26.01.15, 18:40
Budowa Stadionu Narodowego w Warszawie zakończyła się w 2011 r. Oficjalne otwarcie odbyło się równo trzy lata temu, ale NCS Rozliczenia, czyli państwowa spółka podlegająca ministerstwu sportu, która miała rozliczyć budowę, dalej działa. A jej pracownicy co miesiąc dostają pensję – średnio po ok. 10 tys. zł. Firma rocznie kosztuje podatników 5,5 mln zł, mimo że zatrudnia tylko… pięć osób.

Na dodatek, przy pięcioosobowej firmie działa czteroosobowa rada nadzorcza.

Jest to specjalnie powołana spółka, działająca niezależnie od NCS, czyli firmy zarządzającej stadionem.

Prezesem NCS Rozliczenia w ubiegłym roku został Lech Witecki, który wcześniej pełnił obowiązki dyrektora Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Ówczesny premier Donald Tusk odwołał go na wniosek byłej wicepremier i szefowej ministerstwa infrastruktury Elżbiety Bieńkowskiej. Witecki był p.o. dyrektora, ponieważ nie był w stanie zdać egzaminu na urzędnika służby cywilnej. Dwa razy go oblał.

wiadomosci.wp.pl/kat,130496,opage,4,sort,15,title,Stadion-Narodowy-ma-trzy-lata-a-spolka-nadal-go-rozlicza-Pensje-po-10-tys-zl,wid,17207113,wiadomosc.html#opinie

Ile jest jeszcze takich spółek? Ile jest przeróżnych kółek rolniczych, agencji elewarów?
Ile kasy wylewa się z tego państwa przeróżnymi OFE, SKOKami, frankami, MDMami, Ambergoldami czy eldoradem chwilówek, których kwestii od ponad dwóch lat nasze drogie państwo nie jest w stanie uregulować?

Pisząc o założycielach Baltic Money dotarliśmy do informacji, że spółkę pomagał zakładać księgowy Pomocnej Pożyczki, zasłużony działacz opozycji.
A przecież Skarbiec działa ponad 10 lat!

A jak tak czytałam o tym niesamowitym fachowcu, który dwa razy oblał egzamin to przypomniała mi się opowieść o innym:

Choroba dwubiegunowa w fazie remisji. Naprzemienne epizody depresji i manii - taką diagnozę zaledwie rok temu postawili biegli psychiatrzy. Ale człowiek, który z tego powodu nie mógłby realnie oceniać rzeczywistości, kierował gigantyczną samorządową spółką - Kolejami Śląskimi. Jest więc rzeczywiście chory, czy ta choroba to sposób na uniknięcie odpowiedzialności karnej?

Marek Worach byłby pewnie prezesem Kolei Śląskich do tej pory, gdyby nie horrendalny bałagan, jakiego narobił w ostatnich dniach przy zmianie rozkładów jazdy. I wtedy wybuchła bomba. Okazało się, że marszałek śląski Adam Matusiewicz miał go powołać na stanowisko bez obowiązkowego konkursu. Ale na tym nie koniec.

Wyszło na jaw, że Marek Worach ma swoim koncie sprawy karne. Przed sądem odpowiada za niegospodarność - miał kupić w poprzedniej firmie, którą zarządzał, sprzęt wart 144 tys. zł za... 1,5 mln zł! Nie odprowadzał też za pracowników składek ZUS, który naliczył mu za to 600 tys. zł kary.

wiadomosci.onet.pl/slask/psychicznie-chory-czlowiek-szefem-kolei/evb4j

Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: Cudeńko! 26.01.15, 18:43
      Gdzie jest ministra Mucha ,wybzykała już pomysły do walki z tą stadionową patologią ?
    • l_zaraza_l Re: Cudeńko! 26.01.15, 18:43
      Uzupełniam o link:

Pisząc o założycielach Baltic Money dotarliśmy do informacji, że spółkę pomagał zakładać księgowy Pomocnej Pożyczki, zasłużony działacz opozycji.
      Według śledczych pokrzywdzonych zostało około 68 tys. osób, a łączna wartość strat wynosi prawie 180 mln.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,17309757,Szefowie__Pozyczki_Gotowkowej__zatrzymani___Straty.html

• tw_wielgus Re: Cudeńko! 26.01.15, 18:50
      Do tej pory nie byłem, ale teraz to już jestem wq..ny na amen.
      Kolesie tej ośmiornicy, której wydaje się, że już na stałe sprywatyzowała polską scenę polityczną, są wszędzie gdzie tylko udało się ich upchnąć.
      Pamiętasz protest rodziców niepełnosprawnych? Donald Tusk nie miał dla nich dobrych wieści. W budżecie nie było dla nich kasy, teraz już wiemy dlaczego.
      • bpos Re: Cudeńko! 26.01.15, 19:33
        Jestem już stary i niestety z tego kraju nie wyjadę.
        • 141288bs Re: Cudeńko! 26.01.15, 20:23
          bpos napisał:

> Jestem już stary i niestety z tego kraju nie wyjadę.

- wiec rob cos,zeby ci po glowie wyjazdy nie chodzily
          • bpos Re: Cudeńko! 27.01.15, 15:47
            robiłem .prawie pół wieku (+ 5 lat studiów na PW).
            Wystarczy.
        • adherent1 Re: Cudeńko! 26.01.15, 20:48
          bpos napisał:
          > Jestem już stary i niestety z tego kraju nie wyjadę.
          Nie tylko Ty.
          Mieszkający w okolicach trójmiasta nawet za bardzo nie mogą liczyć
          na dom spokojnej starości. Była? jest? taka spółka "Serenity"obecna
          nawet na NewConnect która miała budować domy dla nas starych.
          Okazała się przewałem. Wszyscy którzy mają jej akcje prędzej
          wymrą niż wymiar sprawiedliwości zmusi przewałowców choć do
          oddania pozostałości po oszczędnościach.
    • wiosnaludzikow Re: Cudeńko! 27.01.15, 06:34
      l_zaraza_l napisała:

> [i]Budowa Stadionu Narodowego w Warszawie zakończyła się w 2011 r. Oficjalne ot
      > warcie odbyło się równo trzy lata temu, ale NCS Rozliczenia, czyli państwowa sp
      > ółka podlegająca ministerstwu sportu, która miała rozliczyć budowę, dalej dział
      > a. A jej pracownicy co miesiąc dostają pensję – średnio po ok. 10 tys. zł
      > . Firma rocznie kosztuje podatników 5,5 mln zł, mimo że zatrudnia tylko…
      > pięć osób.
      >
      > Na dodatek, przy pięcioosobowej firmie działa czteroosobowa rada nadzorcza.
      >
      > Jest to specjalnie powołana spółka, działająca niezależnie od NCS, czyli firmy
      > zarządzającej stadionem.
      Ale żyje im się lepiej !
      • tw_wielgus Re: Cudeńko! 27.01.15, 08:52
        Im? Tak. I bez przekąsu można powiedzieć, że jest to przykład, iż Platforma konsekwentnie realizuje główne hasło swojego programu wyborczego - "By żyło się lepiej!".
        • 141288bs Re: Cudeńko! 27.01.15, 18:05
          To nie tak...on powiedzial "By zylo sie nam lepiej" i dal noge do Brukseli.
          Ciekawe gdzie jest Michal,zamkneli go razem z szefami gdanskich parabankow,czy zdazyl uciec do Brukseli?
    • wykress ch...j! doopa! i kamieni kupa! ... czyli 27.01.15, 07:58
      POwskiego Państwo Teoretyczne .... w praktyce. :-)

• zapijaczony_ryj Fakt,ilu jescze takich byłych "Wojewódów" 27.01.15, 16:15
      mazowieckich grzeje takie ciepłe stołki?
      • l_zaraza_l Re: Fakt,ilu jescze takich byłych "Wojewódów" 27.01.15, 18:34
        zapijaczony_ryj napisał:

> mazowieckich grzeje takie ciepłe stołki?

Nie wiem, Ryjku. Ale wiem, że minęło 25 lat i nie tylko dorosły dzieci ale już trzeba załatwiać stołki dla wnuków a także ich bliższych oraz dalszych krewnych i znajomych. Postęp geometryczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka