Dodaj do ulubionych

Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokracja.

03.11.14, 09:19

kto nie wierzy, niech czyta ;-)

"Termin "demokracja ludowa" był typowym dla komunistycznych propagandzistów zbitkiem słów (sama "demokracja" znaczy "rządy ludu", czyli "demokracja ludowa" to pleonazm "ludowe rządy ludu"). Chcieli w ten sposób odróżnić sposób rządzenia realizowany w państwach satelitarnych ZSRR od demokracji zachodniej zwanej przez nich demokracją burżuazyjną"

pl.wikipedia.org/wiki/Demokracja_ludowa

Rządzili towarzysze z komunistycznej PZPR, ale to nieistotny drobiazg - była "demokracja" ... :->
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 09:24
      Ale za to mogliśmy mówić że mieszkamy w demoludach;-)
      • zapijaczony_ryj Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 09:27
        tak jak teraz w KRLD i CHRL
        • indeed4 Taziuta do dziś pisze "komunizm" 03.11.14, 09:54

w cudzysłowie, że to niby komunizmu nigdy w Polsce nie było :-)))
          • taziuta I nic Ci to nie daje do myślenia? 03.11.14, 11:09
            indeed4 napisał:
            Re: Taziuta do dziś pisze "komunizm"
            >
            > w cudzysłowie, że to niby komunizmu nigdy w Polsce nie było :-)))

Przeczytaj sobie definicję komunizmu (czegoś takiego w Polsce nie było), a potem się wymądrzaj! :>
            • indeed4 Towarzyszom z PZPR komunizm nie wyszedł, ot co. 03.11.14, 11:35

Miał być raj na ziemi, a tu bęc! wszystko się rypło - wytłumacz nam Taziu, jak to z tym komunizmem w Polsce było... :-)))
              • indeed4 Komunizmu nie było, tylko realny socjalizm 03.11.14, 11:53

prawda? ;-)

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=realny+socjalizm&author=taziuta&title=&forum=
                • taziuta No i stąd cudzysłów. Już poniał? n/t 03.11.14, 12:10
                  indeed4 napisał:
                  Re: Komunizmu nie było, tylko realny socjalizm
                  • indeed4 Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm"? 03.11.14, 12:19

Nosz kurczę, jakoś nie widzę... :-)))
                    • man_sapiens Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm"? 03.11.14, 12:35
                      To poczytaj choćby gazety z tamtych czasów. Komunizm był świetlanym celem, póki co udawało się jedynie słusznym partiom w państwach demoludu osiągnąć "realny socjalizm w warunkach demokracji ludowej" (myślę, że takie sformułowanie spodobałoby się "Trybunie Ludu" i "Żołnierzowi Wolności").
                      • indeed4 Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm& 03.11.14, 13:53
                        > jedynie słusznym partiom w państwach demoludu osiągnąć "realny socjalizm w warunkach
                        > demokracji ludowej"

Co na to poradzić, jeśli 20 lat od upadku komuny sieroty po PRL-u w te propagandowe brednie wciąż wierzą... :-)))
                        • gtxl_3 Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm& 03.11.14, 13:57
                          indeed4 napisał:

> > jedynie słusznym partiom w państwach demoludu osiągnąć "realny socjalizm
                          > w warunkach
                          > > demokracji ludowej"
                          >
                          > Co na to poradzić, jeśli 20 lat od upadku komuny sieroty po PRL-u w te propagan
                          > dowe brednie wciąż wierzą... :-)))

Pomyśleć, że wyznawcy pewnej judaistycznej sekty wierzą w zmartwychwstanie i wieczne życie,oraz w to że kościół daje im "bilet" na te wieczne życie. To dopiero trzeba być idiotą.

• indeed4 Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm& 03.11.14, 14:06

lepsze to niż wiara w słynne już "gruszki na wierzbie" towarzysza Millera... :-)))
                            • gtxl_3 Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm& 03.11.14, 14:10
                              indeed4 napisał:

>
                              >
                              > lepsze to niż wiara w słynne już "gruszki na wierzbie" towarzysza Millera... :-
                              > )))

Wolę gruszki, nawet na wierzbie.

• indeed4 Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm& 03.11.14, 14:12

A wierz sobie! Każdy ma takiego Boga, na jakiego zasłużył... :-)))

EOT.
                            • ave.duce Cytat - lepszy niż zmyślanie indeed 03.11.14, 14:41
                              Leszek Miller: "lewica jest oszczędna w obietnicach i jeżeli kiedyś obieca gruszki na wierzbie, to one tam wyrosną".

indeed4 napisał:

> lepsze to niż wiara w słynne już "gruszki na wierzbie" towarzysza Millera... :-
                              > )))
                    • taziuta Dobrze się czujesz? 03.11.14, 13:22
                      indeed4 napisał:
                      Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm"?
                      >
                      > Nosz kurczę, jakoś nie widzę... :-)))

Wątek dotyczy cudzysłowu w słowie 'komunizm'. I co? Gdy okazuje się, że się myliłeś, to zamiast przeprosić brniesz? Masz problem z przyznaniem się do błędu? :>
                      • gtxl_3 Re: Dobrze się czujesz? 03.11.14, 13:26
                        taziuta napisał:

> indeed4 napisał:
                        > Re: Hm, cudzysłów w słowie "realny socjalizm"?
                        > >
                        > > Nosz kurczę, jakoś nie widzę... :-)))
                        >
                        > Wątek dotyczy cudzysłowu w słowie 'komunizm'. I co? Gdy okazuje się, że się myl
                        > iłeś, to zamiast przeprosić brniesz? Masz problem z przyznaniem się do błędu? :
                        > >

On Ciebie chce "wkurzyć", bo wtedy czuje, że łapie grunt pod nogami.
                        Szkoda czasu na dyskusje z nim.

• indeed4 Re: Dobrze się czujesz? 03.11.14, 13:36
                        Nie wątek, tylko mała poboczna gałązka :->

Powiedz mi Taziu - komunistyczna PZPR piszesz z cudzysłowem, czy bez?

Hehehe...

• taziuta Re: Dobrze się czujesz? 03.11.14, 16:52
                          indeed4 napisał:

/.../
                          > Powiedz mi Taziu - komunistyczna PZPR piszesz z cudzysłowem, czy bez?
                          >
                          > Hehehe...

Hehehe.
    • erte2 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 10:21
      "Czym różni się demokracja od demokracji ludowej ? Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego".
      Stare, jeszcze z lat '50. I sprawdza się w przypadku wszystkich ówczesnych pojęć, np. sprawiedliwość społeczna, władza ludowa itd, a nawet tzw. handel uspołeczniony.
      • adherent1 Temat na forum Historia 03.11.14, 10:43
        erte2 napisał:
        > Stare, jeszcze z lat '50. I sprawdza się w przypadku wszystkich ówczesnych
        > pojęć, np. sprawiedliwość społeczna, władza ludowa itd, a nawet tzw. handel
        > uspołeczniony.

Stąd takie tematy omawiane powinny być na forum Historia.
        Wszak 60-80% piszących na forum Kraj tamtych czasów nie pamięta,
        a na pewno nie ma doświadczeń z prozą życia codziennego tamtych czasów.
        • hasta.la.vista1 Re: Temat na forum Historia 03.11.14, 15:38
          Wszak 60-80% piszących na forum Kraj tamtych czasów nie pamięta

Pamięta, nie pamiętać mogą młodzi korzystający z facebooka albo twittera.
      • bogucjusz Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 10:52
        erte2 napisał:

> ówczesnych poję
        > ć, np. sprawiedliwość społeczna, władza ludowa itd, a nawet tzw. handel uspołec
        > zniony.

Za późnej komuny powstał termin "cena umowna" :-))))
        • volupte Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 11:03
          Taki był polski komunizm:-)www.youtube.com/watch?v=PgCcsXJAga0
        • man_sapiens Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 12:55
          Były też "ceny komercyjne".
          Jak ktoś nie zna tamtych czasów - zapraszam na forum Herbata z musztardówki, jest też niezła książka Przybylika o końcu komunizmu w Polsce. Film "Good bye Lenin!" też daje pojęcie o tym, czym był "realny socjalizm" dla przeciętnego obywatela. To akurat dość wesoły film, jest też troche bardziej ponurych.
      • indeed4 Inna propagandowa perełka: "realny socjalizm" 03.11.14, 11:49
        "Realny socjalizm – termin wprowadzony przez oficjalną propagandę radziecką w latach 70. XX wieku, określający ustroje polityczne ukształtowane w krajach rządzonych przez partie komunistyczne i robotnicze (tzw. kraje demokracji ludowej)"

pl.wikipedia.org/wiki/Realny_socjalizm

Można sprawdzić w wyszukiwarce ile pelikanów wciąż używa tego określenia ;-)
        • volupte Re: Inna propagandowa perełka: "realny socjalizm" 03.11.14, 12:18
          Jest ,,polityka realna" to moze sobie byc i ,,realny socjalizm" :-)
          • indeed4 Re: Inna propagandowa perełka: "realny socjal 03.11.14, 12:20

Hahaha, Taziuta dalej walczy...
            • sclavus Re: Inna propagandowa perełka: "realny socjal 03.11.14, 14:40
              ... cóż - jeśli uważasz "komunizm radziecki" za komunizm, to śmiejesz się z siebie samego...
              I weź pod uwagę, że ja nie walczę jak taziuta (jeśli on walczy) - ja koryguję...
              W tym przypadku - głownie ciebie!!!
      • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 14:27
        ... też chcesz - za indeedem4 - twierdzić, że w PRL był komunizm???
        nie wygłupiajta się chłopoki bo ze śmichu zejde wcześniej niźli mi pisane...
    • sectral Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 11:20
      Co nie jest "pełna demokracją" nie musi być zaraz "komunizmem". No chyba, że panowie Franco, Pinochet, Putin,Orban to komunisci
      • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 11:59
        Nic nie rozumiem - sugerujesz, że w ZSRR, Polsce etc. rządzili komuniści i nie chcieli komunizmu? Nie podobał im się, czy jak? :->
        • sectral Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 12:28
          Pomagam zrozumieć.
          Po pierwsze wśród tych co rządzili, niewielu było komunistów, większość to karierowicze ,konformiści, miłośnicy rządów autorytarnych, zwolennicy państwowej kontroli nad wszystkim i rządów twardej ręki. Wielu im podobnych działa obecnie w polityce, upodobali sobie szczególnie partie prawicowe. Po drugie, nawet ci stanowiący margines tzw "prawdziwi komuniści" -a byli wśród nich zarówno naiwni ideowcy jak i niebezpieczni fanatycy , widzieli komunizm jako odległy cel do którego należy dążyć , tak różny od "realnego socjalizmu" jak ten różnił się od "realnego kapitalizmu" zachodu.
          • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 12:37
            > Po pierwsze wśród tych co rządzili, niewielu było komunistów, większość to kari
            > erowicze ,konformiści, miłośnicy rządów autorytarnych, zwolennicy państwowej k
            > ontroli nad wszystkim i rządów twardej ręki.

Aha! Czyli wszystkie źródła kłamią, bo w PRL-u nie rządzili towarzysze z komunistycznej PZPR tylko ktoś inny - już rozumiem...
    • volupte Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 11:55
      To był komunizm na miare naszych mozliwosci i odpowiadał bieżącym potrzebom naszego społeczeństwa. I nie było to ostatnie słowo komunistów , jednak nie było im dane pokazać co jeszcze potrafią. ;-)
      • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 14:33
        "komunizm na miarę możliwości", brzmi tak samo, jak "demokracja ludowa", czyli ... śmiesznie bardzo!
        Powiem więcej: państwo Stalina i następców, też nie było "komunistyczne" - było to państwo terroru jednej partii, podporządkowane interesom tej partii... - a że się nazwali "komunistycznym"?
        Cóż! - Różne rzeczy, różni ludzie, różnie nazywają...
    • man_sapiens Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 12:31
      Teraz na to wpadłeś? Niezły refleks, gratuluję.
      A propos dowcipu o krześle elektrycznym - było też "braterstwo ze Związkiem Radzieckim". Braterstwo a nie przyjaźń, bo przyjaciół można sobie wybrać a braci nie.
      A w ogóle to w tych państwach był "realny socjalizm" w odróżnieniu od socjalizmu. Komunizm był celem takim mniej więcej jak horyzont - im bardziej się do niego zbliżaliśmy tym bardziej się oddalał. Była też "dyktatura proletariatu" która była w istocie dyktaturą nomenklatury.
      Skłonność do używania zakłamanego języka (Orwell się kłania) niestety pozostała wśród ludu. I tak mamy na przykład "prawo naturalne" zamiast otwartego powiedzenia, że chodzi o prawo religijne.
      • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 13:14
        > Teraz na to wpadłeś?

Nie, nie teraz, ale jak mus to mus.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155345873,155345873,W_Polsce_lat_1945_1989_komunizmu_nie_bylo.html
        • gtxl_3 Re: Jezus też podobno obiecał 03.11.14, 13:22
          swoim wyznawcom królestwo boże,które usunie wszelką niesprawiedliwość i niegodziwość na tym świecie.Obiecał też rychły powrót.
          Widocznie pomylił światy....i wrócił na inny świat.

Chrześcijanie w imię boga wymordowali więcej istnień ludzkich niż faszyzm i komunizm, które uważam za zbrodnicze ideologie.
          • indeed4 Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnicze 03.11.14, 13:28

i dlatego piszesz, że Polacy w '39 powinni zawrzeć sojusz z Hitlerem?

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155343852,155349050,_Moglismy_sobie_wybrac_jednego_wroga_.html

gtxl_3 napisał

> faszyzm i komunizm, które uważam za zbrodnicze ideologie.
            • gtxl_3 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 13:32
              indeed4 napisał:

>
              > i dlatego piszesz, że Polacy w '39 powinni zawrzeć sojusz z Hitlerem?
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,155343852,155349050,_Moglismy_sobie_wybrac_jednego_wroga_.html
              >
              >
              > gtxl_3 napisał
              >
              > > faszyzm i komunizm, które uważam za zbrodnicze ideologie.

Posłuchaj mądrzejszych od siebie, bo widać że wiedzę historyczna wyrobiłeś sobie na spotkaniach w kółkach parafialnych.
              Posłuchaj co na ten temat mówił prof.Wieczorkiewicz.
              www.youtube.com/watch?v=Uy2ayAnpafA
              Na tym kończę już wszelka bezpośrednia polemikę z tobą.

• indeed4 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 13:44

Twój idol Wieczorkiewicz o kłamcy oświęcimskim D. Irvingu: "To najlepszy i najwybitniejszy znawca historii II wojny światowej. Badacz, dla którego miarodajne są źródła, a nie poglądy historiografii, opinie kolegów, czy wrzask mediów"

Tiaaa...

• gtxl_3 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 13:54
                  indeed4 napisał:

>
                  > Twój idol Wieczorkiewicz o kłamcy oświęcimskim D. Irvingu: "To najlepszy i najw
                  > ybitniejszy znawca historii II wojny światowej. Badacz, dla którego miarodajne
                  > są źródła, a nie poglądy historiografii, opinie kolegów, czy wrzask mediów"
                  >
                  > Tiaaa...
                  >

Każdy ma swoich idoli, ty masz tych w sukienkach, ja mam szacunek dla historyków a nie do pisma świętego oraz ewangelii.

• indeed4 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 14:11

Jakoś tak się dziwnie składa, że ci historycy sprzyjają Niemcom i Hitlerowi, prawda panie "niewierzący" Ślązak?

Ciekawe, jakie jeszcze autorytety i lektury tatuś z Wehrmachtu podrzucił...
                    • indeed4 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 14:13
                      Muszę lecieć.

EOT.
                      • ave.duce Gołębica indeed 03.11.14, 14:44
                        indeed4 napisał:

> Muszę lecieć.
                        >
                        > EOT.
                    • gtxl_3 Re: Faszyzm z komunizmem uważasz za idee zbrodnic 03.11.14, 14:14
                      indeed4 napisał:

>
                      > Jakoś tak się dziwnie składa, że ci historycy sprzyjają Niemcom i Hitlerowi, pr
                      > awda panie "niewierzący" Ślązak?
                      >
                      > Ciekawe, jakie jeszcze autorytety i lektury tatuś z Wehrmachtu podrzucił...

Od mojego ojca to ty się od......l.
                  • ave.duce Do wszystkich historyków? 03.11.14, 14:52
                    gtxl_3 napisał:

> ja mam szacunek dla historyków
                    • gtxl_3 Re: Do wszystkich historyków? 03.11.14, 16:51
                      ave.duce napisała:

> gtxl_3 napisał:
                      >
                      > > ja mam szacunek dla historyków

Dałem do zrozumienia indykowi, że bardziej wierzę historykom niż kieckowym, którym bezgranicznie ufa indyk, dlatego też plecie jak Piekarski na mękach.
                      On się naśmiewał z prof.Wieczorkiewicza i z D.Irvinga, bo ja mam do nich szacunek. Do wielu innych historyków również, ale oczywiście nie do wszystkich.
    • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 03.11.14, 14:22
      Znaczyć to ma, że w PRL był komunizm??? :D:D:D:D:D
      ... nie chce mi się wierzyć, żeś na głowę upadł...
      • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 13:54
        A jeśli Komorowski, Tusk, czy Kopacz mówią o komunistycznej Polsce, lub komunistycznym reżimie, to co mają na myśli?

Ot i ma zagwozdkę lewicowy, postkomunistyczny elektorat PO...
        • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 15:54
          ... to samo, co ty a ja - w śmiech!!!
          szkoda, że nie pisują na FK - napisałbym im to samo, co tobie :D
          Widzisz... ja mam o rok więcej niż PRL i III RP razem wzięte (dwa lata IV RP w to wliczając) - miałem "trudnego" dziadka, "trudnego" ojca i sam byłem "trudny"... to chyba wiem - nie myślisz??
          • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 17:00
            > napisałbym im to samo, co tobie :D

Och, sądzę, że nie tylko ty - na forach lewicowej GW jest postkomunistów zatrzęsienie...

A Michnikowi też byś napisał?

"Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska"

"To nie był socjalizm z ludzką twarzą. To był komunizm z wybitymi zębami. Oni już sami wiedzieli, że to wszystko jest spróchniałe, że to koniec utopii ideologicznej komunizmu"
            • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 17:16
              pl.wikipedia.org/wiki/Komunizm
              ... i nie penderol więcej...
              PeeS - spróbuj - to nie trudne - odróżnić to, co potocznie nazywa się komunizmem, od tego czym jest komunizm rzeczywisty... mógłbym ci dać w mordę, za samo posądzenie o lewactwo, jednak sobie samemu wystawiasz świadectwo bezsilności i braku argumentów :D
              PeeS2 - tak!! Michnikowi napisałbym to samo!!!
              • dobrymzimu Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 17:28
                Kto Sikorskiego wybrał na ministra i czy była demokracja czy naciski żydowsko-MI6? Zapewne nie ale i nie demokracja. Co jest ten kopacz pytaja wyborcy spod sklepu na wsi pod Łęczycą: Biedacy nie wiedza , ze dzieki nim babina posuwa w BMW 8 z ochrona i specjalną funkcjonariuszką BOR do noszenia torebki.
              • indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 17:32
                > Michnikowi napisałbym to samo

Hehehe... Ewie Kopacz też?

"po upadku komunistycznego reżimu Polska dążyła do normalizacji stosunków z Rosją"

Jaki komunistyczny reżim?! Nie było komunizmu, nie było reżimu - proste. Komorowski jeszcze lepszy:

"będę zabiegał o muzeum zbrodni komunistycznej"

O czym on plecie, jakie znów komunistyczne zbrodnie?! Nie było komunizmu... :-)))

• indeed4 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 17:46
                  > mógłbym ci dać w mordę, za samo posądzenie o lewactwo

Najogromniej przepraszam za skandaliczną pomyłkę! Kajam się i biję w piersi - całe FK (tak jak GW i Michnik) to rzecz jasna wywodząca się z solidarnościowej opozycji, głęboko wierząca tradycjonalistyczna prawica... :-))
                  • sclavus Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 04.11.14, 19:44
                    No, dobrze... powiedzmy, że zaczynam lubić twoje penderolenie...
                    Wszystko to, co przytoczyłeś, gdyby tylko dokonać jednej malutkiej zmiany, byłoby prawdziwe: zastąpić użyte tam, odmieniane przez wszystkie przypadki słowo "komunizm" przez słowo "komuna"!!!
                    ... a z uogólnień nie wynika nic - tylko i wyłącznie same uogólnienia!!
                    Spróbuj przejrzeć swoje kopie...
    • 10x10 Re: Czy w PRL był komunizm? A skąd - pełna demokr 05.11.14, 12:09
      Komuna, komunizm ? Eeech, były czasy dobrego fartu, symbolizowanego przez Jakuba Bermana, Hilarego Minca i Lunę Brystigerową.
    • tornson A dzisiaj masz demokrację? 05.11.14, 13:02
      Szefów wielkich korporacji i instytucji finansowych nie wybiera się w powszechnych wyborach, a to te gnojki tak naprawdę rządzą, demokratycznie wybierane rządy państw (choć z tym też nie do końca jest tak, bo jak można mówić o demokracji bez pluralizmu medialnego) mają coraz mniej do gadania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka