04.11.14, 09:06
Chory wymiar "sprawiedliwosci". Przecież przez te 9 lat to już nawet chyba sam sędzie nie bardzo wie o co w tym wszystkim chodzi.
Moze ktoś bardziej kumaty podpowie co można przez 9 lat robić w tak prostej sprawie?
www.tvn24.pl/polskie-realia-9-lat-oczekiwania-na-wyrok-to-nie-sa-cywilizowane-normy,484552,s.html
Obserwuj wątek
    • mariner4 Sądom jest wszystko jedno nawet o jakiie 04.11.14, 10:04
      zwłoki chodzi.
      Facet skazany na dożywocie. Po 15 latach okazuje się, że zwłoki człowieka, którego zamordowanie przypisano skazanemu, to były jakieś inne.
      Odnaleziono te właściwe, ale prokuratura uważa, że nie ma powodu wznowienia sprawy.
      Dla prokuratury nie ważne jest, ze może ktoś siedzi niewinnie, ważne jest żeby w papierach się zgadzało. Podejrzany jest? Jest. Trup jest? Jest. Skazany jest? Jest. Odfajkować i następna sprawa.
      Sumienie prokuratora? Sędziego? Słyszał ktoś o czymś takim?
      M.
      • zapijaczony_ryj Re: Sądom jest wszystko jedno nawet o jakiie 04.11.14, 16:52
        mariner4 napisał:

> Sumienie prokuratora? Sędziego? Słyszał ktoś o czymś takim?
        > M.

Jakie sumienie, przeciez po tylu latach to nikt nie pamięta o co chodziło
    • piq byłem świadkiem prostej sprawy o ustanowienie... 04.11.14, 10:37
      ...zarządu w kamienicy w Krakowie. Trwała 12 lat. Na końcu, po wreszcie sprawnym rozstrzygnięciu w I instancji, w II instancji sędzia SO Bodzio P. - co zrobił? - po 12 latach oddalił powództwo, bo mu się nie chciało czytać akt, albo nie lubił sędziny z I instancji (bardzo sprawna osoba), albo nie wiem co, na dodatek olał wszystkie terminy uzasadnień wyroku, a na końcu po ponad pół roku przysłał bełkot, który ja, mający na studiach zajęcia z prawa cywilnego przez 2 semestry, obaliłbym w dwie godziny. Ale wyrok jest prawomocny, a sędzia Bodzio P. bezkarny. Ten fircyk wyrzucił do śmieci w 10 minut 12 lat pracy wielu osób, z głupoty albo lenistwa - i nie ma na niego bata.
      • hasch1 Re: byłem świadkiem prostej sprawy o ustanowienie 04.11.14, 11:04
        Ale nie od dziś znany jest dowcip "Co to jest 1000 prawników na dnie oceanu ?
        Dobry początek"
        Nasz system, a bardziej już praktyka stosowania prawa, tylko udowadnia tę prawdę /?/.
        • zoil44elwer Re: byłem świadkiem prostej sprawy o ustanowienie 04.11.14, 19:31
          Zabójstwo gen Papały:Po kilkunastu latach prokuratura(warszawska) oskarża 2 gangsterów,Ziobro chce ekstradycji(z USA) domniemanego zleceniodawcę zabójstwa.Inna prokuratura(łódzka) zatrzymuje "nowych" sprawców zabójstwa!?Gdyby warszawski sąd skazał Mazura,Słowika i Boguckiego to dopiero byłby cyrk.Policja musiała by wysłać zbiorowego samobója by ukarać sprawców śmierci jej komendanta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka