mariner4 29.12.14, 18:39 Pogonić to bydło zielonogórskie. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3kaczyjar Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 18:48 Najwyższy czas - to to samo sku...syństwo jak kler. Też obiecują - najwięcej rodzinom ludzi chorych na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 19:00 dokładnie , górnicze bydło w białych kitlach Odpowiedz Link Zgłoś
kaczaglina czas zwiazki zawodowe skonczyc 29.12.14, 19:02 juz nie sa nam potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 [...] 29.12.14, 19:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
3kaczyjar Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 19:31 Przyjebało w ryja - czym się różni górnik od konowała i klechy ? NICZYM . Szantaż to wasza broń. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 19:53 Opinia hrabiego mało parlamentarna ale czy nieuzasadniona? Odpowiedz Link Zgłoś
luck_36 Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 19:57 przygłup kolejny raz daje popis swej głupoty... porozumienie zielonogórskie obiecuje rodzinom chorych na raka? zawsze myślałem że to ministerstwo zdrowia wprowadza pakiet onkologiczny ale ty w swym chorym poparciu dla PO nawet gdyby Polskę sprzedali za miliard euro napisałbyś że to dobra decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
luck_36 Re: Brawo minister Arłukowicz. 29.12.14, 19:54 to zielonogórskie bydło 7 lat temu podpisało umowę z PO a jej wiceszef został wiceministrem zdrowia to zielonogórskie bydło połapało się jakich fachowców od zdrowia ma PO i z przyjaciela stało się zaciekłym wrogiem to zielonogórskie bydło widzi co się dzieje i jak się poniewiera pacjentami widzi jak skąpi się pieniędzy choćby zaoszczędzonych na refundacji leków a to są nasze pieniądze pochodzące z naszych składek i nikt tu łaski nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Zielonogórska med mafia ma w d.... pacjenta 30.12.14, 08:47 więc Ciebie też. Im chodzi tyylko o szmal. Wyobrażają sobie, ze w kraju na poziomioe Polski mogą mioeć apanaże takie jak w np w USA. Proble w tym, że odpowiedziaqlności z krajów rozwiniętych, już nie. Ci lekarze co sp.... przed policją, którą wezwali pacjenci, to własnie standard tej mafijnej zmowy zielonogórskiej. I popieram ministra. Mój zarzut do niego, to własnie nadmierna uległość wobec tym med-mafiozom. Piłujesz gałąź na której siedzisz, przygłupkui. Bo Ciebie też to dotyczy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Zielonogórska med mafia ma w d.... pacjenta 31.12.14, 17:38 Czemu łżesz Marynarzu? Ci pijani durnie z Limanowej byli specjalistami anestezjologii i pracowali w szpitalu, co oni mieli wspólnego z PZ? Tyle co ty z somalijskimi piratami... pogorszyło ci się i to zdecydowanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe mariner 29.12.14, 21:59 bezkrytycznie łykasz wersję Arłukowicza. lekarze zbankrutują jeśli przyjmą oferowane warunki. dziennikarze są zbyt tępi, żeby przeliczyć, jakie to "podwyżki" Arłukowicz zaoferował. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nic nie łykam. 30.12.14, 08:53 Mam w szeroko pojętej rodzinie wielu lekarzy i wiem co mówią. Zgodnie mówią, że kiedyś pracowali za grosze i nigdy nie mieli tak dobrze jak teraz. Wiedzą, że lepiej będzie dopiero, jak wszystkim będzie lepiej, A med-mafia sobie myśli, że może być enklawą dobrobytu w Polsce, która jest taka, jaka teraz jest. Ci z zielonogórskiej med-mafii to uwłaszczeni lekarze. Nic oprócz szmalu nie mają na uwadze. Mają mnie i Ciebie w d.... . Standard to teraz pijany ordynatyor sp.... przed polcją. M. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Nic nie łykam. 30.12.14, 09:05 Czy istnieje jakakolwiek lepiej od ciebie wykształcona grupa zawodowa, do której nie pałałbyś obsesyjną nienawiścią? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Polska jest podzielona na wpływowe księstwa. 30.12.14, 11:04 Ci co do takich nie należą są przegrani. Po prostyu nalezy rozbić te wszystkie "samorządy" i grupy interesów, lub sprowadzić je do właściwewej roli. M. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Polska jest podzielona na wpływowe księstwa. 30.12.14, 11:07 Na przykład marynarzyk wypadł z łask księstwa marynarskiego, trafił na boczny tor i pluje jadem frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Weź się do roboty bo znów okradasz 30.12.14, 11:17 pracodawcę z czasu, za który ci placi. M. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Polska jest podzielona na wpływowe księstwa. 31.12.14, 09:07 Mafia marynarska znów dorabia się na krzywdzie ludzi: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17197054,Co_sie_dzieje_ze_statkiem_ktory_nadawal_sygnal_SOS.html?lokale=torun#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Nic nie łykam. 31.12.14, 10:49 Czy Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz? Zdumiewające. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Nic nie łykam. 30.12.14, 09:54 twoje przykłady o pijanych lekarzach dowodzą tylko twojej ignorancji, bo żaden nie dotyczy lekarzy rodzinnych, a o nich tu mowa. Lekarze w przychodniach to najczęściej ludzie w słusznym wieku, bo nikt z młodych nie ma ochoty na taką harówkę. Są najsłabszym elementem, więc minister pomiata sobie nimi bezkarnie. Tylko że dotarł do granicy, lekarze nie chcą więcej obowiązków i większych kosztów bo przestało sie to opłacać. A skoro system zreformowano w taki sposób, że kierownicy przychodni są przedsiębiorcami, to chyba trudno oczekiwac, że podpiszą kontrakty niekorzystne dla swoich spółek. Ale po co wnikać w takie szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To wiem, ale dla mnie oburzające jest to 30.12.14, 13:00 że oni w swoich sporach z rządem robią sobie z nas zakładników. Więc nich po prostu niech nie p... o jakimś swoim posłannictwie. Gdyby po prostu mówili prawdę, że pacjent to po prostu przedmiot pracy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Peerelowska mentalność wiecznie żywa 30.12.14, 09:13 Idiotyzm tej dyskusji jest nieprawdopodobny, nawet jak na standardy tego forum przyciągającego frustratów i oszołomów. Przyjęty w Polsce (i wielu innych krajach) system zakłada ustalanie warunków świadczeń (tu: medycznych) w drodze kontraktu. Płaci odpowiednia agenda rządowa, z pieniędzy podatników (w uproszczeniu). Dlatego też PSIM OBOWIĄZKIEM "Arłukowicza" (czyli każdorazowego ministra, obojętne z jakiej partii, obojętne kto by nim był) jest wynegocjowania jak najkorzystniejszych warunków. Natomiast DOBRYM PRAWEM reprezentacji usługodawców jest negocjowanie warunków dla nich najkorzystniejszych. A nawet obowiązkiem, bo działają w imieniu określonej grupy, która im to zadanie powierzyła. Tymczasem ta dyskusja przyciąga frustratów przekonanych, że muszą koniecznie stanąć po którejś stronie. Peerelu nie ma 25 lat a wciąż pokutuje ta ówczesna mentalność, że są wszędzie i zawsze jacyś "dobrzy my" i jacyś "źli oni". Jedna strona ma 100% racji a druga strona to degeneraci i najlepiej ich zniszczyć. Zmarły niedawno Stanisław Barańczak inteligentnie parodiował kiedyś takie podejście. Podejście wiecznie żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 30.12.14, 14:31 >A nawet obowiązkiem, bo działają w imieniu określonej grupy, ... NSZZ Solidarność ? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 30.12.14, 14:41 O lekarzach rodzinnych nigdy nie słyszałeś, biedaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 30.12.14, 14:51 spokojny.zenek Rzadko mi się to zdarza, ale tym razem nie mogę się z Tobą zgodzić. Forma protestu przyjęta przez tzw. porozumienie zielonogórskie jest z ich punktu widzenia może i skuteczna, ale jest po prostu zwykłym szantażem - nie wobec ministra czy rządu, ale wobec pacjentów. I to tych uboższych, których nie stać na wizyty w prywatnych lecznicach, dodatkowe ubezpieczenia czy leczenie za granicą. Bo kasa którą chcą wciągnąć nie jest na chleb czy nawet masło, ale na kawior i szampana. I dziś muszę przyznać rację Dornowi i jego "pokaż lekarzu co masz w garażu". Słusznie zauważyłeś że PRL-u nie ma już 25 lat. Ale cały czas obowiązują mity o lekarzach zarabiających grosze, o wyjątkowej pozycji górników, o biednych nauczycielach itd. A z drugiej strony o naonczas tanich książkach i powszechnym dostępie do oświaty (to tak na marginesie). Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 30.12.14, 15:08 Mnie nie obchodzi "forma protestu". Ja tylko stwierdzam, ze istnieją dwie strony sporu (jak zresztą co roku!), które maja swoje obiektywne interesy i obowiązki i najzwyczajniej w świecie walczą o najkorzystniejsze warunki kontraktu. Postrzeganie tego w kategoriach jakichś "złych" (obojętne po której stronie!) i "dobrych" z którymi należy się utożsamiać to po prostu niedojrzałość. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 31.12.14, 00:03 spokojny.zenek zeniu, nie wszystko da się określić za pomocą "oka i szkiełka". Są jeszcze tzw. imponderabilia, takie jak etyka zawodowa, empatia czy wręcz - mówiąc górnolotnie - misja. Rozumiem że w ten sposób można podejść do sporu o miedzę czy spadek po dziadku, ale ten sposób protestu lekarzy, nawet w imię owych "obiektywnych interesów" wydaje mi się co najmniej nieetyczny. A tak na koniec zapytam: na czym polega owa "niedojrzałość"? Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 31.12.14, 00:46 erte2 napisał: > spokojny.zenek > zeniu, nie wszystko da się określić za pomocą "oka i szkiełka". Są jeszcze tzw. > imponderabilia, takie jak etyka zawodowa, empatia czy wręcz - mówiąc górnolotn > ie - misja. Rozumiem że w ten sposób można podejść do sporu o miedzę czy spadek > po dziadku, ale ten sposób protestu lekarzy, nawet w imię owych "obiektywnych > interesów" wydaje mi się co najmniej nieetyczny. > A tak na koniec zapytam: na czym polega owa "niedojrzałość"? Brawo Erte..Całkowicie sie zgadzam z twoją opinią,, Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 31.12.14, 14:42 Napisał to ktoś, kto ma taką oto sygnaturkę: "Polityka to sztuka dymania podatnika" Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 04.01.15, 20:15 spokojny.zenek napisał: > Napisał to ktoś, kto ma taką oto sygnaturkę: > > "Polityka to sztuka dymania podatnika" Moja sygnaturka jest ponadczasowa.. Czy masz z tym problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Peerelowska mentalność wiecznie żywa 31.12.14, 14:41 erte2 napisał: > spokojny.zenek > zeniu, nie wszystko da się określić za pomocą "oka i szkiełka". Są jeszcze tzw. > imponderabilia, takie jak etyka zawodowa, empatia czy wręcz - mówiąc górnolotn > ie - misja. Problem zaczyna sie jednak naprawdę wtedy, gdy banalne, najzwyklejsze negocjacje biznesowe nagle zaczyna się ubarwiać opowieściami o "misji". A przykre jest, gdy skądinąd krytyczni ludzie tak łatwo i bezkrytycznie na to się nabierają. > Rozumiem że w ten sposób można podejść do sporu o miedzę czy spadek > po dziadku, ale ten sposób protestu lekarzy, nawet w imię owych "obiektywnych > interesów" wydaje mi się co najmniej nieetyczny. Już ci wczoraj wyraźnie napisałem - nie odnosze się w ogóle do "sposobu protestu" ani do niczego takiego. Stwierdzam tylko surowy FAKT, że jest to najzwyczajniejsza sytuacja negocjowania warunków finansowania usług (tu: zdrowotnych). A więc wycieranie sobie gęby "misją" i "imponderabiliami" (przez którąkolwiek ze stron!!!) onderabiliami" jest bardzo głęboko NIEETYCZNE. > A tak na koniec zapytam: na czym polega owa "niedojrzałość"? Przecież napisałem - na dziecinnym postrzeganiu świata w kategoriach dobrych "naszych", którzy maja 100% racji i złych "onych", którzy są uosobieniem wszystkie co najgorsze i chca nam zrobić jakąś krzywdę. Na czarno-białym widzeniu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Arłukowicz podpala Polskę ! n/t 01.01.15, 20:55 W 2015 wyborcy wystawią opinię.Lekarz czy Konował.Agent będzie musiał wrócić do pracy w...przychodni.Porozumienia zielonogórskiego i do macierzystej partii SDPL lub UP? Ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
erka_46 szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 09:52 bard333 napisał: > w imię walki ideowej, zagazuj tych wszystkich chorych, którzy czekają na jakąś > pomoc od państwa, po 30 latach pracy, do specjalisty mogą się dostać już za dwa > lata, a bezczelny gó...arz, żyjący z moich pieniędzy, wine zwali na pazernych > lekarzy... > > Przypominają ci się stare czasy, jak to za wszystko byli winni w Polsce kułacy > i spekulanci, co nie...? Legitymacje ormowca pewnie oprawiłeś sobie w ramki... Koniec leków refundowanych? Decyzja lekarzy Naczelna Rada Lekarska podjęła dzisiaj uchwałę, że od 1 stycznia lekarza będę wypisywali tylko recepty pełnopłatne, także na leki refundowane przez NFZ - poinformował prezes NRL Maciej Hamankiewicz. W siedzibie NRL odbyło się spotkanie z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia, Rzecznika Praw Obywatelskich, sejmowej komisji zdrowia, związków zawodowych m.in. OZZL. - Lekarze nie będą określać uprawnień pacjentów do leków refundowanych oraz wpisywać odpłatności. Na recepcie umieszczą natomiast adnotację: "refundacja leku do decyzji" NFZ - powiedział po spotkaniu Hamankiewicz. Dodał, że cofnięcie tego postanowienia NRL może spowodować tylko zmiana przepisów ustawy refundacyjnej. Chodzi o zapisy dot. karania lekarzy za wypisywanie osobom nieubezpieczonym recept na leki finansowane przez NFZ. Dyrektor Departamentu Polityki Lekowej MZ Artur Fałek powiedział dziennikarzom, że w resorcie zdrowia trwają prace nad rozporządzeniem dot. recept. Pytany czy MZ opóźni w życie wejście przepisów z ustawy refundacyjnej, odpowiedział, że resort nie ma takiej możliwości. Jedynie wypada spytać,kto rządzi w tym kraju ??? No i czy trudno jest lekarzowi sprawdzić kto jest a kto nie jest ubezpieczony ? Przykładowo każdy emeryt ma legitymację emeryta i z nim nie winno być problemu,a ich najwięcej po lekarzach chodzi i co ,od nowego roku mają się przestać leczyć ? Mnie też przypominają się stare czasy jak to hitlerowscy Niemcy stosowali zbiorową odpowiedzialność. 10 a nawet bywało,że 100 Polaków mordowano za jednego Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 09:58 lekarz ma leczyć, a nie na własną odpowiedzialność finansową ustalać, czy ewuś dobrze zakwalifikował pacjenta. Skoro ewusia nie da się naprawić to niech sobie sami ze swoim bajzlem radzą. informatyzacja że łeb urywa, ciekawe jak oni tą elektrownię jądrowo zbudują :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 11:09 Wydzieranie pieniędzy dla siebie kosztem jakiś biedaków? M. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 11:13 Marynarze - jak wiadomo - zawsze walczą zawsze o jak najniższe kontrakty. Bo przecież na morze nie szli dla pieniędzy tylko z poczucia misji i miłości do tej pracy. Do tego wymogli na armatorach sześciogodzinne wachty. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 13:58 Jest jedna drobna różnica,którą dziwnym trafem przeoczyłeś.Marynarze nie odpowiadają za życie i zdrowie pacjentów. Nie wiem jak z wachtami ale za moich czasów były 4 godzinne czyli matematycznie im się pogorszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 14:04 az43 napisał: > Jest jedna drobna różnica,którą dziwnym trafem przeoczyłeś.Marynarze nie odpowi > adają za życie i zdrowie pacjentów. Nie wpędzaj marynarzyka w coraz głębszą frustrację. Już wystarczająco jest sfrustrowany uświadomieniem sobie, że jest nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 14:59 spokojny.zenek Zeniu, zaniechaj, bo bronisz złej sprawy. Marynarze (niezależnie od stopnia czy pełnionej funkcji nie składali przysięgi Hipokratesa, nie muszą "primum non nocere", nie mają takich norm etycznych. Są dwie grupy szantażujące rządy w Polsce (wszystkie, nie tylko ten obecny). To górnicy i lekarze. Z tym zę górnicy jako broni używają palonych opon i cegieł, a lekarze jako tarcze wystawiają cos skuteczniejszego. Zdrowie i życie pacjentów. I nie brudzą sobie przy tym rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Nie widzisz w tym szantażu? 30.12.14, 15:05 erte2 napisał: > spokojny.zenek > Zeniu, zaniechaj, bo bronisz złej sprawy. Marynarze (niezależnie od stopnia czy > pełnionej funkcji nie składali przysięgi Hipokratesa, Czemu posługujesz się tak nieuczciwymi i bałamutnymi chwytami? Przysięga Hipokratesa dotyczy leczenia. Żadną miarą nie obejmuje działalności gospodarczej, jaką jest prowadzenie przychodni. Skoro system zakłada, że przychodnie są podmiotami gospodarczymi konktraktującymi określone usługi, to oczywiste i niekwestionowalne jest prawo lekarzy do negocjowania niepogorszonych warunków a z drugiej strony oczywistym obowiązkiem każdorazowego ministra jest negocjowanie jak najlepszych warunków wydawania pieniędzy podatników. To co dzieje się w tej dyskusji to żałosne ożywianie peerelowskiego homosowietkusa, który widział świat czarno-biało. > Są dwie grupy szantażujące rządy w Polsce (wszystkie, nie tylko ten obecny). To > górnicy i lekarze. Marynarzyk twierdzi, że jeszcze jacyś "prawnicy" Tych zresztą nienawidzi szczególnie mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 11:12 To dziwne ale na całym swiecie lekarze nie mają żadnych problemów z wystawianiem recept.W Polsce mają problemy ze wszystkim.Może warto ich wysłać do szkoły średniej żeby się poduczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 11:17 na świecie zasady refundacji są albo jednoznaczne, albo nie zajmują tym lekarzy. za tym idzie ogromna odpowiedzialność finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 14:00 Nikt nie broni lekarzowi zatrudnić asystentki.Na Zachodzie jest to powszechne.Pomijam już fakt,że zanim staniesz tam przed obliczem lekarza to najpierw obejrzy cie pielęgniarka i dopiero ona powie czy jest potrzeba żeby lekarz się tobą zajmował. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 14:04 ta asystentka to za darmo będzie? Odpowiedzialność będzie nadal lekarza. na zachodzie lekarza się szanuje. u nas możesz go za darmo codziennie w jego gabinecie od konowałów wyzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
erka_46 na szacunek należy sobie zasłużyć... 30.12.14, 16:19 wujaszek_joe napisał: > ta asystentka to za darmo będzie? Odpowiedzialność będzie nadal lekarza. > na zachodzie lekarza się szanuje. u nas możesz go za darmo codziennie w jego ga > binecie od konowałów wyzywać. - nikt dobrego i uczciwego lekarza nie nazwie konowałem. Ja osobiście mam takiego lekarza,który mi jedynie tabletki seryjnie na ciśnienie pisze i spyta czasami jakie to mam to ciśnienie,całe szczęście,że w domu mam elektroniczne urządzenie,które mi wszystko dokładnie pomierzy i ja mogę swemu panu "doktorowi" udzielić stosownej informacji o swoim zdrowiu i jak do tej pory grzecznie mu się kłaniam. No ale,gdy mi ci coś bardziej dolega to idę do innego lekarza,który jest bardziej pewny,jednakże do niego są niezłe kolejki. No cóż,jeśli umrzeć nie pragniesz to czekaj lub dobrze zapłać jeśli czasu na czekanie zabraknie. I o to chodzi w tej całej sprawie z panami lekarzami. Przecież to jasno widać jak na dłoni,same te wejściowe podchody są na to dowodem. Za dotknięcie doktorskiej klamki już będziesz musiał zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: na szacunek należy sobie zasłużyć... 30.12.14, 17:39 Zadeklaruj się do lepszego lekarza, w czym problem? aa, kolejki? To podziękuj superministrowi za taką organizację. czy to też wina niedobrych lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 00:42 wujaszek_joe napisał: > ta asystentka to za darmo będzie? Odpowiedzialność będzie nadal lekarza. > na zachodzie lekarza się szanuje. u nas możesz go za darmo codziennie w jego ga > binecie od konowałów wyzywać. Ja swoich lekarzy bardzo szanuję i złego słowa nie dam o nich powiedzieć. Spotkałam tylko jednego niekompetentnego, ale na szczęście nikt nie zmusza do chodzenia do kogoś takiego. Na innym się zawiodłam, bo choć jest dobrym specjalistą, wpisał mi w kartę zabiegi, których nie wykonał. Ukradł w ten sposób 150 zł i sprawa jest na razie załatwiana na poziomie NFZ. (Ktokolwiek wprowadził system sprawdzania swoich wizyt w Internecie, powinien zostać ozłocony.) Ale to nie oznacza, że będę wszystkich lekarzy uważała za konowałów (w swoim zawodzie znam takich specjalistów, że pożal się borze), czy oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 17:43 Najciekawsze że 99% tych spraw o "niewykonane procedury" to sprawki panienek z administracji co kliknęły nie to okienko co trzeba, no ale to lekarze zawsze będą służyć za chłopca do bicia. U mojego pacjenta panie z administracji zamiast J10 wbiły I10 no i wyszło że leczyłem noworodka... z zawałem serca. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 19:34 Może, ale takie rzeczy bardzo łatwo wyjaśnić, bo jest to ewidentny błąd. Nie nazwiesz chyba błędem wpisania takiego śmakiego zabiegu (3x), skoro o żadnym zabiegu nie było mowy i wizyta ograniczała się wyłącznie do konsultacji. Trudno, żeby panienka z rejestracji 3x pomyliła się i 3x wpisała dokładnie ten sam zabieg. Widocznie miała to wpisane w moją kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: szantarzyści a nie lekarze... 01.01.15, 20:02 W znanym mi świecie funkcjonuje to tak: przychodzisz do lekarza, dajesz (asystentce) swoją kartę ubezpieczenia (taką, jakie funkcjonuję od czasów Sośnierza na Śląsku). Ona wtyka ją do czytnika i stwierdza on line w ciągu kilku sekund czy jesteś ubezpieczony. Jeżeli nie jesteś, to każe ci zapłacić za wizytę (jeżeli należało ci się darmowe leczenie, to dostaniesz zwrot z kasy chorych). Jeżeli nie ma połączenia on-line, to lekarz zakłada, że jesteś ubezpieczony a jeżeli nie byłeś, to będzie cię ścigać kasa chorych i wyegzekwuje od ciebie pieniądze. U nas: - od lat nie udaje się wprowadzić systemu elektronicznych kart potwierdzających fakt ubezpieczenia i dalej się nic z tym nie robi - a oszczędziłoby to mnóstwo czasu lekarzom. - "ewuś" podaje taką ilość błędnych informacji że pusty śmiech ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
erka_46 Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 12:12 wujaszek_joe napisał: > lekarz ma leczyć, a nie na własną odpowiedzialność finansową ustalać, czy ewuś > dobrze zakwalifikował pacjenta. > Skoro ewusia nie da się naprawić to niech sobie sami ze swoim bajzlem radzą. > informatyzacja że łeb urywa, ciekawe jak oni tą elektrownię jądrowo zbudują :) - no tak,ma leczyć a kraść nie powinien: Recepta na kilka milionów złotych. Jedni lekarze się mylą, inni z premedytacją przepisują drogie leki nieistniejącym pacjentom. NFZ wykrył błędy na kilka milionów złotych. Narodowy Fundusz Zdrowia odzyska od lekarzy i placówek medycznych 3,2 mln zł za źle wypisane recepty. To wyniki zeszłorocznej kontroli, podczas której wzięto pod lupę 3 tys. lekarzy. W większości przypadków Fundusz potrąci należność z pieniędzy przyznanych na podstawie kontraktu z konkretną placówką. To o 150 proc. więcej niż rok wcześniej. Przyczyna jest prosta: w 2012 r. Ministerstwo Zdrowia obiecało łagodniej traktować lekarzy za błędy w receptach. Wchodziły wówczas bowiem nowe przepisy wprowadzające zmiany w zasadach refundacji. I rzeczywiście, w 2012 r. skontrolowano zaledwie 1,1 tys. lekarzy. Obecnie kontrolerzy zabrali się za swoją pracę ze zdwojoną siłą i sprawdzają zarówno placówki medyczne, jak i lekarzy, którzy mają podpisane indywidualne umowy z funduszem. Główne zarzuty to przepisywanie leków ze zniżką bez ważnej umowy z NFZ, braki w dokumentacji, niewłaściwe oznaczenie poziomu odpłatności na recepcie, ale także brak podstaw medycznych dla zażywania danego preparatu przez chorego albo przekroczenie maksymalnej dawki dobowej. I to nie jest kilka złotych a tysiące a nawet setki tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: szantarzyści a nie lekarze... 30.12.14, 14:02 jak to ładnie w mediach wygląda.. zasady są niejednoznaczne, leczyć należy według wymagań ministra a nie standardów medycznych, a każdy błąd jest traktowany jak złodziejstwo. trudno się dziwić, że lekarze kwestie związane z refundacją chcą pozostawić płatnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
erka_46 Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 10:11 wujaszek_joe napisał: > jak to ładnie w mediach wygląda.. > zasady są niejednoznaczne, leczyć należy według wymagań ministra a nie standard > ów medycznych, a każdy błąd jest traktowany jak złodziejstwo. > trudno się dziwić, że lekarze kwestie związane z refundacją chcą pozostawić pła > tnikowi. - no ładnie,lecz gdyby media nieprawdę pisały dawnoby w sądzie siedziały z powództwa panów lekarzy,przecież oni nie są jakimiś głupkami. cytat: Polskie zdrowie w liczbach. Uciekamy z prywatnych gabinetów Wydatki na zabiegi, badania i wizyty u lekarzy ograniczyli pracownicy, przedsiębiorcy, emeryci i renciści. Za to więcej na leczenie z własnej kieszeni wydali rolnicy. W ubiegłym roku najbardziej spadły wydatki na te usługi w gospodarstwach domowych rencistów: skurczyły się aż o 7,1 proc. To nie dziwi, bo ich dochody rozporządzalne zwiększyły się realnie zaledwie o 0,1 proc. Gospodarstwa te musiały więc oszczędzać na zdrowiu, ponieważ przy bardzo małych budżetach np. koszty utrzymania ich mieszkań i energii wyraźnie wzrosły. Z kolei wydatki, na które mogli mieć wpływ – na zabiegi medyczne, badania i wizyty u lekarzy – w gospodarstwach domowych pracowników spadły o 5,1 proc., pracujących na własny rachunek – o 3,1 proc., a emerytów o 1 proc. Wyłamali się jedynie rolnicy, ponieważ w przeciwieństwie do innych zwiększyli wydatki na usługi ambulatoryjne aż o 14,9 proc. Mogli sobie na to pozwolić, ponieważ ich dochody rozporządzalne wzrosły najbardziej: realnie o 5,6 proc. przy przeciętnym wzroście wynoszącym 0,7 proc. - widzisz ,naród biednieje,a lekarze pragną się coraz bardziej bogacić,tracą prywatnie więc ubezpieczyciela oskubać próbują a nawet okraść jak się uda. No widzisz jaką mamy elitę,wiem że nie cała jest taka,ale dlaczego nie próbuje się z metów oczyścić,wszak odium spada na wszystkich. O tym, że wielu Polaków jest zmuszonych do oszczędzania, świadczy również to, że bardziej liczymy pieniądze przy dowodach wdzięczności, które wchodzą do puli wydatków zdrowotnych. Przeciętna opłata w szpitalu publicznym wyniosła – jak wynika z Diagnozy – 250 zł, a wysokość szczerego dowodu wdzięczności wręczanego za już uzyskaną opiekę wyniosła średnio 128 zł. Dwa lata wcześniej byliśmy hojniejsi – dając średnio o kilkadziesiąt złotych więcej. forsal.pl/artykuly/807039,polskie-zdrowie-w-liczbach-uciekamy-z-prywatnych-gabinetow.html Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 17:49 Mnie ukarano za receptę, gdzie cyfra daty wystawienia recepty wychodziła poza rubryczkę, więc też się zaliczam do tych złodziei, nadmieniam że po tym doświadczeniu zrezygnowałem z wystawiania refundowanych recept, mojej mamie leki sam wykupuję, a pacjentów lojalnie uprzedzam, że za moje recepty zapłacą 100%, więc też jestem częścią sukcesu Arłukowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: szantarzyści a nie lekarze... 31.12.14, 19:44 No elo, nikt cię za to nie nazwie złodziejem. Możesz recepty drukować na drukarce i problem zniknie. > a pacjentów lojalnie uprzedzam, że za moje recepty zapłacą 100%, więc też jestem częścią > sukcesu Arłukowicza. Za to 100 proc. możesz stracić pacjentów (tzn. gdybym dostała od swojego lekarza tak wypisaną receptą, jeszcze w tym samym dniu szukałabym innego). Wtedy też będziesz miał pretensje do Arłukowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wystawiając receptę 100% schorowanej 01.01.15, 10:45 emerytce popełniasz zwykłe s......synstwo. I stawiasz się w jednym rzędzie z tymi co z pacjentów robią żywe tarcze, dla swoich często wygórowanych roszczeń. Skoro poprawne napisanie recepty przekracza Twoje możliwości to tym samym mówicsz nam, że medycynę studiują ludzie niepełnosprawni umysłowo. Mam lekarzy w rodzinie i wśród przyjaciół i oni takich problemów nie mają. A durni urzędnicy nie są zjawiskiem rzadszym od durnych lekarzy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: szantarzyści a nie lekarze... 01.01.15, 20:10 > 3,2 mln zł za źle wypisane recepty. To wyniki zeszłorocznej kontroli, podczas której wzięto > pod lupę 3 tys. lekarzy. Wypada po 1066,67 zł na lekarza w ciągu roku. Straszne :D. Ciekawe, ile kosztowały te kontrole? Możesz mi wytłumaczyć, jaką korzyść ma lekarz z błędnie wystawionej recepty? Jeżeli założyć, że lekarz wystawia 4 recepty na godzinę, każda warta tylko 30 zł i pracuje 160 godzin miesięcznie przez 11 miesięcy w roku, to wystawia recept za ponad 200000zł. Czyli te błędnie wystawione to 0,5%. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: szantarzyści a nie lekarze... 01.01.15, 23:36 man_sapiens napisał: > > 3,2 mln zł za źle wypisane recepty. To wyniki zeszłorocznej kontroli, pod > czas której wzięto > > pod lupę 3 tys. lekarzy. > > Wypada po 1066,67 zł na lekarza w ciągu roku. Straszne :D. Ciekawe, ile kosztow > ały te kontrole? > Możesz mi wytłumaczyć, jaką korzyść ma lekarz z błędnie wystawionej recepty? Z błędnie żadnej. Z celowo źle wystawionej może mieć duże. Już nie rżnijmy głupa i nie udawajmy, że chodzi jedynie o recepty, na których ktoś pomylił się z datą. I pytanie wprost: uważasz, że nie powinno być żadnej kontroli nad receptami? Napisz wprost, że tak. Pośmiejemy się. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 11:08 bard333 napisał: > w imię walki ideowej, zagazuj tych wszystkich chorych, którzy czekają na jakąś > pomoc od państwa, po 30 latach pracy, do specjalisty mogą się dostać już za dwa > lata, a bezczelny gó...arz, żyjący z moich pieniędzy, wine zwali na pazernych I kolejny "myślący", któremu wmówiono, że tu chodzi o zwiększenie kwot na leczenie pacjentów... P Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 11:14 Kompletna histeria połączona z nieznajomością problemu ale może w Puszczy Piskiej tak mają? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 11:19 Co roku jest to samo. Co roku jest ten sam szantaż ze strony lekarzy. Rok temu żyłowali na temat wypisywania recept. Wróżono armagedon, niezliczone liczby zgonów pacjentów u wrót przychodni i buk wi jeszcze co, kiedy okazało się, że lekarz ma odpowiadać za... poprawne wypisanie recepty. Jak wiemy, do żadnej katastrofy humanitarnej nie doszło, więc teraz trzeba zaczynać od początku mydlić ludziom oczy i grać na ich najniższych instynktach. Jakieś 80 proc. Polaków i tak nie wie, o czym w tym wszystkim chodzi, ale prosty przekaz dostaną: przes Arłukowycza znuf bendzieta umierać w menczarniach. Do zobaczenia za rok w wątkach na dokładnie ten sam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 13:59 kto tu kogo szantażuje? Lekarze nie mogą sponsorować kolejnych sukcesów ministra oferowane podwyżki są mniejsze niż koszty wykonania dodatkowych badań, którymi uraczono podstawową opiekę zdrowotną. szkoda że ta materia jest dla dziennikarzy za trudna Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 14:53 Lekarze nie mogą sponsorować kolejnych sukcesów ministra nie muszą ,nie muszą też podpisywać umów z nfz , nie idą na swoje . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 16:23 Nie muszą tez ludzi okradać, Pewien mój znajomy zamieszkujący na stale w Berlinie przyjechał do kraju na urlop. pewnego dnia był zmuszony udać się do wiejskiego ZOZ po poradę. Pan doktor porady udzielił i nabazgrał rachunek oraz receptę na środek przeciwbólowy i maść. Do tego zapisał naświetlania laserowe i krioterapie. Za poradę skasował 200 zl ponieważ" dla Niemca to są grosze*" naświetlania + krio kosztowały, również na rachunek około 600zl. Po urlopie znajomy udał się do swojej kasy chorych po zwrot pieniędzy. Otrzymał zwrot za wszystko w wysokości..0kolo 19? czyli 84NPL z uzasadnieniem ze na tyle wycenia się to co zrobił p.doktor+ lekarstwa. Za laser i krioterapie kasa nie zwraca pieniędzy bo to nie jest leczenie. * emerytura tego człowieka, zresztą byłego stomatologa wynosi około 560? miesięcznie. Nie od rzeczy będzie wspomnieć ze pan Doktor spóźnił się do pracy około godziny, około kwadransa zajęło mu przywitanie się z personelem ZOZ i około 2 kwadransów "konsultacja" z panią położną. Tak wygląda bieda polskich lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 16:48 Tak wygląda bieda polskich lekarzy. dokładnie !!!!!!!! też mam ciekawą opowiastkę , u mego znajomego zdiagnozowano dość poważną chorobę wydano odpowiednie zaświadczenia ,skierowania na operację i się zaczęło szukanie miejsca w szpitalu ,"oczywiście" wszędzie trzeba czekać , znajomy postanowił skorzystać z konsultacji w prywatnej przychodni ( koszt 250 zł) na zakończenie tychże usłyszał ,zapraszam do mego szpitala ( zwracam uwagę na zwrot MEGO ) właśnie się dowiedziałem ,że szpital na Wołowskiej jest prywatny :))) konsultacje w grudniu ,operacja na początku lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 17:36 dlatego Arłukowicz musi wyciulać lekarzy w przychodniach, bo część z ogółu lekarzy jest nieuczciwa? to może by się tym zajął, dla odmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 21:24 Cześć jest nieuczciwa inna cześć jest głupia Mądrych chyba mniejszość. Ci nieuczciwi zawyżają rachunki, wypisują sponsorowane leki, a nawet wysyłają zdrowych na operacje.Ostatnio w modzie jest artroza. U mnie również ortopeda zdiagnozował artrozę i natychmiast wysłał do "swojego szpitala na wymianę stawu kolanowego". Nie zgodziłem się i nie poszedłem na op. Okazało się ze żadnej artrozy nie ma a niesprawność pochodzi od kręgosłupa. Wystarczyła jedna akupunktura + zastrzyk i choroba kolana znikła. Nie wiem czy lekarz jest faktycznie tak głupi ze nie potrafi odczytać tego co pokazuje zdjęcie rentgenowskie czy wyrachowany. Operacja i sztuczny staw kosztują kilkanaście tysięcy złotych, akupunktura może 7 zł za 10 zabiegów igły + oczywiście diagnoza oraz 10-12 zabiegów igłami po około 10-15 groszy za sztukę. I jeszcze drobiazg.Igły zaordynowała i zabieg wykonała młoda pani doktor z któregoś z krajów WNP która znalazła się w Polsce za co Jej jestem bardzo wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 21:21 " Za laser i krioterapie kasa nie zwraca pieniędzy bo to nie jest leczenie." Bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 30.12.14, 21:41 To raczej ty bredzisz nie znając realiów niemieckich. Mozesz zadzwonić lub sprawdzić na ich stronie internetowej. Terapia laserem: "In speziellen orthopädischen Zentren findet die Beratung und Durchführung der MLT-Behandlung statt. Die Kosten der Behandlung werden von den gesetzlichen Krankenkassen nicht übernommen" Orthozentrum Belin Kaiserdamm 26 tel 00 49 30 3083067 "Die Kältetherapie gehört nicht zum Leistungskatalog der gesetzlichen Krankenkassen. Czyli krioterapie". Cieszysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ależ ty głupi jesteś... 31.12.14, 00:10 to jedynie oznacza, ze ubezpieczenie nie obejmuje krioterapii. czyli słabe jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 31.12.14, 00:34 Mylisz się.MLT to właśnie laserowa terapia bólu .Nie zmieściłem linku do tego centrum ponieważ za zmieszczenie linka do niemieckiego rozkładu jazdy TVG i do książki o 10milionach gwałtów dokonanych przez Niemców w czasie wojny dostałem zakaz zakładania nowych wątków i co ciekawe całkowitego bana na forum historia gdzie nigdy nie napisałem nawet jednego zdania. lecz jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę MLT czyli Medizynische Laser Therapie lub adres centrum to b.łatwo znajdziesz odpowiednie ostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuhicago Re: ależ ty głupi jesteś... 31.12.14, 08:42 Mariner-naprawde przyglup jestes zeby nie lekarze z Zrzeszenia Zielonogorskiego to bys dzisiaj mial jedno badanie na rok a tak gonia tych sku...synow z MZ by nie zabierali kasy na badania wszelkich chorob tylko dokladali.Jezeli wierzysz Arlukowiczowi,Naumanowi to niestety Twoje badanie ktore ci przysluguje to psychiatryczne.Wzieli debilka(Arlukowicza)spadochroniarza z SLD by najwieksza Minister od lecznictwa(Kopacz) nie wylozyla sie na tym ministerstwie gdyz wobec niej Slonce Peru i Partia POpaprancow miala inne zamiary a jakie to wiesz i widzisz wiec skoncz wsc z tymi wypocinami Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 31.12.14, 13:57 Ty nam lepiej napisz o waszym ZOZ w Jackowie. Macie tam psychiatrę? Dobrze się Tobą opiekuje? Leki babcia z Polski przysyła czy z Caritasu dostajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuhicago Re: ależ ty głupi jesteś... 01.01.15, 06:57 2468x Bujaj sie smieciu twoim marzeniem jest USA ale kto takiego mlotka z choroba DOWNA zaprosi a tymbardziej Straz Graniczna wpusci. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: ależ ty głupi jesteś... 01.01.15, 21:03 No teraz sam widzisz.Wymagasz terapii psychiatrycznej, jesteś psychicznie niezrównoważony. Zgłoś się do ZOZ w Jackowie. I zapisz sobie w zeszyciku.Nie ma choroby DOWNA lecz jest zespół Downa który najwyraźniej cie meczy. W USA bylem raz.2 tygodnie jako turysta, wypożyczyłem samochód i przejechałem cale stany w poprzek. Jeden cały dzień jeździł za mną policjant. Innego dnia musiałem paść na ulicy bo ktoś do kogoś strzelał. Piękny kraj tyle ze pełen idiotów. Więcej nie pojadę. Nawet górale nie chcą więcej tam jeździć i ściągają do kraju swoich krewnych którym muszą wysyłać do USA dulary aby z głodu nie wymarli. W ubiegłym roku na wsi gdzie bylem na urlopie jeden Amerykanin cale lato pietruszką handlował. Dobrze mu szło choć po polsku prawie nie umiał. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Nie brawo, ale dupek 31.12.14, 08:54 Gdyby wprowadził chociaż pięć zł za wpis do lekarza domowego - kompletna rewolta. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Słuszna propozycja 31.12.14, 10:21 haen2010 napisał: > Gdyby wprowadził chociaż pięć zł za wpis do lekarza domowego - kompletna > rewolta. Też jestem za - tylko że z tym postulatem powinni wyjść lekarze rodzinni, w tym wypadku Porozumienia Zielonogórskiego. No i opłata mogła by być mniejsza, symboliczna 1 lub 2 PLN. Zauważyłem iż najbardziej aktywni w tym temacie są ludzie młodzi, przed szczytem swojej aktywności zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
erka_46 Arłukowicz - tak trzymaj i nie daj się... 31.12.14, 17:31 ...tym oszołomom. mariner4 napisał: > Pogonić to bydło zielonogórskie. > M. - po ostatniej jego konferencji z godz. 15 dzisiaj wygląda,że mu się to uda,oby nie odpuscił. Trzymam za niego kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Arłukowicz - tak trzymaj i nie daj się... 01.01.15, 21:04 Bo cię lyberałka Kopacz wyrzuci z partii,rządu i Sejmu.A z powrotem do LiD będą kłopoty więc kariera tylko w Pogotowiu Ratunkowym lub Zakładzie POgrzebowym jako ...kosmetolog Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Brawo minister Arłukowicz. 31.12.14, 17:36 Pogarsza ci się Marynarzu... to przykre, ale mimo wszystko Szczęśliwego Nowego Roku... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Skoro uważasz, że 31.12.14, 18:46 szantaż i chowanie się za plecy pacjentów to dobra metoda osiągania celów, to gratuluję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A ta w ogóle to akcja PZ jako żywo 31.12.14, 18:43 przypomina stosowanie "zywych tarcz" na przykład perzez SSmanów w Powstaniu Warszawskim. Chowali się za cywilami mając nadzieję, że obroncy nie będą strzelać w obawie o los swoich rodaków. W tym wypadku szafując zdrowiem ludzkim usiłuje się wydębić szmal od rządu Nie chodzi wprpst o zycie. Chodzi o szmal! Piniendze! M. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Brawo minister Arłukowicz. 31.12.14, 19:26 Lekarze z PZ się odgrażają, że zamkną gabinety. Aaaale... jeśli jednak dojdzie do porozumienia, nie otrzymają wynagrodzenia za cały miesiąc, prawda? Więc komu tak naprawdę robią na złość? Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Brawo minister Arłukowicz. 01.01.15, 13:57 A ja nie chwalę. Nic nie zmienia w idiotycznym do granic niemożliwości systemie wynagradzania lekarzy, przychodni i szpitali. Robi tylko zatroskane miny. Dlaczego lekarz rodzinny traci, gdy jego pacjent choruje i przychodzi do lekarza. Dlaczego jeszcze więcej traci, gdy skieruje swojego pacjenta na badanie albo do specjalisty? Dlaczego to nie pacjenci - wybierając lepszą placówkę - ale urzędnicy NFZ - przydzielając limity - decydują, który szpital czy przychodnia dostanie więcej pieniędzy i będzie się rozwijać? Nie słychać, żeby Arłukowicz zamierzał cokolwiek w tym debilnym systemie zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
hejnalista Re: Brawo minister Arłukowicz. 01.01.15, 20:22 skrywany, ale wściekły opór wzbudził zamiar kontrolowania zasadności zlecania tych 6 badań za które można skonsumować dodany ponad miliard złotych - chodzi o to aby biznesmeni nie dokupili po aparaciku i jedną tanią laborantką przebadali wszystkie babki z katarem - chodzi o to żeby badania dostali zagrożeni nowotworem, żeby wyszło na jaw, kto stawia trafne diagnozy. A czym grozi rozpoznanie kompetencji i umiejętności ? A no tym, że za rok ci nieudolni mogą nie dostać zleceń na podział tortu ! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Brawo minister Arłukowicz. 01.01.15, 21:25 Śmiać się czy zapłakać nad doktorkami? natemat.pl/128869,lekarze-oskarzaja-arlukowicz-i-nfz-o-mobbing-bo-masowo-chca-kontrolowac-przychodnie Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Brawo minister Arłukowicz. 02.01.15, 11:45 Co konsumuje lekarz rodzinny kierując na dodatkowe badania? Odpowiedz Link Zgłoś