nastąpiło ocieplenie stosunków z Rosją?

- dlaczego po tym cofnięto veto Polski na Nord Stream?

- dlaczego Sikorski pisał w 2009 r., że Rosja się demokratyzuje?

- dlaczego godzono się na cięcia budżetu MON w 2008 i 2013 r. i na zniesienie poboru?

- dlaczego rząd polski nie ratyfikował umowy o tarczy antyrakietowej (stałej bazie USA na naszym terytorium)?

- dlaczego Sikorski sabotował politykę prezydenta Kaczyńskiego, a po Smoleńsku namawiał do ufności w rosyjskie śledztwo?

- dlaczego Sikorskiemu przypomniało się o rozmowie Tuska z Putinem dopiero po 6 latach?
Obserwuj wątek
    • 1zzarda Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 12:23
      Ale o co chodzi? Dalej twierdzisz ze to Putin wygrał?
    • volupte Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 12:28
      Obszerny sms:-)
      • anwad Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 12:31
        A coś w temacie masz do powiedzenia?
        • volupte Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 12:50
          Napisałem :-) A ty do kazdego punktu powinnaś napisać uzasadnienie. Sa tezy , trzeba dowodzić.
      • wiosnaludzikow Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 19:01
        Dlaczego masz zwyczaj podejrzewać innych o to co sam robisz ?
        >Obszerny sms:-)
        • volupte Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 19:24
          Nie mam podejrzeń. To jasne;-)
    • anwad Targowica 23.10.14, 12:29
      Jednym słowem.

Putin planuje agresję, a Tusk, Sikorski, Komorowski i reszta w tym go wspierają...
      • 1zzarda Re: Targowica 23.10.14, 12:37
        Targowica?
        Przypomnij sobie co dał publiczny wrzask LK w Tibilisi, poza wrzaskiem?
        • volupte Re: Targowica 23.10.14, 12:52
          W rezultacie dał bum w Smoleńsku.
        • glos.sumienia.forum Re: Targowica 23.10.14, 15:04
          Zgodnie z poleceniem Pana Prezydenta zostały wyciągnięte konsekwencje i tchórzliwi piloci, o których mówił w Sejmie Pan Gosiewski, przestali latać samolotem prezydenckim. Ich następcy okazali należytą subordynację, pełną determinację i całkowite oddanie się wykonywaniu poleceń Pana Prezydenta.
          • indeed4 Naciski najjaśniejszego premiera L. Millera z SLD 23.10.14, 16:31
            "Będąc pilotem na Mi-8, byłem świadkiem, jak Leszek Miller rozmawiał z dowódcą pułku w celu skłonienia załogi do wykonania lotu wbrew przepisom (warunki pogodowe). Z mojej wiedzy nieoficjalnej - z rozmów z kolegami, których obecnie nie mogę dokładnie przytoczyć - wynika, że takie praktyki były często stosowane" - zeznaje przed prokuratorem pilot"

www.polskatimes.pl/artykul/378684,polska-dotarla-do-zeznan-pilotow-36-specpulku-naciski-zdarzaly-sie-czesto,id,t.html
            • mietowe_loczki Re: Naciski najjaśniejszego premiera L. Millera z 24.10.14, 10:07
              Twój post pięknie potwierdza, że skoro "takie praktyki były często stosowane", mogły również mieć miejsce pod Smoleńskiem. Strzelasz sobie w stopę, no ale jakiej inteligencji można wymagać od "prawicowca"...
      • tw_wielgus Re: Targowica 23.10.14, 17:00
        Putin nie planuje agresji. Z punktu widzenia Rosji korzystniej jest sprzedawać Polsce ropę i gaz za dewizy niż dostarczać ją za ruble.
        • wiosnaludzikow Re: Targowica 23.10.14, 19:03
          No nie masz racji :)
          W przypadku zajęcia Polski dochodzi mu jeszcze marża hurtowa w Polsce i marża detaliczna i ....podatki z tego tytułu.
          >Putin nie planuje agresji. Z punktu widzenia Rosji korzystniej jest sprzedawać Polsce ropę i gaz za >dewizy niż dostarczać ją za ruble.
      • x2468 Re: Targowica 23.10.14, 18:51
        Nie zapomnij ze Targowice zwolano pod haslami "Bog, Honor, Ojczyzna".
        • anwad Re: Targowica 23.10.14, 19:00
          To by wyjaśniało,dlaczego pod te hasła podczepia się Komorowski.
      • sclavus Re: Targowica 24.10.14, 15:57
        ... idiotka!!
        Skończona idiotka!!!
    • szwampuch58 Re: Gołębico wyjasniam 23.10.14, 12:45
      img3.demotywatoryfb.pl//uploads/201402/1392968617_3nekcy_600.jpg
    • anwad Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 13:19
      Żal mi Was. Bronić tego, czego nie da się obronić. Byletwarzy nie stracić. A ona już dawno stracona...
      • m.c.hrabia Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 13:39
        Żal mi Was.

a mnie żal twego psychiatry ,musi się strasznie bulwersować ze swej bezsilności.
        • volupte Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 13:41
          Po co babci psychiatra?
    • anwad To ja Wam wyjaśnię 23.10.14, 14:29
      USA uderza w Niemcy. Uderzając w pupilka Merkel.
      Dla Polaków to dobra wiadomość.
      • szwampuch58 Re: Gołębico co wy tam... 23.10.14, 14:38
        ..."bierzecie za sztof "pod tym namiotem?
        • m.c.hrabia Re: Gołębico co wy tam... 23.10.14, 14:42
          ...pod tym namiotem?

"tlen" 99,99%
      • indeed4 W Niemcy? Raczej w całą UE 23.10.14, 14:42
        Tusk już nie jest premierem RP, tylko prezydentem-elektem całej Unii. Mam rozumieć, że ty jako obywatel kraju członkowskiego UE się z tego cieszysz?
      • adam111115 Re: To ja Wam wyjaśnię 23.10.14, 14:43
        Pewnie że dobra. Lepiej znam eng niż ger więc łatwiej się z sąsiadem dogadam. Poza tym z warszawy do USA 4 godziny autem w każdej chwili, czemu nie
    • indeed4 Ok - już wyjaśniam. 23.10.14, 14:47
      Tusk z Putinem zamordowali Lecha (który wspierał dążenia wolnościowe Ukraińców) po to, żeby potem wspólnie do rosołu rozebrać Ukrainę. Wygrałem toster? ;-)
    • dystans4 Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 14:52
      Nareszcie jesteś, nudno było na forum bez Ciebie.
      Skarbie, dlaczego nie chciałaś wypowiedzieć się w moim wątku? Okazji do chwalenia Pana Prezesa i Antoniego nigdy za wiele. I pamiętaj, za każdym razem Antonij dostaje pochwałę z wpisem do akt.
      A w tomacie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,148649500,148650205,To_kolejny_sukces_ruskiej_agentury.html

Jeszcze tu jest dalsza część stosownych wyjaśnień:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,144876314,144876314,Powiazania_PIS_z_ruskimi_.html

Na Twoim miejscu tak bardzo bym nie tego nie wyciągał, bo gdy przegracie, a na pewno przegracie, to na co zwalicie, na ruskich szpiegów? Musielibyście wywalić Macierewicza, bo to jest szpieg ruski, jego zachowanie świadczy o tym.
      Zastanów się ruski agencie wpływu.
      • anwad Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 15:25
        Jak się czujesz, ruski agencie wpływu, gdy największe mocarstwo świata występuje przeciwko Waszemu głównemu sojusznikowi, Merkel?
        • dystans4 Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 18:27
          Zawsze klaszczesz, kiedy tylko widzisz Antonija, czy może dlatego że nawet z twarzy podobny do Edmunda Edmundowicza? Ale poplątało Ci się w notatkach ze szkoleń u Antonija. To prawda, Merkel jest naszym sojusznikiem, największym sojusznikiem Polski w Unii. Waszym mediom bardzo się ostatnio Merkel nie podoba, mają ją za największą siłę wprowadzającą sankcje UE w stosunku do Rosji:

Ключевyю рoль в принятии нoвых caнкций прoтив Рoccии cыгрaлa Ангелa Меркель

www.ng.ru/politics/2014-09-15/100_echo150914.html

i zmienia się postrzeganie Niemców przez Rosjan:

Глaвные дрyзья и врaги Рoccии
          Нaибoльшие имиджевые пoтери в глaзaх жителей нaших coгрaждaн пoнеcлa Гермaния. Еcли в 2008 гoдy oнa вocпринимaлacь в кaчеcтве oднoгo из глaвных coюзникoв Рoccии и имелa пoддержкy в 17%, тo cейчac нaшемy крyпнейшемy тoргoвoмy пaртнерy cимпaтизирyют тoлькo 2% реcпoндентoв.
          www.gazeta.ru/politics/2014/10/09_a_6254757.shtml

(nie tłumaczę, no bo sama rozumiesz...)

Waszym największym sojusznikiem są dziś Chiny i faktycznie, największe mocarstwo świata, USA, co rusz ma z nim na pieńku. To o to zapewne Ci chodziło, można przypuszczać.
          Gratuluję Ci ponadprzeciętnej wśród Was znajomości polskiego, jednak można dojść do wniosku, że niekiedy ta znajomość Cię zawodzi, jeśli chodzi o rozumienie sensu zdań. Choć instrukcje Macierewicza i z Centrali wykonujesz bez zarzutu. One są po polsku czy po rosyjsku?
    • erte2 Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 14:56
      anwad
      Żabciu - a ty wyjasnij mi tylko jedno: jesteś tak durna "od zawsze" czy tylko zdurniałaś ostatnio?
      • 1zzarda Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 15:03
        To siem raczej nazywa zaślepieniem...
        • m.c.hrabia Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 15:25
          To siem raczej nazywa zaślepieniem...

NIE
          to siem zwie wiara smoleńska.
      • dystans4 Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 18:40
        NIE. To tylko zimne wyrachowanie. Liczy się to co na koncie, a za obojętne jaką akcję PRową prezes płaci w złocie. Pamiętasz, dwa lata temu wyszło, że hejterzy PiS nie znają nawet oświadczeń prezesa i Płaszczaka, bo nie za to im płacą. Liczy się zysk. Anwad jest zimna i wyrachowana, tak jak Mata Hari, czy inna femme fatale. W końcu jest prawdziwą kobietą.
        • m.c.hrabia Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 19:21
          Anwad jest zimna i wyrachowana...
          Nie , to moher i na dokładkę blondi.
    • tw_wielgus Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 16:59
      Sądzę i uważam, że propozycję rozważano, a jak się ma tak rozbudowaną biurokrację jak ten Tusk nikczemnik to musi to trochę potrwać. Nawet 6 lat.

Efekt globalnego ocieplenia. Proste. Emisja CO2, topniejące lodowce i brunatniejące na skutek zmiany temperatury białe misie. Sama wiesz.

Mieliśmy dostać Lwów. I tak oto stanęliśmy przed historyczną szansą na odzyskanie polskiej przestrzeni życiowej na wschodzie. Dalsze blokowanie rurociągu Nord Strem mogło spowodować cofnięcie korzystnej oferty Putina a co za tym idzie sprawę skomplikować.

Wydaje mi się, że podyktował mu to gen murzyńskości. Albo po prostu lubi robić laskę mocarstwom atomowym.

- dlaczego godzono się na cięcia budżetu MON w 2008 i 2013 r. i na zniesienie poboru?
      To trudne pytanie, ale postaram się odpowiedzieć. Być może cięcia były wynikiem nacisków ze strony amerykanów, którzy obawiali się, że jak będziemy zbyt dobrze uzbrojeni to nie będą mogli od czasu do czasu wpaść do Polski z robiącym wrażenie pokazem „Patriotów”.

- dlaczego rząd polski nie ratyfikował umowy o tarczy antyrakietowej (stałej bazie USA na naszym terytorium)?
      Z tej przyczyny i z uwagi na to, że znajdujemy się poza zasięgiem palestyńskich rakiet.

- dlaczego Sikorski sabotował politykę prezydenta Kaczyńskiego, a po Smoleńsku namawiał do ufności w rosyjskie śledztwo?
      To pytanie z kluczem i wiem, że kluczem jest odpowiedź: Sikorski chodził na smyczy Ławrowa
      W rosyjskie śledztwo po tym, co spotkało holenderski samolot ( dla przypomnienia - uderzył skrzydłem w buk) to już nawet redakcja wyborczej nie wierzy.

- dlaczego Sikorskiemu przypomniało się o rozmowie Tuska z Putinem dopiero po 6 latach?
      Przecież się wytłumaczył. Ma kiepską pamięć.

Podsumowując: test nie był prosty, ale odnoszę wrażenie że poprawnie odpowiedziałem na większość pytań. Nagrodę -jak się mogę domyślać- pralkę automatyczne, przyślij mi emailem proszę.
      • anwad Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 17:50
        Zostawię tylko to:

W rosyjskie śledztwo po tym, co spotkało holenderski samolot ( dla przypomnienia - uderzył skrzydłem w buk) to już nawet redakcja wyborczej nie wierzy.
        • tw_wielgus Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 17:52
          A to czemu? Dlaczego tylko to?
          Chcesz żeby mi się przykro zrobiło?
    • glos.sumienia.forum Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 17:19
      Skarb naPiSał:

Dlaczego po tym, jak w 2008 r. Putin proponował Tuskowi rozbiór Ukrainy:

Chodziło o zachowanie tajemnicy. Gdyby Tusk przekazał tajną relację z rozmów, musiałby ujawnić ją także prezydentowi i całej agenturze wokół niego i w PiSie. A agentura przekazałaby ją Putinowi, tak jak kody rakiet NATO, które udało się agenturze dostarczyć via Gruzja, na koszt polskiego podatnika. Dlatego mądrze zrobił, że tego nie uczynił.

Była to część Genialnego Planu Pana Prezesa (rosyjski analog - ХПП - хитрый плaн Пyтинa - chytry plan Putina, z którego Pan Prezes czerpał inspiracje), zwieńczonego Orędziem do Przyjaciół Moskali, wygłoszonym bezpośrednio po Zamachu i powrocie Antonija na placówkę w W-wie.
      Rząd PiS podpisał już umowę na dostawę do Polski najdroższego gazu na świecie i nie było powodu, by prezydent PiS blokował polski rząd.

Chodziło o to, że przeważała wtedy w Rosji opcja normalnych kontaktów międzypaństwowych, nie za pośrednictwem agenturalnych partii, stacji radiowych itp.
      Wydawało się, że aktywność agentury SamoPiSi wszelkie inne formy presji na Polskę zmniejszyły się wyraźnie.

Dlatego, że na wniosek prezydenta PiS strategiczny sojusznik IV RP Obama w rozmowie z prezydentem Miedwiediewem wycofał się z projektu.

Wszystko to było częścią Genialnego Planu Prezesa (patrz wyżej), zgodnie z wytycznymi zawartymi w Orędziu Pana Prezesa do Przyjaciół Moskali.
      • anwad Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 17:48
        Dlaczego piszesz pod innym nickiem?
        • dystans4 Re: Wyjaśnicie? 23.10.14, 18:28
          Przypadek. Już wróciłem do zwykłego, wyżej.
    • zapijaczony_ryj To ty wyjaśnił dlaczego 24.10.14, 10:50
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,155239553,155239553,_Lech_Kaczynski_chcial_leciec_9_maja_do_Rosji_na.html
    • remik.bz Trudne pytania 24.10.14, 15:01
      No cóż niektóre pytania Anwad są bardzo trudne i niewygodne.
      Ale może warto pokusic sie o odpowiedź bez drwin i robienia sobie jaj.
      Chętnie bym usłyszał odpowiedzi przeciwników PiS na takie pytania (cytuje fragmenty z pytań Anwad):
      - dlaczego cofnięto veto Polski na Nord Stream?
      • wariant_b Re: Trudne pytania 24.10.14, 15:42
        remik.bz napisał:
        > - dlaczego cofnięto veto Polski na Nord Stream?

Ponieważ weta takiego nie było i być nie mogło - było straszenie wetem.

Rurociąg podlega obowiązkowi przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko zgodnie z międzynarodowym (konwencja z Espoo) i krajowym prawem zainteresowanych krajów. Możliwość zawetowania projektu mają jedynie te państwa, przez których wyłączne strefy ekonomiczne lub wody terytorialne przebiega rurociąg. Inne kraje sąsiadujące, takie jak Polska lub państwa bałtyckie, mają prawo do zapoznania się ze sprawozdaniem, ale nie przysługuje im prawo weta. Jednakże uczestniczą one (tzw. „zainteresowane strony”) w regularnych konsultacjach w ramach konwencji z Espoo. W tych ramach są one na bieżąco informowane przez dewelopera oraz mają możliwość zgłaszania ewentualnych zastrzeżeń i komentowania projektu.

I jeszcze jako ciekawostkę zacytuję:

Gdy sporowi temu przyjrzeć się przez lupę, widać jego wręcz surrealistyczne smaczki. Jednym z nich jest fakt, że w tzw. dokumencie z Espoo, podsumowującym konsultacje nad założeniami techniczno-ekonomicznymi rurociągu, do jakich Nord Stream zaprosił wszystkie państwa leżące nad Bałtykiem, widnieje niemieckie zastrzeżenie dotyczące toru wodnego do Greifswaldu. Nie ma zaś żadnego zastrzeżenia polskiego.

Gdy spytałem dyrektora Nord Stream ds. pozwoleń, dr. Dirka von Amelna, dlaczego nie ma takiego zastrzeżenia w sprawie Świnoujścia i Szczecina, odparł on: „nie wiem, przedstawiciel Polski brał w nich udział” (ministrem spraw zagranicznych była w tym czasie Anna Fotyga, a premierem – Jarosław Kaczyński). Zapytany przez polskich dziennikarzy w Berlinie o polskie plany pogłębienia zachodniego toru wodnego Ameln przypomniał im, że tor ten leży na niemieckich wodach terytorialnych, a nie słyszał, żeby Niemcy planowały jego pogłębianie.

Póki co zaś, dla zarządu portów Szczecin-Świnoujście perspektywiczną wizją jest pogłębienie wewnętrznego toru wodnego, wiodącego do Szczecina, z 9,15 do 12,5 m, choć tamtejszy Urząd Morski uważa, że pogłębić należałoby raczej baseny portowe, bo i tak większość zawijających tam statków ma zanurzenie 6 m.
        • erte2 Re: Trudne pytania 24.10.14, 18:05
          wariant_b
          Zła odpowiedź, nie o taką remisiowi chodziło. Prawdziwa i jedynie słuszna odpowiedź powinna brzmieć:
          "Ponieważ Tusk i Komorowski (lepiej: Komoruski) chodzą na pasku Putina i Merkel oraz Targowica, zaprzaństwo i zamach smoleński".
          Na pozostałe pytania winna paść taka sama odpowiedź.
          • m.c.hrabia Re: Debilne pytania .n/t 24.10.14, 18:17
            • remik.bz Nie ma debilnych pytań, sa tylko odpowiedzi n/t 24.10.14, 19:43
          • remik.bz pierd.lisz a nie solisz :) 24.10.14, 19:39
            Tak komentujemy w Krakowie tego typu "glos w dyskusji".

erte2 napisał:

> wariant_b
            > Zła odpowiedź, nie o taką remisiowi chodziło. Prawdziwa i jedynie słuszna odpow
            > iedź powinna brzmieć:
            > "Ponieważ Tusk i Komorowski (lepiej: Komoruski) chodzą na pasku Putina i Merkel
            > oraz Targowica, zaprzaństwo i zamach smoleński".
            > Na pozostałe pytania winna paść taka sama odpowiedź.
      • wariant_b Re: Trudne pytania 24.10.14, 15:49
        remik.bz napisał:
        > - dlaczego godzono się na cięcia budżetu MON w 2008 i 2013 r. i na zniesienie poboru?

A dlaczego obcinano budżety państwa w 2008 i 2013 roku?
        I dlaczego cięcia nie miałyby dotyczyć MON, a jedynie pozostałych resortów?
        • volupte Re: Trudne pytania 24.10.14, 19:26

> A dlaczego obcinano budżety państwa w 2008 i 2013 roku?
          > I dlaczego cięcia nie miałyby dotyczyć MON, a jedynie pozostałych resortów?
          Bo u nas trudniej ,,drukować " kase niz w USA i UE.
        • remik.bz odpowiadasz pytaniem na pytanie ? 24.10.14, 19:40
          Mówiąc szczerze zaskoczyłes mnie odpowiadając pytaniem na pytanie.

wariant_b napisał:

> remik.bz napisał:
          > > - dlaczego godzono się na cięcia budżetu MON w 2008 i 2013 r. i na zniesi
          > enie poboru?
          >
          > A dlaczego obcinano budżety państwa w 2008 i 2013 roku?
          > I dlaczego cięcia nie miałyby dotyczyć MON, a jedynie pozostałych resortów?
          • wariant_b Re: odpowiadasz pytaniem na pytanie ? 24.10.14, 22:26
            napisał remik.bz

Oczywiście - korekta budżetu zawsze jest próbą odpowiedzi na pytanie,
            z których wydatków można zrezygnować, skoro dochody nie zapewniają
            zrealizowania budżetu. Musisz sobie i nam odpowiedzieć na pytanie,
            co ty byś obciął w budżecie, aby armia mogła wymienić część sprzętu
            i zwiększyć stan ilościowy bez przenoszenia kosztów tych działań np. na
            oświatę, kulturę, ochronę zdrowia, bezrobotnych, księży czy emerytów.
      • wariant_b Re: Trudne pytania 24.10.14, 15:52
        remik.bz napisał:
        > - dlaczego rząd polski nie ratyfikował umowy o tarczy antyrakietowej
        (stałej bazie USA na naszym terytorium)?

Umowy z kim?
        Bo jak wiadomo Stany Zjednoczone zawiesiły ten program.
      • sclavus głupie tylko! 24.10.14, 15:53
        cholernie głupie!!!
        • remik.bz Nie ma głupich pytań 24.10.14, 19:42
          sclavus napisał:

> cholernie głupie!!!

A to nie wiesz ,ze nie ma głupich pytań ? Głupie mogą być tylko odpowiedzi.
          • sclavus Re: Nie ma głupich pytań 24.10.14, 20:26
            ... anwad jest niezwykle zdolna - stawia wyłącznie głupie... nie tylko pytania - tezy też!!!
            A ciebie rozumiem - lubisz anwad... macie wiele wspólnego :D
      • wariant_b Re: Trudne pytania 24.10.14, 15:55
        remik.bz napisał:
        > - dlaczego Sikorski sabotował politykę prezydenta Kaczyńskiego...

A może postawisz problem odwrotnie - odpowiedzialność za politykę zagraniczną
        spoczywa na rządzie, a nie na prezydencie.

Dlaczego prezydent Kaczyński sabotował politykę zagraniczną państwa Polskiego?
        • dystans4 Re: Trudne pytania 24.10.14, 19:00
          To pytanie jest "bardzo trudne i niewygodne".
    • sclavus Chyba już wiesz(!!!), 24.10.14, 15:55
      że nie było takiej rozmowy a skoro, to Putin niczego nie proponował bo nie mógł...
      żeby wierzyć potrzeba nic nie wiedzieć lub mało wiedzieć, ale żeby przestać wierzyć potrzeba sporej wiedzy, polecam ci wniknąć głęboko w temat i zobaczymy czy rozum to wytrzyma - widzisz jakie to prawdziwe, i dzielnie cię opisujące...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka